Önceki yayınlarda kampçılığın tanımını yapmış, kampçılık eğitimi ve ekipmanları üzerine bilgi vermiştik.

Kampçılık üzerine yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda kamp türlerini açıklayacağız. Kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, kamp yapmak tehlikeli mi gibi soruların cevapları bu yazı dizisinde olacaktır.

Kamp Türleri

İnsanlar uzun süredir kamp yapıyorlar ve bu süreçte geçen her an kampçılık kavramının çeşitlenmesine ve farklı yönlere gitmesine yol açıyor. Yapılış şekilleri ve kullanılan imkanlara göre kamp yapmanın birçok çeşidi vardır. Kısa bir şekilde bahsetmek gerekirse;

Karavan/Araç Kampı

2020 yılı itibariyle kelimenin tam anlamıyla hit olan kamp türüdür. Covid-19 virüsünün ortaya çıkması sonrası şehirlerden kaçan bireyler kedilerini doğaya attılar.

Karavan kampçılığı, motorlu karavan ya da aracınıza ekleyebileceğiniz çekme karavan ve temel ihtiyaç malzemeleriniz ile yapılan kamp etkinlikleridir. Isıtma sistemi ve banyosu ile sanki küçük bir otelin imkanlarını kullanarak doğada zaman geçirmenize olanak sağlar.

Karavanlar sizin kötü hava şartlarından korunmanıza olanak sağlar ve sizlere geniş hareket imkanı sağlar. 

Çadır Kampı

Çadır ve kamp ekipmanları ile birlikte doğada yapılan kamp etkinlikleridir. Özellikle ticari kamp alanlarının dışında ve bireysel olarak yapılıyor ise gerçek kamp ruhunu yansıtan aktiviteler olup en yaygın kamp türüdür. Kişisel veya birkaç kişi birlikte deniz kenarları, ormanlar, göl kenarları, akarsu kenarları veya ticari bir kamp alanında birkaç gün yapılan etkinliklerdir. 

Çadır kampı, kamp yapmaya yeni başlayanlar ve çok fazla para harcamadan kampçılığa başlamak isteyenler için harika bir seçenektir.

Bungalov Kampı

Özellikle sahil şeridi ve yaylalarda küçük ahşap kulübelerde ev ve otel mantığından uzak yapılan kamp türüdür. Kısa süreli ve aynı noktada kalmak isteyen kampçılar tarafından tercih edilir.

Konser Kampı

Son yıllarda özellikle yaz aylarında çeşitli üniversitelerde veya sahil kentlerinde yerel yönetimler organizesinde yapılan birkaç gün süren ve seri konserlerin izlendiği kamplar

Sanat Kampı

Çeşitli sanat etkinliklerinin birkaç gün veya bir hafta boyunca doğada yapıldığı, katılanların çadırlarda kaldığı, tiyatro, resim, müzik… gibi alanlarda gösteri ve eğitimlerin yapıldığı toplu etkinlikler.

Hamak Kampı

Kamp yapılacak bölgede sadece hamak ve temel ekipmanları kullanarak yapılan kamp etkinlikleridir. Hamağınızı bağlamak için uygun iki adet ağaç bulduğunuz her yerde yapabilirsiniz. Üstelik yerden yüksekte kalacağınız için düz bir alan aramak zorunda da kalmazsınız. Paraşüt hamak olarak adlandırılan ve az yer kaplayan hamaklar, motosiklet veya bisiklet ile kamp yapmak isteyen kişiler için iyi bir seçim olsa da  ilk defa kamp yapacak olanlar için pek tavsiye edilmez.

Glamping Kampı

İlk defa duyanlar için çok yabancı bir terim olan “glamping” büyüleyici anlamına gelen glamorous ve kamp yapmak manasına gelen camping kelimelerinden türetilmiştir.

Glamping

Bu tarz kamplar otellerin sunabileceği lüksleri açık havada geçirecekleri kamplarda arayan turistler tarafından popülerleştirilmiştir. 1900’lerin başlarında safari gezilerine çıkan Avrupalı turistlerin kıtada yaşayan insanların çadır yaşamlarını incelemeleri ve bu yaşam tarzının kamp faaliyetlerinde uygulanabilirliğini görmeleri sonrasında yaygınlaşmıştır.

Küçük, sırt çantasına asılan, portatif çadırlar yerine evdeki halıları, yatakları ve hatta televizyon, buzdolabı gibi elektronik eşyaları içerisinde barındıran devasa boyutlarda çadırlar kullanılır.

Günümüzde hem doğanın huzurunu hem de şehir hayatını aynı anda yaşama arzusu olan kişiler tarafından gün geçtikçe daha fazla kullanılmaktadır. Dezavantaj olarak kampı kurulan alandan başka bir bölgeye taşınmak zordur, kamp aktivitesi genellikle tek lokasyonda sonlandırılır.

Eğlence Kampları

Organizatörler tarafından planlanan ve çok sayıda kişinin katıldığı eğlence etkinlikleridir. Festival kampları bu türe güzel bir örnektir. Toplu etkinlikler olduğu için genellikle dinlendirici özellik taşımazlar.

Hayatta Kalma Kampı

Bushcraft tarzı kamp ekipmanları kullanılarak, çadır ve benzeri kamp ekipmanları olmadan yapılan aktivitelerdir. En az imkan ve vücudunuzun dayanıklılığı ile doğaya karşı meydan okursunuz.

Ancak unutulmamalıdır ki bu tür kamplar gelişmiş kampçılık ve hayatta kalma becerilerine sahip olmayı gerektirir. Eğitim almamış kişiler ve ilk defa kamp yapacaklar için önermiyoruz.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu