Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak mesajlarla bizlere yöneltilen sorulardan olan “Dünyanın en güzel şelalelerini” tanıttık. Listemizi alfabetik sırayla hazırladık. Listemizde yer alan muhteşem şelaleleri gezip görmek size kalmış. Listemizi hazırlarken bazı bölümlerde çeviri programları kullandık, anlatım bozuklukları için özür dileriz.

Dünyanın En Güzel 40 Şelalesi

Şelaleler gezgin listelerinin başında gelirler ve o kadar değerlidirler ki, genellikle parklar veya UNESCO tarafından koruma altına alınırlar. Her yıl, insanlar bir uçurumun kenarından dökülen ve aşağıdaki dünyaya düşen suyun manyetik gücüne tanık olmak için dünyayı dolaşıyor.

Bir şelaleyi ziyaret etmek, insanlar için eşsiz deneyimlerden biridir. Kayaların üzerinden havuza dökülen köpüklü suyun sizi bir tazelik sisi içinde bırakması, ancak bir şelaleye ilk kez tanık olduğunuzda anlatılabilecek bir duygudur.

Doğanın dünyadaki en rahatlatıcı ama aynı zamanda canlandırıcı ve güzel yaratımlarından biri de şelaledir. Suyun bir kaya yüzeyinden bir havuza veya altındaki azgın nehre düşmesini izlemek konusunda büyüleyici bir şey var. Yüzlerce metre yüksekten düşen suyun oluşturduğu şelalelerin çıkardığı ses, saf su hacmi izleyenleri büyüler. Dünyanın dört bir yanına dağılmış binlerce şelale var, ancak hepsi eşit güzellikte değil.

Şelalelerin neden bu kadar büyüleyici olduğunu tam olarak açıklamak zor, ancak etkilerini inkar etmek mümkün değil.

Dünyadaki en ferahlatıcı kaçamakları mı arıyorsunuz? Dünyada yüzyıllardır ziyaretçileri cezbetmesiyle bilinen sayısız şelale var!

Dünyanın En Yüksek ve En Güzel Şelaleleri

Dünyanın en yüksek şelalesinin Venezuela’da bulunan Kerepakupai Meru Şelalesi (İspanyolca: El salto Ángel) olduğunu biliyor musunuz? Angel Şelalesi ve dünyanın en çok ilgi gören diğer şelalelerini tanıttık. En uzun olanlardan binlerce metre yükseklikten dökülen, maceralı yürüyüşler sunan şelaleler, içinizdeki gezgini çok memnun edecek!

Bazen mükemmel şelale manzarasına ulaşmak oldukça uzun bir yürüyüş olsa da, yüzde taze düşen sisin muhteşem hissi ve doğal dünyanın saf majestelerine bir bakış, bir gün geçirmek için değerli bir yoldur.  

Metrelerce yukarıdan aşağı dökülen nehirler her zaman için etkileyici bir görsel sunuyor. Doğanın bu harika oluşumlarını ziyaret etmek isterseniz listemizde en güçlüden, en yükseğe bütün seçenekleri bulacaksınız.

Dünyanın en büyük, en uzun veya en güçlü şelalesi olarak müjdelenen şelalelerden, ayaklarının altında cezbedici yüzme havuzları bulunan az bilinen şelalelere kadar, bunlar dünyanın en iyi ve en güzel şelalelerinden bazılarını tanıttık.

Bir sonraki maceranıza yönlendirmek için dünyanın en güzel şelalelerinin bu kullanışlı listesini hazırladık. Sizler için dünyanın en iyi şelaleleri listemiz ile gezilip görülmesi gereken 40 şahane şelaleyi tanıttık. Dünyanın en güzel şelaleleri listemizle daha fazlasını okuyun. Toprak Ana’nın görkemli güzelliğine sahip gezmeye değer dünyadaki ünlü şelalelerin listesi:

Dünyanın Ziyaret Edilmesi Gereken En Güzel Şelaleleri

www.turkeyoutdoor.org

1 Agrio Şelaleleri, Arjantin

Agrio Şelaleleri, Argentina

Agrio Nehri, 60 metre yüksekliğindeki Agrio Şelaleleri‘ni (Salto del Agrio) oluşturmak için bir kaya çıkıntısından aşağı yuvarlanır. Şelale, Arjantin’in Patagonya bölgesindeki Caviahue kasabasına sadece bir kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Agrio Şelalelerinin renkleri için zorlayıcıdır. Buradaki nehir kükürtlü ve alttaki havuz canlı bir yeşil. Havuz, renklerin fotojenik kontrastına katkıda bulunan kırmızı ve sarı volkanik kayalarla çevrilidir.

Bölge topografyası, kayaların ve yemyeşil ağaçların karışımıyla da güzeldir. Başa benzeyen bir bazalt kayanın ikiye böldüğü şelaleler, şelalelerde bir gökkuşağı görmenin en iyi şansı için sabahın erken saatlerinde gelin. Şelaleleri görmek için üç gözetleme noktası var.


2 Akaka Şelaleleri- Hawaii, ABD

Akaka Şelaleleri- Hawaii, ABD

Aşağıdaki bir vadiye 442 fit (135 metre) düşerek düşen ‘Akaka Şelalesi kendi başına büyüleyici olsa da şelalenin etrafındaki manzara onu dünyadaki pek çok diğerinden ayıran şeydir. Yemyeşil, el değmemiş yağmur ormanlarıyla çevrili, keskin su şeridi, mükemmele yakın bir akıntıyla aşağıdaki mağaramsı vadiye düşüyor.


3 Angel Şelalesi, Venezuela (En Yüksek Şelale)

Angel Şelalesi, Venezuela

Kerepakupai Meru Şelalesi (İspanyolca: El salto Ángel), Venezuela’da bulunan dünyanın en yüksek çağlayanıdır. National Geographic ekibi tarafından 1949 yılında yapılan resmî ölçüme göre 979 m yüksekliğindedir.

Venezuela’da bulunan Angels Şelaleleri, şaşırtıcı bir şekilde 979 metre veya 3,212 fit ile dünyanın en yüksek şelalesidir- karşılaştırma için bu, Niagara Şelalesi’nden 15 kat daha yüksektir. Su Churun ​​Nehri‘nden gelir ve bir dağın kenarından aşağıdaki bir dizi beyaz su akıntısına serbest düşüş yapar. Rapids’in hemen ötesinde 30 metrelik ikinci bir düşüş var.

Ancak şelaleye ulaşmak kolay değil. Önce Canaima kasabasına giden küçük bir uçağa binmeniz gerekecek ve ardından şelalelere bir günlük tekne yolculuğu yapacaksınız. Gerçekten etkileyici 3212 fit (979 metre) ile Angel Şelalesi, dünyanın en yüksek tekil şelalesidir.

Venezuela ziyaretçileri için kesinlikle görülmesi gereken bir cazibe merkezi. Angel Şelaleleri, yüksekliği yeterince etkileyici olmadığı için UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak da kabul edildi ve ünlü kaşif Sir Walter Raleigh tarafından El Dorado şehrini ararken keşfedildiği iddia edildi. Angel Şelalesi hala oldukça uzak olarak kabul edildiğinden, şelalenin modern ziyaretçileri nehir yukarı doğru bir yolculuğa çıkıyor. Ancak gözüpek şelale avcıları, dünyadaki en muhteşem yerlerden birini ziyaret ederek ödüllendirilecekler.

Gitmek için?  Nehir gezilerinin çoğu, su seviyelerinin güvenli nehir geçişini sağlayacak kadar yüksek olduğu ve manzaraların en parlak olduğu Haziran ve Aralık ayları arasında gerçekleşir. Yılın diğer zamanlarında geziler mümkün olmayabilir, bu nedenle buna göre plan yapın.

İlginç Bilgi: 979 metre yüksekliğindeki Angel Şelalesi dünyanın el değmemiş en yüksek şelalesi. Bolivar bölgesinde UNESCO Dünya Mirası Sit Alanlarından biri olan Canaima Ulusal Parkı’nda bulunan şelaleyi seyretmenin en iyi yolu uzaktan ya da havadan bakmak çünkü sık bir ormanla çevrili.

Angel Şelalesi’nin büyük şelalelerden biri olmasının özel nedeni, dünyanın en yüksek şelalesi olmasıdır. 979 metre yükseklikten düşerek adını ABD’li Jimmy Angel’dan alıyor. Şelale, 52 metre yüksekliğe sahip Niagara Şelalesi’nden 15 kat daha yüksek. Evet, bu dünyanın en yüksek şelalesi ve görülmesi gereken bir manzara.


4 Ban Gioc Şelaleleri, Vietnam

Ban Gioc Şelaleleri, Vietnam

Ban Gioc-Detian Şelaleleri Çin ve Vietnam arasında doğal sınır olarak kabul edilen saklı bir cennettir. Hanoi şehrinin 272 km kuzeyinde yer alan şelalelerin boyu 30 m ile 300 m arasında değişmektedir. Uluslararası bir sınırda yer alan 4. en büyük şelale olan Ban Gioc – Detian Şelalesi‘nin hem Vietnam’da hem de Çin’de bir evi var. Çoğunlukla iki şelale gibi görünse de yağışlı mevsimlerde bir oluyor. Kayalara çarpan gürleyen sesi uzaklardan duyulabilir.

Ban Gioc-Detian Şelalesi, Çin ve Vietnam’ın sınırındaki Quây Sơn Nehri üzerindeki iki şelalenin ortak adıdır. Iguazu, Victoria ve Niagara şelalelerinden sonra ulusal sınırlardaki dördüncü en büyük şelaledir. Görülmesi gereken bir doğa harikası ve turistlerin akın akın gittiği bir yerdir.

Üç kademeden aşağı inen ve yemyeşil bir manzara ve peri masalı gibi sivri dağlarla desteklenen Ban Gioc Şelalesi (Çin tarafındaki Gözaltı Şelalesi), Çin sınırında ve Asya’nın en büyük şelalesi olarak yer alıyor.

Çin tarafında, düşüş 70 metreden fazla ve şelale yaklaşık 200 metre genişliğinde. Şelaleler, iki ülkeyi ayıran Quay Son Nehri tarafından besleniyor ve üç katın üzerinden akan suyun sesi gök gürültülü ve harika.

Uluslararası bir sınırda yer alan 4. en büyük şelale olan Ban Gioc – Detian Şelalesi’nin hem Vietnam’da hem de Çin’de bir evi var. Çoğunlukla iki şelale gibi görünse de yağışlı mevsimlerde bir oluyor. Kayalara çarpan gürleyen sesi uzaklardan duyulabilir ve Vietnam’da ziyaret edilecek en iyi yerlerden biridir.


5 Bridalveil Şelalesi, California, ABD

Bridalveil Şelalesi, California, ABD

Güz Bridalveil batı yamacında, katarakt Sierra Nevada içindeYosemite Ulusal Parkı, doğu-orta Kaliforniya, ABD Esas olarak eriyen karlarla beslenen şelale, 620 fit (189 metre) yüksekliğe sahiptir ve parkın en doğal özelliklerinden birini oluşturur. 

Yosemite Ulusal Parkı içinde yer alan Bridalveil Şelalesi, parktaki en ikonik şelalelerden biri, diğeri ise daha büyük Yosemite Şelaleleridir. Ansel Adams’ın fotoğrafçılığının hayranıysanız, Inspiration Point’ten çekilen ünlü Yosemite Vadisi karesinden düşmeleri tanıyabilirsiniz.

Bridalveil Şelalesine, tabanına döşeli bir patikadan kısa bir yürüyüşle ulaşılabilir. İlkbaharın başlarındaki yoğun akış sırasında, muhtemelen şelalelerden gelen sisten sırılsıklam olacaksınız.

Adı, bölgenin sık rüzgarları sisi yana doğru estiğinde düşüşün peçe benzeri görünümünden türemiştir. Bu fenomen aynı zamanda sonbaharda Kızılderili isminde de yer alıyor; buna Pohono adını verdiler, “Şiddetli Rüzgarın Ruhu” anlamına geliyordu.


6 Dudhsagar Şelalesi, Hindistan

Dudhsagar Şelalesi, Hindistan

Hindistan’ın en yüksek ve en etkileyici şelalelerinden biri olan Dudhsagar Şelalesi, yaklaşık 30 fit genişliğinde dört kat halinde 1.000 fitten fazla aşağıya iner. Suyun düştüğü ve püskürtüldüğü hız ve kuvvet, Dudhsagar Şelalesi‘ne “süt denizi” takma adını veriyor çünkü bu, aşağıdaki Mandovi Nehri’ne düşerken yarattığı yanılsamadır.

Goa ve Karnataka sınırında bulunan Dudhsagar Şelalesi, puslu spreyi ve Batı Ghats’ın yüksek zirvelerinde yer almasıyla ünlüdür. Muson mevsimi, akışının hem hızlı hem de öfkeli olduğu Dudhsagar’ı ziyaret etmek için en iyi zamandır.

Hindistan’ın en yüksek ve en etkileyici şelalelerinden biri olan Dudhsagar Şelalesi, yaklaşık 100 fit genişliğinde dört kat halinde 1000 fitten fazla aşağı iner. Suyun düşme ve püskürme hızı ve gücü, Dudhsagar Şelalesi’ne “süt denizi” takma adını da verir, çünkü bu, aşağıdaki Mandovi Nehri’ne düşerek yarattığı illüzyondur.

Şelaleler, Hindistan’ın Goa eyaletinde, Panjum’a yaklaşık 60 kilometre ve Mudgaon’a 45 kilometre uzaklıkta, Bhagwan Mahaveer Kutsal Alanı içinde yer alıyor.


7 Epupa Şelalesi Angola ve Namibya sınırı

Epupa Şelalesi Angola ve Namibya

Epupa Şelalesi (Angola’da Pztte Negro Şelalesi olarak da bilinir), Kunene Bölgesi’nin Kaokoland bölgesinde, Angola ve Namibya sınırındaki Cunene Nehri tarafından oluşturulan bir dizi büyük şelaledir.

Nehir bu alanda yaklaşık 0,5 kilometre (1,600 ft) genişliğindedir ve 1,5 kilometre (0,93 mil) uzunluğunda bir dizi şelale halinde düşer ve en büyük tek düşüşün yüksekliği 37 metredir (121 ft.) Şelalenin yakınındaki yerleşime de Epupa denir. “Epupa” adı, düşen suyun yarattığı köpüğe atıfta bulunarak “köpük” için Herero kelimesidir.


8 Fairy Şelalesi, Columbia Nehri Vadisi, Oregon

Fairy Şelalesi, Columbia Nehri Vadisi, Oregon

Fairy Şelalesi, bazalt kayalar üzerinden dökülürken geniş su kollarına ayrılarak kaya ve yeşillikler arasından akıyor. 6 metre yüksekliğiyle çok da uzun değil ama olağan üstü bir manzaraya sahip.

130 km uzunluğundaki Columbia Nehri Vadisi, Oregon ve Washington eyaletleri arasında doğal bir sınır oluşturuyor. Nehri takip ederseniz karşınıza çıkacak manzara doğuda açık otlaklardan sık bitki örtüsüne, batıdaysa ılıman yağmur ormanlarına kadar çeşitleniyor. Columbia Vadisinin Oregon tarafında yaklaşık 90 şelale bulunuyor.


9 Fall Creek Şelaleleri, Tennessee, ABD

Fall Creek Şelaleleri, Tennessee, ABD

256 metreye düşen Fall Creek Şelaleleri, Mississippi Nehri’nin doğusundaki en yüksek serbest düşüş şelalesidir. Tennessee’deki engebeli Cumberland Platosu‘nun doğu kesiminde yer alan şelaleler, Fall Creek Şelaleleri Eyalet Parkı’nın bir parçasıdır ve toplamda yaklaşık 715 fit kazanan üç millik bir gidiş-dönüş yürüyüşle erişilebilir.

Ana şelalelerin ötesinde, park, diğer beş güzel şelalenin yanı sıra şelaleler, geçitler ve 34 mil yürüyüş parkurlarına ev sahipliği yapıyor. Hatta bir kabinde veya kamp alanında kalabilirsiniz.


10 Gullfoss (Golden Falls), İzlanda

Gullfoss Şelalesi, İzlanda

İzlanda’daki Hvita Nehri’nde, Gullfoss “altın şelaleler” anlamına gelir ve adını, şelalenin güneşte altın parlamasını sağlayan nehirdeki buzul tortusundan alır. 105 fit yüksekliğindeki şelale, neredeyse dik açılarla hizalanmış iki aşamada çöküyor ve gök gürültüsüne yaklaşırken çılgın bir yanılsama yaratıyor, bu altın şelaleler de dünyanın uçlarına kadar uzanıyor. İzlanda’nın yemyeşil, kadife yeşili manzarasına karşı büyülü bir manzara.

Güçlü Olfusa Nehri üzerinde bir yerde İzlanda’nın en ikonik şelalesi olan Gullfoss Şelalesi ve ülke genelinde bulunabilecek doğal, buz tonlu güzelliğin gerçek bir göstergesidir. Çoğunlukla yukarıdan bakıldığında, Gullfoss dramatik bir manzara sunar: sanki uçurumdan akan su basitçe ince havaya kayboluyormuş gibi görünür. Bir zamanlar güç üretimi için bir kaynak olarak düşünüldüğü kadar güçlü olmasına rağmen, kaskad sadece 104 ft (32 metre). Ama rakamlar sizi yanıltmasın, Gullfoss’u mutlaka görülmesi gereken bir turistik yapan, akan suyun saf gücü.

Eski bir özel şelale olan Gullfoss, şimdi devlete ait ve İzlanda’da ziyaret edilecek en popüler yerlerden biriTuristler için popüler bir günübirlik gezi alanı olan ‘Altın Çember’in bir parçası olan bu şelale, Avrupa’nın en iyilerinden biridir.

Gitmek için?  İzlanda’nın geri kalanında olduğu gibi, Yaz’ın daha sıcak havası ve nefes kesen uzun günleri, şelaleleri tüm ihtişamıyla görmek için en iyi zamanı oluşturuyor. Birçoğu, kayalıkların üzerinde en iyi aydınlatma için öğleden sonra 3pm-4pm civarında bir ziyaret önermektedir.


11 Havasu Şelaleleri, Arizona, ABD

Havasu Şelaleleri, Arizona, ABD

Havasu Şelalesi, Büyük Kanyon’un bir yan kanyonunda turuncu-kırmızı kayalıklardan parlak turkuaz mavisi havuzlara dökülen beş Havasupai Şelalesi’nin en güzelidir.

Şelalelerin tümü Havasupai Kızılderili Rezervasyonunda bulunur ve yalnızca önceden rezervasyon ve ücret ödenmesi gerektiren 10 millik bir gecelik yürüyüşle erişilebilir- gündüz yürüyüşe izin verilmez ve kamp alanında en az bir gece geçirmeniz gerekir. Kanyonda çoğu insan üç gece geçirir.

Kanyona girmesine izin verilen insan sayısı sınırlıdır ve bu kova listesine layık şelaleyi deneyimlemek için genellikle bir bekleme listesi vardır.

İlginç Bilgi: Mavi ve yeşil renkli şelale Büyük Kanyon’un pek çok şelalesinden en popüler olanıdır. Ancak şelaleyi ziyaret etmek için tek yönde 16,1 kilometre yürümeniz gerekiyor.


12 Huangguoshu Şelalesi Anshun, Çin

Huangguoshu Şelalesi Anshun, Çin

Huangguoshu Şelalesi Ulusal Parkı olarak bilinen, Anshun Şehri’nin 45 km (28 mil) güneybatısındadır. Küçük şelaleler ile birlikte şelalenin cazibesi, Çin Ulusal Turizm İdaresi tarafından AAAAA doğal alan olarak sınıflandırılan doğal bir turistik bölgedir. 

Huangguoshu Şelalesi‘nin bakış açısı, izleyicinin konumuna göre değişir. Bir görüntüleme noktası, şelalenin uzaktan görülebildiği Şelale İzleme Köşkü’dür (Guan Bao ting). Bir diğeri ise şelalenin kuşbakışı görülebildiği Su İzleme Sahnesi (Guan Bao Ting) . Üçüncüsü, ziyaretçilerin sahneyi görmek için başlarını kaldırdıkları Şelale İzleme Sahnesi (Guan Bao Tai).

Şelalenin ve çevresindeki doğanın güzelliği sayesinde Çin Turizm Kurulu’ndan bir doğal güzelliğe verilebilecek en yüksek puanı, yani AAAAA aldı. Huangguoshu Şelalesi, Guiyang’daki Ejderha Sarayı ve Anshun tren istasyonlarına hizmet veren özel bir otobüs hattı vardır.


13 Iglesias Şelalesi Kosta Rika

Iglesias Şelalesi Kosta Rika

UNESCO Dünya Mirası Sit Alanlarından biri olan Cocos Adası Ulusal Parkı‘nda bulunan Iglesias şelalesi, yıl boyunca yoğun yağış alan (6,35 metre civarı) ulusal parkı süsleyen büyüleyici şelale ve akarsulardan yalnızca biri.


14 Iguazu Şelalesi, Arjantin/Brezilya

Iguazu Şelalesi, Arjantin ve Brezilya

Iguazu Şelaleleri, Iguazu nehrinin şelaleleridir ve Brezilya ve Arjantin sınırında yer almaktadır. Şelaleler dünyanın en büyük şelale sistemidir ve çoğu Arjantin tarafında yer alırken, Brezilya’da da düşenler vardır. 1541’de keşfedilen efsaneye göre bir tanrı, sevgilisiyle kanoya binip öfkeyle kaçan bir kızla evlenmek istedi, nehri keserek şelaleler ve ikisi için sonsuz bir düşüş yarattı.

Iguazu Şelaleleri, aslında, Iguazu Nehri üzerindeki Brezilya ve Arjantin arasındaki sınırda dünyanın en büyük şelalesini oluşturmak için neredeyse üç kilometre boyunca uzanan yüzlerce bireysel şelalenin bir zinciridir. 70 metreden aşağı yuvarlanan bu suyun görsel ve işitsel efektleri gerçekten de dünyada eşi benzeri olmayan bir şey.

Niagara Şelalesi‘nde olduğu gibi, Iguazu Şelalesi de Arjantin ve Brezilya sınırını aştığı için iki ülkeyi kapsayan bir dönüm noktasıdır. Ancak pasaportunuzdaki iki damga yeterli değilse, bu Şelaleler aynı zamanda dünyanın en büyük şelale sistemi olarak kabul edilir. Iguazu sadece 269 fit (82 metre) boyunda olmasına rağmen, su perdesi 5,249 fit (1,600 metre) üzerinde uzanır. Aslında o kadar uzun ki Eleanor Roosevelt ona baktığında, “Zavallı Niagara!” diye haykırdığı söyleniyor. Ona inanmıyor musun? 

Gitmek için? Şelaleler yıl boyunca doğaldır, bu nedenle gitmek için en iyi zaman odaklanmanıza bağlıdır. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında, düşüşler en güçlüdür, ancak hava ıslak ve yağışlı olabilir. Mart-Nisan ve Ağustos-Eylül ayları sizi daha kuru iklimlerde bulacaktır, ancak şelaleler biraz daha kalabalık olabilir.

Yeri: Bu şelalenin iki yüzü var, biri Brezilya’ya biri Arjantin’e dönük. Iguazu Irmağı üzerindeki şelale, iki farklı UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı‘nda yer alıyor: Arjantin’deki Iguazú Ulusal Parkı ve Brezilya’daki Iguaçu Ulusal Parkı.

Çevredeki ormanlık yağmur ormanları eşit derecede güzeldir ve asla unutamayacağınız büyülü bir anı yaratır. Şelaleler bir milli parkta korunmaktadır ve Arjantin veya Brezilya tarafından izlenebilir.

Dünyanın en büyük şelale sistemlerinden biri olan bu büyüleyici şelale 2011’de Doğanın 7 Harikası listesine de girdi. Islanmaya hazırsanız şelaleye yaklaşabileceğiniz patikalar var.


15 Jog Şelalesi, Hindistan

Jog Şelalesi, Hindistan

Jog Şelaleleri, Hindistan’daki en yüksek ikinci şelaledir ve Kunchikal Şelaleleri (Hindistan’daki en yüksek şelale) ile aynı eyalette yer alır ve eyaletin en ünlü doğal cazibe merkezlerinden biridir. Mevsimsel bir şelale, bunu ziyaret etmek, duyular için bir zevktir. 

Hindistan’ın batı kıyısından çok uzakta olmayan Jog Şelaleleri muson mevsiminde (Ağustos-Aralık) bakıldığında en çarpıcı olan bölümlere ayrılmış bir şelaledir. Yağmurun yoğun olduğu bu zaman boyunca, şelaleler örümceksi bir damladan kayalıklardan yeryüzüne doğru akan güçlü bir doğa gücüne dönüşür.

Karnataka eyaletinin derinliklerinde, tüm Hindistan’daki en dik ikinci şelale olarak da bilinen görkemli Jog (veya Joga) Şelaleleri bulunur. Yükselen 830 ft (253 metre) yükseklikteki şelaleler, etkileyici bir şekilde yemyeşil Hint manzarası üzerinde aşağı doğru inişin komuta manzarasını sunar. Yani, temel olarak, Hindistan’da seyahat eden bir şelale bağımlısıysanız, Jog Falls listenizde olmalıdır.

Gitmek için?  Yıl boyunca hoş olsa da, sıcaklıklar 23 ila 32 santigrat derece arasında kaldığından, İlkbahardan Yaz başlarına (Nisan-Temmuz arası) yüksek su seviyeleri ile düşük sıcaklık arasında büyük bir denge kurmak için en iyi zamandır. Aslında profesyoneller, düşmelerin en güçlü olduğu söylenen muson mevsiminin zirvesinde giderler.


16 Kaieteur Şelalesi, Guyana

Kaieteur Şelalesi, Guyana

Amazon yağmur ormanlarında bulunan Kaieteur Şelalesi, üzerinden akan suyun hacmini karşılaştırdığımızda dünyanın tek damlalık en büyük şelalesidir.

Guyana’da insanlar, Amazon yağmur ormanlarının ortasında bir uçurumun kenarından etkileyici miktarda suyun döküldüğü Kaieteur Şelaleleri’ne akın ediyor. Şelalelerin konsolide ve muazzam hacmi sayesinde, Kaieteru, su hacmine göre en büyük tek damla şelalesi olarak kabul edilir ve 741 fitlik bir düşüşe sahiptir. (Bu, Niagara’dan dört kat daha uzun ve Victoria Şelaleleri’nden iki kat daha yüksek.)

Amazon’un derinliklerinde bulunan Kaieteur Şelalesi, yağmur ormanlarının ve genel olarak Güney Amerika’nın paha biçilmez hazinelerinden biri olarak kabul edilir. Su hacmine göre sayıyorsanız, aynı zamanda en büyük (tek damla) şelaledir, bu yüzden ıslanmaya hazırlanın! 741 fit (226 m) yükseklikteki Kaieteur, doğanın dramatik ihtişamına ve biraz da hayranlık uyandıran maceraya harika bir bakış sunuyor. Ancak biraz uzak bir konuma aldanmayın, Kaieteur 1870’de keşfedildi ve neredeyse o zamandan beri mutlaka görülmesi gereken bir seyahat deneyimi oldu.

Gitmek için? Bu bölgedeki hava durumu biraz tahmin edilemez olabilir ve bu da düşmeleri en iyi ne zaman göreceğinizi belirlemeyi zorlaştırır. Sıcak (ama sıcak değil) ve kuru bir gün hedefleyin. Guyana’da kurak mevsim Mart’tan Haziran’a kadar sürer ve maceranızı planlamak için uygun bir zaman olur.

Guyana’daki Amazon yağmur ormanlarının derinliklerinde gizlenmiş Kaieteur Şelalesi’ne ulaşmak için ciddi bir çaba gerekiyor. Ancak ödül, 226 metre veya 741 fit ile dünyanın en yüksek tek damla şelalesidir. Şelalelere başkent Georgetown’dan küçük uçaklarla yapılan düzenli uçuşlarla ulaşılıyor. Pist inişinden şelalenin tepesine 15 dakikalık yürüme mesafesindedir. Bununla birlikte, en iyi manzaralardan bazıları içeri ve dışarı uçuyor.

Niagara Şelalesi’nden yaklaşık beş kat daha yüksektir ve yüksekliği ve hacmi karşılaştırıldığında Victoria Şelalesi’nin neredeyse iki katıdır, bu da onu dünyanın en güçlü ve görkemli şelalelerinden biri yapar.


17 Kawasan Şelalesi, Cebu Adası, Filipinler

Kawasan Şelalesi, Cebu Adası, Filipinler

Filipinler’deki Cebu Adası‘ndaki Badian kasabasında bulunan Kawasan Şelaleleri, destansı dünya şelaleleri kapsamında o kadar da çarpıcı değil. Ama içine düştükleri turkuaz su havuzu kesinlikle öyledir. Hal böyle olunca da seyahat Instagram çekimleri için anlık bir sansasyon haline geldiler.

Doğal yüzme deliklerine ve lagünlere dökülen bu üç şelale serisi sadece güzel değil, aynı zamanda interaktif. Kawasan Şelaleleri’nde soyunup serin suya dalabilir veya bir sonraki havuza doğru orman yollarında yürüyüşe devam edebilirsiniz. Şelaleler, Cebu şehrinin güneybatısında, Cebu Adası’nda bulunuyor.

Şelalelere ulaşmanın en iyi yollarından biri, şelalelere ulaşmadan ve aşağıdaki berrak mavi havuza atlamadan önce sizi ormanda bir maceraya çıkaran bir kanyon geçişi turuna kaydolmaktır.


18 Kravice Şelaleleri Bosna-Hersek

Mostar’ın güneybatısındaki bu şelaleler bir doğa koruma alanı içinde yaklaşık 150 metre uzunluğunda bir alanda çağlıyor. Suyun soğukluğuna rağmen, şelalelerin dibindeki gölde yüzmek halk arasında çok sevilen bir etkinlik.


19 Kunchikal Şelalesi – Karnataka Hindistan

Kunchikal Şelalesi – Karnataka Hindistan

Kunchikal Şelalesi, Hindistan’daki en yüksek şelale ve 455 metre yükseklikten oluşmaktadır. Karnataka’da bulunan bölgede şiddetli yağışlar vardır.

Ayrıca Hindistan’daki tek kalıcı yağmur ormanı araştırma istasyonu da bu bölgede bulunmaktadır. Karnataka’da bulunan bölgesi yoğun yağış alır ve Hindistan’daki tek kalıcı yağmur ormanı araştırma istasyonuna sahiptir.

Shimoga’daki büyüleyici bir şelale olan Kunchikal Şelalesi, Hindistan’ın en yüksek şelalesidir ve 455 metre yükseklikten düşer. 


20 McWay Şelaleleri, California

McWay Şelaleleri, California

McWay Şelalesi, Carmel’in yaklaşık 60 km güneyinde, Julia Pfeiffer Burns Eyalet Parkı’ndaki McWay Creek’ten yıl boyunca akan , merkezi California’daki Big Sur sahilinde 80 fit yüksekliğinde (24 m) bir şelaledir. 

Pasifik Okyanusunun yüksek gelgit sırasında, bir gelgit, doğrudan okyanusa dökülen bir şelaledir. Kaliforniya’daki diğer tek gelgit Alamere Şelalesidir.


21 Merriman Şelalesi Olympic Ulusal Parkı, Washington

Yağmur ormanlarının doğal güzelliklerinin arasından, otlar bürümüş kayalıkların üzerinden ve yosun kaplı taşların etrafından kademeli olarak 12 metre aşağıya dökülen Merriman Şelalesi, Olympic Ulusal Parkı’nın en dikkat çekici noktalarından biri.

Şelale, parkın güney sınırındaki Quinault Gölü bölgesinde bulunuyor. Şelalenin çevresini saran yoğun bitki örtüsü, her yıl ortalama 365 cm yağış alan ılıman yağmur ormanlarının bir parçası olan Quinault Yağmur Ormanı.

Bu şaşırtıcı yağış miktarıyla Olympic Ulusal Ormanı’nın bu kısmı, belki de Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok yağış alan yeri olabilir. Bu durumda, parkın çok sayıda muhteşem şelaleye ev sahipliği yapması hiç de şaşırtıcı değil.


22 Nauyaca Şelalesi Kosta Rika

Nauyaca Şelaleleri, yaklaşık seksen metre genişliğinde bir kanyonda yer almaktadır. Şelalelerden biri serbest düşüşte kırk beş metre yüksekliğinde, diğeri kademeli düşüşte yirmi metre yüksekliğinde olup, dibinde bin metrekarelik ve altı metre derinliğinde bir havuz oluşturur. Daha sonra, tüm ailenin eğlenmesi için kullanılabilecek daha küçük boyutlu diğer doğal havuzlar var.
Kosta Rika’daki Nauyaca Şelaleleri, turistlerin süvarileri genişletebileceği, yürüyebileceği, yüzebileceği, tırmanabileceği, zıplayabileceği, fotoğraf çekebileceği ve harika bir gün geçirebileceği doğa ve macera sevenler için ideal bir yerdir. Kosta Rika’nın güneyinde.

İlginç Bilgi: Yaklaşık 80 metre genişliğindeki bir kanyonda çağlayan bu şelale, doğal güzelliğinin yanı sıra, at binme ve yüzme gibi aktiviteler için de ziyaret ediliyor.


23 Niagara Şelalesi, ABD/Kanada

Niagara Şelalesi, New York ve Ontario

Kuşkusuz dünyanın en iyi şelaleleri arasında yer alan Niagara Şelalesi, ABD ve Kanada sınırında yer alan üç şelalenin ortak adıdır. Kombine olarak, bu şelaleler tüm Kuzey Amerika’daki en yüksek akış hızına sahiptir ve 50 metreden fazla bir düşüşe sahiptir. Dünya çapında ünlü bir şelale olan bu şelale hem ABD hem de Kanada’daki en gözde cazibe merkezlerinden biridir ve aynı zamanda zengin bir hidroelektrik güç kaynağıdır.

Dünyanın en yüksek şelalesi değil ama Niagara Şelalesi kapsamı ve gücüyle kesinlikle etkileyici. Niagara Şelalesi, en büyüğü Horseshoe Şelalesi olan üç şelaleden oluşur. ABD ve Kanada arasındaki sınırı aşan su, Niagara Boğazı’ndan 614 fit aşağı akıyor.

Bir şelale ne zaman bir fiyatına iki ülkeyi de ziyaret eder? Bu şelale, ABD (New York Eyaleti üzerinden) ve Ontario, Kanada sınırında ünlü olan güçlü Niagara olduğunda. Şelaleler etkileyici bir şekilde 167 fit (ya da siz Kanadalılar için 99 metre) yüksekliğindedir, ancak eşit derecede etkileyici bir şekilde uzundur ve sonsuza kadar sürecek gibi uzanır. Kanada tarafı hafta sonunu geçirmek için turistik bir kasabaya sahip olmakla övünürken, Amerikan tarafı çoğunlukla doğal, doğal manzaralarla uğraşıyor. Şelaleleri görmenin tam deneyimini yaşamak için her ikisi de görülmeye değer.

Gitmek için?  Mavi gökyüzü ve yüksek şelale gökkuşağı görünürlük fırsatı için Mayıs ve Eylül ayları arasında ziyaret edin. Ve kışın geziye çıkanlar, şelalenin donmasını beklememeli, toplanmalı ya da donma riskini almalılar.

Şelaleler, New York ve Ontario’daki bir dizi bakış açısından izlenebilir. Rüzgâr Mağarası, en eşsiz bakış açılarından biridir. Burada, Kasırga Güvertesinden gelen şelalenin ortasındaki akışın gücünü deneyimlemek için Niagara Boğazı’na 175 fit ineceksiniz. Islanacağınız için size bir yağmurluk verilecek.


24 Palouse Şelaleleri, Washington, ABD

Palouse Şelaleleri, Washington, ABD

Washington’un güneydoğusundaki uzak bir bölgede yer alan Palouse Şelalesi, yosun kaplı kanyon duvarlarını 200 fit yükseklikten yıkıyor. 

Bir kraterin kenarından yaklaşık 200 metre aşağıda yosun kaplı kanyon duvarlarıyla çevrili dairesel bir havuza düşen Palouse Şelalesi, nefesinizi kesecek bir başka güzel şelaledir. Güneydoğu Washington’un uzak bir bölgesinde, Palouse Nehri‘nin yüksekten akması ve şelalenin en dolu halinde olması özellikle etkileyicidir.

Krater kenarının etrafından bir patika geçer, böylece yürürken düşmeleri birden çok perspektiften görebilirsiniz, buna ilk etapta düşmeleri oluşturan kayadaki dar katarakt da dahildir. 

Spokane yakınlarında yürüyüş yaparken ziyaret etmek için popüler bir yer olsa da parkın sadece bu bölümünü keşfederek pastoral bir hafta sonu geçirebileceğinizi ve Palouse’un tarihi ve efsanesini öğrenebileceğinizi unutmayın.


25 Plitvice (Veliki Slap) Şelaleleri, Hırvatistan

Plitvice Şelalesi, Hırvatistan

Hırvatistan’daki Plitvice Gölleri Milli Parkı’ndaki Plitvice Şelalelerini oluşturan 16 basamaklı göl olağanüstü bir manzara. Bu şelaleleri gerçekten özel yapan şey, kireçtaşı ve tebeşir kayalarının üzerinden akarken suda görülebilen- akuamarinden zümrüt ve turkuaz’a kadar farklı mavi ve yeşil tonlarıdır. Tüm bunlar, görsel olarak çarpıcı bir tablo oluşturan yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Sosyal medya resmi mükemmel, bu park yılda bir milyondan fazla ziyaretçi çekiyor.

Hırvatistan’daki geniş Plitviče Gölleri Milli Parkı , kireçtaşı, ağaçlarla kaplı tepeler arasında yer alan çeşitli şelalelerle birbirine bağlanan 16 teraslı gölü sergiliyor. Belki de en ünlü şelale, kayadan aşağı aşağıdaki berrak mavi havuza giden 256 metrelik bir mucize olan Veliki Slap’tır.

Veliki Slap, UNESCO dünya mirası listesine alınan Plitvice Ulusal Parkı‘nın en büyük şelalesidir.

Şelaleleri düşündüğünüzde, hemen Doğu Avrupa’yı hayal etmeyebilirsiniz. Ancak Hırvatistan’daki Plitvice Şelalelerini kaçırmak gerçek bir çaylak hatası olur. Plitvice Gölleri Ulusal Parkı’nın (Hırvatistan’ın en büyük Ulusal Parkı) bir parçası olan Plitvice Şelalesi, 77 m’de seyrediyor ve görülmeye değer bir yer! Bize inanmıyor musun? 1949’dan beri her yıl bu güzel şelalelere hacca giden yaklaşık 1 milyon yıllık ziyaretçiye sorun.

Gitmek için?  Yaz zamanı (Temmuz, Ağustos, Eylül) en yoğun turizm mevsimidir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Hırvatistan’da yazlar sıcak havalara ve güneşli gökyüzüne sahiptir. Ancak bu mevsimde fiyatlar şişebilir ve hava bazen ılıktan sıcağa geçer. Daha az kalabalık bir deneyim ve bazı Sonbahar renklerine bir göz atma şansı için Sonbahar daha iyi bir seçim olabilir.


26 Poço Ribeira do Ferreiro, Flores Adası, Portekiz

Poço Ribeira do Ferreiro gölü, gür bitki örtüsüyle çevrili tablo güzelliğinde yeşil bir göl. Göl, yakınlardaki tepelerden yaklaşık bir düzine şelalenin göle akmasıyla oluşuyor. Flores ve Corvo adaları, Azor takımadalarının batı kısmını oluşturuyor ve çeşitli deniz canlılarına, türlü türlü flora ve faunaya ev sahipliği yapıyor. Bölge, 2009 yılında UNESCO Biyosfer Rezervi olarak seçilmiş.


27 Ruby Şelalesi, Tennessee, ABD

Ruby Şelalesi, Tennessee, ABD

Chattanooga’nın hemen dışında yer alan Ruby Falls , ABD’deki halka açık en yüksek ve en derin yeraltı şelalesi olma ayrıcalığına sahiptir. Lookout Dağı’nın 1,120 fit derinliğinde bulunan bu şelaleye, yeraltında 26 katlı bir asansörle ve ardından çılgın görünümlü jeolojik kaya oluşumlarının yanından bir mağara yolu boyunca yürüyerek ulaşılır.

Ruby Falls, bir havuza 145 fit düşer ve şelaleler doğal olsa da, tam renkli bir LED ışık gösterisi ile aydınlatılır. Yine de, etkileyici ve ultra eşsiz bir şelale.


28 Seljalandsfoss Şelaleleri- İzlanda

Seljalandsfoss Şelaleleri- İzlanda

İzlanda’nın yerleşim bölgelerinin çoğunu birbirine bağlayan popüler bir rota olan Route 1’in (veya Çevre Yolu’nun) sağında, suyu bir buzulun altından çıkan bir şelale olan Seljalandsfoss harikasıdır (ne kadar havalı?). Bu dar şelaleyi bu kadar muhteşem yapan şeyin bir kısmı, tamamen çevrelenebilmesi ve muhteşem manzaralara ve çeşitli fotoğraf çekimlerine izin vermesidir.


29 Shoshone Şelalesi, Idaho, ABD

900 fit genişliğinde ve yaklaşık 212 fit düşen Shoshone Şelalesi, Twin Falls, Idaho’da genellikle “Batı’nın Niagara’sı” olarak adlandırılır. ABD’deki en büyük doğal şelalelerden biri olan Shoshone Şelalesi, aslında Niagara Şelalesi’nden daha uzundur. Şelaleler Snake River üzerindedir ve derin bir bazalt kanyonda kuruludur.

Bu düşmeler, görüntüleme platformundan sadece 75 metre uzaktaki dolap park yeri ile tekerlekli sandalyeler için bile süper erişilebilir. Bununla birlikte, bacaklarınızı germek için, şelaleleri birçok noktadan görmek için kanyon kenarındaki patika boyunca bir yürüyüş yapın.


30 Snoqualmie Şelalesi Washington, ABD

Snoqualmie Şelalesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeybatısında Seattle’ın doğusunda, Snoqualmie ile Fall City, Washington arasındaki Snoqualmie Nehri üzerinde bulunan 268 fit (82 m) bir şelaledir. Washington’un en popüler doğal cazibe merkezlerinden biridir ve kült televizyon dizisi Twin Peaks‘teki görünümüyle uluslararası olarak tanınmaktadır. İki dönümlük (0,8 hektar) bir parkın, bir gözlem güvertesinin ve bir hediyelik eşya dükkanının bulunduğu Şelalelere her yıl 1,5 milyondan fazla ziyaretçi geliyor.

Nehrin çoğu enerji santrallerine yönlendiriliyor, ancak bazen nehir tüm uçurum boyunca akacak kadar yüksek, bu da neredeyse kör edici bir sprey oluşturuyor. Yüksek su, şiddetli yağmurlar veya kar yağışı ve ardından ılık yağışlı havanın ardından oluşur. Bu, Kasım’dan Mart’a kadar süren yağışlı mevsimde ortaya çıkabilir. Yüksek sularda, şelaleler perde şeklini alır.

Washington’ın her yıl 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği, en popüler doğal güzelliklerinden biri olsa da uluslararası ününü kült televizyon dizisi “İkiz Tepeler”‘deki rolüyle kazanmıştır.


31 Sol Duc Şelalesi ABD

Sol Duc Şelalesi ABD

Washington’daki Olimpik Ulusal Park‘taki en güzel şelaleler olarak adlandırılan Sol Duc Falls, yıl boyunca bir hazinedir. Yarımada’daki diğer şelalelerin aksine, aşağıdaki yarık kanyona 50 fit düştüğü için eşiği yukarıdan görüyorsunuz. Sonbahar yağmur mevsimi ve erken ilkbahar akışında, bu şelale ayaklarınızın altında gürleyerek muhteşem olabilir.

Yolun aşağısındaki tatil köyü, mart ayı sonlarında sezona açılıyor. Kışın, Sol Duc Nehir Yolu kar yağışı nedeniyle kapanabilir, bu yüzden bu tarafa gitmeden önce internetten kontrol edin.

Sol Duc Şelalelerinin gürleyen seslerini görmeden duyacaksınız. Şanslıysanız ve güneş açtıysa, şelaleyi çevreleyen sisin içinde gökkuşakları göreceksiniz. Sonbahar ve kış aylarında koşan acımasız ve çelik kafalı somon balığı için nehirde aramayı unutmayın.


32 Pazwapta Şelalesi Jasper Ulusal Parkı, Kanada

Pazwapta Şelalesi Jasper Ulusal Parkı, Kanada

Pazwapta ŞelalesiJasper Ulusal Parkı , Alberta, Kanada’da bulunan Pazwapta Nehri’nin bir çift şelalesidir.

Şelalelere, Jasper ve Banff Ulusal Parklarını birbirine bağlayan Icefields Parkway‘den 600 metrelik (2.000 fit) bir erişim yolu ile erişilebilir. Şelalelerin yaklaşık 18.5 metre (61 fit) düşüşü var. Pazwapta , “çalkantılı su” anlamına gelen Stoney dilinde bir kelimedir. Şelaleler en çok bahar eriyiğinin zirvede olduğu geç ilkbaharda görülür.

Alt ve üst olmak üzere iki düşme vardır. Çoğu insanın gördüğü, erişim daha kolay olduğu için üst şelalelerdir. Alt şelaleler kısa bir mesafededir. Su, Athabasca Buzulu’ndan kaynaklanmaktadır ve buzulların erimesi nedeniyle hacimler yaz başlarında daha yüksektir. Düşen 60 ft (18 m) ve 30 ft (9,1 m) genişliğe sahip 6. Sınıf bir şelaledir.

Yerel dilde Pazwapta, “çalkantılı sular” demektir. Bu şelaleyi ziyaret etmek için karların eridiği ilkbahar en iyi zamandır. 


33 Sutherland Şelalesi, Yeni Zelanda

Sutherland Şelalesi, Yeni Zelanda

Belki de bu şelaleyi bu kadar muhteşem yapan şey sadeliğidir. Sutherland Şelaleleri’nde su, yukarıdaki pitoresk su havuzundan mükemmele yakın, ancak güçlü bir akıntıya 1.904 fit düşer. Üç dalga halinde meydana gelen şelalelere ulaşım sadece hava yoluyla veya dağlarda doğa yürüyüşü ile sağlanmaktadır.

Yeni Zelanda’nın Güney Adası’nda gizlenmiş nefes kesici Sutherland Şelalesi. Sutherland Şelalesi, 580 metre ile 580 metre ile Yeni Zelanda’nın en yüksek şelalesi olup olmadığı konusunda jüri hâlâ kararsız olsa da, kesinlikle en zor olanı bile şaşırtacak kadar etkileyici. Sutherland Şelaleleri 1890’dan beri yürüyüşe çıkmış olsa da, birçok yürüyüşçü, özellikle düşük sezon olarak kabul edilen ve yamalar için bilinen Yeni Zelanda kışında, Milford Pisti boyunca yürüyüşün uzak, dövülmüş yol kalitesine hayran kalıyor.

Gitmek için?  Deneyimsiz yürüyüşçüler yaza, yani Ekim ayının sonundan Nisan ayının başlarına kadar sadık kalacaklar. Ancak yağmurlu veya güneşli havalarda, Sutherland Şelalesi, bazen “Dünyanın En Güzel Yürüyüşü” olarak adlandırılan bir yol boyunca kesinlikle görülmesi gereken bir manzaradır.


34 Tamul Şelalesi, Huasteca, Meksika

Tamul Şelalesi, Huasteca, Meksika

Yaklaşık 300 metre genişliğinde ve 100 metre yüksekliğindeki heybetli Tamul şelalesi, Meksika’nın orta kesiminde Meksika Körfezi kıyısındaki La Huasteca bölgesinin nefes kesen bir doğal güzelliği. Bölgenin hâkimi şelaleler ve her ne kadar etrafta çok sayıda etkileyici şelale olsa da Tamul içlerinde en uzun olanı. Bölgenin çok uzağındaki Huasteca Potosina’da bir dağ geçidine dökülüyor. Sulara ışıltılı parlak mavi rengini, üzerinden geçerken aşındırdığı kayaların yüksek kalsiyum içeriği veriyor. 

Ciudad Valles’in güneybatısında, San Luis Potosi eyaletindeki en yüksek şelale olan 105 metre yüksekliğindeki Tamul Şelalesi yer almaktadır.  Şelale aslında iki nehrin (Gallinas Nehri ve Santa Maria Nehri) bir araya gelmesiyle oluşan ve 300 metre genişliğindeki şelaleyi oluşturan bir sonucudur. 

Şelaleye yaklaşmanın en yaygın yolu, ‘ pangas’ adı verilen rengarenk ahşap teknelerde Tampaon Nehri’nden geçiyor. Nehri korumak için motorlu teknelere izin verilmez, bu da teknenizdeki diğerleriyle birlikte kürek çekmeniz gerektiği anlamına gelir. Yol boyunca muhteşem manzaranın ve güzel suyun tadını çıkarabilirsiniz. 

Not – Şelale, kurak mevsimin yüksekliği boyunca daha az etkileyici olacaktır. Bu nedenle hem berrak mavi nehrin hem de basamaklı şelalenin tadını çıkarma şansı için kuru mevsimin başında ziyaret etmenizi öneriyoruz.


35 Tegenungan Şelalesi, Bali, Endonezya

Tegenungan Şelalesi, Bali, Endonezya

Ubud köyü yakınlarındaki tropikal ormanda bulunan bu heyecan verici şelale, gür bitki örtüsünün içinden akıyor. Turistler bu izole edilmiş gösteriyi seyretmek için yüzlerce adım kat ettikten sonra berrak sularda yüzebilir.

Endonezya’daki Bali adasında yer alan bu güzel, izole şelale, komşu sanat köyü Ubud’u ziyaret eden gezginler için bir zorunluluk haline geldi. Tegenungan’da su, genellikle sıcaktan kaçmaya çalışan yüzücülerle dolu bir havuza kuvvetle düşer.


36 Tugela Şelalesi – Güney Afrika

Tugela Şelalesi – Güney Afrika

Tugela Şelalesi, dünyanın en yüksek ikinci şelalesidir ve 3110 fitlik şaşırtıcı bir yüksekliktedir. Tugela Şelalesi, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin KwaZulu-Natal Eyaletindeki Royal Natal Ulusal Parkı’nın Drakensberg’inde ( Dragon’s Mountains ) bulunan mevsimlik şelalelerden oluşan bir komplekstir. Bazı ölçümlere göre dünyanın en yüksek şelalesidir. Şelale ölçümlerinin yeniden gözden geçirilmiş bir doğrulaması mevcut değil ve Tugela’nın mı yoksa Venezuela’nın Angel Şelalelerinin mi en yüksek olduğu konusunda hala belirsizlik var (her iki ölçüm de iki şelaleden oldukça uzakta alındı). 

Beş ayrı serbest sıçrayan düşüşün toplam düşüşü resmi olarak 948 m’dir (3.110 ft). Bununla birlikte, 2016’da, bir Çek bilimsel keşif gezisi yeni ölçümler alarak düşüşleri 983 m (3,225 ft) uzunluğa getirdi. Veriler, onay için Dünya Şelale Veritabanına gönderildi.   Tugela Nehri’nin kaynağı ( Zulu ‘ani’), şelalelerin düştüğü Amfitiyatro kayalığının birkaç kilometre ötesine uzanan Pztt-Aux-Sources platosudur. 

Afrika’nın bu en yüksek şelalesi, yüksekliğinin yanı sıra, turistlerin fantastik doğa manzaralarıyla dolu 12 km’lik bir yürüyüşün keyfini çıkarmasını da sağlıyor.


37 Tukad Cepung Şelalesi, Bali, Endonezya

Tukad Cepung Şelalesi, Bali, Endonezya

Ubud’un hemen dışında bulunan Tukad Cepung Şelalesi, Bali’nin en eşsizlerinden biridir. Yürümesi yaklaşık 15 dakika süren ve çocuklar için uygun bir orman yürüyüş parkuruyla ulaşılan bu şelale deneyiminin en güzel yanı, güneş ışınlarının orman manzarasının içinden parlayarak büyülü bir manzara yaratması.

Bu destansı şelale, maceralı, ormana benzeyen bir patikaya sahiptir ve parıldayan çılgın güneş ışınlarıyla ünlüdür! Ulaşılması kolay ve sadece 15 dakikalık yürüme mesafesinde olan bu şelale, aile dostudur ve çok yorucu değildir. Bali’yi ziyaret etmek için en iyi zaman, adanın kurak mevsimi olan Nisan ve Ekim arasıdır.

Tukad Cepung Şelalesi‘nde ışık ışınlarını yakalamak istiyorsanız, o zaman saat 10.00 civarında varmayı hedeflemelisiniz. Çok daha az kalabalık istiyorsanız veya hiç kalabalık istemiyorsanız- gün doğumu kesinlikle en iyi seçenek olacaktır

Işık doğru olduğunda, bu ışınlar doğrudan şelalenin tepesinden düşer ve kanyon boyunca kaya oluşumları yanılsaması yaratır. Şelaleyi çevreleyen havuzda da yüzebilirsiniz.


38 Victoria Şelaleleri, Zimbabve/Zambiya

Victoria Şelaleleri, Zambiya ve Zimbabve

Bu büyüleyici şelale, Zimbabve ve Zambiya arasında yer alıyor ve volkanik bir plato üzerinde yaklaşık 108 metre yükseklikten dökülüyor. Zambezi Nehri üzerinde şelalenin genişliği 1,6 kilometreden fazla ve dünyanın en büyük şelalelerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu doğa harikasının gür sularının oluşturduğu sis, 19 kilometre uzaklıktan bile görülebiliyor; bu nedenle ona Mosi-oa-Tunya, yani “fırtınanın dumanı” adı verilmiş.

Victoria Şelaleleri, Dünyanın Yedi Doğal Harikasından biridir. Yüksekliği ve genişliği düşünüldüğünde dünyanın en büyük şelalesidir ve doğaseverlerin ziyaret etmesi gereken en güzel yerlerden biridir. Adını Kraliçe Victoria’dan alan şelale, ziyaretçilerin yüzebileceği büyük bir doğal havuza da sahip. Bu şelalenin spreyi 50 km mesafeden görülebilir.

Zimbabve ve Zambiya arasındaki Zambezi Nehri üzerinde, Victoria Şelaleleri’nin UNSECO Dünya Mirası alanı, gezegenin en güzel ve etkileyici şelalelerinden bir diğeridir. Yerel olarak “Gürleyen Duman” olarak bilinir.

Yağmur mevsimi boyunca, şelalelerin en iyi manzaralarının bulunduğu Zimbabve tarafında patika boyunca yürürken sırılsıklam olmayı bekleyebilirsiniz.

Victoria Şelaleleri Zambiya ve Zimbabve sınırında bulunurlar ve aynı adı taşıyan Batı Zimbabve kasabası üzerinden erişilebilirler. Peki neden Victoria Şelalesi bir numara? Teknik olarak en yüksek (sadece 355ft veya 107 metre) veya en geniş olmasa da, Victoria Şelaleleri, etkileyici hızla düşen su tabakası nedeniyle genellikle dünyanın en büyüğü olarak bilinir. Bu şelaleler ikoniktir ve Afrika’ya gelen pek çok ziyaretçi, birçok kişi tarafından “hayatta bir kez” olarak tanımlanan manzaraları görmek için Zambiya veya Zimbabve’ye özel bir yolculuğa çıkar. Geçen yüzyılın başından beri popüler bir turistik yer olarak bilinen Victoria Şelaleleri‘nin popülaritesi ancak son yıllarda arttı ve muhtemelen önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edecek.

Gitmek için?  Victoria Şelaleleri çevresindeki yıl boyunca ılıman hava, yalnızca popülerliğini artırıyor. Bununla birlikte, yazlar, Mart ve ağustos ayları arasında en açık gökyüzü altında en iyi manzaraları sağlayan, düşmeleri tam olarak göremeyecek kadar sıcak ve kuru olabilir.

Zambiya tarafı, 100 metreden daha derin ve 1,7 kilometre genişliğindeki bir uçurumun üzerinden akan etkileyici su duvarı ile sizi yakın ve kişisel bir yere götürüyor. Hatta Zambiya tarafındaki şelalelerin tam anlamıyla zirvesinde olan Devil’s Pool’da bile yüzebilirsiniz.

Şelale adını Birleşik Krallık Kraliçesi Victoria’dan alıyor. Ona bu adı İskoç kaşif David Livingstone verdi. Yerel Lozi dilinde şelale Mosi-oa-Tunya olarak bilinir ve “Kükreyen Duman” demektir. Dünya Mirası Listesi’nde iki ad da resmi olarak kabul görür.


39 Weeping Wall Şelaleleri, Kauai, ABD

Weeping Wall Şelaleleri, Kauai, ABD

Yemyeşil Hawaii Adası Kauai kıyılarının hemen dışında, bu parıldayan akarsular, 5,066 fit yüksekliğindeki Waialeale Dağı‘ndan aşağı iner ve ziyaretçiler için mükemmel bir manzara oluşturabilir. Buranın aynı zamanda gezegendeki en yağışlı ikinci nokta olması da dikkate değer bir gerçektir. İster doğayla iç içe bir yerden kaçmayı planlıyor olun, ister bir detoks kaçamağına ihtiyaç duyuyor olun, burası gevşemek, bağlantınızı kesmek ve bu şelalenin ihtişamını gözlemlemek için mükemmel bir yer.

Ağlayan Duvar, 5,066 fit yüksekliğindeki Waialeale Dağı’ndan aşağı akan bir dizi dar şelaleye ev sahipliği yapıyor. Bu, her yıl yaklaşık 450 inç yağış alan, gezegendeki en yağışlı ikinci noktadır.

Duvarın üst kısmı ve şelaleler genellikle bulutlarla kaplıdır, ancak hayal edebileceğiniz en gür yeşil ortamda etrafınıza yağmur yağarken akan suyun görüntüsü oldukça güzel bir deneyimdir.


40 Yosemite Şelalesi, Kaliforniya, ABD

Yosemite Şelalesi, Kaliforniya, ABD

California’daki Yosemite Ulusal Parkı’nın etkileyici güzelliğini çok az kişi deneyimledi ve huşu içinde ortaya çıkmadı. Ve daha azı Yosemite’nin gerçekten yükselen şelalelerinin zarafetini ve ihtişamını fark etti (2425 ft veya 740 m’de nefes nefese geliyorlar) ve övgülerini söyleyerek eve dönmediler. Yosemite Şelalesi, açıkça söylemek gerekirse, kesinlikle büyük ve kesinlikle güzel. Ve yukarı şelalelere tırmanmak yorucu olsa da, şüphesiz bu deneyime değer. Ancak aynı zamanda zirveye çıkamayanlar için uzaktan keyfini çıkarabilecek kadar büyük.

Yosemite Şelalesi, dünyanın en yüksek beşinci şelalesi ve Kuzey Amerika’nın en yüksek şelalesidir. Çarpıcı Yosemite Ulusal Parkı’nda bulunan Yosemite Şelalesi, dev bir su şelalesi yanılsaması veren 2.425 fitlik bir damla ile üç ayrı düşmeden oluşur.

Manzaraya önem veren biriyseniz, Yosemite Şelalesi dünyanın gidilecek en büyük şelalelerinden biridir. 2400 metre yükseklikten düşerek bu güzelliği görmenin yanı sıra çevresinde yürüyüşler de yapabilirsiniz.

Gitmek için?  Bahar, Yosemite Şelalelerini ziyaret etmek için en iyi mevsimdir, çünkü kır çiçekleri açacaktır ve hava ılık ama ılıman olacaktır. “Kaliforniya hava durumu” efsanesinin sizi aldatmasına izin vermeyin, Yosemite’e kışı gelen ziyaretçiler kar ve biraz da tehlikeye düşmüş şelale manzaraları bekleyebilirler.


Not: Yazımızı internet kaynaklarından derledik.

https://turkeyoutdoor.org/