https://turkeyoutdoor.org/, Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan bir web sitesidir. Site, yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

https://turkeyoutdoor.org/

Site, Türkiye’nin dört bir yanındaki açık hava etkinlikleri için kapsamlı bir bilgi kaynağıdır. Sitede, her etkinlik için detaylı bilgiler, rotalar, fotoğraflar ve videolar bulunmaktadır. Site ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleri hakkında güncel haberler ve etkinlikler hakkında bilgi vermektedir.

Sitenin hedef kitlesi, açık hava etkinliklerine ilgi duyan herkestir. Site, hem deneyimli hem de yeni başlayanlar için faydalı bilgiler sunmaktadır. Site, Türkiye’de açık hava etkinlikleri hakkında bilgi edinmek ve bu etkinliklere katılmak isteyenler için ideal bir kaynaktır

4 Mevsim Çadırlar Hakkında Herşey

Yürümenin Faydaları

Kışlık Çadır ve Barınak Seçim Rehberi

Kışlık çadırları ve tarp barınaklarını değerlendirirken, beklendiğiniz iklim koşullarını, özellikle de kar yükleri ve rüzgar hızlarını araştırmak, doğru barınağı seçmede yardımcı olabilir. Bu araştırma, çadır direklerinin dayanıklılığını ve gereken havalandırma düzeyini belirlemenize yardımcı olacaktır.

Çadır mı, Tarp mı?

Çadırlar neredeyse her zaman tarplardan daha ağırdır, ancak zeminleri sayesinde daha fazla konfor ve koruma sunar. Ayrıca, bağımsız bir şekilde ayakta duruyorlarsa, hava koşullarından hızla korunabilir ve kuru kıyafetlere geçebilirsiniz. Tarplar, ise karşılık gelen noktaları karla sabitleme gerektiğinden kurulumu biraz daha zaman alabilir. Bu işlem 20-30 dakika sürebilir ve daha da soğumanıza neden olabilir. Hangi seçeneğin sizin için daha iyi olduğuna karar vermelisiniz.

En İyi Hafif 4 Mevsim Çadırlar

Direk Yapısı

Çoğu kış çadırında, çadır duvarlarına iç veya dış tarafta birkaç çapraz direk bulunur. Dışarıdaki manşonlara bağlı direkler, iç direklere kıyasla çok daha güçlüdür, rüzgara daha dayanıklıdırlar ve daha ağır kar yüklerine dayanabilirler. Tarp barınakları genellikle bir veya iki direk gerektirir, ancak yüksek tavanlı olanlar genellikle uygun yüksekliğe ulaşmak için iki trekking direğini birbirine bağlama gerektirebilir.

Sabitlenme Noktaları

Çadırınızı veya tarbınızı kurarken karın üzerine sabitlemek önemlidir, böylece rüzgar altında çökmez ve uçmaz. Kış çadırları genellikle gerilim halatları ve ekipman halkaları ile gelir, böylece çadırınızı sabitlemek için kayak, direk, buz baltası vb. gibi malzemeleri kullanabilirsiniz. Kar kazıkları kullanıyorsanız, bunları karın içine tamamen gömmeniz önemlidir. Eğer yerde kar yoksa, donmuş zemine normal çadır kazıklarını çakmak oldukça zor olabilir. İşte böyle durumlarda bağımsız bir çadırın avantajını hemen fark edeceksiniz.

Havalandırma

İçerde yoğunlaşmayı en aza indirme ve azaltma önemlidir. Bu genellikle çadır kapılarını tepe ve yan havalandırmalar aracılığıyla açık tutarak ve bazı durumlarda nefes alabilen duvar kumaşları kullanarak yapılır. Kışlık bir çadırda veya barınakta fazla havalandırma olamaz, çünkü donmuş bir zemin üzerinde uyuyorsunuz. Tel örgü ile kaplı çadır kapılarını tercih edin; bu, gece kapıyı havalandırmanıza olanak tanırken karın içeri girmesini önler.

İç Mekan

Kış dağcılığı için tasarlanmış çoğu kış çadırı genellikle dar olabilir, çünkü hedefe ulaşmak için binlerce metre tırmanmanız gerektiğinde ağırlık tasarrufu önemlidir. Kış çadırı seçerken uzunluk ve genişlik ihtiyaçlarınızı gerçekçi bir şekilde değerlendirmelisiniz, özellikle iki kişilik kama tarzı bir çadır seçerseniz yaşam alanı sınırlı olabilir. Eğer bekleme gereksiniminiz varsa, ıslak veya karlı eşyaları saklamak veya kar altında pişirmek ve eritmek (uygun havalandırma ile karbon monoksit zehirlenmesini önlemek için) için iyi bir “ekipman odası” oluşturmak için ek bir giriş kapısı satın almayı düşünün, özellikle fırtına başladığında.

Giriş Sayısı

En İyi Hafif 4 Mevsim Çadırlar

İki kişiyi barındıracak şekilde tasarlanmış çadırların kullanımı, iki kapı ve giriş kapısı varsa daha rahat ve kullanışlıdır, çünkü partnerinizi uyandırmadan içeri girebilirsiniz. Kubbe tarzı çadırlar genellikle daha fazla kapalı giriş depolama alanı sağlar ve bu yaşam alanı açısından önemli bir fark yaratabilir.

Zeminsiz Barınaklar

Kışlık tarp barınaklarının genellikle zemini yoktur, bu nedenle bir kar çıkarma küreği ile kar kazarak uyumak veya oturmak için “mobilya” oluşturmak ve kullanılabilir alanı artırmak mümkün olabilir. Hatta bazı insanlar, yaşam alanını artırmak için DCF (Dyneema Kompozit Kumaşlar) barınaklarının zeminlerini keserler, özellikle Black Diamond FirstLight gibi bağımsız çadırları kullanıyorlarsa.

DCF (Dyneema) Çadırlar ve Tarplar

DCF ile yapılan muşamba barınaklar, silnaylon veya polyester ile yapılanlardan daha hafif olmasına rağmen, daha kaygan olmaları nedeniyle kar silindikten daha iyi kayar ve çadır direkleri üzerindeki kar yükünün ağırlığını azaltır. Çadırınızı veya tarbınızı destekleyen kayak direkleri için daha uygundur. Ayrıca, DCF barınaklarının paketlenmesi çok daha hacimli olduğu için, kış aylarında sırt çantanızın alanının önemli olduğu durumlarda tercih edilmeyebilir.

En İyi Hafif 4 Mevsim Çadırlar

Dağcılık, kış sırt çantalı geziler ve sırt çantası ile kayak turları için kış çadırları ve barınaklar, kar yüküne tabi açık ve rüzgarlı arazide kamp yaparken daha güçlü olmalıdır. Bizim tercihimiz hafif çadırlar ve branda barınaklarıdır çünkü kimse bir tepe tırmanırken, kar ayakkabısı giyerken veya sırt çantası ile gezerken ağır bir çadırı taşımak istemez. İşte 3-4 mevsim kar yükü ve rüzgarla başa çıkabilen, aynı zamanda sırt çantasında rahatça taşınabilen kış çadırları ve barınaklar için önerilerimiz:

Marka / ModelYapısalMinimum Ağırlık
Hyperlite Mtn Gear UltaMid 2Trekking Değneği538 gram
MLD SuperMidTrekking Değneği737 gram
Tarptent Scarp 1Serbest Duran1.361 kilogram
KUIU Mountain Star 2Serbest Duran1.416 kilogram
Black Diamond FirstLight 2Serbest Duran1.416 kilogram
Samaya 2.5Serbest Duran1.633 kilogram
MSR Access 2Serbest Duran1.678 kilogram
NEMO Kunai 2Serbest Duran1.647 kilogram
SlingFin CrossBow 2Serbest Duran2.041 kilogram
Big Agnes Copper Spur Expedition HV 2Serbest Duran2.095 kilogram
4 Mevsim Hafif Çadırlar

4 Mevsim Çadırlar: Big Agnes Copper Spur Expedition HV 2

Big Agnes Copper Spur Expedition HV 2

Big Agnes Copper Spur Expedition HV 2, yıl boyunca dağcılık için hafif, bağımsız bir çadırdır. Bu, ödüllü Copper Spur HV serisine güçlendirilmiş bir direk sistemi, maksimum yaşam alanı için dik duvarlar, tamamen kapalı bir naylon fermuar seçeneği ve kolay çadır yaşamı ve optimum ekip saklama için iki kapı/iki sundurma içerir. Kapatılabilir büyük bir tavan penceresi kondensasyonu gidermek için içerideki organizasyon için içteki döngülerle birlikte gelir. Üç kişilik bir versiyonu da mevcuttur.

4 Mevsim Çadırlar: Black Diamond FirstLight 2P Tent

Black Diamond FirstLight 2P Tent

Black Diamond FirstLight, hafif iki kişilik tek cidarlı bir çadırdır. Sadece 3 lbs 1 oz ağırlığındadır (dikişli) ve NanoShield tek cidarlı kumaş kullanılarak yapılmıştır ve 70 denye polyester zemine sahiptir. Ön kapısı ve küçük bir arka penceresi vardır, her iki uçta da fermuarlı file panelleri bulunur ve havalandırma ve spindrift koruma sağlar. Çapraz iç direkler hızlı ve kolay kurulum sağlar ve yüksek rüzgarlara ve kar yüklerine dayanıklı bir yapı sunar. Dikiş sızdırmazlık önerilir. Ayrı bir ön sundurma da mevcuttur.

4 Mevsim Çadırlar: Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2

Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2

Hyperlite Mountain Gear UltaMid 2, Dyneema Kompozit Kumaşlar kullanılarak yapılan, iki tepe penceresi ile iç kondensasyonu azaltmaya yardımcı olan, ultrahafif zeminiziz tek cidarlı piramit bir çadırdır. Sadece 1 lb 3.1 oz ağırlığındadır ve kurulum için iki kayak/trekking direği (bir araya bağlı) gerektirir. Dikdörtgen bir ayak izine sahiptir ve 83″ genişlik x 107″ uzunluğundadır ve 64″ tepe yüksekliğine sahiptir. Kış sırt çantalı geziler, dağcılık veya sırt çantalı kayak yapma amacınız ise, UltaMid’in altında bir uyuma alanı kazabilir ve basit bir plastik levha üzerine uyku sisteminizi (uyku tulumu/battaniye ve mat) yerleştirebilirsiniz.

4 Mevsim Çadırlar: KUIU Mountain Star 2

KUIU Mountain Star 2

KUIU Mountain Star 2, dış mekan tasarımında çok güçlü bir çift cidarlı 3+ mevsim çadır olan iki kişilik bağımsız bir çadırdır. İki kapısı ve iki sundurması vardır ve iç kondensasyonu azaltmak için uçlarda kickstand vantları bulunur. Çadırda üç direk bulunur, bunlar karbon fiber veya alüminyum olarak mevcuttur. Ayrıca vestibül çapraz direğin dayanıklılığını artırabilirsiniz, bu özellik yüksek rüzgarlar veya yoğun kar yükleri için faydalıdır. İç tenteyi azaltmak için iç tenteyi kurmadan da kurabilirsiniz.

4 Mevsim Çadırlar: MSR Access 2

MSR Access 2

MSR Access 2, 3 lbs 10 oz ağırlığında iki kişilik çift cidarlı bir çadırdır. İki kapı ve iki sundurma, mükemmel yaşam alanı ve ekip saklama alanı sunar, kar üzerinde bile hızlı bir şekilde kurabilirsiniz, çünkü bağımsız bir çadır direği mimarisi ile donatılmıştır. Merkezi destek çerçevesi ve karbon fiber çadır direkleri, hafif kalırken kar yüklerine dayanıklı bir yapı sağlar. Katı iç çadır nefes alabilir, ancak soğuk kış gecelerinde sizi sıcak tutmak için geliştirilmiş rüzgar koruması sunar.

4 Mevsim Çadırlar: Mountain Laurel Designs SuperMid

Mountain Laurel Designs SuperMid

Mountain Laurel Designs SuperMid, 9’2″ x 9’2″ ayak izine sahip, dört köşesi kapalı piramit tarps olan, tek cidarlı bir tarptır. Kışın güvende sabitlenmiş olduğu sürece piramit brandalar rüzgara karşı oldukça dayanıklıdır. 1 lb 12 oz ağırlığındadır ve dört kişiye kadar uyum sağlayabilir veya korumalı bir grup mutfak olarak kurulabilir. Ventilasyon için büyük bir tepe penceresi, merkezde bir kapı fermuarı ve 8 tanesi lineloc ile donatılmış 16 gül hattı bulunur. İki kayak/trekking direği bir araya bağlanarak kurulabilir.

4 Mevsim Çadırlar: NEMO Kunai 2

NEMO Kunai 2

NEMO Kunai 2, 3 lbs 14 oz ağırlığında dört mevsim için çift cidarlı bir çadırdır. Daha fazla sıcaklık sağlamak için katı, nefes alabilir iç çadırı vardır ve mükemmel hava akışı sağlayan büyük geçiş vantlarına sahiptir. Ön sundurmanın üzerinde ek klavuz direği, sığınak girişi ve nemli ekip saklama alanı sunar. Kunai 2, yıl boyunca kullanım için uygundur, bu da ek bir avantajdır.

4 Mevsim Çadırlar: Samaya 2.5 Blue

Samaya 2.5 Blue

Samaya 2.5 Blue, 3 lbs 7.4 oz ağırlığında, iki kişilik rahat bir uyuma alanı sunabilen, sağlam, tek cidarlı bir kubbe çadırdır. Zemin Dyneema Kompozit Kumaşlardan yapılırken, duvarlar nefes alabilir ve 40.000g/m²/24s gibi etkileyici bir nefes alabilirlik derecesine sahip üç katmanlı bir laminasyonlu kumaş kullanır. Samaya üç direğe ve tek bir kapıya sahiptir, ancak bir sundurma da mevcuttur. Büyük bir üst vant, dışarıdan Dyneema kapakla hava akışını ve kondensasyonu yönetmeye yardımcı olurken, uzun kapı eşyalarla kolayca giriş yapmanıza ve çıkarılabilir bir sivrisinek ağı içermesine olanak tanır. Ancak pahalıdır. Samaya 2.5 aynı zamanda pembe renkte de bulunmaktadır.

4 Mevsim Çadırlar: SlingFin CrossBow 2 Dört Mevsim

SlingFin CrossBow 2 Dört Mevsim

SlingFin CrossBow 2 Four Season, aşırı kış hava koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmış hafif iki kişilik bir çadırdır. 4 lbs 6.2 oz ağırlığındadır ve içindekileri rüzgar ve kondensasyonu minimumda tutarken koruyan nefes alabilir naylon bir tavanı bulunur. SlingFin’in WebTruss adını verdiği direk kılıfları, kar yüklerini daha büyük bir yüzey alanına yaymaya yardımcı olur ve klipsli çadırlardan çok daha güçlüdür. Direk yapısını SlingFin’in çıkma direk sistemi kullanarak sırt çantalı veya kayak direkleri ile daha da güçlendirebilirsiniz. İki büyük sundurma ve birçok iç cebi, yaşam konforu konusunda en iyi seçeneği sunar, kapı vantları, hava akışını engellemeden mükemmel kondensasyon yönetimi sağlar

4 Mevsim Çadırlar: Tarptent Scarp 1

Tarptent Scarp 1

Tarptent Scarp 1, iki yan tente kapılı geniş bir çift cidarlı çadırdır. Tek kişilik tasarlanmış olmasına rağmen aslında iki kişilik için yeterince geniştir. 48.55 ons ağırlığındadır, Scarp, tek bir kemerli çadır direği ile birlikte gelir ve iç tenteden önce uç tarafından kurulabilir. İç tent, file veya katı kumaş olarak mevcuttur. Rüzgarlı koşullarda ek çapraz direkler eklemek mümkündür. Köşeler, oturanlara daha fazla baş yüksekliği ve iç mekan sağlamak için kısa karbon fiber desteklerle desteklenir.


https://turkeyoutdoor.org/, Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan bir web sitesidir. Site, yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

Site, Türkiye’nin dört bir yanındaki açık hava etkinlikleri için kapsamlı bir bilgi kaynağıdır. Sitede, her etkinlik için detaylı bilgiler, rotalar, fotoğraflar ve videolar bulunmaktadır. Site ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleri hakkında güncel haberler ve etkinlikler hakkında bilgi vermektedir.

Sitenin hedef kitlesi, açık hava etkinliklerine ilgi duyan herkestir. Site, hem deneyimli hem de yeni başlayanlar için faydalı bilgiler sunmaktadır. Site, Türkiye’de açık hava etkinlikleri hakkında bilgi edinmek ve bu etkinliklere katılmak isteyenler için ideal bir kaynaktır.

https://turkeyoutdoor.org/