Aşağıda okuyacağınız yazıyı yabancı bir siteden birebir çeviri yoluyla elde ettik ve yayınlıyoruz. Bu yazı genel olarak profesyonel bisikletçiler veya bisiklet gezginlerini ilgilendirmekle beraber görgü kuralları her zaman ve her yerde insanların bilmesi ve uyması gereken kurallardır.

Kibarlık, naziklik, incelik, yol verme, yardımsever olma, paylaşma gibi güzel davranışlar sadece bisikletçiler için değil bütün outdoor severler için her aktivite dalında geçerlidir.

Siz de eğer bu yazıyı okuyan bir outdoorer iseniz lütfen aşağıdaki doğa görgü kurallarına hassasiyetle uyunuz.

Bisikletçinin Görgü Kuralları:

Yeni bisikletiniz var ve gitmeye hazırsınız. Patlamaya geçmeden önce, bazı temel görgü kurallarını tazelemeye değer. Uluslararası Dağ Bisikleti Derneği’nin iyi bir dağ bisikleti dekoru için oldukça basit bir listesi var. Kurallara uymayı seviyorsanız (veya sadece kıkırdamaya ihtiyacınız varsa), sadece birkaç hatırlatma:

Kibar olun:

Ciddi anlamda kibar olun. Patikalara binmek için vazgeçilmez hakkımız yok. Ayrıcalığı tanıyın ve onu korumaya çalışın.

Hızlı bir merhaba ve arkadaşça bir dalga, bisikletçileri sevmeyenleri etkisiz hale getirmek ve patikaları açık tutacak ilişkiler kurmak için uzun bir yol kat eder.

Yol verin:

Her nasılsa bu unutuldu, ancak kibarlık önemlidir. Bu, bir yürüyüşçü gördüğünüzde, yavaşlayın veya durun ve geçmelerine izin verin. Bisikletler tarafından kolayca ürkütülen atları gördüğünüzde tamamen durun, bisikletinizden inip patikadan inin ve en iyi nasıl ilerleyeceğiniz konusunda atlı ile iletişim kurun.

Tırmanana Yol Verin

Yokuş yukarı trafiğin her zaman geçiş hakkı vardır. Yüksek hızda parlıyorsanız ve başka bir sürücüyle karşılaşırsanız, yavaşlamak veya durmak ve o kişinin yoluna devam etmesi için bol bol yer açmak sizin sorumluluğunuzdur. Yeniden başlamanız kolay olacaktır (yerçekimi sayesinde), ancak tırmanan kişi durmak zorunda kalırsa, tekrar gidemeyebilir. Kendine hakim ol! Yokuş yukarı trafik için zamanında duramayacak kadar hızlı gidiyorsanız, o zaman kontrol sizde değildir. Sadece sizin için değil, herkes için iyi olanın sınırında sürün.

Yasak Yerlere İzinsiz Girmeyin

Bir tabela bir yolun veya patikanın kapalı olduğunu söylüyorsa, onu kaçırmayın. Erişimimizi mahvetmenin en hızlı yolu kurallara uymamaktır. Oh, ve bir sonuç: Eğer yapmamanız gereken izinsiz girmeye karar verirseniz, lütfen izinsiz girişi kaydetmeyin ve sosyal medyaya, Strava’ya, Garmin Connect’e, YouTube’a veya kanıt olarak kullanılabileceği başka bir yere koymayın. Bu sebeple birçok yollar, bu tür aptal cehalet nedeniyle geriye dönük olarak kapatıldı.

Diğer Outdoor Görgü Kuralları:

Patikada kalın Tek izdeki “tek”, yalnızca bir yol olması gerektiği anlamına gelir.

Patikadan uzaklaşmak veya bir şeyin etrafında dolaşmak deneyimi bozar ve izi bir çift yola ve sonunda bir yola dönüştürür.

Bu aynı zamanda, yol çamurluysa veya su birikintileriyle doluysa, ya ortasından aşağıya doğru sürün ve ıslanın ya da tamamen patikadan uzak durun.

Örgülü patikalardan daha kötü bir şey olamaz çünkü insanlar kirin kurumasına izin vermediler ve sonra suyun etrafında dolaşmaya karar verdiler.

Kısacası, orada biraz sağduyu kullanın.

İyi bir spor yapın, herkesten daha önemli gibi davranmayın (değilsiniz), toprağı koruyun ve iyi bir tavrınız olsun. Oldukça basit.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu