Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak outdoor üzerine düşünmeye, araştırmaya ve yazmaya devam ediyoruz. Aşağıda outdoor aktiviteleri için GPS ihtiyacınız olduğunda bilmek isteyeceğiniz bütün bilgiler özet olarak yer almaktadır.

Bu yazı dizisinde yer alan bilgiler profesyonel olmayan bütün kullanıcılar için yeterli düzeydedir. Çok daha detaylı bilgiler çeşitli platformlarda yer almakta olup, profesyonel GPS kullanımları için teknik bilgiler içeren platformlara bakılması tavsiye olunur.

GPS cihazları ile ilgili bu ikinci yazımızda CPS cihazları tanıtılacaktır. Birinci yazımız için tıklayınız. Ayrıca veya detaylı bilgiye ihtiyacınız olursa bizimle iletişime geçebilirsiniz.  

Global Positioning System (GPS) — Steemit

GPS Cihazlarının Yapısı

GPS cihazlarında kullanılan temel bileşenler şunlardır. GPS teknik özelliklerinin ve özelliklerinin kapsamlı listelerini biraz göz korkutucu bulursanız, üç temel alanı göz önünde bulundurarak kararınızı basitleştirebilirsiniz:

Birim Boyutu Ve Ekran Boyutu

Ekran boyutu arttıkça, bir birimin boyutu ve ağırlığı da artar. Düşük ağırlıklı ve geniş ekran aralığında nerede olacağınıza karar vermek iyi bir ilk adımdır.

Arayüz Tercihi:

 Dokunmatik ekranınızın olmadığını hayal edemiyorsanız, seçimleriniz daha da daralır. Kış aktiviteleri için yalnızca düğmelerle kontrol edilen bir üniteyi düşünün çünkü eldiven giyerken kullanımı daha kolay.

Outdoor Faaliyetleri İçin GPS Cihazı Seçimi

Gelişmiş Özellikler:

Daha pahalı üniteler, barometre, elektronik pusula ve kablosuz iletim gibi özellikler sunar. Bu yetenekler sizin için önemliyse, bu son seçimlerinizi de daraltır.

Buraya kadar olan yazıda GPS sistemlerini kısaca tanımlamış olduk. Artık outdoor için GPS alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevabına odaklanabiliriz.

GPS Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

GPS cihazları hakkında bilinmesi gereken önemli iki detay önemlidir:

1- GPS cihazı olarak satılan her aletin navigasyon (yani rota gir, seni götürsün) fonksiyonu olmayabilir.

2- Alacağınız her GPS’in haritaları, Türkiye için çok başarılı olmayabilir. Haritaları başarılı olmayan GPS ise pahalı fakat fonksiyonsuz bir oyuncak olmaktan öteye gitmeyecektir. Teknolojinin gelişmesiyle artık bu sorun aşılmış olmakla birlikte yine de ekleyelim, outdoor programlarını tanıtırken söylediğimiz gibi her program/cihaz Türkiye için uyumlu olmayabilir.

Yapı / Kasa:

Garmin Gpsmap 66S El Tipi Gps Cihazı Fiyatı - Taksit Seçenekleri

Elde taşınan bir GPS cihazı sağlam bir tasarıma sahip olmalı ve şok ve aşınma direnci iyi olan malzemelerden yapılmalıdır. Ayrıca, yağmurlu havalarda güvenle kullanabilmeniz için bir GPS cihazı suya dayanıklı olmalıdır.

Pil Ömrü:

Elde tutulan bir GPS cihazının pil ömrü en az 10 saat olmalıdır, böylece pilleri çok sık değiştirmeniz gerekmez. Outdoor aktivitelerinde kullanılan güneş enerjisi şarj cihazları, daha uzun sırt çantalı seyahatlerde GPS cihazını şarj etmek için çok kullanışlı bir araç olabilir. Ama siz her hal ve şartta yanınızda yedek pil bulundurmalısınız.

Görüntü Kalitesi:

İyi bir haritaya genel bakış için, elde tutulan bir GPS cihazı iyi çözünürlüğe sahip en az 2 inç ekranla donatılmalıdır. Pek çok modern GPS cihazı, eldivenle kullanımı zor olduğundan soğuk havada veya yüksek rakımlarda yürüyüş yapmak için mükemmel olmayan dokunmatik ekranlarla donatılmıştır. Ancak dokunmatik ekranlar aksi takdirde cihazı daha hızlı ve daha kolay çalıştırmanıza izin verir.

Ağırlık:

Hafif teçhizat daha hızlı ve daha kolay yürüyüş yapmanızı sağladığından, yürüyüş ve dağcılık için hafif teçhizat gerekir.

Planlama Yazılımı:

Planlama yazılımı, daha sonra cihaza aktarılabilecek rotaları ve ara noktaları kolayca oluşturmanıza olanak sağladığından, bir GPS cihazının planlama yazılımı (PC veya Mac için) ile birlikte gelmesi büyük bir avantajdır. Genellikle planlama yazılımı, mesafe, çıkış vb. gibi oluşturduğunuz rotalar hakkında gelişmiş bilgileri de gösterir. Bazı markaların kendi yazılımları vardır, örneğin Garmin (örneğin, Mac ve Windows için mevcut BaseCamp uygulaması), diğerleri ise üçüncü taraf uygulamaları kullanır.

Diğer Özellikleri:

Modern GPS cihazları, konumunuzu yalnızca harita üzerinde göstermekle kalmaz, aynı zamanda elektronik pusula ve barometrik altimetre gibi başka kullanışlı özelliklere de sahiptir. Böyle bir pusula ve altimetre, GPS sinyali olmasa bile çalışır ve bu nedenle, sinyali almanın zor olabileceği dar vadilerde veya yoğun ormanlarda yürüyüş yaparken kullanışlı olur. Bazı GPS cihazları, Akıllı Telefonlar, kameralar (örneğin Garmin Virb aksiyon kamerası), kalp atış hızı monitörleri ve sıcaklık sensörleri gibi diğer cihazlara da bağlanabilir. Bu cihazlar daha sonra doğrudan GPS ünitesinden kontrol edilebilir ve bu da her cihazdan farklı bilgiler gösterebilir (örneğin bir Akıllı Telefondan gelen bildirimler, kalp atış hızı monitöründen gelen kalp atış hızı vb.)

Konumlandırma Teknolojisi:

2. El Arazi & Alan Ölçer | İkinci El Alıyoruz.Com

GPS’e ek olarak, bazı cihazlar GPS’e bir alternatif olan GLONASS’ı da destekler. (GLONASS, Rusya Federal Uzay Kurumu’nun  Globalnaya navigatsionnaya sputnikovaya sistema veya Global Navigation Cmtellite System, tanımlamalarının kısaltmasıdır.) Hem GPS hem de GLONASS’ı destekleyen cihazlar, konumunuzu daha hızlı ve daha kesin bir şekilde bulur. Ayrıca, konumunuzu zor arazilerde (dar vadiler, yoğun ormanlar vb.) bulma olasılıkları daha yüksektir.

Ek olarak, GPS sinyal düzeltmelerini sağlayan WAAS özelliği ile konumlandırma doğruluğu artırılabilirken, sonraki üç gün için uyduların konumlarını hesaplayan ve kaydeden düzeltme özelliği ile konumlandırma hızı iyileştirilebilir.

Gelişmiş GPS Özellikleri

Elde taşınan tüm GPS modelleri temel gezinme yapar. Ne seçeceğiniz ve ödeyeceğiniz – büyük ölçüde bir birimin aşağıdaki özelliklerden hangisine ve kaçına sahip olduğuna bağlıdır:

Barometre / Altimetre:

Tüm GPS alıcıları uydu verilerine göre yüksekliği size söyleyebilirken, barometre / altimetre özelliğine sahip bir ünite, barometrik verileri de dikkate alarak daha doğru yükseklik okumaları sağlar. Bu özellik aynı zamanda hava durumu eğilimlerini ölçmenize de olanak tanır.

Elektronik Pusula:

Tüm GPS alıcıları, hareket halindeyken hangi yöne gittiğinizi size söyleyebilir. Yine de elektronik pusulalı bir ünite alırsanız, hareketsiz dururken hangi yöne baktığınızı da söyleyecektir. Bu, herhangi bir mola yerinde kendi yönünüzü belirlemenize ve rotanızı planlamanıza izin verdiği için büyük bir rahatlıktır.

Kablosuz Veri Aktarımı:

Bu, GPS’inizin uyumlu (aynı marka) GPS birimleriyle iletişim kurmasını sağlar. İzler, ara noktalar ve rotalar gibi verileri başkalarıyla paylaşmanın hızlı ve kolay bir yolunu sağlar.

Önceden Yüklenmiş Haritalar:

GPS Cihazı (El Tipi) Fiyatları - Hepsiburada.com

Tüm GPS üniteleri basit bir temel harita ile birlikte gelir. Bazı birimler ayrıca tam teşekküllü topografik haritaları içerir. Birimlerin çoğu, bir CD veya microSD kartta indirilen veya sağlanan ayrı olarak satın alınan topo haritalarını da kabul eder. Bilgisayarınıza veya Mac’inize bağlanarak ve ardından GPS ünitenizin üreticisinin sağladığı programı kullanarak tüm haritalarınızı yönetebilir ve seyahatler planlayabilirsiniz.

Üçüncü Taraf Haritalar Ve Yazılımlar:

GPS üreticilerinin haritaları pahalı olabileceğinden, çevrimiçi arama yapabilir ve ucuz (veya ücretsiz) haritalara sahip sürekli değişen bir dizi site bulabilirsiniz. Teknoloji uzmanı değilseniz veya garantili ürünleri tercih ediyorsanız, GPS üreticinizin haritalarına ve yazılımlarına bağlı kalın.

Hafıza Ve Yol Noktası Toplamları:

Ne kadar çok belleğe sahip olursanız, o kadar çok harita ve navigasyon verisi depolayabilirsiniz. Ek olarak, çoğu birim, genellikle bir microSD kart aracılığıyla belleğinizi genişletmenize de izin verir.

Bir geçiş yapmadığınız sürece, aldığınız hemen hemen her birim, ayrıntılı haritaları ve tek bir yolculuk için önemli konum verilerini depolamak için yeterli dahili belleğe (ve ara nokta kapasitesine) sahip olacaktır. Ayrıca, başka bir yolculuk veya bir yürüyüşün başka bir bölümü için hafızayı boşaltmaya giderken, gereksiz haritaları ve ara noktaları silmek kolaydır.

Yan Önbellek Özellikleri:

Birçok birimin dijital yer önbelleklemeye ve bulunan önbelleklerinizi yönetmeye izin veren yer önbellek işlevleri olabilir. Siz de aktivite durumuna göre alacağınız GPS cihazının yan bellek özelliklerini detaylı olarak kontrol etmelisiniz.  

Dijital Kamera:

Temel bir telefon kamerasıyla karşılaştırılabilir kalite sunan bu aynı zamanda fotoğrafları coğrafi etiketleyebilir, böylece her bir çekimi haritada nereye çektiğinizi görebilirsiniz.

İki Yönlü Telsiz:

Üniteden birime aramalara izin verir, böylece geri ülkedeki yakındaki arkadaşlarınızla iletişim kurabilir ve grubunuzun diğer üyelerinin nerede olduğunu tespit edebilirsiniz; NOAA hava durumu-radyo tahminlerini de alabilirsiniz. Radyo donanımlı GPS birimleri özellikle arama kurtarma ekipleri için kullanışlıdır.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu