Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor sektöründe yer alan firmaların ve doğada vakit geçirmeyi seven kişilerin outdoor ile ilgili bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Outdoor Bıçakları tanıttığımız serimize devam ediyoruz.

Taktik Bıçak Tavsiyesi

Taktik Bıçak Tavsiyesi

Hayatta kalma bıçakları ve En İyi Kamp Bıçakları hakkında soru soran birçok okuyucumuz var. En İyi Survival Bıçaklar hangileridir sorusunun cevapları yaptığınız outdoor aktivitesine göre değişecektir. Doğada yürüseniz veya bir sonraki hayatta kalma kampı (bushcraft) için hazırlanmakta olun, katlanır bir bıçak birçok küçük ihtiyacınızı görür ve iyi hizmet eder. Bunun yanında iyi bir hayatta kalma bıçağı sizi hayatta tutabilir, ciddi fark yaratır.

Ekstrem Outdoor aktivitelerinde kullanabileceğiniz En iyi kamp bıçağı ya da Kaliteli Kamp Bıçağı hangisi olmalıdır? İşler ters gittiğinde kaliteli bir hayatta kalma bıçağı, yaşamanız için çok önemli bir araçtır ve bir barınak, oyun alanı soyma, odun bölme, kesme ve doğaçlamacılar gibi çeşitli görevler için kullanılabilir.

Hayatta Kalma (Survival) Bıçakları ile dallardan halat yapma, büyük ve kalın ağaçları kesme, tenekeleri açma ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.

Outdoor Çakı Tavsiye hakkında bizlere sorular yönelten ve Av bıçağı tavsiye konusunda aramalar yapan okuyucularımızın sorularını bu yazıda cevaplıyoruz.

Aşağıda çeviri yoluyla ve kendimizin yazdığı 3 farklı yazı bulunmaktadır. Yazılar temelde aynı konuyu Taktik bıçak seçiminde dikkat edilecek hususları kapsamaktadır. Yazı içerikleri birbirine benzese de taktik bıçaklara farklı açılardan bakmaktadır.

Siz de taktik bıçak satın almak istiyor ve taktik bıçak seçerken dikkat edeceğiniz noktaları bilmiyorsanız yazımızı okuyun. Mutlu ve huzurlu outdoor aktivitelerinde bıçağınız en büyük güvence ve yardımcınız olsun.

Taktik Bıçak Nasıl Seçilir

Taktik Bıçak satın alırken, en iyi seçimi yapmak için göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli faktörler aşağıda verilmiştir.

Taktik Bıçaklar
  • Toplam büyüklük. Daha büyük her zaman daha iyi değildir, ancak boyut önemlidir
  • Saygın Marka
  • Ne Tür Tang
  • Bıçak Malzemesi
  • Sap
  • Ortalama ağırlık
  • Ucun Tasarımı
  • Bıçak Kalınlığı
  • Boyut bir bıçak dikkate almak çok önemlidir.

Bu bir tercih meselesidir, ancak unutmayın, daha büyük her zaman daha iyi değildir. Boyut önemlidir, ancak 5-9 inçlik iyi bir hayatta kalma bıçağının işe yarayacağı her zaman yanınızda 15 inçlik ağır bir pala taşımak istemezsiniz. Kendiniz olarak, onu kamp yapmak, avlanmak, balık tutmak, odun kesmek veya zombileri öldürmek için mi kullanacaksınız?

Çepeçevre bir En İyi Kamp bıçağı mı arıyorsunuz yoksa hayatta kalma çantanızda saklanacak mı? Tüm gün taşıma bıçağı için, ağırlığın ve genel boyutun belinize veya cebinize uygun olduğundan emin olmak istersiniz. İşlev ve amaç için alışveriş yapın, kendinize bir hayatta kalma durumunda bıçağınızın sizin için ne yapması gerektiğini sorarak başlayın.

Her zaman kaliteli, saygın bir marka En İyi Hayatta Kalma Bıçağı (Survival) ve taktik bıçak satın alın. Gerçek kullanımdan çok yenilik için olan ucuz ‘fantezi tarzı’ bıçaklardan uzak durun.

İyi Survival Bıçak üreticileri genellikle ürünlerinin arkasında durur ve sınırlı veya ömür boyu bıçak garantisi sunar. Her markayı araştırın ve sunulan garantilerin yanı sıra bir sorun olduğunda her şirketin müşterileriyle nasıl ilgilendiğini göz önünde bulundurun. Müşteri memnuniyeti derecelendirmeleri, kanıtlanmış bir geçmiş ve yüksek kaliteli bıçakların yanı sıra birçok işletmenin uzun süre çalışır durumda kalmasını sağlar. Sadece Çin veya Pakistan’da üretilen ucuz markalardan kaçının. Orada kullanılan metal alaşımları daha düşüktür ve isteyeceğiniz son şey, bıçağınızın tam da ihtiyaç duyulduğunda üzerinize kırılmasıdır.

En İyi Taktik Bıçak Tam Tang, Sabit Bıçak Stili

Daha ucuz bazı bıçakların keskin yerine ayrı bir bıçağı ve sapı olacaktır veya daha da kötüsü, iki parçalı bir tasarım bile olacaktır. En iyi Kamp bıçak markası amacınıza ve kişisel görüşünüze göre değişse de internette kısa bir aramada özellikle kullanılan çelik, tutamak malzemesi ve fiyatlarıyla öne çıkan markaları bulabilirsiniz.  

En iyi hayatta kalma bıçakları, bıçağın tasarımın tüm uzunluğu boyunca bıçağın sapına kadar uzandığı tam bir sapa sahip olacaktır. Kibritleri ve diğer hayatta kalma eşyalarını saklamanıza izin veren oyuk saplı Rambo tipi bir hayatta kalma bıçağı satın almayın. Bıçak sapının içi boşsa, test sırasında bıçağı desteklemek için ya sivri uç yoktur ya da yeterli değildir. Normalde yeni tip bıçaklar oldukları için bunlardan kaçının. Pusulanızı, kibritlerinizi ve diğer küçük eşyalarınızı tutan ayrı bir acil durum hayatta kalma çantası bulundurmanızı tavsiye ederim.

Taktik Bıçaklar

Hayatta kalma bıçağınız tam da böyle olmalı, dayaktan ve ağır kullanımdan kurtulacak bir bıçak. Bazı bıçakların, sapın uç kısmının çekiç olarak kullanılabilmesi için uzatılmış bir ucu bile vardır. Bu nedenle, tüm bu farklı ayrıntılar göz önünde bulundurularak bir Kamp bıçağı ve hayatta kalma bıçağının nasıl seçileceğine bakmak önemlidir.

Genel olarak bıçak yapımında kullanılan 2 ana malzeme türü vardır; Paslanmaz Çelik ve karbon çeliği.

Paslanmaz Çelik harikadır çünkü sert elementlere maruz kaldığında paslanmaz, düzenli olarak kullanılacak kadar dayanıklıdır ve genellikle çok uzun süre dayanır. Paslanmaz çeliğin dezavantajı, kenarın keskinliğini karbon çeliğinden daha hızlı yitirmesi ve daha sık düzgün bileme gerektirmesidir.

Karbon çeliği keskin bir kenarı daha uzun süre tutma eğilimindedir, ancak Paslanmaz Çeliğin sahip olduğu korozyona dirençli elemanlara sahip olmadığı için pası önlemek için bıçağın temizlenmesi veya kaplanması yolunda daha fazla bakım gerektirebilir. Her iki durumda da çoğu bıçak bu 2 malzemeden biriyle yapılır. Elbette, seramik ve Titanyum bıçaklar gibi başka malzemeler de var, ancak çoğu hayatta kalma bıçağı için SS veya karbon çeliği bulacaksınız. Bıçak sapı, sert kauçuktan diğer birçok plastik ve polimere kadar çeşitli farklı malzemelerden yapılabilir.

Taktik Bıçaklar

Bıçak sapı elinize rahat ve doğal bir şekilde oturmalıdır. Tutuş ve kontrol için, elinize uyacak şekilde tutacak tırtıklı veya yivli olmalıdır. Pürüzsüz veya parlak bir sap, sıvılarla veya ıslak koşullarda çalışırken bıçağı çok kaygan hale getirir. Tam bir keskin bıçağın gücüne ihtiyaç duyduğunuz için içi boş olan bir sapa karşı önerdim. Rambo bıçağınızın sapında eşya dolu bir çanta olması harika görünebilir, ancak bıçak bıçağınız gerçekten kullanıldığında kırıldığında havalı görünmüyor. İçi boş saplardan uzak durun ve sapın kavrama ve genel kontrol için bir çeşit dokuya sahip olduğundan emin olun. Nihayetinde, en iyi hissettiren şeyle gidin, ancak farklı malzemelerin faktörlerini göz önünde bulundurun.

Taktik Bıçaklarda Ağırlık

Bıçağınız cebinizde mi yoksa belinize mi bağlanacak? Sırt çantasında mı yoksa acil durumda hayatta kalma çantasında mı taşınacak? Bıçağı taşımaya nasıl karar verdiğiniz, doğru ağırlığı seçerken fark yaratacaktır. Bir pakette ayrı olarak taşıyacaksanız, ağırlık çok önemli değil. Bıçak gün boyu yanınızda olacaksa, o zaman uygun bir ağırlık elde etmek, genel rahatınız için son derece önemlidir. Bıçaklar ne kadar ağır olduklarına göre büyük farklılıklar gösterir, bu nedenle bunu göz önünde bulundurun ve belki çeşitli bıçak ağırlıklarını test edin ve en çok neyi sevdiğinizi görün.

Taktik Bıçaklar

Taktik Bıçaklarda Tasarım

Bıçak uçları veya uçları, belirli bir işlev göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Düz bir kenarın keskinleştirilmesi daha kolaydır. Tırtıklı bir kenar, ip gibi şeyleri daha iyi kesebilir, ancak büyük olasılıkla kenarı korumak için özel bir bileyici gerektirir. Tanto puanları bıçaklamak için harikadır. Bazı hayatta kalma bıçakları, birleşik düz kenar ve tırtıklı stil olarak tasarlanmıştır. Bıçağın üstünde bir testere veya tırtıklı kenarları ve bıçağın altında düz bir kenarı veya aynı tarafta yarım ve yarısı vardır. Her iki kenarı da tek bir bıçakta istiyorsanız, bu harika bir tasarım. Süslü ipuçları harikadır, ancak yine de onları keskinleştirmeniz gerekir. Bazıları aldatıcıdır, bu yüzden hayatta kalma bıçağı için alışveriş yaparken bunu aklınızda bulundurun.

Taktik Bıçak Çeşitleri

Aşağıda, bir hayatta kalma bıçağında alabileceğiniz farklı bıçak noktası tasarımlarından bazıları listelenmiştir. Konuya farklı açıdan bakmak ve piyasadaki taktik bıçak çeşitlerini görmek için önceki yazımızı okuyunuz.

Taktik Bıçaklar
  • Normal (ya da düz arka) bıçak oldukça yalındır – bu sıkıcı bir düz arka ve kavisli bir kenara sahiptir. Sırt keskin olmadığından, kesme kuvvetini artırmak için elinizi veya parmaklarınızı ek baskı uygulamanıza izin verir. Genel olarak dilimlemek veya doğramak için iyidir. Yine de, donuk sırt bıçağa biraz ağırlık katar, bu nedenle bu bıçaklar biraz daha ağır olma eğilimindedir.
  • Klip noktalı  normal bir bıçak ve ‘klibi’ daha ince ucunda sonuçları geri alırken bıçak oluşturulur. Bu ince uç, ulaşılması zor yerlerde kesmek için kullanılabilir ve bazı ek kontroller sağlar. Bowie bıçağı, klips uçlu bıçağa klasik bir örnektir. Genellikle klips içbükeydir ancak düz de olabilir.
  • Arka noktalı bıçağın eğrileri geliştirilmiş dilimleme yeteneği için izin veren farklı bir arka kenarı vardır. Büyük eğri genellikle “göbek” olarak adlandırılır ve geniş bir karın özellikle deri yüzme için kullanışlıdır. Eğri, normal bıçağa kıyasla daha hafif bir bıçağa izin verir. Bu bıçak stili fileto bıçaklarında da popülerdir.
  • Açılır noktası bıçak klip-nokta bu kullanımlar içbükey eğrisi tersidir ucuna yakın bıçağın arkasında bir dışbükey eğri kullanılır. Dışbükey eğri, delmeye daha az uygundur, ancak bir klips noktasından daha fazla güç sağlar. Günümüzde birçok uygulamada etkili olduğu için düşme noktası bıçaklarına sahip birçok modern cep bıçağı bulacaksınız.
  • Mızrak noktası o ki çalıştığı merkezine doğru omurganın her iki tarafında da aynı kavisli edilir bıçak simetriktir. Çakılar için ortak olan her iki kenarda veya yalnızca tek bir kenarda keskin olabilirler. Tipik olarak, hançerler üzerinde mızrak uçlu bıçaklar ve itme veya fırlatma için tasarlanmış diğer bıçaklar bulacaksınız.
  • İğne noktası da simetriktir, ancak incelir daha keskin ve bu nedenle özellikle güçlü değildir ancak, delme veya nüfuz etmek etkili bir şekilde kullanılabilir. Bıçaklama, iğne uçlu bıçağın güçlü noktasıdır ve bu bıçağı, tıpkı mızrak ucu gibi yakın mesafeli dövüş için tasarlanmış hançerler üzerinde görme eğilimindesiniz.
  • Spey noktası: Spey hayvanlar için kullanılan adını almıştır. Arkada nispeten küçük bir klipsle uçta yukarı doğru kıvrılan düz bir kenarı vardır. Bu tür bir bıçak gerçekten bir nokta sağlamaz ve bu nedenle delmek için iyi değildir, ancak hayvanların derisini yüzmek için çok etkilidir.
  • Tanto  bıçaklar mükemmel bir dayanıklılık sağlar Japon kılıç esinlenerek bir keski kenarı vardır. Tanto adı başlangıçta zırhı delmede çok etkili olan kırık bir samuray kılıcının ucundan bahsediyordu. Tanto bıçaklarının göbeği yoktur, bu yüzden dilimleyemez, bunun yerine neredeyse her şeye nüfuz edebilen muazzam uç kuvveti ile onu telafi eder. Bazı farklı Tanto bıçak çeşitlerini bulacaksınız ve bazı taktik bıçaklarda oldukça popüler hale geliyorlar.
  • Keçi ayağı  bıçak neredeyse sert bir düz kenar ve sonunda eğrileri, büyük ölçüde düz olan bir mat geri sunarak, normal kanadın tersidir. Bu bıçaklar, parmaklarınızın donuk sırt üzerine yerleştirilmesiyle yakından kontrol edilebilir ve başlangıçta koyun toynaklarını kırpmak için kullanılırdı. Doğrama için harikadır ancak keskin bir uçtan yoksundur (yanlışlıkla bıçaklanmayı önlediği için birçok durumda bir artı olabilir).
  • Wharncliffe  bıçak kalın bıçak ama keçi ayağı çok benzer ama geri daha hafif bir açıyla çok daha erken ve bu nedenle ucuna doğru eğriye başlar. Bu bıçaklar tipik olarak denizciler tarafından kullanıldı, çünkü ucun şekli denizcinin dalgalar tarafından sarsılmasının bir sonucu olarak kendini bıçaklamasını önlemek için tasarlandı.
  • Kalem bıçak genellikle daha küçük katlanabilir cep bıçakları üzerinde bulunan ve mızrak noktası bıçağına ama daha kademeli bir eğri ile şekil olarak benzer olan. İsviçre Ordusu ve benzeri kalem bıçaklarında gördüğünüz gibi bir tarafı keskin ve diğer tarafı donuk.

Taktik Bıçağın Kalınlığı çok önemlidir.

Dikkate alınması gereken son bir şey, bıçak bıçağının kalınlığıdır. Genel olarak, bıçak 3/16 ila 5/16 inç kalınlığında olmalıdır. Normalden daha kalın bir bıçağa sahip olan tam keskin bıçaklarda güç oluşturulur. Her zaman çok sağlam ve sağlam hissederler. Bıçağınızda asla herhangi bir bükülme veya bükülme istemezsiniz. Bu bir fileto bıçağı değil, bu yüzden ona göre seçin. Unutmayın, öncelikle bıçağı ne için kullanacağınızı kendinize sorarak başlayın. Odun kesebilmek veya bir şeyleri kaldırabilmek istiyorsanız, kalın bir bıçak bıçağı almak isteyeceksiniz. Esnek ve ince bıçaklar, kaliteli bir hayatta kalma bıçağında göreceğiniz bir şey değildir.

Taktik Bıçaklar

Özetle…

Taktik bir bıçağın nasıl seçileceği, tüm bu faktörleri ne kadar iyi düşündüğünüze bağlıdır. Bıçaklardaki bu kadar çok farklı seçenek ve büyük farklılıklar nedeniyle, iş için doğru bıçağı seçmek kesinlikle zor. Taktik bir bıçakta bulunan tüm özellikleri ve bunların her birinin belirli bir amacı gerçekleştirmede nasıl çalıştığını anlamak, tam olarak hangi bıçağı satın almanın en iyi olduğunu bulmanıza yardımcı olacaktır .

Bu ipuçlarını ve bıçak satın alma yönergelerini kullanarak, bu makalenin hayatta kalma veya taktik bıçak için alışveriş yaparken nelere bakmanız gerektiği konusunda size daha iyi bir fikir vermesine yardımcı olduğunu umuyorum.

Taktik Bıçak Cmtın Alma Rehberi

İhtiyaçlarınız için doğru taktik bıçağı bulmak istiyorsanız, muhtemelen bazı sorularınız vardır. Bıçak, bıçak tipi, tutamak, malzemeler veya diğer önemli konular gibi faktörlere uyan tek bir boyut değildir. Taktik bıçak satın alma kılavuzumuz, bu tür bir satın alma işleminde göz önünde bulundurmanız gereken en önemli dört alanla ihtiyaçlarınız için doğru seçimi bulmanıza yardımcı olsun.

Taktik Bıçaklar

Taktik bıçak nedir?

Taktik bıçakla ne demek istediğimizi anlamak önemlidir. Taktik bıçak, kamp yapmak, avlanmak veya günlük kesme ihtiyaçları gibi çeşitli amaçlar için kullanılmak üzere tasarlanmış bir bıçaktır, ancak aynı zamanda kendini savunma aracı olarak da kullanılabilir. Tüm bıçaklar teknik olarak kendini savunma için kullanılabilir, bu nedenle taktik bıçağın ne olduğuna veya olmadığına odaklanmak yerine bıçakla bir pusula olarak yapmayı düşündüğünüz faaliyetlere göre bıçak türünü daraltmak önemlidir. .

1. Taktik Bıçaklarda Bıçak Tipi

Taktik bıçak satın alma kılavuzumuzda ele alınacak ilk ve en önemli konu, tür meselesidir. Piyasada çeşitli bıçak türleri mevcuttur ve her biri kendi kategorisine özgüdür. İşte taktik bıçak ararken karşılaşacağınız en popüler seçeneklerden birkaçı.

Katlama

Katlama bıçağı, esasen küçük olan ve katlanarak kapatılabilen bir cep bıçağıdır. Katlanır bıçaklar, tek kanatlı, çift kanatlı, düz veya tırtıklı olabildikleri ve yine de cebinize sığan çeşitli boyutlarda olabildikleri için piyasadaki en çok yönlü seçeneklerden biridir. Tabii ki, İsviçre Çakısı gibi birçok çok amaçlı alet türü katlanır bıçak olarak kabul edilir, bu nedenle kategori oldukça farklıdır.

Sabit Bıçak

Sabit bir bıçak bıçağı, tipik katlanır bıçağa kıyasla hem kalınlık hem de uzunluk açısından dayanıklıdır ve daha büyüktür. Sabit bıçak, tasarımın bir parçası olarak katlanmaz ve genellikle bir kılıfla kaplanır. Bu kategorinin boyutu orta ve büyük boyutlu bıçaklar arasında değişebilir. Ayrıca bu kategoride, özellikle avcılık için özel amaçlar düşünülerek tasarlanmış birçok bıçaktır. Örneğin, bu bıçak grubu, deri yüzücü, bağırsak kancalı bıçak gibi seçeneklere sahip olabilir ve bağırsak açma ve deri yüzme amacıyla paracord’dan hayvanlara kadar her şeyi kesebilen genel kullanımlı kamp bıçakları olabilir.

Tam Tang Bıçak

Taktik Bıçaklar

Bıçağın, bıçağın sapın içine doğru uzatıldığı kesintisiz bir metal parçası olduğu bir bıçak türü. Bu, en sağlam bıçak türlerinden biridir ve en uzun ömürlüdür, çünkü yüksek kaliteli bir metalden yapılmıştır ve ayrı bir tutamak ve bıçağa sahip bıçakların aksine, asla gevşemeyecek veya kırılmayacaktır.

Bıçak türüne bakarken, EDC’nizin bir parçası olarak avlanma amaçlı özel bir bıçağa veya kendini savunma amaçlı genel bir bıçağa ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirmek istersiniz. Bu, ihtiyaçlarınıza en uygun bıçak türlerini belirlemenize yardımcı olacaktır.

Sustalı Bıçak

Bu, genellikle yanlış anlaşılan bir seçenektir. Bir sustalı bıçak, basitçe, bıçağın bir kuvvet mekanizması veya bir yay işlemi yoluyla açıldığı bir bıçaktır. Bu tür bir bıçak kötü bir üne sahip olsa da, hafif ve kullanımı kolay olduğu için elde bulundurulması faydalı bir tür olabilir.

Destekli Açık

Yardımlı açık bir bıçak, bir katlanır bıçak, sustalı bıçak veya hatta bir kelebek bıçak olabilir. Bıçağın otomatik olarak kullanıma hazır olmadığı ve bıçağa erişmek için bir tür güç gerektiren herhangi bir bıçak, destekli açık olarak kabul edilir. Bu faktöre bakarken, bu özelliğe ihtiyaç duyuyorsanız, yardım açmanın tek elle yapılabileceğinden emin olun.

2. Taktik Bıçaklarda Bıçak Boyutu / Şekli

Bıçak boyutu birkaç nedenden dolayı önemlidir. Daha büyük bir bıçak seçerseniz, bazı eyaletlerde gizli bir taşıma iznine sahip olmanız gerekebilir. Bıçakla yapmayı düşündüğünüz görevleri göz önünde bulundururken bıçağın boyutu da önemlidir. Çoğu insan daha büyük her zaman daha iyi olduğunu düşünme eğilimindeyken, bıçaklar hakkında konuşurken bu doğru değildir. Bir ipi veya kordonu bir tutamda kesmek için bıçağı dar alanlarda hareket ettirmeniz gerekirse, büyük bir bıçak sizi küçük ve orta büyüklükte bir bıçaktan daha büyük bir dezavantaja sokar. Çoğu insan, bıçak ne kadar büyükse, o kadar çok kesebileceğini düşünüyor. Bu bazı senaryolarda doğru olsa da, bıçağın kesebilme derecesi, bıçağın boyutuna değil, metalin keskinliğine ve kalitesine bağlıdır.

Şekil açısından seçenekler, yaygın olarak görülen düz kenarlar veya tırtıklı seçenekleri içerir. Tırtıklı, biraz daha fazla güce ihtiyaç duyan ve testere benzeri bir alet görevi görebilen daha sert malzemeleri keseceğiniz zamanlar için iyi bir seçimdir, ancak düz bir bıçak yine de bir dizi uygulama için kabul edilebilir çok yönlü bir seçimdir. Önemli olan, bıçağın noktasına karar verici bir faktör olarak bakmaktır. Nokta, sağlam bir düz nokta veya düşme noktası olmalıdır. Açılı veya yuvarlak bir uç havalı görünse de, bu tür bir bıçak ucu, bıçakla gerçek hayattaki uygulama için ideal olandan daha azdır. Bıçaktan bahsetmişken, çift kenarlı bir bıçak belirli amaçlar için kullanışlı olabilir, ancak çoğunlukla günlük taşıma araçları için gereksizdir.

Taktik Bıçaklar

3. Taktik Bıçaklarda Kulp

Sap meselesi, bıçağın kendisi kadar önemlidir. Bu alanda dikkate alınması gereken birkaç faktör var. Yeni başlayanlar için, sapın içi boş olup olmadığına bakmak istersiniz. Bıçağın poposuna kulplu çubuk denir. Birçok bıçak, hafif oldukları için avantaj olarak içi boş pommellere sahip olarak pazarlanırken, bu bir dezavantaj olabilir. Birçok kişi bıçak sapını bir çeşit çekiçleme aracı olarak kullanır, bu nedenle bıçağınızı genellikle bu şekilde kullanırsanız, sağlam bir tutamak ihtiyaçlarınız için daha güvenli bir bahistir.

Sapa bakıldığında ağırlık genel olarak önemlidir. Daha hafif bir bıçak tercih ederseniz, içi boş bir sap sizin için mükemmel bir şekilde kabul edilebilir, ancak çoğu insan daha ağır bir bıçağı tercih eder. Daha ağır bir bıçak sapı ile bıçağın hareketi üzerinde biraz daha fazla kontrole sahip olursunuz. Daha ağır bir sapa sahip olmak da yararlı olabilir çünkü sağlam bir bıçak, daha sağlam bir tutamak gerektirir.

Taktik Bıçaklar

Tutamak açısından bakılması gereken bir başka faktör de tutuş uyumu. Kavrama, birkaç unsurla ilgilidir. Birincisi, sapın genel şekli ve konturudur. Herhangi bir yüksek kaliteli bıçak, parmakları nerede kavrayacaklarını yönlendirmek için hafif konturlu bir kavrama alanına sahip olacaktır. Bu önemlidir, çünkü yaralanma veya aksilik olmadan aletin kullanımında rahat ve uzman olmanızı sağlar. Bu parmak konturu, iyi bir tutuş elde etmeye daha fazla yardımcı olmak için yukarı başparmak çıtçıtlarına da sahip olabilir. Tutamağa bakmanın bir başka yolu da sap için kullanılan malzemedir. Aletin daha iyi kavranmasını sağlamak için kauçuk esaslı malzemelerin herhangi bir sapının küçük çıkıntılara sahip hafif dokulu yüzeyleri olmalıdır.

4. Taktik Bıçaklarda Malzemeler

Taktik bıçak alırken bakılması gereken son unsur malzeme meselesidir. Titanyum ile yapılan seçenekler varken, herhangi bir bıçak için en yaygın ve güvenilir seçim çeliktir. Çelik, doğal olarak dünyadaki en güçlü metaldir, bu nedenle zamanla kırılmaz, paslanmaz veya eğilmez. Daha fazla dayanıklılık ve güç için, birçok yüksek kaliteli bıçak, mükemmel formda kalırken daha uzun süre dayanmalarına yardımcı olan ek bir PVD kaplamayla kaplanmıştır. Bıçak ararken, bıçak için çelikten başka bir şey seçmenin bir anlamı yoktur. Sap, özel işlem görmüş kauçuklar veya bıçakla aynı metaller gibi çeşitli malzemelerden yapılabilir. Uzun süre dayanmasını istediğiniz için, bu araç için uygun fiyattan çok kaliteye yatırım yapmak önemlidir.

Taktik Bıçak Cmtın Alma Rehberi

Taktik bir bıçak seçerken, tıpkı diğer bıçaklar gibi, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Önce sabit bıçaklı bıçağı mı yoksa katlanır bıçağı mı tercih edeceğinize karar vermeniz ve ardından bıçak tasarımı, bıçak uzunluğu, bıçak çeliği, sap tasarımı ve sap malzemelerinden ne istediğinizi seçmeniz gerekir.

Seçenekleri daraltmaya yardımcı olmak ve taktik bıçak satın almadan önce doğru soruları sorduğunuzdan emin olmak için en önemli beş faktöre biraz daha ayrıntılı bir şekilde bakalım.

1. Outdoor Taktik Bıçak / Katlanır Bıçaklar

Sabit ve Katlanır Taktik Bıçaklar Çoğu taktik durumda, hem sabit bir bıçağa hem de katlanır taktik bıçağa sahip olmalısınız.

Taktik bir bıçak seçmenin ilk adımı, her türün hem avantajları hem de dezavantajları olduğundan sabit bıçaklı bıçak mı yoksa katlanır bıçak mı tercih edeceğinize karar vermektir.

Taktik Bıçaklar

Sabit Namlulu Bıçaklar: Sabit bıçaklı bıçaklar, bir bıçak ustasının, kullanıcının elinin yanlışlıkla bıçağa doğru kaymasını ve kendini savunma durumları sırasında potansiyel darbeleri savuşturmasını önlemek için onlara koruyucu veya destek takmasına olanak tanıyan uçlara sahiptir.

Sabit bıçak ağzı, bıçağın sapına kadar uzandığından, sabit bıçaklı bir bıçak, doğası gereği katlanır bıçaktan daha güçlüdür.

Ancak aynı zamanda, sabit bıçaklı bir bıçağın taşınması daha hantal ve saklanması daha zor olabilir.

Katlanır Bıçaklar:  Taktik bıçakları katlamak tam tersidir. Genellikle kendi kendine açma mekanizması kullanarak kullanıcının bunları ikiye katlamasına izin verirler.

Katlanır bıçaklar, kendini savunma ile ilgili olmayan her türlü taktiksel fayda için iyidir. Katlanan taktik bıçaklar uzun saplara sahip olmadıkları için, sabit bıçaklı bıçak kadar güçlü değildirler.

Bununla birlikte, çoğu katlanır taktik bıçak, bir pantolon cebine kolayca sığacak kadar küçük olduğundan, sabit bıçaklı bir taktik bıçaktan çok daha kolay taşınır ve gizlenmesi çok daha kolaydır.

Bıçak taşıma yasaları eyaletten eyalete çok farklılık gösterdiğinden, sabit bıçak ve bıçak arasında seçim yapmadan önce eyaletinizde hangi tür bıçakların taşınmasının yasal olduğunu öğrenmek için Amerikan Bıçak ve Alet Enstitüsü web sitesine başvurmak akıllıca bir fikirdir. taktik bıçak katlanır.

2. Outdoor Taktik Bıçak / Bıçak Uzunluğu

Taktik Bıçak Uzunluğu Bıçak uzunluğu, koşullarınıza bağlı olarak önemlidir.

Taktik bir bıçak seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör de bıçağın uzunluğudur. Taktik bıçak tasarımının bu yönünün önemli olmasının birkaç nedeni vardır.

Bir taktik bıçağın bıçağı ne kadar uzunsa, o kadar fazla erişebilir ve kullanıcının onu kendini savunmak için kullanabileceği mesafe o kadar büyük olur. Ancak karşı tarafta, taktik bir bıçağın bıçağı ne kadar uzunsa, bıçağın tamamı o kadar ağır olacaktır.

Taktik Bıçaklar

Bu, yakın çevrelerde kullanımının daha yavaş olacağı ve yönetilmesinin daha zor olacağı anlamına gelir. Daha uzun bıçakların da gizlenmesi önemli ölçüde daha zordur.

Öte yandan, daha kısa bıçaklara sahip taktik bıçaklar, kendini savunma için etkili bir şekilde kullanmak için yakın çevrede olmanı gerektirir. Daha kısa bıçaklara sahip taktik bıçaklar, daha uzun bıçaklara sahip emsallerine göre daha hafiftir, bu da onların kullanımını daha hızlı ve daha kolay gizlemelerini sağlar.

Tipik olarak konuşursak, sabit bıçaklı taktik bıçaklar daha uzun bıçaklara ve katlanır taktik bıçakların daha kısa bıçaklara sahip olacaktır. Daha uzun bıçaklar, katlanır bıçakların temel göreve hazır taktik görevler için daha iyi bilindiği yerlerde genellikle kendini savunma için daha iyi kabul edilir.

3. Outdoor Taktik Bıçak / Bıçak Çeliği

Taktik Bıçak Çelik Çeşitleri: Bıçak için kullanılan çeliğin türü, bıçak imalatında her zaman önemlidir.

Bir taktik bıçak seçerken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer faktör de, bıçağın yapıldığı çelik türüdür.

Örneğin, tüm bıçak çelikleri, yüksek karbonlu düz takım çelikleri ve paslanmaz çeliklerden oluşan iki kategoriden birine girer ve her tür bıçak çeliğinin hem avantajları hem de dezavantajları vardır.

Taktik bıçak çeliği seçerken en önemli iki belirleyici faktör gücü ve tokluğudur.

Bununla birlikte, bu iki terim biraz kafa karıştırıcı olabileceğinden, bıçak çeliğinin mukavemeti, kırılmadan bükülme ve ardından orijinal şekline geri dönme kabiliyetinin bir ölçüsüdür.

Bir tıraş bıçağı çeliğin dayanıklılığı yonga ve çatlamaya karşı dirençli biçimde kabiliyetinin bir ölçüsüdür. Güçlü bıçak çelikleri aşırı yanal kuvvetlere dayanabildikleri halde, genellikle özellikle sert değildirler, daha sert bıçak çelikleri ise kenar yuvarlanmasına ve kenar talaşlanmasına dayanabilir, çoğu zaman özellikle güçlü değildirler.

Ayrıca, bir kenarı tutma kabiliyetinin bir ölçüsü olan ve Rockwell Sertliği ile doğrudan ilgili olan çeliğin aşınma direncini de hesaba katmak isteyeceksiniz. Bu, bazen bir rakamla ve ardından HRC harfleriyle (ör. 58-59 HRC) belirtilen bir Rockwell Sertlik derecesi ile listelenen taktik bıçak bıçaklarını göreceğiniz anlamına gelir.

Taktik Bıçaklar

Sayılar ne kadar düşükse, bıçak çelikleri o kadar yumuşaktır. Daha yüksek sayı, daha sert bıçak çeliklerini gösterir. Rockwell Sertliği 52 ila 54 HRC olan bıçak bıçakları ölçeğin alt ucunu temsil ederken, Rockwell Sertliği 58 ila 62 HRC olan bıçak bıçakları ölçeğin en üst düzeyini temsil eder.

Yüksek karbonlu düz takım çelikleri , paslanmaz bıçak çeliklerinden genellikle daha güçlü ve daha serttir ( bıçaklar için en iyi çelikler için buradaki kılavuzumuza bakın ) ve çelikteki krom karbürlerin eksikliğinden dolayı keskinleştirilmeleri önemli ölçüde daha kolaydır.

Ne yazık ki, paslanmaz bıçaklı çelikler kadar kenar tutmazlar ve korozyona uğramamaları için çok daha fazla özen gerektirirler.

Paslanmaz bıçak çelikleri genellikle yüksek karbonlu düz takım çelikleri kadar güçlü veya sert değildir ve genellikle keskinleştirilmeleri önemli ölçüde daha zordur. Korozyona karşı korunmaları için çok daha az özen gerektirirler.

Taktik Bıçaklar

4.  Outdoor Taktik Bıçak Kulp Tasarımı

Taktik Bıçak Sapı Tasarımı: Kulp tasarımı ergonomi açısından önemlidir.

Taktik bir bıçak seçerken, elinize uyacak şekilde boyutlandırılmış ve tutmanın en kolay olduğunu düşündüğünüz şeye bağlı olarak bıçağı yukarı veya aşağı tutarken rahat olan ergonomik sap tasarımına sahip bir bıçak seçmek çok önemlidir.

Bazı bıçak kullanıcıları, kendini savunma durumlarında bıçağı yukarıda tutmayı tercih ederken, diğerleri gelen darbeleri savuşturmak için bıçağı aşağı doğru tutmayı tercih eder.

Genel olarak, sap tasarımı ergonomi açısından kişisel bir tercih olabilir, bu nedenle farklı bıçak türlerini sahada test ederken bunu hatırlamak önemlidir.

5. Outdoor Taktik Bıçak Tutamak Malzemesi

Çelik Bıçak Sapı Malzemesi: Tutamaç Malzemesi tutuş için son derece önemlidir.

Son olarak, taktik bir bıçak seçerken, sapın yapıldığı malzeme türü karar noktanızın bir parçası olmalıdır.

Bıçak sapı malzemeleri, geyik boynuzu, egzotik sert ağaçlar ve Kirinite, Delrin, Micarta ve G10 gibi sentetik sap malzemeleri gibi doğal sap malzemelerinden oluşan iki kategoriye ayrılabilir.

Çoğu doğal kulp malzemesi estetik açıdan hoş olduğu için seçilirken, sentetik kulp malzemelerinin çoğu sert oldukları için seçilmektedir.

Ancak hem dekoratif hem de sert olan sentetik bir sap malzemesi olan Kirinite malzemesi gibi bu kuralın istisnaları vardır.

Ek olarak, genel bir kural olarak, çoğu doğal sap malzemesi güzel oldukları için seçilirken, büyük çoğunluğu nemi emecek ve sonunda çürümeye meyilli hale gelecektir. Sentetik tutacak malzemelerinin çoğu, sert olmaları ve nemin emilmesinin yanı sıra ufalanma ve çatlamalara karşı dayanıklı olmaları nedeniyle seçilmiştir.

Kulp malzemesine eklenen doku sorunu da var. Örneğin, pürüzsüz saplar ıslandığında kullanıcının elinde bükülmeye veya kaymaya çok daha yatkındır ve bu nedenle çoğu taktik bıçak, daha pozitif bir tutuş sağlamak için saplarının yüzeyine eklenmiş bir tür dokuya sahiptir.

Taktik Bıçaklar

taktik bıçağı seçerken çok sayıda farklı marka adı ve çok sayıda farklı bıçak tasarımı, bıçak çelikleri, kulp tasarımları, kulp malzemeleri ve çok sayıda farklı fiyat arasından seçim yapabilirsiniz. Buna ek olarak, her biri klasik katlanır bıçaklardan farklıdır, çünkü bir kemer kesesinde taşınmak üzere tasarlanmak yerine, hızlı bir şekilde erişilmesini ve yerleştirilmesini sağlayan cep klipslerine sahiptirler.

Not: Outdoor Bıçaklarını tanıttığımız yazı serimiz devam edecektir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu