https://turkeyoutdoor.org/, Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan bir web sitesidir. Site, yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi

Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz.

İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.

Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨


Yalova Çınarcık Performans Odaklı Keşif Yürüyüşü Anıları

11 Nisan 2024 günü 7 arkadaş istanbul’dan toplanıp performans odaklı keşif yürüyüşü yapalım dedik.

hedef olarak seçtiğimiz bölge yalova Çınarcık Teşvikiye köyü oldu.

Bu bölgeye daha önce gelmiş ve tadı damağımda kalmıştı. yeniden gidebilmek için fırsat kolluyordum.

Sevgili GREENTREKİNG grup lideri Orhan Büyükbaş ve Atlantis Doğa Sporları lideri Der Harun Hocalarda bu bölge de keşif yapmak istediklerini öğrendim. Bundan iyi fırsat mı olur?.

7 Kıta Word grup sorumlusu Nejdet Nardemir ağabeyimiz, arkadaşı Zafer bey ve Beylikdüzü’nden Biga’lı Tahir Kose Beyin de katılımı ile güzel bir grup oluşturup sabah erkenden yola koyulduk.

Tasarı rotamız; Erikli Şelalesi, Erikli üstü takım şelaleleri, saklı veya diğer ismi ile Su uçtu şelalesi ve Mere şelalesinden oluşuyordu. Tahmini 15 km’lik zor bir rota planladık. Zorluğu tayin eden koşullar ilk çıkış noktamızdaki Erikli şelalesi 453 metre irtifada olup; rotamızdaki en yüksek alan olan Küreklidağ Tepeside 890 metre de bulunuyor olup, bu mesafeyi 3,5 km’de kat edeceğimiz olmamızdı. mevcut mesafe rakım yükselmesi yer yer %65 derecelik açılarla tırmanmayı dikte edecekti. Olsun dedik aldırmadık ve başarırız dedik. Başardık ta sonuçta. Ancak şunun altını çizmekte fayda var. Kesinlikle hobi amaçlı düşük kondisyona sahip gruplarla kat edilecek bir bölüm değil. Bacak kaslarınızın sağlam olması yanında psikolojik olarak dayanıklı ve arzulu olmanız lazım. Bu koşulları ancak performanstan keyf alan gruplarla sağlamak mümkün. Birde böyle bir ekip oluşturmuşsanız, bu bölümü sabah saat 11:00’e kadar bitirmeniz olmazsa olmaz koşul. Biz rotayı tasarlarken güneşi iyi hesapladık. Tırmandığımız yamaç küçük bir vadinin doğu yakası idi. yani sabah saatlerinde güneş ışıkları batı yamaca vuruyorken bizim tarafa gölgelikti. Yürüdüğümüz yamaca saat: 11:00 gibi güneş düşmeye başladı. yani teorik olarak detaylandırdığımız konu pratikte gerçekten önemli olduğunu tecrübe ettik.

Bu tırmanışta amacımız 890 metre rakımlı Küreklidağ Tepesini almak değildi. Bu tepenin 845 metre rakımdan geçen Rüzgar Enerjisi pervanelerini birbirine bağlayan stabilize yola düşmekti. Amacımızı gerçekleştirdik. Yola çıkmadan Erikli üstü Takım şelalelerini de gördük. vadiyi ayıran derenin adın da şelalesi ile müstesna Erikli deresi olduğunu da bilgi olarak yazalım.

Yola çıktıktan sonra taslak rotamız aynı stabilize yoldan güney ve doğu istikametinde 3 km hafif irtifa vererek aktif dinlenme şeklinde bir yürüyüş ile devam edecekti. Böyle de oldu. Ancak burada güzel bir sürpriz ile karşılaştık. Hedefimizdeki şelaleyi besleyen dere oloan Kocadere sol tarafımızdaki şarampolde kalmış şekilde ilerler iken kulağımıza bir çağlayan sesi geldi. İlk duyan Nejdet Ağabey oldu. Dikkatli bakınca aşağıya şelalenin bir kısmını gördük. Orada kısa durum muhakemesi yaptık. Dik hatta yarı uçurum sayılabilecek bir eğimden aşağıya inme kararı aldık. Yine belirtmek lazım.. Bu kararlar alınırken bir çok değişkenlikler göz önünde bulundurmak lazım. İndiğiniz yarı uçurum alanın topoğrafik durumu en önemli kıstas. Yumuşak toprak ve ağaçlı bir alandı. İnerken olası düşmelere ve kontrolü kaybetme riskleri için olumlu anlamda önemli bir detay bu. Sık ağaç demek dayanak noktamızın çok olacağı, yumuşak zeminde olası düşmelerde kırık ve travmaya bağlı doku zedelenmelerini minimize eden ayrıntılar. Başarıyla aşağıya indik. Üç kısımlı bir şelale keşfettik. Bu kısımlar; 1- Ana şelale 2- Tali şelale 3- Alt küçük şelale olarak adlandırdık. takım şelaleye ise isim aradık.. “Kaşifler Şelalesi” adını verip haritada bayrak dikip isimlendirerek yolumuza devam ettik.

Rotamızın 6,8 km’de stabilize yoldan çıktık. harita da taslak rota hazırlarken yaban hayvan patikası olarak değerlendirdiğimiz kısmın gerçekten de yaban hayvan patikası olduğunu gördük. Bir yere kadar bu patikadan ilerledik. Ancak bir kısımdan sonra %75 açıyla bir uçurumsu alana denk geldik. Bu kısımdan inmenin doğru olmayacağına karar verip başka bir yaban hayvan patikasını takip ederek önce doğu daha sonra da uygun bir yerden kuzey batıya yönelerek yalova Doğa Sporları Kulübünün Teşvikiye Köyü- Saklı Şelale rotasına düşeceğimiz bir güzerhgah bulma hedefi tayin ettik. Yalova Doğa Sporları Kulübü rehberi Yusuf Hoca ile geçen hafta tasarı hazırlarken telefondan istişare yapmıştık. kendisinin anlatımı ile Erikli2den Saklı şelaleye saklı şelaleden de Teşvikiye köyüne bugüne değin hiç bir grubun yürüdüğünü duymadığını ve dikkatli olmamızı rica ettiğini hatırlatayım. Dikkat edeceğimiz husus ise Ayı faktörü.. Özellikle saklı şelale üzerindeki ormanlık alanda ayı popülasyonu olduğunu söyledi. Yusuf Hocanın bahsettiği alanda tam burası. ve Ayı izlerini eski ve yeni fark etmeksizin bolca gördük. hatta bazı izlerin ökçe merkezleri halen nemli idi. Bu canlının buradan yaklaşık olarak yarım saat önce geçtiğinin en kuvvetli emaresi. telefonlar zaten çekmiyor. Doğa da hiçbir yaban hayvanından korkmam. Zira onlar da bizden korkuyor. tek çekincem yavrulu anne yaban hayvanına denk gelmektir. Anne canlar gözü karadır. Yavrusuna karşı bizi tehdit olarak algıladığı vakit hiç düşünmeden ne pahasına olursa olsun saldırır. Bizde Orhan Hoca ile ön tarafta düdük öttüre öttüre ilerledik. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan Yalova dağcılığın rotasını oluşturan çoban patikasını bulduk: Buradan yarım saatlik hafif bir tırmanış ile devasa şelaleyi bulduk. Şelale tek kelime ile enfesti. Çayımızı demlerken bol bol hatıra fotoğrafı çektirdik. Bu esnada aşağıdan bir adamın bize doğru yaklaştığını gördük. Bir elinde nacak (küçük balta) bir elinde tahra ile yanımıza geldi. Adı kadir. Aslen Batmanlı. Yaşı 58. Yıllarca istanbul’da çalışmış emekli olunca Çınarcık’a yerleşmiş. Formunu korumak adına bu bölge de sık sık doğa yürüyüşü yaptığını söyledi. Birlikte çay içtik sohbet ettik. Dünya tatlısı bir adam. beraber dönüşe geçtik. Çok güzel bir patikadan, kocadere vadisi eteklerinden ilerleyerek Teşvikiye köyüne irtifa vererek yürüdük. mere şelalesi hizasına geldik. saatlerimiz 18:00’ı geçmiş olamsı şelaleninde yolunun patikadan ayrılmamız zorunda bıraktığı ve git*-gelin yarım saat hatta fazla olacağı ihtimali üzerine geç kalmamak adına “başka bir yürüyüşe ” opsiyonu şerhi ile pas geçtik. zaten köye de 18:45’te girdik. Adının erol olduğunu öğrendiğimiz yine dünya tatlısı bir kahveci amcamızın tavşan kanı çayları ile 16 km’yi aşan bol performanslı bir rotanın yorgunluğunu almaya çalıştık. çaylar ve vatandaşlarla bayramlaşma-sohbet mükemmeldi.

Köyün halkı tarihimizin en travmatik savaşlarından olan 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında kaybedilen Gürcistan topraklarının Batum bölgesinden gelme Müslüman Gürcü Göçmenlerinden oluşuyor. Kafkas toplumların temel özelliklerini halen taşıyorlar. Çalışkan ve temiz insanlar. Köy zaten belediyelik bir yerleşke. Nüfusu 3 bini aşıyor. İlkokul ve ortaokul faal. Saat başı çalışan dolmuşları ile ilçe merkezine ulaşım sorunu yok. Tarım yapılabilecek arazi coğrafi konum itibarı ile fazla yok. o yüzden başlıca geçim kaynakları hayvancılık ve ormancılık. Hava kararmadan köyün hemen dibinde başlayan ormanlık alanlarda uzaktan da olsa bir çok meyve ağacının çiçek açtığı fark ediliyordu. sebebinin artan ayı popülasyonun köyün yanı başına kadar gelip meyve bahçelerinden meyve aşırıp yiyip, yedikten sonra dışkılama sonucunda çekirdeklerinden doğal yetiştikleri olduğunu öğrendik. İlginç değil mi. Yaşam için bahane çok doğada. Erikli şelalesine bıraktığımız aracı getiren Tahir Beyin gelmesinden sonra Kadir Ağabeyimiz ve Teşvikiyeliler ile vedalaştıktan sonra dönüşe geçtik. Dönüşte Çınarcık’ta bayram olmasına karşı açık olan bir lokanta bulduk. Amacımız Yalova’da yemekti. Ancak küçük yerlerde lokantalar bana daha sempatik ve cazip geldiğinden arkadaşlara burda yiyelim dedim. Performans nedeniyle kaybettiğimiz enerjimiz bizi doğal olarak iyi acıktırmıştı. yemekler gayet güzel fiyatlarda makul idi. Mukayese için kendimden örnek vereyim; Kelle Paça Çorba-Terbiyeli Köfte- Az Pilav- Az Kemal Paşa tatlısına 240 tl ödedim. Porsiyon ölçüleri, lezzetler ve istenilen ücret için işletmenin performansı tam puan.. Çınarcık merkezde Lale Lokantası. Bu bölgeye gelen arkadaşlar için şiddetle öneririm.

Güzel insanlarla dolu harika bir gün sonunda Osmangazi Köprüsünü kullanmamıza rağmen Ümraniye-FSM arasındaki iğrenç trafik yüzünden evlerimize gece yarısı 00:00 ile 00:30 arası girebildik.

istanbul iyice yaşanması zor saçma sapan mega bir kent oldu.

Başka bir keşif yürüyüşü raporunda görüşmek üzere.

Herkese iyi bayramlar.

Oğuz Geren

https://www.facebook.com/oguz.geren.7

Yalova Performans Odaklı Keşif Yürüyüşü Anıları

Yalova Performans Odaklı Keşif Yürüyüşü Anıları

Yalova Performans Odaklı Keşif Yürüyüşü Anıları

Yalova Performans Odaklı Keşif Yürüyüşü Anıları

“Yol yoktur, sen yürürsen yol olur.”
Varmak istiyorsan yol arama, sadece yürü. Sen yürüdükçe yollar açılacaktır.


TurkeyOutdoor.org: Doğayla Buluşmanın Adresi!

TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin en heyecan verici outdoor platformu! Yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi birbirinden serüven dolu doğa sporları hakkında detaylı rehberler, eşsiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinliklerle dolup taşıyor.

Türkiye’nin Doğasını Keşfedin! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenleri bekliyor. Her bir etkinlik için özenle hazırlanmış bilgiler, göz alıcı rotalar, etkileyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor. Ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili en güncel haberlere ve etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz.

Outdoor Tutkunlarına Özel Rehber!

TurkeyOutdoor.org, Türkiye’de outdoor etkinliklere ilgi duyan her seviyeden maceraperest için mükemmel bir kaynaktır. Deneyimli gezginlerden yeni başlayanlara kadar herkese hitap eden bu platform, Türkiye’deki açık hava etkinliklerine dair aradığınız her şeyi sunuyor. Doğa, kamp ve macera arayanlar için ideal bir rehber olarak öne çıkıyor. Sizi, unutulmaz bir doğa serüvenine davet ediyoruz! TurkeyOutdoor.org ile hayalinizdeki maceraya adım atın!

TurkeyOutdoor.org sizi bekliyor!

https://turkeyoutdoor.org/