Outdoor Uygulaması Nedir?

Outdoor uygulamaları doğada yön bulma, aktiviteyi ve rotayı kaydetmeye ve paylaşmaya yarayan GPS tabanlı programlardır. Profesyonellerce çeşitli yüksek nitelikli aygıtlar kullanılmakta ise de cep telefonlarının yaygınlaşması sonrası artık binlerce outdoor uygulaması kullanılmaktadır.  Sadece yürüyüş (walking) için olan uygulamalar ayrıca tanıtılacağı için bu yazıda GPS tabanlı outdoor uygulamaları tanıtılmaktadır. Adım sayar olarak da bilinen uygulamalardan biraz farklı ve üstün olan, en çok kullanılan ve tercih edilen GPS tabanlı uygulamaları aşağıda sunuyoruz.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası Türkçe’de çok fazla kaynak olmayan bir alanda daha yayın yapıyor. En iyi outdoor uygulamaları nelerdir, yürürken hangi programı kullanmalıyım, trekking rota seçimi, rotanızı kaydedip paylaşma gibi çeşitli özellikler sunan outdoor uygulamalarının önde gelenlerini aşağıda tanıtıyoruz.

Ayrıca En İyi 15 Outdoor Uygulaması başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz. Bağlantısı verilen makalede temel outdoor telefon uygulamalarını incelemiş ve bilgi vermiştik. Bu makale https://www.tomsguide.com sitesinden birebir çeviri yoluyla Türkçe’ye aktarılmıştır. Türk okuyucuya bilgi vermesi açısından sitemizde yayınlıyoruz.

Aşağıdaki programların hepsini doğrudan kullanmadım, ancak yerli ve yabancı sitelerde önde gelen programlar olduğunu söyleyebilirim. Bazı programların Türkiye’de tam olarak çalışmayabileceği, Türkiye altyapısı olmayabileceğini göz önünde bulundurunuz. Ayrıca aşağıdaki doğa yürüyüşü programlarının kendi sitelerinden çeviri yaptığımız için hepsinin kendini “harika, en iyi, mükemmel, bir numara..” gibi ifadelerle tanıttığını belirtelim.

Outdoor Uygulamaları

Burada tanıtılan doğa, kampçılık, fotoğraf ve diğer outdoor uygulamalarının önemli bir kısmı şimdilik Türkiye’de kullanılmıyor olsa ilerleyen yıllarda hem bu outdoor uygulamalarının hem de Türkiye menşeli doğa uygulamalarının sayılarının artarak devam edeceğini öngörebiliriz. dolayısıyla bu liste sadece doğa severler ve programları kullanacaklar için değil, belki daha da ötede aplikasyon yazıcılar ve programcılar için fikir verici olacaktır. Bunlara benzer dağcılık uygulamaları, kampçılık uygulamaları, hiking ve trekking uygulamaları, turizm uygulamaları, ilk yardım uygulamaları ve harita uygulamalarının Türkiye versiyonları da ilerde yazılacaktır.

20 En İyi Outdoor Macera Uygulaması

Tatile, tatillere, yürüyüş ve kamp gezilerine hazırlanırken, güvenilir akıllı telefonunuzu yanınızda götürmeyi unutmayın. Hangi uygulamaların önceden yükleneceğini biliyorsanız, hayatta kalma ekipmanının önemli bir parçasıdır. Bu önemli uygulamalar olmadan, kaybolabilir veya yaralanabilirsiniz ve yardım çağıramazsınız. Harika dış mekan navigasyonu, ilk yardım ve hayatta kalma rehberi uygulamaları için en iyi seçimlerimize göz atın.

1. AllTrails – Yürüyüş ve Bisiklet (Android, iOS: Ücretsiz)

Yürüyüşe mi çıktın? AllTrails uygulaması (Android, iOS) yürüyüş, bisiklet ve daha fazlası için 50.000’den fazla yol kılavuzuyla sizi kaptırdı. İz listesine göz atın veya yakınınızdaki yolları arayın, iz incelemelerine bakın ve kendinizinkini yazın. AllTrails topografik haritaları, fotoğrafları ve incelemeleri görüntülemenizi sağlar. Patikanın içinden, patikada çekilmiş resimleri yükleyebilir ve hatta telefonunuzun GPS izleyicisini kullanarak kendi parkurlarınızı oluşturabilir ve yükleyebilirsiniz. AllTrails Pro aboneliği, çevrimdışı haritaları indirmenize, AllTrails.com’dan haritalar yazdırmanıza, özel haritalar oluşturmanıza ve ek harita katmanlarına erişmenize olanak tanır.

2. ViewRanger (Android, iOS: Ücretsiz)

ViewRanger (Android, iOS), hem ücretsiz hem de premium içerik sunan başka bir çok yönlü GPS iz navigasyon uygulamasıdır. Kullanıcılar, ABD ve USGS Topo haritaları dahil olmak üzere premium harita verilerini satın alırken, çevrimdışı navigasyon için ücretsiz haritalar ve yollar indirebilir. Ayrıca, kamera görünümünüzü kullandığınızda zirveleri, tepeleri ve ilgi çekici noktaları işaretleyen birinci sınıf bir “Skyline” artırılmış gerçeklik görüntüleyicisi de vardır. Uygulama 180.000’den fazla parkur içerir ve kullanıcılar haritaları yazdırabilir, GPX dosyalarını içe aktarabilir, rotaları izleyebilir, önemli noktaları çizebilir ve diğer önemli gezi navigasyon istatistiklerini görüntüleyebilir.

3. SAS Survival Guide (Android, iOS: 5,99 ABD Doları)

John “Lofty” Wiseman’ın en çok satan kitabına dayanan ücretli SAS Suvival Rehberi uygulaması (Android, iOS), kitabın mobil formatlar için optimize edilmiş tam metnini içerir ve bir dizi temel ve ileri düzey hayatta kalma konularını kapsar. Ayrıca, kapsamlı ilk yardım bilgilerinin yanı sıra yenilebilir, tıbbi ve zehirli bitkilerin fotoğraf galerilerini de içerir. Ek olarak, uygulama aynı zamanda yazarın 16 eğitici videosunu indirmenize izin verir. Bir hayatta kalma sınavı bilginizi test eder ve yararlı kontrol listeleri hazırlanmanıza yardımcı olur. Ek olarak, uygulama bir Mors kodu sinyal işlevi içerir.

4. Star Walk (Android, iOS: 2,99 ABD doları)

Vito Technologies’in Star Walk 2 (Android, iOS) üstünüzdeki cennetteki yıldızları ve gezegenleri gösteren artırılmış gerçeklik yıldız haritasıdır. Ek olarak, uygulama çeşitli takımyıldızların, yıldızların ve gezegenlerin tarihi ve mitolojisi hakkında ayrıntılı bilgilerin yanı sıra kolay referans için bir koordinat görüntüleyici içerir. Bir Zaman Makinesi kaydırıcısı geçmişin veya geleceğin gökyüzünü görüntülemenizi sağlar ve daha fazla ayrıntı için tek tek nesnelere dokunabilirsiniz. Bir gece modu, gece görüşünüzü yakmadan yıldızlara bakmanıza olanak tanır ve artırılmış gerçeklik görünümü, yıldız haritanızı kamera görünümünüzün üzerine yerleştirir. Açık bir gecede veya kamp yaparken birlikte geçirmek için harika bir uygulama.

5. First Aid – Amerikan Kızıl Haçı (Android, iOS: Ücretsiz)

American Red Cross’un İlk Yardım uygulaması (Android, iOS), yanıklar, yaralanmalar ve ortaya çıkabilecek diğer tıbbi acil durumlar için çok sayıda temel ilk yardım bilgisi sağlayan ücretsiz (ve reklamsız) bir uygulamadır. “Öğren” modu, bir yaralanma türü, temel ilk yardım tedavisi ve Soru-Cevap bölümü hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlarken, Acil durum modu, tek bir sayfada kısa ilk yardım talimatlarını sağlarken, bazen videolar ve diyagramlar ve 911’i aramak için tek düğmeli kısayol. Ek bağlantılar, ilk yardım kurslarına kaydolmanıza, ilk yardım çantası satın almanıza, bağış yapmanıza veya Amerikan Kızıl Haçı için gönüllü olmanıza olanak tanır.

6. Geocaching (Android, iOS: Ücretsiz)

Letterboxing oyununun modern bir versiyonu olan Geocaching, oyuncuların küçük öğelerin ve jetonların önbelleklerini gizledikleri ve ardından dünya çapında devam eden 2 milyondan fazla aktif geocache ile diğer oyuncuların bulması için önbelleğin GPS koordinatlarını gönderdiği modern bir hazine avıdır. Geocaching.com uygulaması (Android, iOS) telefonunuzun GPS özelliklerinden ve harita uygulamalarından yararlanarak yeni başlayanlar için öneriler, yakındaki önbelleklerin listeleri ve diğer birçok özellik ile birlikte aranabilir bir yer önbellek veritabanı sağlar.

7. Yonder (Android, iOS: Ücretsiz)

Yonder (Android, iOS), kullanıcıların yürüyüş, bisiklet ve kamp deneyimlerini diğer dış mekan severlerden oluşan küresel bir ağ ile kolayca paylaşmalarına olanak tanır. Kullanıcılar, 200.000’den fazla destinasyondan oluşan bir veritabanında arama yapabilir veya bu veritabanına göz atabilir, etkinlik akışlarını görüntülemek için diğer yürüyüşçüleri takip edebilir veya harita aracılığıyla yakındaki yerleri keşfedebilir. Yakındaki patikalar ve rotalar hakkında bilgi edinmenin yanı sıra diğer açık hava meraklıları ile ağ kurma fırsatı bulmak harika.

8. Ramblr (Android, iOS: Ücretsiz)

Gezileriyle ilgili her şeyi belgelemek ve günlüğe kaydetmek isteyen açık hava türleri, yürüyüşler ve dağcılık gezileri için tasarlanmış bir mobil günlük kaydı uygulaması olan Ramblr’ı (Android, iOS) incelemelidir. Ramblr, kullanıcıların rotalarından her şeyi, ortalama hız, gidilen mesafe ve en yüksek nokta gibi istatistiklerin yanı sıra coğrafi etiketli ses, video, resim veya metin kaydetmesine olanak tanıyarak, kolayca bir darbe hesabı oluşturmanıza veya yeniden yaşamanıza olanak tanır. gelecekte yolculuk. Ek özellikler arasında yerleşik haritalama, gezilerinizi yükleme ve paylaşma veya diğer Ramblr kullanıcılarının nereye gittiğini kontrol etme yeteneği bulunur.

9. UVLens (Android, iOS: Ücretsiz)

Güneşin ultraviyole ışınları cilt hastalıklarının ve kanserin bir nedeni olabilir, bu nedenle cildinizi güneş kremi ile korumak, güneş yanıklarını önlemek ve güneşe aşırı maruz kalma riskini azaltmak için önemlidir. UVLens (Android, iOS), belirli bir günde güneş yanığı almadan önce tahmini süre de dahil olmak üzere güneş yanığı riskine ilişkin daha doğru tahminler için kişiselleştirilmiş bir cilt profili oluşturmanıza olanak tanıyan özelliklerle dolu bir UV endeksi tahmin uygulaması ve güneş koruyucu hesaplayıcıdır. önerilen önlemler. Bir UV indeksi tahmini, günün en iyi zamanlarının dışarıda olmasını önermeye yardımcı olabilir ve bir güneş koruyucu hatırlatıcısı, güneş kreminizi yeniden uygulama zamanı geldiğinde sizi bilgilendirir.

10. Komoot (Android, iOS: Ücretsiz)

Komoot (Android, iOS) yürüyüşçüler, bisikletçiler ve dağ bisikletçileri için mükemmel bir seçenektir. Uygulama, sizin için mükemmel olan rotaları planlamanıza yardımcı olabilir. Kullanıcılar rotaları belirleyebilir, yüzey koşullarını, zorluğu, mesafeyi ve yüksekliği görüntüleyebilir ve uygulama ayrıca virajlı dış mekan parkurlarında bile adım adım navigasyon sağlar. Komoot, çevrimdışı harita desteği ile birlikte gelir ve ücretsiz kullanıcılar, uygulama içi satın alımlarla daha fazla harita ve özelliğin kilidini açarak bir ayrıntılı harita bölgesini sonsuza kadar ücretsiz olarak indirebilir.

11. MSW Sörf Tahmini (Android, iOS: Ücretsiz)

Yollara çarpmak yerine bazı dalgalar elde etmek istiyorsanız, Magicseaweed.com’un dünya çapında binlerce sahil için uzun menzilli sörf tahminleri sunan Surf Forecast uygulamasına (Android, iOS) göz atmak isteyebilirsiniz. Tahminler; koşullar, sörf boyutu, şişme boyutu, periyot, rüzgar koşulları ve sıcaklığın hızlı bir yıldız derecelendirmesi özetini içerir. Kullanıcılar, 7 günlük tahminlere, rüzgar ve gelgit istasyonu verilerine ve belirli plajlar için canlı web kameralarına ve ilgili medyaya erişebilir. Premium aboneler, genişletilmiş tahminler ve azaltılmış reklamlar alır.

12. Strava (Android, iOS: Ücretsiz)

Sabahın erken saatlerinde koşmak veya dağ bisikleti gezisi yapmak ister misiniz? Strava Running and Cycling (Android, iOS), akılda koşma ve bisiklete binme ile birinci sınıf bir fitness takipçisidir ve uygulama, her zamanki koşu izleme tarifine oldukça düzgün rekabetçi ve oyunlaştırılmış özellikler ekler. Strava, koşu hızınızı, gidilen mesafeyi, kat ettiğiniz zamanı ve rotayı hem yararlı ölçümler hem de izleme için kaydeder, ancak tüm bunları, arkadaşlarınıza karşı yarışırken liderlik tabloları, başarılar ve zorluklarla birleştirir. Strava, Android Wear ve Apple Watch’a ek olarak çeşitli koşu izleyicilerini destekler.

13. MapMyHike (Android, iOS: Aylık veya yıllık abonelik)

MapMyFitness’te yürüyüş de dahil olmak üzere güneş altındaki her açık hava etkinliği için bir uygulama vardır. MapMyHike (Android, iOS) hız, mesafe, kalori sayma ve rota navigasyonu hakkında bilgilerle birlikte yürüyüş rotanızı izlemek ve kaydetmek için telefonunuzun sensörlerini kullanır. Kendi yürüyüşlerinizi kaydetmenin yanı sıra, yakındaki diğer rotaları da arayabilir ve indirebilirsiniz. Aylık 5,99 ABD dolarından başlayan premium abonelik, özelleştirilmiş sesli eğitim ipuçları ve Live Track ile arkadaşlarınız ve ailenizle gerçek zamanlı konum paylaşımı gibi diğer özelliklerin kilidini açar.

14. BackCountry Navigator (Android: 11,99 ABD doları)

Offroad arka ülke haritaları için bir başka mükemmel kaynak, çevrimdışı kullanım için çeşitli ücretsiz ve ücretli kaynaklardan harita verilerini alabilen bir Android uygulaması olan BackCountry Navigator’dır. Kullanıcılar GPS ara noktaları ekleyebilir veya içe aktarabilir, bir iz kaydedebilir ve çeşitli harita katmanlarını ve kaynaklarını görüntüleyebilir. Uygulama, OpenStreetMap ve Open Cycle Map gibi ücretsiz haritalar, dünya çapında seçilen bölgeler için çeşitli resmi harita ajansları ve premium kaynaklar gibi çeşitli kaynaklardan haritalar alabilir.

15. Haritalar 3D Pro (iOS: 4,99 ABD doları)

Herkesin bir topografik haritayı doğru şekilde okuyacak becerisi veya eğitimi yoktur, bu nedenle Maps 3D Pro, engebeli arazide açık havada yürüyüş yapmayı planlayanlar için yararlı bir navigasyon aracıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, Maps 3D Pro, haritaları 3D görünümde yansıtır ve kullanıcıların tepeler, sırtlar, patikalar, yollar ve daha fazlası gibi arazi özelliklerini çok daha kolay yorumlamasına olanak tanır. Kullanıcılar rotaları planlayabilir, kaydedebilir ve paylaşabilir, haritaları çevrimdışı görüntüleme ve navigasyon için önceden yükleyebilir ve seyahatlerini koordinatlar ve yükseklik verileriyle eksiksiz olarak kaydedebilir. Yine de iPhone’unuzu bir gezinme aracı olarak kullanmayı planlıyorsanız, gücünüzün (ve bir pil paketinin) iyi olduğundan ve / veya iyi bir yedekleme kılavuzunuz olduğundan emin olun.

16. Cairn (iOS: Ücretsiz)

Cairn, iki şey yapan bir dış mekan güvenlik uygulamasıdır. Birincisi, bir harita üzerinde mobil sinyali nereden alabileceğiniz hakkında bilgi topluyor (ve ayrıca konumunuzu kaydediyor). İkincisi, arkadaşlarınızla bir gezi planı bırakmanıza izin verir. Gecikmişseniz, kişileriniz uyarılır ve size izlendiğiniz yer verilerinin bir haritası verilir. Mobil kapsama alanıyla yol üzerindeki alanlar için önceden planlama yapmanızı sağlar.

17. Weather timeline (Android: 1,49 $) / Dark Sky (iOS: 3,99 $)

Hava durumu bir yürüyüş yapabilir veya bunu bozabilir, bu nedenle güvenilir bir hava tahminine sahip olmak (tercihen yerel hava durumu uyarıları ile) bir cankurtaran olabilir. Dark Sky (iOS) ve Hava Durumu Zaman Çizelgesi (Android), kendi platformları için mükemmel premium hava tahmini uygulamalarıdır ve Tahmin’den alınan veriler sayesinde genişletilmiş tahminlerin yanı sıra hiper yerel, neredeyse dakika dakika yağış uyarıları sağlar. io. Temiz, saçma sapan, reklamsız arayüzlerle her iki uygulama da seyahat planlama ve her yönden hava tahmini kullanımı için harika araçlardır.

18. Audubon Birds Pro (Android: 3,99 ABD Doları; iOS: 9,99 ABD Doları)

Audubon Saha Kılavuzları, yaban hayatı saha kılavuzlarında önemli bir isimdir ve ayrıca mobil uygulamalara da uyarlanmıştır. Audubon Birds Pro uygulaması (Android, iOS), kaydedilmiş kuş çağrılarıyla tamamlanmış 821 farklı kuş türünü tanımlayan inanılmaz derecede ayrıntılı resimli bir saha kılavuzu sağlar. Mevsimsel ve göçmen haritalar, belirli türleri nerede bulacağınız konusunda size bir fikir verirken, kişiselleştirilmiş hesaplar, kuş gözlemlerini kaydetmenize, bir kontrol listesi tutmanıza ve manzaraları sosyal medya üzerinden paylaşmanıza olanak tanır. Yeni bir Kuş Kimliği özelliği, olası türleri daraltmaya yardımcı olmak için kullanıcıların bir kuşun rengi ve boyutu gibi bilgileri girmesine olanak tanıyan manzaraları tanımlamanıza bile yardımcı olur.

19. Spyglass (Android, Ücretsiz; iOS, 5,99 $)

Spyglass (Android, iOS), hepsi tek bir mobil pakette toplanmış navigasyon ayrıntıları, akıllı bir pusula ve harita ekranı ile bir baş üstü ekranı olarak hizmet veren çok amaçlı bir GPS navigasyon ve artırılmış gerçeklik vizör uygulamasıdır. Kullanıcılar çevrimdışı haritaları indirebilir, ara noktalara doğru ilerleyebilir, koordinatları alabilir ve konumlara giden yolu bulabilir. GPS konum verilerinizi rakım, rota ve hız ile takip edebilir, güneşi ve yıldızları takip edebilir, telemetre özelliğini kullanabilir ve sekstant, açısal hesap makinesi ve eğim ölçer araçlarıyla ölçüm yapabilirsiniz. Uygulama iOS’ta premium, Android’de ücretsiz bir sürüm mevcut. (Uygulama içi satın alımlar, uygulama özelliklerinin kilidini açar.)

20. GPS Essentials  GPS Temelleri (Android: Ücretsiz)

GPS Essentials, seçenekler, özellikler ve widget’larla ağzına kadar doldurulmuş ücretsiz bir Android GPS uygulamasıdır. Gülünç şekilde yapılandırılabilir bir gösterge paneli, çok sayıda navigasyon ve rota verisi gösterecek şekilde ayarlanabilirken, rota ve izleme işlevleri, bir harita üzerinde ara noktaları ayarlamanıza ve yönetmenize ve bunları çeşitli formatlara içe aktarmanıza veya dışa aktarmanıza olanak tanır. Akıllı telefon kameranızın vizör olarak kullanılmasıyla daha kolay oryantiringi sağlayan artırılmış gerçeklik HUD özelliği bile mevcuttur.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu