Outdoor Türkiye:

Türkiye’nin Outdoor Sayfası yerli ve yabancı kaynakları, siteleri, akademik yayınları ve basılı eserleri inceleyip outdoor sevenlerin ilgilisine ve bilgisine sunmaya devam ediyor. Bu yazımızda https://survivalhotspot.com/ sitesinden çevirdiğimiz kışın hayatta kalma becerileri başlıklı yazıyı sunuyoruz.

Sizi Sıcak, Kuru ve Canlı Tutacak 5 Kış Hayatta Kalma Becerisi

Her farklı iklim, bir hayatta kalma senaryosunda benzersiz bir dizi zorluk sunar ve kış da bir istisna değildir. Çok dikkatli olmazsanız, soğuk rüzgar ve soğuk sizi donma ile hareketsiz hale getirebilir ve ardından sizi hipotermi ile öldürebilir.

Bu makalede, kış aylarında dışarıda kaldığınızda hayatta kalabilmek için kesinlikle sahip olmanız gereken beş özel beceriye bakacağız.

1. Kamp Ateşi yakmak ve ateşi devam ettirmek

Doğada özellikle kış aylarında kamp ateşi yakmak en önemli hayatta kalma becerisidir. Ateşin nasıl başlatılacağını bilmek, herhangi bir hayatta kalma senaryosunda sahip olunması gereken önemli bir beceridir, ancak kış aylarında çok önemlidir. Eğer ıslak ve üşüdüyseniz, size hayatta kalma şansı veren tek şey ateş olabilir. Ayrıca nemli kıyafetleri kurutmak için ateşe ihtiyacınız var.

Relaxing Crackling Campfire in a Forest Snow - 3 Hours - YouTube
Karda Kamp ateşi

Maalesef kamp ateşi yakmak ve onu sürdürmek daha zordur. Zemin genellikle kar veya buzla kaplanır ve yerin üzerindeki ağaçlar da ıslanmıştır. Üstelik, yakmayı başardığınız herhangi bir kıvılcımı ortaya çıkaran sert rüzgarlar olabilir. Peki kışın nasıl yangın çıkaracaksınız?

Pamuk topları: Cevap, vazelin kaplı pamuk toplarını her zaman yanınızda tutmaktır – özellikle kışın. Bunlar son derece yanıcıdır ve kışın hayatta kalma durumunda cankurtaran olacaktır. (Aynı zamanda ucuzdurlar.) Ayrıca ferro çubuk (çakmak taşı, ateş başlatıcı) gibi kıvılcım çıkaracak bir şeye de ihtiyacınız olacaktır.

O ateşi nasıl devam ettirebilirsin? Karda yaklaşık iki fit derinliğinde bir çukur inşa edin. Böylelikle çukurun duvarları alevleri rüzgardan koruyacaktır. Bu çukurun dibi daha sonra kütükler ve çubuklarla kaplanmalıdır. Sonra, biraz cırcır ve vazelin pamuk toplarınızı bu kütüklerin üzerine koyun.

Bulduğunuz tüm odun zaten ıslaksa, bir bıçak veya balta kullanarak onu kesin ve içeriden alabileceğiniz daha kuru bir çıra olup olmadığına bakın. Ardından, çırpışınızı bir piramidin içine yerleştirin. Bu, ahşabın kurumasını ve ardından daha hızlı yanmasını sağlayacaktır.

Yukarıdaki teknik hayatınızı kurtarabilir.

2. Barınak İnşa Etmek

Doğada barınak inşa etmek hem önemlidir, hem de sizi mutlu edecektir. Bu, her durumda önemli olan başka bir hayatta kalma becerisidir – ama muhtemelen daha çok bir kış senaryosunda. Kış aylarında – diğer mevsimlerin aksine – kendinizi sıcak ve kuru tutmanız gerekir. Bu nedenlerden dolayı, kış barınağınızda çalışarak, örneğin yazlık barınağınızdan daha fazla zaman harcamanız akıllıca olacaktır.

Barınağınız düz ve yüksek bir yere, düşen kar ve rüzgardan korunmak için bol miktarda ağaç bulunan bir alana inşa edilmelidir. Ağaçlar ayrıca kışlık barınağınızı inşa etmek için ihtiyaç duyacağınız doğal kaynakları sağlar.

Yapılması gereken en iyi kış barınaklarından biri, bir ağacın dalları gibi doğal bir örtüye sahip olanlardır. En alçak dalların altındaki ağacın gövdesini kazabilirsiniz, böylece üzerinize yayılan dallar sizi kardan ve rüzgardan korur. Kar duvarları daha sonra ek koruma sağlar ve küçük bir ateş yakmanız için küçük bir yer bile kurabilirsiniz.

3. Uygun vücut ısısını korumak

Kış aylarında çok soğuk olmak kolaydır – ama aynı zamanda çok sıcaktır. Rüzgarı ve soğuğu yönlendiren bir dış kabuk tabakası, vücudunuzu sıcak tutan bir yalıtım tabakası ve ardından cildinize yapışan son bir tabaka giyin. Tüm bu kıyafetler üzerinizde varken karda seyahat ederken, kendinizi kolayca aşırı zorlayabilirsiniz. Ter daha sonra donacak ve sizi hem donma hem de hipotermi için risk altına sokacaktır.

hypotermia | Resüsitasyon
Hipotermi

Vücut ısınıza çok dikkat edin ve gerektiğinde katman ekleyin ve çıkarın. Kar yağıyor veya yağmur yağıyorsa, kabuk katmanınızın içteki iki katmanınızı kuru tutabilmesi için üç katmanı da giyin. Ancak güneşte seyahat ederken veya bir barınak inşa etmeye çalışırken, vücudunuzun soğuması ve terlemenin önlenmesi için bir veya daha fazla katmanı kaldırın.

4. Kar gözlüğü Kullanın

En çok yaz koşullarında güneş gözlüğü kullansak da, kışın buz ve kar, güneş ışınlarını gözlerinize geri yansıtabilir ve aslında sizi kör edebilir. Halihazırda yanınızda kar gözlüğü veya güneş gözlüğünüz yoksa, bunları doğal kaynaklardan kendi başınıza nasıl yapacağınızı bilmeniz gerekir.

BIRCH BARK STUDY No.5 Photograph by Janice Adomeit
Huş Ağacı

Yapılması en kolay kar gözlüğü huş ağacı kabuğundan yapılır. Huş ağacı kabuğu, kar gözlüğü için en iyisidir çünkü ağacın gövdesinden çarşaflar halinde çıkarılabilir. Bir parça kabuğu kesin ve ardından gözleriniz için küçük yarıklar açın.

Ardından, yüzünüzün etrafına bağlanabilmesi için kenarlarına delikler açın. Bu basit gözlükler, gözlerinize güneş çıktığında ihtiyaç duydukları korumayı sağlayacaktır.

5. Kar ayakkabısı kullanın

Kar ayakkabıları, ağırlığınızı daha geniş bir alana dağıtır, böylece ayağınız tamamen kara batmaz. Kar ayakkabısız bir kış ormanında yürümeyi denediyseniz, bunun ne kadar yorucu ve zaman alıcı olduğunu bilirsiniz. Kar ayakkabıları size zaman ve enerji tasarrufu sağlar.

How to Make snowshoes – DIY | Snowshoes diy, Snow shoes, Native american  culture
Kar ayakkabısı

Halihazırda yanınızda bir çift kar ayakkabısı yoksa, kendi başınıza yapmalısınız. Kendin yap kar ayakkabısının en basit şekli, birbirine bağlanan ve ardından ayaklara tutturulan dal gruplarıdır. Daha geleneksel kar ayakkabılarının yapımı biraz zaman ve enerji gerektirir. Büküp ucuna bağlayabileceğiniz uzun, esnek bir çubuk bulmanız, ardından daha fazla çubuk, sarmaşık ve / veya ip ile karın içini çaprazlamanız gerekir.

Bir çift kar ayakkabısını başarılı bir şekilde yaparsanız, onu çok daha hızlı canlı çıkarabileceğiniz garanti edilir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu