Bungee Jumping Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Bazı hizmetler – özellikle sürekli bir konum kullananlar – beklenmedik bir düşme durumunda bir güvenlik alanı sağlamak için atlama boşluğunun altına bir hava yastığı, dokuma veya benzeri bir güvenlik “askısı” yerleştirir.

Bungee Jumping Ekipmanları

Uygun Elbise

Evrensel bir üniforma olmamasına rağmen, bazı şirketler güvenliği sağlamak için kıyafet yönetmeliği kullanır. Aşağıdakiler temel önerilerdir:

Uygun koşum takımına müdahale etmeyen günlük dış giyim

Yaralanmaya neden olabilecek veya görüşü engelleyebilecek uçan kumaş veya nesnelerin (mücevher ve sabitlenmemiş gözlükler ve hatta kontakt lensler dahil) bulunmaması

Hava Durumu

Pek çok şirket, görüşün zayıf olmasının doğasında olan tehlikeler ve yaralanma riskini artıran kontrol edilemeyen rüzgar düzenleri nedeniyle olumsuz hava koşullarında atlamayı reddediyor

Yağmur, kar, artık ıslaklık ve buz, ekipmanın güvenilir şekilde çalışmasını engelleyebilecek kaygan koşullara neden olur.

Profesyonel Destek

Bir sıçrama hizmetini işleten personel, tüm ekipmanın yerinde ve işlevsel olduğundan ve uygun güvenlik prosedürlerinin izlenmesinden sorumludur. Aşağıdakiler sormaya değer sorulardır:

  • Personel eğitimli, deneyimli bungee jumping uzmanları mı?
  • Kulüp / hizmet, güvenlik kurallarını belirleyen ve düzenleyen akredite bir spor derneğine, yani Avrupa Bungee Sporları Birliği’ne (EBSA) bağlı mı?
  • Güvenlik kodlarını takip etme kayıtları nedir?
  • Güvenlik kayıtları nedir (genellikle kazasız atlayışların yüzdesi olarak verilir)?
  • Bağlantı yeri güvenli mi?
  • Sıçrama alanında engelleyici nesneler, ağaçlar vb. Bulunmuyor mu?
  • Güvenlik alanı var mı? Ne tür?
  • Prosedürleri kontrol etme ve yeniden kontrol etme politikası nedir?
  • Yerinde hangi tıbbi hizmetler (ilk yardım dahil) kolayca temin edilebilir?
  • İhtiyaç olması durumunda bir kurtarma gerçekleştirmeye hazırlar mı?
Bungee Jumping Ekipmanları

Bungee Jumping Eğitimi

İster sadece bir müşteri olun, isterseniz de profesyonel olmaya gerçekten ilgi duyun, kapsamlı eğitim kursları hevesli bungee jumping meraklıları için iyi bir fikirdir. Genellikle üç bölümden oluşurlar:

Kurtarma eğitimi

Bungee eğitimi

Çıraklık dönemi

Kapsanan konular arasında, koşum takımı ve diğer serbest düşüş donanım prosedürleri, askılar ve dokuma ve kurtarma gemilerinin incelenmesi, test edilmesi, bakımı ve çalıştırılması ile atlama alanları ve güvenlik alanlarının özel dizayn edilmesi yer alır. Bu tür kurslar, yönetim organları tarafından belirlenen aranan şartları karşılamalı veya aşmalıdır.

Bungee Jumping Ekipmanları:

Bungee jumping için gerekli malzemeler önceden bellidir ve değişmez. Bungee jumping atlayışı yapacak bütün sporcular standart bungee jumping donanımlarını kullanmak zorundadırlar. Farklı kaynaklarda bungee jumping için gerekli malzemeler hakkında birbirinden farklı malzeme isimleri veriliyor gibi görünse de bu farklılık sadece isimlendirme ve bungee jumping atlaması için gerekli malzemelerin detaylı olarak anlatılması sebebiyledir. Profesyonel bir bakışla bakıldığında özelikle İngilizce internet sitelerindeki bu farklılığın malzemedeki farklılıklar değil, malzemeye bakış açısı farkı olduğu görülmektedir.

Bungee Jumping Ekipmanları

Bungee Jumping İçin Gerekli Malzemeler

Bungee jumping malzemeleri güvenli bir atlayış gerçekleştirilmesi açısından oldukça önemlidir.

Aşağıdakiler bungee atlama tellerinin bu aktivitede yer alan temel riskleri en aza indirmesine yardımcı olmaya hizmet eder. Bungee jumping ile ilgili ekipman oldukça basit olsa da, uygun kullanım ve çalışma koşullarının önemi abartılamaz.

  • Koşum takımları
  • Bungee’yi vücuda sabitleyen ayak bileği kayışları
  • Birçok kişi, güvenliği artırmak için bir vücut koşum takımı (kaya tırmanışında kullanıldığı gibi) ekler
  • Tie-Off
  • Bungee kordonunu sabitlemek için sağlam ve sağlam bir yapı, yani bir köprünün çelik korkulukları veya güvenlik çiti
  • Özgül ağırlık taşıyan düğümler
  • Hava yastıkları

Bungee Jumping Ekipmanı: Halat

Bungee jumping ekipmanı içinde en önemlisi halat ya da kordon olarak bilinen esnek kordondur. Bir bungee atlama neredeyse tamamen, jumperın ayak bileğine bağlanan, aslında örgülü bir şok kordonu olan elastik bir ipten oluşur. Çoğu bungee kordonu doğal kauçuktan yapılır (esnekliği nedeniyle kullanılır).

Bungee Jumping Malzemeleri

İlk olarak bungee jumping’de kullanılan ve halen birçok ticari operatör tarafından kullanılan elastik ip, fabrikada üretilen örgülü şok kablosudur. Bu özel bungee kordonu, sert bir dış kaplamanın içine yerleştirilmiş birçok lateks ipten oluşur. Dış kaplama, lateks önceden gerildiğinde uygulanabilir, böylece kordonun uzamaya karşı direnci kordonun doğal uzunluğunda zaten önemlidir.

Bu, daha sert, daha keskin bir sıçrama sağlar. Örgülü kapak ayrıca önemli dayanıklılık avantajları sağlar. A. J. Hackett ve çoğu güney yarımküre operatörleri de dahil olmak üzere diğer operatörler, açıkta lateks iplikler bulunan örgüsüz kordonlar kullanırlar. Bunlar daha yumuşak, daha uzun sıçrama sağlar ve evde üretilebilir.

Katılımcıların koptuğu kazalar, birçok ticari operatörün, sadece ayak bileği eki için bir yedek olarak da olsa, bir vücut koşum takımı kullanmasına neden oldu. Vücut koşum takımları genellikle paraşüt ekipmanından ziyade tırmanma ekipmanından elde edilir.

Bir bungee atlama için iki tür emniyet kemeri kullanılır – kordona bağlı bir bacak koşum takımı ve bir vücut koşumu (güvenlik amacıyla ayak bileği eki için yedek).

Esnek halatlar atlayış sırasında sporcuların sert bir iniş yapmasına engel olur. Güvenlik açısından ileri teknoloji kullanılarak üretilen latex ve kauçuk bungee jumping ipi, üstün taşıma kapasitesine sahiptir. Avrupa standartlarına uygun olarak üretilen bu halatların sayısı sporcuların kilosuna göre belirlenir.

Bungee Jump kordonu son derece elastik ve dayanıklı kauçuktan yapılmıştır (prezervatiflerde kullanılan aynı tip). Her bir kordonun belirli bir ağırlık aralığı için kullanılması amaçlanmıştır, bu nedenle, kablonun aralığı için çok ağır veya çok hafifseniz, başka bir kordon kullanılmalıdır. Kordon için çok ağırsanız ama yine de zıplarsanız, kordonun üzerindeki yük daha fazladır ve kordon, kullanım ömrü boyunca amaçlandığı kadar çok sıçramayı desteklemeyebilir.

Bungee Jumping Ekipmanları Kask

Bungee Jumping Ekipmanı: Karabina

Çelik kilitler olarak bilinen karabinalar halatlar, perlonlar ve vücut kolonlarının birbirine bağlanmasını sağlayan parçalardır. Kilitli ve kilitsiz modelleri olan karabinaların bungee jumping için kilitli versiyonları tercih edilir.

Bungee Jumping Ekipmanı: Koşum Takımları

Bungee jumping’in en önemli ekipmanlarından olan koşum takımları, uluslararası standartlara uygun olarak üretilir, ayak bağlama ve vücut kolonlarından oluşur. Halatların bağlandığı bu takımların güvenilirliğinden emin olunduktan sonra atlama gerçekleştirilir.

Bungee Jumping Ekipmanı: Perlonlar

Halatların aksine esneme özelliği bulunmayan statik perlonlar dayanıklı ve sağlam iplerdir. Emniyet sistemlerinin vazgeçilmez ekipmanı perlonların güvenli bir atlayış için mutlaka kullanılması gerekir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu