Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor sektöründe yer alan firmaların ve doğada vakit geçirmeyi seven kişilerin outdoor ile ilgili bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Outdoor Bıçakları tanıttığımız serimize devam ediyoruz. Bu yazımızda hayatta kalma bıçaklarını detaylı olarak tanıtmaya devam ediyoruz. Outdoor bıçak çeşitleri ve bıçak tavsiyeleri ile ilgili olarak aşağıda bağlantıları verilen yazılarımıza da göz atmanızı öneriyoruz.

Av Bıçakları

Outdoor Bıçak Çeşitleri / Av Bıçağı

Outdoor bıçaklarını tanıttığımız yazı dizimize devam ediyoruz. Önceki yazılarda da belirttiğimiz gibi bıçak sektöründe adlandırmalar tam olarak belli değil. Kamp bıçağı, av bıçakları, önceki yazılarımızda tanıttığımız taktik bıçaklar ya da hayatta kalma bıçakları özünde doğada kullandığımız bıçak türleri olup küçük nüanslarla farklı isimlerle adlandırılır olmuşlardır.

Av Bıçakları (Hunting Knife)

Bu yazımızda tanıtacağımız “Av Bıçağı” esasında kamp bıçağı olarak da adlandırılmaktadır. Biz kamp bıçağını ve av bıçağını ayrı ayrı yazılarla anlatmayı uygun bulduk, çünkü yerli ve yabancı bıçak sektörünü taradığımızda çoğunlukla ayrı kategorilerde yer aldığına şahit olduk.

Av bıçakları denilince aklımıza hemen Rus Av Bıçakları, Yatağan Av Bıçakları, Avcı Marka Bıçaklar, Usa Av Bıçakları ve İsveç Av Bıçakları gelmektedir. Peki En iyi av bıçağı hangisidir sorusunun cevabı nedir? Şimdiden cevabını verelim: En iyi av bıçağı işinize en çok yarayan outdoor bıçağıdır. Av Bıçağı Çeşitleri genel olarak Büyük Boy Av bıçakları, Küçük Boy Av bıçakları ve El Yapımı Av Bıçakları, Kamp bıçakları gibi ayrımlarla tanımlanmaktadır.

Av bıçağı tavsiye’si isteyen okurlarımıza yazımızı sonuna kadar okumalarını tavsiye ediyoruz. Avcı Bıçağı Fiyatları bıçağın markasına, boyutuna, malzemesine, türüne göre değişim göstermektedir.

Av Bıçağı Kullanımı

Av Bıçağı Kullanımı

Av bıçakları geleneksel olarak bıçaklamaktan ziyade kesmek için tasarlanmıştır ve genellikle tek bir keskin kenara sahiptir. Bıçak çoğu modelde hafif kavislidir ve bazı av bıçakları, hem deriyi yüzmek için kavisli hem de et dilimlerini kesmek için düz bir bölüme sahip bir bıçağa sahip olabilir. Bazı bıçaklar bir kukuleta sahiptir. “Deri yüzücü” olarak tasarlanan çoğu av bıçağı, çıkarılırken cilde zarar vermemek için yuvarlak bir noktaya sahiptir.

Sabit bir bıçak ve yüksek derecede sağlamlık ile tasarlanan av bıçakları genellikle bir arada iki bıçak olacak şekilde yapılır. Bıçağın son üçte biri tipik olarak hayvanın derisini yüzme sürecine yardımcı olmak için geriye doğru kıvrılır ve sapa en yakın üçte ikisi, hassas kesim için düzleştirilir.

Adaşından da anlaşılacağı gibi, bir av bıçağının en iyi şekilde yalnızca avlanma amacıyla kullanıldığını unutmamak önemlidir. Tırtıklı olmayan bıçağı ve taşıma konusundaki göreceli rahatsızlığı, onu birçok faydacı kullanım için elverişsiz hale getirir.

Yerinde doğru bilgilerle, akla gelebilecek neredeyse tüm dış mekan projelerinin üstesinden gelebilecek iyi bir bıçak bulmaya hazır olacaksınız. Keskin tutmayı unutmayın ve kesmeye devam edin!

Av Bıçağı

Av Bıçaklarının Özellikleri

Av bıçağı, Av Bıçakları öncelikle orta büyüklükte ve büyük av hayvanlarının derisi için kullanılır. Genellikle hafif kavisli veya kırpılmış bıçağı özelliği ve birçok sahip gut-kanca noktası, sıyırma ve dilimleme için iyidir. Av bıçakları genellikle tırtıklı bıçak kenarlarına sahiptir. Ayrıca genellikle taşıma amacıyla bir kılıfla birlikte gelirler.

Tüm avcılara uyan tek bir profil ve tüm ihtiyaçları karşılayan özel bir av bıçağı yoktur. Bu bıçak endüstrisi için iyi bir şey. Bazıları standart sabit bıçaklı, deri kemer kılıfıyla gelen düşme noktası avcısını severler, hatta belki bıçağın ucuna yakın bir yerde parmaklarını dinlendirip boğulabilecekleri hafif bir tümsek olsa bile bu bıçakları tercihederler.

Av Bıçağı Alma Kılavuzu

Av bıçağı almak istiyorsanız ve av bıçağı seçimi noktasında karar veremiyorsanız öncelikle yapacağınız outdoor aktivitesi hakkında düşünmeniz gerekiyor. İç Anadolu’nun bozkırlarında lazım olacak av bıçağı ile Doğu Karadeniz’in ormanlarında kullanılacak av bıçağı için farklı özellikler aranacaktır.

Av Bıçağı Tavsiyesi

Av Bıçağını Nasıl Kullanmayı Düşünüyorsunuz? Başlangıç olarak, belirli bir görevi iyi yerine getirecek bir bıçak arıyorsanız-örneğin bir dağ keçisinin derisini yüzmek veya av standınızın etrafındaki dalları kesmek- o zaman belirli bir amaç için yapılmış özel bir bıçak seçmek isteyebilirsiniz.

Avcı Bıçağı

Öte yandan, kırsal kesimde kamp yapmak için çok amaçlı bir araç olarak kullanmak üzere özel bir bıçak satın alırsanız, muhtemelen ihtiyaç duyabileceğiniz birçok görevi yerine getirmeyecektir. Seçim sürecine her zaman bıçağın işlemesi gereken işlere en uygun tasarımı seçerek başlayın.

Av Bıçağı Seçimi

Yaptığınız avın türüne bağlı olarak, gerçekten birden fazla bıçağa ihtiyacınız olduğuna karar verebilirsiniz. Örneğin, geyik gibi büyük bir avı avlarken, sağlam sentetik saplı sabit bıçaklı bir bıçak taşınması lazım gelirken küçük av hayvanları için küçük boy av bıçakları yeterli olacaktır.

Büyük boy av bıçakları deri yüzme için harikadır ve bıçağın omurgasındaki testere benzeri bir kenar, kemiği ayırmak, kampın etrafındaki çırpmayı kesmek veya ağaçlıkların etrafındaki dalları kesmek için kullanışlıdır.

Tavşanlar, sincaplar ve kuşlar gibi küçük hayvanları avlarken, küçük av kuşlarının bağırsaklarında yardımcı olan, klips uçlu bir bıçak ve bir kümes hayvanı kancası olan kemik saplı bir çakı tercih edilebilir. Bu bıçaklar tarlada uzun yürüyüşler için hafiftir ve cebinizde yolun dışında kalır

Hangi Ölçüde Av Bıçağı İstiyorsunuz?

Rambo filmlerinde baş karakterlerin taşıdığı gibi büyük, heybetli bir bıçağı kullanmakla ilgili görüntüde güzel olduğu sanılsa da büyük bıçaklara sahip bıçakların avcılar için gerçekten pratik bir kullanımı yoktur. Balta veya pala yerine oldukça iyi ikameler yaparlar, ancak deri yüzme oyunu veya diğer yaygın avlanma görevleri için yararlı değildirler.

Bunu anladığınızda, seçtiğiniz bıçağın boyutu gerçekten kişisel tercihlere ve pratik hususlara inecektir. Sadece av kuşlarını veya sincapları temizlemek için bir bıçağa ihtiyacınız varsa, küçük tarafta hafif ve cebe sığan bir şey isteyeceksiniz.

Bununla birlikte, geyik avlıyorsanız, biraz daha büyük ve daha sağlam bir şey, hayvanı dörde bölme ve paketleme zamanı geldiğinde daha yararlı olabilir. Önemli olan, boyutu ne olursa olsun bıçağın elinize rahatça oturduğundan ve elinizden kaymaması veya düşmemesi için sıkıca kavrayabileceğinizden emin olmaktır.

Av Bıçağı Çeşitleri

Av bıçaklarının sabit bıçakları veya katlanır bıçakları vardır, bunlar tam da isimlerin ima ettiği şeydir. Sabit bıçaklı bıçaklar, açık bir konumda kalıcı olarak sabitlenir. Katlanan bıçakların, bıçağın tutamağa kapalı olarak katlanmasına izin veren bir dönme noktası vardır.

Katlanır Av Bıçağı

Sabit Av Bıçakları: Sabit bıçak ile katlanır bıçak hem kişisel hem de pratiktir. Avladığınız oyun büyükse ve arazi daha sağlamsa, sabit bir bıçak bıçağı gücü ve güvenilirliği için genellikle daha iyi bir seçenektir.

Katlanır Av Bıçakları: Katlanır bıçaklar, daha kolay taşınabilme ve gizlenebilme avantajına sahiptir. Ayrıca daha güvenli kabul edilirler.

İşte her birinin bazı artıları ve eksileri:

Sabit Namlu Av Bıçağı Artıları:

  • Daha güçlüdür çünkü bıçak malzemesi sapın içinden geçer; ağır işler için iyi
  • Hareketli parça yok, bu yüzden daha dayanıklı ve güvenilir
  • Temizlemesi katlanır bıçaklardan çok daha kolay

Sabit Namlu Av Bıçağı Eksileri:

  • Çoğu katlanır bıçaktan daha uzundur ve bir kılıf içinde taşınmalıdır; daha hacimli, nakliye sırasında katlanır bıçaklardan daha az güvenli
  • Genellikle tırmanırken veya hatta otururken yolunuza çıkın
Sabit Sap Av Bıçağı

Katlanır Av Bıçağı Artıları:

  • Daha küçük boyut, bir cepte, bir kemer kılıfında veya kullanılmadığında başka bir şekilde istiflenerek rahatça taşınmasını sağlar
  • Taşımada çok güvenli
  • Birçoğundaki mekanizmalar tek elle rahatça açmaya izin verir
  • Günlük kullanım için bıçak isteyen avcılar için iyi bir seçim

Katlanır Av Bıçağı Eksileri:

  • Sabit bıçaklı bıçaklar kadar güçlü değil
  • Kilitli bıçak klasörlerinde serbest bırakma mandalının kullanılması sakıncalı olabilir
  • Bıçak kanalı kan, doku vb. Topladığı için temizlenmesi zordur.
  • Çoğu av bıçağı, üç ana bıçak tasarımından birini içerir: düşme noktası, kesme noktası veya deri yüzme. 

Büyük Boy Av Bıçakları

Öncelikle büyük bir oyun avlıyorsanız, bir büyük boy av bıçağı düşünün. Bu tür, genellikle diğer türlerden daha güçlü olan kalın, kavisli bir bıçağa sahiptir. Hayvanların derisini yüzmek için mükemmeldir çünkü sadece noktayı değil, tüm kenarı kullanabilirsiniz. Bu, deri yüzme işini daha kolay, daha hızlı hale getirir ve daha az et kaybı ile sonuçlanır.

Bir tutamda, bir av hayvanının göğüs kafesi ve pelvisindeki kemikleri ayırmak için testere veya balta yerine bir damla noktası da kullanılabilir.

Klips uçlu bıçak daha ince, daha düzdür ve düşme noktasına göre daha iyi tanımlanmış bir noktaya sahiptir. Bırakma noktasıyla aynı görevler için kullanılabilir, ancak kaplama, bölme ve bağırsak açma işlemlerinde o kadar etkili değildir. Ancak genel bir iş bıçağına daha çok benzeyen klips uçlu bıçak, bıçağı avcılık dışında başka amaçlarla kullanmayı planlayan avcılar için iyi bir seçimdir.

Deri yüzme bıçakları, özellikle orta ve büyük boyutlu oyunlarda deri yüzme görevi için tasarlanmıştır. Son derece süpürme bıçağı, eti zahmetsizce deriden ayırmak için yapılmıştır ve kendi oyunlarını katleten avcılar için gerçek bir zaman kazandırıcıdır. Ek bir bonus, deri yüzme bıçağının diğer oyun temizleme işlerinin yanı sıra klips noktası ve bırakma noktası tasarımlarını da yapabilmesidir. 

Göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz birçok bıçağın bir özelliği bağırsak kancasıdır. Avcı, normal bir bıçakla başlangıç kesiği yapar, ardından bağırsak kancasını hayvanın bağırsaklarını delmeden kesiği uzatmak için kullanır. Bu, büyük oyunu sahada giydirirken çok kullanışlı bir araçtır. 

Av Bıçakları

Bazı bıçaklar ayrıca, belirli görevler için farklı bıçak tipleri gerektiğinde kullanıcının bir bıçağı diğeriyle değiştirmesine olanak tanıyan birkaç değiştirilebilir bıçakla birlikte gelir.

Av Bıçağı Seçiminde Dikkat Edilecekler

Bıçak Sapları:

Dayanıklılığı Arayın. Bıçak alırken sapı gözden kaçırmayın. Ahşap, deri ve kemik saplar çok işlevseldir ve genellikle estetik açıdan daha hoştur, ancak bu malzemeler birçok avcının istediği dayanıklılığı sunmayabilir ve kan veya suyla ıslandığında sıkıca tutulması zor olabilir. İyi bir kavrama ve ekonomi kombinasyonu sunan Zytel, Kraton ve ABS gibi sentetik tutacak malzemeleri mükemmel seçeneklerdir. Sentetikler ayrıca hafiftir ve neredeyse kırılmaz.

Güvenlik açısından, bir av bıçağının sapı, aynı zamanda, kullanıcının elinin bıçak üzerinde ileri kaymasını önleyen, sap ve bıçağın birleşim yerinde bir parmak durdurucuya, kontura veya başka bir korumaya sahip olmalıdır.

Avcı Bıçağı

Herhangi bir bıçak sapının nihai testi, elinizde nasıl hissettiğidir. Tutması rahatsızlık veriyorsa bıçak işe yaramaz. İki sorun, ön kolunuzu fazla kavramanıza ve yormanıza neden olan çok küçük tutamaklar ve bıçağı kontrol etmeyi zorlaştıran çok büyük tutamaklardır. Mümkünse, satın almadan önce bıçağı tutun ve uzun süreli kullanım sırasında rahatça kullanabileceğinizden emin olun.

Avcı Bıçakları

Bir avcı bıçağı geleneksel olarak vahşi hayvanları öldürmek için kullanılan Av hançerinden farklıdır. Bazı av bıçakları, vahşi doğada başka kullanımlar için uyarlanmıştır; Avcıların, bu özel aletler mevcut olmadığında palalar veya balta olarak kullanabilecekleri bir Kamp bıçağı gibi. Bu durumda, işlevleri bir hayatta kalma bıçağına benzer.

Sonuç olarak;

Doğru av bıçağını seçmek, her şeyden çok kişisel tercihle ilgilidir. Ancak yukarıdaki bilgileri karar verme sürecinize dahil ederek, satın aldığınız bıçağın sizin ve ihtiyaçlarınız için en iyi av bıçağı olduğundan çok daha emin olabilirsiniz.

Not: Outdoor Bıçaklarını tanıttığımız yazı serimiz devam edecektir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu