Pandeminin psikolojik etkileri ve çözüm yolları ile ilgili bilgiler vereceğiz. Aşağıdaki Covid-19 pandemisi süresince ruh sağlığımızı korumak için yapılması gerekenleri çeşitli uluslararası ve akademik yayınlardan derleyerek hazırladığımız yazımızı bulacaksınız. .

Pandeminin Psikolojik Etkileri

Covid 19 Tavsiyeleri:

Covid 19 kış günlerinde farklı şekillerde ve farklı derecelerde üzerimizde yıpratıyor. Birçoğumuz için sosyal izolasyon ezici olsa da sosyal mesafemizi korumaya çalışıyoruz. Sosyal eğilimler bir yana, hiç kimse bu salgının geniş kapsamlı ve geniş kapsamlı etkilerinden bir tür sosyal, ekonomik veya duygusal mücadele olmadan kaçamamış görünüyor. Koronavirüs ve ruh sağlığı konusu sadece Türkiye’de değil bütün dünyada konuşuluyor, araştırılıyor. Pandemi ile baş etme noktasında yapılması gerekenler noktasında koronavirüs ve ruh sağlığı öne çıkıyor. Covid-19 psikolojik etkileri araştırılıyor, bilimsel makaleler yayımlanıyor. Pandeminin psikolojik etkileri ile baş etmek için yapılması gerekenleri bu yazımızda anlatıyoruz.

Kovid-19 ile Mücadelede Ruh Sağlığını Koruma Önerileri

Eğer önlemlere rağmen etrafınızdaki kişilere göre daha fazla kaygılıysanız, kaygınız nedeniyle sık sık çarpıntı, iç sıkıntısı, gerginlik, konsantrasyon eksikliği, uykuya dalmakta ve derin uyumakta sorunlar yaşıyorsanız, tüm gün hatta gece uyanıp telefonunuzdan sosyal medyadan ‘Kaç vaka olmuş, Sağlık Bakanlığı ne açıklama yapmış, yeni bir gelişme var mı‘ gibi bilgileri öğrenmeye çalışıyorsanız, sürekli etraftan mikrop kapıp kapmadığınızı kontrol etmekten, temizlik yapmaktan, hijyen kurallarına harfiyen uymaya çalışmaktan yorgun düştüyseniz, korona enfeksiyonu belirtileri var mı diye sürekli boğazınızı, ateşinizi kontrol ediyorsanız ve bu belirtiler yüzünden işinize, ailenize, hobilerinize odaklanamıyorsanız bu süreçte ‘anksiyete’ yani ‘kaygı’ belirtileri yaşıyorsunuz demektir.

Bu çetin sınavın muhtemelen en karanlık aylarını atlatacak tek bir “rehber” de yok. Bununla birlikte, üstünlük sağlamak için yapabileceğimiz pek çok şey var. Kendi Covid-19 başa çıkma ipuçları ve stratejileri için bu özelliğe katkıda bulunan outdoor uzmanlarının tavsiyeleri:

Koronavirüs ve Ruh Sağlığı

Resmi Bilgilere İtimat Edin:

Sosyal medyadan korona ile ilgili haber almayı azaltın. Dakikalarca Twitter’da, WhatsApp’ta, Facebook’ta gerekli gereksiz ya da korkutucu, abartılı, yalan yanlış bilgi bombardımanına tutulmayın. 7/24 takibi bırakın. Sadece birkaç güvendiğiniz hesaptan, kaynaktan verileri takip edin ve günde 2-3 defadan fazla bakmayın.

Evde de Olsa Yaşama Katılın:

Evde bütün gün pijamalarla oturmak yerine sabah vakitlice kalkılmalı ve güne plan yaparak başlanılmalı. Güne anlam katacak aktiviteler planlanmalı ve bu planlar aksatılmadan yapılmalı.

Covid-19 Günlerinde Sakin Olun

“Pandemi, çoğumuz için olağanüstü bir yük oldu. Her ne olursa olsun hayatı ve başınıza gelenleri sakin bir şekilde karşılayın, panik yapmayın.

Pandemi İle Baş Etme

Her Gün Dışarı Çıkın:

Dışarıya çıkmak kesinlikle bu yılın zorluklarından kurtulmanızı sağlar. Doğada keşfedilecek çok fazla alana sahip olduğumuz için mutluyuz ve genellikle bunu yaparak sosyal mesafemizi koruyabiliriz.

Güzellikleri Çoğaltın:

Basit şeylere odaklanın. Ailenizin sağlıklı kalmasına çalışın. Gereksiz strese girmeden hiçbir şeyi de hafife almadan güzel anların tadını çıkarmaya çalışın. Evet, Covid günlük hayatımızdaki bazı rutinleri değiştirdi, ancak önemli şeyler hala sağlam ve hayat devam ediyor. Her gün için minnettar olun! Yaşamak kolay değil ama önümüzdeki zorluklara nasıl tepki vereceğimiz bize bağlı. Bazen işlerin bu kadar zor olması hoşumuza gitmese de işlerin zor olduğunu kabul ediyor ve yaşamaya devam ediyoruz.

İşler Yolunda Gitmese Bile Meşgul Olun

Covid-19 pandemi sürecinde bir çoğumuz işimizi kaybedip veya yoğunluğu azaltsak da her gün bir şekilde bir işle meşgul olmaya devam etmeliyiz.

Stresten Çıkışınızı Bulun

Düşüş bir yıkım topu gibi gelip her şeyi karıştırmaya başlasa bile stresi yenmek üzere uyanık olun. Stresi azaltacak outdoor etkinlikleri yapın.

Hedefler Belirleyin ve Başarıya Hazırlanın

Kış ve karanlıkla da mücadele eden diğer outdoor arkadaşlarına ulaşın. Dışarıda bir şeyler yapmak ve güneş ışığını almak için iş günü sırasında onlarla zaman ve outdoor aktiviteleri planlayın.

Covid-19 ve Ruh Sağlığı

Kışın Dışarıda Yapılabilecekler:

Pek misafirperver olmayan havasıyla kış, çoğu insan için zor bir mevsimdir, hatta bazıları genellikle dışarıda eğlenmeyi sever. Soğuk, karanlık karışıma, toplumumuzdaki pek çok kişinin karşı karşıya olduğu kaygı uyandıran, yalnızlığı şiddetlendiren ve güçlüğü büyüten etkileriyle küresel bir salgın ekleyin ve kış, doğal afetin 2020 versiyonu gibi hissetmeye başlayabilir.

Neyse ki, doğanın içinde dışarı çıkmak için birçok eve yakın fırsat sunan bir ülkede yaşıyoruz. Temiz havaya çıkmak, vücudumuzdaki tamamen doğal ruh halini iyileştiren kimyasalları artırabilir.

Sadece doğada olmak, yorucu egzersiz yapmadan bile, hayatın sıkıntılarından sağlıklı bir şekilde uzaklaşabilir. Toplanın, sevdiğiniz birini veya ikisini güvenli bir şekilde kapın ve oraya çıkın ve bölgemizin en tutkulu açık hava adanmışlarından bazılarının bu favori kış eğlenceleriyle donanmış kışın tadını çıkarın.

Pandeminin Psikolojik etkilerini azaltmak veya bertaraf etmek için bulduğunuz her fırsatta doğada vakit geçirin, açık havaya çıkın. Doğa aktivitelerine katılın ve yaşamaya devam edin. Covid-19 pandemi günlerinde yapılabilecek doğa aktivitelerinin ruh sağlığı üzerine etkilerini sizler için derledik.

Koronavirüs ve Ruh Sağlığını Korumak

Doğa Aktivitelerinin 11 Bilimsel Faydası

Dğada olmak eğlencelidir, ancak daha da önemlisi beyin, vücut ve ruh için iyidir. İşte Doğa Ana ile yakınlaşmanız ve kişisel olmanız için bazı bilimsel nedenler.

1. Doğada Olmak Enerjinizi Artırır.

Bir fincan kahve daha mı özlüyorsunuz? Belki de kafeini atlayıp onun yerine dışarıda oturmalısın. Bir çalışma, açık havada 20 dakika geçirmenin beyninize bir fincan kahveye benzer bir enerji artışı sağladığını gösteriyor.

2. Doğada Egzersiz Yapmak Daha Kolaydır.

Dışarıda egzersiz yapmak çok daha kolay görünüyor mu? Bu yemyeşil çevreniz sayesinde olabilir. Küçük bir çalışmada, araştırmacılar bisikletçilerin yeşil, gri ve kırmızı video görüntülerinin önünde pedal çevirmesini sağladı. Yeşilin önünde egzersiz yapan bisikletçiler daha az fiziksel efor ve daha olumlu bir ruh hali hissettiğini bildirdi – bu, çimenlerin, ağaçların ve bitkilerin antrenmanınıza psikolojik bir enerji artışı ekleyebileceği anlamına geliyor.

3. Doğal Ortam Görüşünüz İçin İyidir.

Araştırmalar, dışarıda daha fazla zaman geçiren ilkokul öğrencilerinin miyopluk geliştirme olasılıklarının daha düşük olduğunu gösteriyor.

4. Doğal Güneş Işığı, Acıyı Azaltır.

Bir çalışmada, yüksek yoğunluklu güneş ışığına maruz kalan ameliyat hastaları daha az stres ve marjinal olarak daha az ağrı bildirdiler ve bu nedenle daha az ağrı kesici ilaç aldılar.

Pandeminin Psikolojik Etkileri

5. Outdoor İmmün Sisteminizi Artırır.

Bilim adamları, bitkiler tarafından üretilen havadaki kimyasallar olan fitokidlerde nefes almanın beyaz kan hücreleri seviyemizi artırdığını ve enfeksiyonlar ve hastalıklarla savaşmamıza yardımcı olduğunu düşünüyorlar.

6. Doğa Size Ücretsiz Aromaterapi Sağlar.

Bilime göre, çiçekleri gerçekten bırakıp koklamalısın. Araştırmalar, güller, taze kesilmiş çimen ve çam gibi doğal kokuların sizi daha sakin ve daha rahat hissettirdiğini gösteriyor.

7. Outdoor Aktiviteleri Yaratıcılığı Artırır.

Yazma engeliyle mücadele ediyorsanız, dizüstü bilgisayarınızı harika dış mekanlar için terk etmek isteyebilirsiniz. Psikologlar, sırt çantalı gezginlerin, vahşi elektronik cihazlarda birkaç gün geçirdikten sonra yaratıcılık testlerinde yüzde 50 daha yüksek puan aldığını buldu.

8. Doğa Aktiviteleri Mevsimsel Affektif Bozuklukta Yardımcı Olur.

Kışın, daha kısa günler ve daha düşük ışık seviyeleri Mevsimsel Duygusal Bozukluğu veya anksiyete, bitkinlik ve üzüntü semptomlarıyla kendini gösteren tekrarlayan bir durum olan baş ağrısını tetikleyebilir. Doktorlar, hava soğuk veya kapalı olsa bile dışarıda vakit geçirmenin baş ağrılarının şiddetini azaltabileceğini söylüyorlar.

9. Doğada Vakit Geçirmek Günlük D Vitamini İhtiyacınızı Sağlar

Pandemide Akıl Sağlığı

İyi işleyen bir vücut için D vitamini gereklidir. Kalsiyum emmemize yardımcı olur, osteoporozu önler ve diğer şeylerin yanı sıra iltihabı azaltır. Somon ve kuvvetlendirilmiş süt gibi bazı yiyeceklerde D vitamini bulunmasına rağmen, D vitaminimizin yüzde 90’ından fazlasını güneş ışığına günlük maruziyetten alıyoruz.

10. Doğal Mekanlar Odaklığınızı Yeniden Yaratır.

İşe konsantre olamıyor musunuz? Ofisinizden birkaç dakika çıkın ve yakındaki bir parkta dolaşın. Araştırmalar, doğada yürümenin odak noktamızı geri kazanmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

11. Doğa Sporları Bizi Daha İyi İnsanlar Yapar.

Psikologlara göre, doğaya maruz kalmak toplumsal baskılardan kurtulmamıza yardımcı olarak ilişkiler, paylaşım ve topluluk gibi daha önemli şeyleri hatırlamamıza ve değer vermemize olanak tanır.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu