Türkiye’nin Outdoor Sayfası:

Outdoor giyim seçiminin incelikleri ile ilgili olarak yazmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor üzerine düşünmeye ve yayın yapmaya devam ediyor. Doğa yürüyüşü kıyafetleri seçimi ile ilgili serimize devam ediyoruz. Doğa yürüyüşü ile ilgili ilk yazımızda doğa yürüyüşü tanımını içeren hiking ve trekking kavramlarını açıklamıştık. İkinci yazımızda doğa yürüyüşüne (hiking-trekking) hazırlık aşamasında yapılması gerekenleri, sonraki yazılarımızda ise doğa yürüyüşü kıyafetleri seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı olarak yayınladık. Dördüncü yazımızda outdoor pantolon seçiminde dikkat edilecek hususları , beşinci yazımızda outdoor bot seçimi ile ilgili bilgileri, son yazımızda ise outdoor ayakkabı seçilirken dikkat edilmesi gereken 10 özelliği yayınladık.

Genel olarak Doğa yürüyüşü kıyafetlerini detaylı olarak tanıtmıştık. Bu yazımızda beğendiğimiz bir yazıyı birebir çeviri yoluyla yayınlayacağız. Yazının İngilizce orijinalini (https://modernsurvivalonline.com/cold-weather-clothes-layering/) adresinden okuyabilirsiniz.

Outdoor Kıyafet Seçimi ile ilgili yazılarımız.

  1. Doğa Yürüyüşüne Hazırlık Aşamaları
  2. Trekking Kıyafetleri ve Ekipmanları Nasıl Seçilir?
  3. Outdoor Dış Katman Giyimi Nasıl Olmalıdır?
  4. 3’ü 1 Arada Outdoor Pztt Nedir?
  5. Outdoor Pantolon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
  6. Outdoor Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?
  7. Outdoor Ayakkabı Seçiminde Göz Önünde Bulundurulması Gereken 10 Özellik
  8. Outdoor Ayakkabılarının Sınıflandırılması
  9. Outdoor Ayakkabı Cmtın Alma Kılavuzu
  10. Outdoor Ayakkabı Alma Süreci

Bu yazımızda (https://modernsurvivalonline.com) adresinden çeviri yoluyla elde ettiğimiz “Soğuk Havalarda Giysilerinizi Nasıl Katmanlamalısınız?başlıklı yazıyı okuyucumuzla buluşturuyoruz.

Yazının orijinalini (https://modernsurvivalonline.com/cold-weather-clothes-layering/) adresinde bulabilirsiniz.

Not: Yazıyı çeviri programı aracılığıyla birebir çeviri yöntemiyle çevirip yayınladığımız için bazı kavram ve terimlerde tam Türkçe karşılık bulunmayabilir, anlatım bozukluğu olabilir, yazıda geçen bir kısım özel isimler tam anlamıyla çevrilemeyebilir, bazı yabancı markalar Türkiye’de bulunmayabilir. Tanıtım yazısı olduğu için markalar hakkında reklam mahiyetinde tanıtımlar yapılabilir. Yazının orijinalinde reklam amaçlı anlatımlar olabilir. Bu hususları okuyucularımızın dikkate alması gerekir.

Soğuk Havalarda Giysilerinizi Nasıl Katmanlamalısınız?

https://modernsurvivalonline.com/cold-weather-clothes-layering/

Maruz kalma söz konusu olduğunda herhangi birimizin karşılaşacağı en önemli çevresel tehditlerden biri, derin soğuktan kaynaklanan tehdittir. Sert rüzgarlarla birleştiğinde sıfıra yakın ve hatta sıfırın altındaki sıcaklıklar, sizi çok kısa bir süre içinde kelimenin tam anlamıyla dondurabilir.

Sıcak kalmak hayati önem taşır, ancak bir hayatta kalma durumunun ortasında bile diğer görevler beklemez ve eldeki görev için vücut ısınızı etkili bir şekilde düzenleyebilmeniz gerekir. Bu, katmanlama kullanmanız gerekeceği anlamına gelir.

Peki soğuk havalarda etkili kalmak için kıyafetlerinizi nasıl katmanlarsınız?

Katmanlama, sıcak havayı hapsetmek için vücudunuza karşı hızlı kuruyan, nem emici bir katman ve bunun üzerinde hafif, kabarık bir katman tutacağınız nispeten basit bir işlemdir. Son olarak, her şeyi rüzgârı ve yağışı yenmenize yardımcı olacak hava koşullarına dayanıklı bir dış katmanla çevreleyeceksiniz.

Doğru katmanlama çok etkilidir çünkü sizi sıcak tutar ve ayrıca çok ısınıp terlemeye başlamadan önce soğumanızı sağlar.

Soğuk havayı yenmek için yapmanız gereken tek şeyin daha fazla giysi yığmak veya tek bir süper giysiye yatırım yapmak olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünmelisiniz.

Yanlış kıyafeti seçmek, hatta doğru kıyafeti seçip yanlış sırayla giymek, en soğuk ortamlarda potansiyel olarak ölüm cezası olabilir. Derin dondurucuyu yenmek için bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

Soğuk Hava Hızla Öldürebilir

Outdoor giyim katman sistemi

En soğuk ortamlarda veya havalarda dışarıdayken gerçekten rahat olmayabilirsiniz, ancak soğuk kemiklerinizi kemirmeyecek şekilde giyinmek mümkündür.

Bu, tabii ki keyifli bir yürüyüşe, kayak gezisine veya dağ macerasına çıktığınızda çok daha basit bir iştir. Bir hayatta kalma durumunun ortasındayken kurallar hala geçerli mi?

İşler daha da zor olacak. Üşümek seçmeli olmayacak çünkü kesinlikle üşüyeceksiniz ve sıcak bir kulübede, uygun şekilde ısıtılmış bir evde veya araçta ya da size meşru bir barınak sağlayabilecek başka herhangi bir yerde geri çekilemeyeceksiniz.

Soğuk sizi kemirecek, etrafınızdaki her şey kötü niyetli bir güç gibi, sürekli bir giriş yolu arıyor olacak. Koşullar mükemmel derecede kötü olduğunda, soğuk hava sizi birkaç saat gibi kısa bir sürede öldürebilir ve donma el ve ayaklarınıza daha hızlı girebilir.

Bahisler kesinlikle yüksek olacaktır.

Outdoor Aktivitesinde Terlemeyi Önleyin

Outdoor giyim katman sistemi

Terlemekten kaçının? Bunu nasıl yapacaksın? Her neyse, bir yol bulsan iyi olur çünkü soğuk bir ortamda iyice köpürtmek kesin bir felaket anlamına gelebilir.

Çok ısınma konusunda endişelenmeniz gerekecek. Herhangi bir nedenle efor sarf ederek veya ateşe çok yakın bir yerde takılarak veya sıcak ve kızarmış bir araçta çok fazla ısınırsanız, terlemeye başlayacaksınız ve bu da cildinizin ıslanacağı anlamına gelir.

Soğuk havaya maruz kalan ıslak giysiler veya cilt, soğuk bir rüzgâr patlaması hakkında hiçbir şey söylemeden hızla soğuyacaktır.

Elleriniz, ayaklarınız veya yüzünüz bu olursa, soğuk ısırığının normalden çok daha hızlı yerleşmesini bekleyebilirsiniz ve bu koşullar altında bu konuda çok az şey yapabileceksiniz. Ne yapıyor olursanız olun ya da nerede olursanız olun, bu güçlükle karşılayabileceğiniz bir sorundur.

Kulağa tuhaf bir bilmece gibi gelebilir, ancak uygun şekilde giyindiğiniz sürece çok ısınmak bir sorun olmayacak çünkü doğru kıyafet, sıcaklığınızı düzenlemenize, çok ısınmaya başladığınızda ısıyı dışarı atmanıza ve ısıyı dışarı atmanıza izin verecektir. ısınmanız gerektiğinde ısıyı hapseder. Bir sonraki bölümde size her şeyi anlatacağım.

Outdoor Aktivitesinde Soğuk Hava Başarısı için Katmanlama

Outdoor giyim katman sistemi

Katmanlama konusunda tamamen acemi olsanız bile, çalışacak uygun kıyafetleriniz olduğu sürece bunu doğru şekilde yapmanın oldukça kolay olduğunu göreceksiniz.

Yukarıda bahsedildiği gibi katmanlamanın amacı, yanınızda bir sıcak hava tabakası yakalarken ve soğuk havayı sizden uzak tutarken nemi cildinizden uzaklaştırmanıza izin vermektir.

Bunu yapmak için bir mucizeye ihtiyacın var gibi görünüyor ama ihtiyacın yok; sadece doğru kıyafeti doğru sırayla giymeye ihtiyacın var. İçten dışa doğru kullanmanız gereken katmanların açıklaması aşağıdadır:

Outdoor Giyimde Temel katman

Outdoor giyim katman sistemi

Alt katmanınız, iç çamaşırınızın üzerine giydiğiniz ilk katmandır. Doğrudan vücudunuza dayanır ve önemli bir görevi vardır, yani teri dışarı atar, böylece yukarıda bahsedildiği gibi aniden soğumazsınız.

Bu iş için en iyi araç, ya hızlı kuruyan ya da güvenilir bir bekleme süresi olan Merinos yünü olan modern bir sentetik kumaş karışımıdır.

Bu giysi tabakası hafif, ince ve vücuda oturan olmalıdır. Ayrıca, hayatınız buna bağlıymış gibi pamuktan da kaçındığınızdan emin olun çünkü öyle: Pamuk kolayca ıslanır ve kuruması uzun zaman alır, yani soğuk havalarda tam bir sorumluluktur.

Outdoor Giyimde Orta Katman(lar)

Outdoor giyim katman sistemi

Temel katmanınızdan sonra orta katman veya orta katmanlar gelir. Hangi giysilerle çalıştığınıza ve genel koşullara bağlı olarak bir veya iki kişiyi istihdam edeceksiniz ve en zorlu koşullar ek bir orta katmanı zorunlu kılacaktır.

Yine, koşullara bağlı olarak, orta katmanınız tipik olarak, vücut ısınız tarafından ısıtılan büyük miktarda havayı hapsederek sizi sıcak tutmaktan sorumlu olan hafif, kabarık bir giysi olacaktır.

Birden fazla orta katman kullanıyorsanız, taban katmanınızdan sonraki ilk orta katman biraz daha ağır bir giysi olmalıdır ve daha sonra büyük, kabarık katman da giyilir. İyi seçenekler sentetik karışımlar ve yine yündür. Bir kez daha pamuktan kaçınmalısınız.

Outdoor Giyimde Dış katman

Outdoor giyim katman sistemi

En dıştaki katmanınızı dış atmosfere ve elementlere karşı bir kabuk gibi düşünebilirsiniz. Bu katman, tüm ısınızı korkutucu bir hızla uzaklaştıracak rüzgarı engellemekten ve kar veya yağmur şeklinde yağışları engellemekten sorumludur.

Dış katman giysinizi dikkatli seçmelisiniz çünkü neme karşı tamamen veya en azından içeriden gelen neme karşı dayanıklı olması gerekmemektedir. Bu giysi nefes almıyorsa, terden ıslanmaya başlayacaksınız ve bu da yakında soğuğun sizi ele geçireceği anlamına geliyor.

Outdoor Giyimde Şapka, Eldiven, Bot vb.

Soğuk Havalarda Outdoor Giyim: Katmanlama, sıcak havayı hapsetmek için vücudunuza karşı hızlı kuruyan, nem emici bir katman ve bunun üzerinde hafif, kabarık bir katman tutacağınız nispeten basit bir işlemdir.
Outdoor giyim katman sistemi

Bu kategorilerden birine tam olarak uymayan, ancak yine de faaliyetinize ve diğer gereksinimlerinize bağlı olarak seçilmesi gereken ek soğuk hava ekipmanına ihtiyacınız olacak. Başın ve yüzün uzuvları özellikle soğuk ısırmasına karşı savunmasız olduğu için başlık bir zorunluluktur.

Katlanabilir kanatlar bir şapka için iyi bir seçenek olabilir. Kışlık botlar su geçirmez olmalı, aynı zamanda dış katmanınızda olduğu gibi nefes alabilir ve ikinci bir çift çorabı alacak kadar geniş olmalıdır.

Eldivenlerin size daha iyi el becerisi sağlayacağı, ancak eldivenlerin her parmağın komşusuyla sıcaklığı paylaşmasına izin verdiği için ellerinizi daha sıcak tutacağı anlayışıyla boş zamanlarınızda eldiven veya eldiven seçilebilir. Ayrıca uygun şekilde yüz maskeleri veya eşarplar ve gözlükler eklemeyi unutmayın.

Outdoor Giyimde Renk Seçimi Önemlidir

Outdoor giyim katman sistemi

Gizlenmek için giyinmiyorsanız, en içteki katmanlarınız da dahil olmak üzere tüm giysilerinizin beyaz dışında herhangi bir şey olduğundan emin olun.

Mutlaka karla kaplı bir yerde bulunmayacaksınız, ancak herhangi bir mesafeden görülmek istiyorsanız, beyaz genellikle çok zayıf bir renk seçimidir. Etkili bir şekilde görünmez olduğu için karlı ortamlar için kesinlikle en kötü seçimdir.

Kayakçıların, yürüyüşçülerin ve diğer soğuk hava kişiliklerinin her zaman yüksek sesle, birbiriyle çatışan neon renkleri seçmelerinin bir nedeni vardır ve bunun nedeni moda duygusu olmadan doğmaları değildir.

Bunun nedeni, özellikle havadan görülmelerini kolaylaştırmasıdır. Soğuk hava kıyafetlerini seçerken, öncelikler listenizde sağduyulu olmadıkça bunu aklınızda bulundurun.

Outdoor Giyim İçin Çözüm ve Tavsiyeler

Soğuk havalarda giysilerin uygun şekilde giydirilmesi, genellikle başarılı bir gezi veya hatta tamamen hayatta kalma ile felaket veya ölüm arasındaki farkı yaratabilir.

Yalnızca giysilerinizi doğru bir şekilde seçip üst üste koyarak, vücut sıcaklığınızda ciddi bir düşüşe neden olabilecek terlemeyi önleyerek sıcaklığınızı düzenleme olanağına sahip olursunuz.

Bu sistem ayrıca size değişen sıcaklıklar, değişen koşullar ve yeni koşullarla başa çıkma esnekliği sağlayacaktır.

Yazının orijinalini (https://modernsurvivalonline.com/cold-weather-clothes-layering/) adresinde bulabilirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. 
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org