Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!




Yazının Kaynağı Hakkında:

Dağcılık anıları serimizde yer alan aşağıdaki yazıları Facebook’ta bulunan Dağcılık Platformu sayfasından aldık.  Aşağıdaki yazıların yazarı Dağcılık Platformu’nun yöneticilerinden Yüksel Alpkaya’dır.

Yüksel Bey’e yazılarını sitemizde yayınlamamıza izin verdiği için teşekkür ediyoruz. Dağcılık ile ilgili hem Türkiye’de hem de dünyada güncel gelişmeleri takip etmek isterseniz Yüksel Alpkaya’nın facebook adresini takip edebilir, Dağcılık Platformu’nun sayfasına abone olabilirsiniz.

Alıntı yaptığımız yazılar:


İlk Tırmanıştan Çok Daha Fazlası- Bir Hayatta Kalma Mücadelesi- Ogre’nin İlk Çıkışı – 13 Temmuz 1977

13 Temmuz 1977 tarihinde, İngiliz dağcılar Doug Scott ve Chris Bonington, dünyanın tırmanılması en yüksek ve en zor zirvelerinden biri kabul edilen 7285 metrelik Baintha Brakk’ın (daha bilinen adıyla Ogre-1) zirvesine tırmanmayı başararak, bu zirvenin ilk çıkışını gerçekleştirmişlerdir. Ancak bu tırmanış ilk olmasından ziyade; Scott ve Bonington’un iniş esnasında yaşadıkları kazaya rağmen sağ kalmayı başarmaları ile ünlenmiştir.

Ogre (Urduca adı Baintha Brakk), Karakoram sıradağlarının bir alt dağ silsilesi olan Panmah Muztagh dağlarını oluşturan 4 dağ grubundan (Ogre grubu, Latok grubu, Choktoi grubu ve Chiring grubu) biridir.

Bu dağ gruplarından 7285 metre yüksekliği ile dik ve sarp bir yapıya sahip olan Ogre-1 zirvesi dünyanın tırmanılması en zor zirvelerinden biri olmasıyla ünlüdür. Ogre dağ grubunun, Ogre-1 olarak isimlendirilen 7285 metrelik ana zirvesinin yanı sıra 7150 metrelik batı ve doğu zirveleri olarak adlandırılan iki zirvesi daha vardır. 1800 metreyi aşan bu dik granit kule, dünyanın en seçkin dağcıları için her zaman bir cazibe merkezi olmuştur.

Ogre‘ye keşif veya tırmanış amacıyla 20’den fazla organizasyon düzenlenmiş; 1971 ve 1976’daki iki başarısız girişimin ardından, ancak 1977 yılında Doug Scott ve Chris Bonington tarafından ilk kez zirvesine ulaşılmıştır. Tırmanış ekibi altı kişiden oluşmaktadır. (Doug Scott, Chris Bonington, Mo Anthoine, Clive Rowland; Nick Estcourt ve Tut Braithwaite)

6700 metrede ikinci kamplarını kuran ekip üyeleri 13 Temmuz 1977 tarihinde ilk etapta batı zirvesine ulaşmak için güneybatı yüzünden tırmanışa başlar. Tırmanışa başladıktan kısa bir süre sonra ekipten Braithwaite bir taşın isabet etmesi sonucu yaralanır ve tırmanışı bırakarak kampa geri döner. Başarılı bir tırmanış sonra ekibin geri kalan beş üyesi 7150 metrelik batı zirvesine ulaşır. Ancak ana zirveye ulaşmak için önlerinde tırmanılması gereken yaklaşık 150 metrelik dik bir granit kütle yükselmektedir. Bu arada oldukça fazla yorulan Mo, Clive ve Nick tırmanıştan vazgeçer. Scott ve Bonington ise tırmanışa devam etme kararı verir. Tırmanışı bırakan ekibin üç üyesi Scott ve Bonington’u batı zirvesinden 400 metre aşağısında olan ikinci kampa bekleyecektir.

Scott ve Bonington kamptan ayrıldıktan yaklaşık 15 saat sonra, 13 Temmuz 1977 Çarşamba günü öğleden sonra 7285 metrelik Ogre-1’in zirvesine ayak basan ilk dağcılar olurlar.

Bu arada aşağıdaki kampa inen ekibin üç üyesinden Nick, yaralı arkadaşları Braithwaite ana kampa indirmek için arkadaşlarından ayrılır. Şimdi ekip dört kişi kalmıştır. Zirvede Scott ve Bonington; aşağıda kampta Mo ve Clive.

Scott ve Bonington zirveye ulaştığında zirvede hava oldukça kötüdür. Bu sebeble ikili başarılarının keyfini çıkaramadan hızla inişe geçer. İnişin başlangıcında, daha 70-80 metre kadar alçalmışlardı ki; iniş için kayada emniyet noktası oluşturmaya çalışan Scott zemindeki buz yüzünden dengesini kaybeder ve kaymaya başlar. Bu kayma sonrası sert bir pandül darbesine maruz kalır ve kayalara çarparak ipin ucunda asılı kalır. Gözlüğü ve buz kazması düşmüş; çarpma sonucu Scott’un her iki bacağı kırılmıştır. Scott iki bacağı kırılmasına rağmen sol ayağı ve elini kullanarak sol tarafındaki bir çıkıntıda bir sikke ve iki takozla bir emniyet noktası oluşturmayı başarır ve kendini sabitler.

Bu arada yukarıda Bonington Scott’un düştüğünü görmüş, çaresiz bir şekilde boşluğa seslenerek Scott’dan bir cevap almaya çalışmaktadır. Scott, kendini sabitledikten sonra Bonington’a seslenir ve aşağıya gelmesini ister.

Bonington Scott’un yanına iner ve geceyi bu çıkıntının üzerinde bir bivakta geçirirler. Gece hava daha da bozmuş ve rüzgarın hızı şiddetlenmiş, sert bir tipi başlamıştır. Scott, daha sonra yazdığı The Ogre kitabında bu geceyi “şafağın ilk ışığı beklerken, gece bize bir çağ gibi uzun gelmişti.” diye anlatır.

Düşüş esnasında inişi aşağıdaki kamptan izleyen Mo Scott’un düşüşünün tüm ayrıntılarını görmüştür. Ancak yaşanan fırtınadan dolayı arkadaşların yardım ulaştıramamışlardır.

Ertesi gün, Bonington’un emniyet noktalarından Scott’u güvenli bir şekilde santim santim indirerek bir alt emniyet noktasına; oradan tekrar bir alt noktaya ulaştırmak için insanüstü bir çaba gösterir ve sonunda Scott’u kayadan karlı zemine indirmeyi başarır.

Karlı zemine indiklerinde hava artık fırtınaya dönmüştür. Scott ve Bonington yaptıkları bir kar mağarasında iki gün geçirmek zorunda kalır. Bu esnada Bonington’da zatürreye yakalanır ve oldukça zayıf düşer.

İki günün sonunda fırtına biraz hafifleyince Scott ve Bonington kampa inmek için kar mağarasından ayrılır. Scott ancak sürünerek ilerleyebilmekte; Bonington‘da Scott’aun sürünmesine yardım etmektedir. Kendisi de oldukça hasta olan Bonington, Scott’a yardım ettiği bir anda düşer ve bu kez kaburgalarını kırar. Her şeye rağmen, tüm güçleriyle birbirlerine yardım ederek aşağı inmeye devam ederler.

Fırtınanın hafiflemesiyle aşağıdaki kamptaki Mo ve Clive arkadaşlarına yardım etmek için tırmanışa geçer ve kısa bir süre sonra Scott ve Bonington’la buluşurlar.

Bu arada ana kampta bulunanlar, yaşanan fırtınadan dolayı yukarıdaki dağcıların sağ kalamayacaklarını düşünür ve kampı boşaltır. Ancak Scott ve Bonington, Mo ve Clive’nın gayretleri ve çabaları sonucu bir hafta sonra boşaltılmış ana kampa ulaşmayı başarırlar. Ancak burada her ne kadar güvende olsalar da, kurtarılmak için bir süre burada beklemek zorunda kaldılar.

Ogre‘ye bugüne kadar sadece 3 kez tırmanılmıştır. İkinci tırmanış 21 Temmuz 2001 tarihinde, Urs Stöcker, Iwan Wolf ve Thomas Huber tarafından; üçüncü bir tırmanış ise 21 Ağustos 2012’de Kyle Dempster ve Hayden Kennedy tarafından yapılmıştır.

Not: Bu destansı tırmanışı Doug Scott’un 2017 yılında yayınladığı otobiyografik kitabı “The Ogre” daha detaylı okuyabilirsiniz.

Bazı dağlar yüksektir; bazı dağlar zordur. Ogre hem yüksek hem de zordur.


Yazar:

Yazının orijinalini Yüksel Alpkaya’nın sosyal medya adresinde bulabilirsiniz:

Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası