Kışın Sokak Hayvanları İçin Neler Yapılabilir?

1.Aracınızı Çalıştırmadan Önce Kaputa Vurmayı Sakın Unutmayın.
Havalar soğuyunca üşüyen kediler ısınabilmek için arabaların altında saklanabiliyor, motorlarına girebiliyor ve orada uyuyabiliyorlar, bu yüzden siz siz olun motorda kedi olup olmadığını bilmeden arabanızı çalıştırmayın lütfen.

2.Bir Kap Yemek ve Bir Kap Su Hayat Kurtarır.
Kapınızın önüne bir kap yemek ve bir kap su koymak her mevsim önemli, ama kış şartlarında sokak hayvanlarının yemek bulma imkânı daha düşük olduğu için bu konu daha da önem arz ediyor. Hayatta kalabilmeleri için onlara yemek ve su vermeyi ihmal etmememiz gerekiyor.

3.Sokaktaki canların karnını doyururken metal yerine plastik kapları tercih etmeliyiz.
Metal yerine plastik kapları tercih etmeniz onlar için hazırladığınız yiyeceklerin donmasını engelleyecektir. Ayrıca yemek ararken çöp kutularına giren kedileri yaralamamak adına çöpe cam kırığı ve kesici maddeler atmamanız da onların sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

4.Onları soğuktan, kardan ve yağmurdan koruyacak yuvalar yapmalıyız.
Kışın soğuğu sokak hayvanları için hayati bir tehlike oluşturabilir. Onları soğuktan, kardan ve yağmurdan koruyacak yuvalar yapmak ise oldukça kolay.

Sokak Hayvanlarına Karton Kutudan Ev Nasıl Yapılır?
Her markette bulabileceğiniz basit ve ucuz malzemeleri kullanarak onlara ev yapabilirsiniz, karton bir kutunun içine eski bir kazak koyup, üzerine bir çöp poşeti geçirerek bile bir can kurtarabilirsiniz.

Bakkalınızdan ya da marketlerden ücretsiz alabileceğiniz karton kutunun alt ve üst kısmını koli bandı ile yapıştırın. Böylece kapalı bir kutu oluşturmuş olacaksınız.

Ardından kutunun ön kısmında, kedi ve köpeklerin girebilecekleri büyüklükte bir alan işaretleyin ve bu alanı maket bıçağıyla kesin.

Isı yalıtımı yapmak için kutunun üzerini strafor ile kapladıktan sonra büyük bir poşeti kutunun üzerinden geçirin ve yapıştırın. En son da içine eski bir kazak koyabilirsiniz. İşte, bu kadar

5.Sesleriyle bizlere huzur veren kuşları unutmayalım.
Kedi ve köpekler gibi kuşlar da kışın soğuğunda yiyecek bulmakta zorlanıyorlar. Soğukta aç kaldıklarında çok kısa sürede hayatını kaybeden bu minik canlılara yardım etmek için pencerenizin önüne, balkonunuza biraz bulgur, pirinç ya da ekmek kırıntısı bırakmanız yeterli olacaktır.

6.Hasta gördüğünüz hayvanlara LÜTFEN sırtınızı dönmeyin.
Sokakta yaralı bir hayvan gördüğünüzde nasılsa biri yardım eder diye ASLA düşünmemelisiniz. Oradan ayrılmayıp yetkilileri arayarak bir can kurtarabilirsiniz. Belediyelerin ilgili birimlerine, hayvan ambulansı servisine telefonunuzla kolayca ulaşabilirsiniz.

7.Binanın sıcaklığını onlarla Paylaşabilirsiniz.
Havanın en soğuk olduğu günlerde, gecelerde üşüyen hayvanları apartmanınızın içine alarak binanın sıcaklığını onlarla paylaşabilirsiniz. Soğuk bir geceyi apartmanda geçirmek onları hayati tehlikelerden koruyabilir.

8.Unutmayın ki bir yavruya kimse annesinden daha iyi bakamaz.
Sokakta gördüğünüz yavru hayvanları iyice araştırmadan bulundukları yerden uzaklaştırmak, istemeden de olsa onlara zarar vermenize sebep olabilir. Eğer annesiz olduğundan şüphelendiğiniz yavru bir hayvan varsa onu bir süre gözleyin, etraftakilere annesi olup olmadığını sorun ve ancak yalnız olduğuna emin olduktan sonra harekete geçebilirsiniz. Unutmayın ki bir yavruya kimse annesinden daha iyi bakamaz.

9.Eğer İmkânınız Bulunuyorsa Sahiplenin.
Sokaklarımızda birçok sahipsiz hayvan bulunuyor ve onlara yapacağımız minicik yardımlar bile hayat kurtarıcı olabiliyor. İmkânınız varsa barınaklara yardım yapmak, en azından barınakları ziyaret edip sevgi ve ilgi göstermek oradaki canlar için bir fark yaratabilir. Hayatınıza tüylü bir dost dâhil etmek istediğinizde ise, satın almak yerine sahiplenmek yaşadığımız dünyayı birazcık daha güzelleştirmek için harika bir adım olacaktır.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu