https://turkeyoutdoor.org/, Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan bir web sitesidir. Site, yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi

Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz.

İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.

Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨


Kuzey Aladağlar’a Batıdan Giriş Kapısı Cimbar Boğazı

KUZEY ALADAĞLAR ‘A BATIDAN GİRİŞ KAPISI CİMBAR BOĞAZI

Aladağlar ‘ın batı yüzünden dar bir girişle başlayan Cimbar Boğazı, sağlı sollu dik duvar yükseltiler ile üzerine çalışılmış fazlada teknik tırmanış rotası barındırmakta olup yeni rotalar oluşturmak içinde imkanlar sunmaktadır. Boğazın içine doğru yaklaşımın ardından Sağ kol ve Sol kol olarak boğaz ikiye ayrılmaktadır. Sağ koldan Arpalık Vadisine, sol koldan Tekepınarı ‘na ulaşılmaktadır.

Kuzey Aladağlar’a Batıdan Giriş Kapısı Cimbar Boğazı
Kuzey Aladağlar’a Batıdan Giriş Kapısı Cimbar Boğazı

Arpalık Yaylasından doğuya doğru devam edildiğinde Apışkar Vadisi içinden, Küçük Demirkazık Güney yüzüne, daha yukarıda ise Büyük Demirkazık Kuzey yüzüne ulaşılmaktadır. Devamında ise Cimbar Boğazı merkezi olarak kabul gören Oba Yeri Yaylası ve kamp alanına ulaşılabilmektedir. Apışkar Vadisi Kuzeyde kalan Cimbar Boğazına göre daha dik ve zorlu bir etaptır. Apışkarın güneyinde olan Çatak Tepe ve kuzeyinde olan Küçük Demirkazık Dağının güney yüzünün dik yükseltileri ve vadinin nispeten dar bir yapıya sahip olmasından dolayı kış aylarında çığ oluşumlarına sıklıkla rastlanabilmektedir.

Cimbar sağ koldan devam edilen oluşumdan, Arpalık Vadisine ulaşımın ardından Kuzeyde kalan Tekepınarı ‘na yöneldiğimizde Kapı olarak adlandırılan oluşumun geçilmesi ile Cimbar Sol Kolun birleşim noktasında Tekepınarı ‘na ulaşılmaktadır. Buradaki su kaynağı ve çevreleyen yükseltiler sayesinde sıcak yaz aylarında gölge, su kaynağının vermiş olduğu serinlik ve yeşil bitki örtüsü ile huzurun olduğu alandır.

Tekepınarı ‘n dan Cimbar Boğazı ‘ı nın sonuna doğru doğuya devam edildiğinde bir anlamda Aladağlar ‘ın kuzey sınırını oluşturan sırasıyla Emmi Tepe, Hacettepe, Paşa Tepe, Davlumbaz, Maltepe, Tapkırınbaşı, Eke Tepe ve Yıldızbatı kütleleri bulunmaktadır. Güzergahın başlangıcında güney tarafta kalan Küçük Demirkazık kütlesinin dik kuzey yüzü ile Hacettepe, Paşa Tepe ‘nin dağların kuzey yüzlerini aratmayan duvarımsı oluşumların arasında geçmek oldukça etkileyicidir. Oba Yeri Yaylasına ulaşımına kadar bu etkileyici etap devam etmektedir. Oba Yeri Yaylasına varış ile klasik çanak oluşumun neredeyse tam ortasında konumlanmış oluruz. Birçok dağ kütlesini tarafından çevrelendiği için Cimbar vadisi çanağı oldukça büyük bir alanı kaplamaktadır. Aladağların kuzey sınırındaki kütleler daha kuzeyde kalan Maden Boğazı ve Akçay Yaylası ile sınır oluşturmaktadır. Davlumbaz ‘dan başlayıp Akçay geçidine kadar devam eden sırt hattımım bu bölümü Cimbar ‘dan bakıldığında kütlelerin güney yüzü olmasına rağmen, dağlarımızın kuzey yüzleri gibi duvarımsı olan ve alışılmışın dışında bir oluşum durumundadır. Bu sırt hattı belki de ilk geçişi beklemektedir.

Cimbar ‘ın sonunda olan çanak oluşumunu Çağalınbaşı, Beşparmak Sivrisi ve Kocasarp kütleleri meydana getirmiştir. Bu kütleler ise Yedigöller Platosu ise sınır konumundadır. Bu üç kütlenin birleşimden meydana gelen büyük çanaktaki biriken kar ve buzulların mevsimsel olarak erimelerinden dolayı Dipsiz / Çağalın Gölü oluşmuştur.

Aladağlar ‘da bulunan Maden Boğazı tarafında kalan Kara Göl, Çömçe Gölü ve Yıldız Gölü, Yedigöller Platosunda bulunan birçok göl gibi Dipsiz Göle ‘de birçok doğa sever kamp için tercih etmektedir. Dipsiz Göle ulaşım, Yedigöller Platosundaki göllere göre nispeten daha kolaydır.

Cimbar Boğazındaki diğer sırt hattı rotası ise, kamp alanından güneyde bulunan Oba Sırtı Tepe sırtından başlayan Kocasarp Kuzeybatı Sırt Rotası ile devam eden, Beşparmak Sivrisi’ ini aşılması ile Çağalınbaşı doruğuna ulaşımla, Akçay Geçidinden kamp alanında tamamlanmaktadır. Rota bulma sorunu daha az olan, çürük etaplar barındıran, IV derecelik teknik tırmanış ve teknik ip inişi içermektedir. Deneyimli ekipler bu rotayı başarı ile tamamlamışlardır. İmkanlar ölçüsünde rotadan yaklaşık saatlik bir uzatma ile Narpuz Boğazı ile sınır olan Geçit Kule ‘ye uğranılması rotayı daha da keyifli hale getirebilir.

Kuzey Aladağlar’a Batıdan Giriş Kapısı Cimbar Boğazı
Kuzey Aladağlar’a Batıdan Giriş Kapısı Cimbar Boğazı

Cimbar Boğazından başlayan sırt hattını oluşturan ana kütle Emler ‘de oluşumunu tamamlamaktadır. Daha büyük bir sırt hattı geçişi ise sırasıyla Emmi Tepe, Adalıgöl Tepe, Kelkır, Davlumbaz, Maltepe, Tapkırınbaşı, Eke Tepe, Çağalınbaşı, Beşparmak Sivrisi, Kocasarp, Akkale Tepe, Kimmer Tepe, Yanıçlı Teke Tepe, Hürtepe ‘ini ardından Emler ‘de tamamlanabilir. Bu hat parça parça yapılmış olup, tamamı hiç yapılmamıştır.

Cimbar Boğazının içerisinde bulunan diğer sırt rotası ise Uçkaya, İtalyan Kulesi, SAT Peak, BDK Doğu Geçidine varan hattan oluşmaktadır. Bu hattın İtalyan Kulesi SAT Peak ‘den BDK Doğu geçidi hattı daha önce deneyimlenmiştir. SAT Peak zirveye ulaşıma 6 ip boyu III+, V derecelik teknik tırmanış içermektedir. Rotanın kalanı yani BDK doğu geçidine ulaşım ise III derecelik serbest tırmanışlar ve inişler ile tamamlanır.

Cimbar ‘ı komşu vadilere bağlayan ya da dağ inişleri için kullanılabilecek geçitlerde bulunmaktadır.

En çok kullanılan ve nispeten en kolayı olarak Akçay Geçidini tanımlayabiliriz. Bu geçit Akçay Yaylası, Kuruboğaz Mevkiisinden Cimbar ‘a ulaşımda sıklıkla kullanılmaktadır. Akçay Geçidi en kolay geçit olarak tanımlanmış olsa da geçmişte ölümlü kaza olduğu unutulmamalıdır.

Çağalın Geçidi ise yine en belirgin geçitlerden birisidir. Çağalınbaşı ile Beşparmak Sivrisi arasındaki belirgin geçit çok uzaklardan bile belirgin bir şekilde görülebilmektedir. Beşparmak Sivrisi tırmanışlarının da inişlerde ve Yedigöller Platosunda geçişlerde kullanılmaktadır. Daha çoğunlukla geçidin kar ile dolu olduğu mevsimlerde kullanılmaktadır. Geçit II derecelik kaya tırmanışı ve geçitte kar olduğu dönemlerde 40 derecelik eğimli kar-buz tırmanışı ile geçilebilmektedir. Geçitte kar olmadığı dönemlerde aşırı çürük yapısından dolayı sürekli taş düşmesinden dolayı çoğunlukla tercih edilmemektedir. Geçidin darlığından dolayı güneş almayan zemininde yer yer kayayı andıran, siyah buz geçişlerinde fazlaca dikkatli olunmalıdır.

Sığır Aşıtı geçidi ise Davlumbaz Maltepe belinde bulunmaktadır. Maden Boğazı tarafından Cimbar ‘a geçişlerde kullanılmıştır. Maden Boğazından yaklaşımda Madenbaşı I ve II kütlelerinin batı yüzlerinden güneye doğru yaklaşım ile geçide ulaşılır.

Büyük Demirkazık Doğu geçidi, BDK Doğu çarşağından, güneydeki BDK Kızılçarşak ‘a ulaşım ile Narpuz Boğazına geçişlerde sıklıkla kullanılır. Hangi yönden olursa olsun bu çarşakları çıkmak oldukça eziyetlidir. Buna rağmen kamp alanları arasında geçişlerde mecburi istikamettir.

Emmi Tepe tırmanışının ardından zorunluluk olmadıkça Tekepınarı ‘na geçişte yaklaşık 2.000 m irtifada bulunan Arpalık Yaylasına yani güneye bakan yüzeyde kullanılabilecek bir geçiş bulunmaktadır. Aladağların kuzeybatısında kalan ve fazlaca bilinmeyen Mücen Yaylasından Cimbar Boğazı geçiş faaliyet planlanmış ise Emmi Tepe ‘den Kelkır Tepe arasında oluşan çanağın merkezideki Adalı Göl ‘den Kelkır Tepe zirvesine ulaşan zorlu bir geçiş ile de Cimbar ‘a geçişlerde kullanılabilir.

Geçitkule geçişi, Narpuz Boğazı sonundan Cimbar Boğazına geçişte bulunan, Kocasarp kuzeybatı sırt hattından BDK Doğu Geçidi arasına sınır çizen kırıklı sırt hattındaki belirgin kuleden geçiş yapılabilmektedir. Bu geçit sadece Geçitkule faaliyeti planlanmış ise deneyimlenebilir. Her iki yönde de tırmanış ve inişlerde teknik malzeme içeren tırmanış gerektirmektedir. Sadece dağ yürüyüşü içeren faaliyetlerde tercih edilmemelidir.

Cimbar Boğazındaki tırmanış rotaları ile ilgili topo fotoğraflarında, resmin çekildiği açıdan belirgin olan rotaları işaretlemeye çalıştım. Cimbar çanağını çevreleyen doruklarda farklı tırmanılmış rotalarda bulunmaktadır. Resimlerde belirgin bir şekilde işaretleme yapılamadığından diğer rotaları işaretlemedim. Topoların çizimlerinde yapmış olduğum tırmanışlar, kaynak kitaplar, çizilen topolarıdaki birden fazla faaliyet raporunu karşılaştırarak elimden geldiğince doğru bilgileri vermeye çalıştım.

Dağcılık ve tırmanış yaralanma ve ölüm riski içeren doğa aktiveleridir. Olası kazalarda, sorumluluk ve riskler uygulayan kişiye aittir. Yeterli deneyime sahip değilseniz, uzman kişilerden eğitim alınması yada yetkin dağ rehberinden hizmet alınması şiddetle önerilir.

Fotoğrafın bastırılabilir, dijital haline ücretsiz olarak aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. İdeal baskı ölçüsü 60×127 Cm ‘ dir.

BDK Doğu Geçidinden Cimbar Dorukları

https://drive.google.com/…/1Y6Xm96bEOuvFAT…/view…

Yıldızbaşı ‘ından Cimbar Dorukları

https://drive.google.com/…/1Y71U…/view…

03 Nisan 2024

Murat LOKMANOĞLU

#aladağlar#cimbar


https://www.facebook.com/mlokmanoglu

Not: Yazı olduğu gibi alınmıştır. Herhangi bir düzeltme yapılmamıştır.

“Yol yoktur, sen yürürsen yol olur.”
Varmak istiyorsan yol arama, sadece yürü. Sen yürüdükçe yollar açılacaktır.


TurkeyOutdoor.org: Doğayla Buluşmanın Adresi!

TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin en heyecan verici outdoor platformu! Yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi birbirinden serüven dolu doğa sporları hakkında detaylı rehberler, eşsiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinliklerle dolup taşıyor.

Türkiye’nin Doğasını Keşfedin! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenleri bekliyor. Her bir etkinlik için özenle hazırlanmış bilgiler, göz alıcı rotalar, etkileyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor. Ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili en güncel haberlere ve etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz.

Outdoor Tutkunlarına Özel Rehber!

TurkeyOutdoor.org, Türkiye’de outdoor etkinliklere ilgi duyan her seviyeden maceraperest için mükemmel bir kaynaktır. Deneyimli gezginlerden yeni başlayanlara kadar herkese hitap eden bu platform, Türkiye’deki açık hava etkinliklerine dair aradığınız her şeyi sunuyor. Doğa, kamp ve macera arayanlar için ideal bir rehber olarak öne çıkıyor. Sizi, unutulmaz bir doğa serüvenine davet ediyoruz! TurkeyOutdoor.org ile hayalinizdeki maceraya adım atın!

TurkeyOutdoor.org sizi bekliyor!

https://turkeyoutdoor.org/