Yıllar geçtikçe, sektör standart bir açık hava spor ayakkabı tanımı yapmadı. Pek çok kişi arazi ayakkabılarını, dağcılık ayakkabılarını, yakınlık ayakkabılarını ve benzerlerini doğrudan ve genellikle önyargılı “yürüyüş ayakkabıları” olarak sınıflandırır. İletişimi kolaylaştırmak için burada outdoor ayakkabıları için onlara başvurdum. Açık hava sporlarının farklı türlerinden dolayı açık hava sporlarının özelliklerine göre outdoor spor ayakkabılarının tasarımı ve imalatı önyargılıdır. Ayaklarınızın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak ve ayaklarınızı en üst düzeyde korumak için lütfen dahil olduğunuz outdoor sporlarına göre ilgili outdoor ayakkabı ve botlarını seçin.

Outdoor Ayakkabılarının Sınıflandırılması

Outdoor Ayakkabılar

Açık hava sporlarının farklı özelliklerine göre, kitlesel açık hava gruplarının temel özellikleriyle birleştiğinde, sıradan giyim ortamını ve genel outdoor sporlarının özelliklerini göz önünde bulundurarak, outdoor ayakkabılarını aşağıdaki kategorilerde özetledim:

Outdoor Hafif yürüyüş ayakkabısı:

Hafif yürüyüş ayakkabıları genellikle düşük irtifa dağ ve orman arazisi, 1-2 günlük hafif yürüyüş ve açık hava etkinlikleri için uygundur, düşük zorluk katsayılı dağ tırmanışı ve sıradan spor aktiviteleri için uygundur, aynı zamanda günlük eğlence kıyafetleri için de uygundur. Bu tip yürüyüş ayakkabısı, en çok giyilen outdoor ayakkabısıdır.

Outdoor Hafif yürüyüş ayakkabılarının temel özellikleri:

Ayakkabı modeli genellikle alt veya orta üst kısım, tam deri ve nefes alabilen aşınmaya dayanıklı naylon kumaş kullanan üst malzeme, aynı zamanda tamamen naylon örgü malzemedir. Bu tür yürüyüş ayakkabılarının hava geçirgenliği daha iyidir. Geniş tabanlar, orta derecede yumuşak ve sert dereceye, sığ gölgeye, sığ dişlere, yoğun aralıklara, iyi kayma direncine ve ayakkabıların iyi yastıklama performansına sahiptir.

Bazı ayakkabıların tam su geçirmezlik işlevini yerine getirmek için su geçirmez filmi vardır. Ayak başlığına genellikle tekme önleyici lastik blok takılır. Ayakkabıların genel kalitesi hafif ve hafiftir. Orta taban genellikle daha iyi darbe direncine sahip olan ve ayakkabıların deformasyonunu bir dereceye kadar engelleyebilen plastik iskeletli yüksek yoğunluklu mikro gözenekli köpük malzemeden yapılır.

Outdoor Ayakkabı

Outdoor Ağır yürüyüş ayakkabısı:

Ağır yürüyüş ayakkabıları genellikle düşük rakımlı dağ ortamları ve karmaşık engebeli arazi aşınmaları için uygundur. Uzun mesafe, trekking, kolay tırmanma ve diğer açık hava etkinlikleri için uygundur. Bu aynı zamanda outdoor spor gruplarımızın daha sık giydiği bir ayakkabı çeşididir.

Outdoor Ağır yürüyüş ayakkabılarının temel özellikleri:

Ayakkabılar genellikle orta ve yüksek topukludur. Deri, genellikle üst kısımda kullanılır. Bazı ayakkabı modelleri ayrıca hava geçirgenliğini artırmak ve ağırlığı azaltmak için deri ve naylon aşınmaya dayanıklı kumaşlardan yapılmıştır.

Bu tür yürüyüş ayakkabılarının nefes alabilirliği hafif yürüyüş ayakkabılarından daha iyi değildir ve ayakkabı tabanı ağır ve serttir. Kavrama performansını ve yük taşıma destek performansını artırmak için, büyük alt çizgiler daha derindir ve dişler daha kalındır, ancak kaymayı önleyici performans yeterli değildir.

Ağır ayak ayakkabıları, insan ayağı için daha iyi desteğe ve orta derecede yastıklamaya sahiptir. Üst kısım bileği daha iyi koruyabilir. Ayak parmaklarına tekme önleyici kauçuk takılmıştır ve bazı ayakkabı modelleri, ayakkabının zorlu ortamlara uyumluluğunu artırmak için aşınmaya dayanıklı malzemelerle 360 derece üst kısımlardan yapılmıştır.

Ayakkabıların genel kalitesi ağırdır (bazı markalar artık gelişmiş orta taban iskeletleri, yüksek yoğunluklu köpük malzemelerin artan kullanımı ve bağlı aşınmaya dirençli kauçuk tabanlar kullanıyor ve böylece ayakkabıların toplam ağırlığını büyük ölçüde azaltıyor). Ayakkabı serisi, tam su yalıtımı amacına ulaşmak için çoğunlukla su geçirmez ve nefes alabilen bir filmdir.

Outdoor Ayakkabı Çeşitleri

Outdoor Off-road koşu ayakkabıları

Orta ve alçak irtifa ortamında genellikle off-road koşu, hafif yürüyüş, günlük açık hava etkinlikleri ve kentsel gündelik giyim için uygun olan arazi koşu ayakkabısı ile hafif yürüyüş ayakkabısı arasında bazı benzerlikler vardır. İç ve outdoor sporları için bile bu tür ayakkabılar en çok giyilen outdoor ayakkabılardan biridir.

Büyük miktarda egzersizin özelliklerine uyum sağlamak için, arazi koşu ayakkabıları genellikle alçaktır. Üst malzemeler çoğunlukla hava geçirgen ve aşınmaya dirençli naylon kumaşlardan yapılmıştır ve bazıları PU deri ve naylon malzemelerle eklenmiş deriden yapılmıştır. Off-road koşu ayakkabılarının geniş tabanları yumuşaktır, gölgeleme sığ ve yoğundur, hava geçirgenliği güçlüdür, kaymayı önleme performansı genel olarak iyidir ve ayakkabıların yastıklama performansı iyidir.

Ayakkabıların bir kısmı su geçirmez ve nefes alabilen film ile donatılmıştır, ayakkabı başlığında tekme önleyici kauçuk kaplama bulunmaktadır. Taban genellikle TPU çerçevesi, yüksek yoğunluklu mikro gözenekli köpük malzemesi ve aşınmaya dayanıklı kauçuktan oluşur. TPU iskeleti ve yüksek yoğunluklu EVA, ayakkabıların destek performansını ve darbe direncini artırmak için tasarlanmıştır ve tabanın yastıklama özellikleri bu tasarımla geliştirilmiştir.

Geniş taban hatları genellikle tanecikli, T-şekilli ve sürekli olukludur, bu, ayakkabıların daha iyi yerden kavrama performansına ve kayma önleyici performansa sahip olmasını sağlamak içindir. Off-road koşu ayakkabıları, araziye nispeten güçlü uyum sağlar. Bununla birlikte, arazi koşu ayakkabıları çamur performansından yoksundur, çamurlu yol koşullarına uygun değildir. Sadece balık ve ayı pençelerinin ikisinin birden olamayacağını söyleyebilirsin.

Outdoor Dağcılık ayakkabıları

Beş Parmak outdoor ayakkabı

Yüksek dağ botları olarak da bilinen dağcılık ayakkabıları, hafif ve ağır olarak sınıflandırılabilecek yüksek irtifa teknolojili tırmanma ayakkabılarına aittir. Genellikle kar ve kayalık arazide karışık tırmanışta 5 kilometre yukarıda kullanılır. Temel özellikleri, ayakkabının orta ve yüksek saya ile tasarlanmış olması ve üst malzemenin deri, naylon, plastik ve hatta karbon vb. Malzemeden oluşmasıdır. Tırmanma ayakkabılarının destek performansı çok güçlü ve koruyucu performans da çok yüksektir. kuvvetli. Büyük dip çoğunlukla büyük dişler ve gölgelendirmedir.

Dağcılık ayakkabılarının güçlü termal performansı vardır, bazı tasarımlarda sökülebilir yalıtım tabakası vardır. Su geçirmez kabukları (katmanlar) yağmur ve karın istila etmesini önlemek için tasarlanmıştır. Yüksek irtifa tırmanışına uyum sağlamak için çoğu buz tutucu yuva ile donatılmıştır.

Profesyonel outdoor ayakkabıları

Çok sayıda açık hava sporu vardır ve bunlara karşılık gelen ayakkabılar da nehir izleme ayakkabıları, kaya tırmanma ayakkabıları, buz tırmanma botları, çöl botları, bisiklet ayakkabıları, arazi sürüş ayakkabıları ve çeşitli açık hava spor ayakkabıları gibi çok fazladır. Bu makale ağırlıklı olarak populace outdoor ayakkabılarını popüler hale getirdiğinden, aynı zamanda alan nedenini de sınırlandırdığı için, burada bu daha özel outdoor ayakkabılarını tanıtmıyorum.

Outdoor Patika Yürüyüş Ayakkabıları

Burada bahsetmek istediğim bir soru var. Geçtiğimiz yıl birçok arkadaş bana “Ayakkabılara ne tür ayakkabılar yaklaşıyor?” Diye sordu. Peki, ayakkabılara patika yürüyüşünden bahsedelim.

Outdoor Bot

Patika yürüyüş ayakkabılar, son yıllarda outdoor ayakkabılar için popüler bir çeşit.

Sözde Patika yürüyüş ayakkabılar aslında hafif yürüyüş ayakkabılarıdır. Ayakkabı tasarımı, ayakkabı şekli, ayakkabı malzemesi ve taban tasarımı bakımından sıradan hafif yürüyüş ayakkabılarından biraz farklıdır. Hafif yürüyüş ve sıradan tırmanış için uygundurlar. Bu nedenle Patika yürüyüş ayakkabılar hafif yürüyüş ayakkabısı kategorisine girmektedir.

Açık hava sporlarının gelişmesiyle birlikte, marka tüccarları ayakkabı pazarını alt bölümlere ayırdıkça, daha fazla göze çarptığında ve daha fazla iş fırsatı için çabaladıkça, giderek daha fazla yeni ayakkabı ve yeni ayakkabı piyasaya sürülecek. Outdoor ayakkabılarının da sınır ötesi olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, isim nasıl değiştirilir ve stil nasıl değiştirilirse değiştirilsin, outdoor ayakkabının temel işlevi ayakkabının ana işlevinden ayrılamaz. Umarım açık hava ayakkabısı giyme konusundaki deneyimlerimin bir kısmı size outdoor ayakkabılarını nasıl seçeceğiniz konusunda biraz referans verebilir.

Yararlanılan Kaynak: https://tr.gearbest.com


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu