Bu yazımızda kamp yapmaya başlamadan önce yapılması gerekenleri ve kamp esnasında dikkat edilmesi gereken TEMEL noktaları okuyucumuza sunuyoruz.

Kamp Alanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kamp yapacaklar için doğru kamp alanını seçimi önemlidir, çünkü kamp esnasında konaklayacağınız çadırda geçireceğiniz vakit sizin için güzel bir anı ya da unutulması gereken bir kötü zaman olabilir. Doğada kamp yaparken kaliteli zaman geçirmek için olabilecek bütün aksaklıkları önceden düşünüp tedbirini almalısınız. Özellikle bilmediğiniz coğrafyalarda kamp yapmadan önce deneyimli kişilerden bilgi almalı, internette araştırma ve okumalar yapmalısınız. Kamp yapmaya başlamadan önce:

Kamp Nasıl Yapılır?
  1. Kamp ekipmanları ile ilgili yazımızı okuyarak listeden işinize yarayacak olanları temin edin.
  2. Kamp yerine nasıl ulaşacağınızı ve malzemelerin taşınması için gerekli vasıtayı önceden ayarlayın.
  3. Kişisel sağlık gereçlerinizi ve ilaçlarınızı kesinlikle yanınıza alın.
  4. Kalp ve hipertansiyon hastası iseniz doktorunuza danışın.
  5. Kamp alanınızı seçerken öncelikle kamp yapacağınız coğrafyanın mevsimsel hava koşullarını ve meteorolojik tahminlerine bakın.
Rüyada Akrep Görmek Ne Demek? Siyah Ve Sarı Akrep Isırması Ne Anlama Gelir?  - Rüya Tabirleri
Akrep
  1. Kış ya da bahar mevsiminde kamp yapacaksanız çadır zemininin muhtemel yağmurda ıslak kalmayacak şekilde kurmaya dikkat edin.
  2. Çadır kurduğunuz yerin gün içindeki güneş görme olasılıklarını önceden hesap edin, yazın ortasında güneşin altında, kışın da gölgede çadır kurmanın zararlarını anlatmaya gerek yok.
  3. Çadır kurulacak yerin su yolu, çukur, vadi veya rüzgar akımına maruz olmamasına dikkat edin, bulunduğunuz yer yağışlı olmasa bile yüksek yerlere yağan yağmurun su yollarında sele sebep olabileceğini unutmayın.
  4. Kamp alanında duş ve tuvalet ihtiyacınızın nasıl giderileceğini önceden düşünüp ayarlayın.
  5. Tepelerin en yüksek noktalarına yıldırım düşebileceği için mümkün mertebe zirvede çadır kurmayın.
  6. Çadır kuracağınız coğrafyanın böcek habitatını inceleyin, gerekirse Tarım İl Müdürlükleri’nden bilgi alın.
  7. Özellikle akarsu veya göl kenarlarında sivrisineklerin akşam ve gece boyunca sizi ısırmak için bekleyeceklerini aklınızdan çıkarmayın.
  8. Kamp esnasında yiyecekleri pişirmek için odun, içmek ve kullanmak için su ihtiyacınızı önceden düşünüp önlem alın, kamp alanında bu ihtiyaçlarınızı karşılayamayacaksanız yanınızda götürün.
  9. Bilmediğiniz ot veya bitkileri yemeyin.
T.C. Jandarma Gn. K (@jandarma) | Twitter
  1. Vahşi doğada yaşayan hayvanların yaşam alanlarından mümkün mertebe uzakta çadırınızı kurun.
  2. Doğaya, ağaçlara, çiçeklere, böceklere, hayvanlara saygılı olun, zarar vermeyin. Doğada ayak izinden başka hiçbir kalıntı bırakmayın.
  3. Kamp malzemelerini kullanmayı iyi öğrenin, gereksiz ekipmanı yanınızda taşımayın.
  4. Kamp yaptığınız yeri mutlaka bir yakınınızla veya yerel kolluk birimleriyle (Jandarma Tel:156) paylaşın.
  5. Kamp yaparken veya ormanda gezerken avcılarla karşılaşabileceğinizi unutmayın, her zaman ve her yerde görünür/duyulur olun. Çevrenize karşı duyarlı olun.

Mutlu kamplar dileriz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu