Profesyonel outdoor aktivitelerinde genellikle telefonu eve bırakıp doğaya çıkmak anlaşılsa da outdoora katılan kişilerin %95’inin amatör sporcular olduğu dikkate alındığında akıllı telefonun genellikle alındığını söyleyebiliriz. Bu yazı dizisinde yer alan bilgiler profesyonel olmayan bütün kullanıcılar için yeterli düzeydedir. Çok daha detaylı bilgiler çeşitli platformlarda yer almakta olup, profesyonel GPS kullanımları için teknik bilgiler içeren platformlara bakılması tavsiye olunur. Outdoor sporları için gerekli ekipman, uygulama ve outdoor ayakkabı, outdoor bot, outdoor mont seçimi gibi sorularınız için “Outdoor Giyim, Outdoor Ekipman, Outdoor Uygulamaları” başlığı altındaki diğer yazılarımıza bakmanızı öneriyoruz.

Doğada GPS kullanımı, doğa yürüyüşü için GPS, özellikle ekstrem outdoor sporlarında kullanılan GPS cihazları ile ilgili birinci yazımızda ekstrem GPS ne demek, GPS alıcılar nasıl çalışır, ekstrem outdoor sporlaında GPS kullanımını ve outdoor sporlarında neden GPS cihazları kullanıldığı sorularının cevaplarını verdik. Outdoor GPS cihazı seçimi ile ilgili ikinci yazımızda ise ekstrem outdoor GPS cihazlarının teknik yapısını, gelişmiş GPS cihazlarının özelliklerini ve Outdoor GPS cihazı alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladık. Ekstrem outdoor sporlarında kullanıla GPS cihazları ile ilgili üçüncü yazımızda da piyasada bulunan GPS cihazlarının çeşitlerini, GPS cihazı kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve GPS cihazlarının ilk ayarlanmasının nasıl yapılacağını açıkladık. Bu konular hakkında detaylı bilgi için bağlantıları tıklayıp ilgili yazıları okumanızı tavsiye ediyoruz.

GPS Cihazı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşağıdaki yazımızın orijinal başlığı “Kişisel Konum Belirleyici İşaretleri ve Uydu İletişimcileri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey” olarak Türkçe’ye çevrilmektedir. Bu yazımız yabancı ve profesyonel outdoor siteden (https://www.rei.com) çeviri yoluyla elde edilmiştir.

Kişisel Konum Belirleyici İşaretleri ve Uydu İletişimcileri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Outdoor GPS Seçimi

GPS cihazı nedir diyor ve doğa aktivitelerinde kullanmak üzere GPS cihazı arıyorsanız önceki yazılarımız ile birlikte bu yazımızı da dikkatlice okumanızı öneriyoruz.

PLB Ne Demektir?

Kişisel EPİRB Ne Demektir?

PLB (Personal Locator Beacon) Kişisel konumlandırıcı Sinyali ve EPIRB (Emergency Position İndicating Radio Beacon)– Acil Durum konum Verici Sistemi demektir. PLB’ler kişisel kullanım için, EPRIB’ler ise motorlu taşıtlar (deniz taşıtları) için üretilmiş GPS sistemleridir.

PLB Ne İşe Yarar?

PLB veya EPIRB daha çok denizcilikte kullanılan kavramlardır.  PLB denizde veya doğanın/dünyanın herhangi bir noktasında olun fark etmeden, yardıma ihtiyaç duyulduğunda arama kurtarma birimlerine yer/nokta/koordinat bildirmeye yarar. Özellikle yüksek dağlarda ve zorlu coğrafya koşullarında birçok sporcu outdoor sever yönünü kaybetmekte ve yönünü bulamadığından hayatını kaybedebilmektedir. Bu sebeple özellikle kaybolma ihtimali bulanan ekstrem sporcuların mutlaka PLB/GPS cihazlarına sahip olmaları gerekmektedir.

PLB’ler -20 ile +55 derece arasında manuel olarak çalışırlar, 4-6 yıl içinde kullanım sıklığına göre pillerinin değiştirilmesi gerekir.

PLB Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Kaç saat boyunca tam kapasite çalışabilir, kaç saat sinyal gönderebilir?
  • GPS özelliği olup olmadığını kontrol edin, mutlaka GPS özelliği olanı tercih edin.
  • Çalışma koşulları hangi ısı dereceleri için geçerlidir? Soğuk koşullarda bu özellik hayat kurtarır.
  • Yedek parça ve özellikle yedek batarya konusunda ürünü aldığınız firmadan açık ve detaylı bilgi hatta mümkünse belge isteyiniz. Batarya değişim fiyatını da PLB alırken mutlaka göz önünde bulundurun. 
  • PLB cihazınızı ilgili devlet kurumuna tescil ettirin. (EPIRD cihazları denizcilik müsteşarlığı’nca tescil edilmektedir.)

Outdoor GPS Cihazı

Outdoor GPS cihazı almadan önce farklı cihazların nasıl çalıştığını öğrenin ve sizin için en iyisini seçin. Bu kılavuzda, PLB’leri ve bir ve iki yönlü uydu habercilerini inceliyoruz.

Hiç kimse bir macerada yardım çağırmak istemez. Ancak bir ele ihtiyacınız olduğunda – ister bir dönüşü kaçırıp geri dönüş yolunuzu bulamadığınız için, ister bir yuvarlanıp bir bacağınızı kırdığınız için – ne olursa olsun yaşam halinizin işe yaradığından emin olmalısınız.

Kişisel GPS Kullamımı

İşte burada kişisel bir yer belirleme sinyali (PLB) veya uydu iletişim cihazı devreye girer. İster Atlantik Okyanusu’nun ortasında, ister Utah kanyonunun derinliklerinde olun, bir uydu ağı yardım çağrınızı duymaya hazırdır.

Ancak tüm birimler aynı değildir. Bazı cihazlar SOS’tan başka bir şey yapmazken, diğerleri ağ dışında arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim halinde olmanıza ve onları rahatlatmanıza izin verir ve yine de diğerleri hassas GPS özelliklerine sahip tam bir iletişim merkezi ve hatta tek bir hepsi bir arada aygıt oluşturmak için bir kamera içerir cihaz.

Hangi ünitenin sizin için en iyisi olduğunu anlamak için okumaya devam edin.

Kişisel konum belirleme işaretleri ve uydu iletişim cihazları nasıl çalışır?

PLB’ler ve uydu iletişimcileri, uzayda gezinen uydulardan oluşan bir ağa dayanır – tahmin etmişsinizdir. Bu uydu takımyıldızları yörüngede aralıklı olduğundan, kullanıcılar neredeyse her zaman bir mesaj almak için yeterli donanım ek yüküne sahiptir (belirli uydu ağları cihazdan cihaza değişir). Bu, onları arka ülkedeyken genellikle erişilemeyen baz istasyonlarını kullanan akıllı telefonunuzdan çok daha güvenilir kılar.

Kişisel Konum Belirleyici İşaretleri

En temel acil durum aracı, kişisel konum belirleme feneridir veya PLB’dir. Bir teknede EPIRB veya Acil Durum Konumunu Gösteren Kurtarma Işıldağı gibi çalışır ve bir düğmeye basarak SOS veya arama kurtarma hizmetlerini uyarmanıza izin verir. Hücre hizmetiniz olmadığında bunu 1-5-6 (jandarma) gibi düşünün.

Bu düğmeye basıldığında, uydu ağına bir sinyal gönderilir ve ardından konumunuz ve bilgilerinizle birlikte bir gönderiye iletilir ve uygun makamlara (yerel kolluk kuvvetleri, arama ve kurtarma, Sahil Güvenlik veya yardımdan sorumlu olan kişi) iletilir. Outdoor GPS Cihazını etkinleştirmek için anteni açarsınız, düğmeye basın ve sonra yardım beklersiniz.

Outdoor GPS Cihazlarında Aranan Özellikler:

Outdoor GPS cihazları ortalama beş yıllık bir pil ömrüne sahiptir, yani etkinleştirmediğinizi varsayarsak, yarım on yıllık yolculuklarda kullanıma hazır bir sigorta poliçesi olarak hizmet vermelidir. Ayrıca hükümet uydularını kullanır (bu nedenle aboneliğe ihtiyacınız yoktur) ve yetkilileri konumunuzdan 100 metre uzaklığa kadar uyarmalıdır. Bunun 24 saatin üzerinde bir pil ömrü vardır, bu nedenle hareket ediyorsanız konumunuzu kurtarıcılara sürekli olarak yayınlayabilirsiniz.

Outdoor GPS cihazı

Olumsuz yanı: Bazı PLB’ler konumunuzu ve kişisel bilgilerinizi gönderir, ama hepsi bu. Mesajın alındığına dair bir onay yoktur, farklı veya özel mesajlar gönderemezsiniz ve karşılığında bir mesaj almazsınız. Ancak sadelikleri, kötü bir durumda SOS işlevini basitçe isteyen maceracılar için onları hala popüler bir seçenek haline getiriyor.

Tek yönlü ve İki yönlü GPS Cihazları / haberciler

SOS dışında bir şey yapmak istiyorsanız, en azından konumunuzu takip edebilen ve mesajları ateşleyebilen bir cihaz olan tek veya iki yönlü bir uydu iletişim cihazına bakmalısınız. Bu tür birimlerin her iki alandaki yetenekleri ve özellik grupları büyük ölçüde farklılık gösterir.

Tek yönlü uydu GPS Cihazları / habercileri

Tek yönlü uydu iletişim cihazları PLB’leri başka bir seviyeye taşıyarak kullanıcının belirli bir mesaj göndermesine izin verir. Bu birimler özel uydu ağlarını kullanır ve bu nedenle abonelik gerektirir (cep telefonu planlarına benzer).

Bu tek yönlü uydu iletişim cihazı yalnızca SOS’e izin vermekle kalmaz, aynı zamanda arkadaşlarınıza ve ailenize de kolayca mesaj gönderebilir. Başka ülkeye gitmeden önce mesajlarınızı ve kişilerinizi özelleştirirsiniz, ardından şebekenin dışındayken metninizi ve alıcınızı seçin. Bu, acil durum irtibat kişilerini iyi olduğunuzu, kampa güvenli bir şekilde geldiğinizi, beklenenden bir gün daha uzun kalacağınızı, arabanızın yol başındaki parkurdan çıkarılması için yardıma ihtiyacınız olduğunu veya herhangi bir sayıda diğer güncellemeleri gönderir, ancak kimse yanıt veremez – dolayısıyla “tek yönlü” habercidir.

Tüm bu tek yönlü mesajlara ek olarak, konumunuzu periyodik olarak arkadaşlarınızın ve ailenizin evden görüntüleyebileceği bir haritaya gönderecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

İki yönlü GPS Cihazları / uydu habercileri

Tek yönlü uydu iletişim cihazları PLB’leri başka bir seviyeye götürürse, iki yönlü uydu iletişim cihazları tek yönlü uydu iletişim cihazlarını başka bir seviyeye alarak hem mesaj gönderip hem de almanızı sağlar. Bu mesajlar kurtarma ekibinden veya arkadaşlardan ve aileden olabilir.

İki yönlü  ile, cihaz aracılığıyla veya arka ülkede eşleştirilmiş bir cep telefonu ile mesaj gönderebilirsiniz. Hatta maceranız sırasında metin mesajı benzeri konuşmalar yapabilirsiniz. SOS’a bastığınızda, kurtarıcılara ek bilgi sağlayabilirsiniz ve sizi ilerlemeleri hakkında bilgilendirebilir veya daha erişilebilir bir konuma gitmenizi isteyebilirler.

Ve sırt çantalı gezginler, avuç içi boyutundaki Mini’nin 3,5 ons ağırlığında olmasına bayılacak. Bir GPS ünitesi ve iki yönlü bir uydu iletişim cihazı için pazardaysanız, Garmin Pzttana 700i (700 $) gibi beş araçlı bir oynatıcı seçin. Bu süper yıldız, büyük, 5 inç renkli ekranı ve kolayca mesaj yazmanıza olanak tanıyan QWERTY klavyesiyle hepsini yapıyor.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu