Hiking Ne Demek?

Kelime anlamı olarak hike yürüyüş, gezinti, uzun yürüyüş demektir.

Hiking ise genel olarak doğa yürüyüşü, gezmek, dolaşmak anlamlarına geliyor.

Genellikle önceden belirlenmiş güzergahta günü birlik yapılan doğa yürüyüşü yapma anlamındaki bireysel spor aktivitesine hiking denilmektedir. Go hiking, doğa yürüyüşüne çıkmak gibi fiillerle birlikte kullanılmaktadır.

Günümüzde kullanılan doğa yürüyüşü parkurları genellikle önceden profesyonellerce işaretlenmiş ya da amatörlerin yürümesi için patika temizliği yapılmış yollardır.

Hiking aktiviteleri ve yürüyüşler tam gün veya yarım günlük olarak planlanabilir. Genellikle yapılan yürüyüş sonunda başlangıç noktasına dönülür. Bir yolda gidip gelmek veya bir tepenin, gölün, coğrafik oluşumun etrafında dolanmak şeklinde de yapılabilir.

Hiking/trekking kulüpleri üyelerince hafta sonlarında topluca yapılan doğa yürüyüşleri de son yıllarda artmıştır.

Hiking aktivitesi

Hiking yapmanın amacı nedir?

Hiking/doğa yürüyüşü yapmanın amacı hem iş ve şehir hayatının getirdiği psikolojik yüklerden kurtulmak, hem de doğanın saklı güzelliklerini keşfederek, tadını çıkarmak, mutlu olmaktır.

Sonuç olarak hiking ülkemizde çoğunlukla grup halinde yapılan “günübirlik doğa yürüyüşleri” demektir.

Trekking Ne demek?

Trek İngilizce sözlüklerde kağnı veya at arabası ile yürümek, göç etmek, gitmek manalarına gelmektedir. Trekking tabiri ise doğada zorlu yürüyüşler için kullanılmaktadır. Doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek aşmak, uzun ve yorucu yürüyüş anlamına gelir.

Hiking ve Trekking, outdoor aktivitelerinin en çok bilinen ve en hafif türleridir. Hiking günübirlik ve kolay doğa yürüyüşü iken trekking bunun biraz daha zor, uzun ve engebeli arazide yapılanına denilmektedir.

Hiking daha çok stabilize yollarda, patikalarda, orman içi açılmış ve düzenlenmiş yollarda yapılan yürüyüş iken trekking yoldan çıktığın, doğanın zorluklarıyla mücadele etmeye başladığın yapılan yürüyüştür.

Hiking yukarıda da açıklandığı gibi çoğunlukla grup halinde belli bir rotada yapılan yürüyüşler için kullanılırken, trekking aktivitesinin anlamına zorlu koşullar, doğada uzun vakit geçirme, doğada kamp kurma, hayatta kalma, su yolları aşma.. vb gibi daha zor durumlar girmektedir. Hiking yolda yapılır, trekking yoldan çıktığın anda (astray) başlar.

Trekking aktiviesi

Burada bu siteye ilk yazıları girerken kafamda dolaşan başka bir konu hakkındaki düşünceleri açıklamak istiyorum:

Blogger mı, WordPress mi?

Bu siteyi kurmadan önce projemi blog olarak başlattım. Bir blog sitesi açtım. Blog sitesinde önceden belirlenmiş sınırlarda ve belirli rotada yürüyebilirsiniz. Yani HİKİNG! Ya da sadece yürümek (walking).

Blog yerine internet sitesi kurmak ise yukarıda ifade edilen yoldan çıktığın (astray) ve kendi yolunu çizdiğin an başlar. Blog önceden çizilmiş yolda belli rotada olmak, site ise yoldan çıkıp kendi rotanı çizmektir.

Hiking ile trekking arasındaki fark yolda olup olmama ile belli olur. Eğer mahiyeti ne olursa olsun yolda, yol üzerinde isen yaptığın spora hiking, yolun dışında (1 metre kenarda dahi olsa) yaptığın yürüme ise trekking’dir.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası sloganıyla çıktığımız yolda hiking bize yakışmazdı, biz de yoldan çıktık ve siteye taşındık. Outdoor Forever!!!


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu