Çevre Dostu Kamp İçin 6 İpucu

Advertisements

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin outdoor sayfası olarak sadece kendi yayınlarımızı değil, outdoor sektöründe yazılan bütün yayınları tarıyor ve gerekli izinleri aldıktan sonra bütün outdoor sevenlere duyuruyoruz.

Önceki yayınlarda kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek kampçılığın tanımını yapmış, kampçılık eğitimi ve kamp ekipmanları üzerine bilgi vermiştik. Üçüncü yazımızda ise kamp türlerini açıklamıştık. Kampçılık ve doğada hayatta kalma üzerine yazmaya devam ediyoruz. Kamp nasıl yapılır, kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, temel outdoor ve dağcılık eğitimi yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Kampçılık Yazıları

Kamp Çadırı

UNUTMAYIN KAMPÇILIK, GEREKLİ HAZIRLIKLAR YAPILMADAN İCRA EDİLİRSE TEHLİKELİ OLABİLECEK BİR AKTİVİTE OLABİLİR.

Ayrıca:

Aşağıdaki yazı outdoor sektöründe faaliyet gösteren en büyük firmalardan birisi olan https://www.columbia.com/ adresinden alınmıştır. Yazı birebir çeviri yapılarak Türk okuyucunun kullanımına sunulmuştur.

Çevre Dostu Kamp İçin 6 İpucu

Kampçılık

Kampa giderken Tabiat Ana’yı mahvetmeyi bırakın! Kamp yapmak, vahşi doğayı takdir etmekle ilgilidir – bu yüzden bu süreçte onu yok etmeyin. Dışarıda ayak izinizi azaltmanın yollarını öğrenmek için nasıl yapılır kılavuzumuzu okuyun.

Kamp yapmanın en güzel yanlarından biri, Tabiat Ana’nın doğal güzelliğinin büyüsüne kapılmaktır. Yine de ironik bir şekilde, vahşi doğaya girdiğimizde, görmeye ve takdir etmeye geldiğimiz şeye genellikle zarar veririz. Bitki örtüsünü düzleştirerek, çöpleri geride bırakarak veya yakacak odun için ağaçları yok ederek olsun, açık hava rekreasyonunun (outdoor aktivitelerinin) etkisi çevreye zarar verebilir. Amerika’nın milli parklarının yalnızca 2019’da 327 milyondan fazla ziyaret aldığı göz önüne alındığında, açık hava rekreasyonistlerinin dışarıda vakit geçirirken en iyi uygulamaları kullanmaları kritik önem taşıyor. Başlamanıza yardımcı olmak için, yıldızların altında uyurken daha çevre bilincine sahip olmak için atabileceğiniz adımların bir listesini aşağıda oluşturduk.

Kamp yemekleri

1. Yiyeceklerinizi Sorumlu Bir Şekilde Hazırlayın Ve Paketleyin

Yolculuğunuz için soğutucuyu paketlerken, dev salatalar ve gurme biber yemekleri ziyafeti hayal etmek kolaydır. Ancak çoğu zaman, paketlediğimiz yiyeceğin büyük bir kısmı atılır. Sorumlu yemek planlaması, kamp partinizin ne kadar yemek yiyeceğini gerçekçi bir şekilde değerlendirmekle başlar.

Ek olarak, seçtiğiniz gıdanın nasıl paketlendiğini düşünün. Kurutulmuş yemekler ve diğer kırsal bölgelere özgü yiyecekler, tek kullanımlık plastikler ve çevreye zarar veren diğer malzemelerden yapılma eğilimindedir. Yiyecekleri soğutucu veya kuru kutunuza nasıl yerleştireceğiniz konusunda akıllı olun; folyo veya plastik ambalaj gibi tek kullanımlık ürünler kullanmak yerine, daha hafif ekolojik ayak izlerine sahip balmumu sargısı gibi seçenekleri seçin.

2. Plastikten Kaçınmak İçin Yeniden Kullanılabilir Su Şişeleri Getirin

Çok kullanımlı Su Şişeleri

Tek kullanımlık plastik su şişeleri satın almak yerine çevre dostu su şişelerine yatırım yapın. Yeniden kullanılabilir kaplar genellikle çift cidarlı, vakumlu paslanmaz çelikten yapılır, bu da size suyunuzu plastik su şişelerinden önemli ölçüde daha uzun süre soğuk tutma avantajı sağlar. Artı, daha dayanıklıdırlar. Hidrasyon paketleri, özellikle yürüyüş yapacaksanız, bisiklete binecekseniz veya diğer kardiyo tabanlı aktivitelere katılacaksanız, içme suyu için harika bir seçenektir.

Ek olarak, kampa gittiğinizde genel su kullanımınızı da göz önünde bulundurun. Hidrasyon önemlidir, bu yüzden içme suyundan mahrum kalmayın, ancak günün en sıcak bölümünde gölgede kalmak veya ne kadar içmeniz gerektiğini azaltmak için yüksek enerjili aktiviteleri en aza indirmek gibi şeyler yapabilirsiniz.

3. Çevre Dostu Bulaşık Yıkama Uygulamalarını Benimseyin

Kampta bulaşık yıkama

Kamp yaparken bulaşık yıkamak, tükettiği su hacminin yanı sıra bazen kullanılan zararlı sabunlar ve dezenfektanlar nedeniyle çevre üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bulaşıklarınızı doğrudan bir musluğun altına koymak yerine, kova veya bidon kullanın. Bulaşıklarınızı yıkamanın en iyi yolu, biri yıkamak, diğeri durulamak için olmak üzere iki kova doldurmaktır.

Çiğ etle temas etmiş bulaşıkları yıkıyorsanız, dezenfeksiyon için elinizde üçüncü bir kova bulundurun. Ancak sert ağartıcıyı atlayın ve bunun yerine çevre dostu bir alternatif seçin. Bulaşık deterjanı için biyolojik olarak parçalanabilen sabun gibi bir şey seçin. Son olarak bulaşıklarınızı bir bezle kurulayın veya kağıt havlu kullanmak yerine bir rafa koyun.

4. Konserve Ve Şişelenmiş İçecekler İçin Büyük Şişeler Alın

Kamp Eşyaları

Soğuk içecekler, özellikle yaz aylarında, her yıl kamp gezilerinde üretilen büyük miktarda israftan sorumludur. Ancak bu soruna katkıda bulunmak zorunda değilsiniz. Alüminyumda konserve edilmiş ve karton kutularda paketlenmiş bira kutuları satın almak yerine, yerel bira fabrikanızı ziyaret etmek için yaklaşan vahşi maceranızı iyi bir neden olarak kullanın.

Alkolsüz içecekleri seviyorsanız, bir soda karbonatörüne yatırım yapın. Bu basit cihaz, gazlı içecekleri kap atığı olmadan almanın bir yolunu sunar. Ayrıca, yeni tatlar ve tariflerle deneyler yapabilirsiniz. Bir gazoz alternatifi olarak, kamp gezisi, ev yapımı meyve suları yapmak için harika bir zamandır – ya da bir torba portakal getirip hemen suyunuzu sıkın.

5. Yemekleri Dikkatli Bir Şekilde Pişirin Ve Kompostlayın

Kap yemeği

Çevre dostu pişirme kaplarına yatırım yaparak çevre dostu yemek pişirme yolculuğunuza başlayın. Her yıl değiştirilmesi gereken ucuz tencere satın almayın. Bunun yerine, zamanla dayanacak ve her Haziran’da çöplükte bitmeyecek yüksek kaliteli kamp pişirme kaplarına odaklanın .

Pişirmeye başlamadan önce su tasarrufu yapmanın yollarını düşünün. Çok miktarda kaynamış su gerektiren yemekler planlamayın. Ve yemekten sonra kirli bulaşıkları yıkamak için kullandığınız pişirme suyunu bir kenara koyun.

Yiyecek artıklarınızı da kompostlayın (organk atık haline getirin) ve uygun kompostlamanın muz kabuğunuzu ormana atmak anlamına gelmediğini unutmayın. (Muz kabuklarının ayrışması aslında iki yıla kadar sürebilir.) Kompostunuzu içinde saklamak için sıkı kapaklı bir kova getirin ve vahşi yaşamı azaltmak için geceleri arabanızda tutun. Ormanda daha uzun süre kalacaksanız ve kompostunuzu paketlemek mümkün değilse, onu en az bir fit derinliğe ve kamp alanlarından veya su kütlelerinden 300 fit uzağa gömün.

6. Kendinizden Sonra Düzgün Bir Şekilde Temizleyin

Doğayı temiz bırakın

İnsan atıkları, kamp yaparken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer büyük faktördür, özellikle de tesisleri olmayan daha uzak veya şebekeden bağımsız bir kamp alanı seçtiyseniz. Çevre dostu çöp poşetleri kullanın ve her şeyi (ve biz her şeyi kastediyoruz) yanınıza alın.

Çöp toplamak için bir sisteminiz olduğundan ve geride çöp bırakmadığınızdan emin olun. Partiniz veya sizden önce gelenler tarafından geride bırakılmış olabilecek her şeyi toplayarak kamp yerinizin çevresinde yürüyün. (Amaç her zaman alanı bulduğunuzdan daha temiz bırakmak olmalıdır.) Sigara izmaritleri, şeker ambalajları, tuvalet kağıdı parçaları ve orman yaratıkları için yuvalama ve yiyecek arama güvenliğini sağlamak için diğer küçük eşyalar gibi mikro çöpleri toplamayı da unutmayın.

Bu yazı (https://www.columbia.com/eco-friendly-camping-tips.html?fdid=Travel&s=03) adresindeki İngilizce makaleden birebir çeviri yoluyla elde edilmiştir.

Bütün outdoor aktivitelerinde güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video doğru eğitim ve deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi kendiniz ön planda tutun. Her durumda doğadan taraf olun.  Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Aşağıdaki düğmelerden “BEĞEN“ tuşuna basarsanız mutlu oluruz. Yazımızı “PAYLAŞ“ butonuyla paylaşırsanız bizi motive edersiniz.

Advertisements

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et