Doğada Hayatta Kalma Bushcraft

Tıpkı outdoor gibi bushcraft kelimesinin de Türkçe’de tam olarak karşılandığı bir kelime yoktur.

En temel olarak Bushcraft, doğal ortamda hayatta kalmak ve gelişmek için becerilerin kullanılması ve uygulanması, bilgi ve anlayış edinilmesi ve geliştirilmesidir.

Bushcraft Kelime Anlamı:

Weekend Advanced Bushcraft & Survival Course
Bushcraft

Yukarıda bushcraft kelimesinin tam olarak Türkçe karşılığının olmadığını belirttik. Aşağıda bu kavram ile ilgili genel tanımları veriyoruz.

Bushcraft, İngilizce çalılık, fundalık, yabani arazi anlamına gelen bush ve meziyet, yetenek, zanaat manasına gelen craft kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkmış bir kelimedir.

Bushcraft’ın Oxford İngilizce Sözlüğü tanımı, “çalılıktaki yaşamla ilgili konularda beceridir”.

Bushcraft, Türkçe’ye yaban hayat yeteneği, hayatta kalma becerisi, orman becerisi gibi şekillerde çevrilebilir.

Bushcraft, doğada var olabilme sanatıdır. Genellikle bıçak, balta, testere gibi kısıtlı aletlerle ateş yakma, barınak inşa etme, tuzak kurma, yemek bulma gibi aktiviteler ile doğada hayatta kalabilmeyi benimser.

Bushcraft’ın en az malzeme ile doğal bir ortamda temel ihtiyaçları karşılamak için gerekli olan bilgi birikimi gibi bir anlamı vardır. Doğa koşullarında az malzeme ile hayatı idame sanatı veya sporu da denilebilir.

Bushcraft, yeterli yiyecek ve minimum alet ve edevat ile doğaya uyum sağlama uğraşıdır.

Bushcraft Nasıl Yapılır?

Bushcraft’ta temel maksat doğada, doğaya uyum sağlayarak hayatta kalmak, konaklamak ve hatta gelişmektir. En temel ekipmanları; bıçak, çanta, matara, balta ve testere olarak sayılabilir. Bu aletler içinde özellikle bıçak çok önemlidir. 

Bushcraft Romania - 1,000 Photos - Local Business - Str. Apusului nr 38,  Bucharest, Romania
Bushcraft

Bushcraft becerileri insan yaşamı için temel fizyolojik gereksinimleri sağlar; Yiyecek (yiyecek arama, izleme, avlanma, tuzağa düşme, balık tutma yoluyla), su kaynakları ve arıtma, barınak inşa etme ve havai fişek. Bunlar, ip yapımı, düğümler ve bağlamalar, ağaç oymacılığı, kampçılık, tıp / sağlık ve doğal denizcilik alanlarındaki uzmanlıkla desteklenebilir.

Bushcraft öğrenmek aynı zamanda çalı bıçakları ve baltalar gibi belirli aletleri kullanmak için gereken uzmanlığı sağlar. Bu araçlar, kazma kanolarından iskeletli barınaklara kadar birçok farklı türde yapı oluşturmak için kullanılabilir.

Bushcraft  Etimolojisi

“Bushcraft” ifadesinin kökeni, çalılık arazide kullanılan becerilerden gelmektedir.

Bushcraft with David Willis – Wilderness Living Skills, Connection with  Nature and Woodland Crafts

Bushcraft terimi, Güney Yarımküre’de Les Hiddins (Bush Tucker Adam) tarafından ve Kuzey Yarımküre’de Mors Kochanski tarafından popüler hale getirildi ve son zamanlarda Ray Mears’ın ve onun çalılık araçlarının popülaritesi ve hayatta kalması nedeniyle Birleşik Krallık’ta önemli bir değer kazanmıştır.

Discovery Channel tipi belgesel kanallarının artmasıyla, ayrıca, kırsal köklerine uyum sağlamanın bir yolu olarak, ortalama bir insanın doğa

Avustralya. Çoğunlukla “vahşi yaşam becerileri” veya “ahşap işçiliği” tüm dünyada kullanılan becerileri tanımlarken kullanılır.

Temel Bushcraft Ekipmanları:

Kesici Aletler:

Kesici aletlerde (cutting tool) genel tercih bıçaktır. Kesici aletler doğal kaynaklardan yararlanarak alet yapımı, korunma, avlanma gibi doğada hayatta kalma aktivitelerinde en büyük yardımcımızdır. Kesici alet olarak balta, testere, isviçre çakısı gibi aletler anlaşılabilir.

Ateş Başlatıcılar:

Doğada ateş başlatmak üzere genellikle magnezyum çubuğu kullanılmaktadır. Magnezyum çubuğuna bıçağın sert kısmı sürülerek kıvılcım çıkarır. Ateş başlatıcı (combustion device) olarak kibrit, çakmak gibi klasik malzemeler de kullanılabilir.

Halat:

İp (cordage) doğada çok işimize yarayan bir başka alettir. Genellikle 7 ayrı dayanıklı ipte oluşan ve çok dayanıklı olan paraşüt ipleri kullanılır. Paraşüt iplerinin yapım şekli dolayısıyla bir paraşüt ipinden 21 tane küçük iplik çıkarılıp kullanılabilir. Paraşüt ipi yoksa piyasada bulunabilecek her türlü ip işinizi görecektir.

Kaplar:

Yemek veya su içmek için kullanılabilecek paslanmaz çelikten veya titanyumdan yapılmış mataralardır. (Container) Matarada su kaynatabilir, yemek yapabilirsiniz. Eğer kalitelisi yok ise plastik veya piyasada bulunabilen her türlü küçük kapları kullanabilirsiniz.

Örtü veya Çadır:  

Örtü veya çadır olarak (cover) naylon veya kanvastan bir tarp (tente) kullanılabilir. Örtünün dört köşesinde ve orta kısmında en az 2 adet ip bağlamak için deliği bulunmalıdır. Yoksa bu özelliklere sahip bir panço veya yağmurluklar da kullanılabilir. Örtü ile barınak yapılabilir, yağmurdan ve soğuktan korunabilirsiniz.
Yukatıda sayılan ekipmanlar doğada ikame etmesi en zor gereçlerdir ve bunlar yanınızdayken doğada hayatta kalma şansınız ciddi oranda artar. Doğa yürüyüşleriniz ve kamplarınız sırasında ise minimum ekipmanla ve dolayısıyla daha hafif bir yükle zaman geçirmenize olanak sağlar.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu