Türkiye’de outdoor ve doğa aktivitelerinin görece yeni olduğunu ve outdoor sektörünün gelişme aşamasında olduğunu daha önce yazmıştık. Önceki yazımızda ise Türkiye outdoor sektöründe hakkında hiçbir kaynak bulamadığımız “Çocuk Outdoor” konusundan bahsetmiştik.

Bu yazımızda Covid-19 salgını ile birlikte hemen her ailede baş gösteren psikolojik problemler ile başa çıkma yöntemlerinden birisi olan “İskele Ebeveynliği” kavramından ve kendine güvenen çocuklar yetiştirmek için yapılması gereken 12 davranıştan bahsedeceğiz.

Covid-19 ve Çocuk Psikolojisi

Önceki yazımızda “Çocuk Outdoor” ve çocuklar için doğa aktivitelerinin faydalarını detaylı olarak açıklamıştık. bu yazımız çocuk ve doğa aktiviteleri ile ilgili ikinci yazımız olacaktır.

İskele Ebeveynliği

İskele ebeveynliği nedir? Çocukların salgın sonrası yaşama alışmalarına yardımcı olacak anahtar olabilir.

Tükenmişlik, kaygı ve izolasyonla mücadele eden ebeveynler, şimdi çocukları için bir sonraki “yeni normale” uyum sağlamak zorundadır: onları serbest bırakmak.

Doğadaki Çocuk

Koronavirüs aşısı, gençler için hayatı “normalleştirmeyi” ve onları okula, aktivitelere ve arkadaşlarına geri getirmeyi umuyor. Ancak yeniden girişin ne kadar istikrarsızlaştırıcı olacağını küçümseyemeyiz. Tükenmişlik, kaygı ve izolasyonla mücadele eden ebeveynler, şimdi çocukları için bir sonraki “yeni normale” uyum sağlamak zorundadır: onları serbest bırakmak.

Covid-19 Sonrası Çocuk Davranışları

Kapanıp izole edilmiş çocukların kanatlarını açmaları ve şanslarını denemeleri gerekecek. Bu, salgının kendine özgü bir gücünü ve çocukların dayanıklılığını vurgulamaktadır. Uyum sağlamak için hepimizin mücadele ettiği (ve hala mücadele ettiğimiz) gerçeği çocuklarımız için normal hale geldi. Akranlarıyla “gerçek hayattaki” etkileşimlere yeniden uyum sağlamak için, bazı deneme yanılma sürecinden geçmeleri gerekebilir. Bazıları hata yapar ve incinir. Kilitlenme sırasında evde gelişen bazı endişeli çocuklar, yeniden bağlanma mücadelesi verecek.

Çocuk Outdoor

Ebeveynler için geri adım atmak ve çocukların mücadele etmesine izin vermek bazen yapılması en zor şeydir. Düzeltici / koruyucu rolü, devreye girip sorunu halletmek için sosyalleştik. Çocuğunuz yere düşüp dizini sıyırırsa, içgüdünüz ona bir yara bandı koymak ve “Ben daha iyi yapacağım” demek. Oynamaya geri dönüyorlar ve işinizi iyi bir tamirci olarak yaptığınız için kendinizi iyi hissediyorsunuz.

Ancak, bir sosyal reddi yara bandı koyamazsınız. Özellikle şimdi, deneyimimiz olmayan sosyal, akademik ve duygusal zorlukları aşan çocuklar için anında bir çözüm yok. Bir çocuğu hayatın sınavlarından koruyamazsınız. Ancak, büyümelerine yardımcı olmak için sevgi dolu bir iskele oluşturarak çocuklara zırh verebilirsiniz.

Pandemide Çocuk Eğitimi

Dirençli, bağımsız, kendine güvenen çocuklar yetiştirmek için – özellikle bu olağanüstü krizde – annelere ve babalara “iskele ebeveynliği” adı verilen bir strateji öğretiyoruz. Metafor, çocuğun “bina” olduğu ve ebeveynlerin onun etrafındaki yapı iskelesi olduğu, çocuk büyüdükçe ve büyüdükçe rehberlik eden ve koruyan çerçeve olmasıdır.

İskelenin üç ayağı destek, yapı ve teşviktir. Her aşamada, ebeveynler olumlu, toplum yanlısı davranışları modelleyebilir ve öğretebilir, düzeltici geri bildirim verebilir ve benlik saygısını artırabilir. Bunu yaparak, çocuğun mutlu ve başarılı yetişkinler olması için ihtiyaç duydukları gücü ve eylemliliği geliştirmesine izin verirler.

Önümüzdeki aylarda kaygılı bir çocuğu veya herhangi bir çocuğu sosyal yeniden giriş için iskele etmek:

Onları empati, doğrulama ve müdahale ile destekleyin. Korkularını ve endişelerini anladığınızdan emin olun. Bir çocuğun bir öğretmene veya terapiste ihtiyacı varsa, yardım bulmak için semptomlarının şiddetlenmesini beklemeyin.

Çocuk Outdoor

Pandemide Çocuk Psikolojisi

Çocuğa güvenlik hissi vermek için rutinleri ve programları yapılandırın. Yapısal normlarımızın çoğu – okul otobüsüne binmek ve işe gitmek gibi – salgın nedeniyle altüst oldu. Pek çok ev kuralı yol kenarına düştü (TV ve oyun kısıtlamaları gibi). Mümkün olduğunca ev rutinlerini ve kurallarını yeniden oluşturarak bir çocuğun endişesini azaltın.

En önemlisi, çocukları insan etkileşimine maruz kalarak sosyal mücadeleye geri dönmeye teşvik edin. Onları yürüyüşe çıkarın ve tanıştığınız insanlarla konuşmaya teşvik edin. Onlarla sosyalleşme pratiği yapın. Öğretmenlerinden her Zoom sınıfında bir veya iki kez onları aramaya başlamalarını isteyin.

Geçtiğimiz yıl pek çok ebeveyne sorduk, ancak çocuklarının yatak odasından çıkıp topluma yeniden uyum sağlamasına yardımcı olmak için yapabilecekleri bir adım daha var. Yeterli ebeveyn ve öğretmen çocuklarımızı şimdi iskele etmeye başlarsa, onları sosyal dünyaya geri döndürürüz. Bunu yapmazsak, çocuklarımız çocukluklarını bu virüse karşı daha da fazla kaybedecekler.

Çocuk ve Doğa

Kendine Güvenen Çocuklar Yetiştirmek İçin 12 İpucu

Çocuklarda kendine değer yaratma ve önlerine çıkan şeyle başa çıkabileceklerini hissetmelerine nasıl yardımcı olunur? Çocuklar doğumdan itibaren baş döndürücü bir hızla yeni beceriler öğrenirler . Ve bu yeni yeteneklerle birlikte, onları kullanma güveni de kazanıyorlar.

Çocuklar büyüdükçe, bu güven becerilerin kendisi kadar önemli olabilir. Gelişmek için çocukların kendi yeteneklerine güvenirken aynı zamanda bir konuda başarılı olmazlarsa üstesinden gelebileceklerini bilmeleri gerekir. Ustalık deneyimleyerek ve başarısızlıktan geri teperek sağlıklı bir özgüven geliştiriyorlar.

İşte çocukları kendilerini yetenekli hissetmeleri ve becerilerinden ve yeteneklerinden en fazla faydayı sağlamaları için ayarlayabileceğiniz 13yol .

 
  1. Kendinize güveni modelleyin. Tam olarak hissetmeseniz bile! Yeni görevleri iyimserlikle ve bolca hazırlıkla hallettiğinizi görmek, çocuklar için iyi bir örnek oluşturuyor. Bu, mükemmelmişsiniz gibi davranmanız gerektiği anlamına gelmez. Kaygınızı kabul edin, ancak ona odaklanmayın – hazırlanmak için yaptığınız olumlu şeylere odaklanın. Çocuklara herkesin hata yaptığını ve önemli olanın onlardan bir şeyler öğrenmek olduğunu görmelerine yardımcı olun.
  2. Hatalar konusunda üzülmeyin. Çocukların, herkesin hata yaptığını görmelerine yardımcı olun ve önemli olan, üzerinde durup durmak değil, onlardan bir şeyler öğrenmek. Kendine güvenen insanlar, başarısızlık korkusunun yollarına çıkmasına izin vermezler – asla başarısız olmayacaklarından emin oldukları için değil, adım adım gerilemeyi nasıl yapacaklarını bildikleri için.
  3. Yeni şeyler denemeleri için onları cesaretlendirin. Tüm enerjilerini halihazırda üstün oldukları şeye odaklamak yerine, çocukların çeşitlenmesi iyi olur. Yeni beceriler kazanmak, çocukların, yollarına çıkan her şeyin üstesinden gelebilecekleri konusunda kendilerini yetenekli ve kendinden emin hissetmelerini sağlar.
  4. Çocukların başarısız olmasına izin verin. Çocuğunuzu başarısızlıktan korumak doğaldır, ancak deneme yanılma çocukların nasıl öğreneceğidir ve bir hedefe ulaşamamak, çocukların bunun ölümcül olmadığını anlamalarına yardımcı olur. Aynı zamanda çocukları, yetişkinler kadar onlara da hizmet edecek daha fazla çabaya teşvik edebilir.
  5. Azmi övün. Bir aksilikten sonra ilk hayal kırıklığından veya kefaletten vazgeçmemeyi öğrenmek önemli bir yaşam becerisidir. Güven ve benlik saygısı, her zaman her şeyi başarmakla ilgili değildir, denemeye devam edecek kadar dirençli olmakla ve en iyisi değilseniz üzülmemekle ilgilidir.
  6. Çocukların tutkularını bulmalarına yardımcı olun. Kendi ilgi alanlarını keşfetmek, çocukların güven inşa etmek için gerekli olan bir kimlik duygusu geliştirmelerine yardımcı olabilir. Elbette, yeteneklerinin arttığını görmek, öz saygılarına da büyük bir katkı sağlayacaktır.
  7. Hedefler belirleyin. Büyük ve küçük hedefleri ifade etmek ve onlara ulaşmak, çocukları güçlü hissettirir. Başarmak istediği şeylerin bir listesini yapması için onu teşvik ederek, çocuğunuzun arzularını ve hayallerini eyleme geçirilebilir hedeflere dönüştürmesine yardımcı olun. Ardından, uzun vadeli hedefleri gerçekçi ölçütlere ayırmaya çalışın. İlgi alanlarını onaylayacak ve yaşam boyunca hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç duyacağı becerileri öğrenmesine yardımcı olacaksınız.
  8. Çabayı kutlayın. Çocukları başarılarından dolayı övmek harikadır, ancak sonuçtan bağımsız olarak çabalarıyla gurur duyduğunuzu bilmelerini sağlamak da önemlidir. Yeni beceriler geliştirmek çok çalışmak ister ve sonuçlar her zaman anında olmaz. İster bloklarla inşa eden küçük çocuklar, ister kendi kendilerine gitar çalmayı öğreten gençler olsun, çocukların yaptıkları işe değer verdiğinizi bilmelerini sağlayın.
  9. Şikayet etmelerini bekleyin. Şikayet edebilirler, ancak çocuklar, oyuncakları toplamadan bulaşık yıkamaya ve bir oyun randevusundan küçük kardeşleri toplamaya kadar yaşlarına uygun işleri yapacaklarına güvendiklerinde kendilerini daha bağlı ve değerli hissederler. Ev ödevi ve okul sonrası aktiviteler harikadır, ancak ailenizin ihtiyaç duyması paha biçilmezdir.
  10. Kusurları kucaklayın. Yetişkinler olarak mükemmelliğin gerçekçi olmadığını biliyoruz ve çocukların bu mesajı olabildiğince erken almaları önemlidir. Çocuklara ister televizyonda, ister bir dergide veya bir arkadaşının sosyal medya beslemesinde olsun, başkalarının her zaman mutlu, başarılı ve mükemmel giyinmiş olduğu fikrinin bir fantezi ve yıkıcı bir fikir olduğunu görmelerine yardımcı olun . Bunun yerine, onlara mükemmelden daha azının insan olduğunu ve tamamen iyi olduğunu hatırlatın.
  11. Onları başarıya hazırlayın. Zorluklar çocuklar için iyidir, ancak başarıya ulaşacaklarından emin olabilecekleri fırsatlara da sahip olmalıdırlar. Çocuğunuzun daha büyük bir zorluğun üstesinden gelmek için yeterince rahat ve kendinden emin hissetmesini sağlayan faaliyetlere katılmasına yardımcı olun.
  12. Sevginizi gösterin. Çocuğunuzun, ne olursa olsun onu sevdiğinizi bilmesini sağlayın. İyi ya da kötü, büyük oyunu kazan ya da kaybet. Ona kızdığında bile. Çocuğunuzun harika olduğunu düşündüğünüzü bilmesini sağlamak – ve sadece harika şeyler yaptığında değil – kendisi hakkında iyi hissetmediğinde bile kendi değerini artıracaktır.
  13. Outdoor aktivitelerine katılın. Çocukları sık sık doğaya çıkarıp bitki, hayvan, dağ, tepe, yol, patika, orman ve en önemlisi de kendilerini tanımalarını sağlayın. Doğadaki çocuk kendinin sınırlarını ve yerini görerek öğrenecektir.

Unutmayın: Doğadaki çocuk mutlu çocuktur. Çocuklarınızı ekranlardan kurtarın. Kirlenmek Güzeldir!


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu