Türkiye’de outdoor ve doğa aktivitelerinin görece yeni olduğunu ve outdoor sektörünün gelişme aşamasında olduğunu daha önce yazmıştık. Bu yazımızda ise Türkiye outdoor sektöründe hakkında hiçbir kaynak bulamadığımız “Çocuk Outdoor” konusundan bahsedeceğiz.

Maalesef arama motoruna “çocuk outdoor” yazdığımızda karşımıza sadece çocuk outdoor ayakkabı ile ilgili sayfalar çıkmakta, “çocuk doğa sporları” yazdığımızda ise 1-2 minik bilginin dışında hiçbir bağlantı bulunamamaktadır.

Çocuklar Neden Doğada Zaman Geçirmeli?

Tıpkı outdoor kavramı gibi çocuk outdoor kavramı da Türkiye’de daha yolun başındadır diyebiliriz. Outdoor sektörünün tarihçesini detaylı okumak isterseniz yazımızı tıklayabilirsiniz. Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak outdoor sektörüne dair her alanda yayın yapma hedefimize emin adımlarla ilerliyor ve Türkçe’de neredeyse hiçbir yayın olmayan “çocuklar için doğa sporları” konusunu irdeliyoruz.

Outdoor Çocuk

Çocuk Outdoor Aktivitelerinin Faydaları:

Canlıların yaşam alanı olan doğanın, insan yaşamının devamı için korunması ve kollanması gerekmektedir. Koruma eylemi yasaklarla değil, çocuk ve gençlerin sevgisi ile olmalıdır. Eğer doğa gerektiği gibi sevilip korunursa, kuşaklar boyu gelecek olan nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakılabilir. Güzel bir yaşam için gerekli olan kirletilmemiş doğadır.

Çocuklar İçin Doğa Sporlarının Faydaları:

Çocukların doğa ile teması ve doğa sporlarını yapabilmesi hem zihinsel gelişimlerinde hem de fiziksel gelişimlerinde sayısız katkısı vardır. Doğayla iç içe zaman geçirmek, uzun veya kısa bir yürüyüşle kolayca başarılır. Bir ormanda olmak veya bir göl kıyısını keşfetmek, duyguları dengelemeye ve zihinsel netlik sağlamaya yardımcı olan stres azaltıcı, moral artırıcı faaliyetlerdir.

Çocuk Ve Gençlere Doğa Sevgisi Aşılayan Doğa Sporları

Toprağa dokunmuş çocukların üretkenliği yaratıcılığını bilmeyen yoktur. Teknolojik gelişmeler ve minik yaştaki bireylerin eğitim sürecindeki yoğun programı ile çocuk ve doğa arasındaki bağ her geçen gün azalmaktadır. Bu bağı eğlenceli aktiviteler, öğrenip ders alacağı oyunlar ve kendi keşiflerini yapabileceği fırsatlar oluşturup onları doğa ile buluşturmamız gerekmektedir. Doğal ortamlarında, biz olarak bilinen dikkat zahmetsiz türünü uygulamaya yumuşak büyülenme değil yorgunluk, zevk duyguları oluşturur. Bu nedenle trafikten ve kentsel dikkat dağıtıcılardan uzak vahşi bir ortamda yürüyüş yapmak, stresi ve yorgunluğu azaltmak için daha iyi sonuç verir.

Çocuklarınızı alıp şehirden uzaklaşmak, kendinizi doğaya bırakmak, doğada spor yapmak hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan size ve çocuklarınıza birçok fayda sağlayacak.

Çocuklara Doğa Sevgisi Aşılamak

İnsanoğlunun serüveni doğada başladı. Doğada karnımızı doyurduk, doğada barındık, doğadan bir şeyler öğrendik. Zaman içerisinde ilerleyen teknoloji sonucu artık doğadan çok uzakta, betondan binalarda yaşayıp, asfalttan yollarda dolaşmaya başladık. Doğada spor yapmak ise bizi bu ortamdan kurtaracak bir yöntem.

1980’lerin başında, Edward O. Wilson adlı bir Harvard Üniversitesi biyoloğu biyofili denen bir teori önerdi: insanların içgüdüsel olarak doğal çevrelerine doğru çekildikleri. Bununla birlikte, 21. yüzyıl ebeveynlerinin çoğu, çocuklarının dışarıda oynamak yerine bir ekranın önünde bir kanepede oturmayı açık bir şekilde tercih ettiklerini izledikleri için bu teoriyi sorgulayacaktı.

Bireyler doğa spor dalları içerisinde eğitilirse sağlıklı bir ruh ve beden yapısına sahip olmaktadır. Üyeler arasındaki kardeşlik, sevgi ve dayanışmayı güçlendirmek için doğa ve çevre bilinci uyandıracak faaliyetler yapılmaktadır. Özellikle genç kuşak, doğa sporlarına ayrı bir önem göstermekte ve ilgilenmektedir.

Outdoor Çocuk

Doğada Çocuk Aktiviteleri

Mevsim şartları ne olursa olsun her mevsime uygun bir doğa faaliyeti bulmak mümkündür. Çocuklara ve gençlere doğa sevgisini aşılayabilmek ve onların doğalarını korumak için fidan ekilmekte ve belirli bir bölgedeki çöpler toplanmaktadır. Yapılan faaliyetler ile daha yeşil bir doğaya katkı sağlayan çocuklar ve gençler, aktif olarak etkiliklere katılmaktadır.

Doğada yaşayan canlı ve cansız varlıklara saygı göstermesi gerektiğini bilen çocuklar ve gençler, doğa faaliyetlerine gönüllü olarak katılmaktadır. Geri dönüşüme önem verilmekte ve birçok kullanılan tüketim eşyaları geri dönüşüme kazandırılmaktadır. Çocuklar ve gençler hayatın her alanında su elektriği tasarruflu kullanmakta, çevresinde bulunan kişileri uyarmaktadır.

Covid-19 Ve Çocuk Psikolojisi

Covid-19 pandemisi sadece çocuklar değil her yaştan insan psikolojisi üzerinde derin izler bıraktı ve bırakmaya devam ediyor. Covid-19 döneminde karşılaşılan psikolojik problemler ve çözüm yolları hakkında yazılarımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Doğa covid-19 ile bozulan psikolojinin bir numaralı ilacıdır.

Outdoor Çocuk

Doğa Eksikliği Bozukluğu Nedir?

Çocukların kapalı mekanda çok fazla zaman geçirmeleriyle ilgili ulusal panik o kadar aşırı hale geldi ki, krizin bir adı var: Doğa eksikliği bozukluğu.

Buna bir bozukluk demek sadece retorik olabilir, ancak çocukların dışarıdan çok içeride daha fazla zaman geçirdikleri açıktır. Bu değişim büyük ölçüde teknolojiden kaynaklanıyor: Ortalama bir Amerikalı çocuğun, dışarıda yapılandırılmamış oyunlarda günde 4 ila 7 dakika geçirdiği söyleniyor ve ekran önünde günde 7 saatten fazla.

Aksine kanıtlara rağmen, hastalıklar ve dışarıda oynamanın tehlikeleri hakkında ebeveynlerin artan korkuları bir başka büyük faktördür.

Ve banliyöler ve dış mahalleler genişlemeye devam ettikçe, doğa daha çok parçalanıyor ve çocuklar çitle komşulara atlamak ya da ormanda yürümek bir yana, çitle çevrili bir bahçede zaman geçirmeye daha az meyilli görünüyor. Bunun yerine, çok oyunculu video oyunları ve sosyal medya hesaplarıyla büyüyen çocuklar için iç mekan etkinlikleri daha kolay (güneş kremi gerekmez!), Daha güvenli ve daha sosyal görünebilir.

Neden Doğa Aktiviteleri Yapmalıyız?

Çocuklar için doğada olmak düzeltici ve yatıştırıcı bir etkendir. Yeşillendirme ve ağaçlandırma etkinliklerine katılan çocukların ve gençlerin daha mutlu ve uyumlu oldukları bilinmektedir. Aktif olarak faaliyetlere katılan çocuklar, kedilerden ve köpeklerden korkmayan, onları seven bireyler haline gelmektedir. Doğa sevgisini aşılamak için çocukların ve gençlerin doğa ile temas kurması gerekmektedir.

Çocuk ve Doğa Sevgisi

Çocuk ve Doğa Sevgisi:

Doğa sporlarını katılabilmek için çeşitli kulüpler bulunmaktadır. Bu doğa kulüplerinde üyeler belirli eğitimden geçmekte ve bu sayede etkinlik süreci boyunca hiçbir üye zarar görmemektedir. Çevresel problemleri azaltmak için çocuklardan yetişkinlere kadar herkese birçok görev ve sorumluluk düşmektedir.

Doğa kulüplerinde etkinliklere katılan bireylerde doğayı korumanın bilinci artmaktadır. Doğanın bir parçası olduğunu öğrenen ve bilen bireyler, yeşillendirme ve ağaçlandırma etkinliklerinde aktif rol oynamaktadır. Yeşillendirme ve ağaçlandırma etkinlikleri, bireylerin doğayı tanımaları açısından faydalı olmaktadır.

Doğada olmak ve kalabalıktan kaçmak isteyenler, doğa sporlarına katılarak tüm süreci kulüp üyeleri ile gönüllü olacak şekilde geçirmektedir. Spor dallarının sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için üyelere gerekli ekipmanlar sağlanmaktadır. Günü birlik yapılan doğa yürüyüşleri, her yaştan kişileri kapsamaktadır. Her mevsimde yapılabilen doğa yürüyüşleri, uygun bir rotada gerçekleşmektedir.

Doğadaki Çocuk

Doğadaki Çocuk:

Doğada oynamayan, doğayı tanımayan çocukların yerine doğa ile sürekli iç içe olan çocukların yetiştirilmesi, insanlık için son derece önemlidir. Her yaştan insanın doğa ile kaynaşmasını sağlayan doğa sporları, özgürce hareket imkanı sağlamaktadır. Her mevsimde ve günün her saatinde yapılabilen birbirinden farklı doğa sporları, keşfedilmeyi beklemektedir.

İsimlerini bilmediği böcekleri ve kuşları gözlemleme şansı bulan bireyler, canlılar dünyasını tanımaya hak kazanmaktadır. Ebeveynlerin çocukları ile birlikte katılabilecekleri doğa sporları, çocukların doğaya olan yaklaşımlarını olumlu anlamda etkilemektedir. Gittikleri doğa gezilerinde, kamplarında, yürüyüşlerinde planlamadıkları durumlar ile karşı karşıya kalanlar, ilginç ve cazip bir gün geçirmektedir.

Ekip Çalışması Gerektiren Doğa Sporları

Ekip çalışması ruhunu üst düzeye çıkaran doğa sporları, kendine özgü disiplini ve ilkeleri olan bir spordur. Günü birlik yapılan doğa sporlarının yanı sıra daha uzun süren doğa sporları da yapılmaktadır. Heyecan ve coşku veren doğa sporları, kulüp üyelerin tecrübe ve beceri kazanmasını sağlamaktadır.

Doğaya zarar vermeden yapılan doğa sporları, rehber eşliğinde olmaktadır. Doğal güzellikler arasında doğa sporu yapan bireyler, ekip olmanın sevincini paylaşmaktadır. Çok fazla teknik ve beceri gerektirmeyen doğa sporlarına herkes katılım göstererek eğlenebilmektedir. Her yaş ve meslekten bireylerin ilgi alanı haline gelen doğa sporlarını, herkes rahatlıkla yapabilmektedir. Adrenalin seviyesinin yüksek olduğu doğa sporları, güzel bir bağımlılık oluşmasını sağlamaktadır.

Outdoor Çocuk

Doğa Sporlarının Faydaları:

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, hem çocuklar hem de yetişkinler için dışarıda vakit geçirmenin faydasını – hatta gerekliliğini – ortaya çıkardı. Bazıları bunun herhangi bir dış ortam olabileceğini iddia ediyor. Bazıları, ağaçların ve yaprakların olduğu “yeşil” bir ortam olması gerektiğini iddia ediyor. Diğerleri hala bir yeşillik resminin zihinsel sağlığa yararlı olabileceğini göstermiştir. Bu nüanslar bir yana, araştırmaların çoğu, dışarıda oynayan çocukların, içeride daha fazla zaman geçiren çocuklardan daha akıllı, daha mutlu, daha dikkatli ve daha az endişeli olduğu konusunda hemfikir. Bilişsel işlevlerin ve ruh halindeki gelişmelerin tam olarak nasıl gerçekleştiği belirsiz olsa da, doğanın çocukların zihinleri için neden iyi olduğu konusunda bildiğimiz birkaç şey var.

Çocuklarda Doğa Bilinci Oluşturmak:

Doğa ve çevre bilinci uyandırmak, çocuklar ve yetişkinler arasında farkındalık oluşmasını sağlamaktadır. Daha çocuk denebilecek yaşta çocukların katıldığı spor dalları, bilinçli bir şekilde yetişmelerinde yardımcı olmaktadır. Spor dalları sayesinde teknolojiden uzak kalan bireyler, doğayı yakından izleme şansı bulmaktadır. Hayvan sevgisi ve merhameti öğrenen bireylerin kasları gelişmekte ve kemikleri güçlenmektedir.

Çocuklar İçin Doğa Yürüyüşü

Doğayı tanımak isteyen ve korumak için faaliyetlere gönüllü olarak katılan çocuklar, doğa bilinçlerini eğlenceli etkinlikler ile geliştirmektedir. Beton yığınlarından uzaklaşarak doğa ile baş başa kalan çocuklar, doğa ile doğrudan deneyim kazanmaktadır. Çocukların doğa ile baş başa kalmasına, şehir hayatı bir engel değildir.

Doğa Sporları ve Çocuklara Etkileri:

Doğada zaman geçirebilecekleri etkinlikler ile doğayı keşfeden ve tanıyan çocukların teknolojiye olan ilgileri azalmaktadır. Bitki ve hayvanları tanıyan çocuklar, çiçek bakımına ve yetiştirilmesine önem göstermektedir. İklim, dünya ve doğa ile ilgili birçok etkinlik düzenlenmektedir. Küçük yaşta kamplara katılan çocuklar; ağaç, toprak ve doğa sevgisi kazanmaktadır.

Outdoor’un Çocuklara Etkileri ve Faydaları

Her şeyin maddiyat olmadığı spor dalları, bireylerin doğanın kanunları ve ile mutlu olmasını amaçlamaktadır. Yapılan spor dalları ile şehrin karmaşasından ve gürültüsünden sıyrılan çocuk ve gençler doğanın güzelliğine doymaktadır. Tüm düşüncelerden uzaklaşan bireylerin kafası rahatlamaktadır. Çocuklar ve gençler ne kadar doğa ile iç içe olursa, o kadar doğaya uyum sağlamaktadır.

 
  • Doğada Vakit Geçirmek Çocukların Yaratıcı Düşünme Yetisini Geliştirir

Güzel bir doğa içinde yapılacak sakin ve uzun yürüyüşlerin sağladığı fiziksel faydanın yanında, insanın ruhsal sağlığı üzerinde de pozitif etkileri olduğu biliniyor. Çocukların zihinleri yetişkinlerin aksine belirli bir kalıba göre şekillenmemiştir ve hayal dünyaları oldukça geniştir. Onları doğa ile buluşturmak normal günlük hayatlarının dışında birçok farklı şey görmelerine neden olur. Doğa ile iç içe olmaları, hiç görmediği şeyleri görmelerini, yeni bilgiler öğrenmelerini sağlar ve bu durum yaratıcılıklarını büyük ölçüde etkiler.

  • Doğada Vakit Geçirmek Güven Oluşturur.

Çocukların doğada oynama şekli, çoğu ev içi oyun türünden çok daha az yapıya sahiptir. Arka bahçeden parka, yerel yürüyüş parkuruna veya göle kadar dış ortamlarla etkileşime girmenin sonsuz yolu vardır ve çocuğunuzun doğaya nasıl davrandığını seçmesine izin vermek, kendi eylemlerini kontrol etme gücüne sahip olduğu anlamına gelir.

  • Doğada Vakit Geçirmek Acil Durumlara Karşı Deneyim Sağlar.

Doğa ile iç içe olunmasını sağlayan doğa sporları, şehir hayatından uzakta olan yerlerde yapılmaktadır. Doğaya sevgiyi aşılamanın yanı sıra doğaya sevgiyi de aşılayan doğa sporları, zihinsel açıdan arındırılmış hissettirmektedir. Olası acil durumlarda nasıl davranacağını öğrenen bireyler, yaşamlarının her hayatında öğrendiklerini uygulayabilmektedir. Bireyler, doğa sporları sayesinde doğanın güzelliklerini ve mucizelerini keşfetmektedir.

 
  • Doğa Aktiviteleri Çocuklara Özgürlük Hissi Verir

Daha önce ayak basmadıkları yere basan bireyler, fiziksel durumlarına ve kondisyonlarına uygun doğa sporlarına yönlendirilmektedir. Fiziksel gücünün yanı sıra zekalarını da kullanan bireyler, kendilerini özgür hissetmektedir. Sportif amaçla yapılan doğa sporları, denizlerin keşfedilmesini de sağlamaktadır. Temel bir eğitimden geçen bireyler, bambaşka bir dünya ile tanışmaktadır. Bisiklet ile doğayı pedal kullanarak keşfedenler, her pedalda özgürlüğü hissetmektedir.

  • Doğada Vakit Geçirmek Yaratıcılığı Ve Hayal Gücünü Teşvik Eder.

Bu yapılandırılmamış oyun tarzı, çocukların çevreleriyle anlamlı bir şekilde etkileşim kurmasına da olanak tanır. Daha özgürce düşünebilir, kendi faaliyetlerini tasarlayabilir ve dünyaya yaratıcı yollarla yaklaşabilirler.

  • Doğada Vakit Geçirmek Sorumluluğu öğretir.
Outdoor Çocuk

Canlılar, kötü muamele görürlerse veya uygun şekilde bakılmazlarsa ölürler ve bir çocuğa çevrelerinin canlı kısımlarıyla ilgilenmesini emanet etmek, bir bitkiyi sulamayı veya bir çiçeği köklerinden çekmeyi unuttuklarında ne olacağını öğrenmeleri anlamına gelir.

  • Doğada Vakit Geçirmek İletişim Kurma Becerisini Geliştirir.

Bireyler yaşamlarını ve genel iyilik hallerini sürdürebilmek için fizyolojik, psikolojik, sosyal ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bu gereksinimlerini karşılarken çevrelerindeki diğer insanlarla etkileşim içerisinde bulunmaktadırlar. Doğada spor yapmak da çocukların çevredeki diğer arkadaşlarıyla iletişim kurmalarına olanak sağlar. Doğada spor yapmak bir çocuk için aslında eğlencedir. Doğada bulunan bir çocuğun soracağı birçok soru olur kafasında ve bu soruları aktarırken iletişim kurma becerisi gelişir.

  • Doğada Vakit Geçirmek Farklı Uyarımlar Sağlar.

Doğa, çocuğunuzun şiddet içeren video oyunundan daha az uyarıcı görünebilir, ancak gerçekte daha fazla duyuyu harekete geçirir – dış ortamları görebilir, duyabilir, koklayabilir ve dokunabilirsiniz. Louv, “Gençler hayatlarının giderek daha azını doğal çevrede geçirdikçe duyuları daraldı,” diye uyarıyor ve bu da insan deneyiminin zenginliğini azaltıyor.

  • Doğada Vakit Geçirmek Çocukların Dünyayı Tanımasına Olanak Sağlar

Şehir hayatının sıradanlığı bizleri dünyaya karşı kapalı bir kutu haline dönüştürür. Şehir içindeki renksiz binalar, bunların karmaşık şekilde bir araya gelişleri, düzensiz kesişimler dünyaya olan bakış açımızı kısıtlar. Çocuklarımız da bu şehirlerin dışına çıkmadıkça, yeşili görmedikçe, doğanın harikalarını gözlemlemedikçe dünyayı tanımaları zorlaşır. Şehir içindeki renksiz binalar, bunların karmaşık şekilde bir araya gelişleri, düzensiz kesişimler

  • Doğada Vakit Geçirmek Çocukları Hareket Ettirir.

Doğa ile etkileşimde bulunmanın çoğu yolu kanepede oturmaktan daha fazla egzersiz gerektirir. Çocuğunuzun yerel futbol takımına katılması ya da parkta bisiklete binmesi gerekmiyor – bir yürüyüş bile kanını pompalayacaktır. Egzersiz sadece çocukların vücutları için iyi olmakla kalmaz, aynı zamanda onları daha odaklı hale getirir, bu da özellikle DEHB olan çocuklar için faydalıdır.

Outdoor Çocuk
  • Doğada Vakit Geçirmek Çocukların Merak Duygusunu Körükler

Doğadaki dinginlik, insanın kendisini daha huzurlu hissetmesinde, iç temposunun yavaşlamasında büyük bir etken oluşturuyor. Bu dinginlik insanın zihnini boşaltır ve daha çok odaklanmasını sağlar. Zihni boşalmış bir insan da zihnindeki bu müthiş rahatlamayla daha çok şey merak etmeye başlar. Çocuklar soru sormayı severler, her zaman merak ederler. Tabi bu merakları gördükleri farklı şeylerle doğru orantılıdır. Gördüğü ilginç şeyler arttıkça sorduğu sorular da artar ve merak duygusu gelişir, her zaman daha fazla şey merak eder. Doğa ise hakkında sorular sorulacak birçok çeşitliliğe sahip.

  • Doğada Vakit Geçirmek Çocukların Düşünmelerini Sağlar.

Louv, doğanın çocuklar için başka hiçbir ortamın sağlayamayacağı benzersiz bir merak duygusu yarattığını söylüyor. Arka bahçelerde ve parklarda her gün doğal olarak meydana gelen fenomenler, çocukların dünya ve onun desteklediği yaşam hakkında sorular sormasına neden oluyor.

  • Doğada Vakit Geçirmek Stresi ve Yorgunluğu Azaltır.

Göre Dikkat Restorasyon Kuramı, kentsel çevreler bize dikkat dağıtıcı görmezden gelip beynimizi tüketmektedir hangi güçler, yönlendirilmiş dikkati denen gerektirir. Doğal ortamlarda, yorulma değil zevk duygusu yaratan, yumuşak cazibe olarak bilinen zahmetsiz bir dikkat türünü uygularız.

Çocuk ve Doğa

Bu nedenle ekran süresi daha kolay ve daha popüler bir seçim olsa da, açık havada oyun oynamaya zaman ayırmak önemlidir. Siz ve çocuklarınızın doğada yapabileceği eğlenceli ve teşvik edici aktiviteler için Çocuklarınızı Doğaya Getirme Fikirlerine önem verin.

Çocuklarınızı Doğayla Tanıştırmak İçin Fikirler

Ekranlarına bağlı kalmaya meyilli çocuklar için dışarıda olmayı eğlenceli ve ödüllendirici hale getirmek önemlidir. Çocuklarınızı ekranlarından uzaklaştırıp arka bahçeye atmak, ormanı bırakın, zor olabilir, ancak dış mekanın çocuklara sağladığı faydalar onu denemek için yeterli bir sebeptir. Ne mutlu ki, doğayı çocukların içeride yapmayı sevdikleri aktiviteler kadar uyarıcı yapmanın birçok yolu var.

Ben özel hayatımda bulduğum her fırsatta çocuklarla doğa yürüyüşleri yapan birisi olarak aşağıdaki fikirlerin yeterli olmadığını biliyorum. Çocukları doğayla tanıştırmak için bu fikirler yeterli olmasa da fikir vermesi açısından bile etkili olabilir.

Çocuklara Doğayı Sevdirmek İçin Bazı Fikirler:

Hazine avları düzenleyin.

Çocuklarınızın dışarıda arayacağı şeylerin kısa ve basit bir listesini yapın – örneğin “parlak bir nesne” veya “sıvıyı içinde tutabileceğiniz bir şey” gibi. Nesneleri bulmanın tatmini, onu pekiştirici bir faaliyete dönüştürür ve bir sonraki liste maddesini aramak için onları dışarıda tutar.

Çocuk Doğa Oyunları

Bir şeyleri tanımlayın.

Bulunduğunuz bölgedeki kuşlar, böcekler, yapraklar, ağaçlar veya çiçekler hakkında resimli bir kitap alın ve kitaptaki belirli canlıları tespit etmek için dışarı çıkın. Yaprakları resimlerle ve isimlerle eşleştirmek, pekiştirici bir hazine avı türü çekiciliğe sahiptir. Aynısı kuş sesleri için de geçerli.

Onlara keşfetmeleri için araçlar verin.

Böcek kutusu, büyüteç veya kürek gibi hediyeler, profesyonel ve güçlendirici hissettiren eğlenceli yeni bir araçla dış mekanı keşfetmenin yollarını teşvik edecek.

Bir açık hava performansına gidin.

Hemen hemen her şehirdeki parklarda, çoğu ücretsiz olan çocuklar için performanslar vardır. Çocuğunuz Nickelodeon’dan gözlerini alamazsa, onu parkta bir kukla gösterisine götürün. Filmleri seven daha büyük çocuklar için onları açık hava oyunlarına ve müzikallere götürün.

Bir koleksiyon başlatın.

Hemen hemen her yerde kayalar veya deniz kabukları gibi doğanın küçük kısımlarını bulabilirsiniz ve bir koleksiyon başlatmak çekiciliği artırarak çocuğa arama yapma ve dolayısıyla dışarıda vakit geçirme motivasyonu verir. Sadece bir eyalet parkında olmadığınızdan emin olun – çoğunun eve hiçbir şey getirmenize izin vermeyen kuralları vardır.

Teknolojiyi kendi yararınıza kullanın.

Çocuğunuz tüm elektronik cihazlara bağlıysa , yanına bir kamera veya telefon getirmesini ve çeşitli doğa gezilerinin video veya fotoğraf günlüklerini oluşturmasını sağlayın . Hala bir teknoloji parçasına yakın olacak, ancak onu etrafındaki dünyaya odaklanmak için kullanacak.

Doğada Çocuk Oyunları

Meyve veya sebze toplamaya gidin.

Eve kendi başlarına topladıkları bir sepet yiyecekle gelmek hem ödüllendiricidir hem de yiyeceklerini ve nereden geldiğini daha çok takdir etmelerini sağlayabilir.

Bahçe kurun.

İlerlemeyi izlemek ve çocuğunuzun ektiği bir tohumun nihai ürününü görmek, bir video oyununda zor bir seviyeyi geçmekten veya son Instagram’ınızda çok sayıda beğeni almaktan farklı, daha derin bir başarı duygusu sağlar .

Bir Ödül Verin.

Bir şelaleye veya nefes kesen manzaraya giden bir yolda yürümek de çocuklara bir başarı duygusu verir ve yürüyüş sırasında fiziksel çabaları için onları ödüllendirir. Bu bisiklet sürmek için de geçerli. Sonunda bir yüzme deliği varsa, serinleyebilecekler bile. Atıştırmalıklar getirmeyi ve enerjilerini yüksek tutmak için kısa molalar vermeyi unutmayın!

Sanat projeleri yapın.

İçeride biraz sanat ve zanaatla oturmayı tercih eden çocuklar için, sanatlarında doğadan nesneler kullanmalarını sağlayın. Kağıda bastırmak için çiçek toplamak, meyve suyunu boya olarak kullanmak veya süslemek için çam kozalakları ve kayalar toplamak, doğayı halihazırda keyif aldıkları aktivitelere aşılamanın yollarıdır.

Çocuklar İçin Doğa Sporları

Bir şeyler inşa edin. Ayrıca süreci tersine çevirebilir ve çocuklarınızla birlikte, kuş besleyicileri veya çiçek kutuları gibi doğal dünyayı destekleyecek ve besleyecek sanat yapabilirsiniz. Çocuklar, yarattıkları bir nesnenin başka canlılar sağladığını izlemek için geri gelmeye devam edecekler.

Organizasyonlara katılın.

Organizasyonlar çocuklarınızı dışarı çıkarmanıza yardımcı olmak ister. Çocukların açık havada oyun oynamamasının aciliyeti, çoğu çocuğu dışarı çıkarmak için programlar başlatan doğa ve vahşi yaşam organizasyonlarında kaybolmuyor.

Daima örnek olun

Doğanın sunduğu tüm avantajlar, özellikle stres atma ve ruh halinin iyileştirilmesi için yetişkinler için de geçerlidir. Çocuklarınızla dışarı çıkmaya çalışın – bu onlara sadece doğada zaman geçirmenin ne kadar önemli olduğunu göstermekle kalmaz, aynı zamanda onlar kadar zevk aldığınızı da görebilirsiniz.

Unutmayın: Doğadaki çocuk mutlu çocuktur. Çocuklarınızı ekranlardan kurtarın. Kirlenmek Güzeldir!


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu