Türkiye’de Abseiling Nerede Yapılır?

Türkiye’de abseling yapmaya müsait yerler Anadolu coğrafyasının tektonik yapısının oluşturduğu bir çok dağ olduğu için oldukça fazladır. Dağ olan özellikle de derin uçurumlar oluşturan kayaların bulunduğu her coğrafya esasında abseiling sporu için uygundur. Ancak abseiling sporu turizm endüstrisi içinde olduğu ve her bölgemizde turizmin aynı seviyede gelişmediği için bazı bölgelerle sınırlı kalmıştır.

Kaya Tırmanışı

Aşağıdaki listede de görebileceğiniz gibi bir doğa sporu olan abseiling turizm endüstrisinin geliştiği bölgelerde yer alan kurum ve tesislerce daha çok organize edilmektedir.

Aşağıdaki listede Türkiye’de yer alan dağların listesini veriyoruz. Listedeki dağların belki hepsinde abseiling yapılamasa da imkanlar ve ilgili düzenleyici kurumlar bulunması halinde abseiling ülkemizin bütün dağlarında yapılabilir.  

Türkiye’deki Dağlar Listesi:

DağRakım (metre)ilCoğrafi Bölgesi
Ağrı Dağı5137Doğubayazıt, AğrıDoğu Anadolu Bölgesi
Cilo Dağı4170HakkâriDoğu Anadolu Bölgesi
Süphan Dağı4049BitlisDoğu Anadolu Bölgesi
Kaçkar Dağı3932RizeKaradeniz Bölgesi
Erciyes Dağı3916Kayseriİç Anadolu Bölgesi
Küçükağrı Dağı3896Doğubayazıt, AğrıDoğu Anadolu Bölgesi
Kızılkaya Dağı3767[1]Niğdeİç Anadolu Bölgesi
Demirkazık Dağı3756Niğdeİç Anadolu Bölgesi
Artos Dağı3550VanDoğu Anadolu Bölgesi
Mercan Dağları3549ErzincanDoğu Anadolu Bölgesi
Tendürek Dağı3533Doğubayazıt, AğrıDoğu Anadolu Bölgesi
Koçbaşı Dağı3510Taşlıçay, AğrıDoğu Anadolu Bölgesi
Aydos Dağı3430Konyaİç Anadolu Bölgesi
Medetsiz Dağı3524AdanaAkdeniz Bölgesi
Kösedağ3340Eleşkirt, AğrıDoğu Anadolu Bölgesi
Hasan Dağı3268Aksarayİç Anadolu Bölgesi
Kısır Dağı3200ArdahanDoğu Anadolu Bölgesi
Palandöken Dağı3176ErzurumDoğu Anadolu Bölgesi
Ulubaba Dağı2397MalatyaDoğu Anadolu Bölgesi
Berit Dağı3054Kahramanmaraş ElbistanAkdeniz Bölgesi
Nurhak Dağı3000KahramanmaraşAkdeniz Bölgesi
Türkiye’deki Dağların Listesi

Türkiye’de; Eskişehir, İzmir, Isparta, Kocaeli ve Niğde gibi pek çok il abseiling için ideal rotalara ve abseiling (kaya tırmanışı) imkanı sunan tesislere sahiptir. Abseiling Nedir başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi abseiling terimi temel olarak ip ve halt yardımıyla yüksek yerlere tırmanma ve inme aktivitesidir.

Türkiye’de Ihlara, Munzur ve Kazankaya Kanyonu gibi onarca vadide, Hakkari, Şırnak ve Doğu Karadeniz’in sarp kayalıklarla dolu dağlarında, Büyükşehirlerin gökdelenlerinde ya da ülkenin hemen her yerinde bulunan mağaralarda ip ve halat yardımıyla yapılan iniş çıkışlar abseiling olarak tanımlanabilir. aşağıdaki liste sadece kaya tırmanışı olarak abseiling yapılan illeri kapsamaktadır.

Antalya Kaya Tırmanma Aktiviteleri:

Antalya Geyikbayırı Abseiling:

Antalya’da pek çok noktada kaya tırmanışı yapılabildiği için bu şehir sıklıkla tercih edilen rotalardan biridir. Yaz aylarında mevsim koşullarından dolayı yapılamayan abseiling aktivitesi genellikle bahar aylarında yapılır. Antalya’da abseiling yapılabilecek yerler; Çitdibi, Geyikbayırı, Olympos gibi coğrafyalar öne çıkar.

Antalya Geyikbayırı Abseiling:

Türkiye’de Abseiling aktivitesi için en sık tercih edilen yerlerin başında Geyikbayırı gelir. Geyikbayırı’nda farklı seviyede pek çok tırmanış alanı bulunması nedeniyle hem amatörler hem de profesyoneller burada kaya tırmanışı yapabilir.

Antalya Olympos Abseiling:

Likya Yolu üzerinde bulunan Olympos yeşilin ve mavinin her tonunu görebileceğiniz yerlerden biridir. Farklı seviyedeki tırmanış rotaları ile her yıl çok sayıda sporcuyu misafir eder.

Antalya Çitdibi Abseiling:

Antalya Çitdibi abseiling rotası zor bir parkura sahip olduğu için genellikle profesyoneller tarafından tercih edilir. Tırmanış sırasında sporcuların arkasında körfez manzarası bulunur ve süper manzarasıyla eşsizdir.  

Eskişehir Kaya Tırmanma Aktiviteleri:

Eskişehir Karakayalar Abseiling

Eskişehir Karakayalar Abseiling: Eskişehir Sivrihisar’da bulunan Karakayalar’da abseiling yapılmaktadır. Bahar aylarında tercih edilen bölge bozkırın ortasında kaya blokları ile kaplı bir alandır. Çevresinde kamp da yapılabilen bölgede her yıl “Karakayalar Tırmanış Şenliği” düzenlenir. 

Isparta Kaya Tırmanma Aktiviteleri:

Isparta Kaya Tırmanma

Isparta Abseiling: Isparta’nın abseiling için mükemmel parkurlar sunan coğrafyasında kaya tırmanışı, kaya inişleri, kanyon geçişleri ve kanyon inişleri yapılmaktadır. Isparta’da abseiling Çandır Yazılı Kanyonunda, Eğirdir Sivri Dağında, Kovada Milli Parkında program dahilinde, özel firmalar tarafından organize edilerek yapılmaktadır.

Niğde Kaya Tırmanma Aktiviteleri:

Niğde Kaya Tırmanma

Niğde Aladağlar Abseiling: Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri sınırlarında yer alan Aladağlar Anadolu’nun Alpleri olarak bilinir. Aladağlar; Niğde, Kayseri ve Adana arasında yer alır. Cimbar Kanyonu’nda farklı zorluk seviyelerinde kayalar bulunması nedeniyle bölgede tırmanış eğitimleri de yapılır.

Kocaeli Kaya Tırmanma Aktiviteleri:

Kocaeli Ballıkayalar Kanyonu Abseiling

Kocaeli Ballıkayalar Kanyonu Abseiling: Bir tabiat parkı olan Ballıkayalar İstanbul’a en yakın kaya tırmanışı noktalarından biridir. Amatör ve profesyoneller için 100’den fazla tırmanış alanına sahip olan Ballıkayalar’da kamp yapmak da mümkündür.    

İzmir Kaya Tırmanma Aktiviteleri:

İzmir Kaynaklar Abseiling

İzmir Kaynaklar Abseiling: İzmir Buca’da yer alan Kaynaklar Köyü’nde Kaynaklar’da 200’den fazla tırmanış rotası bulunmaktadır. Kaynaklar bölgesi şehir merkezine yakın olması, kamp yapılabilmesi ve her yıl sporcular için düzenlenen Kaynaklar Kaya Tırmanış Şenliği ile sıklıkla tercih edilen rotalardan biridir.

Yukarıdaki liste genel olarak turizmin özellikle de doğa turizminin geliştiği bölgelerdeki özel ve kamu kurumlarında kaya tırmanışı aktiviteleri düzenlenen illeri kapsamaktadır. Bu illerin dışında da abseiling kaya tırmanma faaliyetleri az da olsa bulunmaktadır.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu