Doğa yürüyüşü, doğa sporları içinde yer alan ve şehir dışında daha çok organize edilmemiş doğal mekanlarda yalnız ve/veya grupla yapılan bir doğa sporu etkinliğidir. Covid 19 pandemi sürecinde neredeyse 1.5 yıldır hayatımız kontrol altında ve hareketlerimiz kısıtlı. Türkiye’de de 2021 yılı Mayıs başından itibaren covid 19 kısıtlamaları gevşetildi ve görece daha rahat hareket edebilir olduk.

Kış boyu evlerde sıkışıp kaldık ve yazın gelip pandemi yasaklarının kalkması sonrası neredeyse kendimizi doğaya attık, atıyoruz. Özellikle sosyal medya grupları ve kişisel hesaplardan sürekli olarak doğa yürüyüşleri organizasyonları, kampçılık tecrübeleri, trekking rota tamamlama denemeleri hakkında paylaşımlar yapılmaktadır.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak “Doğa Yürüyüşleri” hakkında onlarca yazımızı okuyucularımızla buluşturduk. Tema tema ayırarak doğa yürüyüşü, hiking, trekking ve diğer önemli noktalarda bilgilendirici yazılar yayınladık. Yazılarımızdan bazılarını burada hatırlatmak istiyoruz:

Doğa Yürüyüşüne Hazırlık, Hiking Ne Demek? Yürümenin Faydaları Nelerdir?, Hiking ve Trekking Ne demek?, Yürümenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?, Doğa Yürüyüşü Kıyafetleri Hakkındaki yazı dizimiz, İlk Doğa Yürüyüşü İçin Tavsiyeler ve Yeni Başlayanlar İçin Doğa Yürüyüşü gibi yazılarımızla doğa yürüyüşleri hakkında teorik bilgiler verdik.

Bu yazımızda doğa yürüyüşü, hiking, trekking hakkında akademik ve tecrübeye dayanan kaynaklardan derlediğimiz bilgileri derli toplu şekilde okuyucumuza sunmaya çalışacağız. Doğa yürüyüşüne ilk defa başlayacakların yazımızı sonuna kadar okumalarını tavsiye ediyoruz.

Doğa Yürüyüşü Nedir?

Günübirlik yürüyüş olarak bilinen (Hiking), orman içi yollarda, yabanıl ama güvenli alanlarda veya organize edilmiş doğal alanlarda günübirlik veya günün bir kısmında yapılan kısa doğa gezintileri olarak tanımlanır. Doğa yürüyüşü, doğa sporları içinde yer alan ve şehir dışında daha çok organize edilmemiş doğal mekanlarda yalnız ve/veya grupla yapılan bir doğa sporu etkinliğidir. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler, yaşam koşullarındaki kolaylıklar ve iş hayatının düzene girmesi kişilerin serbest zamanlarının artmasını sağlamış ve serbest zaman etkinliklerini daha önemli hale getirmiştir.

Doğa yürüyüşü/trekking ise günübirlik yürüyüşten daha zor parkurlardan oluşan, günübirlik veya kamplı/konaklamalı yapılan daha fazla günü kapsayabilen, katılımcıların tüm malzemelerini kendilerinin veya taşıyıcılar, araçlar, hayvanlar tarafından taşındığı etkinliktir.

Bunun yanında doğa yürüyüşü veya günübirlik yürüyüş tek başına bir etkinlik olabileceği gibi başka bir aktivitenin de parçası olabilir. Örneğin tüm ailenin gittiği bir piknik gününde aile bireylerinin gittikleri doğal alanda yapacakları yürüyüş günübirlik yürüyüş olarak kabul edilecektir. Doğa yürüyüşü ise dağcılık yapmak için gidilen bir alanda dağa yaklaşmak için yapılan yürüyüş olabileceği gibi, avcıların avlanma sırasındaki yaptıkları yürüyüş olarak da kabul edilebilir.

Bir başka tanımlamayla doğa yürüyüşü, kent dışında, kırsal alanlarda, çoğunlukla da doğal orman alanları veya orman dışı alanlarda, dağlarda, bir veya daha fazla gün süren, bir yerden bir başka yere varmak için yürüyerek yapılan aktivitedir. Bu çoğu zaman trekking veya backpacking olarak da isimlendirilmekte ve günübirlik doğa yürüyüşünü katılımcı ile doğa arasında anlamlı bir ilişki yaratan, bir veya daha fazla gün doğada kamplı/konaklamalı yapılan bir doğa sporu biçimidir (çeşididir) şeklinde tanımlamıştır.

Doğa Yürüyüşü Nasıl Yapılır?

Doğa yürüyüşü doğa sporlarının en hafiflerinden biri olarak; doğada bir noktadan diğer bir noktaya varmak amacıyla yapılan, genelde hafif tempolu sportif bir yürüyüştür. Yürüyüş süresi parkurun zorluk derecesine göre değişiklik gösterir. Orta dereceli bir parkur yaklaşık olarak 5–6 saat sürer. Kalabalık ve gürültülü şehir hayatından bir an olsun uzaklaşmak, doğayla baş başa bir gün geçirmek ve doğadaki güzellikleri grup arkadaşlarıyla paylaşmak isteyenlerin uğraştıkları bir spor aktivitesidir. Amaç şehirde özlenen doğal yaşama bir gün olsun kavuşabilmektir.

Başlangıçta doğaseverlerin, doğal güzellikleri yaşamak ve doğada bulunmak amaçlı gerçekleştirdikleri kişisel veya arkadaş çevresi etkinlikleri olarak başlayan doğa yürüyüşleri, günümüzde alternatif turizm çatısı altında giderek ekonomik boyut kazanmış ve büyümüştür.

Doğa yürüyüşü ekoturizm kavramı içerisinde önemli bir faaliyet olarak yer almaktadır. Bugün trekking olarak ta bilinen doğa yürüyüşü, genelde şehrin stresinden kurtulmak isteyenlerin, hafta sonu günübirlik, şehre yakın parkurlarda ya da yabancı ülkelerde 2-3 haftalık turlar şeklinde, profesyonel bir rehber eşliğinde gerçekleştirdikleri bir spor durumundadır.

Doğa Yürüyüşü İlkeleri

Belli prensiplere bağlı kalınarak uygulandığında doğa yürüyüşünün bazı faydaları şöyle sıralanabilir; dolaşım sistemini düzenler, kalp kası dahil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek, daha etkin çalışmalarını sağlar, kan basıncını düzenler, şişmanlık riskini azaltır, sindirimi kolaylaştırır, beyine oksijen akımını artırarak, zihinsel keskinlik ve yaratıcı düşünce potansiyelini yükseltir, solunum kapasitesini artırır, kemiklerin sertleşmesini ve kuvvetlenmesini sağlar, vücudun doğal mutluluk hormonu olan endorfin salgılanmasını sağlar

Outdoor Ekonomisi

Son zamanlarda doğa yürüyüşü Türkiye ve diğer ülke ekonomilerinde çok fazla bir paya sahip olmamasına rağmen spor endüstrisi içindeki payı hızla artmaktadır. Hem Türkiye’de hem de dünyada günübirlik doğa yürüyüşüne ve malzemelerine talep hızla artmaktadır. Endüstrileşmiş ve metropolleşmiş şehirlerde doğaya olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Bunun en önemli sebebi de endüstrileşme ve kalabalık kentleşmenin kendisi ve getirdiği sebeplerdir.

İnsanlar tekdüze bir yaşam sürdürdükleri büyük kentlerden, doğaya dönüyorlar artık. Günümüzde ‘deniz-kum-güneş’ tatil seçeneğinin yanı sıra hafta sonu ya da uzun soluklu yürüyüş programlarının yer aldığı tatil biçimleri giderek yaygınlaşıyor. 2014 yılı verilerine göre dünyada 1.2 trilyon dolarlık turizm harcamaları içinde doğa turizminin payı 400 milyar dolar civarında. Söz konusu 400 milyar doların 263 milyarı ise macera düşkünü gezginlerin yaptığı harcamalardan oluşuyor.

Doğaya olan özlem ve talebin nedenini daha önce bireyin bireysel hayatında yer alan, endüstrileşmeyle birlikte yitirilen birçok etkinliğin doğa yürüyüşü, avcılık, balıkçılık gibi etkinliklerle yeniden düzenlenerek bireyin yaşamına tekrardan doğa sporları adıyla sunulması olarak tanımlanmaktadır. Bunlarla birlikte doğa yürüyüşü ve doğa sporlarına dönük ilginin artmasındaki temel nedenleri, ulaştırma ve taşıma hizmetlerindeki artış, iletişim ağlarının çoğalması ve dünyanın küçük bir köye dönüşmesi, harcanabilir gelirdeki artış, bireylerin serbest zamanlarındaki artış, nüfus artışı, yer değiştirme taleplerindeki artış, reklamların etkisi ve reklamlardaki artış, genel eğitim düzeyinin artması, kültürel değişim, bireyselleşme, sağlık beklentisinin ve ihtiyaçlarındaki değişim, çevre talebindeki artış, rekreasyon merkezleri ve işletmelerindeki artış olarak tanımlanmaktadır.

Doğa Sporları – Outdoor Aktiviteleri

Dinlenme ya da spor amaçlı bir malzeme yardımıyla veya malzeme kullanılmadan gerçekleştirilen doğal arazi ve doğal ortamdaki faaliyetlerin tümüne doğa sporları denilmektedir.

Trekking (doğa yürüşü), kaya tırmanışı, kampçılık, avcılık, dağcılık, bisiklet sporu, yamaç paraşütü, rafting ve doğa fotoğrafçılığı bu noktada sözü edilebilecek aktiviteler arasında yer almaktadır. Günümüz teknolojisinde yaşanan hızlı gelişme birçok aktivitenin makineler aracılığıyla yapılmasına olanak sunmaktadır. Gerçekte teknoloji kullanımı insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik hazırlanmakta, günlük yaşam içinde insanı daha az aktif ya da daha pasif hale getirmektedir. Ortaya çıkan durum her yaş ve meslekten insanların spor faaliyetlerine ilgi duymasına olanak sağlamaktadır. Teknik beceri ve yeterlilik gerektirmeyen, herkesin rahatlıkla yapabileceği bir faaliyet olan doğa sporları bu noktada önem kazanmaya başlamıştır.

Neden Doğa Sporları Yaparız?

Doğa sporlarında adrenalin yüksek tutulduğu, insan sağlığı ve gelişimine önemli katkı sunduğu bilinen bir gerçektir. Doğada yapılan sportif aktiviteler; doğa yürüyüşü, balıkçılık, kampçılık, kayak, golf, su kayağı, kano, at biniciliği ve hava sporları gibi geniş bir etkinlik yelpazesine sahiptir. Doğada fazla zaman geçirmek isteyen sporseverler daha çok karada yapılan sporları tercih etmektedirler.

Son yıllarda yazılı ve görsel basında doğa sporları arasında yer alan doğa yürüyüşleri, kampçılık ve kaya tırmanışına yönelik ilgi giderek artmaktadır. Doğa sporlarıyla ilgili olarak spor kulüplerinin çoğu doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı ve dağcılık alanında faaliyet göstermektedir. Bu spor kulüplerinde en fazla dağcılık ve kaya tırmanışı alanında eğitim verilmektedir.

Doğa sporlarında fiziksel performanstan ziyade mental özellikler ön plana çıkmaktadır. Doğa sporlarında performansı zihinsel, fiziksel ve teknik etkenler aynı ölçekte etkilemektedir. Fiziksel etkenler arasında; esneklik, denge, koordinasyon, kuvvet, kuvvette devamlılık yer almaktadır. Doğa sporları bireylere göre farklılık gösteren zaman geçirme eylemidir. Açık alan reaksiyonu (outdoor) olarak görülen doğa sporları dinlenme, rahatlama, sosyalleşme, yenilik arayışı, yaratıcılık, kendini görme ve geliştirme gibi rekreatif etkinliklere katılımı esas almaktadır.

Yürümenin Felsefesi

Fransız antropolog ve sosyolog David Le Breton, ‘Yürümeye Övgü’ kitabında yürüyüş eylemini şöyle tanımlıyor; ‘Yürüyüş dış dünyaya açılmadır. İnsanı mutlu yaşam duyguları içinde yeniden oluşturur. İnsan bazen yürüyüşten değişmiş olarak döner ve çağdaş yaşamlarımızda ağır basan ivediliğe boyun eğmekten çok zamanın keyfini çıkarmaya eğilimli hisseder.

Yürümek soluklanmamızı, duyularımızı keskinleştirmemizi, merakımızı yenilememizi sağlar. Yürüyüş çoğu zaman insanın kendi içinde yoğunlaşmasını sağlayan bir dönemeçtir. İnsan geçen zamanın tadını çıkarmak, yolun sonunda kendisini daha iyi hissedebilmek, yabancı yerleri ve yüzleri keşfetmek, anlam ve duyumsallık açısından tükenmez bir dünyayı bedeniyle iyice tanımak ya da sadece önünde bir yol olduğu için yürür. Yürümek aslında yaşamın o kendine özgü zamanını bulmaktadır…..

Türkiye’de Doğa Yürüyüşü

Anadolu, binlerce yıldan günümüze kadar çeşitli medeniyetlerin kurulduğu ve izlerinin görüldüğü bir coğrafi bölgede bulunması nedeniyle, gerek doğal gerekse kültürel kaynak değerleri açısından oldukça zengindir. Bu bağlamda pek çok turizm türüne de mekan oluşturmuştur. Doğaya dayalı turizm de bunlardan birisidir.

Doğa Yürüyüşçüleri İçin Öneri ve Uyarılar

  • Yürüyüş sporunun asla bir yarışma olmadığını bilerek yola çıkmalısınız. Ne kendinizle ne de bir başkasıyla yarışın. Özgürleşmek ve doğayla uyum içinde olmak adına yola koyulduğunuzu sakın unutmayın. Siz bir yarışmacı değil, sağlıklı spor yapan ve doğal güzellikleri keşfeden bir gezginsiniz.
  • Yanınıza bölgeyi bilen bir rehber alın.
  • Eğer yalnız yola çıkacaksanız, parkurlar özelinde önceden bilgi edinerek yürüyeceğiniz güzergahın kendinize uygun olup olmadığını belirleyin. Yola çıkmadan kötü sürprizlerle karşılaşmamak için, hava durumunu mutlaka kontrol edin.
  • Yağışlı aylarda tüm parkurların çamur olabileceğini hatırlatmak isteriz. Ormanlık alanların güneş görmeyen kısımları özellikle sabah saatlerinde nemli olacaktır. Tozluk kullanabilirsiniz.
  • Bol su tüketin. Su açısından tüm güzergahlar, yeterinden fazla olanak sunmaktadır. Yürüyüşler sırasında çeşmeler, su kaynakları ve pınarlardan yararlanabilirsiniz.
  • Yürüyüş sırasında kendinize uygun bir tempo belirleyin. Bedeninizin ritmini dinlerseniz asla yorulmazsınız. Molaları fazla uzun tutmadan periyodik aralıklarla dinlenin.
  • ‘Üretim Var’ tabelalarını gözden kaçırmayın ve bu bölgelerde yürürken dikkati olun. Özellikle bal arılarının saldırısına uğramamaya dikkat edin.
  • Parfüm veya deodorant kullanmayın, yoksa koku meraklısı arılara davetiye çıkarmış olursunuz. Doğal ortamda envai çeşit çiçeğin peşinde koşan arıların size yoldaşlık edeceğini aklınızdan çıkarmayın.
  • Bitki, böcek, kelebek, sürüngen vb gibi canlıların toplanmasını ‘biyolojik kaçakçılık’ suçu olduğunu unutmayalım.
  • Hayvancılığın yaygın olduğu yerlerde özellikle sürülerin otladığı alanlarda çoban köpeklerine karşı dikkatli olun.
  • Yanınızda mutlaka çöp poşeti taşıyın ve kesinlikle bütün çöplerinizi geri götürün. Unutmayın ki, doğaya ne kadar saygılı olur ve onun ritmini bozmazsak, bize cömertçe sunduğu nimetler o denli çoğalacaktır.
  • Kabuklar dışında herhangi bir yiyecek artığını doğaya bırakmayın. Yaban hayatın kendine özgü dinamiğini ve hayvanların alışkanlıklarını değiştirebileceğinizi göz önünde bulundurun.
  • Ağaçlara ve çevrenize zarar vermeyin. Çiçekler durdukları yerde güzeldir. Sakın koparmayın. Başka doğaseverlerin bu güzellikten yararlanmasını engellemeyin.
  • Bir yürüyüşçünün en önemli aksesuarı ayakkabılarıdır. Ayak bileğini kavrayan su geçirmez (gore-tex) ve yumuşak tabanlı ayakkabıları tercih edin.
  • Çabuk kuruyan pantolon, teri dışarı veren (termal) tişört ve çoraplar, şapka, terinizi sileceğiniz ve ensenizi koruyacağınız bir tülbent ile güneş gözlüğü bir yürüyüşçünün temel giysi ve aksesuarları arasındadır.
  • Yürürken, daha çok iniş-çıkışlarda ve dere geçişlerinde kullanacağınız batonlar çok işinize yarayacaktır.
  • Küçük sırt çantanızda taşımanız gerekenleri; yedek iç çamaşırı, çorap ve tişört, yağmurluk veya rüzgarlık, pusula, harita, rehber kitap, güneş kremi, çakı veya bıçak, fotoğraf makinesi, el feneri, yedek pil, kibrit veya çakmak, ilk yardım çantası ve enerji veren yiyecekler olarak sıralayabiliriz.
  • İlk yardım çantasında öncelikle bulunması gerekenler; çeşitli boylarda yara bandı, steril gazlı bez, elastik bandaj, antihistaminikli pomat, antiseptikli mendil, açık yaraları kapatmayı kolaylaştıran sprey yara tozu, amonyak, küçük makas, plastik eldiven ve su toplamalarında kullanılmak üzere küçük şırınga.
  • Bazı bölgelerde cep telefonu çekmediğini hatırlatalım.

Eğlenceli ve Güvenli Bir Doğa Yürüyüşü İçin İpuçları

Güvenli ve rahat bir doğa yürüyüşü için yürüyüşümüzü ve doğaya uyum sağlamamızı kolaylaştıracak bazı ekipmanlara ihtiyaç duyarız. Yanımıza almamız gereken malzemeler doğa yürüyüşünün günübirlik mi, konaklamalı mı olacağına göre değişebilir.

Güvenli ve rahat bir doğa yürüyüşü için yürüyüşümüzü ve doğaya uyum sağlamamızı kolaylaştıracak bazı ekipmanlara ihtiyaç duyarız. Yanımıza almamız gereken malzemeler doğa yürüyüşünün günübirlik mi, konaklamalı mı olacağına göre değişebilir.

Outdoor Sırt Çantası

Sırt çantası, doğa yürüyüşü sırasında ihtiyaç duyduğumuz diğer malzemeleri taşımamızı sağlayan en önemli ekipmanlardan biridir. Doğa yürüyüşünün günübirlik mi, konaklamalı mı olduğuna göre uygun büyüklükte bir sırt çantası seçmeliyiz. Alacağımız sırt çantasının hafif malzemeden üretilmiş olmasına, yeterli sayıda yan cebinin bulunmasına, içi boşken çok ağır olmamasına, vücudumuzu kavramasına, omuz askısının rahat olmasına, yumuşak ve belimizi kavrayan bir bel kemerinin bulunmasına dikkat etmeliyiz.

Outdoor Ayakkabı

Doğa yürüyüşü için önemli ekipmanlardan biri de yürüyüş ayakkabılarıdır. Doğa yürüyüşlerinde mutlaka bilek kısmı yüksek, hava alışverişine imkân veren, su geçirmez ve sert tabanlı botlar giymeliyiz. Ayakkabılar ayağı çok sıkmamalı ya da büyük olmamalıdır.

Doğa Yürüyüşü Batonu

Yürüyüş bastonu, yürürken dengemizi sağlamamıza yardımcı olan, taşıdığımız yükün bir kısmını kollarımıza dağıtan ve dizlerimizi binen yükü azaltan yürüyüş çubuklarıdır. Doğa yürüyüşü için sahip olmamız gereken zorunlu ekipmanlardan biri olmasa da uzun yürüyüşlerde hayli faydalıdır.

Sırt çantamızda en az 1 litrelik su kabı ve su, atıştırmalık hafif yiyecekler, basit bir ilk yardım seti, yağmurluk, mevsime uygun yedek kıyafet ve çorap, pusula, düdük, küçük bir çakı bulundurmamız gerekiyor. Eğer yaz aylarında doğa yürüyüşüne çıkacaksak güneş yanıklarından korunmak için geniş bir şapka ve güneş kremi de taşımalıyız. Ayrıca yanımıza isteğe bağlı olarak gözlem notlarımızı kaydetmek için küçük bir not defteri ve kalem, fotoğraf makinesi, dürbün gibi başka ekipmanlar da alabiliriz.

Outdoor Çadır

Uzun yürüyüşlerde doğada konaklayacağımız için mevsime uygun çadır ve uyku tulumu taşımamız gerekir. Ayrıca zemindeki engebelerin uyku sırasında bizi rahatsız etmesini engelleyen ve ısı yalıtımı sağlayan mat, kamp yapanlar için çok önemli bir ekipmandır. Uzun doğa yürüyüşlerinde kamp ocağı ve yemek yapmakta kullanılan diğer aletlere de ihtiyaç duyarız.

Doğada Yön Bulma

Daha önce ziyaret etmediğimiz ve tanımadığımız bir bölgede doğa yürüyüşü yapmak istiyorsak yanımızda ulaşmak istediğimiz noktayı ve takip edeceğimiz rotayı gösteren bir harita veya rehber kitap ile yönümüzü bulmamızı sağlayan aletler (örneğin pusula ve GPS) bulunması gerekir.

Yön bulmak için geçmişte harita ve pusula yaygın olarak kullanılırdı. Günümüzde ise bu amaçla GPS cihazlarını ve cep telefonlarına yüklenen GPS destekli uygulamaları kullanıyoruz. Böylece daha doğru ve kolay bir şekilde yönümüzü bulabiliyoruz. Ancak unutmayalım ki kullanımları pratik olmasa da beklenmedik koşullarda (örneğin kötü hava koşulları, yoğun sis, şarj sorunu) harita ve pusula en güvenli yön bulma araçlarıdır. Bu nedenle tanımadığımız bir coğrafyada yanımızda mutlaka pusula ve harita bulundurmalıyız.

Doğa Yürüyüşünde Güvenlik

Doğa yürüyüşü eğlenceli bir etkinliktir, ancak yeterli bilgiye sahip olmazsak ve gerekli önlemleri almazsak tehlikeli durumlarla karşılaşabiliriz. Öncelikle bilmeliyiz ki doğa yürüyüşüne tek başımıza çıkmamalıyız. Böyle bir durumda mutlaka bir yakınımıza yürüyüş planımızla ilgili bilgi vermeliyiz. Ayrıca basit yaralanmalar için her zaman sırt çantamızda küçük bir ilk yardım seti taşımalıyız.

Şehir merkezinden uzak kırsal bölgelerde cep telefonlarının çekmediği alanlar olabilir. Ancak acil durumlarda haber vermek ve başka özelliklerinden faydalanmak için cep telefonlarımızı yanımızda bulundurmamız yararlı olacaktır. Ayrıca taşıdığımız basit bir düdük sayesinde kaybolma durumunda yakın çevredeki insanlara sesimizi duyurarak yerimizin tespit edilmesine yardımcı olabiliriz.

Yaban hayvanları (örneğin ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, yılan) doğada insanları fark ettiklerinde uzaklaşırlar ve sanıldığı gibi saldırgan değillerdir. Kendilerini tehdit altında hissederlerse (örneğin yürüyüş yaparken fark etmeden yavrularının arasına girersek) saldırgan davranabilirler.

Doğa yürüyüşü sırasında başka hayvanlar örneğin çoban köpekleri yürüyüşçüler için daha büyük tehlike oluşturabilir. Yaban hayvanları gibi çoban köpekleri de çoğunlukla bir sebep olmadan saldırmaz. Ancak korumakla yükümlü oldukları sürü için tehdit oluşturabilecek bir durum fark ederlerse saldırgan davranabilirler. Bunun için yürüyüş yaptığımız güzergahta bir sürüyle karşılaşırsak çoban ile iletişime geçmeden sürünün içine girmemeliyiz.

Neden Doğa Yürüyüşü Yapmalıyız?

Yürüyüş deyip geçmeyin. Her gün hayatımızın rutin bir parçası olan bu aktivite düzenli olarak ve özellikle de doğada yapılırsa hayat kurtarıcı olabiliyor. Yapılan birçok araştırma da doğa yürüyüşünün insan sağlığına ve psikolojisine büyük faydaları olduğunu kanıtlıyor. Peki, bu faydalar neymiş merak ediyor musun? İşte birkaçı.

  • Vücudunuz doğal bir düzene girer: Kötü beslenme ile oluşan fazla yağlar hemen herkesin sorunu. Düzenli bir doğa yürüyüşü bu soruna da çare sunuyor. Yürüyüş vücuttaki hemen hemen tüm kasları çalıştırdığı için yağlar da hızla yakılır ve kendinizi hem daha fit hem daha sağlıklı hissederseniz. Bu şekilde kilonuzu muhafaza edip fazla yağlardan kurtulmuş olursunuz. Kısacası kemerinizde bir delik daha açmaya hazır olun.
  • Sadece vücuda değil, zihne de faydalı: Doğa yürüyüşünün tek faydası vücuda sanmayın. Hayat akışı içinde kendine doğada da zaman ayırıp yürüyüşe çıkan insanların psikolojik olarak da daha güçlü durumda olduğu kanıtlandı. Bunun yanı sıra doğa ile iç içe bir hayat hem düşünme gücünü hem de zihinsel keskinliği artırıyor. Siz de yavaş yavaş işten güçten bazı şeyleri unutacak raddeye geldiyseniz ilk iş bir hafta sonu en yakın doğa parkurunda yürüyüş ayarlayın.
  • Doğa yürüyüşü kalbe iyi geliyor: Doğa yürüyüşünün sağlık açısından bilinen en önemli etkisi kalbe iyi gelmesi. Düzenli yürüyen ve doğa içinde stressiz bir gün geçiren insanın kan dolaşımı artıyor ve şehir hayatı buhranının yarattığı stresle artan kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. Düşünsenize, doğanın tertemiz havasını ta içinize çektiğinizde insanda sinir stres kalır mı? Tabii ki kalmaz.
  • Bol oksijen ciğerleri de temizler: Şehirde soluduğumuz şeyin oksijen olduğunu kimse iddia edemez herhalde. Ama doğada ferah bir nefes alınca oksijenin ne olduğunu tekrar hatırlayabilir ve “oh bee dünya varmış” diyebilirsiniz. Bu aynı zamanda iç organlarınıza da iyi gelecek bir aktivite olur.
  • Ne idüğü belirsiz ağrılara son: Yürüyüş neredeyse vücudunuzun tüm organlarını çalıştıran bir aktivite. O yüzden tüm eklemleriniz hatta uzun zamandır kullanmadığınız ve ani bir hareketle incittiğiniz eklemleriniz de doğa yürüyüşleri sayesinde belirli bir çalışma sürecine girer ve bel, sırt ve diğer eklem ağrılarında gözle görülür bir düşüş görülür.
  • Doğa yürüyüşü mutluluk verir: Böyle yazınca komik gibi dursa da bu da bilimsel bir gerçek. Doğa yürüyüşü vücuttaki mutluk hormonlarının hepsini aktif hale getiriyor. Yeşillikler içinde kim mutlu olmaz ya da huzurlu hissetmez ki zaten. Hatta hafta sonu doğa yürüyüşüne gidenler ile gitmeyenler bir bilimsel araştırmada inceleme altına alınmış. Yürüyüşe çıkanlar pazartesi işlerine çok daha yüksek moralli ve keyifli gelirken kentten ayrılmayanlar asık yüzleriyle hemen kendilerini belli etmişler. Kısaca mutluluk için doğa yürüyüşü şart.
  • Uykusuzluğun da çaresi doğa yürüyüşünde: Uykusuzluğun en büyük nedeninin strese bağlı bozukluklar olduğu biliniyor. Vücut kendi sistemi ya da doğal akışı içinde çalışmadığında bu doğal akışın ritmini sağlamaya yarayan uykuda da bozukluklar olabiliyor. İşte doğa yürüyüşü sayesinde vücudunuz belirli bir ritme girerken kan akışınız da normal düzeyde devam edecek. Yani vücudunuz günlük ritmine alışacak ve gece sizi yatağınızda mışıl mışıl bir uyku bekleyecek.
  • Yaşlılığı geciktirir: Tüm vücut ritme girmişken ve enerji düzeyi hep yüksekken elbette yaşlılık süreci de gecikecektir. Dikkatle bakınca düzenli olarak yüzen, yürüyen kısacası spor yapan insanlar belirli bir yaşa gelse de o ritmi koruyabiliyorlar. Haberlerde 70 yaşında olmasına rağmen koşu ya da yüzme yarışmalarına katılan insanlar görmemiz tesadüf değil. Yani vücut onu sağlıklı kullandığınızda size mutlaka karşılığını veriyor.

Doğa Yürüyülerinde Zorluk Dereceleri

Zorluk Derecesi (1) : Yürüyüş eğimi, çıkış ve yükselti çok azdır. Geniş patikalar. 2 saatlik bir etkinliği içerir. Yeni başlayanlar için uygundur.

Zorluk Derecesi (2) : Yürüyüş eğimi azdır. Toplamda 300 metreyi geçmeyen çıkışları içerir. Farkı süresidir. 3,5 saati geçmez. Hafif yürüyüşe katılmış herkese önerilir.

Zorluk Derecesi (3) : Yürüyüş eğimi artmaktadır. 500 metreyi geçmeyen çıkışlar söz konusudur. Daha dar patikalardan, bazen sık ormanlık alanlardan ve çarşak bölgelerden geçmek gerekebilir. Islak geçişler yoğunlaşmaktadır. Toplam yürüyüş 5 saat civarındadır. Yüksek kondisyonu ve yürüyüş deneyimi olan herkese uygundur.

Zorluk Derecesi (4) : Yürüyüş eğimi fazlalaşmaya başlar. Çıkışlar 700 metreyi bulmaktadır. Patikalar iyice bozuktur, bazı yerlerde yoktur. Daha kayalık ve çarşak arazide yol alınmaktadır. Yürüyüşün süresi 6,5 saati bulur. Sportif ve kondisyonu iyi olan kişilere uygundur.

Zorluk Derecesi (5) : Yürüyüş eğimi artık zorlu ve fazladır. Çıkışlar 1000 metreyi de geçmeye başlar. Sert yapılı, kayalık ve patikasız alanlardan gidilmektedir. Ormanlık alanlar oldukça zorludur. Islak geçişler de mevcuttur. Rehberin deneyimli olması gerekir. Yürüyüş süresi 8 saate ulaşır. Teknik çıkışlar içermemesine rağmen, bu zorluk derecesi yüksek yürüyüş, sportif, tecrübeli ve kondisyonu iyi ve deneyimli yürüyüşçüler için uygundur.

Zorluk Derecesi (6) : Bol eğimli, çıkışları ve inişleri fazla olan, çıkışları 1500 metreyi bulabilen, uzun süreli rota takibi gerektiren, zorlu arazi şartlarında ilerleyen yürüyüşlerdir. Kamp ve konaklama yapılabilir. 8 saat ve üzeri sürelerdedir. Deneyim, dikkat, kondisyon, bilgi ve disiplin gerektirir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu