Kampta Çadır Güvenliği: Çadırınızı Nasıl Güvende Tutarsınız?

Advertisements

Türkiye’nin Outdoor Sayfası:

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek başladığımız yazı dizimize devam ediyoruz. Önceki yayınlarda kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek kampçılığın tanımını yapmış, kampçılık eğitimi ve kamp ekipmanları üzerine bilgi vermiştik. Üçüncü yazımızda ise kamp türlerini açıklamıştık. Kampçılık ve doğada hayatta kalma üzerine yazmaya devam ediyoruz. Kamp nasıl yapılır, kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, temel outdoor ve dağcılık eğitimi yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Türkiye’nin Outdoor Sa

Kamp Çadırı Seçmek

Kamp Çadırı Seçimi

Kamp çadırı seçme konusundaki ilk yazımızda genel olarak çadır türlerini tanıtmıştık. Kamp Çadırı Almadan Önce Yapılması Gerekenler noktasında Kamp Çadırı Seçimi sorusunun cevabını vermeden önce Çadır Nedir ve Çadır ne işe yarar? sorularının cevaplarını vermiştik.  Bu soruları cevapladıktan ve kamp çadırı seçimi konusunda gerekli bilgileri verdikten sonra En iyi Çadır markaları hangisi? 4 mevsim çadır ne demek? gibi soruların cevaplarını her okuyucunun kendisinin bulabileceğine inanıyoruz. Kamp çadırı seçimi konulu ikinci yazımızda ise kamp çadırı almadan önce dikkat edilmesi gereken bütün noktaları detaylı şekilde incelemiştik.

Kampçılık ile İlgili Yazılarımız

Kamp Çadırı

Eğlenceli Kamp Aktiviteleri başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bu yazımızda (https://modernsurvivalonline.com/) adresinden çeviri yoluyla elde ettiğimiz “Çadır Güvenliği: Çadırınızı Nasıl Güvende Tutarsınız ve İçinde Neler Var?başlıklı yazıyı okuyucumuzla buluşturuyoruz.

Yazının orijinalini (https://modernsurvivalonline.com/tent-security/) adresinde bulabilirsiniz.

Not: Yazıyı çeviri programı aracılığıyla birebir çeviri yöntemiyle çevirip yayınladığımız için bazı kavram ve terimlerde tam Türkçe karşılık bulunmayabilir, anlatım bozukluğu olabilir, yazıda geçen bir kısım özel isimler tam anlamıyla çevrilemeyebilir, bazı yabancı markalar Türkiye’de bulunmayabilir. Bu hususu okuyucunun dikkate alması gerekir.


Çadır Güvenliği: Çadırınızı Nasıl Güvende Tutarsınız ve İçinde Neler Var?

Açık hava etkinlikleri ve çadırlar genellikle el ele gider. İster çok günlük bir yürüyüş veya kamp gezisinde olun, ister dışarı çıkmanın ortasında olun, isterse de sadece bir hatadan kurtulma antrenmanı koşusu (İngilizcesi bug out terimi olup uzun yürüyüşe çıkmadan önce yapılan ve ekipmanı ve kendini tanıma için yapılan antrenman) yapın, evden uzakta, doğanın ortasındayken eviniz muhtemelen bir tür çadır olacaktır.

Sorun şu ki, çadırlar özellikle meşru bir yapıya kıyasla güvenlik açısından hiçbir şey sunmuyor. Çadırınızda sakladığınız her şey, ahlaksız bir hırsız tarafından alınmasından yalnızca bir fermuar çekmesi veya bilek hareketi kadar uzaktadır.

Ne yazık ki, insanları nerede bulursanız bulun, çalmaya hazır, istekli ve yetenekli insanlar bulacaksınız. Bu, doğal olarak, herhangi bir nedenle kamp yapanlar için bir sorun teşkil eder, çünkü geri döndüğünüzde eşyalarınızın orada olacağından asla tam olarak emin olamazsınız.

Ancak, çadırınızı ve değerli eşyalarınızı güvence altına almak konusunda seçenekleriniz olduğu ortaya çıktı. Bu yazımızda, kamp yaparken çadırınızı hırsızlardan ve diğer kötü niyetli insanlardan korumak için neler yapabileceğinizden ve içinde neler olduğundan bahsedeceğiz.

Hırsızlar Her Zaman Etrafındadır

Düşünmek korkunç bir şey ama nereye giderseniz gidin, ne yapıyor olursanız olun ve daha büyük durum ne olursa olsun, her zaman hırsızlarla karşılaşacaksınız. Sahip olduğun her şeyi pişmanlık duymadan alacak, hatta gözlerinin içine baktıktan ya da seninle yemek yedikten sonra bile yapacak insanlar.

Açık havada yer alan diğer benzer düşünen insanlarla dolu bir kamp alanının ortasında olmanız veya bir SHTF durumu sırasında (SHTF Durumu nedir? SHTF kısaltması, kötüden daha kötüye giden bir durumdan bahsederken kullanılır.) umutsuzca bir sorunla karşılaşmamak için umutsuzca bir adım önde olmaya çalışmanız önemli değil. Hırsızlar çalacak, o kadar.

Yapabileceğimiz tek şey onları engellemeye çalışmak. Eşyalarımızı ulaşılması çok zorlaştırırsak, zamanlarını bununla harcamayabilirler. Erişim sağlamak için çok gürültülü veya çok açık hale getirirsek, sizin veya bir başkasının girişimi sırasında yakalanma riskini almayabilir.

Hırsızlar genel ve genel bir kural olarak genellikle kolay bir skoru severler, bu yüzden hırsızdırlar. Yemekleri için çalışmak zorunda kalmak istemiyorlar.

Evet, ağlamak ayıp. Bunu günah, çaresizlik, toplumun ve kültürün çürümesi veya istediğiniz herhangi bir şey olarak tebeşirleyebilirsiniz, ancak kabul ederseniz, pratik düzeyde sorunla başa çıkmak için çok daha kolay bir zamanınız olur. İnsanların olduğu her yerde, aranızda hırsızlarla uğraşıyor olabilirsiniz.

Kilitle

Bazı insanlar için konu mallarını korumak ve dürüst insanları dürüst tutmak olduğunda en basit çözüm çadırlarını kilitlemektir. Bu roket bilimi değil! (Ağır fizik formülleri gerektirmiyor.) Bagajda kullanılan türden ortak şifreli kilitten özel fermuarlı çadır kilitlerine kadar her şey işi yapacak.

Bu cihazların tümü, esas olarak, çadırınızın kapağındaki veya kapağındaki fermuarları kapalı tutarak ve çadıra normal şekilde girilmemesi için sıkıca bir arada tutularak çalışır. Fermuarınızı kapalı tutmak için düzgün bir şekilde düğümlenmiş kısa bir güçlü kordondan başka hiçbir şeye güvenemezsiniz.

Güvenilir olmadığı ortaya çıkan “arkadaşlar” veya yalnızca mümkün olan en hafif dokunuşla çalışan hırsızlar için, eşyalarınızı güvende tutmak için gereken tek şey bu olabilir.

Ancak, bir hırsızın profilini, hedefte kalma süresi veya yakalanma olasılığını artıran yapabileceğiniz her şeyin caydırıcı olduğu ve sizin olanı, size ait olanı korumaya katkıda bulunacağı doğru olsa da, bu çadır kilitlerinin muhtemelen zaten olduğunuz bariz ve büyük kusurları vardır: düşünmek.

Bu cihazlar fermuarları kapalı tutabilirken, çadırınıza girmek isteyenleri caydırmak için hiçbir şey yapmazlar. Herhangi bir çadır, sivri veya keskin bir nesneden başka bir şey kullanmadan ucuz bir ambalaj gibi açılabilir.

Motive olmuş bir hırsız, yanlardan birinden çadırın içine girer ve eşyalarınızı yağmalamaya devam eder. Bu depresif bir düşünce. Bu konuda yapabileceğimiz başka bir şey var mı?

“Güvenli” Diye Bir Şey Yok

Sadece daha güvenli. Herhangi bir nedenle kamp yaparken eşyalarınızı ve teçhizatınızı korumak söz konusu olduğunda, gerçekten güvenli diye bir şeyin olmadığını kabul etmeye başlamanın zamanı geldi. Eşyalarınız sadece daha savunmasız olacak ve hepsi bu kadar.

Dahası, güvenilir koruyucu önlemlere, duvara vidalanabilen devasa kasaları veya hatta evin içine yerleştirilmiş tüm kasa odalarını kullanabileceğiniz evde olduğundan daha az erişiminiz olacak. İşte varlık korumasının gerçek malzemesi budur.

Kamp yaparken seçenekleriniz kesinlikle sınırlı olacak ve muhtemelen daha az etkili olacak veya en azından eşyalarınızı korumak için tipik ve geleneksel yöntemlere güvenmeye niyetliyseniz. Kilitli kapılar, güvenli konteynerler ve çoğu zaman tek başına yeterli olmayan her şey.

Ancak hazırlayıcılar “hayır”ı cevap olarak kabul etmeyeceklerdir. Hazırlayıcılar problem çözücülerdir ve bu da çözülmesi gereken yeni bir problemdir. Yokuş yukarı bir savaşta savaşmak yerine, sorunu bağlam içinde düşünmeye başlayalım.

Hırsızları ve hırsızları caydırmanın daha önce tartıştığımız yöntemler dışında başka yolları nelerdir? Bir kedinin derisini yüzmenin birden fazla yolu ve kesinlikle eşyalarınızı korumanın birden fazla yolu vardır.

Aslında, tamamen uygulanabilir kalan birkaç yönteminiz var…

Bunlar, hırsızlardan tamamen kaçınmayı, eşyalarınızı, hırsızların onu elde etmek için bir karşılaşma veya maruz kalma riskini göze almayacak şekilde yerleştirmeyi veya hırsızların eli boş dönmesi için bir zamanlar haksız olarak elde edilmiş malların varlığını tamamen gizlemeyi içerir. Çadırınız üzerinde bir girişimde bulundukları olay.

Bu yöntemlerden bazıları, nerede olursanız olun korumayı en üst düzeye çıkarmak için birlikte kullanılabilir.

Bir sonraki bölümde, kamp yaparken eşyalarınızı korumak için çeşitli ipuçları, püf noktaları, teknikler ve prosedürler sunacağız ve bunların her biri, sadece çadırınızı kilitlemek gibi hüsnükuruntu yönteminin çok ötesine geçiyor.

Eşyalarınızı Korumak için Prosedürel Yöntemler

Aşağıda, çadırınızı hırsız pisliklerin avlarından korumak için birçok yöntem bulacaksınız. Bu hilelerden bazıları yalnızca akıllı planlamaya ve biraz bilgi birikimine dayanır. Diğerleri, yürütmek için doğru araçlara veya donanıma sahip olmaya bağlı olacaktır.

Tercihleriniz ve ne tür bir kampçı olursanız olun, sahadayken kişisel güvenliğinizi artırmak için kullanabileceğiniz en az birkaç yöntem mutlaka bulacaksınız!

Uzak Bir Konumda Kamp

Listemizdeki en “tamam!” tekniğine göre, insanların genellikle seyahat etmediği, yürüyüş yapmadığı ve tipik olarak kamp yapmadığı uzak bir yerde kamp yapıyorsanız, kimsenin hırsızlık yapmadığı konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır. Çadırınız çünkü etrafta hırsızlık yapacak kimse olmayacak!

Elbette, partinizdeki herkesin gerçekten güvenilir olduğunu varsayarsak… En azından şüpheli listenizi önemli ölçüde daraltacaktır.

Uzak ve genellikle ayak basılmamış bir yerde kamp yapmak elbette kendi riskleri ve zorluklarıyla birlikte gelir ve ciddi açık hava meraklıları veya özel hazırlıklar arasında bile herkesin çayı değildir.

İzolasyon ile birlikte belli bir miktar güvenlik gelir, ancak aynı zamanda sadece farklı bir yönde bir miktar tehlike de gelir. Bununla birlikte, her şeyden uzaklaşmaya çalışacak şekilde kamp yapmayı seven biriyseniz, neden devam edip gerçekten her şeyden ve herkesten uzaklaşmıyorsunuz?

Bu yöntemle, diğerlerinden daha fazla, nehir kıyısına bir gezintiye çıktıktan sonra çantanızın veya diğer eşyalarınızın bıraktığınız yerde olacağından emin olabilirsiniz.

Arkadaşlarla veya “İyi Komşularla” Kamp

Etrafta kimsenin olmadığı hiçbir yerin ortasında kamp yapmanın tam tersi, çok sayıda insanın, özellikle güvenilir arkadaşların veya diğer “iyi komşu” kampçıların olduğu ve makul bir şekilde siz yokken eşyalarınıza ve kamp alanınıza göz kulak olması beklenebilecek kampçılıktır.

Şimdi, partinizde, siz uzaktayken kamp alanını izlemeye istekli ve yetenekli kimse yoksa ve bunun yerine, kamp alanı komşularınızla nerede olursanız olun iyi geçinmek zorunda kalırsanız, bu tehlikeli bir şey olabilir.

Evet, çoğu insan genellikle iyidir veya en azından terbiyelidir ve sizi incitmeye veya sizden çalmaya çalışmaz ama asla bilemezsiniz, değil mi?

Her halükârda, yoğun bir ticaretin yoğun olduğu bir bölgedeyken, çadırınızı ve eşyalarınızı gözetlemek (veya en azından sözde gözetlemek) için görevlendirilmiş bir “bekçi” bulundurmak her zaman iyi bir fikirdir.

Kolay Giriş/Çıkış Yollarından Kaçının

Eşyalarınızı hırsızlığa karşı korumanıza yardımcı olmanın bir başka yolu da kamp alanınızı, onunla uğraşmanın hırsızları çok rahatsız edecek şekilde, ya dikkatsiz bir şekilde yaklaşmayı zorlaştırarak ya da çok fazla tanık olmadan hızlı ve kolay bir kaçışı reddederek kurmaktır.

Örneğin, hırsızlar, herhangi bir kamp alanının kenarına yaklaşamazsanız ya da bir parkurun, rampanın ya da aynı yolda insanlığın kütlesine karışırken hızla hareket etmelerini sağlayan başka bir yerin üstüne binemezseniz, bunu büyük ölçüde tercih eder.

Çantalar, ızgaralar, soğutucular ve benzerlerinin kaybolduğunu defalarca gördüm çünkü insanlar birkaç adım atmayı ve bir caddeye daha yakın kamp kurmayı düşündüler.

Hırsızın mallarınıza erişmek için ne kadar uzağa gitmesi gerekiyorsa ve özellikle de yoldan veya patikadan ne kadar uzağa gitmesi gerekiyorsa, her şey eşit olduğunda, hırsızlık için çadırınızı seçme olasılığı o kadar az olur. Bir hırsız gibi düşün! Çadırınızı kolay kaçış yollarından oldukça uzağa kurarak kendinizi başarıya (ve onları başarısızlığa) hazırlayın.

Gizli Bir Zula Yapın

Hırsızlar orada olduğunu bilmedikleri bir şeyi çalamazlar. Mallarınızı korumanın en iyi yollarından biri onları saklamak ve iyi saklamaktır. Açıkçası, korumaya çalıştığınız şeye bağlı olarak bu her zaman geçerli olmayacaktır.

Tam boy bir soğutucuyu, ızgarayı veya kanoyu hırsızların fark etmeyeceği şekilde saklamaya çalışırken iyi şanslar! Ancak daha küçük şeylerle ilgili olarak, onları saklamak için yerleştirmek için küçük bir cıvata deliği veya küp yapmak basit bir meseledir.

Gizli zulanızı oluştururken ve bunlara erişirken dikkatli olun, çünkü sizi gözlemleyen herkes işin bittiğini anlayacaktır. Kalabalık veya popüler bir bölgede kamp yaparken bunu söylemek genellikle yapmaktan daha kolaydır. Bununla birlikte, zeki hazırlayıcılar eşyalarını saklamak için her türlü ustaca yolu bulabilirler.

Bir zamanlar, çadırının zemininde, geriye doğru soyulması için küçük bir kanatçık oluşturan ve çadırın içindeyken toprakta küçük bir delik açabileceği, değerli eşyalarını deliğe saklamadan ve sonra tekrar kapatabileceği bir arkadaşım vardı. . Oldukça temiz bir numara.

Ayrıca sakladığınız her şeyi her durumda korumaya özen gösterin, ancak saklıyorsunuz. Kağıt para, elektronik ve diğer hassas eşyalar en az ağır hizmet tipi bir fermuarlı kilitli torbaya konulmalıdır.

Ayrıca, devam etmeden önce eşyalarınızı kazıp çıkarmayı veya sakladığınız yerden almayı unutmayın!

Sadece İhtiyacınız Olanı Alın

Bu daha ezoterik bir yöntemdir, ancak en azından bir eğlence yürüyüşüne veya başka bir geziye çıkıyorsanız, yalnızca ihtiyacınız olan minimum ekipmanı almayı düşünün. Görünürde evlerinden çıkarken, tazelenmek, yeniden şarj olmak ve doğayla yeniden bağlantı kurmak için bu kadar çok değerli eşyayı evlerinden dışarı sürükleyen kaç kişiyi görmek beni her zaman şaşırttı.

Pahalı elektronikler, mücevherler, tasarımcı kıyafetleri, liste uzayıp gidiyor. İnsanlar, çok daha ucuz olan teçhizat kadar iyi bir iş çıkarabilecek ya da yapmayabilecek isim markalı soğutucular ve diğer dış mekan teçhizatı için gerçek servetler, ipotek ödemeleri değerinde para harcıyorlar.

İnanın bana, diğer insanlar bu statü sembolü öğelerinin ne olduğunu ve ne kadar değerli olduğunu bilir ve başka hiçbir yerde istemediğiniz kadar dikkat çekersiniz.

Bir dahaki sefere minimalist bir yükle yola çıkmayı deneyin ve yükünüzün hem fiziksel hem de zihinsel olarak ne kadar hafif olduğunu görün! Bu, hırsızlar hakkında endişelenmenize gerek kalmayacağını garanti etmez, ancak birisi tasarımcınız “Gucci” ekipmanınıza kıyasla kolayca ve ucuza değiştirilebilen bir şeyi kaydırırsa çok daha az üzülürsünüz.

Değerli Eşyalarınızı Arabanızda Tutun

Ayrılıp aracınıza geri dönecek şekilde kamp yapıyor veya yürüyüş yapıyorsanız, görev için gerekli değilse en değerli eşyalarınızı aracınızda bırakmayı düşünün.

Çoğu park yeri veya araçların saklandığı diğer alanlar, kamp yapacağınız alanlara kıyasla genellikle daha yoğun bir şekilde seyahat edilir ve genellikle gözetlenir ve bu, hırsızların çadırlara girmeye kıyasla araçlara girme keşif girişimlerini şansa bırakmayabileceği anlamına gelir.

Unutmayın, aracınızda eşya depolamak için tüm kural ve prosedürlere uyulmalıdır ve görünürde hiçbir şey veya aracınızda başka nelerin saklanabileceğini gösterecek hiçbir şey bırakılmamalıdır.

Ayrıca unutmayın, günün sonunda hiçbir otomobil güvenli bir saklama kabı olarak kabul edilemez, çünkü hepsi kolayca kırılabilir.

Eşyalarınızı Korumak İçin Teknolojik Yöntemler

Güvenlikli Kap Kullanın

Değerli eşyalarını güvence altına almak söz konusu olduğunda bir cevap için “hayır” almaya istekli olmayan insanlar için, mallarınızı hırsızlardan korumak için hala bir güvenlik kabı kullanabilirsiniz, ancak bunu yapmak için adil bir iş yapmanız gerekecek.

Ne de olsa, aslında insan taşınabilir olan ve kamp gezinizde yanınızda taşımaya istekli olduğunuz kadar küçük olan herhangi bir güvenlik kabı, bir hırsızın onu alabileceği kadar küçük ve hafif olacak ve daha sonra boş zamanlarında erişmek için taşıyacak.

Buna karşı koymak için, güvenlik kabınızın bir bisiklet kilidi, kablo, zincir veya daha sonra sağlam bir ağaca veya kolayca kopmayan veya başka şekilde çıkarılamayan başka bir sabit noktaya sabitlenebilen başka bir sağlam bağlantı sistemi geçirebileceğiniz bir tür sabit noktaya ihtiyacı olacaktır.

Ancak o zaman bu, tipik kamp alanı akıncınızın onu yalnız bırakması için yeterli bir engeli önleyecektir.

Ve açık bir güvenlik konteynerinin varlığının, içinde korunmaya değer bir şey olduğunu hemen söylemek olduğu söylenmelidir ve bu, mallarınızı düzgün bir şekilde korumak yerine yasadışı dikkat için spot ışığına çıkarabilir. Bu yöntemi yalnızca başka seçeneğiniz olmadığında kullanmanızı öneririm.

Hareket Sensörlü Alarm Sistemini Kullanın

Kamp yaparken ne yaptığınıza bağlı olarak, bir alarm sistemi iyi bir fikir olabilir. Özellikle, en ufak bir hareket veya rahatsızlıkla etkinleştirildiğinde alarmı, tipik olarak yüksek sesle, çığlık atan bir ötüşü tetikleyecek bir eğim anahtarından işlev gören taşınabilir alarm türüne atıfta bulunuyorum.

Alarm sistemlerinin çoğu hırsızı caydırmanın bir yolu var çünkü işlerine dikkat çekiyor, istemedikleri dikkat! Çadırınızdan asla bu kadar uzakta olmayacaksanız, bu kesinlikle size geri dönüp sahtekarları yakalamak ve potansiyel olarak ekipmanınızı geri kazanmak için yeterli uyarı sağlayabilir.

Açıkçası, alarmı duyamayabileceğiniz için çadırınızı uzun mesafelerde uzun mesafelerde geride bırakıyorsanız, bu sistemler sınırlı kullanışlılığa sahiptir, ancak bazı modeller kablosuz olarak bir uyarı iletebilir.

Ayrıca, istemeden rahatsız olabilecekleri herhangi bir ortamda veya durumda iyi çalışmazlar. Aslında gerçek yuvarlandı ve tam bir bilge olacak biliyorum ama alarm ve konuşmak yok sayarak başlamak için yanlış pozitif bir çift daha fazla sürmez bu.

Hareket Dedektörleri

Teknolojik devrimle ilgili harika bir şey, kişisel elektroniklerin sürekli olarak daha yetenekli, daha güvenilir ve daha küçük hale gelmesi ve onları geçmiş yıllara göre çok daha taşınabilir hale getirmesidir. Hareket sensörü teknolojisi yeni bir şey değildir, ancak çadırınızı veya kamp alanınızı koruma kapasitesinde muhtemelen sizin için yenidir.

Küçük, taşınabilir bir hareket dedektörünün arkasındaki fikir, ayarladığınız metriklere göre hareket algıladığında, özel bir alıcıyla veya telefonunuzdaki bir uygulamayla sizi doğrudan uyarmak için onu çevirebilmenizdir. Bu, sistem düzgün çalıştığında kesinlikle ciddi bir huzur sağlayabilir.

Bu dedektörler en iyi şekilde genel bir stratejinin parçası olarak uygulanır, ya çadırın içine izinsiz giriş için nispeten kusursuz bir sensör olarak yerleştirilir ya da bir dolandırıcının kullanması muhtemel olan kamp alanınıza sıkı bir şekilde tanımlanmış ve tekil bir yaklaşım boyunca yerleştirilir.

Açıkçası, bu sistemler, sola, sağa ve merkeze yanlış pozitifler almak istemediğiniz sürece, algılama yarıçapı ve hassasiyeti söz konusu olduğunda belirli bir miktar kıpırdatma odasına güvenir.

Her güve ve her sincap sensörü çalıştırırsa çadırınızdan uzaktayken delirmiş olursunuz. Ayrıca, bu onları tesadüfi ama masum hareketin sık görülmesi muhtemel olan herhangi bir kamp alanı için son derece kötü bir seçim yapar.

Kızılötesi Dedektörler

Tipik hareket sensörü teknolojisine kıyasla, kızılötesi dedektörler, bir bildirim sistemini veya alarmı tetiklemek için canlılar tarafından yayılan ısıya veya bir nesne ile arka plan ortamı arasındaki ısı farkına dayanır.

Bu, doğru şekilde ayarlandıkları ve düzgün bir şekilde yerleştirildikleri sürece onları taklit etmeyi çok zorlaştırır. Bu sistemlerin iyi örnekleri, kullanıcının evcil hayvanlardan veya vahşi yaşamdan kaynaklanan yanlış pozitifleri önlemek için bunları dikkatli bir şekilde kalibre etmesine izin verecektir.

Hareket sensörleriyle karşılaştırıldığında, kızılötesi dedektörler genellikle daha kısa bir güvenilir menzile sahiptir ve bu, muhtemelen onları çadırınıza daha yakın bir yere kurmak istediğiniz anlamına gelir. Kamp yaptığınız yere bağlı olarak, sensörü gizli tutarken ve çadırı veya kamp alanını doğru şekilde kaplarken doğru şekilde yerleştirmek zor olabilir.

Hareketle Etkinleştirilen Aydınlatma

Bütün kötü adamların nefret ettiği bir şey varsa o da kötülüklerini karanlıktan ve aydınlığa sürüklemektir. Karanlık her zaman kötü adamın arkadaşıdır çünkü çalışırken onlara daha iyi gizlenmelerini sağlar.

Işıklar yandığında hamamböceklerinin nasıl dağıldığını hiç fark ettin mi? Çünkü savunmasız olduklarını ve botun çok geride olduğunu biliyorlar. Suçlular da aynı şekilde hissediyor.

Kamp alanınızı aydınlatan taşınabilir bir hareketle etkinleştirilen aydınlatma sistemi, kamptayken size çok kolaylık ve uzaktayken ek güvenlik sağlayabilir.

Bu sistemler tamamen kendi kendine yeten ve çalışması için ayrı bir alıcı veya telefonla herhangi bir iletişim yöntemi gerektirmezler, çünkü sizi uyarı sinyaline göndermezler; ışık, siz yokken aydınlatmanın çiçek açtığını fark etmek için kampınıza yeterince yakın olduğunuz sürece uyarı sinyalidir.

Konut yapıları veya işletmeler etrafındaki tipik hareketli aydınlatma sistemleriyle karşılaştırıldığında, bunlar uzak kamp alanlarında özellikle etkili olabilir, çünkü bunlar çok şaşırtıcıdır.

Bir kötü adam sürünen kamp kadar, tek nokta olmak kadar rüzgâr için eşyalarını yağma düşünüyorlar ise duygu olmalı ki far görmüş tavşan gibi ışıklı sinir bozucu bir gerilim-hayal edemezsin! Bu tek başına onları koşturmaya yeter.

Taşınabilir Kamera Sistemi

En üst düzeyde güvence için kampçılar kamp alanlarını incelemek için taşınabilir, uzaktan erişilebilen kamera sistemlerine güvenebilirler. Özellikle bu sistemler, yıllar içinde rakip güvenlik sistemlerinin çoğundan daha uygun fiyatlı ve çok daha küçük hale geldi.

Bu cihazlar kendi şebekeleri üzerinden telefonunuza kablosuz olarak veri aktarabilir, yani arka ülkenin uzak bir bölgesinde olsanız bile, belirli bir bölgede olduğunuz sürece video akışını kontrol etmeye devam edebilirsiniz.

Bu sistemlerle ilgili en belirgin sınırlama pil ömrü ve menzildir, çünkü kamp alanınızdan uzaktaki uzun mesafeli baskınlar telefonunuzun veya başka bir alıcının baz istasyonundan sinyal kaybetmesine neden olabilir.

Ancak, sisteminizin giriş ve çıkışlarını (menzil sınırlamaları ile birlikte) bilmek için vaktinden önce biraz çalışmaya istekli olduğunuz sürece, bunlar güvenlik meraklısı kampçı için mükemmel bir seçenek olabilir.

Taşınabilir Kamera Sistemi

En üst düzeyde güvence için kampçılar kamp alanlarını incelemek için taşınabilir, uzaktan erişilebilen kamera sistemlerine güvenebilirler. Özellikle bu sistemler, yıllar içinde rakip güvenlik sistemlerinin çoğundan daha uygun fiyatlı ve çok daha küçük hale geldi.

Bu cihazlar kendi şebekeleri üzerinden telefonunuza kablosuz olarak veri aktarabilir, yani arka ülkenin uzak bir bölgesinde olsanız bile, belirli bir bölgede olduğunuz sürece video akışını kontrol etmeye devam edebilirsiniz.

Bu sistemlerle ilgili en belirgin sınırlama pil ömrü ve menzildir, çünkü kamp alanınızdan uzaktaki uzun mesafeli baskınlar telefonunuzun veya başka bir alıcının baz istasyonundan sinyal kaybetmesine neden olabilir.

Ancak, sisteminizin giriş ve çıkışlarını (menzil sınırlamaları ile birlikte) bilmek için vaktinden önce biraz çalışmaya istekli olduğunuz sürece, bunlar güvenlik meraklısı kampçı için mükemmel bir seçenek olabilir.

Tripwire Alarmı

(Tripwire, pasif bir tetikleme mekanizmasıdır. Tipik olarak, fiziksel hareketi algılamak veya tepki vermek için bir cihaza bir tel veya kordon bağlanır.)

“Teknoloji” ile ilgili olarak, bunlar oldukça ilkeldir, ancak aslında görev için birkaç malzemeye ihtiyacınız vardır, bu yüzden gittikleri listeye! Tripwire alarmı, gençken tüm çocukların uğraştığı bir alarmdır ve fieldcraft’ın tüm tecrübeli uygulayıcıları daha önce kullanmışlardır.

Tripwire alarmı, her şey kadar çok yönlü ve uyarlanabilir ve çakıl taşlarıyla dolu özlü teneke kutulardan gürültülü taş yığınlarına veya çınlayan kalay kaplamaya kadar değişebilir. Hatta oltadan sarkan bir dizi jingle zili bile olabilir!

Gafil her işe burnunu sokan adımlar ya inşallah olsun ya da olmasın kamp yerinde misin duyuyor musun büyük bir kargaşa, bir yükseltir bir bomba buldu önemli olan.

Uzun mesafeli izleme için özellikle popüler bir varyasyon, ekli tripwire dokunulduğunda sabit bir ateşleme pimi üzerine 12 gauge boş basacak bir kürek ile açık bir armatürden oluşan basit bir “zip tabancası” kurulumunu kullanır.

Yanlış mermiyi takmış olsanız bile hiçbir şekilde ateşli silah olarak işlev görecek şekilde tasarlanmamışlardır, ancak bu kesinlikle çok uzun bir yoldan duyabileceğiniz bir varyasyondur. Hiçbir şey için değil, aynı zamanda davetsiz misafiri oldukça korkutacak!

Güvenlik Ekipmanları Gizlenmeli

Kamp alanınızı güvence altına almak ve korumak için herhangi bir teknolojik yöntem kullanıyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken bir şey, güvenlik çözümünüzü gizlemek veya başka bir şekilde kamufle etmek için acı çekilmesi gerektiğidir.

İlk olarak, görünür bir güvenlik sistemi, kötü adamlara eyleme geçirilebilir bilgiler sağlayarak, sistemi kendi amaçları için atlatmalarına veya hatta yıkmalarına izin verir. Kötü hamle!

İkincisi, görünür bir güvenlik cihazı kampınızın profilini yükseltir, tam tersini değil. Bu aslında başka birinin kampını seçmiş ya da tamamen yürüyerek gitmiş olabilecek hırsızlara daha çekici gelebilir.

Hiçbir şey için değil, güvenlik sisteminin kendisi ödül olabilir, çünkü kameralar, dedektörler ve aydınlatma sistemleri kolayca çıkarılabilir ve çıkarılabilir. Yaralanmaya hakaret eklemekten bahset!

Dış muhafazalarını çevreye uyarlanabilir veya çevreye özgü düşük profilli kamuflaj renkleriyle dikkatlice boyayarak bu sistemlerin çoğunu kolayca gizleyebilirsiniz.

Ek olarak, küçük, ev yapımı “dişli çarklar” sensörleri, kameraları ve diğer cihazları kolay gözlemlemeye karşı kolayca gizleyebilir.

Yerel yaprakları ve diğer malzemeleri bile kullanabilirsiniz, sadece cihazı kir, yaprak ve diğer döküntülerle kirletmemeye veya başka şekilde bozmamaya dikkat edin.

Çadırınızdaki Değerli Eşyalarınızı Koruyun…

Kamp alanınızı güvence altına almak, doğru prosedürlerin ve belirli ekipman veya teknoloji parçalarının kullanılmasıyla mümkündür. Çadır kanadını veya kapıyı tek başına sabitlemek, çevrenin genellikle yüksek güvene sahip olduğu bazı durumlarda yeterli olabilir, ancak yalnızca dürüst insanları dürüst tutacaktır,

Herhangi bir girişimci hırsız, hediyelere saniyeler içinde ulaşmak için çoğu çadır malzemesini doğrudan kesebilir veya yırtabilir ve bu, sahada varlık koruması veya teçhizatınızı sağlamak istiyorsanız diğer ustaca yöntemlere güvenmeniz gerektiği anlamına gelir.

Bu makalede sizinle paylaştığımız yöntemleri gözden geçirdiğinizden ve bunları belleğe kaydettiğinizden emin olun.

Yazının orijinalini (https://modernsurvivalonline.com/tent-security/) adresinde bulabilirsiniz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org

Advertisements

One thought on “Kampta Çadır Güvenliği: Çadırınızı Nasıl Güvende Tutarsınız?

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et