Outdoor Türkiye:

Türkiye’nin Outdoor sayfası outdoor ile ilgili her konuda yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda doğa fotoğrafçılığına hazırlık aşamasında yapılması gerekenleri yazacağız. İlerleyen aşamalarda doğa ve manzara fotoğrafçılığı ile ilgili detaylı bilgileri de sitemizde bulacaksınız. Bu yazımız Doğa Fotoğrafçılığı hakkındaki yazımızın devamı niteliğindedir.

Doğa Fotoğrafçılığı Nedir?

Doğa fotoğrafçılığı, manzara, yaban hayatı, hayvanlar, bitkiler gibi doğa malzemelerini konu edinen fotoğrafçılık dalıdır.

Doğa Fotoğrafçılığı Becerilerinizi Geliştirmenize Yardımcı Olacak 12 İpucu

Doğa fotoğrafçılığı, flora ve fauna çekimini kapsar. Bu, yakın çevrelerinde fotoğraflanan bitkiler, çiçekler ve hayvanlar anlamına gelir. Konuların ve hareketlerin çeşitliliği nedeniyle zorlayıcıdır. Ancak ihtiyacınız olan tüm doğa fotoğrafçılığı ipuçlarını size sunuyoruz.

Doğa Fotoğrafçılığı

1. Doğada Fotoğraf Çekerken Hayvanlara ve Çevreye Saygı Gösterin:

Bunu “sadece ayak izi bırakın” cümlesini kullanmadan açıklamak imkansız. Ne kadar klişe olsa da, daha doğru olamazdı.

Çektiğiniz ortama saygı gösterin. Doğal ortamları rahatsız etmemenin önemini anlamalısınız.

Birçok canlıya ev sahipliği yapan hassas bir dünyanın fotoğrafını çekiyoruz. O dünya üzerinde minimum kalıcı etkiye sahip olmak için her türlü çabayı göstermeliyiz.

2. Doğa Fotoğrafçılığında Kırpma Sensörü Kamera Gövdenizi Getirin

Tam çerçeve ve kırpma sensörlü bir kamera gövdesine sahipseniz, tam çerçeveyi evde bırakmayı düşünün. Lensler, kırpma sensörü kameralarında daha belirgin bir etkili odak uzaklığına sahiptir.

Bu özellikle hayvanları çekerken kullanışlıdır. Onları korkutmamak için korumanız gereken bir mesafe var. Kırpma sensörlü bir kamera gövdesindeki 50 mm’lik bir lens, tam çerçeve bir kamera üzerinde 1,6 kat etkili bir büyütme gösterecektir. Kırpma sensörü kullanmak, doğa ve vahşi yaşam fotoğrafçılığınız için olabildiğince yaklaşmanız anlamına gelir.

Doğada Fotoğraf Çekimi

3. Doğada Fotoğraf Çekerken Farklı Açıları ve Perspektifleri Kullanın

Manzara fotoğrafçılığı bir başkasını memnun etmek değildir. Veya bir başkasının stil anlayışına hitap etmek. Sizi mutlu eden şeyleri vurmakla ilgili.

Henüz kendi tarzınızı keşfetmediyseniz, diğer doğa fotoğrafçılarının çalışmalarını incelemeye zaman ayırın.

Hangi açıları kullanma eğilimindeler? Çerçeve içinde hangi renkleri koordine ediyorlar? Konularına ne kadar yaklaşıyorlar?

Farklı bir şey yapmayı dene. Alışılmışın dışında olarak! Farklı bir açı kullanın, diğerlerinin geniş açılı çekim yapacağı bir yakın çekim yapın.

Doğa bize sınırsız güzel kurulumlar sunuyor. Oraya gidin ve onlardan yararlanın! Kendi yaratıcılığınızı kullanmak, yeni başlayanlar için en iyi vahşi yaşam fotoğrafçılığı ipuçlarından biridir.

4. Kusursuz Doğa Fotoğrafları Çekmek İçin Günün En İyi Zamanını Seçin

Sabahın erken saatlerinde veya akşam geç saatlerde çekim yapmanın avantajları vardır. Bu, çekim yaptığınız bölgenin daha az kalabalık olma olasılığını içerir.

Bu, özellikle trafiğin yoğun olduğu “turistik” bölgelerde önemlidir. Bunlar popüler milli parklar ve diğer simge yapılardır.

Hayvanları vuruyorsanız sabahları ve akşamları hedef alın. O zaman harika vahşi yaşam çekimleri yapma olasılığınız daha yüksektir. Birçok hayvan günün sıcağından kaçar. Daha karanlık ve soğuk olduğunda çok daha aktifler.

Doğada Fotoğraf Çekimi

5. Doğa Fotoğraflarınızı İyileştirmek için Doğal Işık Kullanın

Doğal ışık fotoğrafçılığı, güneşten veya aydan gelen doğrudan veya dolaylı ışığı kullanan dış mekan fotoğrafçılığıdır. Doğa fotoğrafları genel olarak sabah veya akşam ışığında harika görünecek. Ve özellikle altın saatlerde.

Gün doğumundan sonraki ve gün batımından önceki bu ışık daha yumuşak, puslu bir kaliteye sahiptir. Konularınızı daha dengeli bir şekilde aydınlatır ve gün ortası gölgelerini ortadan kaldırır.

Bir ağaçtaki küçük bir kuşu, hatta o ağacın yapraklarını hayal edin. Konunuz buysa, batan güneşin altın tonlarıyla yumuşak bir şekilde aydınlatılacaktır. Ben buna atmosferik derim.

Bu tür bir ışık, görüntülerinize duygusal bir katman sağlayabilir. Aksi takdirde bunu yeniden üretmek zordur. Atışın etkinliğindeki farkı göreceksiniz. Sabah ve akşam çekimleri arasında bir fark bile görebilirsiniz. Renk sıcaklığı değişikliklerini kontrol edin.

6. Doğa Fotoğrafları İçin En İyi Kamerayı Bulun

İstediğin şeyle ateş et. “En iyi kamera yanınızda olandır” cümlesinden sıkılmış olabilirsiniz. Ancak bu açıklamada kesin gerçek var.

Bir iPhone veya Android cihazla harika akıllı telefon fotoğrafları oluşturabilirsiniz. Daha küçük diyafram açıklıkları, çift lensler ve optik yakınlaştırma ortak özellikler haline geliyor. Bunlar, DSLR olmadan bile oldukça çekici fotoğraflar oluşturmanıza olanak tanır.

Neyin mümkün olduğunu görmek için buradaki makalemize göz atın. Ve minimum dişli ve küçük kamera sensörleriyle başkalarının neler yaptığını görün. Ulusal coğrafi fotoğrafçıların bile dijital kameraları yoktu.

Outdoor Photography

7. Doğa Fotoğrafçılığı Yapmak İçin Doğru Ekipmanı Seçin

Lensleri zaten tartışmıştık ve daha sonra kamera gövdelerine değineceğiz. Ancak diğer yararlı öğeleri gözden kaçırmak kolaydır.

Fotoğraf tarafında, piller ve lensler gibi ekstra donanımlara sahip bir kamera çantası hiç akıllıca değil. Ancak doğa fotoğrafçıları, tripodları olmadan uzaktaki bir çekim konumuna kaç kez giriyor? Sayabileceğinden daha fazla, seni temin ederim.

Ayrıca, konuma ve mevsime uygun kıyafetleri giymeyi de unutmayın. Bir ceket için hava durumu gibi görünmeyebilir, ancak güneş ufukta düşene kadar bekleyin.

Önceden planlamak. Şapkalar, eldivenler ve farklı ayakkabıların hepsi faydalı olabilir. Bu, yeni başlayanlar için en önemli vahşi yaşam fotoğrafçılığı ipuçlarından biri olabilir. Peki ya navigasyon? Telefonunuza bağlı kalmayın. Mevcut bir harita ve pusula getirin ve bunları nasıl kullanacağınızı öğrenin.

8. Doğada Güçlü Görüntüler için Öznenizi Doğal Bağlamında Çekin

Bu zor ve hızlı bir kural değil, daha ziyade bir kılavuzdur. Doğa fotoğrafçılığı yapacaksanız, çekimdeki her şeyi doğal tutmaya çalışın.

Elektrik hattındaki kuşun veya evinizin yan tarafındaki örümceğin fotoğrafını çekmenin yanlış bir tarafı yoktur. Bazı yaratıcı ve ilginç yan yana yerleştirmeler yapabilir. Ancak güçlü doğa fotoğraflarının peşindeyseniz, hayvanları ve bitkileri doğal ortamlarında fotoğraflayın.

Macera Fotoğrafçılığı

9. Daha İyi Doğa Fotoğrafçılığı için Konularınızı İnceleyin

Doğa fotoğrafçılığı ilginç bir konu ve tüm dünyada öyle olmaya devam ediyor.

Doğa fotoğrafçılığı ipuçlarına gelince, konunuzu çalışmak çok önemlidir. Bu birkaç nedenden dolayıdır. İlk olarak, anladığımız şeylerin görüntülerini daha iyi yakalayabiliriz.

Konunuzun alışkanlıklarını bilmek, çekimleri tahmin etmenize de yardımcı olacaktır. O kuğunun ne zaman şarj olacağını veya o bitkinin ne zaman çiçek açacağını bileceksiniz. Ve fotoğrafını çektiğin hayvanın o kadar tehlikeli olmadığını anlarsan? Ardından yakın çekim fotoğraf çekmeye başlayabilirsiniz.

10. Doğa Fotoğrafçılığında Dokular Üzerinde Yakın Kırp

Hayattaki birçok şey için doğadan ilham alıyoruz. Renklerden seslere, desenlere. En ilginç konulardan bazıları hemen önümüzde olabilir.

Doğa fotoğrafçılığı çekerken, yakınlaşın ve nesnenize yakın kırpın. Bu ağaç kabuğu, yaprak, orman zemini, kertenkele derisi olabilir.

Yakından baktığınızda sizi bekleyen yepyeni bir dünya var. Daha da yakından bakmak için bir makro lense yatırım yapın. Bu lensler en küçük ayrıntıları bile büyütür ve harika görüntüler üretebilir.

Doğa Fotoğrafı Çekimi

11. Doğada Fotoğraf Çekerken Konuyu Arka Plandan Ayırın

Doğa fotoğrafçılığı genellikle bitki, hayvan veya çiçek gibi bir konuyu içerir. Bu, o konuyu çerçevenin arka planından ayırmanız gerektiği anlamına gelir.

Çerçevedeki öğelerin yerleşimini değerlendirmeniz gerekecek. Ve birkaç ayarlama yapmanız gerekecek. İlk olarak, ön planınız ile arka planınız arasında biraz mesafe olmasını istersiniz. Bu onları çekimde ayırmaya yardımcı olacaktır.

F / 2.0 veya f / 2.8 gibi daha geniş bir diyafram açıklığı (daha düşük f değeri sayısı) kullanın. Ön plandaki konuya odaklanın. Geniş diyafram, daha yumuşak, bulanık bir arka plan oluşturmalıdır.

12. Doğa Fotoğrafçılığı için Doğru Lensi Seçin

Ünlü bir İzci izci deyişi vardır – daima hazırlıklı olun. Bu doğa fotoğrafçılığı için de geçerlidir.

Belirli bir fotoğrafçılık türü için en iyi lensi bulmak kesin bir bilim değildir. Farklı çekimler için farklı hedefleriniz olabilir.

Genel olarak, odak uzaklığı daha uzun olan bir lens kullanmak en iyisidir. Bu, geniş diyafram açıklığına sahip bir yakınlaştırma lensi olabilir.

Doğa Fotoğrafçılığı

Bu iki nedenden dolayıdır. İlk olarak, mümkün olan en uzun erişimi isteyeceksiniz. Hayvanlar gibi bazı doğa fotoğrafçılığı konuları biraz mesafeli olacaktır. Bu şekilde onları rahatsız etmeden gözlemleyebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.

İkinci olarak, kremsi, bulanık bir arka plan üzerinde öznemizin keskin bir görüntüsünü sağlamak isteyeceğiz. Bu, konuyu öne çıkaracaktır. Bunu yapmak için ön plan ve arka plan mesafelerini anlamanız gerekir. F / 1.4, f / 1.8 veya f / 2.8 gibi geniş diyafram açıklığına sahip bir lens kullanın.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu