https://turkeyoutdoor.org/, Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan bir web sitesidir. Site, yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi

Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz.

İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.

Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨


Ölü Bir Din Olan Mitras’ın Tapınağındaki Son Yapılan Ayine Katıldık

Not yazıya geçmeden önce tapınak hakkındaki tanıtım yazımıza göz atabilirsiniz:

Mitras Tapınağı

ÖLÜ BİR DİN OLAN MİTRAS’IN TAPINAĞINDAKİ SON YAPILAN AYİNE KATILDIK

Mitraizm Roma’nın gizemli dinidir. Bu tapınağın içine girmeden önce Kaleyizerzewani’yi gün yüzüne çıkarmaya çalışan, Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aytaç Coşkun hocanın asistanı Şivan bey hepimizi uyarıyor. ”Arkadaşlar cep telefonunuzda anormallikler olabilir” diyor, ”Buraya girenlerin bazılarında malesef bu tür olaylar yaşandı” diyor.

Mitras'ın Tapınağı
Mitras’ın Tapınağı

Kaleyizerzewani’de 2018 yılında bulunan bu Mitras tapınağı dünyada en son bulunan Mitras tapınağı imiş. Roma döneminden kalma olduğu tespit edilmiş. Bu tapınağın olduğu kale Roma’nın doğudaki en son kalesiymiş. Sınır karakolu olması için kurulmuş. Mitras esasında Güneş tanrısı. Hint ve İran kökenli bir din. Doğuya gelen Roma’lı askerler arasında rağbet görüyor. Roma ve Sasani imparatorlukları doğu da sürekli savaş yapıyorlar. Bu savaşlar nedeniyle, bu Hint ve İran kökenli din Roma askerleri arasında yayılıyor. Bu dine Askerler, Komutanlar, Roma’nın Zenginleri, Tüccarlar, Roma Valileri, Soylular… inanıyor. Sadece erkeklerin arasında yayılan bir din. Bu bilgileri bize Arkeolog olan rehberimiz Şivan anlatıyor. Bende buraya gelmeden önce Mitras inancıyla ilgili epey yazılı kaynak okuyup gelmiştim.

”Mitras dininde on iki aşama var. Bu on iki aşamayı geçemeyenler öldürülüyor” diyor rehberimiz Şivan. Tapınağa giren on beş kişinin tümü pür dikkat rehberimizi dinliyoruz. Onun ağzından her kelimeyi hiç birimiz kaçırmamaya çalışıyoruz. Rehberimiz bu aşamaları bir bir sayıyor. Bu dine mensup olabilmek için yine bu tapınağın içinde canlı canlı vucudunuzdan ilk aşamada et koparılıyor. Sonra ateşte ısıtılmış kızgın bir metalik cisimle vucudunuz dağlanıyor. Daha sonraki aşamalar da beş gün, yedi gün kadar aç tutuluyorsunuz…. tek tek anlatıyor rehber Şivan. En ilginç olanı da bu tapınak içinde kurban edilen boğanın kanında banyo yapıldığını söylüyor. Ve yine; boğanın kanından bir bardak içme… Bu aşamalar toplam on iki tane. Birbirinden farklı… Bu aşamaları geçemeyenler öldürüldüğünü söylüyor Arkeolog Şivan.

Aşamayı geçenler Mitras dinini kabul etmiş oluyor. Ve öbür dünyada cenneti garantilemiş oluyormuş. Bu dine kabul edilen hiç bir erkek bu dinin gizemini ikinci bir kişiye, karısına bile söyleyemiyormuş. Söylediği an dinden çıkmış oluyormuş. O derece gizem dolu bir din.

Arkeolog Şivan ”Şu anda dünya da Hiristiyanlık olmasaydı onun yerine Mitraizm olacaktı” diyor.

Tam o anda Şivan ile göz göze geliyorum. Kolumu hafifçe kaldırıyorum. Şİvan benim bir şeyler söyleyeceğimi sanıyor ve ”Buyrun hocam” diyor. Bende daha önceleri ve yine; buraya gelmeden önce hem Dinler Tarihini, hem de Mitraizmi çok çok iyi okumuştum. Detaylı bir araştırma yapmıştım.”Hocam” diyorum, ”buraya gelmeden önce son üç gündür ben, sürekli bu Mitras inancıyla ilgili kaynakları okudum durdum.” diyorum, ”Hocam bu boğa kanı içmeyle Hiristiyanlıktaki şarap içme arasında acaba bir ilişki olabilir mi? Bu tapınak içindeki bu havuzda biriken boğanın kanında banyo yapmayla vaftizlik arasında bir ilişki var mıdır? Bu 12 aşama ile Hiristiyanlıktaki 12 havari arasında bir ilgi var mıdır? diyorum. Arkeolog Şivan gülüyor. Kafasını sallıyor. ”Hocam okuduğum yazıların birinde Mitras’ın bir magara içinde 25 Aralık’ta doğduğu okudum. Acaba bunun İsa’nın doğumu ya da Noel ile bir ilişkisi var mıdır?” diyorum. Bu söylediklerim Şivan’ı hayli sevindiriyor, mutlu ediyor. ”Oooooo…. hocam siz bu konuyu epey okuyup araştırmışsınız. Maşallahınız var.” O anda her kes bana bakıyor. O an konuya hâkim olduğumu öğrenince, başkalarının ilgisini ve dikkatini çekince seviniyorum. Mesleğimi soruyor Şivan. Her halde beni Tarihçi falan sanmış olmalı. Plastik Cerrah olduğumu söylüyorum. ”Hocam sizi kutluyorum. Şu anda konuya hâkim birini karşımda görmekten çok mutlu oldum” diyor.

Mitras'ın Tapınağı
Mitras’ın Tapınağı

”Arkadaşlar” diyor Arkeolog Şivan. ”Bu Doktor kardeşimizi yürekten kutluyorum. Mitras inancını okuyup gelmiş. Epey donanımlı ve birikimli biri olduğu belli. Hocam sizi kutluyorum. Ben esasında size onu anlatacaktım.” diyor. Herkes Şivan’a bakıyor. ” Şarap ile boğa kanı içme, 12 aşama 12 havari, Boğa kanının biriktiği bu gördüğünüz havuzda yıkanma Vaftiz edilme… Arkadaşlar, bu Mitras dini çok gizemli bir din. Bugün dünyada eğer Hiristiyanlık olmasaydı, Mitras dini olacaktı. Mitras dininin temelleri aynen kopyalanarak, Hiristiyanlık dinine geçmiştir. Mitraizm Hiristiyanlığın öncü dinidir. Biz burada bu Mitras tapınağını bulunca inanılmaz bir heyecan ve fırtına koptu. Bu zaman zaman basına da yansıdı. İngiltere, Japon, Güney Kore, Amerika’dan T.V kanalları, belgesel kanalları bizimle bire bir irtibata geçti. Zerzevan kalesinin olduğu yerde Helikopter pisti olup olmadığını soruyorlar. Şu ana değin Japonya’dan, İngiltere’den, Hollanda’dan, İspanya’dan gelenler oldu. Özellikle Akademisyenler ve Batının Entellektüel kesimleri… Çoğu zırhlı arabalarla geliyor.

Sonra Tapınağın kısımlarını bir bir gösteriyor. Mitras tapınaklarında doğuya bakan 3 adet niş olurmuş. Tapınak içinde iki tane boğa kanının biriktirildiği havuz olurmuş. Tapınak içinde Mitras’ı sembolize eden Güneş olurmuş. Bunları tapınakta bir bir gösteriyor.

Mitras tapınağının içinde neredeyse yarım saat kalıyoruz. Ben tapınağın duvarlarını elimle sıvazlıyorum. Mitras’ı sembolize eden o Güneş resmine dokunuyorum. Boğa kanının biriktirildiği ve insanların vaftiz edildiği o havuza giriyorum. O an 1.700 yıl önce bu tapınakta yapılan Mitras ritüellerini düşünüyorum.

Mitras tapınağından çıkınca bazı arkadaşlar şaşkınlık geçirmeye başlıyor. Şarjı bittiği için fotoğraf bile çekemeyen iki bayan arkadaşımızın cep telefonunun birden yüzde yüz dolmuş olduğu, yüzde 64 olan bir başkasının telefonunun şarjının sıfırlandığı, bir başkasının cep telefonunun kilitlendiği ortaya çıkıyor. O an ortaya çıkan bu durumu Şivan’a soruyoruz.

”Arkadaşlar” diyor Şivan, ”Dünya da şu ana değin, İngiltere ile Zerzevan’da ki bu çizgiye kadar toplam 21 tane Mitras tapınağı ortaya çıkartılmıştır. Bu tapınak Roma’nın en doğusundaki Mitras tapınağıdır. Mitras Hint ve İran kökenli bir inanç sistemi. Belkide Roma’daki ilk Mitras tapınağı buydu. Mitras tapınakları dağlardaki kayalık sırtların, köşelenme yapan sırtların olduğu konumlara yapılmıştır. Yani atmosferdeki hava sirkülasyonunun, molekül ve partikül akışının ve yolunun bir birine yoğun miktarda çarptığı, karıştığı, partikül hareketlerinin aktif olduğu, yoğun enerji birikimlerinin olduğu dağlardaki çeşitli geometrik şekilde ve köşelenme yapan kayalıklı noktalarda kurulmuştur. Yani sirkülasyon ve akışkanlıktan, karışımdan dolayı enerji yükünün yoğunlaştığı yerlerde kurulmuştur” diyor.

(…..)

Not: Yazı biraz uzun olduğu için okuyanlara bıkkınlık vermemek için burada kestim.

Yazı: Ali Aydın.


https://www.facebook.com/melek.kiyiaydin

Not: Yazı olduğu gibi alınmıştır. Herhangi bir düzeltme yapılmamıştır.

“Yol yoktur, sen yürürsen yol olur.”
Varmak istiyorsan yol arama, sadece yürü. Sen yürüdükçe yollar açılacaktır.


TurkeyOutdoor.org: Doğayla Buluşmanın Adresi!

TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin en heyecan verici outdoor platformu! Yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi birbirinden serüven dolu doğa sporları hakkında detaylı rehberler, eşsiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinliklerle dolup taşıyor.

Türkiye’nin Doğasını Keşfedin! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenleri bekliyor. Her bir etkinlik için özenle hazırlanmış bilgiler, göz alıcı rotalar, etkileyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor. Ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili en güncel haberlere ve etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz.

Outdoor Tutkunlarına Özel Rehber!

TurkeyOutdoor.org, Türkiye’de outdoor etkinliklere ilgi duyan her seviyeden maceraperest için mükemmel bir kaynaktır. Deneyimli gezginlerden yeni başlayanlara kadar herkese hitap eden bu platform, Türkiye’deki açık hava etkinliklerine dair aradığınız her şeyi sunuyor. Doğa, kamp ve macera arayanlar için ideal bir rehber olarak öne çıkıyor. Sizi, unutulmaz bir doğa serüvenine davet ediyoruz! TurkeyOutdoor.org ile hayalinizdeki maceraya adım atın!

TurkeyOutdoor.org sizi bekliyor!

https://turkeyoutdoor.org/