Afyonkarahisar Gezi Rehberi 5. Yazı
Outdoor Türkiye
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle yaz aylarında tatilciler, kampçılar, doğa severler, karavancılar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
Afyonkarahisar’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Afyonkarahisar mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 1. Yazımız: Afyonkarahisar Tanıtım ve Gerekli Bilgiler
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 2. Yazımız: Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 3. Yazımız: Afyonkarahisar’da Kültür ve Sanat
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 4. Yazımız: Afyonkarahisar Kamp Alanları
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 5. Yazımız: Afyonkarahisar Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 6. Yazımız: Afyonkarahisar Yemek Rehberi
Afyonkarahisar Outdoor
Bu yazımızda Afyonkarahisar’da outdoor aktivitesi yapılabilecek yerleri ve Afyonkarahisar’da Outdoor sektörünün potansiyelini ve paydaşlarını tanıtıyoruz.
Afyonkarahisar’ın Coğrafi Yapısı Ve Outdoor Doğa Sporları
Afyonkarahisar Anadolu’nun kavşak noktasında yer alan, her karışında binlerce yıllık tarihin izleri görülebilen, dağları, peribacaları, akarsuları, geniş ormanları ve tabiat parklarıyla dolu bir ildir.
Bu potansiyele rağmen outdoor ve doğa sporları açısından Afyonkarahisar’ın pek de aktif olmadığını, ilde organize outdoor aktivitesi yapan dernek veya kurum sayısının çok çok az olduğu, Afyonkarahisar’ın outdoor sektörünü şehir dışından gelen turistlerin oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Yapı Orta Anadolu’yu Batı Anadolu’ya bağlayan, Ege’nin Akdeniz ve İç Anadolu’ya kapısı olan kara ve demiryollarının kavşak noktası durumunda bulunan Afyonkarahisar, denizden 1000-1500 m yükseklikte çoğu püskürük kitlelerden meydana gelmiş coğrafik yapı üzerindedir.
Doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan Afyonkarahisar, Anadolu Yarımadasının batısında, Ege Bölgesinin İç batı Anadolu Bölümü’nde yer almaktadır.
Afyonkarahisar Coğrafya
Afyonkarahisar arazisinin %47,5’ini Dağlar, %32,6’sını platolar ve %19,9’unu ovalar oluşturur.
Afyonkarahisar doğuda Konya, batıda Uşak, kuzeybatıda Kütahya, güneybatıda Denizli, güneyde Burdur, güneydoğuda Isparta ve kuzeyde Eskişehir İlleriyle komşudur. Rakımı 1.034 m olup, yüzölçümü 14.719 km²’dir. Türkiye coğrafi yapısının 55’te 1’ini Afyonkarahisar oluşturur.
Afyonkarahisar coğrafi olarak 4 bölgeye ayrılır:
- Birinci Bölge: Merkez (Afyon) ile Bolvadin, Sincanlı ve Şuhut ilçelerini ihtiva eden ovadır. Buradaki akarsulardan Seyitler, Akarçay, Kalı Çayı; Eber Gölüne dökülür.
- İkinci bölge: Sakarya Irmağına yakın olan Emirdağ ovasıdır.
- Üçüncü bölge: Sandıklı Ovasıdır. Küfi Çayı bu bölgede doğar ve Büyük Menderes’e karışır.
- Dördüncü bölge: Dinar ve Dazkırı ovalarıdır.
Afyonkarahisar Dağları
Afyonkarahisar‘ın dağları yüksek ve intizamsızdır. Sultan Dağları, Torosların batıya doğru uzanan son kısımlarını teşkil eder. En yüksek yeri Gelincikana 2647 metredir.
Kumalar dağının en yüksek yeri Kilimatan 2221 m, Emirdağ 2307 m, Sandıklı Dağı 2247 m, Akdağ 2446 m, Ahırdağı 1915 m, Kocatepe 1900 metredir.
Afyon şehrinin tarihi kalesini üzerinde taşıyan Yalçınkaya (Sivritepe) 1226 metredir. 2647 metre rakımlı Gelincikana Tepesi, 2519 metre rakımlı Toprak Tepe ve 2063 metre rakımlı Kırkkaya Tepe yörenin en yüksek noktalarını oluşturmaktadır.
Afyonkarahisar’da Dağcılık Yapılabilecek Yerler
Afyonkarahisar’da bulunan önemli dağların kısa tanıtımı:
- Afyonkarahisar Gelincikana Zirvesi: 2.647 metre. Deresinek Köyü, Çay sınırlarındadır. Sultandağı sıradağları içinde, Afyon’un en yüksek zirvesidir.
- Afyonkarahisar Akdağ: 2.446 metre. Sandıklı İlçesinde Afyon sınırları içindeki Akdağ sıradağlarının en yüksek noktasıdır. Yeşil örtüsü çoktur.
- Afyonkarahisar Emirdağ: 2.307 metre. Büyükkarabağ Köyü, Emirdağ’dadır. Emirdağ sıradağları içindedir.
- Afyonkarahisar Sultanana Zirvesi: 2.293 metre. Çay ilçesi sınırlarındadır. Sultandağı sıradağları içindedir.
- Afyonkarahisar Kilimatan Zirvesi: 2.221 metre. Başören köyü-Sandıklı sınırlarındadır. Kumalar sıradağları içindedir.
- Afyonkarahisar Taşoluk Zirvesi: 2.128 metre. Taşoluk, Sinanpaşa sınırlarındadır. Kumalar sıradağları içindedir.
- Afyonkarahisar Kadılar Dağı: 2.127 Kadılar köyü, Dinar sınırlarındadır. Karakuş sıradağları içindedir. Eğirdir göl manzaralıdır.
- Afyonkarahisar Söğüt Dağı: 2.004 metre. Yassıörenköyü-Başmakçı sınırlarındadır. Yeşili ve ağaç dokusu bol Eğridir ve Acıgöl manzaralı enfes bir dağımızdır.
- Afyonkarahisar Babageçti Zirvesi: 1.976 metre. Arızlı köyü-Şuhut sınırlarındadır. Karakuş sıradağları içinde ve Eğridir göl manzaralıdır.
- Afyonkarahisar Ahır Dağı: 1.932 metre. Uluköy, Hocalar sınırlarındadır. Ahır dağı sıradağları içindedir.
- Afyonkarahisar Zafer Yolu Zirvesi: 1.908 metre. Çakırözü, Şuhut sınırlarındadır. Büyük taarruzun için askerlerimizin gittiği zirvedir.
- Afyonkarahisar Kocatepe: 1.874 metre. Büyükkalecik, Afyon sınırlarındadır. Büyük taarruzun yönetildiği komuta merkezinin bulunduğu zirvedir.
- Afyonkarahisar Kocayayla Zirvesi: 1.820 metre. Sorkun Beldesi, Sandıklı sınırlarındadır.
Ayrıca; Akdağ sıradağları içinde, Akdağ ana kampının yer aldığı, afyon ilinin orman ve yeşil örtüsüyle Karadeniz bölgesini aratmayan bir bölgedir.
Afyonkarahisar sınırları içinde en yüksek zirve Sultandağı sıradağlarında yer almış Deresinek köyü sınırları içinde 2.647 metre yükseklikteki Gelincikana zirvesidir.
Afyonkarahisar‘daki dağların bazıları Karadeniz’i aratmayan yeşil örtü ve ormanlık alanlar bulunmaktadır.
Özellikle Akdağ, Kocayaylası, Tokalı kanyonu bitki örtüsü görülmeye değerdir. İstiklal Savaşının en büyük cephelerinden birisi olan Büyük taarruzun yapıldığı ve yönetildiği zirvede Afyon il sınırları içinde yer almaktadır.
Afyonkarahisar Outdoor ve Doğa Turizmi
Outdoor doğa turizmi açısından Kocayayla ve Akdağ Afyonkarahisar için ayrı bir önem arz etmektedir. Sandıklı ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve bir kısmı Hocalar ve Kızılören ilçelerine taşan Akdağ eteklerindeki Kocayayla ortalama 1.600 m. Akdağ’ın Denizli il sınırları içinde kalan zirvesi ise 2.449 m. yüksekliktedir. Kocayayla civarında görünmeye değer pek çok mağara vardır.
Tokalı Kanyon boyunca insanoğlunun ayak basmadığı mağaralar, trekkingcilerin ilgisini çekecek rotalar bulunmaktadır. Akdağ; kanyonu, mağarası, yaylası, tarihi yapısı, yılkı atları, yaban hayatı, bitki örtüsü ile Karadeniz yaylarını aratmayacak bir güzelliktedir.
Frig ve Göynüş vadileri kampçılık ve trekking açısından zengin imkanlar sunmaktadır.
Afyonkarahisar‘da en çok yapılan outdoor aktivitesi hiking, trekking ve dağcılık/tırmanma aktiviteleridir.
Afyonkarahisar’da ne yapılır?
Afyonkarahisar Anadolu’nun kavşak noktasında yer alan, her karışında binlerce yıllık tarihin izleri görülebilen, dağları, peribacaları, akarsuları, geniş ormanları ve tabiat parklarıyla dolu bir ildir.
Bu potansiyele rağmen outdoor ve doğa sporları açısından Afyonkarahisar’ın pek de aktif olmadığını, ilde organize outdoor aktivitesi yapan dernek veya kurum sayısının çok çok az olduğu, Afyonkarahisar’ın outdoor sektörünü şehir dışından gelen turistlerin oluşturduğunu söyleyebiliriz.
- Hiking Ne Demek?
- Hiking ve Trekking Ne Demek?
- Outdoor Ne Demek?
- Outdoor Aktiviteleri Nelerdir? yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Afyonkarahisar’da yapılabilecek outdoor doğa sporları genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Afyonkarahisar Kamp alanları başlıklı yazımızda tanıttığımız yerlerde kampçılık,
- Afyon il merkezi: ATV ve binicilik, bisiklet,
- Akdağ ve Emirdağı: Dağcılık, fotoğrafçılık ve tırmanma,
- Tokalı Kanyonu, Kurtini ve Buzluk mağarası: Kanyoning ve mağara aktiviteleri,
- Akdağ başta olmak üzere tabiat koruma alanlarında trekking, hiking ve kampçılık
- Akdağ’da rafting,
- Sandıklı’da off road
- Frig ve Göynüş vadisinde binicilik, hking, trekking, kamp ve fotoğrafçılık
- Afyonkarahisar’da bulunan bazı göllerde balıkçılık, kuş gözlemi, fotoğrafçılık, kano ve kürek aktivitesi yapılabilir.
Afyonkarahisar’da bulunan outdoor ve doğa kulüplerinin listesi ile Afyonkarahisar Outdoor mağazalarının listesi için 2. sayfaya geçiniz.