ADANA GEZİ REHBERİ 8

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle yaz aylarında tatilcilerkampçılardoğa severler, karavancılar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Adana’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adana mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Bu yazımızda Adana’da yenilebilecek yemekleri, Adana’nın yemek kültürünü tanıtıyoruz.

Adana Mutfağı

Adana Mutfağı

Türkiye’nin mutfak kültürü baharatla en fazla yoğrulmuş kentlerinden biri olan Adana’ya özgü, tadı damağınızda kalan lezzetlerin tariflerini sizler için derledik.

Adana Mutfağı ve Yemekleri

Adana Yemekleri

Adana tarihi ve kültürü kadar zengin bir mutfağa da sahiptir. Kendine has yemek kültürüne sahip birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, bu medeniyetlerin yemeklerini kendi damak zevkine uygun olarak birleştirmeyi ve günümüze taşımayı başarmıştır.

Tarih akışı içinde Adana mutfağı Batı’nın, Yakın Doğu’nun, Arap kültürünün ve hepsinin üstünde de Anadolu ve Türk mutfağının etkisi altında kalarak kendine özgü bir lezzet sentezi oluşturmuştur.

Adana yöresine baktığımızda yağlı, acılı, hamurlu ve et ağırlıklı yemeklerin ön plana çıktığı görülmektedir. Bu yemeklerin en büyük özelliği bolca et, un, bulgur, sebze, baharat ve yağlı malzemelerin kullanılmasıdır.

Adana Mutfağı ve Yemekleri

Adana Ev Yemekleri

Adana’da hemen hemen her evde bir et kütüğü ile tokmağı, hamur tahtası ve sac gibi araç gerekçeler ve çeşitli acılı baharatlar, tahin, pekmez gibi tamamlayıcı tatlar muhakkak bulunmaktadır. Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir, çökelek de mutfaklarda bol miktarda yer alan ürünlerdir. Bakliyat türleri de sebze yemekleri ve çorbalarda genellikle et ile birlikte bol miktarda kullanılmaktadır.

Adana yemekleri arasında en ünlüsü elde zırh ile kıyılan özel etten yapılan Adana kebabıdır. Adana kebabının yanında servis edilen bol yeşillik ve yöreye özgü sebzelerle yapılan salatalara ek olarak pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu ikram edilmektedir. Özellikle turunç mevsiminde kebap ve salataları tatlandırmak amacıyla ekşi bir aroması olan olarak turunç suyu kullanılır.

Adana’nın zengin mutfak kültüründe yer alan çorbalar; yüksük çorbası, tirşik çorbası, dul avrat çorbası, ıspanak başı çorbası, para para çorbası ve analı-kızlıdır. Şırdan dolması, mumbar, kelle paça- çürük gibi yemekler sadece Adana bölgesine özgü tatlardır.

Adana Ev Yemekleri

Adana Mutfak Kültürü

Adana; içli köftesinden kısırına, fellah köftesinden sıkmasına, patlıcan tavasından muammarasına, karın dolmasından babagannuşuna, vardabitten ciğer kebabına, bici bicisinden karşambaçına, halka tatlısından, ince yufkadan yapılan çıtır çıtır karakuş tatlısına, sıcak yaz aylarında buz gibi bici bicisine, şalgamından aşlamasına yüzlerce lezzeti içinde yaşatır.

Kökleşmiş mutfak kültürüne sahip Adana yemekleri envanteri asırlardır bir zaman tüneli içinde birçok aşçı, lokantacı, ev hanımı tarafından elden ele dilden dile aktarılarak bugünlere getirilmiştir.

Adana’da yemek yemek bir kültürdür, özellikle de Adana yemekleri, Türk yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçasını oluşturmaktadır.

Adana Mutfak Kültürü

Adana’nın Yöresel Yemekleri

Adana mutfağının en önemli özelliği; yemeklerde, un, bulgur, et ve birçok değişik baharat türü ve süt, yoğurt, peynir ve çökelek gibi hayvansal ürünlerin kullanılıyor olmasıdır. Peki coğrafi şartlar ve tarihsel etkileşimler sonucunda oluşmuş olan zengin Adana mutfağında ne yenir?

Adana Mutfağı

Adana mutfak kültürü kuşaktan kuşağa aktarılmış olan bilgiler ve içerisine aldığı göçlerle harmanlanmış geleneksel bir mutfaktır.

Adana, Akdeniz’in doğusunda yer alan lezzetli yemekleri ile her mevsim insanların ilgisini çeken güzel illerimizden birisidir. Kebabı, şalgamı, soğuk ve sıcak mezeleri ile insanlara farklı yemekler sunma konusunda ideal noktalardandır.

Adana Mutfağı

Türkiye’nin en özgün ve en lezzetli mutfaklarından biri Adana’ya aittir. Adana mutfağı ülkemizde et ve kebap kültürünün en iyi temsilcilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Medeniyetlerin beşiği olması ile farklı kültürlerden de izler taşıyan Adana mutfağında birbirinden lezzetli yemeklerin yanında baharat kullanımı da yaygındır. Dünyaya nam salmış lezzetleri ile Adana’ya yolunuz düşerse bu damak çatlatan tarifleri mutlaka tadın.

Adana Yemekleri

 Adana yemekleri hem Akdeniz hem Doğu Anadolu mutfağının leziz yanlarını bir araya getiren tatlara sahiptir. Aynı zamanda Adana kendi yöresine has kebabını tüm ülkeye hatta ülke sınırları dışına taşımış da bir yöredir.

Adana kebabı denince etin ateşle buluştuğu bazen tırnaklı pide bazen lavaş üzerinde servis edilen enfes tadı hatırlanır. Her ne kadar adı çorba olsa da çok doyurucu bir öğün olan yüksük çorbası, ıspanak başı çorbası, yolu Adana’ya düşüp sakatat yemeyenlerin bile tatmaya ikna olduğu şırdan ve mumbar dolması, artık herkesin tadını bildiği Adana böreği Adana’da denenebilecek tatlardandır.

Adana Yemekleri

Adana’ya uğradığınızda denemeniz gereken lezzetler arasında Adana Kebabı ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca lahmacun, içli köfte, çiğ köfte, humus, şırdan, çorba, bici bici, şalgam ve sakatat yemekleri de denenebilecek lezzetler arasındadır.

Adana mutfağında birbirinden farklı tatlar, lezzetler, birbirinden farklı yemekler ile büyüleyen birçok çeşide sahiptir. Yörelerin adetleri, kültürleri, coğrafyaları her şey gibi mutfak kültürünü de etkilemiştir. Bu faktörler Adana’nın yöresel lezzetlerini etkilemiş ve kendisine has tatları ortaya çıkartmıştır. Adana et ve kebap kültürü olarak birbirinden lezzetli yemeklerin yanında baharat kullanımının da en yoğun olduğu alandır. Adana’nın birçok yemeği de el beceresi ve uğraş gerektiren lezzetlerdir.

Adana’da Ne Yenir?

Adana’da ne yenir sorusuna cevap sabah ciğer öğlen kebap akşam ise şırdan oluyor. Muhteşem yemek şöleni sunan illerimizden biri Adana’da ne yenir, ne içilir?

Adana Kebabı

Her yörenin kendine has lezzetleri olmasında kültürün, coğrafyanın ve tarihin büyük etkileri vardır, Adana’nın yöresel lezzetlerini ortaya çıkaran faktörler de bunlardır.

Dağlık alanlarının yanı sıra deniz ile bağdaşan coğrafyası, geçmişten bugüne göç dalgalarının bir merkezi olması gibi faktörler Adana mutfağını zenginleştirmiştir. Adana yöresel yemekleri ise hala günümüzde sıkça tüketilen, Türkiye’nin birçok bölgesine tarifleri yayılan lezzetlerdir.

Adana Lezzet Festivali

Adana’da 2017 yılında başlayan Adana Lezzet Festivali yapılmaktadır. 2021 yılında 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, “Coğrafya Lezzettir” temasıyla 8-10 Ekim tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.

Coğrafya Lezzettir!

Coğrafya Lezzettir teması altında bir araya gelen onlarca isim dünü, bugünü ve Adana mutfağının sürdürülebilirliği için geleceği inşa edecek konuları özgün bir yaklaşımla ele alacak. Bu kapsamda, Adana Lezzet Festivali Gastronomi Konferansı’nda ev sahibi konuşmacılar arasında yer alan Tasarımcı ve Araştırmacı Gönül Paksoy ve Şef Murat Deniz Temel “Özgünlük, Hafıza, Gelecek” başlığında ilhamını bu topraklardan alan ve dünyaya taşıyanların hikayesini aktaracak.

Adana Lezzet Festivali-Adana festivalleri
Adana Lezzet Festivali

Festival hakkında detaylı bilgiler için https://www.adanalezzetfestivali.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazımızda aşağıda listelenen Adana mutfağına ait 51 yemek, atıştırmalık, içecek ve tatlının tanıtımını yapacağız.

1Adana KebapAdana Yemekleri
2Adana TavaAdana Yemekleri
3Adana Usulü LahmacunAdana Yemekleri
4Analıkızlı Ekşili YuvarlamaAdana Yemekleri
5Avgan PilavıAdana Yemekleri
6Bamya DolmasıAdana Yemekleri
7Biberli Ekmek (Acılı Ekmek)Adana Yemekleri
8CiğerAdana Yemekleri
9Deniz MahsulleriAdana Yemekleri
10Dul Avrat ÇorbasıAdana Yemekleri
11Eşkili TopalakAdana Yemekleri
12Fellah KöftesiAdana Yemekleri
13Fıstıklı KebapAdana Yemekleri
14Gül MantıAdana Yemekleri
15Hamur ÇorbasıAdana Yemekleri
16Ispanak BaşıAdana Yemekleri
17İşkembe DolmasıAdana Yemekleri
18Kabak ÇintmesiAdana Yemekleri
19Kamhi ÇorbasıAdana Yemekleri
20Kaz BaşıAdana Yemekleri
21KırkkatAdana Yemekleri
22Mahluta çorbasıAdana Yemekleri
23MansafAdana Yemekleri
24Mumbar – Mumbar DolmasıAdana Yemekleri
25Pişirim PideAdana Yemekleri
26Sarımsaklı Fıstık KöfteAdana Yemekleri
27Şırdan DolmasıAdana Yemekleri
28Tırşik çorbasıAdana Yemekleri
29Vardabit PaçasıAdana Yemekleri
30Yüksük ÇorbasıAdana Yemekleri
31Acebek TeratorAtıştırma, Salata ve Mezeler
32Adana İçli Köfte (Kibbe)Atıştırma, Salata ve Mezeler
33Adana KısırıAtıştırma, Salata ve Mezeler
34Adana SimidiAtıştırma, Salata ve Mezeler
35Adana Usulü Soğan SalatasıAtıştırma, Salata ve Mezeler
36Adana Usulü Su BöreğiAtıştırma, Salata ve Mezeler
37AşlamaAtıştırma, Salata ve Mezeler
38BabagannuşAtıştırma, Salata ve Mezeler
39Bici BiciAtıştırma, Salata ve Mezeler
40Ebegümecili Lepe (Kömeç)Atıştırma, Salata ve Mezeler
41FatuşAtıştırma, Salata ve Mezeler
42Misis ayranıAtıştırma, Salata ve Mezeler
43Muzlu Süt Atıştırma, Salata ve Mezeler
44Peynirli Sıkma veya SıkmaAtıştırma, Salata ve Mezeler
45SüllümAtıştırma, Salata ve Mezeler
46Tezgah Kebapçısı Salatası Atıştırma, Salata ve Mezeler
47Karakuş (Taş Kadayıf)Adana Tatlıları
48KarsambaçAdana Tatlıları
49Kaynar (Lohusa şerbeti)Adana Tatlıları
50Pekmezli Kedi BatmazAdana Tatlıları
51Sarı burmaAdana Tatlıları
Adana Mutfağı Yemekleri Tam Liste

Adana’nın damak çatlatan muhteşem leziz yemeklerini, mezelerini, yöresel içeceklerini, çorbalarını ve tatlılarını tanımak ve tatmak, Adana mutfağını görmek istiyorsanız sonraki sayfayı tıklayınız.

Adana Kebap

  • Adana kebabı, şehrin adını en çok duyurduğu bugün ülkemizin dört bir yanında restoranlarda Adana dürüm, Adana kebap olarak menülere giren lezzetidir.
  •  Adana’da yiyeceğiniz kebap; malzemeleri, hazırlanışı, tadı ve sunumuyla Adana kültürünün seçkin bir ürünüdür.
  • En güzel tadını kuzu etinden yapılarak veren Adana kebap, kuyruk yağı, kırmızı kapya biber, tuz ve pul biber ile harmanlanarak ortaya çıkmaktadır.
  • Kuzu ve koyun etinden yapılabilen Adana kebap, kuyruk yağı ve kırmızı biber ile harmanlanıyor.
  • Sumak, yeşillik ve salata ile servis edilen Adana kebap mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Adana Tava

  • Adana tava içerisinde et, kuyruk yapı, tereyağ ve çeşitli sebzeler bulunuyor.
  • Yapımı oldukça basit olan Adana tava, sebzelerin ve etlerin leziz uyumu ile damakta unutulmaz bir tat bırakıyor.
  • Tavaya baharatlar da eklenerek çok lezzetli şekilde taş fırında saatlerce pişiyor.
  • Adana Tava Adana’da herkesin tadına baktığı, afiyetle yediği bir yemektir.

Adana Usulü Lahmacun

  • Lahmacun Türkiye’nin her yerinde sıklıkla üretilen ve tüketilen bir yemektir.
  • Şanlıurfa ve Gaziantep’te yapılan lahmacuna göre daha küçük ancak fındık lahmacuna göre daha büyüktür.
  • Hamuru da hafif hamuruna dolgun, malzemesi boldur.
  • Adana usulü lahmacun farklı kılan eti ve kullanılan baharatlardır.
  • Adana lahmacunun yediğiniz zaman arada eşsiz lezzeti fark edeceksiniz.

Analıkızlı Ekşili Yuvarlama

  • Büyük köfteler ana, küçük köfteler ve nohutlar ise kız olarak kabul edildiği için yemeğin ismi analıkızlı köfte olarak adlandırılmıştır.
  • Hatay, Gaziantep, Kayseri, Tokat ve Çorum da sahiplenir ama asıl analı kızlı Adanalıdır.
  • İrili ufaklı hazırlanan köftelerde hem bulgur hem kıyma vardır.
  • Analı kuzulu olarak da bilinen bu yöresel yemek, kıyma ve bulgurun hamur şekline getirilerek içerisine kıyma gibi malzemeler konulması ile elde edilir.
  • Büyük köfte içerisine kıyma, soğan, salça, yağ ve baharatlarla pişirilmiş harç koyularak kapatılır, küçük içi boş olan köfteler ve nohutla pişirilir.
  • Adana usulü analıkızlı çorbası denemek isterseniz mutlaka dana eti bulunan bir tarifi deneyin.

Avgan Pilavı

  • Adana’da klasik pirinç yerine bulgur tüketimi daha fazladır.
  • Et ve havuç ile hazırlanan avgan pilavı, Adana’nın yöresel lezzetleri arasında yer alır.
  • Doyurucu özelliğiyle özellikle kalabalık sofralarda yer verilir.

Bamya Dolması

  • Bamya dolması, Adana’nın pek bilinmeyen ancak bir hayli ilginç olan lezzetlerinden biridir.
  • Bamya dolması yapılırken mutlaka olabildiğince büyük boylarda bamyalar tercih ediliyor.
  • İç harcı pirinç ve soğanla doldurulan bamya dolması, yörenin en ilginç yemeklerinden biridir.
  • Saray sofrasına giren Bamya dolmasını Adana’da tatmayı ihmal etmeyin.

Biberli Ekmek (Acılı Ekmek)

  • Hatay’da yapılan katıklı ekmeğe benzer bir çeşit olan acılı ekmek, içerisinde biber salçası, soğan ve baharat bulunan malzeme karışımının hamura sürülerek fırınlanması şeklinde yapılır.
  • Özellikle kahvaltı ve sohbetlerde çayın yanına yapılan ve keyifle yenen bu tat deneyimlemeniz gereken lezzetler arasındadır.
  • Adana’nın hamur işi yemekleri arasında yer alan biberli ekmek ya da diğer adı ile acılı ekmek çokça sevilen bir yemektir.
  • Eğer alışık değilseniz, acılı ekmek yanında ayran içebilirsiniz ya da acı seviyorsanız, yanında şalgam ile yiyebilirsiniz.

Ciğer 

  • Adana’da sokak aralarındaki mekanlarda sık sık rastlayabileceğiniz ciğer kavurma, kuzu ciğer, biber ve baharatlarla hazırlanır.
  • Ciğer kavurmayı bu kadar popüler yapan ise, Adana’da kahvaltılık olarak tüketilmesidir.
  • Ciğer, Adana’da bir anlamda marka haline gelmiş bir lezzettir.
  • Adana’nın adı duyuran lezzetleri arsında yer alan ciğer, sabah kahvaltılarında yoğun bir şekilde tüketilmektedir.
  • Kebapçılar da ve sokak aralarında bulunan bir çok ciğercilerde bulabileceğiniz bu lezzeti Adana’ya yolunuz düşerse mutlaka sabah saatinde bir deneyin.

Deniz Mahsulleri

  • Adana’da deniz mahsullerinin de tüketim kültürü vardır.
  • Kırmızı et kadar yaygın tüketilmemekle birlikte bölgede hakim olan bir balık kültürü de mevcuttur.
  • Seyhan Nehri’nden elde edilen tatlı su balıkları ve Akdeniz’den gelen balıklar, Adana’da enfes bir balık keyfi sunmaktadır.
  • Adana’nın kültürü ile deniz mahsulleri birleştiğinde daha önce hiçbir yerde yemediğiniz farklı lezzetleri deneme imkânı buluyorsunuz.
  • Lagün Balığı Adana’nın Akdeniz’e sınırı olan ilçeleri Karataş ve Yumurtalık’ta bulunan lagün göllerinde tutulan taze balıklar sizlere farklı bir lezzet deneyimi yaşatacaktır.

Dul Avrat Çorbası

  • Dul Avrat Çorbası doyurucu ve her evde bulunabilecek un, yumurta, erişte, mercimek ve nohut gibi malzemelerle yapılan, Adana yöresine ait bir çorbadır.
  • Kalori bakımından zengin olan dul avrat çorbası, erişte çorbası olarak da hatırlanabilir.
  • Lezzetli olmakla birlikte, yemek olarak dahi tüketilebilir.
  • Hikayesi ise şöyledir: Yıllar önce dul bir kadın çocuklarını doyurmak için evde bulduğu malzemelerle bu çorbayı yapmış adı da dul avrat çorbası kalmış.

Eşkili Topalak Çorbası

  • Adana’nin meşhur eşkili topalak  çorbası yöre halkı tarafından ekşili köfte olarak da bilinen köfteli çorba tariflerinden biridir.
  • Hamis Ekşili Köfte olarak da bilinir.
  • Ülkemizin birçok yöresinde köfte ve çorbayı birlikte görebileceğiniz tarifler bulunuyor.
  • Adana’nın ekşili topalak çorbasını diğerlerinden ayıran en büyük faktör ise çorbanın ekşi bir tadı olması.
  • Ancak bu ekşilik ilginç bir şekilde damakta hoş bir lezzet bırakıyor.
  • Köfteleri yerken ağzınıza gelen ekşi tadın çorbaya bir hayli tat verdiğini de söylemek gerekir.

Fellah Köftesi

  • Fellah Köftesi Yoğurtlu (Fıstıklı) Köfte olarak da adlandırılır.
  • Fellah köftesi köftelik bulgur, setik, salça ve tuz ile yoğurulan hamurdan elde edilir.
  • Adana ve Hatay mutfağında çok meşhur olan fellah köfte, ince bulgur ile hazırlanır.
  • Köfteler haşlandıktan sonra üzeri salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt ile zenginleştirilir.
  • Yoğun baharatlı domatesli sosu ile hazırlanan fellah köftesini yediğiniz zaman bu harika lezzetten vazgeçemeyeceksiniz.

Fıstıklı Kebap

  • Döş kıyma ve antep fıstığı ile hazırlanan fıstıklı kebap, hem Adana’da, hem de Antep’te çok sevilen bir yemektir.
  • Hazırlanan kebap, lavaş ve sumaklı soğan eşliğinde sunulur.

Gül Mantı

  • Mantı, ülkemizde en çok sevilen yiyeceklerin başında gelir. Mantının çeşitleri de yine belli yörelerde özel olarak hazırlanır.
  • Kayseri mantısı aslında en bilinen mantı olsa da, ülkemiz genelinde sofralarda mantılara fazlasıyla yer verilir.
  • İç harcında kıyma kullanılan gül mantı, görünümü ve lezzetiyle dikkatleri üzerine çeker.
  • Gül mantısının sosunda nohut, et suyu ve salça kullanılır. Servis esnasında sarımsaklı yoğurt ve nane ilave edilir.

Hamur Çorbası

  • Hamur çorbası, Adana’nın sürekli yapılan çorbalarından biridir. 
  • Hamur çorbası da daha çok Adana bölgesinde görülen çorba çeşididir. 
  • Doygunluk verdiği içim tercih edilen hamur çorbası, içerisindeki özel tatlar ile birlikte kişilere ekstra lezzet de sunmaktadır.
  • Yüksük Çorbası ile karıştırılsa da hamur çorbası ve yüksük çorbası farklı lezzetlerdir.

Ispanak Başı

  • Ispanak Başı veya Ekşili Ispanak Başı olarak bilinir.
  • Adana mutfağında et tüketimi çok fazla olsa da, bazı sebze yemekleri de ön plana çıkar. Ispanak, mercimek ve nohut ile hazırlanan ekşili ıspanak başı da bu yemeklerden biridir.
  • Ispanağın yaprağından değil de sapından yapılan bu yemek yeşil mercimek ve nohutla pişirilerek servis ediliyor.
  • Ispanak başı Adana’nın mutfak kültüründe yer edinmiş bir lezzettir.
  • Ispanak başı yemeği Adana yöresinde sıkça yapılan ekşili yemeklerden biridir.

İşkembe Dolması

  • Adana’da et ile yapılan dolmaların yeri bir başkadır.
  • Adanalılar tarafından çok sevilen işkembe dolması, kuzu işkembe, bulgur ve kıyma ile hazırlanır.
  • Mumbar ve şırdan kadar bilinir olmasa da, Adana’ya gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.

Kabak Çintmesi

  • Kabak her yörede farklı farklı lezzetlerin ana öğesi olarak karşımıza çıkıyor.
  • Çintme kelimesi başlarda yabancı gelebilir. Yöre halkı tarafından konulan bu isim aslında oldukça mantıklıdır.
  • Tarife ismini veren çintmek temelde herhangi bir şeyi parçalamak, daha ufak parçalara ayırmak anlamına gelir.
  • Ortalama 20 dakikada hazırlanan kabak çintmesi, özellikle sıcak havalarda tüketilen bir yemektir.

Kamhi Çorbası

  • Adana’nın lezzetlerinden olan kamhi çorbası diğer adı ile de hayır çorbası dövme buğday ve etin kazanda uzun süre pişirilmesi ile ortaya çıkan bir lezzettir.
  • Kamhi çorbası da yapılması bir hayli zor olan çorbalardan biridir.
  • Uzun sürede yapılmasından dolayı da genellikle özel zamanlarda bu çorbanın yapılmasına sebep olmuştur.
  • Bazı yörelerde yapılan keşkeğe benzeyen bu çorba, özel günlerin vazgeçilmez ritüelidir.
  • Dövme buğday ve et kazanda uzun uzun pişirilir. Ortaya çıkan lezzet tarifsizdir.
  • Mevlütlerde servis edilip içleri yumuşatmasıyla ünlüdür.

Kaz Başı

  • Adana’da sağlıklı yemek tüketmek isteyenler için oldukça iyi bir seçenek kaz başı yemeğidir.
  • Kaz Başı ismi içerdiği etlerin kaz başı büyüklüğünde olmasındandır.
  • Sağlık açısında oldukça faydalı olan kaz başı yemeği Adana yöremizin lezzetleri arasındadır.
  • Kuzudan ve koyundan elde edilen (sırt kısımları) et ile yapılan bu yemeği sağlıklı kılan en büyük bileşen içerdiği vitamin ve minerallerin fazlalığıdır.
  • Kaz başı eti lezzetli oluşunun yanı sıra vitamin ve mineraller açısından insan sağlığı için yararlı besleyici bir yemektir.
  • Yağlı ve ağır olmasından dolayı kalp ve damar rahatsızlıkları olan kişiler için önerilmemektedir.

Kırkkat

  • Kırkkat da Adana’nın yöresel lezzetlerinden bağırsak dolmasının bir çeşididir.
  • Hayvanın karın bölgesinde yer alan “KIRKBAYIR” işkembesinden yapılır.
  • Kırkkat tüketimi Adana’da şırdan bulunamadığı zamanlarda alternatif olarak tercih ediliyor.
  • Şırdan benzeri bir başka sakatat yemeği olan kırkkatın ne olduğu aslında adından da anlaşılabiliyor.
  • Şırdanın en yakın dostudur.
  • Adının kırkkat olmasının nedeni ise yapısının gerçekten kırkkattan oluşmasıdır.
  • Yine bir tür dolma ama hayvanın sarıldığı bölgesi daha kalın olduğu için şırdana nazaran biraz daha sert oluyor.

Mahluta Çorbası

  • Mahluta çorbası, Akdeniz-Antakya yöresine özgü mercimek çorbasıdır.
  • Kırmızı mercimeğin suyla kaynatılmasıyla yapılır.
  • Adana’da tercih edebileceğiniz lezzetli çorbalardandır.
  • Çorbanın kıvamına gelmesinden sonra ayrı bir tavada kızartılan sıvı yağın içerisine kırmızı pul biber ve kuru nane atılarak kızartılır.
  • Çorbanın tabaklara konulmasından sonra kızartılmış yağ çorbanın üzerine kaşıkla dökülerek sunulur.

Mansaf

  • Mansaf, Ürdün’ün ünlü yemeklerinden birisidir.
  • Bütün Doğu Akdeniz havzasında bilinen ve yapılan bir yemektir.
  • Badem ile beraber kurutulmuş özel bir sos ve koyun eti ile birlikte servis edilir.
  • Çoğunlukla geleneklere bağlı olarak elle yenilir.
  • Adana ve aynı zamanda Antakya mutfağında da yer alan bir yemektir.

Mumbar – Mumbar Dolması

  • Adana’nın yöresel lezzetlerinden olan mumbar Türkiye’de özellikle güney illerinde çok sık karşımıza çıkan bir yemektir.
  • Mumbar dolması neredeyse Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da tüm illerde özene bezene yapılır.
  • Mumbar, Adana’nın şırdan bulunamadığında alternatif olarak şırdan ihtiyacını karşılayan en büyük yardımcılarından biridir.
  • Kuzu veya koyunun kalın bağırsağından elde edilen mumbarın içinin pirinç, salça, karabiber, kimyon, pul biber, yağ ve tuz ile harmanlanarak elde ilen harç ile doldurulmasıyla mumbar dolması yapılır.
  • Görünüşü gariptir ama bir kere yiyen bir tane daha ister, bir tane daha ister, bir tane daha ister.

Pişirim Pide

  • Avuç içinizden biraz büyük boyutta ve kayık şeklinde hazırlanan pideler, peynirli ya da ıspanaklı olarak yapılmaktadır.
  • Pidelerin köşesi, Viking kayıklarının ejderha başlarına benzer şekilde yapılır ve bu nedenle kalın olduğu için yenilmemektedir ancak pidenin iç tarafı, akıllarınıza kazınacak bir tat bırakır.

Sarımsaklı Fıstık Köfte

  • Fıstık şekli verilen köfte hamurunun sarımsaklı yoğurtla buluştuğu lezzetli bir yemektir.
  • Sarımsaklı fıstık köfte, Adana’da ana yemek olarak ya da çayın yanında servis edilebilen bir seçenektir.
  • Sarımsaklı köfteye Adana yöresinin kendine has usulü ile hazırlanan fellah köfte denebilir.
  • Bol domates ve sarımsaklı sosu, ikram ederken üzerine serpiştirilen kıyılmış maydanozu ile bilinir.

Şırdan Dolması

  • Hayvan sakatatından yapılan bu yiyeceğe talep şehirde oldukça fazladır.
  • Adana’da çokça tüketilen şırdan sakatat yemeklerinin en sevilenleri arasındadır.
  • Dolmanın içerisine özel olarak hazırlanan baharatlı pirinç eklendikten sonra pişirilerek sunulan bir yiyecektir.
  • Hayvanın midesinin bir bölümünden yapılan bu sakatat yemeğini tadabileceğiniz birçok nokta bulunmaktadır.
  • Özellikle akşamları tezgahları süsleyen lezzetlerden birisi de şırdandır.

Tırşik Çorbası

  • Tirşik (Bazı yörelerde Tirşik, Tırşık, Dırşik, Trişik) doğada bulunan yılan pancarı, yaban pancarı veya yılan yastığı’dır.
  • Tırşik, Akdeniz ikliminin uzandığı alçak ve yüksek yerlerde doğal olarak yetişir.
  • Adana, Kahramanmaraş özellikle de Osmaniye ve Andırın / Kahramanmaraş’ta yapılır.
  • Halk arasında “Andırın Doktoru” olarak da bilinir.
  • Aslen Gavur Dağı’na özgü bir yemektir.
  • Emeği çoktur, çok zahmetli bir çorbadır, büyüklerimiz çok şifalı olduğunu söylerler, her derde deva bir içecektir.
  • Çok zehirli bir bitkidir, çiğ olarak yenmez. Yemeği ise geleneksel usullerde yapılmalıdır, aksi takdirde ağzınız yara olur.

Vardabit Paçası

  • Adana’nın yöresel yemekleri arasında yer alan vardabit, ana yemeklerin yanında sunulmaktadır.
  • Kuru fasulye, yoğurt, tahin, sarmısak ve pide ile hazırlanan bu lezzet Adana sofralarında sıkça yer almaktadır.
  • Adana’da sürekli yapılan lezzetlerden biri olan vardabit paçası, fasulye, salça ve bayat ekmekten oluşur.
  • Vardabit paçası kelimenin tam anlamı ile tadı damakta kalan lezzetlerden biridir.
  • Uzun süre tokluk hissi veren vardabit paçası, yoğurt ve maydanoz ile zenginleştirilir.

Yüksük Çorbası

  • Mantı, ülkemizde en çok sevilen yiyeceklerin başında gelir. Mantının çeşitleri de yine belli yörelerde özel olarak hazırlanır.
  • Yüksük çorbası Adana ile özdeşleşmiş olan yöresel lezzetlerden biridir.
  • Mantı ve çorba dendiğinde akla gelen bu lezzet anavatanı olan Adana’da günlük olarak tüketiliyor.
  • Kayseri mantısı aslında en bilinen mantı olsa da, ülkemiz genelinde sofralarda mantılara fazlasıyla yer verilir.
  • Mantı çorbası olarak da bilinen bu enfes çorba, mantı, nar ekşisi, biber salçası ve nane ile birlikte harmanlanarak hazırlanıyor.
  • Mantı, nohut ve et suyu ile hazırlanan bu tarif beraberinde aşırı doyurucu olması nedeni ile bazı zamanlar ana yemek olarak dahi tüketilebiliyor.

Adana’nın damak çatlatan muhteşem leziz yemeklerini, mezelerini, yöresel içeceklerini, çorbalarını ve tatlılarını tanımak ve tatmak, Adana mutfağını görmek istiyorsanız sonraki sayfayı tıklayınız.

Acebek Terator 

  • Acebek terator, adı kulağa bir hayli tuhaf gelen Adana’ya has yöresel lezzetlerden biridir.
  • Adana ile özdeşleşen çok bilinmeyen bir tarif. Acebek tarator, taze börülcenin haşlanması ve üzerine tarator sos dökülmesi ile hazırlanan lezzetli bir salatadır.
  • Acebek terator denildiğinde insanların aklına ağır Adana usulü et yemekleri gelse de yörenin kültürü bu noktada insanları şaşırtıyor.
  • Fazlasıyla hafif bir besin olan Acebek terator, içerisinde et bulundurmamaktadır.

Adana İçli Köfte (Kibbe)

  • Aslen Levant mutfağına ait olan bu yemeğe kibbe ve bazı yörelerde dolgulu köfte de deniliyor.
  • Kibbe, ülkemizde birçok yörede yapılan ve aslının Lübnan mutfağına ait olduğu bilinen bir yiyecektir.
  • Köftelik bulgur, setik, salça ve tuz ile yoğurulan hamur ince bir şekilde oyulur daha sonra kıyma, soğan, tuz, karabiber, salça ve yağ ile pişirilen harcın içerisine doldurularak suda haşlanıp sunulan bir yemektir.
  • İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan Orta Doğu mutfağında bir yemektir.
  • Adana usulü içli köftenin ayrıt edici özelliği içli köftenin haşlanarak sunulması ve hamurunun salça ile yoğurulmasıdır.

Adana Kısırı 

  • Kısır her yörede farklı şekillerde ekstra malzemelerle yapılmaktadır.
  • Her yörede hatta neredeyse her evde farklı farklı hazırlanan kısırı bir de Adana usulü deneme zamanı!
  • Adana usulüne göre yapılan kısır ise salça ve bol ekşi ile yoğurulan kısırı rengi de tadı da iştah açıcıdır.
  • Altın günleri, toplantılar, çay saatleri için bu lezzeti de deneyebilirsiniz.
  • Adana’da kısır, salçası ve ekşisi bol olarak yoğrulur bir de Adana kısırının iştah açan kıpkırmızı rengi vardır.

Adana Simidi

  • Adana simidini diğer simitlerden ayıran ise yapılırken kıvamına pekmez katılıyor olmasıdır.
  • Adana simidi, yöre halkının tava simidi olarak da adlandırdığı kahvaltılıklardan biridir.
  • Yol üzerindeki seyyar satıcılardan tutun da kahvaltı mekânlarına kadar birçok yerde Adana simidi deneme fırsatına erişebilirsiniz.
  • Pekmezle yapılan bu harika simidi fırınlarken de büyük ustalık gerekiyor.
  • Hangi tarifi denerseniz deneyin tam olarak semtin sokaklarında satın aldığınız Adana simidi tadını bulamıyorsunuz.
  • Adana’ya uğradığınızda atıştırmalık olarak da olsa Adana simidini deneyimlemeniz önerilir.

Adana Usulü Soğan Salatası

  • Adana’da kebap ve ciğerlerin yanına yiyebileceğiniz bir başka salata türü ise soğan salatasıdır.
  • Adana’nın salata lezzetlerinden olan soğan salatası özellikle kebapçılarda, ciğerin ve kebabın yanında olmazsa olmazlardandır. 
  • Adana’daki tüm restoran ve lokantalarda bulabileceğiz bir lezzettir.
  • Bu salata piyazlık doğranan soğan içerisine sumak, pul biber, tuz ve zeytinyağı eklenerek harmanlanması ile elde edilir.
  • Saf soğandan olan bu salatada soğanlar ince ince halkalar halinde doğranarak, sumak ve kırmızı pul bibere bulanarak üzerine zeytinyağı veya sıvı yağ dökülerek servis ediliyor.

Adana Usulü Su Böreği

  • Neredeyse her yerde ve her şehirde bulabileceğiniz su böreğinin Adana usulü su böreğinden farkı vardır.
  • Diğer su böreklerinin aksine Adana usulü su böreği uzadıkça uzayan bir peynir ile yapılıyor.
  • Çünkü Adana usulü yapılan su böreğinde içerisindeki peynir uzadıkça uzayan bir peynir ile yapılmaktadır.
  •  Görünümü su böreğini andıran Adana usulü börek, 3 farklı peynirle doldurulur.
  • İç harcında kolot, mozzarella ve tuzlu dil peyniri kullanılır. Bu böreğin en önemli özelliği ise, içinde kullanılan peynirlerin uzadıkça uzamasıdır.
  • Adana’ya özgü olmasının nedeni de kullanılan bu peynirdir.
  • Yerel lezzetler arasında yer alan ancak Adana dışında çok fazla bilinmeyen Adana Böreği, el ile incecik açılan ıslak hamurların, kat kat sarılarak içlerinin, kıyma, patates ya da peynir ile doldurulması ile hazırlanır.

Aşlama

  • Aşlama Adana’nın özellikle sıcak havalarında serinlemek için tercih ettiği meyan kökünden elde dilen bir içecektir.
  • Doğru oranda tüketilerek sağlık açısından da yararlı olan bu içeceği deneyimleyebilirsiniz.
  • Meyan kökünden yapılan bir değişik içecektir.
  • Aşlamayı Adana da özellikle sokak satıcıları sırtlarındaki güğümlere doldurup gezerek satmaktadır.
  • Aşlama sağlık açısından da çok yararlıdır.
  • Bağırsak rahatsızlıkları, kanser türleri ve cilt sorunlarına da faydalı olduğu söylenmektedir.
  • Özellikle yaz aylarında Adana’nın sıcağını kesmeye birebirdir.

Babagannuş

  • Soğuk bir meze çeşidi olan babagannuş, Hatay ve Adana mutfağında sık sık tüketilir.
  • Patlıcan, yoğurt, biber ve maydanoz ile hazırlanan babagannuş, Filistin ve Suriye gibi Arap mutfağında da önemli bir yere sahiptir.
  • Babagannuş, biraz Arap mutfağını andıran bir Adana lezzeti olarak biliniyor.
  • Kimi zaman içerisinde soğanla meze olarak kimi zaman da sıcak yaz akşamlarında soğuk servis edilerek yemek olarak tüketiliyor.

Bici Bici

  • Nişasta ve su ile hazırlanan su muhallebisinin üstüne buzun rendelenerek konması ve sonrasında da gıda boyası ve gül suyundan yapılan, renk veren bir malzemenin eklenmesi ile görsel olarak da gayet tatmin eden bici bici tek kelimeyle Adana gezi programınızın unutulmazlarından olacak.
  • Adana’nın sıcaklarında halklın çoğunlukla tercih etti soğuk bir lezzettir.
  • Bici bici seyyar satıcılar tarafından mahalle aralarında, ana caddelerin üzerinde, parklarda satılan lezzetlerden biridir.
  • Bahar ve yaz aylarında Adana yöresinde sevilerek tüketilen tatlıların başında gelen bici bici, şerbet, nişasta ve pudra şekeri ile rendelenmiş buz karışımından oluşuyor.
  • Sıcak yaz aylarında serinlemek için tüketilen yiyecekler arasında Bici Bici tatlısı ilk sırada gelmektedir.
  • Hazırlanması çok basit olmakla birlikte tüketimi oldukça keyiflidir.
  • Nişasta kullanılarak yapılan muhallebinin üzerinde bir parça buz rendelenerek hazırlanmaktadır.

Ebegümecili Lepe (Kömeç)

  • Ana yemeklerin arasında aparatif nitelikte bir mezedir.
  • Günümüzde çok yoğun olarak yapılmamaktadır.
  • Bütün Anadolu coğrafyasında yetişen ebegümeci bitkisinden yapılır.
  • Adana’nın yöresel yeşillikli lezzetlerinden Ebegümeci yöre halkı arasında kömeç olarak da nitelendirilen bu lezzet; ebegümeci, bulgur, yağ, salça, soğan, çeşitli baharat ve tuz pişirilerek elde edilir.

Fatuş

  • Fettuş فتوش veya Fattoush, fetuş, fatuş, fattouche) kızartılmış veya fırınlanmış pita (Arapça: Khubz) ile yapılan Levant mutfağı ve Türk mutfağı’na ait bir salata türüdür.
  • Salata içeriği sebze yaprakları ve karışık yeşilliklerle kombine edilerek hazırlanmaktadır.
  • Fettuş, fatta veya fattat (çoğul biçimi) olarak bilinen yemek grubuna ait bir ürün olup bayatlamış yassı ekmek kullanılarak hazırlanır.
  • Fettuşun hazırlanmasında mevsime ve damak tadına göre değişik sebze ve bitkiler kullanılmaktadır.
  • Sebzeler, iyice kıyılarak hazırlanan tabbule ile kıyaslandığında geniş parçalar halinde bölünür. Ekşi tadını vermek içinse genellikle sumak ilave edilmektedir.

Misis ayranı

  • İçimi müthiş yumuşak, krema kıvamında bir ayrandır.
  • Soğuk günlerde şifa, sıcak günlerde devadır.
  • Krema katılmış gibidir. Süt katılmış olması en önemli özelliklerindendir.
  • Adana yemeklerinin yanında muhteşem gider.
  • 2 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı pastörize süt, 1,5 su bardağı su ve yarım tatlı kaşığı tuz ile hazırlanır.
  • Kebabın yanında en iyi ne gider? Tabii ki ayran!

Muzlu Süt 

  • Adana’da muzlu süt çok ünlüdür.
  • Adana’ya gelen misafirler mutlaka serinlemek için muzlu sütün tadına bakıyorlar.
  • Hem tadı hem de fiyatı iyi olan bu lezzet turistlerin en çok ilgi gösterdiği üründür.

Peynirli Sıkma veya Sıkma

  • Adana ve Mersin’de en nefis hallerinin sunulduğu bir lezzettir peynirli sıkma.
  • Adana’nın yöresel yemeklerinden hamur işi bir yemek olan sıkma özellikle de sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerindendir. 
  • Adana’da kahvaltı sofralarında sık sık tüketilen sıkma, peynirli, maydanozlu, ıspanaklı, patatesli ve domatesli çeşitleriyle sunulur.
  • Gözleme ile karıştırılsa da sıkma daha farklıdır.
  • İnce açılan hamur saç da pişirilir tereyağı ya da katı yağ ile yağlanır sonra içerisine sade peynirli, patatesli, peynirli maydanozlu hazırlanan iç harcı koyularak sarılır. 

Süllüm

  • Adana dendiğinde akla gelen etli ve bol baharatlı yemekleri bir kenara bırakın.
  • Adana yöresine özgü olan süllüm, ebegümeci denilen bitkinin kök ve sapı ile yapılan bir salata türüdür.
  • Ceyhan’ın köylerinde GÖMEÇ (KÖMEÇ) denilen yabani bitkinin toplanıp temizlendikten sonra, haşlanıp üzerine nar ekşisi dökülerek yenir.
  • Adana’nın sebze kültürünü en iyi ifade eden lezzetlerden biri de Süllümdür.
  • Süllüm yemeklerin yanında meze olarak ya da yeşil severler için ana yemek olarak sürekli tüketiliyor.

Tablacı Salatası

  • Kebapçı Salatası, Tablacı Salatası veya Tezgah Kebapçısı Salatası olarak adlandırılır.
  • Adana’da seyyar kebapçılardan alınan tablacı salatası, kebap yemeklerinin yanında sunulur.
  • Domates, soğan, sumak ve nar ekşisi ile hazırlanan bu salata, 20 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
  •  Adını Adana ve çevresindeki “tablacı” olarak anılan seyyar kebapçılardan alan tablacı salatası soğan, domates ve maydanoz ile hazırlanıp kebapların yanında verilen harika bir tamamlayıcıdır.
  • Adana’da kebapların vazgeçilmez tamamlayıcısı olan kebap salatasını bugün şehrin hemen her noktasında kebap türü yemek yapan lokanta, köşe başı ciğercisi ve restoranlarda bulabilmek mümkün.
  • Tezgah kebapçısı salatası, Adana’nın tezgah kebapçılarında yenen bir salata çeşidi olduğu için bu isimle bilinir.
  • Her ne kadar tipik bir salata gibi olsa da, kırmızı pul biber, sumak ve nane yaprakları ile salata enfes bir aromaya bürünüyor.

Adana’nın damak çatlatan muhteşem leziz yemeklerini, mezelerini, yöresel içeceklerini, çorbalarını ve tatlılarını tanımak ve tatmak, Adana mutfağını görmek istiyorsanız sonraki sayfayı tıklayınız.

Karakuş (Taş Kadayıf)

  • Adana’nın yöresel yemekleri ve tatlıları arasında 1. sırada gelen taş kadayıf olarak da bilinen bu tatlı, esasında Lübnan, Suriye ve Filistin topraklarından bu yöreye göç eden bir lezzettir.
  • Hamur, ceviz ve şerbet ile hazırlanan karakuş tatlısı, Adana’nın en sevilen tatlılarından biridir.
  • Kat kat sarılan hamur, arasında bol ceviz. Bol yağda kaynatılır. Bir de soğuk şerbeti yedi mi üzerine baldan tatlı olur, ağız ballandırır.
  • İç harcı cevizle doldurulan, un ve irmikle hazırlanan taş kadayıf, Arap mutfağında çok sevilen şerbetli bir tatlıdır.
  • Yarım ay şekli verilen bu tatlı, ‘yassı kadayıf’ ismiyle de bilinir.
  • Özellikle bayram gibi kalabalık sofralarda ikram edilir.

Karsambaç

  • Tatlıdan ziyade serinletici bir içecek olarak kabul edilir ve kar ile pekmezin bardakta karıştırılması ile hazırlanır.
  • Karsambaç veya karlamaç, rendelenmiş buz veya temiz karın üzerine tatlı bir şurup ekilerek hazırlanan bir tatlıdır.
  • Türkiye’nin güney illerinde daha çok rastlanan bir tatlıdır. Yayla kültürü olan bölgelerde tüketilir.
  • Karsambaçın iki ana unsuru vardır: Kar ve şurup. Kar büyük bir kalıptan traşlanarak elde edilebileceği gibi temiz karlar da toplanabilir.
  • Tek kişilik porsiyon olarak kaseye doldurulan karın üzerine tatlı bir şurup gezdirilir. Üzerine süs olması için nane yaprağı konulabilir veya şeker ekilebilir.
  • Günümüzde, hazır kalıp buzlarının tıraşlanması ile elde edilen kar taneleri ile hazır meyve suyunun karıştırılarak üzerine pudra şekeri dökülmesi ile hazırlanmaktadır.

Kaynar (Lohusa şerbeti)

  • Adana’nın adetlerinden biri olan doğum yapan kadınların kırkı çıkıncaya kadar gelen misafirlere ikram etmek için yapılan tatlı bir içecektir. Yani bu bir lohusa şerbetidir.
  • Anne sütünün gür olması ve göz aydınlığı için ikram edildiği gibi bazı yörelerde nazarı kovmakla da ilişkilendirilir.
  • Kaynar, günümüzde yeni doğum yapan kadını ve çocuğu görmek amacıyla yapılan ziyaretlerin baş içeceğidir.
  • Çocuk doğunca ziyarete gelen bütün eş, dost ve akrabaya sıcak veya soğuk şerbet ikram edilerek doğum müjdelenirken aynı zamanda da bu mutlu olay kutlanmış olur.

Kedi Batmaz

  • Kedibatmaz, Pekmezli Kedi Batmaz Tatlısı olarak bilinir.
  • Orijinal halinde kaz eti ve mısır unu ile hazırlanan kedi batmaz tatlısı, Adana’nın kendine has lezzetlerinden biridir.
  • Mısır unu, süt kaymağı, ceviz, kaz ciğerinden yapılır.
  • cevizle süslenen ve oldukça ilginç bir tadı olan Kedi Batmaz tatlısı içerisinde et olduğunu size unutturacak kadar hoş bir tada sahip.
  • Orijinal halinde kaz eti ve mısır unu ile hazırlanan kedi batmaz tatlısı, Adana’nın kendine has lezzetlerinden biridir.

Sarı burma

  • Baklavayla yarışan, bazen geçen, bazen çelme takan tatlıdır.
  • Baklavadan daha kıtır ve daha yumuşaktır.
  • Büzgü şeklinde hazırlanır. Biraz oturtmaya benzer.
  • Büzgü şeklinde hazırlanan sarı burma baklavaya nazaran daha kıtırdır.

Adana’dan Alınabilecek Yiyecekler:

Adana yöresel lezzetler bakımından oldukça geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Burada yiyebileceğiniz pek çok lezzet olsa da, yanınızda götürebileceğiniz seçenekler kısıtlıdır. Ancak bir sonraki Adana seyahatinizde alabileceğiniz yiyecekler arasında mantı, şalgam suyu ve biraz garip gelse de mandalina ve portakal olabilir.

Adana’nın En Meşhur Tatlısı:

Adana yemekleriyle olduğu kadar tatlılarıyla da pek çok insanın gönlünü fethediyor. Adana’da yiyebileceğiniz tatlılar arasında karakuş tatlısı, bici bici, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı ve Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.

Adana’dan Alınabilecek Doğal Ürünler:

Adana’dan doğal şalgam suyu, zeytinyağlı defne banyo sabunu, paketler halinde satılan doğal baklagiller, nar pekmezi, sumak ekşisi ve turşu çeşitlerinden alabilirsiniz.


Adana’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adana mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org

Etiketler: Adana Gezilecek Yerler, Adana Gezi Rehberi, Adana Gezilecek Yerler Listesi, Adana Gezi, Adana Gezecek Yerler, Adana Gezi Yazısı, Adana  Turizm, Adana Turizm Bürosu, Adana Tarihi Yerler, Adana Ne Yenir Nereler Gezilir, Adana Ne Yenir Nerede Yenilir, Adana’da Ne Yapılır, Adana Otelleri, Adana’da Gezilecek Doğal Yerler, Adana Gezilecek Yerler, Adana Gezilecek Çarşı, Adana Gezilecek Yerler Doğa, Adana Gezilecek Doğal Yerler, Adana Gezilecek Doğal Yerler Haritası, Mersin Gezilecek Yerler, Adana’da Gezilecek Mekanlar, Adana Merkezde Gezilecek Yerler, Adana’da Gezilecek Tarihi Yerler, Adana Çukurova’da Gezilecek Yerler, Türkiye’nin En Geniş Gezi Rehberi,  Adana Seyahat Rehberi,  Adana Şehir Gezi Rehberi,  Türkiye Gezi Rehberi,  İstanbul Gezi Rehberi, Adana Görülmesi Gereken Yerler, Adana Turizm Rehberi, Türkiye Gezi Ve Tatil Rehberi,  Doğa Ve Kültür Turları,  Adana  Turizm Ve Tanıtım, Adana Bölgesindeki En İyi Gezilecek Yerler,  Adana’da Nereye Gidelim?, Adana’da Bir Günde Ne Yapılır?, Adana İlinin Doğal Güzellikleri Nelerdir?, Adana Merkezde Neler Var?, Adana Ziyaretinde Gezilecek En Popüler Yerler, Adana’da Ne Yenir?, Adana Gezilecek En Popüler Yerler, Adana Kalesi, Adana Karataş İlçesi, Adana Kozan İlçesi, Adana Müzesi Adana Seyhan Merkez İlçe, Adana Aigeai Antik Kenti, Adana  Akçatekir Yaylası,  Adana Akyatan Gölü, Adana Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Ve Ramsar Alanı , Adana Aladağ – Meydan Yaylası, Adana Aladağlar Milli Parkı, Adana     Anavarza Antik Kenti (Anavarza Kalesi Ve Antik Kenti), Adana Anıt Müzesi (Adana Etnografya Müzesi), Adana Atatürk Bilim Ve Kültür Müzesi, Adana  Atatürk Parkı, Adana   Bahçecik Şelalesi, Adana Bebekli Kilise (Aziz Paul Kilisesi), Adana Beledemik Vadisi (Belemedik Yaylası), Adana   Botaş Plajı, Adana Büyük Saat Kulesi, Adana Ceyhan Nehri, Adana   Çakıt Vadisi, Adana         Çoban Dede Parkı , Adana Dilberler Sekisi, Adana  Dinozor Parkı, Adana   Feke – İnderesi Yaylası, Adana  Feke Kalesi, Adana Feke-Göksu Nehri, Adana Hippokampos Mozaikleri, Adana Horzum Yaylası, Adana Hoşkadem Cami, Adana İncirli Plajı, Adana   Kapıkaya Kanyonu, Adana Kapuzbaşı Şelalesi, Adana Karaisalı – Kızıldağ Yaylası, Adana Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu, Adana Karakilise, Adana Karanfil Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Adana Karasis Kalesi, Adana Karataş Tabiat Parkı, Adana Kız Lisesi (Askerı Rüştiye Mektebi), Doğada Kamp, Kamp, Kamp Çadırı, Outdoor, Outdoor Kampı, Outdoor Türkiye, Türkiye Outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, Kozan – Göller Yaylası, Kozan (Sis) Kalesi, Kurtkulağı Kervansarayı, Küp Şelaleri, M1 Adana Avm, Magarsus Antik Kenti, Mavi Su Aqualand, Merkez Park, Mısır Çarşısı ve Çakmak Caddesi, Misis Höyük Ve Köprüsü (Misis Antik Kenti ve Mozaik  Müzesi), Obruk Şelalesi, Optimum Avm, Park Adana Avm, Pozantı – Armutoluğu Yaylası, Pozantı – Asar Yaylası, Pozantı – Belemedik Yaylası, Pozantı – Fındıklı Yaylası, Ramazannoğulları Camii, Ramazanoğlu Konağı, Sabancı Merkez Cami, Saimbeyli – Çatak Yaylası, Saimbeyli – Obruk Yaylası, Saimbeyli Kalesi, Sakıp Sabancı Parkı, Seyhan Barajı ve Gölü, Seyhan Nehri, Sinema Müzesi, Sirkeli Höyük Ve Hitit Kaya Kabartması, Süleyman Kulesi, Şar Antık Kenti, Tarihi Kazancılar Çarşısı, Taş Köprü, Tatarlı Höyük (Lawazantıya), Tekir Yaylası, Tepebağ Höyük Evleri Ve Kültür Yolu, Toros Dağları, Tufanbeyli – Kürebeli Yaylası, Tuzla Gölü, Varda Köprüsü, Yağ Cami (Eski Camii), Yerköprü Mesire Alanı, Yılan Kale (Yılankale), Yumurtalık Plajı, Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı Ve Ramsar Alanı, Ziya Paşa Bulvarı, Adana Kebap, Adana Tava , Adana Usulü Lahmacun, Analıkızlı Ekşili Yuvarlama , Avgan Pilavı, Bamya Dolması, Biberli Ekmek (Acılı Ekmek) , Ciğer , Deniz Mahsulleri, Dul Avrat Çorbası, Eşkili Topalak, Fellah Köftesi, Fıstıklı Kebap, Gül Mantı, Hamur Çorbası, Ispanak Başı, İşkembe Dolması, Kabak Çintmesi, Kamhi Çorbası, Kaz Başı, Kırkkat, Mahluta çorbası, Mansaf, Mumbar, Mumbar Dolması, Pişirim Pide, Sarımsaklı Fıstık Köfte, Şırdan Dolması, Tırşik çorbası, Vardabit Paçası, Yüksük Çorbası, Acebek Terator , Adana İçli Köfte (Kibbe), , Adana Kısırı , Adana Simidi, Adana Usulü Soğan Salatası, Adana Usulü Su Böreği, Aşlama, Babagannuş, Bici Bici, Ebegümecili Lepe (Kömeç), Fatuş, Misis ayranı, Muzlu Süt  , Peynirli Sıkma veya Sıkma, Süllüm, Tezgah Kebapçısı Salatası, Karakuş (Taş Kadayıf), Karsambaç, Kaynar (Lohusa şerbeti), Pekmezli Kedi Batmaz, Sarı burma, Adana Yemekleri Tarifleri, Gaziantep yemekleri, adana’nın meşhur tatlıları, Adana’nın en meşhur yemeği nedir, adana’nın meşhur baharatları, Mersin yemekleri, adana’nın neyi meşhur hediyelik, Adana yemekleri slayt, Adana’ya özgü 13 lezzet ve tarifi, Adana’nın Meşhur Yemekleri, yolunuzu Adana’ya düşürecek doyulmaz lezzetler,  Adana damak çatlatan lezzetler, Adana’da ne yenir, ne içilir? Adana’nın meşhur yemekleri, Adana’nın meşhur yemekleri, Akyatan Milli Parkı, Bahçecik Piknik Ve Kamp Alanı – Bahçecik Şelalesi Piknik ve Kamp Alanı, Belemedik – Hacıkırı (Kıralan) Çakıt Vadisi Kamp Alanı, Belemedik Piknik Alanı ve Anıt Ağacı, Belemedik Tabiat Parkı, Can Camping, Çağrı Kamp Yeri, Çobandede Parkı, Çukurova Üniversitesi Kamp Alanı, Dokuzoluk Kanyonu Kamp Alanı, DSİ – Çamlık Piknik Ve Kamp Alanı – DSİ Eğitim Dinlenme Tesisleri, Esen Kamping, Türk Harb İş Sendikası Kampı, Kabaklık Camping, Kapıkaya Kanyonu Kamp Alanı, Karadenizliler Ormanı, Karataş Barınak Plajı, Karataş Kumluk Mesire Yeri – Karataş Kumluk Tabiat Parkı Kamp Alanı – Karataş Tabiat Parkı Kamp Alanı (Kumluk Mesire Yeri), Karboğazı Kamp Yeri, Kızıldağ Yaylası, Konak Aile Pansiyonu, Körkün Çayı – Körkün Şelalesi – Körkün Kanyonu Kamp Alanı, Küp şelaleleri – Küp Şelalesi Kamp Alanı – Aladağ Küp Şelaleleri, Magarsus Camping, Medcezir Kamping, Örcün Kamp Alanı, Toprak Kamping, Turizm Bakanlığı Yumurtalık Gençlik Kampı, Tuzla Milli Parkı, Yerköprü Kanyonu Kamp Alanı – Yerköprü Dinlenme ve Piknik Alanı, Yeşil Kamping, Kafe Ve Market, Yılmaz Kamping, Yumurtalık Belediyesi Gençlik Kamp Alanı, Yumurtalık Lagünü Milli Parkı – Yumurtalık Kuş Cenneti,

Adana Kamp Alanları: Akyatan Milli Parkı, Bahçecik Piknik Ve Kamp Alanı – Bahçecik Şelalesi Piknik ve Kamp Alanı, Belemedik – Hacıkırı (Kıralan) Çakıt Vadisi Kamp Alanı, Belemedik Piknik Alanı ve Anıt Ağacı, Belemedik Tabiat Parkı, Can Camping, Çağrı Kamp Yeri, Çobandede Parkı, Çukurova Üniversitesi Kamp Alanı, Dokuzoluk Kanyonu Kamp Alanı, DSİ – Çamlık Piknik Ve Kamp Alanı – DSİ Eğitim Dinlenme Tesisleri, Esen Kamping, Türk Harb İş Sendikası Kampı, Kabaklık Camping, Kapıkaya Kanyonu Kamp Alanı, Karadenizliler Ormanı, Karataş Barınak Plajı, Karataş Kumluk Mesire Yeri – Karataş Kumluk Tabiat Parkı Kamp Alanı – Karataş Tabiat Parkı Kamp Alanı (Kumluk Mesire Yeri), Karboğazı Kamp Yeri, Kızıldağ Yaylası, Konak Aile Pansiyonu, Körkün Çayı – Körkün Şelalesi – Körkün Kanyonu Kamp Alanı, Küp şelaleleri – Küp Şelalesi Kamp Alanı – Aladağ Küp Şelaleleri, Magarsus Camping, Medcezir Kamping, Örcün Kamp Alanı, Toprak Kamping, Turizm Bakanlığı Yumurtalık Gençlik Kampı, Tuzla Milli Parkı, Yerköprü Kanyonu Kamp Alanı – Yerköprü Dinlenme ve Piknik Alanı, Yeşil Kamping, Kafe Ve Market, Yılmaz Kamping, Yumurtalık Belediyesi Gençlik Kamp Alanı, Yumurtalık Lagünü Milli Parkı – Yumurtalık Kuş Cenneti

#gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp, #photo,  #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,   #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #antalya, #fotoğraf, #adana, #seyahatblog, #seyahatname,#seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography,#seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetmeklazim, #seyahatetmesanati, #seyahatacentasi,#seyahatkonsept, #seyahatfotografciligi, #seyahatrehberim, #seyahatfoto, #seyahatimvar, #Adana #seyahatcantasi, #seyahatetmek,