Outdoor Türkiye:

Türkiye’nin Outdoor Sayfası ekstrem sporlar ile ilgili yayınlarına devam ediyor. Enduro dağ bisikletleri, enduro motosiklet ve benzeri konular için bağlantıyı tıklayınız. İkinci el bilgisayar almak veya satmak için çeşitli sanal platformlar ve ağlar bulunmaktadır. İster doğada kullanacak olun, ister şehirde kullanın, ikinci el bisiklet alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabını aşağıda bulacaksınız. İkinci el bisiklet alırken sadece resim üzerinden, bizzat ikinci el bisikleti görmeden, bisiklete binip denemeden kesinlikle almamanızı tavsiye ediyoruz.

Aşağıdaki yazı ingilizce yayın yapan bir siteden çevrilmiştir. İyi okumalar ve faydalı olmasını diliyoruz.

İkinci El Bisiklet Almak İçin 10 İpucu

ikinci el  bisiklet ile ilgili görsel sonucu
İkinci El bisiklet alma Kılavuzu

Bisiklet almanın zamanı geldi, ancak bütçeniz satış tabanından yeni bir tane almayacak mı? Endişelenmeyin, ikinci el piyasasında pek çok pazarlık var – sadece neyi aramanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle, ilk sürüşten daha fazlası için ikinci el bisikletinizden gerçekten memnun olduğunuzdan emin olmak için, satın almadan önce neleri kontrol etmeniz gerektiğine dair en önemli ipuçlarımıza dikkat edin.

İkinci el atınız için bütçenizi belirledikten sonra, kendinize anahtarlarla ne kadar iyi olduğunuzu sorun: Onu tamir edip yükseltebilecek misiniz, yoksa yerel bir bisiklet dükkanının becerilerine güvenmek daha mı akıllıca? Ardından ihtiyaçlarınızı düşünün: tekerlek boyutu, seyahat ve geometri satın alma işleminizi belirleyecektir. İkinci elin eski usul anlamına gelmesi gerekmez, bu nedenle yedek parça bulmak giderek zorlaştığından bugünlerde 26ers’ın ötesine bakacağız. Ve son olarak, ona düzgün bir şekilde bakmadan ve tercihen bir test sürüşü yapmadan asla bir bisiklet satın almayın.

İkinci El Bisiklet Alırken Çerçeve

Şasinin durumu ikinci el bir bisiklet için çok önemlidir. İyi bir durumda ise, o zaman iyi bakıldığını ve yıllarca daha güvenilir kullanıma hazır olduğunu gösterir. Çerçeveyi kontrol ederken, şok bağlantıları, orta göbek ve zincir maşaları gibi potansiyel sorunlu alanların etrafındaki çatlaklara ve eziklere dikkat edin. Boyada ve kaynaklarda ince çizgiler arayın. Aynısı karbon çerçeveler için de geçerlidir: görünür bir hasar yoksa, sorun olmamalıdır. Bisiklette çok fazla kaya hasarı ve yonga varsa, sertçe itildiğini ve biraz çekiç aldığını varsaymak güvenli bir bahis. Aşınmış rulmanlar hızlı bir şekilde değiştirilebilir, ancak ekstra maliyet için bütçe ayırmanız gerekir.

İkinci El Bisiklet Alırken Süspansiyon

Çerçeve iyi durumdaysa, sonraki önemli öğelere geçin: çatal ve arka şok. Servis verilip verilmediğini ve ne zaman yapıldığını öğrenin – ilgilenilmeleri gerekiyorsa parça başına fazladan 500 TL hesaplayın. Şokun ve desteklerin bitimine kadar gözle görülür aşınma ve yıpranma gibi uyarı işaretlerine dikkat edin. Burçlar aşınmış mı? İşte basit bir numara: arka tekerleği yere doğru tutun ve bisikleti şasiden yukarı çekin. Herhangi bir hareketi dinleyin: herhangi bir tıkanıklık, gıcırtı veya takırtı alarm zillerini çalmalıdır. Sıkıştırma sırasında herhangi bir gıcırtı da not edilmelidir. Ayarlayıcıların tümü düzgün çalışıyor mu? Bir test sürüşüne kadar giderseniz, süspansiyon tepkisine dikkat edin ve tüm sürüşü önden ve arkadan birkaç kez test edin. Geri tepme hala çalışıyor mu yoksa bir zıplama çubuğu gibi mi?

ikinci el dağ  bisiklet ile ilgili görsel sonucu
İkinci el bisiklet alma

İkinci El Bisiklet Alırken Damlalık direği

İkinci el bir bisiklette bile damlalıklı bir koltuk direği bulunmalıdır. Bununla birlikte, bunların hassas parçalar olduklarını unutmayın – tıpkı askıya alma gibi, kusurlara meyillidirler ve servis gerektirirler. Hatasız bir şekilde yukarı ve aşağı hareket ettiğini, yük altında düşmediğini, payanda oynamadığını ve kaliteli, hasarsız bir kabloya sahip olduğunu kontrol edin.

İkinci El Bisiklet Alırken Aktarma organları

Zahmetli bir aktarma organıyla hiçbir yere gitmeyeceksiniz! Zincirin gerçek durumunu size söyleyecek bir zincir aşınma kılavuzuna güvenin (çünkü gerçek aşınma genellikle gözle görülmez). Bu küçük araç, bisikletin ne kadar hareket gördüğünü gösteren bir sağlık kontrolü gibidir. Zincir gerçekten aşınmışsa, aynakol dişlilerinin ve kasetin de çıkarken olacağını güvenle tahmin edebilirsiniz. Arkadaki mekanik, arka mekanik askı ve her biri çarpışmalara maruz kalmış olabilecek vites değiştiricilere yakından bakın. Test sürüşü sırasında tüm vitesleri değiştirin ve orta göbek bölgesindeki gürültüyü dinleyin. Gürültü varsa, ya orta göbek doğru ayarlanmamıştır ya da yataklar yapılmıştır. En iyi durum senaryosu: “sadece” gevşek aynakol cıvataları olabilir.

İkinci El Bisiklet Alırken Frenler

Fren yapanlar kaybeder. Ancak fren yapamayanlar kesinlikle kazanamayacak! Herhangi bir bisiklette, aşınmanın ve yıpranmanın en büyük kurbanı frenlerdir. Fren balataları ve rotorlar, her sürüşte ve hatta kirli koşullarda yoğun basınçlara maruz kalır. Kaliperlere hızlı bir bakış, pedlerde ne kadar ömür kaldığını gösterecektir. Rotorlar yaşlarını renk değişimi ve izlerle gösterecektir. Test sürüşü yaparken frenleri çekip hâlâ ısırmaya açlık çekip çekmediklerini görün.

İkinci El Bisiklet Alırken Tekerlekler

Boyut önemli mi? Hangi boyutta çember sürüyor olursanız olun, yine de jant çökmeleri, göbek yataklarında oynama, jant teli gerginliği kaybı, göbek flanşlarında çatlaklar veya jant telleri ile ilgili sorunlar riski vardır. Neyse ki bunlar, cebinize dalmadan önce fark edilebilecek türden sorunlar. Arka maşanın etrafına bir kablo bağı koyarak ve tekerlek dönerken jantla temasın düzenli olup olmadığını gözlemleyerek tekerleğin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Bazen düz olmayan lastiklerdir ve tekerlek hala iyi durumda olabilir.

İkinci El Bisiklet Alırken Kokpit ve temas noktaları

second hand bicycl ile ilgili görsel sonucu
İkinci el Bisiklet alma kılavuzu

Bir çarpışma durumunda, kokpit ve bisikletin üzerindeki diğer temas noktaları, çarpmanın en ağır kısmını taşıyacaktır. İkinci el bir kırbaç verirken, çubukların, sapın, kulpların ve selenin görsel ve teknik olarak yerinde olup olmadığını kontrol edin. Nihayetinde bunları tercihlerinize uyacak şekilde değiştirecek olsanız bile, yine de işin iyi olduğunu bilmek iyidir.

İkinci El Bisiklet Alırken Lastikler

Sürüşten duyulan memnuniyet, tarzınız ve tercih ettiğiniz arazi için doğru lastiklere sahip olmanıza bağlıdır. Çoğu zaman, satıcı bir satış yapmak için eski lastikleri takar ve muhtemelen bunlar zaten kullanılmayacaktır. Böyle bir durumda, yıpranmış kauçuk bir anlaşma bozucu değildir, ancak onu bir pazarlık aracı olarak kullanabilirsiniz.

İkinci El Bisiklet Alırken Rastgele Sorular

Cmtıcıya birkaç soru sormaya değer:

  • Bisiklet ne tür bir eylem gördü ve nerede?
  • Bisiklet parklarında ne sıklıkla sürüldü?
  • Birçok yarışta yarıştı mı?
  • İlk sahibi siz misiniz?
  • Ona ne tür yükseltmeler yaptınız?

Her zaman gerçeği duymayı beklemeyin. Bisikleti kontrol etmeye geldiğinizde, satıcı en azından onu temizlemiş olmalıdır. Bununla birlikte, eğer bisiklet gerçekten kirliyse, bu sadece fiyat konusunda sıkı pazarlık yapmak için bir neden değildir – aynı zamanda kirin potansiyel olarak bir miktar hasarı gizlediği endişesini de tetiklemelidir. Daha yakından bak.

second hand bicycl ile ilgili görsel sonucu
İkinci el Bisiklet alırken nelere dikkat etmeliyim

İkinci El Bisiklet Alırken Ekstra bütçe

Bütçeniz ne olursa olsun, oynamak için en az 1500 TL ekstra paranız olduğundan emin olun. Bir bisiklet satın aldıktan sonra, muhtemelen yeni lastikler almak ve kokpiti kurmak isteyeceksiniz. Bütçe izin veriyorsa, bisikleti yerel bir bisiklet mağazasına kontrol ettirmek akıllıca bir yatırımdır.

Son bir ipucu:

Aşınmış parçalar günlük yaşamın bir parçasıdır ve yukarıda bahsettiğimiz tüm noktalar düzeltilebilir. Noktalardan herhangi biri kırmızı bayrak oluşturuyorsa, pazarlık yapmak için bunları kullanın. Sizin gözden kaçırdığınız bir şeyi fark edebileceğinden, ikinci el bir bisiklet görmesi için bir arkadaşınızı götürmenizi her zaman tavsiye ederiz.

Öyleyse geriye kalan tek şey yeni eski bisikletinizle eğlenmek!


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu