Ankara’da Kültür Sanat
Ankara’da Kültür Sanat
Ankara Gezi Rehberi 3. Yazı
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle kampçılar, doğa severler, karavancılar, doğa tatilcileri, macera turizmi, kültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.
Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
ANKARA
Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Ankara Gezi Rehberi 1. Yazımız: Ankara Tanıtım ve Gerekli Bilgiler
- Ankara Gezi Rehberi 2. Yazımız: Ankara Gezilecek Yerler
- Ankara Gezi Rehberi 3. Yazımız: Ankara’da Kültür Sanat
- Ankara Gezi Rehberi 4. Yazımız: Ankara Kamp Alanları Listesi
- Ankara Gezi Rehberi 5. Yazımız: Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Ankara Gezi Rehberi 6. Yazımız: Ankara Yemek Rehberi
Ankara’da Kültür ve Sanat Hayatı
25 ilçeden oluşan Ankara’nın merkezi üniversitelerin, teknoparkların, sanayi bölgelerinin, güçlü sektör kümelerinin, üst düzey bürokrasinin, uluslararası kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının yoğunlaştığı bir alandır.
Çevre ilçelerde ise yoğun tarımsal faaliyetlere ek olarak, termal turizm ve kültür turizmi özellikle son yıllarda önemli gelişme gösteren faaliyetler olarak öne çıkmaktadır.
Bu özellikler başkent Ankara’yı ekonomik, sosyal ve beşeri sermaye bakımından güçlü, kültürel değerlerin korunduğu ve tanıtıldığı bir bölge yapmaktadır. Ankara, yüksek teknolojili ürün üreten sanayisi ve gelişmiş hizmet sektörü ile güçlü bir ekonomik yapıya sahiptir.
Ankara, ulusal ve uluslararası araştırmalarda birçok defa Türkiye’nin en yaşanabilir kenti seçilmiştir. Sahip olduğu güçlü eğitim altyapısı ve 19 yükseköğretim kurumu ile Ankara, uluslararası arenada eğitim alanında da giderek önemli bir pozisyon elde etmektedir.
Ankara birçok uluslararası kuruluşa da ev sahipliği yapmakta ve bu yönüyle Türkiye’nin söz konusu kuruluşlarla olan ilişkilerinde aktif ve yönlendirici bir rol oynamaktadır. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü, Arap Devletler Ligi, Kızılay Derneği ve benzeri kurumların temsilcilikleri, Ankara’da çalışmalarına devam etmektedirler.
Ankara küresel ekonomik sisteme entegre olmuş yükselen bir dünya kenti olarak öne çıkmaktadır. Ankara merkezli direkt uçuşlar sayesinde, Ankara’dan dünyanın önemli merkezlerine kısa uçuş süreleri ile erişilebilir olması da bu duruma katkı sağlamaktadır.
Bu yazımızda aşağıdaki başlıklarda detaylı bilgiler vereceğiz. Konu başlıklarını tıklayarak ilgili sayfaya atlayabilirsiniz.
Ayrıca yazının tamamını görmek için izleyen sayfaya geçebirsiniz.
Ankara El Sanatları ve Hediyelik Eşya
Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası
Ankara’da Bulunan Kültür Ve Sanat Kurumları
Ankara’da Bulunan Devlet Tiyatroları Sahneleri
Ankara’da Bulunan Özel Tiyatrolar
Ankara’da Bulunan 5 Yıldızlı Oteller
Ankara El Sanatları ve Hediyelik Eşya
Ankara’nın geleneksel el sanatları arasında önemli bir yer tutan telkari, gümüş veya altının ince teller durumuna getirilip örülmesi tekniği ve bu teknikte yapılan takı süslemeciliğidir. Anadolu toprağında 2.500 yıllık geçmişi olan bu sanat günümüzde özellikle Beypazarı ilçesinde yaşatılmaya ve geliştirilmeye çalışılmaktadır. Anadolu’da yaygınlaşan el sanatlarının en eskilerden birisi de testiciliktir.
Günümüzde Ayaş ve Şereflikoçhisar ilçelerindeki ocaklardan elde edilen kırmızı topraktan üretilen testiler, ateşte fırınlandığından bir ölçüde gözenekli kalarak ve hafifçe su sızdırarak içlerine konan suyu serin tutma özelliğine sahiptirler.
Ankara yöresinde geçmişte yaygın olan bez/kumaş ve kilim dokumacılığı ile oya sanatı nitelik açısından değişime uğramış olmasına rağmen bazı ilçelerde yaşatılmaya çalışılmaktadır. Pamuk ipliğinden dokunan ve “bürgü” adı verilen başörtüler Beypazarı ilçesinde, mendil, yazma, başörtüsü ve çeşitli örtülerin kenarlarında süsleyici unsur olarak kullanılan oyalar ise Ayaş ilçesi ve çevresinde geleneksel üretim biçimi korunarak, çağdaş malzeme ve teknikle yeni örnekler yaratılarak geliştirilmektedir.
Ankara Keçisi’nin tiftiğinden elde edilen sof dokumacılığı ile deri işlemeciliği günümüzde tamamen ortadan kalkan el sanatları arasındadır.
Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası
Ankara İpek İğne Oyası
Ankara’nın özellikle Nallıhan ilçesinde ipek ibrişim kullanılarak yapılan ipek iğne oyası, zamanla hanımların ekonomik hayata da kazandırdıkları Geleneksel bir el sanatı olmuştur. Erik, gül, karanfil, narçiçeği gibi doğadan aktarılan motiflerin yanı sıra “elti eltiye küstü” gibi hikâyeleri olan motifleri de taşıyan iğne oyaları günümüzde genellikle takı formunda üretilmekte ve büyük ilgi görmektedir.
Ankara Telkâri
Beypazarı’nda köklü bir geçmişi olan telkâri sanatı günümüzde halen yaygın olarak icra edilen ve gelecek nesillere de aktarılarak yaşatılan bir sanat dalıdır. Altın ve gümüş teller kullanılarak el işçiliğiyle üretilen telkari süs eşyası ve takılar, Beypazarı´nın turizm potansiyelinin artmasına da katkıda bulunmaktadır.
Ankara Bürgü Dokuması
Beypazarı bürgü dokumaları, “çulfalık” adı verilen el tezgâhlarında pamuk ve ipekten yapılan dokumalardır. Geleneksel olarak ev mefruşatında, iç ve dış giyimde kullanılan dokumalar, günümüzde genellikle masa örtüleri şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Ankara Sof
Sof dokumaları Ankara ili ve İç Anadolu bölgesine özgü, tiftik keçisinin tüyü işlenerek hazırlanan ipliklerden üretilen Geleneksel dokumalardandır. Sof kumaşları renk çeşitleri, dokunuşlarındaki ustalık ve desenlerinin inceliği ile öne çıkmaktadır. Geçmişte yoğun olarak üretilen, yerli ve yabancı tüccarlar tarafından ticareti yapılan sof kumaş, bugün özel koleksiyonlarda, yurt içinde ve yurt dışında etnografya müzelerinde bulunabilmektedir. Günümüzde sof kumaşının üretim ve kullanımının yaygınlaştırılması için kamu kurumları ve sivil toplum kuruşları tarafından çalışmalar yürütülmektedir.
Ankara Seymenleri
Seymen sözcüğü, Ankara’nın köylerinde efe ve köy yiğidi anlamlarında kullanılmaktadır. Ulusal güçlükler karşısında, bu güçlükleri yenebilecek ve önderlik edebilecek insanları seçmek için oluşturulan Seymen Alaylarının, Türklerin göçebe olarak yaşadığı dönemlerde, kervanları korumakla yükümlü olduğu bilinmektedir. Yerleşik hayata geçtikten sonra ise Seymenler, özellikle Ankara ve çevresinde gelin alaylarını korumaya başlamıştır. Seymenlik geleneği Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra kamu kurumları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından devam ettirilmektedir.
Ahilik Kültürü
Dini ve ahlaki temeller üzerine kurulu bir iktisat anlayışına dayanan Ahilik kültürü, esnaf ve sanatkârlar arasında nesiller boyu süren iş ve ahlak ilkelerinin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Anadolu Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu olan Ahi Evran, Asya içlerinden Anadolu’ya gelmiş, Anadolu şehirlerini dolaşmış ve Kayseri’ye yerleşmiş bir mutasavvıftır. Birçok ilmi eser kaleme alan Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin çağdaşıdır. Aynı zamanda dericilik zanaatıyla meşgul olan Ahi Evran, gezdiği şehirlerde esnafı teşkilatlandırmış ve büyük itibar toplamıştır. 1290-1354 yılları arasında merkezi otoritenin zayıflaması, Ankara’daki ahi örgütlenmesinin şehir yönetimini üstlenmesine neden olmuştur. Bu dönemde Ankara’nın yönetim, asayiş ve güvenliği ile ekonomik düzeni bir şehir cumhuriyeti biçiminde ahiler tarafından sağlanmıştır.
Ankara’nın Doğal Sembolleri
Ankara kendine özgü bitki ve hayvan topluluğu yönünden zengin bir şehirdir. İle özgü hayvanlardan olan Ankara keçisi, 13. yüzyılda Anadolu toprağına Türkler tarafından getirilmiş ve Orta Anadolu’nun kurak toprağı ve iklimine uyum sağlamıştır.
Ankara Keçisi
Birçok ülkede Mohair diye adlandırılan tiftik bu hayvanın yününden elde edilir. Bu yüzden de Tiftik keçisi dünyada Ankara keçisi ismiyle bilinir. Ankara ilinin tüm ilçelerinde yetiştirilmekle birlikte en çok Ayaş, Beypazarı, Güdül ve Nallıhan ilçelerinde yaygındır. Yünü hayvansal kaynaklı elyafın “özel kıl elyafı” sınıfında yer alır. Ankara keçisinin Anadolu toprağına gelmesiyle birlikte, Ankara ve çevresinde bir zamanlar çok ünlü bir Türk kumaşı olan Sof üretilmiş ve günümüz Anadolu Medeniyetleri Müzesini oluşturan, binalardan biri olan Mahmut Paşa Bedesteni’ndeki Arastalardan bütün ticaret merkezlerine satışı yapılmıştır.
Ankara Kedisi
İlin ikinci bir doğal sembolü sayılabilecek hayvanı, Ankara kedisi ana yurdu Ankara olan doğal ve saf bir kedi ırkıdır. İpeksi, orta uzunlukta tüylü ve ince uzun yapılı olan bu kedilerin kafaları küçük ya da orta büyüklükte burun kısımları ise üçgendir. Uçları tüylü, uzun, biri diğerine çok yakın, büyük ve dik kulakları, badem biçimli iri ve yeşil, sarı, bakır ya da mavi renklerde gözleri vardır. Tüyleri birçok renkte olmasına rağmen en bilineni beyazdır. Narin yapılı ve avcılık özellikleri gelişmemiş kedilerdir.
Ankara Tavşanı
Pek çok ülkede yetiştirilmesine rağmen ana yurdu Ankara olan Ankara tavşanı; kısa boyunlu, yuvarlak başlı, kısa ve seyrek tüylerle örtülü dik, iki yana açık kulaklıdır. Beyaz renkli olan tavşanların gözleri kırmızıdır. Ankara tavşanı, boyu 40 santimetreye kadar ulaşan uzun, ince, yumuşak, parlak ve dokunmaya elverişli tüyü ile ünlüdür. İki ya da üç aylık olduklarında kırkılırlar ve yılda ortalama 1 kilogram yün verirler. Hafif ve yüksek ısı tutan Angora yünü, alerjiye yol açmaması nedeniyle çok değerli bir sanayi malzemesidir.
Ankara’ya Özgü Bitkiler
Ankara’ya özgü bitkiler arasında yer alan Gölbaşı Sevgi Çiçeği adını Hipokrat tarafından ortaya atılan ve mitolojik bir yaratık olan Centaur’dan almıştır. Halk arasında Kırmızı Peygamber Çiçeği, Yanardöner ve Gelin Düğmesi adlarıyla da anılan bitki, kırmızı, mor ve pembe renklerde açar. Söylenceye göre, birbirini çok seven ama kavuşmaları mümkün olmayan iki gencin durumuna içlenen Sevgi Çiçeği her ilkbaharda açarak, değişik renkleriyle bize bu ümitsiz aşkı anlatır.
Daha çok Mogan gölünün doğu yakasında yetişir. Çiçekçilerin aşırı toplanması, tarım ilaçlarının öldürücü etkisene maruz kalması, ağaçlandırma ve inşaat faaliyetleri bu türü tehdit eden etkenlerdir.
Ankara Çiğdemi
Baharın müjdecisi sayılan Ankara çiğdemi Ankara ve çevresinde yetişen bölgeye özgü bir başka bitkidir. Sarı rengiyle diğer türlerinden ayrılan Ankara çiğdemi, Şubat- Nisan döneminde karların erimesiyle ortaya çıkar. Kaynaklar çiğdemlerin açtığı günlerin Hitit İmparatorluğu döneminde An. Tah. Sum. Sar adıyla Bahar Bayramı olarak kutlandığını yazar.
Ankara Armudu
Üstün meyve kalitesi ve uzun süre depolanma yeteneği nedeniyle tercih edilen, yerli, standart kışlık meyve çeşitlerinden olan Ankara armudu Ankara‘ya özgü bir diğer bitkidir. Ankara hem ağaç miktarı hem de üretim bakımından Bursa ilimizden sonra en büyük armut üreticisidir. İlimizin daha çok Çubuk, Kızılcahamam, Nallıhan, Kalecik, Güdül, Ayaş ve Kazan ilçelerinde yetiştirilir.
Ankara Kalecik Üzümleri
Ankara’ya özgü başka bir meyve de Kalecik Karası adıyla anılan üzümleridir. Kalecik Karası, Kızılırmak Vadisinin Ankara ili Kalecik ilçesi sınırları içinde yetiştirilen, yöresel koşullarda gösterdiği üstün performansı ile ülkemizin önemli bir kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Bu bitkinin fidanı 3 yıl içinde ürün vermeye başlar. 1 dekar alandan yaklaşık 1 ton ürün alınır, 1 kilogram üzümden ise 1 şişe şarap yapılabilir. İlçe topraklarının büyük bölümü kahverengi veya kırmızı-kahverengi topraklardan oluşur. Kalecik Karası’nın kendine özgü bileşimi bol miktarda kalsiyum içeren bu topraklardan kaynaklanır.
Bu tip topraklar kendine göre iklimsel özellik gösteren bölgelerden oluşmaktadır. İlçeyi boydan boya geçen Kızılırmak nehrinin oluşturduğu özel mikroklima, bu toprak özellikleri ile birleşerek Kalecik Karası’nın ülkenin en önemli kırmızı şaraplık üzümü özelliği kazanmasına neden olmaktadır. Başka coğrafi alanlara taşınan üzüm fidesi Kalecik Karası üzümü olma niteliğini kaybetmektedir.
Bir başka deyişle, Kalecik Karası kırmızı şarabı sadece Kalecik ilçesinde yetişen üzümlerden elde edilebilir.
Ankara Gölbaşı Andezit Taşı
Ankara’ya özgü başka bir ticari değer olan Ankara Gölbaşı Andezit Taşı, tüm Anadolu uygarlıkları tarafından kullanılarak zamanımıza kadar gelmiştir. Pembe ve gri renklerde olup, aşınmaya karşı dayanaklıdır.
Kışın sıcak tutma özelliğinden dolayı devlet binaları, apartman ve villa türü yapıların dış cephelerinde yalıtım maddesi olarak tercih edilir. Dekoratif ve kaymaz olması nedeniyle inşaat sektörünün vazgeçilmez bir tercihidir.
Ankara Güvercinleri
Ankara ayrıca, artık yok olmuş olan Ankara (Taklacı) Güvercinleri ve Ankara Balı ile de ünlüdür.
Ankara’da Kültür ve Sanat
Ankara’da Kültür ve Sanat
Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası devlet eliyle yerine getirilen kültür ve sanat etkinliklerinin merkezleridir.
Ankara’da çok sayıda özel tiyatro bulunur. Kültür ve sanat galerileri, yerli ve yabancı film etkinlikleri, uluslararası festivaller, dünyada tek olan 23 Nisan Uluslararası Çocuk Bayramı, Avrupa ve Asya bienalleri, spor ve kültür etkinlikleri, sergiler, folklor, çeşitli sanat yarışmaları ve zengin halk oyunları, spor, kültür ve sanat yaşamını hep diri tutan etkinlikler arasında yer alırlar.
Ankara’da Bulunan Kültür Ve Sanat Kurumları
Alman Kültür Merkezi–Goethe Institut Ankara Almanca dil eğitimleri ve kütüphanesi ile kültür hizmeti sunan Merkez, ev sahipliği yaptığı sergiler ile de adından söz ettiriyor Goethe-Institut Ankara; Türk-Alman kültür çalışmalarında yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip. Çeşitli kültürel etkinlikler, farklı gereksinimlere karşılık veren dil kursları, Almanya hakkında bilgilendirme servisi, Türkiye’deki Alman dili ve edebiyatı uzmanları ve Almanca öğretmenlerine verdiği danışma hizmetini Ankara içinde ve dışında sürdürüyor Tel: 0312 471 4141 Adres: Atatürk Bulvarı No: 131 Bakanlıklar – Kızılay Web: www.goethe.de/ins/tr/tr/sta/ank.html |
Alpman Sanat Galerisi Alpman Sanat Galerisi, 11 Mayıs 2006’da açıldı. Galeri, özellikle geleneksel Türk sanat dallarından eser veren ve sanat çevresi tarafından kabul görmüş koleksiyon niteliği taşıyan sanatçıların eserlerini ülkemizde ve yurtdışında sanatseverlere sunma amacıyla Prof. Dr. Ahmet Alpman tarafından kuruldu. İki kat üzerinde yaklaşık 200 metrekarelik alana sahip galeride 100’ün üzerinde eser sergileniyor. Galeride, ağırlıklı olarak hat sanatı, ebru, minyatür, tezhip gibi geleneksel Türk sanat dallarına ait geçmiş ve günümüz sanatçılarından seçkin örnekler, fermanlar ve değerli sanatçımız Yakup Cem’den değerli eserler görülebilir. Alpman Sanat Galerisi, bu eserlerin yanı sıra, kabul görmüş değerli sanatçılarımızın değişik eserleri ile de başkentlileri buluşturmaya devam edecek. Tel: 0312 439 2121 Adres: Cinnah Caddesi No:66/2 Çankaya Web: www.ahmetalpman.com |
Anadolu Ajansı Konferans Salonu ve Sanat Galerisi Merkezi Ankara’da bulunan Anadolu Ajansı’na ait konferans salonu ve sanat galerisi, Anadolu Ajansı binası bünyesinde hizmet veriyor. 210 kişi kapasiteli Konferans Salonu, kurum içi eğitimlerin verilmesi amacıyla kullanılıyor. Tel: 0312 231 7000 Adres: Eti Mah. Mustafa Kemal Bulvarı No: 128/C Tandoğan Web: www.aa.com.tr |
ANFA – Altınpark Fuar ve Kongre Merkezi Altınpark projesi içerisinde Başkent Ankara’nın iktisadi gelişimine ve tanıtımına katkıda bulunmak amacına yönelik olarak tasarlanan Fuar ve Kongre Merkezi uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmiştir. Merkez, modern fuarcılığın gerektirdiği bütün donanıma ve rahatlığa sahiptir. Parkın ana girişi ile doğrudan konumu belirlenmiş, depolar, servis yolu, katılımcı ve ziyaretçi otoparkları ile bağlantısı sağlanmıştır. 7500 metrekare kapalı, 25 bin metrekareden başlayan açık sergileme alanları olan merkez, birbirine bağlantılı 2 bloktan oluşmuştur. 1991 yılı Ekim ayında açılan bu tesiste her yıl 15’i aşkın uzmanlık fuarı düzenlenmektedir. Fuar Merkezi Altınpark’ın en büyük kapalı alanını oluşturmaktadır. Ayrıca istenildiği zaman sergi alanına da dönüşebilen ve fuar alanına dahil olan B Blok, 1500 kişi kapasiteli sahneli salonu ile kongre, konferans ve konser organizasyonlarında ideal ve modern imkanlar sunmaktadır. Tel: 0312 596 9000 Adres: İrfan Baştuğ Cad. No: 142 Aydınlıkevler Web: www.anfa.com.tr |
Ankara Atatürk Kültür Merkezi 1981 yılında açılan ulusal mimari yarışmada birinci olan, Filiz ve Coşkun Erkal’ın tasarladığı yapının inşaatı 1987 yılında tamamlandı. Yıllarca Ankara’nın fuar ve sergi alanı olarak kültür hizmetleri gerçekleştiren Atatürk Kültür Merkezi’nde, 230 kişi kapasiteli bir toplantı salonu ile sergi alanı ve atölyeler bulunuyor. Ayrıca, Devlet Klasik Türk Müziği, Halk Müziği, Çok Sesli Koro ve Devlet Halk Dansları grupları prova ve çalışmalarını Merkez’de yürütüyor. Merkez son yıllarda, Türkiye’nin illerini Ankara’ya taşıyan “Tanıtım Günleri” etkinliklerine hizmet ediyor. Bu organizasyonlarda, çeşitli illerin yöresel ürünlerinin tanıtımı ve satışı gerçekleştiriliyor. Tel: 0312 384 5050 Adres: Hipodrom – Ulus |
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü 1930 yılında Türk Ocakları merkez binası olarak inşa edilen bina, yıllar içinde çeşitli kurumlara tahsis edildi. Türk motifleriyle süslü, gül ağacından yapılmış 500 koltuklu, localı bir salona sahip olan bina, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk operalarının sahnelenmesi, ilk dil ve tarih kurultayları gibi önemli etkinliklere ev sahipliği yaptı.1980 yılında ise Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi olarak hizmete girdi. Müze bünyesinde daimi sergilerin teşhir edildiği altı adet salonu, değişen sergilerin açıldığı üç adet galeri salonu, resim, heykel, seramik, fotoğraf ve restorasyon atölyeleri ile plastik sanatlar ihtisas kütüphanesi ve 426 kişilik konser salonu bulunuyor. Tel: 0312 310 2094 Adres: Opera Meydanı – Ulus |
Ankara Palas Devlet Konukevi Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın örneklerinden olan Ankara Palas Devlet Konukevi binası, genel görünüşü itibarıyla dikdörtgen şeklinde bir yapıdır. Bodrum dahil 3 katlıdır. Ortada büyük bir balo salonu, bitişiğinde önünde teras bulunan çay ve oyun salonu, arkada ise bir yemek salonu bulunur. Binanın cephesinde çini süslemeler vardır. Cumhuriyetin ilk yıllarının mimari vizyonunu yansıtan Ankara Palas, 1975 yılına kadar otel olarak işletildi. 1976-1982 yılları arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca büro ve sergi amacıyla kullanılan bina, 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından restorasyonu yapılarak “Ankara Palas Devlet Konukevi” olarak hizmete girdi. Cumhuriyetin en önemli anlarına tanıklık eden bina, bugün de çok önemli etkinliklere sahne oluyor. Tel: 0312 508 1800 Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 9 Ulus Web: www.ankarapalas.com.tr |
Ankara Üniversitesi DTCF Farabi Salonu Farabi Salonu, fakülte içerisinde, bilim ve sanata sahne oluyor. Salonda Fakülte öğrencilerine yönelik konferans, sempozyum ve sergi gibi etkinlikler düzenleniyor. Tel: 0312 310 3280 Adres: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sıhhiye Web: www.dtcf.ankara.edu.tr |
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ne ait biri büyük diğerleri küçük kapasiteli olmak üzere 4 adet konferans ve toplantı salonu bulunmaktadır. Bu konferans salonları sırasıyla 396 kişi kapasiteli Yıl Salonu, 120 kişi kapasiteli Bayer Salonu, 50 kişi kapasiteli 80. Yıl Salonu ve Ali Arıkan Toplantı Salonu’dur. Konferans salonlarında bilimsel etkinliklerin yanı sıra kültür ve sanat organizasyonları da düzenlenmektedir. Tel: 0312 203 3000 Adres: Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Tandoğan /Ankara Web: www.pharmacy.ankara.edu.tr |
ANKÜSEV–Ankara Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi Ankara Üniversitesi’nin Gaziosmanpaşa Kuleli Sokak’taki Kültür ve Sanat Evi ANKÜSEV, düzenlediği etkinliklerle Üniversite içinden ve dışından sanat insanlarına destek olmaya devam ediyor. 1999 yılında açıldığından bu yana çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapan; üniversite öğrencileri, idari ve akademik personelin de etkinliklerini ücretsiz izlediği bir yer olan ANKÜSEV’de birbirinden ilgi çekici organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Sanat Evi’nde 85 kişilik konferans salonu, sergi salonu ve toplantı salonu yer alıyor. Tel: 0312 447 7167 Adres: Kuleli Sokak No:42 Gaziosmanpaşa Web: www.ankara.edu.tr |
Armoni Sanat Galerisi Armoni Sanat Galerisi 1988 yılında Aynur Pehlivanlı & Zerrin Özdemir tarafından kuruldur. Sanata, sanatçıya ve izleyiciye saygı ilkesi olan galeride sanat tarihimizde şimdiden yerini almış sanatçılarımız ve sanat dünyasından genç yeteneklerin sergileri açılmakta, sanatseverlerle buluşmaları sağlanmakta. Türk resminin özgün örneklerine yer veren Galeri, yurtdışında gerçekleştirdiği sergiler ile de adından söz ettiriyor. Galeri çalışmalarını, “Sanatın yaşamdaki önemine özen gösterilmesi” prensibi doğrultusunda özverili bir şekilde sürdürüyor. Tel: 0312 440 4324 Adres: Yıldız Mah. 4. Cad. 724. Sok. No:2/1 Çankaya Web: www.vartgallery.com |
ASKİ Spor Salonu Ankara’da İvedik-Karşıyaka mevkiinde bulunan ASKİ Spor Salonu, spor etkinliklerinin yanı sıra önemli sanatsal gösteri ve konserlere de sahne oluyor. 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası için yapılan 6.000 kişilik salon Ankaragücü’nün basketbol maçlarında, çeşitli müsabakalarda ve kongrelerde kullanılıyor. Tel: 0312 396 3188 Adres: İvedik, Yenimahalle Web: www.askispor.org.tr |
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu AKM Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk’ün direktifleriyle 1931 yılında kurulan Türk Tarih Kurumu ve 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu’na Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi’nin ilavesiyle kamu tüzel kişiliğine sahip olarak 1983 yılında kurulmuştur. 1983 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde kurulan Atatürk Kültür Merkezi, Türk kültürü üzerine, araştırma, yayın, tanıtım, teşvik ve ödüllendirme faaliyetlerini yürütmektedir. Tel: 0312 284 3418 Adres: Ziyabey Caddesi No:19 Balgat Web: www.akmb.gov.tr |
Atlas Sanat Galerisi Atlas Sanat Galerisi 29 Ağustos 2005 tarihinde Ankara’da Bâlâ Atalay tarafından kuruldu. Galeri mekanı olarak seçilen ve sivil mimarlık yapıtlarının önemli örneklerinden biri olarak bilinen Cinnah 19 apartmanı, çok amaçlı sanatsal etkinlikler için duvar ve ışık düzeniyle yeniden kurgulandı. İç düzenlemede geniş bir sergileme salonunun yanı sıra, iki küçük sergi salonu, çalışma, koleksiyon odaları ve servis mekanlarıyla modern bir görünüm elde edildi. Atlas Sanat Galerisi; resim, heykel, video sanatı, dijital sanat, seramik ve enstalasyon gibi sanatın farklı disiplinlerinden iyi örneklerin izleyicilerle buluşturulmasını amaçlıyor. Tel: 0312 468 5904 Adres: Cinnah Caddesi No:19/1 Çankaya Web: www.atlassanat.com |
Aysel Gözübüyük Sanat Evi – AGSANAT 1999 yılında kurulan Sanat Evi, Ressam Aysel Gözübüyük’ün eserleri yanı sıra çeşitli sanatçıların eserlerine ve karma sergilere de ev sahipliği yapıyor. Bir yandan profesyonel sanatçıların sergilerine yer veren AGSANAT, diğer yandan da disiplinlerarası çalışan genç sanatçıların tanınmasına destek oluyor. Tel: 0312 241 0695 Adres: Alacaatlı Mah. 5052 Sok. No:11 Alacaatlı Web: www.ayselgozubuyuk.com |
Başkent Üniversitesi Galerisi Galeri Başkent, Başkent Üniversitesi Kampüsü Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi içerisinde yer almaktadır. Genellikle Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin eserleri, burada sergilenmektedir. Tel: 0312 246 6635 Adres: Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü Eskişehir Yolu 20. km Bağlıca Web: www.gsf.baskent.edu.tr |
Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi içerisinde yer alan sanat galerisi çeşitli sanatçıların sergileri yanı sıra mini konserlere ve söyleşilere de ev sahipliği yapıyor. Tel: 0312 266 4472 Adres: Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Bilkent Web: www.library.bilkent.edu.tr |
Cemil Meriç Kültür ve Kongre Merkezi Cemil Meriç Kültür ve Kongre Merkezi, Altındağ Belediyesi’ne bağlı olarak kültür sanat hizmetlerine devam ediyor. Tel: 0312 351 8863 Adres: Başpınar Mah. 1110 Sok. No:2 Altındağ Web: www.altindag.bel.tr Cemil Meriç Kültür ve Kongre Merkezi 29 |
Cer Modern Sanatlar Merkezi Ankara 2010 yılında, cer atölyelerinin restorasyonu ile dünya standartlarında bir sanat merkezine kavuştu. Ankara’nın gözbebeği merkez; dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini sergiliyor, önemli söyleşi ve organizasyonlara ev sahipliği yapıyor ve Ankaralıları eşsiz seslerle buluşturuyor. Cer Modern, 370 kişilik konferans salonu, 600 metrekarelik resepsiyon alanı, 11.500 metrekare alanda yer alan süreli sergi galerileri, fotoğraf galerisi, müze mağazası, simültane tercüme odaları, konferans, çok amaçlı salon, kafe ve heykel park alanıyla sanatsal çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Tel: 0312 310 0000 Adres: Altınsoy Cad. No:3 Sıhhiye Web: www.cermodern.org |
Congresium Ankara Ankara’da büyük çaplı organizasyonların adresi olan Congresium, gelişmiş mimarisi ile öne çıkıyor. Etkinlik ve organizasyonlara başarıyla ev sahipliği yapmak için tasarlanan merkez, “mükemmel” ve “devasa” kavramlarını buluşturan mimari estetiği, gelişmiş teknolojik altyapı ile birleştiriyor. Her ihtiyaca cevap verecek çözümlerle donatılan 80 bin metrekarelik kullanım alanı, 10 bin metrekarelik fuar ve sergi salonları ile dev organizasyonlara ev sahipliği yapan Congresium, dünyanın ve Türkiye’nin dev seslerine sahne olması ile dikkat çekiyor. Tel: 0312 285 0385 Adres: Söğütözü Caddesi No:1/A Çankaya Web: www.congresium.com |
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Türkiye’de pek çok ilke imza atan Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Yaşar Kemal Konferans Salonu ve Gülten Akın Konferans Salonu olmak üzere 2 adet konferans salonuna, Abidin Dino, Osman Hamdi Bey, Eren Eyüboğlu, Füreyya Koral ve Fikret Mualla Sergi Salonları olmak üzere 5 adet sergi salonu ile 1 adet video art odasına sahip. Merkez yerel ve uluslararası etkinlikler, konserler, resim, fotoğraf ve heykel sergilerine ev sahipliği yapmaktadır. Tel: 0312 468 2105 Adres: Kenndy Cad. No:4 Kavaklıdere Çankaya Web: www.csm.cankaya.bel.tr |
Çankaya Belediyesi Galeri Çankaya Galeri Çankaya, Çankaya’nın kalbi Kızılay’ın en işlek caddelerinden Ziya Gökalp Caddesi üzerinde olması ve Çankaya Belediyesi’nin merkez binasında yer alması nedeniyle kısa zamanda Ankaralıların uğrak yeri haline gelmiştir. Kızılay’da yer alan bu sanat evi, 1 Temmuz 2013 tarihinde Galeri Uray adıyla sanatseverlerin hizmetine sunulmuştur. 2015 yılı itibariyle Galeri Uray adı, Galeri Çankaya olarak değiştirilmiştir ve bu şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. Tel: 0312 458 8900 Adres: Çankaya Belediyesi Hizmet Binası Ziya Gökalp Cad. No:11 Kızılay Web: www.cankaya.bel.tr/pages/327/GALERICANKAYA Çankaya Belediyesi Galeri Çankaya 33 |
Çankaya Belediyesi Galeri Kara Çankaya Belediyesi’nin sanat merkezlerinden biri olan ve 2010 yılında açılan Galeri Kara, Kızılay’da bulunmaktadır. Ankara’nın merkezinde sanatseverlere hizmet veren Galeri Kara; sosyal ve kültürel çeşitliliği arttırma, sanatı toplumun her kesimiyle buluşmturma amacındadır. Bir çok sergiye ev sahipliği yapan ve farklı sanatçıları ağırlayan Galeri Kara’da zaman zaman uluslararası sergiler de düzenlenmektedir. Tel: 0312 433 1235 Adres: Mithatpaşa Cad. No: 48 Kızılay Web: www.cankaya.bel.tr/pages/328/GALERIKARA |
Danıştay Konferans Salonu Eskişehir Yolu üzerinde bulunan Danıştay Konferans Salonu’nda Danıştay’ın Kuruluş Yıldönümü gibi özel günlerde törenler düzenlenmekte, Danıştay Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yapılmaktadır. Tel: 0312 425 9914 Adres: Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı No: 149 Eskişehir Yolu 10. Km Çankaya Web: www.danistay.gov.tr Danıştay Konferans Salonu 35 |
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonu Kamu kurumları konferans salonları ile de hizmet veriyor. Tel: 0312 454 5454 Adres: İnönü Bulvarı Devlet Mah. No:16 Yücetepe Web: www.dsi.gov.tr |
Galeri Akdeniz Ankara’daki sanat galerinden olan Galeri Akdeniz, Kasım 1983 tarihinde Akdeniz Grafik adıyla kurulmuştur. Sanatçı ve koleksiyonerlere konsinye resim sunan Galeri Akdeniz, Ankara ve İstanbul gibi yerlerde yeni açılacak olan galerilere sergi hazırlanmasında sanatçılara ve galeri sahiplerine yardımcı olmuştur. 1983 yılından 2001 yılına kadar konsinye ve karma sergilere ev sahipliği yapan Galeri, 2001 yılından itibaren başladığı periyodik sergiler ve etkinlikler ile Ankara sanat yaşamına farklı bir boyut getirmeyi amaçlıyor. Tel: 0312 441 2999 Adres: Tagore Cad. 720 Sok. Şahinler Sit. B Blok No:5/B Yıldız Web: www.galeriakdeniz.com |
Galeri Nev 1984 yılında kurulan Galeri Nev, Türkiye’nin en köklü sanat galerilerinden biri. Kuruluşundan bugüne 300’e yakın sergiye ev sahipliği yapan Galeri Nev, Türkiye’de zengin sanat üretimine karşın sınırlı kalan sanat tarihine ve sanat eleştirisine kuramsal yaklaşım geliştirmeyi de sorumluluk olarak görüyor. Galeri Nev 2014 yılında, George Orwell’ın “1984”ünden esinlenerek, romanın distopik teması ve galeri tarihine hükmeden ütopyanın karşılaştırıldığı sergi ile otuzuncu yılını kutladı. Tel:0312 437 9390 Adres: Gezegen Sokak No: 5 Gaziosmanpaşa Web: www.galerinev.com |
Galeri Siyah Beyaz Kurulması 1980’lerde Paris’te tasarlanan Galeri, 1984’te hayata geçiyor. Kurulduğu günden itibaren kendisini, nitelikli sanat tarafında konumlandıran Galeri, genç sanatçıların deneysel eğilimlerine kucak açmasıyla dikkat çekiyor. Galeri Siyah Beyaz 1994 yılında, L’AFAA (L’Association Française D’Action Artistique) ile birlikte Artist Residence (Res-Artis) programında, kurucu üye olarak yer aldı. 30 yılda 500’e yakın sergi gerçekleştiren Galeri, Berlin, Kopenhag, New York, Cannes, Paris, Aalborg ve Stockholm’de sergiler düzenledi, fuarlara katıldı. 1992 yılında Siyah Beyaz’a, Siyah Beyaz Özel Şeyler de katıldı. 1994 yılında mekanın iki kat olmasıyla aynı adrese taşınan Özel Şeyler Türkiye’nin ilk tasarım ve takı galerisi olma özelliğine de sahiptir. Tel: 0312 428 2641 Adres: Kavaklıdere Sokak No:3/1-2 Çankaya Web: www.galerisiyahbeyaz.com |
Galeri Soyut 1983 Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü, Heykel Ana Sanat Dalı mezunu Memet Subaşı’nın kuruculuğunu yaptığı Galeri Soyut, Eylül 1990’da Ankara – Kızılay’daki ilk yerinde sanatsal faaliyetlerine başladı. Daha sonra Çankaya’daki ikinci yer, 24 Kasım 2004’te sanat ortamına katıldı. Bir süre her iki galeride de düzenli olarak etkinliklere devam edildi. 2006’dan itibaren Kızılay’daki galerinin faaliyetine son verildi. Çankaya’daki galeri mekanında ise kesintisiz etkinlikler devam etmektedir. Yılda ortalama 40 kişisel veya projeli karma etkinliğe ev sahipliği yapan Galeri Soyut, genç sanatçıları desteklemesi ile de dikkat çekiyor. Tel: 0312 438 8670 Adres: Yıldızevler Mah. Tagore Cad. Şehit Mustafa Doğan Sokak No:82/A-B Yıldız – Çankaya Web: www.galerisoyut.com.tr |
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu Tel: 0312 202 3000 Adres: Emniyet Mah. Taç Sok. No: 3 Etiler Web: www.pharmacy.gazi.edu.tr |
Gözde Sanat Galerisi Galeri ilk önce birkaç ortakla “Görece” olarak 1995 yılında sanat dünyasına adım atmış, ancak kısa süren bu ortaklıktan sonra daha aktif olarak 1996 yılının Eylül ayında faaliyete başlamıştır. Gözde Sanat Galerisi açıldığı ilk yıllardan bu yana sergi programlarında, uzun yıllarını sanata adamış birçok değerli sanatçıya yer verirken, aynı zamanda gelecek vadeden genç yeteneklerin sergilerini açarak sanat dünyasına sunmayı, onlara birçok açıdan destek vermeyi prensip haline getirmiştir. 10 yılda 20 sanatçı kataloğu yayınlayan Galeri, şiir günlerine, seramik ve heykel sanatçılarının eserlerine de yer vermektedir. Tel: 0312 442 1131 Adres: Portakal Çiçeği Vadisi Kuzgun Sok. No: 74/A Aşağı Ayrancı Web: www.gozdesanat.com |
Hacettepe Üniversitesi Ahmet Göğüş Sanat Galerisi Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bulunan ve Sıhhiye Yerleşkesi’nde yer alan Ahmet Göğüş Sanat Galerisi; 200 metrekarelik sergi salonu, 700 kişilik fuaye alanı ile hizmet vermektedir. Sanatçıların kullanımı için açık deponun da bulunduğu sanat galerisinde, zaman zaman çeşitli sergiler düzenlenmektedir. Tel: 0312 305 2378 Adres: Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi Çankaya Web: www.kulturmerkezi.hacettepe.edu.tr |
Hacettepe Üniversitesi Ahmet Göğüş Sanat Galerisi Altındağ Belediyesi tarafından restore edilerek sanatseverlerin yeni buluşma noktası haline gelen Hamamönü Sanat Sokağı, Sergi Salonu ile de çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Tel: 0312 324 4317 Adres: Hacettepe Mah. Mehmet Akif Ersoy Sok. Altındağ Web: www.altindag.bel.tr |
İMO Kongre ve Kültür Merkezi İnşaat Mühendisleri Odası’nda yer alan kongre ve kültür merkezi, 3 ayrı salon ve fuayelerden oluşmaktadır. Ana salon (Teoman Öztürk) çok amaçlı hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Toplantıları desteklemek amacıyla tüm salonlar da görsel sunu sistemleri mevcuttur. Mümkün olan son teknolojilerin kullanıldığı yapıda, kapalı devre televizyon sistemi, yangın ihbar ve anons sistemi, kablosuz internet bağlantısı, ana salon etkinliklerinin yayınlandığı fuaye alanlarında plazma TV`ler ile kongre merkezi genelinde merkezi müzik yayın sistemleri vardır. Tel: 0312 294 3000 Adres: Necatibey Caddesi No: 57 Kızılay Web: www.imo.org.tr |
Karayolları Genel Müdürlüğü Konferans Salonu Tel: 0312 415 7000 Adres: İnönü Bulvarı No:14 Yücetepe Web: www.kgm.gov.tr |
Kent Sanat Galerisi 2014 yılının Ocak ayında karar alınıp, sekiz ay sonra hayata geçirilen Kent Sanat Galeri kapılarını sanatçılara ve sanatseverlere açmıştır. Galeride, şimdiye kadar alışılagelmiş galericilik anlayışının dışına çıkmak ve yalnızca sergilerle kalmayıp, konusu sanattan geçen her alanda etkinlikler düzenlemek hedeflenmektedir Galeride küçük yaş gruplarından başlayıp üst yaş sınırı olmadan, sanatla uğraşmak isteyen herkese hitap edecek atölye dersleri de verilmektedir. Tel: 0312 439 2022 Adres: Turan Güneş Bulvarı Hilal Mah. 701. Sok. No: 20/B Yıldız Web: www.kentsanatgaleri.com |
Kocatepe Kültür Merkezi Kocatepe Cami’nin yanında yer alan bu kültür merkezi, çeşitli toplantılara ve etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Merkezi konumu ulaşım açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. Tel: 0312 419 8896 Adres: Kocatepe Camii Mithatpaşa Cad. No: 76 Çankaya |
Kore Kültür Merkezi Kore Kültür Merkezi, Kore ve Türkiye arasındaki kültür alışverişini güçlendirmek için 13 Ekim 2011 tarihinde Kore Hükümetine bağlı olarak Türkiye’nin başkenti Ankara’da kurulmuş olan bir devlet kurumudur. Kore Kültür Merkezi; sergi salonu, gösteri salonu, sınıflar, seminer odaları, kütüphane, eğitim danışmanlığı odası, kafeterya, Taekwondo salonunu bulundurmakta ve ziyaretçilere çeşitli sergiler, gösteriler, etkinlikler, dersler, Kore’de eğitim hakkında bilgiler gibi sundukları aracılığıyla Kore kültürünün özünü sergilemektedir. Tel: 0312 468 3050 Adres: Paris Caddesi No: 74 Kavaklıdere Web: www.tr.korean-culture.org/tr Kore Kültür Merkezi 49 |
Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi Etimesgut Belediyesi’nin bir kültür hizmeti olan Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi,, 800 kişilik konferans salonuna, 1000 kişilik çok amaçlı salona, 3700 kişilik açık hava tiyatroya ve 500 kişilik sergi salonuna sahip. Geniş sergi ve fuaye alanına sahip merkez sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin adresi haline gelmiş durumda. Tel: 0312 244 1000 Adres: Ayyıldız Mah. 1815. Cad. Etimegut Web: www.etimesgut.bel.tr |
Krişna Sanat Merkezi 2003 yılında hizmete giren Krişna Sanat Merkezi, pek çok sergiye ev sahipliği yapmış, Ankaralı sanatçıların ve sanatseverlerin buluşma noktası haline gelmiştir. Tel: 0312 418 0253 Adres: Kennedy Cad. No: 29/3 Kavaklıdere Web: www.krisnasanat.com |
Mamak Kültür Merkezi Mamak Kültür Merkezi bünyesinde çocuklarımızı geleceğe hazırlayan ve sayısı 12’yi bulan Bilgi Evleri ile kadınların sosyal ve ekonomik hayatın içinde aktif olmalarını amaçlayan Mamak Dayanışma Merkezi (MDM)de yer alıyor. Aynı zamanda Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları resmi sahneleri arasında bulunan tiyatro sahneleri, sergi ve konser salonları, bilgisayar donanımlı büyük bir kütüphanenin de yer aldığı Mamak Kültür Merkezi, sanatsever başkentlilerin uğrak noktalarından biri olarak, bu alandaki önemli bir boşluğu dolduruyor. Tel: 0312 363 8475 Adres: Demirlibahçe Mah. Talatpaşa Bulvarı No:167 Dikimevi Web: www.mamak.bel.tr |
MEB Şura Salonu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Salon, 1200 kişilik kapasitesiyle önemli etkinliklerin ve ses getiren konserlerin merkezi olarak öne çıkıyor. Tel: 0312 413 3850 Adres: MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kampüsü K Blok Beşevler Web: www.dhgm.gov.tr |
Milli Kütüphane Başkanlığı Konferans Salonları Milli Kütüphane’de yer alan 2 adet konferans salonu ve 300 metrekarelik sergi salonu, kültürü ve sanatı bir araya getiriyor. Salonlar, kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin etkinlikleri için tahsis edilebiliyor. 385 kişi kapasiteli konferans salonu, 120 kişi kapasiteli Yunus Emre Toplantı Salonu ve 300 metrekarelik sergi salonu ziyaretçilere hizmet veriyor. Tel: 0312 212 6200 Adres: Bahçelievler Son Durak Çankaya Web: www.mkutup.gov.tr |
Milli Piyango Talih Kuşu Sanat Galerisi Düzenlediği piyangolar ile binlerce insanı sevindiren Milli Piyango, 1 Ağustos 1984 yılında hizmete açılan sanat galerisi ile de sanatseverleri mutlu ediyor. Tel: 0312 418 1129 Adres: Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:4 Kızılay Web: www.millipiyango.gov.tr |
Mustafa Ayaz Müzesi Sanat Galerisi Mustafa Ayaz Müzesi giriş katında yer alan Mustafa Ayaz Sanat Galerisi, 2007 yılında Mustafa Ayaz’ın resim sergisiyle açılmıştır. Galeri, çağdaş plastik sanatların gelişmesi yolunda, yerli ve yabancı sanatçılara yönelik periyodik sergiler ve farklı sanatsal etkinlikler düzenleyerek, sanatı Ankaralılarla buluşturmayı hedeflemektedir. Tel: 0312 285 8998 Adres: Ziyabey Cad. No:25 Balgat Web: www.mustafaayazmuzesi.com |
MTA Genel Müdürlüğü Toplantı Salonları Tabiat Tarihi Müzesi ile dikkat çeken Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, konferans salonları ile de bilim, kültür ve sanata hizmet ediyor. MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde 509 kişi kapasiteli Sadrettin Alpan Salonu, 200 kişi kapasiteli İhsan Ruhi Berent Salonu ve 56 kişi kapasiteli İhsan Ketin Salonu bulunuyor. Tel: 0312 201 1000 Adres: Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı No:139 Çankaya Web: www.mta.gov.tr |
Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet’in adını taşıyan Merkez, 33 bin metrekare kullanım alanına sahip ve önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Yapımına 2008 yılında başlanan merkezde; 1600 kişilik çok amaçlı salon, 400 kişilik Yıldız Kenter Tiyatro Salonu, Hikmet Çetinkaya ve Bedri Koraman Sergi Salonları, 100 kişilik seminer salonu, 250 kişi kapasiteli nikah salonu ve 350 kişilik kafeterya bulunmaktadır. Tel: 0312 344 0898 Adres: Mehmet Akif Ersoy Mah. Bağdat Cad. No: 50 Yenimahalle Web: www.nazimhikmet.yenimahalle.bel.tr |
Necip Fazıl Kültür Merkezi 2008 yılında Gülpınar Mahallesinde hizmete giren merkez, ölümünün 25. yıldönümü nedeni ile değerli yazar ve şair Necip Fazıl Kısakürek’in anısına ithaf edilmiştir. 15.000 m2’lik arazi üzerine inşaatı gerçekleştirilen merkez 5.000 m2 büyüklüğündedir. Ankara’nın en eski ilçelerinden Altındağ’da faaliyet gösteren galeri,1000 kişi kapasiteli konferans salonu; 250 kişilik restoranı, 3 ayrı fuayesi ve modern bir tesiste olması gereken her türlü alt yapıya sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Tel: 0312 339 1077 Adres: Gülpınar Mah. 166. Cad. No: 60 Altındağ Web: www.altindag.bel.tr Necip Fazıl Kültür Merkezi 59 |
Necmettin Erbakan Kongre Merkezi Bin kişilik kapasiteye sahip Merkez, Mamak Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteriyor. 2015 yılında açılan bin kişi kapasiteli kongre merkezi Kadınlar Günü, okulların yıl sonu gösterileri ve yarışmaları, tiyatro, söyleşi, eğitim semineri ve konferans gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Adres: Mehtap Mah. Mamak Caddesi 76/A Mamak Web: www.mamak.bel.tr |
Nurol Sanat Galerisi Nurol Eğitim Kültür ve Spor Vakfı bünyesinde 2002 tarihinde Ankara kültür ve sanat hayatına katkı sağlamak amacıyla kapılarını açan Galeri, Ankara’lı sanatseverlere Kavaklıdere’deki salonunda hizmet vermektedir. Her sezon ortalama sekiz sergi programı gerçekleştiren Galeri; söyleşi, imza ve tanıtım günleri ile de öne öne çıkıyor. Tel: 0312 468 8670 Adres: Gelincik Sok. No: 2/2 Kavaklıdere Web: www.nurolsanat.com |
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampüsü içerisinde yer alan Merkez’de, dokuz salon, iki fuaye ve bir yemek salonu bulunuyor. ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi (KKM) her türlü ulusal ve uluslararası kongre, seminer, toplantı, konferans ve kültürel etkinliğin düzenlenmesine olanak sağlayacak mekansal ve teknik altyapıya sahip. Dışarıdan hizmet almadan tüm işleyişini kendi içinde sağlayabilen Kültür ve Kongre Merkezi, ODTÜ yerleşkesinin zengin olanaklarından da yararlanıyor. Tel: 0312 210 4151 Adres: ODTÜ Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı No:1 Çankaya Web: www.kkm.metu.edu.tr |
SEPA Sanat Galerisi Öncü mühendislik ve müşavirlik firmalarından biri olan SEPA’nın 25. kuruluş yıldönümünde, 2014 yılında kurulan Sepa Sanat Galerisi, Ankara’da plastik sanatlar zevkini geliştirmeyi ve yaymayı kendine misyon edinmiş genç galerilerden. Ankara’da klasik ve çağdaş sanatı; sanatseverler ve koleksiyonerlerle buluşturmak amacıyla kurulan galeri ayrıca, atölyelerinde genç sanatçılara ve öğrencilere çalışma imkanı sunuyor. Tel: 0312 473 0647 Adres: Mutlukent Mah. 2074 Sok. No:6/B Ümitköy Web: www.sepasanat.com |
TBMM Mustafa Necati Kültür Evi 2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne devredilen Kültür Evi, 1920’li yıllarda Başkent Ankara’da gelişen yeni bir yaşam biçiminin mekânsal çözümlenmesi açısından, ayrıca dönemine özgü tasarım ilkeleri, malzeme kullanımı ve yapım tekniği açısından somut bir örnek olarak öne çıkyor.“Erken Cumhuriyet Dönemi” olarak anılan bir mimari anlayışın ürünü olan Kültür Evi’nin birçok ögesi, (saçak altı, çatı penceresinde kemer kullanımı, payandaların taşıdığı balkon biçimlemesi v.b.) ulusal mimarlık dönemi yapılarında görülen ortak özelliklere sahip. Tel: 0312 431 0451 – 0312 431 1451 Adres: Mithat Paşa Caddesi No.35 Kızılay |
T.C. Devlet Demiryolları Müzesi Sanat Galerisi TCDD’nin tarihini yaşatmak, sanata ve sanatçıya katkıda bulunmak sorumluluğuyla önem verilen TCDD Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi yakın tarihimize ışık tutan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve TCDD’nin kuruluş yıllarında kullanılmış orijinal eserlerin sergilendiği müzelerden biridir. Tel: 0312 309 0515 Adres: Talatpaşa Bulvarı Ankara Gar yanı Web: www.tcdd.gov.tr |
T.C. Dışişleri Bakanlığı Paza Çokgür Ilıcak Sanat Galerisi Dışişleri Bakanlığı binasında yer alan Galeri, birçok sanatçıya ve karma sergiye ev sahipliği yaparak hizmet ediyor. Tel: 0312 292 2311 Adres: Dışişleri Bakanlığı Ek Bina B-1 Girişi Balgat Web: www.mfa.gov.tr |
TESK Sanat Galerisi Türkiye’nin en köklü sivil toplum örgütlerinden olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, sanatın da yanında. Galeri, Ankara’nın kalbi Kızılay’da sanatseverleri bekliyor. Tel: 0312 418 3269 Adres: Tunus Caddesi Nu: 4 Bakanlıklar Web: www.tesk.org.tr TESK Sanat Galerisi |
Türkiye Kalkınma Bankası Sanat Galerisi Kalkınma Bankası bünyesinde hizmet veren Galeri, çeşitli sanatçıların eserlerine Kızılay’da erişim imkanı sağlaması ile dikkat çekiyor. Tel: 0312 417 5318 Adres: İzmir Caddesi No: 35 Kızılay Web: www.kalkinma.com.tr |
Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Konferans Salonu Konferans Salonu TODAİE’nin Yücetepe’de yer alan binasında. Tel: 0312 231 7360 Adres: 85. Cad. Yücetepe Web: www.todaie.edu.tr |
Valör Sanat Galerisi Valör Sanat Galerisi 1991 yılında Ankara’da kurulmuştur. Elektrik Yüksek Mühendisi Serdar Kaya’nın özel koleksiyonunu korumak ve değerlendirmek amacıyla kurulan galeri, genellikle satın aldığı eserlerin satışını yapmaktadır. Sanatseverlerle yakın ilişki kurmak, yeni yeteneklere şans tanıyarak önlerini açmak, sanatçıları anmak ve sanata karşı büyük katkıları için sanatçılara teşekkür etmek gibi çeşitli amaçlarla sergiler düzenlemektedir. Tel: 0312 442 0072 Adres: 4. Cad. Şehit Mustafa Doğan Sok. No: 84/B Çankaya Web: www.valorsanat.com |
Vakıfbank Ankara Genel Müdürlük Sanat Galerisi Galeri, Vakıflar Bankası’nın Ankara Genel Müdürlüğü binasında kültür hizmetlerine devam ediyor. Tel: 0312 455 7575 Adres: Atatürk Bulvarı No: 207 Kavaklıdere |
Yargıtay Başkanlığı Konferans Salonu Yargıtay Başkanlığı binasında hizmet veren salonda hukuk üzerine etkinlikler düzenlenmektedir. Tel: 0312 416 1000 Adres: Vekaletler Cad. No:1 Bakanlıklar Web: www.yargitay.gov.tr |
Yunus Emre Kültür Merkezi Yunus Emre Kültür Merkezi Konferans Salonu, tiyatro salonu ve fuaye alanları ile kültür ve sanata hizmet etmek amacıyla dizayn edilip düzenlenmiştir. Salonların ses düzeni, ışık düzeni, program kaydedici cihazı, projeksiyon cihazı ve perdesi mevcuttur. Bina engelli erişime uygun olarak tasarlanmıştır. Tel: 0312 317 7584 Adres: Dışkapı SSK Hastanesi Yanı Babaharman Parkı İçi Dışkapı Web: www.altindag.bel.tr |
Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi Bankacılık alanında hizmet sunan Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, kültür ve sanata destek vermeyi de ihmal etmiyor. 2002 yılının Mart ayında hizmete giren galeride bir sergi döneminde yaklaşık 12 sergi açılmaktadır. Tel: 0312 466 0540 Adres: Tunalı Hilmi Cad. No:104 Kavaklıdere Web: www.ziraatbank.com.tr/tr/Bankamiz/ KulturSanat |
Ziraat Bankası Mithatpaşa Sanat Galerisi “Sanata Destek Bir Ziraat Geleneğidir” sloganıyla sanata destek veren Banka’nın, Ankara’da ikinci sanat adresi; Mithatpaşa Sanat Galerisi. Tel: 0312 417 8458 Adres: Mithatpaşa Caddesi No:64 Kızılay Web: www.ziraatbank.com.tr/tr/Bankamiz/ KulturSanat |
Ankara Kalkınma Ajansı yayınlarından alınmıştır. |
Ankara’da Bulunan Devlet Tiyatroları Sahneleri
Akün Sahnesi 1975-2002 yılları arasında Ankara Atatürk Bulvarı 227 numaralı binada hizmet veren, bir dönem Ankara’nın en büyük sineması olma özelliği taşıyan ve Ankara’nın sembollerinden biri olarak kabul edilen sinema salonuydu. Akün Sineması, Devlet Tiyatrolarına devredilmiştir ve günümüzde 2003 yılında başlatılan proje ile “Akün Sahnesi” olarak tiyatro severlere 361 koltuk sayısı ile hizmet vermektedir. Tel: 0312 427 1971 Adres: Remzi Oğuz Arık Mah. Atatürk Bulvarı No: 227 Çankaya / Ankara biletsatis@dtgm.gov.tr Web: www.devtiyatro.gov.tr |
Altındağ Tiyatrosu 27.03.1964 tarihinde açılan tiyatro 307 koltuk sayısı ile tiyatro severlerle buluşmaktadır. Ankara Devlet Tiyatrosu’nun ufak sahnelerinden biridir. Klasik çerçeve sahneye sahip tiyatronun tek seviyede seyirci kapasitesi vardır. Merkeze uzak kalmasına rağmen ego otobüsleri ile kolay ulaşımın mümkün olduğu Altındağ Tiyatrosu, turne oyunlarına sık sık ev sahipliği yapmaktadır. Telefon: 0312 316 5902 Adres: Plevne Mah. Babür Cad. No: 40 Altındağ / Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
Büyük Tiyatro Bir sergievi olarak inşa edilen binanın sonradan opera salonuna dönüştürülmesi ile ortaya çıkan ve Ankara Opera Sahnesi olarak da bilinen sahne; 1 Ekim 1948’de Devlet Tiyatroları’nın temsillerine de açılmıştır. Devlet Opera ve Balesi’ne ait olan sahne iki kurum tarafından dönüşümlü olarak kullanılır. Salon klasik bir iç tasarıma sahiptir, sahne ise proscenium şeklindedir. Sahnenin önünde orkestra için bir bölüm bulunmaktadır. Tiyatro temsillerinde tiyatro çukuru kapatılarak ön sahne olarak kullanılır. Balkonlu ve localı oturma düzeni, 595 oturma kapasitesi ile Ankara’da yer alan en büyük tiyatro sahnesidir. Burada sahnelenen oyunlar da genellikle dekor ve oyuncu sayısı itibarıyla büyük oyunlar olarak dikkat çekmektedir. Telefon: 0312 324 6801 Adres: Atatürk Bulvarı No:50 Ulus/Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
Çayyolu Tiyatrosu Cüneyt Gökçer Sahnesi 11.04.2006 tarihinde kurulan tiyatro, 531 seyirci kapasitesi ile hizmet vermektedir. Tiyatronun büyük sahnelerinden biridir. Modern bir binaya sahip sahnenin, iki seviyeli seyirci bölümü bulunmaktadır. Birinci seviye sahne ile aynı hizada olup bir çeşit paravanla sahneden ayrılmaktadır. Çayyolu’nda bulunan Arcadium alışveriş merkezinin hemen arkasında yer alan sahne, Çayyolu metrosunun son durağından kısa bir yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Ankara’nın en iyi sahnelerinden birisidir. Tüm koltuklar sahneyi iyi gördüğü için yer dezavantajı minimumdur. Aynı zamanda otoparkının olması park sorununun önüne geçmektedir. Telefon: 0312 240 0091 Adres: 35. Cadde Arcadium AVM Arkası Çayyolu/Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi 4 Nisan 1990’da açılmıştır. Deneysel tiyatro amacıyla açılan sahnede Almanya’dan gelen Ruhr Tiyatrosu Jean-Paul Sartre’ın “Mezarsız Ölüler” oyununu sergilemiştir. En ufak sahnelerden biri olan tiyatronun koltuk sayısı 109’dur. Bir çeşit minik amfi tiyatroyu andırır. İrfan Şahinbaş sahnesinde, karşılıklı oturma düzeni dikkat çekmektedir. Oyun izleyicilerin ortasında oynanmakta ve bu açıdan, her türlü yenilikçi ve farklı rejiye ev sahipliği yapabilmektedir. Telefon: 0312 397 3024 Adres: Macun Mahallesi 177. Cadde Macunköy/ Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
Küçük Tiyatro Küçük Tiyatro 1 Ekim 1949 ilk açılan sahnelerdendir. Orta boy bir sahnedir. İç tasarımı klasiktir. Giriş ve balkon olmak üzere iki seviyede seyirci alınmaktadır. Sahnesi proscenium olsa da ayrıca ufak bir de apronu bulunmakta ve ön sahne görevi görmektedir. 467 koltuk bulunan tiyatroda sahne akustiği tek kelimeyle mükemmeldir. Konumu itibarıyla da merkezi bir noktada yer alması, ulaşım açısından Küçük Tiyatro’nun en büyük artılarındandır. Telefon: 0312 311 1169 Adres: İstiklal Cad. Çirmen Sokak Vakıf Apt. No:8 Ulus/Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
Muhsin Ertuğrul Sahnesi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Sahnesi, alt katı 238, loca katı 50 olmak üzere toplam 288 koltuk kapasitelidir ve Ankara Devlet Tiyatrosu’na bağlı sahnelerden biridir. Orta boy bir salon olan Muhsin Ertuğrul’da giriş seviyeye ek olarak balkon bölümü bulunmaktadır. Sahne sistemi proscenium şeklindedir. Telefon: 0312 320 2122 Adres: Talatpaşa Bulvarı, No: 167, Mamak Kültür Merkezi, Dikimevi/Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
Oda Tiyatrosu Ankara Ulus’ta bulunan ve Devlet Tiyatroları’ndan biri olan Oda Tiyatrosu, 60 kişilik seyirci kapasitesiyle Ankara’nın en küçük sahnelerinden biridir. Oda Tiyatrosu, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Binası’ndadır. Poscenium sahne tipine sahip olan Oda Tiyatrosu’nda tek seviye seyirci alanı bulunmaktadır. Adından da anlaşılabileceği üzere diğer sahnelerden farklı olarak küçük bir sahnesi ve oturma düzeni mevcuttur. Telefon: 0312 311 1169 Adres: İstiklal Cad. Çirmen Sokak Vakıf Apt. No:8 Ulus/Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
Stüdyo Sahne Devlet Tiyatrolarının Macunköy Sosyal Tesisleri içerisinde yer alan prova salonunun yeniden düzenlenmesi ile oluşturulan Stüdyo Sahne 04.01.2008 tarihinde kuruldu. Stüdyo Sahne, her oyuna göre biçimlendirilebilen ve seyirci oturma gruplarının da oyunlara göre düzenlenebildiği bir tiyatrodur.Stüdyo Sahnedeki temsiller için oyundan bir saat önce Büyük Tiyatro otoparkından hareket eden seyirci servisi, oyun bitiminde de hareket noktasına dönüş hizmeti vermektedir. Telefon: 0312 397 3024 Adres: Macun Mahallesi 177. Cadde Macunköy/ Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
Şinasi Sahnesi Şinasi sahnesi, Akün’ün hemen arkasında Tunus caddesi üzerinde yer almaktadır. 490 koltuğa ev sahipliği yapan bu sahne ulaşımı en rahat sahnelerin başında gelmektedir. Modern bir binada orta boy bir salondur. Tek seviyeli izleyici bölümü bulunmaktadır. Sahnesi proscenium/apron birleşiminden oluşur. 13 Mart 1988 yılında Yüksel Pazarkaya’nın “Meliha” adlı oyunuyla açılmıştır. Ankara denince akla ilk gelen tiyatrolardandır. Telefon: 0312 467 1744 – 45 Adres: Tunus Cad. No:92 Çankaya / Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
Ziraat Sahnesi Ankara Devlet Tiyatrosu, 2015-2016 sezonunda Ziraat Bankası’nın 198 koltuklu sinema salonunu tiyatro salonuna dönüştürdü ve Ziraat Sahnesi 22 Ekim 2015 günü ‘Hüzzam’ adlı oyun ile hizmet vermeye başladı. Telefon: 0312 311 1436 Adres: Mithatpaşa Caddesi No:64 Kızılay/Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
75. Yıl Sahnesi 13.10.2009 tarihinde kurulan küçük bir salona sahip olan 75.Yıl Sahnesi, merkezi bir noktada yer almaktadır. Tiyatronun, Kültür ve Turizm Bakanlığı binasının hemen yanında girişi vardır. Dar bir koridora ve küçük bir sahneye sahip olmasından dolayı, burada genellikle az oyuncu kadrosunun olduğu oyunlar oynanmaktadır. Telefon: 0312 432 2746 Adres: Mithatpaşa Caddesi No:18 Kızılay/Ankara Web: www.devtiyatro.gov.tr |
Ankara Kalkınma Ajansı yayınlarından alınmıştır. |
Ankara’da Bulunan Özel Tiyatrolar
Ankara Sanat Tiyatrosu 1963’ten bugüne 53 yıldır perdelerini açıyor. Türkiye’nin en eski ve en köklü özel tiyatrosu olan Ankara Sanat Tiyatrosu, 6 Aralık 1963 tarihinde kurulmuştur. 60’lar Türkiye’sinden bu yana Türk Tiyatro Tarihine bir mihenk taşı olarak yerleşen Ankara Sanat Tiyatrosu, yüzlerce oyuncu, yazar, yönetmen, sahne tasarımcısı, sahne müzikçisi ve teknisyenini yetiştirmiş bir okuldur. Repertuar tiyatrosuna ve takım oyunculuğuna dayanan Ankara Sanat Tiyatrosu, çoğunlukla çağdaş dünya klasiklerine yer verirken çağdaş ulusal Türk Tiyatrosuna da büyük önem verdiği gibi yeni Türk oyun yazarları kuşağının yetişmesine de büyük katkı sağlamıştır. Gişe Telefon: 0312 417 7676 Faks: 0312 425 8991 Adres: İzmir Caddesi, Ihlamur Sokak 7/A Kızılay / Ankara ast@ast.com.tr Web: www.ast.com.tr |
Ankara Yeni Sahne Ankara Yeni Sahne; Tiyatro sanatına gönül vermiş ve Türkiye’de sanat icra etmenin tüm zorluklarına rağmen tiyatrolarını ayakta tutmaya çalışan tüm amatör ve özel tiyatroların çalışma ve temsilleri için kapılarını sonuna kadar açık tutan bir tiyatrodur. Telefon: 0312 939 6353 Gsm: 0533 027 6125 Adres: Kızılay Mahallesi, Menekşe-1 Sokak, No: 8, (İzmir Caddesi) 06420 Ankara info@ankarayenisahne.com |
AKS Sincap Çocuk Tiyatrosu Çocuğun dünyası, imgeler dünyasıdır. Çocuğun kurmacası, saymacası ve gerçekliği farklıdır. Çocuğun algıları da, ilgileri de, dili de farklıdır. Bu nedenle çocuğu anlamak ve çocuğa bir şey anlatmak dünyanın en zor işidir. Hele bunu sanatla yapmaya çalışırsanız işiniz daha da zorlaşır. Bu açıdan bakıldığında girişimin zorluğu, buna koşut olarak da önemi ortaya çıkar. Yararcı gözle olayı irdelediğimizde tiyatro sanatı çocuğun gelişiminde çok etkili bir araçtır. Telefon:0551 593 0310-0554 797 5172 Adres: Antares Alış Veriş Merkezi, ASM Sanat Merkezi Sanatolia Sahnesi Halil Sezai Erkut Cad. Afra Sk. No: 1 / 205-206-207 Etlik / Keçiören / Ankara sanatoliasahnesi@gmail.com Web: www.sincapcocuktiyatrosu.com |
AÇS Ankara Çağdaş Sanat Tiyatrosu 1985 yılından bu yana Ankara’da yerleşik diğer illerde turne tiyatrosu olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Büyük Oyun, gençlik oyunları, çocuk oyunları, sine tiyatro, black light tiyatro, deneysel tiyatro, karton çizgi tiyatrosu, korku tiyatrosu, sinema ve TV prodüksiyon çalışmaları, animasyon gösterileri, sanatsal atölye çalışmaları, kültürel yayınlarıyla kültür sanat etkinliklerini yürütmektedir. AÇS; TÜTİYAP ( Türkiye Tiyatro Yapımcıları Meslek Birliği), FİYAB ( Film Yapımcıları Meslek Birliği), ASSİTEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) kurumsal üyesidir. AÇS Tiyatrosu (Salon) Telefon 1 : 0312 230 0235 Telefon 2 : 0312 230 0205 Telefon 3 : 0312 229 8826 Faks : 0312 230 4238-0312 230 0247 Adres: Gençlik Cad. 24/C Anıttepe/Ankara |
Antares Sanat Merkezi Tiyatrosu Ankara’daki sayılı tiyatro salonlarından biri olan Antares Sanat Merkezi; konser, söyleşi, tiyatro gibi her türlü etkinliğin çok rahat sergilenebildiği 300 kişilik salona sahiptir. Antares Sanat Merkezi, Antares Alışveriş Merkezi’nin üst katında 1000 metrekarelik bir alanda hizmet vermektedir. Telefon: 0312 321 0600 Faks Numarası: 0312 322 8424 Adres: Halil Sezai Erkut Caddesi, Afra Sokak, No: 1 / A, Antares Avm, Ayvalı – Etlik, Keçiören / Ankara |
Antik Tiyatro 2000 yılının Mart ayında kurulan Antik Tiyatro, Ankara’da komedi izlemek isteyenlerin aklına gelecek ilk adres olmayı hedeflemektedir. Bir komedi tiyatrosu olan Antik Tiyatro, argodan uzak, kalite ve seviyeyi üst düzeyde tutarak da komedi yapılabileceği, seyirciye üst düzey bir keyif yaşatılabileceği iddiasıyla yola çıkmış ve şu ana kadar sahnelediği oyunlarda bu iddiasını kanıtlamıştır. Tel: 0312 212 3231 Adres: Ertan Gösteri Merkezi Çiftlik Cad. No:31 Atlı Spor Kulübü Karşısı Beştepe/Ankara Web: www.sahnesanat.com |
Ankara Devinim Tiyatro 10 Ağustos 2010 tarihinde Ahmet Yapar öncülüğünde kurulan ve Ankaralı tiyatroseverlere farklı bir konsept sunmuş topluluğun ilk oyunu Bernard Marie Koltes’in “Roberto Zucco”su. Telefon: 0535 475 05 68 Adres: Kızılay, 06420 Çankaya/Ankara ankaradevinimtiyatro@gmail.com Web: www.facebook.com/devinim.tiyatro |
Birinci Peron Tiyatro 1989 yılında Ankara Garda, demiryolcu ve demiryolcu çocuklarından oluşan bir grup, tiyatro çalışmalarına başladılar. Kurumsal bir kimliğe, bir isme ihtiyaçları vardı… 2014 yılında demiryolculuk aşklarını, yıllardır yutulan sahne tozuyla kaplayıp adına; BİRİNCİ PERON TİYATRO ismini verdiler. Telefon: 0533 650 3443 Adres: Alacaatlı Mahallesi 3313. Sokak No:40 Çankaya/Ankara goncaozkan83@gmail.com |
Başkent Tiyatroları 1994 yılında gençlik parkında bulunan 250 kişilik salonunda ilk olarak geleneksel sanatlarımızdan kukla karagöz ve ortaoyunu eserleri sergilenmiştir. Her yıl sergilediği eser sayısını hızla çoğaltarak repertuar sahnesi haline dönüşen tiyatro ağırlık olarak Türk yazarlarına öncelik vermekte. Telefon : 0312 309 2532 – 0312 417 4760 Adres: Gençlik Parkı Kültür Merkezi ve Tiyatroları Ulus/Ankara |
Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu, 2011 yılından beri başta Ankara olmak üzere tüm Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir kurumdur. Çeşitli sahnelerde profesyonel müzikaller ve tiyatro oyunları sahnelemektedir. Yetişkinliklere yönelik oyunlarının yanı sıra çocuk oyunları da sahneleyen tiyatro aynı zamanda tiyatro eğitimleri de vermektedir. Tel: 0542 287 5014 Adres: Necatibey Caddesi 51-1 Çınar Apartmanı Kat: 7 No:14 Kızılay/Ankara Web: www.facebook.com/ baskentkultursanattiyatrosubkst/ |
Çan Tiyatrosu 14 Nisan 1984 tarihinde kurulan tiyatro; Türkiye’de 28 yıllık geçmişiyle varlığını devam ettiren en eski çocuk ve gençlik tiyatrosu olma özelliğine sahiptir. Yirmi sekiz yıllık geçmişiyle bir okul gibi, Türk Tiyatro sanatına bir çok yazar, yönetmen, oyuncu ve tiyatro insanları yetiştirerek, onların bu gün özel ya da Devlet Tiyatrolarında var olmalarını sağlayan Çan Tiyatrosu şu ana değin 49 çocuk oyunu, 9 gençlik oyunu ile çeşitli televizyon kanal ve programlarında 387 gösteri gerçekleştirmiştir. Çan Tiyatrosu 3000 kez perde açmış ve 250.000’den fazla seyirciye ulaşmıştır. Tel: 0312 431 8528 – 0312 431 9566 Faks: 0312 431 9566 Adres: ADNAN SAYGUN CAD. 8/9 Sıhhıye – Ankara (hıfzıssıhha karşısı) info@cocuktiyatrosu.com Web: www.cantiyatrosu.net |
Leyla Gencer Sahnesi Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün genelllikle çocuklara yönelik olarak kullandığı Leyla Gencer Sahnesi, ismini Ayşe Leyla Gencer’den almıştır. Türk opera sanatçısı Ayşe Leyla Gencer yüzyılın en önemli sopranolarından biri olarak görülür. Bina ağırlıklı olarak çocukların opera ve bale eğitimleri için kullanılırken, düzenli olarak her hafta çocuk müzikalleri de sahneleniyor. Çocuklara yönelik bale ve operaların da sergilendiği sahnede, 23 Nisan, yılbaşı ve sezon sonunda özel gösteriler düzenleniyor. Burada eğitim gören çocukların kurumun Tosca ve Fındıkkıran gibi önemli oyunlarında dansçılarla birlikte sahneye çıkma şansları da oluyor. Telefon: 0312 354 9006 Faks Numarası: 0312 324 4529 Adres: Macun Mahallesi, Bağdat Caddesi, No: 16, Ankara Devlet Opera ve Balesi Leyla Gencer Sahnesi, Gimat – Macunköy Yenimahalle / Ankara |
Mavi Sahne Mavi Sahne 2000 yılında Ankara’da kurulan özel bir tiyatro grubudur. Ayrıca tiyatronun bünyesinde dans tiyatro ve müzik branşların da dersler verilmektedir. Ankara’nın ilk kafe tiyatrosu olma özelliğini de taşıyan Mavi Sahne, sanat hayatına 135 kişilik yeni salonuyla artık Çayyolu Park caddesinde devam etmektedir Telefon: 0312 241 0233 GSM: 0533 573 6289 Adres: Park Cad. 2865 sok. No: 2/E Çayyolu / Ankara info.mavisahne@gmail.com Web: www.mavisahne.com |
Moral Sahne-Kentpark AVM Ankara’nın alışveriş merkezi Kentpark AVM’ de 23 Nisan 2016 da açılan Kentpark Moral Sahne 320 metrekarelik bir alana kuruludur. Girişinde açık kullanıma uygun bir gişesi vardır. Geniş bir fuayesi, terası ve kantini ile her türlü ihtiyacınıza uygun alanları bulunmaktadır. Engelli seyircilere uygun girişi de vardır. Seyirci kapasitesi 160 kişidir. Salonda iklim şartlarına uygun ısıtma ve soğutma sistemi mevcuttur. Adres: M. Kemal Mahallesi Eskişehir yolu 7. Km. Kentpark AVM 2. Kat Telefon: 0530 551 7463 moralsahne@gmail.com Web: www.moralsahne.com |
Migros Sanatolia Sahnesi Mekan, AnkaMALL’ın içinde yer alır. Alışveriş merkezi, Konya yönüne devam ederken Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yanında, Akköprü kavşağının olduğu yerdedir. Telefon: 0312 541 1666 Adres: Ankamall, Fast Food katı, No: 232 Migros Alışveriş Merkezi Ankara |
Pembe Kurbağa Gösteri Merkezi Pembe Kurbağa Gösteri Etkinlikleri yapısında yer alan TİYATRO PEMBE KURBAĞA bebek tiyatrosu, okulöncesi ve ilköğretim kurumlarına yönelik çalışmalarıyla 1984 yılından beri oyunlarını sürdürmekte… Telefon: 0312 418 0298 Gsm: 0532 556 3889 Adres: Büklüm Caddesi No: 8/11 06660 Kavaklıdere/ Ankara Web: www.pembekurbaga.com.tr |
Sanatolia-Ankara Komedi Sahnesi (AKS) 1993 Yılında AKS (Ankara KomEdi Sahnesi) olarak kurulan topluluk o günden bugüne değin bir çok önemli projeye imza atıp muhtelif isimlerle faaliyet göstermiştir. Etlik’te bulunan Antares Alışveriş Merkezi’nde faaliyet göstermeye devam etmektedir. 300 koltuk kapasitesine sahip salon Antares Alışveriş Merkezinin üçüncü katında, yer almaktadır. Yetişkinlere yönelik konser- tiyatrotoplantı etkinliklerinin yanı sıra, hafta içi ve hafta sonu çocuk oyunları da salonun devamlı gösterileri arasında yer almaktadır. Tel: 0551 593 0310-0554 797 5172 Adres: Antares Alış Veriş Merkezi, ASM Sanat Merkezi Sanatolia Sahnesi Halil Sezai Erkut Cad. Afra Sk. No: 1 / 205-206-207 Etlik / Keçiören / Ankara sanatoliasahnesi@gmail.com |
Tiyatro 1112 Garaj Tiyatro 1112 Garaj, uzun yıllardır söylemek istediklerini kendi tiyatrolarında söylemeye karar vermiş bir grubun ürünüdür. Kurulduğu günden itibaren profesyonel ekipler tarafından çalışmaları desteklenmektedir. Seçkin yazar ve yönetmenlerle çalışan ekip her sezon farklı tarzlarda oyunlar oynamaktadır. Garaj ekip kendi salonunda oyunlarını sergilemektedir. Elli üç kişilik seyirci kapasiteli salonda hem oyunları hem de atölye ve projeleri gerçekleştirir. Ulusal ve uluslararası projeler oluşturan ekip yurt içinde de turneler yapmaktadır. Telefon: 0535 103 9828 Adres: ATB İş Merkezi K Blok No: 271 Yenimahalle /Ankara Web: www.tiyatro1112garaj.com |
Tatbikat Sahnesi Tatbikat Sahnesi, “Kuğu’nun Şarkısı ‘Bir Evlenme Teklifi’” oyunu ile 27 Mayıs 2014 tarihinde açılmıştır. Seyirci kapasitesi 187 kişidir. Nitelikli sanat beğenisini geliştirmek, toplumumuzun sanat yaşamına ve dünya sanat ortamına aktif bir biçimde katılmak amacından yola çıkarak kurulmuştur. Adres: Güneş Sokak No: 21 Çankaya/Ankara Telefon: 0312 467 7172 |
Ankara- Tiyatro Tempo Tiyatro Tempo 1985’den bu yana özellikle çocuklar için kukla ağırlıklı tiyatro çalışmaları yapmaktadır. Çocukların aktif katılımını ve onların yaratıcı dünyalarının zenginleşmesini hedefleyen oyunlar yapmak Tiyatro Tempo’nun en önemli hedefi. Meddahlık ve “gölge oyunu” karagöz gibi geleneksel biçimleri de önemseyen Tiyatro Tempo kendi alanı içine giren tüm kukla teknikleri konusunda yetkinleşmeyi ve bunu izleyicilerine tanıtmayı görev bilmektedir. Tiyatro Tempo çalışmalarını uluslararası standartlara göre gerçekleştirmeye özen göstermekte ve katıldığı festivallerde aldığı değerlendirmelerle bunu kanıtlamaktadır. Türkiye’nin ilk yerleşik karagöz ve kukla sahnesini gerçekleştirmeye hazırlanmaktadır. Telefon: 0312 232 3292 Gsm: 0533 209 9441 Adres: Gazi Mustafa Kemal Blv. 114/C Maltepe/ Ankara (Ankaray Maltepe Durağı Gülseren Sokak Çıkışı Karşısı) Web: www.tiyatrotempo.com |
Ankara Kalkınma Ajansı yayınlarından alınmıştır. |
Ankara’da Bulunan Sinemalar
Arcadium Sineması Arcadium Sinemaları, Ümitköy Çayyolu bölgesinde Arcadium Alışveriş Merkezi içerisinde hizmet vermektedir. Dijital 2D / 3D uyumlu salonları ve özgün konsepti ile vizyon filmlerini misafirlerinin beğenisine sunmaktadır. Tel: 0312 241 1241 Adres: Koru Mah. 8. Cad. No:192 Arcadium Alışveriş Merkezi Çayyolu /Ankara Web: www.arcadiumsinemalari.com.tr |
Avşar (Metropol) Sineması Türkiye’ deki çok salonlu sinema sistemini başlatan Avşar Film, ithalatını üstlendiği yabancı filmleri ve son yıllarda yapımcılığını üstlendiği sinema filmlerini hem kendi, hem Türkiye’nin önde gelen sinema salonlarında seyircisiyle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 425 7478 Adres: Selanik Cad. No: 76 Kızılay/ Ankara Web: www.avsarsinema.com.tr |
Avşar (Optimum) Sineması Optimum Outlet Ankara Alışveriş Merkezi içerisinde bulunan Optimum Ankara sineması vizyona yeni giren filmleri ile , izleyicilerine kaliteli film izleme imkanı sunmaya devam etmektedir. Tel: 0312 280 3494 Adres: Ayaş Yolu Kavşağı Optimum AVM No: 93/13 Eryaman/ Ankara Web: www.avsarsinema.com.tr |
Belediye (Polatlı) Sineması Polatlı Belediye Sineması vizyon da olan yüzlerce filmi yıl boyunca izleyicisiyle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 623 4545 Adres: Polatlı Belediye Sineması Polatlı Belediye Kültür Merkezi Polatlı/ Ankara Web: www.polatli.bel.tr |
Büyülü Fener (Bahçelievler) Ankara’nın Bahçelievler semtinde 1996 yılında açılan Türkân Şoray, Şener Şen ,Tarık Akan, Yavuz Turgul , Atıf Yılmaz, Atilla Dorsay isimli 6 ayrı sinema salonunda vizyondaki filmleri seyircisiyle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 212 9296 Adres: 7. Cadde 18. Sokak Kızılay /Ankara Web: www.buyulufener.com.tr |
Büyülü Fener (Kızılay) Büyülü Fener Kızılay şubesi konumu ve sunduğu imkânlar itibarıyla her yıl yüzlerce sinemaseveri bir araya getirmektedir. 11 salondan oluşmaktadır ve Ankara’nın en çok salona sahip sinemasıdır. 2010 yılında en iyi sinema kategorisinde, Türkiye sıralamasında ilk 10 içerisinde yer alan tek Ankara sinemasıdır. Tel: 0312 425 0100 Adres: Meşrutiyet Cad. Hatay Sk. No:18 Kızılay / Ankara Web: www.buyulufener.com.tr |
Cinefora (Ankara) Ankara Keçiören Cinefora Sinema Salonları 5 salondan oluşmakta olup, dev sinema ekranı, deri yaslanılabilir koltukları ve zengin çeşitli kafeteryası ile vizyondaki filmleri seyircileri ile buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 358 0607 Adres: Fatih Caddesi No: 30 Ftz Plaza Keçiören/Ankara |
Cinema Pink (Forum) Cinevizyon Sinemaları, Sony 4K görüntü teknolojisi, Dolby Atmos ses sistemiyle donatılmış salonlarıyla Acity Alışveriş Merkezi’nde sinemaseverlere unutulmaz bir sinema keyfi yaşatmaktadır. Sinema salonu hem fiyat avantajını hem de sezon filmlerini yüksek kalitede izleme olanağını sunmaktadır. Tel: 0312 578 0022 Adres: Yozgat Yolu Bulvarı Forum AVM. No: 99 Etlik / Ankara Web: www.cinemapink.com |
Cinemarine (Taurus) Bodrum’da 1994 yılında kurulan Cınemarıne, bugün Türkiye’nin 11 farklı şehrinde 15 farklı sinema kompleksi ile en son teknoloji ses ve görüntü olanaklarını, beklentinin ötesindeki kalite ile birleştirerek VIP hizmeti ile sinemaseverlere sunmaya devam etmektedir. Tel: 0312 286 0777 Adres: Taurus AVM Konya Yolu Mevlana Bulvarı No:190 Balgat Çankaya/ Ankara Web: www.cinemarine.com.tr |
Cinemaximum (Ankamall) Sineması Cinemaximum sinema salonları 32 şehirde 85 sinema işletmesi ve 750’ye yakın salon sayısı ile Türkiye’nin en büyük sinema zinciri olarak Ankamall Alışveriş Merkezinde vizyondaki filmleri izleyicisi ile buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 541 1333 Adres: Gazi Mahallesi Ankamall Alışveriş Merkezi No: 2/242 Akköprü/ Ankara Web: www.cinemaximum.com.tr |
Cinemaximum (Antares) Sineması 2008 yılında açılışını yapan Antares Alışveriş Merkezinin içinde bulunan Cinemaximum sinema salonları yoğun izleyici kapasitesiyle vizyonda ki filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 325 9060 Adres: Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Halil Sezai Erkut Caddesi No:121 Kasalar Mevkii Etlik /Ankara Web: www.cinemaximum.com.tr |
Cinemaximum (Armada) Sineması 2002 yılında açılan Armada Alışveriş Merkezinin içerisinde bulunan Cinemaximum sinema salonları vizyona yeni giren filmleri seyircisiyle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 219 1600 Adres: Eskişehir Yolu No:6 B Blok No:202 Söğütözü /Ankara Web: www.cinemaximum.com.tr |
Cinemaximum (Batıkent) Sineması 2011 yılında açılan Atlantis Alışveriş Merkezinin içerisinde bulunan Cinemaximum sinema salonları Türkiye’nin en büyük sinema zinciri olarak vizyonda ki en yeni filmleri seyircisiyle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 255 6672 Adres: Kardelen Mah. Başkent Bulvarı No:224 Batıkent/ Ankara Web: www.cinemaximum.com.tr |
Cinemaximum (CEPA) Sineması 2007 yılında açılan Cepa Alışveriş Merkezi içerisinde bulunan Cinemaximum sinema salonları sunmuş olduğu hizmet ile vizyonda ki filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 219 6444 Adres: Cepa Avm Eskişehir Yolu 7. km. ODTÜ Karşısı Söğütözü /Ankara Web: www.cinemaximum.com.tr |
Cinemaximum (Gordion) Sineması 2009 yılında açılan Gordion Alışveriş Merkezi içinde bulunan Cinemaximum sinema salonları Türkiye’nin en büyük sinema zinciri olarak vizyondaki filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 236 70 77 Adres: Gordion AVM Eskişehir Yolu 16 km. Çağlayan Kavşağı Çayyolu/ Ankara Web: www.cinemaximum.com.tr |
Cinemaximum (İleri) Sineması 2013 yılında açılışını yapan İleri Level Ankara bünyesinde bulunan Cinemaximum sinema salonları vizyona giren yeni filmleri ile izleyicilerine kaliteli film izleme imkanı sunmaya devam etmektedir. Tel: 0312 287 2188 Adres: İleri Level AVM Kızılırmak Mah. Dumlupınar Bulvarı No:3 C-2 Çankaya/ Ankara Web: www.cinemaximum.com.tr |
Cinemaximum (Panora) Sineması 2007 yılında açılışını yapan Panora Alışveriş Merkezinin içinde bulunan Cinemaximum sinema salonları her yıl yüzlerce sinemaseveri bir arada buluşturmaya devam Etmektedir. Tel: 0312 491 6465 Adres: Panora AVM Turan Güneş Bulvarı No: 182/212 Çankaya Çankaya /Ankara Web: www.cinemaximum.com.tr |
Cinemaximum (Podium Ankara) Sineması 2014 yılında açılışını yapan Podium Alışveriş Merkezinde bulunan Cinemaximum sinema salonları dijital 2D / 3D uyumlu salonları ile vizyon filmlerini misafirlerinin beğenisine sunmaya devam etmektedir. Tel: 0312 397 9400 Adres: Mehmet Akif Ersoy Mah. Bağdat Cad. No:60/B Yenimahalle/Ankara Web: www.cinemaximum.com.tr |
Cinevizyon (Acity) Cinevizyon Sinemaları, Sony 4K görüntü teknolojisi, Dolby Atmos ses sistemiyle donatılmış salonlarıyla Acity Alışveriş Merkezi’nde sinema severlere unutulmaz bir sinema keyfi yaşatmaya devam etmektedir. Tel: 0312 397 0296 Adres: Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:284 Macun Mahallesi İstanbul Yolu Yenimahalle/ Ankara Web: www.acity.com.tr |
Cinevizyon (Verapark) Park Vera Sinemaları, Sony 4K görüntü teknolojisi, Dolby Atmost ve 3D ses özellikleriyle donatılmış salonlarıyla sinemaseverlere unutulmaz bir sinema keyfi yaşatmaya devam ediyor. Tel: 0312 397 0296 Adres: Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:284 Yenimahalle/Annkara Web: www.parkvera.com.tr |
Kızılırmak Sineması Kocatepe caminin hemen yakınında, Olgunlar Caddesi ile sinemaya da ismini veren Kızılırmak Sokak’ın kesişim noktasında bulunan tarihi ve aynı zamanda modern olan Kızılırmak Sineması 50 yıldır halka hizmet vermeye devam etmektedir. Tel: 0312 425 5393 Adres: Kızılırmak Sk. No: 21 Kızılay/ Ankara |
Prestige (Bilkent) Prestige Sinemaları kuruluşundan bu yana sinema salonu işletmeciliğinde standartların üzerinde bir hizmet sunarak vizyonda ki filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya devan etmektedir. Tel: 0312 266 1627 – 0312 266 1632 Adres: Bilkent Center Alışveriş Merkezi No:5 Bilkent/ Ankara Web: www.prestigecinema.com.tr |
Prestige (Kentpark) 2010 yılında açılan Kentpark Alışveriş Merkezinde bulunan Prestige sinemaları vizyonda ki en yeni filmleri seyircisiyle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 219 9393 Adres: Kentpark A.V.M. Eskişehiryolu 7. km no:164 Kat: 3 Mustafa Kemal Mah. Çankaya/ Ankara Web: www.prestigecinema.com.tr |
Prestige (Nata Vega) 2011 yılında açılan Nata Vega Alışveriş Merkezinde bulunan Prestige sinemaları 14 sinema salonu ile vizyonda ki filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 554 2626 Adres: Üreğil Cad. 1132. Sk. Anatolium AVM Kat: 2 Mamak/ Ankara Web: www.prestigecinema.com.tr |
Sinemax (Göksu) 2006 yılında Ankara’nın en hızlı büyüyen bölgesi olan Eryaman’da açılışını yapan Göksu Alışveriş Merkezinde bulunan Sinemax, konfor ve rahatlığı ile vizyondaki filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya devam etmektedir. Tel: 0312 280 4410 Adres: Altay Mah. Selçuklular Cad. Göksu AVM. No:57-21 Eryaman/ Ankara Web: www.goksuavm.com |
Ankara Kalkınma Ajansı yayınlarından alınmıştır. |
Ankara’da Bulunan Müzeler
Alagöz Karargâh Müzesi Alagöz Karargâh binası, Kütahya-Eskişehir Savaşları sonunda Türk Ordusu Sakarya hattına çekilirken Başkomutan Mustafa Kemal’in karargâhı olarak kullanılmıştır. Bu bina aynı zamanda Atatürk’ün Büyük Nutuk’unda “12 Ağustos 1920 günü Erkan-ı Harbiye Umumi Reisi Fevzi Çakmak Paşa hazretleriyle beraber Polatlı ilçesinde cephe karargâhına gittim” şeklindeki notu yazdığı yerdir. Müze, Anıtkabir Komutanlığına bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Adres: Alagöz Köyü Ankara Eskişehir Yolu 31. Km. Polatlı/Ankara Tel: 0 (312) 231 79 75 Ziyaret: Pazartesi ve Salı günleri hariç mesai saatleri içerisinde açıktır. |
Anadolu Medeniyetleri Müzesi 1997 yılında Avrupa’da yılın müzesi seçilmek gibi önemli bir başarıya imza atan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Atpazarı olarak isimlendirilen semtte, Ankara Kalesi’nin dış duvarının güney doğu kıyısında, yeni işlev verilerek düzenlenmiş iki Osmanlı yapısında yer alır. Bu yapılardan biri Mahmut Paşa Bedesteni, diğeri Kurşunlu Han’dır. Müze yapısı 1968 yılında son şeklini almıştır. Bugün idari bina olarak kullanılan Kurşunlu Han’da araştırmacı odaları, kütüphane, konferans salonu, laboratuvar ve iş atölyeleri yer almakta, Mahmut Paşa Bedesteni ise teşhir salonu olarak kullanılmaktadır. Kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Dönem’den başlayarak günümüze kadar Osmanlı devrinin tarihi mekânlarında kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. Adres: Gözcü Sokak No: 2 Ulus/Ankara Tel: 0 (312) 324 31 60 – 61 web: www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 1 Mayıs–30 Eylül tarihlerinde 08.30–17.30; 1 Ekim–30 Nisan tarihlerinde 08.30–17.00 saatlerinde ziyarete açıktır. |
Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Türkiye’nin ilk mimarlık ve mobilya müzesi 25 Aralık 2008 tarihinde açılmıştır. Anadolu mimarisinin iç ve dış mekânlarında kullanılan simgeleşmiş 1000 adet form ve motif, 30 adet saray, köşk, konak, cami ve evden örnekler alınarak, zengin bir kültürel birikimle bütünsel bir Anadolu mimarisi yaratılmıştır. Binanın dış kaplamasında kullanılan kızılağaç ABD’den ithal edilmiştir. Adres: İhsan Doğramacı Cad. Şafak Sitesi No:15 Melik Konağı Lodumlu, Bilkent/Ankara Tel: 0 (312) 266 10 15 – 16 – 266 7206 Ziyaret: Her gün 8.00–11.00 saatleri arasında açıktır. |
Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi 21 Haziran 1960 tarihinde Anıtkabir Atatürk Müzesi adıyla açılmıştır. Uzun yıllar Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı ve kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar müzede sergilenmiştir. 26 Ağustos 2002 tarihinde yeni eklenen bölümler ile birlikte müze devlet töreniyle açılmıştır. Bu tarihten itibaren müze, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi adını almıştır. Tören alanından Anıt Bloğu’na doğru bakıldığında, sağda yer alan Mîsâk-ı Millî Kulesi’nin kapısından girilen müze, 4 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Atatürk’ün özel eşyaları sergilenmekte; ikinci bölümde panorama ve yağlıboya tablolarla Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı; üçüncü bölümde ayrı ayrı galerilerde Millî Mücadele ve devrimler anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde ise Atatürk’ün özel kitaplığında yer alan kitaplar sergilenmektedir. Adres: Anıt Caddesi Tandoğan/Ankara Tel: 0 (312) 231 79 75/2330 Ziyaret: Haftanın her günü, 09.00–17.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Anıtkabir’in ziyaret saatlerinde, 10 Kasım gibi yılın belli ve önemli günlerinde değişiklikler yapılmaktadır. |
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi Atatürk’ün doğumunun 100. yılı nedeniyle 24 Kasım 1981 tarihinde Enstitü bünyesinde kurulmuştur. Müze kaybolmaya yüz tutmuş etnografik eserleri korumak, yaşatmak, yeni nesillere aktarmak, enstitüyü ziyaret eden yerli ve yabancı konuklara Türk kültürü ve el sanatlarını tanıtmak amacıyla kurulmuştur. Eserlerin büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu son dönemine aittir. Müze üç bölümden oluşmaktadır. Eserlerin büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu son dönemine aittir. Birinci bölümde gümüş kullanım eşyaları ve takılar, ikinci bölümde el emeği göz nuru nakışlar ve üçüncü bölümde Atatürk’e ait fotoğraflar ve müze anı defterinin bulunduğu Şeref Köşesi yer alır. Adres: Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Atatürk Bulvarı No: 41 Sıhhiye/Ankara Tel: 0 (312) 324 32 65 web: http://ankaraolgunlasma.meb.k12.tr/ Ziyaret: Okul idaresinden alınan özel izinle müze ziyaretçilere açılmaktadır. |
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi, 23 Nisan 1990 tarihinde Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi olarak Prof. Dr. Bekir Onur tarafından ziyarete açılmıştır. Müzenin amacı, Türkiye’de hızlı değişim süreci içinde kaybolma tehdidi altındaki oyuncakları korumaktır. Yerli, yabancı, sanayi ürünü ve el yapımı 2 bin dolayında oyuncak bulunan müzedeki koleksiyon; Geleneksel Oyuncaklar, Fabrikasyon Oyuncaklar, Yabancı Oyuncaklar, Antik Oyuncaklar ve Yeni Oyuncaklar olmak üzere beş ana bölümde toplanmaktadır. Adres: Ankara Üniv. Eğitim Bilimleri Fakültesi Cebeci Yerleşkesi Cemal Gürsel Cad. Cebeci Tel: 0 (312) 363 33 50 / 3212 web: http://cokaum.ankara.edu.tr/oyuncakmuzesi/ Ziyaret: Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma(randevu ile) günleri 10:00–11:00 / 14:00– 15:50 saatleri arasında açıktır. |
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi 2007 yılında açılan müze zemin katta iki kapalı salon ile üst katta yer alan 10 oda ve 1 koridordan oluşmaktadır. Bu salonlarda Türkiye’de tarım eğitiminin itici gücü olan Yüksek Ziraat Enstitüsü’nden günümüze değin uzanan bir süreçte kullanılmış olan özgün ders araç ve gereçleri, işlik ders ve deneyim aleti, türlü böcek örnekleri, yine türlü tarım araç gereci zaman dizinsel olarak sergilenmektedir. Adres: Ankara Üniversitesi Gümüş Dere Yerleşkesi Keçiören/Ankara Tel: 0 (312) 596 10 95–92 web: http://agri.ankara.edu.tr/muze/ Ziyaret: Pazartesi-Çarşamba-Cuma günleri 10.00–16.00 saatleri arasında açıktır. |
Ankara Vakıf Eserleri Müzesi İlk Hukuk Mektebi olarak bilinen bina, I. Ulusal Mimarlık Dönemi eseridir. I. Ulusal Mimarlık Dönemi, 20.yüzyıl başlarında II. Meşrutiyetin ilanı ile başlayıp, Cumhuriyetin ilanı ile gelişerek 1930’larda sona eren bir dönemi yansıtmaktadır. Bu anlayışta yapılan Ankara Eski Hukuk Mektebi binası da geleneksel süsleme ve mimari elemanların kullanılmadığı oldukça sade cephelere sahip olan erken dönem örneklerinden biridir. 7 Mayıs 2007 tarihinde Ankara Vakıf Eserleri Müzesi olarak açılmıştır. Halı, kilim, ahşap, maden, çini, deri ve el yazması eserlerin sergilendiği müzede, ve 14. yüzyıldan kalma ahşap, 16. yüzyıldan kalma el yazmaları, çini ve halılar olmak üzere nadide eserler yer almaktadır. Ayrıca, kültürel faaliyetlerde kullanılmak üzere, hem geleneksel hem de modern süreli sergilerin düzenlendiği çok amaçlı sergi salonu da müze bünyesinde yer almaktadır. Adres: Atatürk Bulv. No: 23 Opera Ulus/Ankara Tel: 0 (312) 311 49 25 web: www.vgm.gov.tr/icerikdetay.aspx?Id=42 Ziyaret: Pazartesi hariç 09.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
AOÇ Atatürk Evi Atatürk’ün 100. Doğum Yıldönümü etkinlikleri içerisinde, Türk ulusunun Ata’sına sevgi ve saygısının kanıtı olarak Selanik’teki Atatürk Evi’nin aynı plan ve ölçüler içerisinde bir örneği, Atatürk Orman Çiftliği sınırları içerisinde yaptırılarak 1981 yılı 10 Kasım günü törenle ziyarete açılmıştır. Ayrıca bu etkinlikler içerisinde Tarımcı Atatürk Anıtı da yaptırılmıştır. Atatürk Evi, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünce yönetilmekte olup, girişler ücretsizdir. Binanın ölçüleri, içine konulan eşyaların ölçü, desen ve biçimleri Selanik’teki evin aynısı olup, yerleştirme düzeni de aslına uygun olarak yapılmıştır. Ev bodrum katı ile beraber üç katlıdır. Adres: Alpaslan Türkeş Cad. Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü 06560 Gazi/Ankara Tel: 0 (312) 211 01 70 / 222 web: www.aoc.gov.tr Ziyaret: Pazartesi, Perşembe, Cuma dışında 09.00–17.00 arası ziyaret edilebilir. |
AOÇ Müze ve Sergi Salonu Önceki yıllarda Şarap Fabrikası olarak kullanılan bina, fabrikanın modernize edilmesinin sonrasında aslına uygun olarak restore edilerek müze ve sergi salonu haline getirilmiş, Atatürk Orman Çiftliği’nin kuruluşunun 85. yılında, 6 Mayıs 2010 tarihinde hizmete açılmıştır. Müze, Hanri BENAZUS’a ait Atatürk Resimleri Koleksiyonundan seçme eserlerle açılmış olup, bu koleksiyon sergi dönemleri dışında sürekli olarak sergilenmektedir. Adres: Alpaslan Türkeş Cad. Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü 06560 Gazi Tel: 0 (312) 211 01 70 / 222 web: www.aoc.gov.tr Ziyaret: Müze ve Sergi Salonu her gün 08.00– 17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. |
Atatürk Müze ve Kültür Evi Atatürk’ün Samsun’dan Ankara’ya gelirken 26 Aralık 1919 günü misafir olduğu ve geceyi geçirdiği, o dönemde Muhtar olan Veli Çavuş’un evidir. Veli Çavuş ve oğulları Osman ve Ömer Beyler öldükten sonra bu bina mirasçı torunlarınca Mehmetçik Vakfı’na hediye edilmiştir. Yapı tek katlıdır ve bir bahçe içinde yer almaktadır. Düşey dikdörtgen pencereleri olan evin giriş cephesinde ahşap direklerle taşınan çatının devamı niteliğinde bir sundurma yer almaktadır. Yapıya, biri koridora diğeri de salona açılan iki ayrı ahşap kapıdan girilmektedir. Ev, Türk Silâhlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, Balâlılar Kültür ve Yardımlaşma Vakfı ve Balâ Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilmiş ve Atatürk’ün Balâ’ya gelişinin 85. yıldönümü olan 26 Aralık 2004 tarihinde ziyarete açılmıştır. Adres: Beynam, Balâ/Ankara Tel: 0 (312) 876 11 81- 0 312 876 10 08 Ziyaret: Cumartesi ve Pazar günleri hariç 09.00– 17.00 saatleri arasında açıktır. |
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi 1928 yılında inşa edilen Rüstem Paşa Okulu Beypazarı Belediyesi tarafından İl Özel İdaresinden alınarak Beypazarı Kent Tarihi Müzesi olarak düzenlenmiştir. İlk çağlardan günümüze kadar geçen sürede Beypazarı ile ilgili tüm tarihi dönemler, maketler, kalıntılar, her döneme özgü eserler ve tüm belgeler müzede görülebilir. Akademik çalışmalar için de bir arşivi olan müze, ilçenin tarihini tüm ayrıntılarıyla canlandırmaktadır. Adres: Rüstem Paşa Mah. Cumhuriyet Cad. No:79 Beypazarı/Ankara Tel: 0 (312) 762 40 00 Ziyaret: Pazartesi hariç 09.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından Ankara Valiliği İl Özel İdaresi’ne bağışlanan 150 yıllık konak, 1997 yılından itibaren “Beypazarı Tarih ve Kültür Evi” olarak kullanılmaktadır. Müzede Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan eserlerle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan çeşitli tarihi eserler sergilenmektedir. Etnografik yapıya sahip müzede bir de gelin odası bulunmaktadır. Müze etnografik yapısı dışında mimarisiyle bir Beypazarı Evi’ni canlandırmakta, gündelik hayatı gözler önüne sermektedir. Buna ek olarak müze girişinde bu yörede bulunan Roma dönemine ait dor tarzı sütunlar, çocuk mezarı kapağı ve yazıtlar bulunmaktadır. Selçuklu dönemine ait koç heykeli, Osmanlı’da kullanılan küpler ve buğday ambarı da müzede teşhir edilen eserlerdendir. Adres: Cumhuriyet Mah. Yenice Sokak No:4 Beypazarı/Ankara Tel: 0 (312) 762 40 00 Ziyaret: Pazartesi hariç 09.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
Beypazarı Yaşayan Müze Yaşayan Müze, halk yaşamı ve onun ürettiklerini sergileme düşüncesiyle 23 Nisan 2007’de eğitimci ve kültür bilimci Dr. Sema Demir tarafından kurulmuştur. Yaşayan Müze, geç dönem Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden biri olan tipik bir Türk evinde hizmet vermektedir. Yaşayan Müze, halk biliminin çalışma alanı olan açık hava müzelerinin ilk örneği konumundadır. Kurulduğu 2007 yılından bugüne “Orta Asya’dan Getirdiklerimiz: Keçe Sanatı, Geleneksel Çocuk Oyunları ve Oyuncakları, Hızır ve İlyas Buluşması: Hıdırellez, Hayâl Perdesi: Karagöz ve Hacivat, Masal Diyarına Yolculuk: Masal Geceleri, Ihlamur Baskının Desenlerinde Kaybolmak, Türk Yazı Kültürü: Göktürkçeden Osmanlıcaya, Sudaki Hâyâl: Ebru Sanatı, Atasözlerimiz, Deyimlerimiz ve Öyküleri, Koç Boynuzu’ndan Eli Belinde’ye Türk Kültüründe Motifler, Geç Osmanlı Döneminde İlân¬ı Aşklar, Gelin Kınan Kutlu Olsun, Masal Masal İçinde, Masal Yaşayan Müze İçinde, Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları, Mitolojiden Tarihe Tufan ve Aşure başlıklarını taşıyan sergiler ve etkinlikler düzenlemiştir Adres: İstiklal Mahallesi Çınar Sokak No: 17 06730 Beypazarı/Ankara Tel: 0312 763 22 23 – 0532 482 05 40 Ziyaret: Pazartesi hariç 08.30–20.30 saatleri arasında açıktır. |
Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi içinde yer alan Atatürk Müze Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1921–1932 yılları arasında konut ve çalışma mekânı olarak kullandığı evdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanlığı Konutu olma özelliği taşıyan bina, 1950 yılında ziyarete açılmış ve bu tarihten itibaren “Atatürk Müze Köşkü” olarak anılmaya başlanmıştır. Bina 2002–2007 yılları arasında yürütülen geniş kapsamlı çalışmalar sonucunda yenilenmiştir. Adres: Ziya-ü Rahman Cad. 5 No’lu Nizamiye Yıldız Çankaya/Ankara Tel: 0 (312) 403 54 44 web: www.tccb.gov.tr Ziyaret: Pazartesi hariç hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında (sadece randevulu), hafta sonu 13.00–17.00 saatleri arasında (randevusuz) açıktır. |
Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM Binası) Bina 1923 yılında mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası toplantı yeri olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Ancak, I.TBMM binası yeterli gelmeyince bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis binası olarak düzenlenmiş ve 18 Ekim 1924 tarihinde hizmete açılmıştır. II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca sürdürmüştür. 30 Ekim 1981 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır. Müze kısmı, onarımrestorasyon ve teşhir tanzimden sonra düzenlenerek 1981 yılında Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi Müdürlüğü bünyesinde “Cumhuriyet Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır. Bu düzenleme ile 1985 yılına kadar hizmet vermiştir. Aynı yıl ziyarete kapatılarak yeni teşhir düzenlemeleri ile 1992 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. 2001 yılında bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılmış olan müze binası, uzun yıllar kapalı kaldıktan sonra onarım (restorasyon ve teşhir) tanzim çalışmaları bir yıl içerisinde tamamlanarak, 29 Ekim 2008 tarihinde çağdaş bir müzecilik anlayışıyla devlet protokolüyle ziyarete açılmıştır. Müzede ilk üç Cumhurbaşkanımız olan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın kişisel eşyaları, Mecliste kullanılan çeşitli kırtasiye araçları, Meclis görüşme tutanakları, milletvekili yoklama defterlerinden birer örnek ile Atatürk ilkeleri ve inkılâplarına ilişkin eserler sergilenmektedir. Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 22 Ulus/Ankara Tel: 0 (312) 310 53 61 web: www.cumhuriyetmuzesi.gov.tr Ziyaret: Her gün 08.45–16.45 saatleri arasında açıktır. |
Cumhuriyet Müzesi (Ankara Ünv. DTCF) Ankara Etnografya Müzesi’ndeki Hatay devletine ait mühürler buraya verilmiştir. Kurtuluş Savaşı ve inkılâplarla ilgili eşyalar da yine burada bulunmaktadır. Müzede, Atatürk’ün Sivas Kongresi günlerinde kullandığı masa ve koltuk, Atatürk’ün hayatına ait fotoğraflar, inkılâplarla ilgili resimler, belgeler vardır. Daha önce Ankara Üniversitesi Devrim Müzesi olarak hizmet veren müzenin envanteri arttırılmış Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Adres: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Binası Sıhhiye/Ankara Tel: 0 (312) 310 32 80 / 1115 Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
Çamlıdere Şeyh Ali Semerkandî Hazretleri Müzesi Osmanlı Devleti’nin kuruluş devrinde, Ankara’nın Çamlıdere beldesinde yaşayan büyük velîlerden Şeyh Ali Semerkandî Hazretleri, 1320 (H.720) senesinde İsfehan’da doğdu. Ali Semerkandî, 1457 (H.862) tarihinde Çamlıdere’de vefât etti. Türbesinin kapısından girilince tam karşıda olan büyük sandukalı kabir ona, etrafındaki kabirler de talebelerine aittir. Yetiştirdiği talebelerle birlikte Anadolu’nun pek çok yerinde irşat faaliyetlerinde bulunan Şeyh Ali Semerkandi Hazretleri’nin nihai durağı Çamlıdere olmuş ve onunla Çamlıdere bir ilim, irfan ve fazilet merkezi haline gelmiştir. Ankara Kalkınma Ajansının destekleriyle 2015 yılında müze haline getirilen Şeyh Ali Semerkandi Türbesi, özelinde 14. ve 15. Yüzyıla ait Çamlıdere’nin kadim kültürünü kompoze eden minyatür, rölyef, resim, heykel ve dekoratif çalışmalarla oluşturulan tanıtım merkezi tamamlanmıştır. Hizmete giren mekan görselliğinin yanında ışık ve seslendirme ambiyansı ile ziyaretçilerini asırlar öncesinin mistik dünyasına götürmektedir. Adres: Çamlıdere-Ankara Web: www.camlidereseyhalisemerkandi.com |
Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi Ankara’nın ilk sanayi müzesidir. Çengelhan, Koç Holding kurucusu Vehbi Koç’un iş yaşantısına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkâna da ev sahipliği yapmıştır. 2003–2005 yılları arasında gerçekleştirilen yenileme çalışmasında han, aslına uygun olarak tekrar yapılandırılmıştır. Avlunun üzeri cam ile kapatılarak koruma altına alınmıştır. Çengelhan, Nisan 2005’te Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı bir müze olarak ziyarete açılmıştır. Koleksiyonlarını ve kaynaklarını, halkı bilgilendirmek, onları etkilemek; Türkiye genelinde müze ziyaretlerini yaygınlaştırmak ve endüstri tarihinin araştırılmasını desteklemek için kullanan müzede toplam olarak 32 odada denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıbba kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 4.000’den fazla obje yer almaktadır. Adres: Necatibey Cad. Depo Sokak No: 1 Altındağ Tel: 0 (312) 309 68 00 web: www.rmk-museum.org.tr Ziyaret: Salı – Cuma Günleri 10.00 – 17.00 Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri 10.00– 18.00 (1 Ekim – 31 Mart) 10.00–19.00 (1 Nisan 30 Eylül) Müze Pazartesi günleri kapalıdır. |
Devlet Mezarlığı Müzesi Müze binası, giriş ve alt kat olmak üzere iki bölümden oluşur. Devlet Mezarlığı Müzesi’nde defnedilen Cumhurbaşkanlarına ve İstiklal Savaşı komutanlarına ait eşya, resim ve belgeler sergilenmektedir. Adres: MSB Devlet Mezarlığı Müdürlüğü Alpaslan Türkeş Cad. Beştepe, Yenimahalle/Ankara Tel: 0(312) 221 06 27/103–105 web: www.msb.gov.tr Ziyaret: Pazartesi ve Salı günleri hariç 09.00– 17.00 saatleri arasında açıktır. |
Ekmek Müzesi Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek tarafından kurulan müze, ziyaretçilere ekmek ve ekmek kültürü, yaşanan teknolojik gelişmeler hakkında bilgi veriyor. Müzede tarla sürümüyle ilgili olarak; dizel, dızgara, karasaban, pulluk, hasat zamanıyla ilgili; düven, tırmık, sap çekme aleti, orak, anadut, yaba, dirgen, buğday küreği, tırpan, çuval, un teknesi, bakır sini, ekmek selesi, günlük yaşamla ilgili olara; bacalı küp, bakraç ve saklama kapları, beze teknesi, buğday ve un deposu, bulgur kırma merdanesi, selektör, çift kulplu testi, çekiç demiri ve örs, dibek ve tokmağı (taş), dibek topuzu (ahşap), ekmek sacı, hamur açma tahtası, tekli hamur açma tahtası, ekmek tekneleri, havan, kaşıklık, yayık ve yayık yayma sopası vb gibi malzemelerin birer örneği sergileniyor. Adres: Macunköy Mahallesi Anadolu Bulvarı No:13 Yenimahalle/Ankara Tel: 0 (312) 397 33 65–66–67 web: www.ankarahalkekmek.com.tr Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında gezilebilir. |
Etnografya Müzesi Türkiye’de müze binası olarak yapılan ilk yapıdır. Müzenin önünde bulunan bronzdan yapılmış at üzerinde Atatürk Heykeli 1927 yılında İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılmıştır. Etnografya Müzesi Anadolu’nun Türk-İslam Dönemine ait eserlerin sergilendiği bir müzedir. Koleksiyonunda; Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, süs eşyaları, ayakkabı, takunya örnekleri, Sivas yöresi kadın ve erkek çorapları, çeşitli keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları, çeşitli yörelerden halı ve kilimler, Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eserler, Osmanlı Devri yayları, okları, çakmaklı tabancalar, tüfekler kılıç ve yatağanlar, Türk çini porselenleri ve Kütahya porselenleri, tasavvuf ve tarikatla ilgili eşyalar, Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar bulunmaktadır. Adres: Hacettepe Mah. Türk Ocağı Sokak No: 4 Ulus/Ankara Tel: 0 (312) 311 30 07 web: www.etnografyamuzesi.gov.tr Ziyaret: Müze kış saatinde 08.30–17.00, yaz saatinde 08.30–17.30 arasında açıktır. |
Feza Gürsey Bilim Merkezi Öğrencilerin eğlenceli bir ortamda bilimin temel prensiplerini öğrenmesi için kurulmuş bir tesistir. Adını, uluslararası bilim camiasınca tanınan, çeşitli uluslararası ödüller almış ünlü bilim adamlarımızdan olan Feza Gürsey’den alan ve Türkiye’nin ilk bilim merkezi olan Feza Gürsey Bilim Merkezi; Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eğitime katkı hedefleri doğrultusunda, 23 Nisan 1993 tarihinde kurulmuştur. İçinde yer alan 48 parçalık deney seti ile her yaştan ve her meslekten kişilere, meraklılara ve araştırmacılara sunulan bilim merkezi yeni sergi tasarımları ile her geçen gün gelişmekte, ziyaretçilerini “Bilim Merkezi” kavramının sunduğu o muhteşem dünya ile karşılamaktadır. Adres: İrfan Baştuğ Cd. No:154, 06140 Altındağ/Ankara Tel: 0 (312) 596 90 15 – 317 99 19 web: http://www.fezagurseybilimmerkezi.com/ Ziyaret: Haftanın her günü: 09.00 – 18.00 / yılın her günü açıktır. |
Gazi Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi 1979 yılında “İsmail Hakkı Tonguç Müzesi” adıyla Gazi Üniversitesi Rektörlük binasında 750 metrekare alanda kurulmuştur. Ankara’nın ilk sanat müzesi olma özelliğindedir. İlk yıllarında envanterinde birkaç eser bulunan müze, 1990 yılında Prof. Dr. Yüksel Bingöl tarafından yeniden yapılandırılmış ve Gazi Üniversitesi Resim Heykel Müzesi adını almıştır. Geçmişi 1930’lu yıllara dayanır. Müze resim, baskı resim ve heykelseramik olmak üzere üç ana koleksiyondan oluşmaktadır. Müzenin temelini Gazi Eğitim Enstitüsünde bulunan değerli eşya, belge ve resimler oluşturur. Müzenin envanterinde bugün 281 eser bulunmaktadır. Adres: Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası Teknikokullar Beşevler/Ankara Tel:: 0 (312) 202 20 21 web: www.muze.gazi.edu.tr Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında açıktır. Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır. |
Gazi Üniversitesi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Somut olmayan kültürel miras toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekânlar anlamına gelir. Somut Olmayan Miras Müzesi, 23 Eylül 2005 tarihinde Gazi Üniversitesi Rektörlük Kampüsü Merkez Kütüphanesi içerisinde, Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (THBMER) bünyesinde açılmıştır. Müze iki salondan oluşmaktadır. Müzenin envanterinde 1500’ü obje olmak üzere yaklaşık 4000 eser bulunmaktadır. Objelerin ve eserlerin sözlü kültürde yer almış oldukları bağlam ve sözel doku ile sergilendikleri müze Anadolu Türk kültürel dokusunu ziyaretçilerine sergilemektedir. Adres: Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası Tel: 0 (312) 202 29 12 Ziyaret: Hafta içi 09.00–12.00 ile 13.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
Gordion Müzesi 1963 yılında Yassıhöyük olarak tanınan 500 nüfusa sahip bir küçük köyün yanında kurulmultur. Bugün Gordion Müzesi’nde kronolojik bir sergileme sunulmakta, her dönem karakteristik örneklerle temsil edilmektedir. Üç vitrinde Eski Tunç Devri eserleri, bunu takiben Kral Midas ile son bulan Erken Cumg Dönemine ait eserler yer almaktadır. Bu eserler içinde Erken Demir Çağına ait el yapımı çanak-çömlekler, Erken Cumg Çağına ait demir aletler, tekstil üretim aletleri sergilenmektedir. Yeni sergi salonunda panoramik vitrin içinde MÖ 700 yıllarına tarihlenen tahrip katına ait tipik bir yapı sergilenmektedir. Yeni salonun geri kalan kısmında MÖ 6 – MS 4. yüzyıla ait ithal edilmiş Yunan seramiği, Helenistik Çağ ve Roma Dönemine ait malzemeler sergilenmektedir. Son bölümde ise ziyaretçiler Gordion’da ele geçen mühür ve sikke örneklerini izleme imkânı bulmaktadırlar. 1990’lı yıllarda eklenen depoları, laboratuarı, görüntü ve bilgilendirme salonu, açık ve kapalı teşhiri ile Türkiye’nin önemli müzelerinden birisi haline gelmiştir. Adres: Yassıhöyük Köyü Gordion Polatlı/Ankara Tel: 0 (312) 638 21 88 Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 08.30–12.30 / 13.30–17.30 saatlerinde ziyarete açıktır. |
Gökyay Cmtranç Müzesi Gökyay Cmtranç Müzesi, Altındağ Belediyesi sınırları içerisinde, merkezi bir konumda tarihi dokuyu yansıtan eski Ankara evi mimarisinde hizmete açılmıştır. 1008 metrekarelik alan içerisinde 103 ülkeden 540’ın üzerinde satranç takımının 4 ana tema üzerinde sergilendiği satranç müzesinde kültürel çağrışımlarla farklı bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Müzeye adını veren Akın Gökyay’ın 1975 yılında başladığı ve 412 satranç takımına ulaşan satranç koleksiyonu, 31 Ocak 2012 tarihinde Guinness Rekorlar Kitabına girmiş; Türkiye’deki tescilli, ilk ve tek satranç koleksiyonudur. Koleksiyonda ahşap, metal, balık kemiği, mermer, sabuntaşı, keçe, polyester ve mermer tozu karışımından oluşan metal, sac ve döküm satranç takımlarına kadar çok sayıda materyalden üretilen satranç takımları da yer almaktadır. Adres: Hamam Arkası Sakarya Mah. Basamaklı Sok. No:3 06230 Altındağ/Ankara Tel: 0 (312) 312 13 04–05 web: www.gokyaychessmuseum.org Ziyaret: Pazartesi hariç 10.00 – 12.30 / 13.30 – 18.00 saatleri arasında açıktır. 29 Ekim, Ramazan ve Kurban bayramlarının birinci günü ve yılbaşı tatilinde kapalıdır. |
Hacettepe Sanat Müzesi Hacettepe Sanat Müzesi, 4 Ekim 2005 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı bir üniversite müzesi olarak kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi’nin ilgili bölüm ve anabilim dalları ile işbirliği yaparak çağdaş ve güncel sanatın seçkin örneklerinin sergilendiği, tanıtıldığı, kültürel ve güncel sanat etkinlikleri düzenlemeyi amaçlayan Hacettepe Sanat Müzesi’nin en önem verdiği faaliyet alanı; “Güncel ve çağdaş sanat hareketlerini takip etmek, etkinliklerini bu doğrultuda düzenlemek, müze koleksiyonlarında yer alan eserleri çağdaş müzecilik koşulları altında ve kronolojik bir düzen içinde sergilemek, toplumda estetik, kültür ve sanat bilincini yaygınlaştırmak, yeni kuşakların sanat eğilimlerini görsel olarak beslemek ve sanat yeteneklerini teşvik etmek olarak belirlenmiştir.” Hacettepe Üniversitesi’nin Sıhhiye’de bulunan kampüsünde yer alan idari bir binanın zemin katına konuşlanan müze, mimari olarak sonradan müze işlevi verilmiş bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir. Adres: Hacettepe Sanat Müzesi, 06610 Sıhhiye/ Ankara Tel: 0 (312) 305 43 43 web: http://www.sanatmuzesi.hacettepe.edu.tr/ Ziyaret: Hafta içi 10.00 – 17.00 saatleri arasında açıktır. Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır. |
Haritacılık Müzesi MSB Harita Genel Komutanlığının Merkez Kışlasında bulunan “Haritacılık Müzesi” 2. sınıf askeri bir müzedir. Müze ilk olarak 2 Mayıs 1971 tarihinde Harita Yüksek Okulu Komutanlığı bünyesinde kurulmuştur. 2003 yılında yeni baştan düzenlenen müzede, haritacılıkla ilgili eski alet ve malzemelerle, arşivlerden ve yurt içi ya da yurt dışından temin edilen haritalar sergilenmektedir. Adres: MSB Harita Genel Komutanlığı Tıp Fakültesi Caddesi Dikimevi/Ankara Tel: 0 (312) 595 23 38/2394 web: www.hgk.msb.gov.tr Ziyaret: Harita Genel Komutanlığı’ndan yazılı izin alınması sonucunda gezilebilir. |
Hava Kuvvetleri Müzesi 18 Eylül 1998 tarihinde hizmete giren müzenin resmi açılışı Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı, ülkemizin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen tarafından gerçekleştirilmiştir. Türk Hava Kuvvetleri demirbaş kaydında bulunan her türlü uçak, silah, mühimmat, yer savunma sistemleri gibi zengin bir koleksiyon tasnif edilerek çağdaş müzecilik anlayışı ile açık sergi alanında sergilenmektedir. Model uçaklar, dünya havacılık tarihine ait bilgiler, bombardıman ekipmanları, bilgisayardan uçuş simülatörü, gerçek savaş uçağı kokpiti deneyimi, askeri radarlar, uçak motorları, askeri keşif ve eğitim uçakları vs. müzenin ziyaretçilerine sunduğu görsel objeler arasında yer almaktadır. Adres: Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı Etimesgut/Ankara Tel: 0 (312) 244 85 50 Ziyaret: Pazartesi ve Salı günleri hariç, hafta içi 09.00–17.00, hafta sonları ve tatil günleri 10.00– 18.00 saatleri arası ziyarete açıktır (Randevu ile izin alınması gerekiyor). |
Jandarma Müzesi Jandarma Teşkilatı’nın tarihini ve günümüzde ulaştığı seviyeyi her yönüyle tanıtmak ve bu askeri kültür mirasını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulmuştur. Müze 21 Kasım 2005 tarihinde açılmıştır. Müzenin giriş katında Osmanlı Devleti dönemi sergi salonu birinci katında ise Cumhuriyet dönemi sergi salonları yer almaktadır. Bu salonlarda Jandarma Teşkilatı’nın tarihi gelişimi, silahlar, kıyafetler, fotoğraflar ve bilgi panolarıyla tarih sırasına göre anlatılmaktadır. Adres: Jandarma Müzesi Beytepe/Ankara Tel: 0 (312) 464 4168 web: www.jandarma.gov.tr/jandmuze Ziyaret: Hafta içi 09.00–16.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. |
Kalecik Karahan Konağı ve Müzesi İstanbul’da mimarlık yapan Vural Karahan, memleketi Kalecik’te satın aldığı tarihi bir konağı restore edip müze haline getirmesi ile oluşturulmuş bir yapıdır. Konakta sergilenen eşyalar Kalecik merkez ve köylerinden toplanmıştır. Müzede sergilenen ilginç objeler arasında tıpta ilk beyin ameliyatının yapıldığı neşter amaçlı kullanılan Obsidyen (Siyah kadife) taşı da bulunuyor. Müze içerisinde bundan başka bini aşkın tarihi eşya yer alıyor. Kalecik’te 120 yıl önce evlerin pencerelerini süsleyen ahşap panjur halen aynı güzelliği ve tarihi dokusuyla müzede sergileniyor. Yörede eskiden içerisine kuru üzüm, dut kurusu, sirke, pekmez konulabilen bir küp de yine 120 yaşına rağmen dimdik ayakta. Tereyağ saklamak için kullanılan çömlekler, ev tipi ve terzi tipi boş ağırlığı 6 kilogram olan kömür ütüleri de 80 yaşın yorgunluğunu atar gibi müzede yerini almış durumda. Adres: Kalecik ilçesi Ankara Tel: 0 (312) 857 26 26 |
Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi Keçiören Belediyesi Estergon Türk Kültür Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren müze, 2005 yılında hizmete açılmıştır. Müzede bulunan, Osmanlı ve Selçuklulardan kalma 2044 eser Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, İzmir-Tire, Ankara, Amasya ve Aydın müzelerinden getirilmiştir. Eserlerin bir kısmı Kına Gecesi Seremonisi, Sünnet Odası, Türk Hamamı, Kahve Kültürü, Selamlık, Türk Mutfağı, Oturma Odası, Günlük Oda, Bakırcı Odası, Çeyiz Odası, Eski Ankara Sokağı ismi verilen camekanlı bölümlerde, diğerleri ise vitrinler ve özel bölümlerde sergilenmektedir. Adres: Güçlü Kaya Mah. Fatih Caddesi Estergon Kalesi Keçiören/Ankara Tel: 0 (312) 358 73 74–75 Ziyaret: Her gün 10.00–22.00 saatleri arasında açıktır. |
Kızılcahamam Belediyesi 100. Yıl Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi Kızılcahamam Belediyesi 100. Yıl Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi, 16 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen bir tören ile hizmete açılmıştır. İlçenin kuruluşunun 100. yılında yöresel, tarihi ve kültürel değerlerini anlatan bir müzeye sahip olması gerekliliği fikri ile hayata geçirilmiş bir proje müzedir. Kızılcahamam’ın sosyal ve kültürel değerlerini anlatan pek çok bölümden oluşan müzenin, zengin yöresel içeriğiyle ziyaretçilerin ilgi ve dikkatini çekeceği düşünülmektedir. Müzede çok sayıda el yazması Kur’an-ı Kerim, nüfus ve evlilik cüzdanları, Kızılcahamam’ın yer aldığı gazete haberlerine ait kupürler, Osmanlıca el yazması kitaplar, dergiler, tapular ve bunlardan başka birçok tarihi vesika da sergilenmektedir. Ankara Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile hayata geçirilen Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi’nde kaybolan meslekler bölümü (kalaycı, semerci, nalbant, demirci vs.), köy evi konsepti ve tarım aletleri, Kızılcahamamlı şehit ve gaziler bölümü, Anadolu efsanesinin ve Atatürk’ün Kızılcahamam’a gelişinin canlandırıldığı içerikler ve 1915-2015 arası Kızılcahamam fotoğraf sergisi gibi hem ilçe hem Cumhuriyet tarihine ışık tutan birçok bölüm yer almaktadır. Ayrıca ilçe ile ilgili basılan yayınların yer aldığı bir konsept içerik de müzenin görülmesi gereken diğer bölümleri arasında bulunmaktadır. Adres: Soğuksu Cad. Büyük Kaplıca Karşısı Şehit Anıt Ağacı yanı, Kızılcahamam/ANKARA Tel: 0312 736 57 33 Web: www.kizilcahamammuzesi.com Ziyaret: Pazartesi günleri hariç, Sabah 09:00 – 12:00; -Öğlen 13:30 – 17:00 saatleri arasında açıktır. |
Kızılcahamam Hocalı Anıt Parkı ve Müzesi Müze, Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde 1992 yılında Ermeniler tarafından şehit edilen 613 kişinin anısına yapılmıştır. Müze, Kızılcahamam Belediyesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliği ile ortaya çıkmıştır. Müzede anıtın yanı sıra katliamla ilgili bilgilere ve görsel dokümanlara de yer verilmiştir. Adres: İsmetpaşa Mah. Ahmet Öztekin Cad. Kızılcahamam/Ankara Tel: 0 (312) 736 10 30 Ziyaret: Haftanın 7 günü 08.00–17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. |
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası) Ulusal mimarlık dönemi yapılarından olan bina, 23 Nisan 1920 – 15 Ekim 1924 tarihleri arasında TBMM binası olarak kullanılmış, 1957 yılında müzeye dönüştürülmesine karar verilmiştir. Bina 23 Nisan 1961 tarihinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi” 23 Nisan 1981 tarihinde de “Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla ziyarete açılmıştır. Müze koleksiyonu içinde, Atatürk ve bazı milletvekillerine ait şahsi eşyalar, etnografik malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç ve gereçleri, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun müsveddeleri, telefon ve mors yazıcı gibi iletişim araçları ile yağlı boya tablolar bulunmaktadır. Yapının bölümleri arasında Riyaset Divanı-Bakanlar Kurulu Odası, Encümen Odası (Komisyon Odası), Şer’iye Encümeni Odası, Meclis Toplantı Salonu, Reis Odası (Meclis Başkanı Odası) gibi alanlar yer almaktadır. Adres: Doğanbey Mah. Cumhuriyet Bulvarı No: 14 Ulus/Ankara Tel: 0 (312) 310 71 40 – 310 49 60 / 188 Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 09.00–17.00 saatlerinde ziyarete açıktır. |
Mehmet Akif Ersoy Müze Evi Mehmet Âkif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Vaktiyle Taceddin Dergâhı olan bu yapı, Taceddin Şeyhi tarafından savaş yıllarında Mehmet Akif’e tahsis edilmişti. Yapı 1949’da şehir meclisi kararı ile müze-eve dönüştürüldü ancak uzun yıllar harap durumda kaldı. 1982 yılında yeniden onarıldı ve 1984’te ziyarete açıldı. Mehmet Akif Ersoy Evi, yüksek avlu duvarları ile çevrili olup bahçesine küçük avlu kapısından girilmektedir. Bahçenin ortasında yer alan bina iki katlı ahşap bir Ankara evidir. Üst kata çıkan tahta tırabzanlı merdiven boyunca Ersoy’a ait fotoğraflar bulunmaktadır. Üst katta dinlenme ve toplantı odası yer almıştır. Evin en gösterişli alanı olan toplantı odasının tavanı, ortada kalem işleriyle süslü altıgen bir göbek bulunan yöresel Ankara tavanıdır. Müze-evde Mehmet Akif Ersoy’a ait cep saati, gözlük, tespih, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı teşhir edilen eserlerdendir. Adres: Hacettepe, 06230 Altındağ/Ankara Tel: 0 (312) 309 89 10–11 Ziyaret: Cumartesi-Pazar ve resmi tatiller dışında her gün saat: 10.00–12.00, 14.00–16.00 arasında ziyarete açıktır. |
Meteoroloji Müzesi Kuruluşundan bugüne kadar meteoroloji alanında Türkiye’deki gelişmeleri sergilemek ve gelecek kuşaklara nereden nereye geldiğimizi göstermek amacıyla kurulmuştur. Meteoroloji Müzesi iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazılı ve görsel tarihi dokümanlar ve belgeler, ikinci bölümde ise meteorolojik alet ve cihazlar sergilenmektedir. Müze envanterinde 140 adet alet, cihaz, kitap, defter ve belge kayıtlıdır. Meteoroloji Müzesi’nde her gün 13.30 da tüm dünya ile aynı anda Günlük Meteoroloji Balonu fırlatılmaktadır. Adres: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kütükçü Ali Bey Cad. No: 4 Kalaba, Keçiören/Ankara Tel: 0 (312) 302 24 19 web: http://www.mgm. gov.tr/kurumsal/muze.aspx Ziyaret: Hafta içi her gün mesai saatleri içinde randevu alınarak ziyaret edilebilir. |
Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi Direksiyon Binası olarak bilinen bina, Bağdat Demiryolu’nun yapımı sırasında 1892 yılında inşa edilmiştir. Atatürk’ün Ankara’ya geldiği 27 Aralık 1919 tarihinden 1922 yılına kadar Başkomutanlık karargâhı ve konutu olarak kullanılmış ve en önemli iç ve dış kararlara tanıklık etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları yakın tarihimize ışık tutan ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin ve TCDD’nin kuruluş yıllarında kullanılan paha biçilmez eserlerin sergilendiği bu binayı yeniden düzenleyerek 24 Aralık 1964 tarihinde müze olarak Ankara’nın kültür tarihine kazandırmıştır. Dünyaca ünlü empresyonist ressam İbrahim Çallı’nın en önemli eserleri arasında yer alan “Kurtuluş Savaşı’nda Kağnı Çeken Kadınlar” isimli tablosu da burada sergilenen önemli eserlerdendir. Müze, 2012 yılında yeniden restore edilmiştir. Adresi: TCDD Ankara Garı Ulus/Ankara Tel: 0 (312) 309 05 15/4084 web: www.tcdd.gov.tr Ziyaret: Cumartesi, Pazar ve dini bayramlar hariç hafta içi her gün 09.00–12.00 / 13.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğü Müzesi’nde Kırım Savaşı, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı dönemlerine ait personele yönelik belge ve dokümanlar sergilenmektedir. Müzenin en büyük amacı; tarihimizde cereyan eden çeşitli muharebeler ve savaşlar esnasında, çok zor şartlarda tutulmuş ve günümüze kadar ulaşmış binlerce kayıt ve doküman içerisinden; ilginç, ders alınacak ve tarihe ışık tutacak nitelikte olanlarını, orijinal arşiv belgeleriyle ortaya koymaktır. Böylece yetişmekte olan genç kuşakların geçmişleri ile bağlarını kuvvetlendirerek milli ve manevi duygularını geliştirmek istenmiştir Adres: Genel Şefik Erensü Kışlası Lodumlu, Bilkent/Ankara Tel: 0 (312) 266 27 98 / 2143 / 2131 Ziyaret: Pazartesi ve Salı günleri hariç 09:00- 17:00 saatleri arasında açıktır. |
MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi Ülkemizin tarihi boyunca sanayinin gelişim sürecini anlatması, sanayi ve teknolojik kültürel varlıkların bu günlere ve geleceğe taşınması, bu çerçevede MKE Kurumunun Türkiye sanayi tarihinin yazılmasında öncülük etmesi temelinde kurulmuş bir müzedir. Ardından gelen yeni sanayi kurumlarının, Türkiye’nin üretim kültürünün oluşmasına yaptığı katkıları görünür kılmak, başta MKE olmak üzere ülkemizin sanayisine yön vermiş kurumlara ve kişilere ait eserler ile endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin, belgelerin toplanması, araştırılması, korunması ve sergilenmesinin sağlanması amacıyla hizmete geçmiştir. Müzede bulunan obje-eser sayısı yaklaşık 1050 adet olup, Osmanlı, İmalatı-Harbiye, Kurtuluş Savaşı, Askeri Fabrikalar dönemi ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu döneminde savaşlarda kullanılan işlevini yitirmiş silah, araç ve gereçler, üretim tezgâhları, iletişim araçları vs. sergilenmektedir. Müze 22 Mayıs 2013 tarihinde hizmete açılmıştır. Adres: MKE Genel Müdürlüğü Tandoğan Yerleşkesi Tandoğan/Ankara Tel: 0 (312) 296 16 57 web: http://www.mkek.gov.tr/Muze/ Ziyaret: Hafta için 09.00 – 12.00 ile 13.30 – 17.00 saatleri arasında açıktır. |
MTA Tabiat Tarihi Müzesi Türkiye’nin ilk ve en büyük Tabiat Tarihi Müzesidir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde 7 Şubat 1968 tarihinde, kurumun arazi çalışmalarında toplanan örneklerin sergilenmesi ve depolanması amacıyla kurulmuştur. MTA Enstitüsü’nün görev yapmaya başladığı 1935 yılından, 1960’lı yıllara kadar geçen süre içinde, ülkemizin hemen her bölgesinde gerçekleştirilen yerbilimlerine ait çalışmalar sırasında sayıları gün geçtikçe artan örnekler Tabiat Tarihi Müzesi’nin ilk koleksiyonlarını oluşturmuştur. Zaman içinde daha çok sayıda mineral, fosil ve kayaç örnekleri toplanmış, bunlara yurt içi, yurt dışı üniversitelerden ve çeşitli kişi, kurum ve kuruluşlardan gelen armağanlar da ilave olmuştur. Müze, yerleşke içinde yapılan yeni binasında hizmet vermeye devam etmektedir. Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden derlenmiş, doğa tarihini anlatan çok sayıda fosil, kayaç, mineral ve maden örnekleri müzede sergilenmektedir. Adres: Üniversiteler Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No:139 06800 Çankaya/Ankara Tel: 0 (312) 201 23 96–97 web: www.mta.gov.tr Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 09.00–17.00 saatlerinde ziyarete açıktır. |
Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi Mustafa Ayaz’ın farklı dönemlerine ait eserlerinin sergilendiği müze yaklaşık olarak 5.000 metrekarelik kullanım alanına sahiptir. Yapımına 2003 yılında başlanan ve 2007 yılında tamamlanan müze, 2009 yılında vakıf olarak faaliyete geçmiştir. ‘Mustafa Ayaz Müzesi’, sanatçının kendi olanaklarıyla başkent Ankara’ya kazandırdığı, sanatsal birikimlerinin eseridir. Müzenin kurulmasındaki en önemli amaç, toplumun her kesimine sanat sevgisini aşılamak, sanat yoluyla toplumu eğitmek, çağdaş Türk sanatının yurtiçi ve yurtdışında tanıtılmasına katkıda bulunmaktır. Binada müze katları dışında sanat galerisi, atölyeler, kütüphane, hediyelik eşya bölümü ve müze kafe bulunmaktadır. Mustafa Ayaz Sanat Galerisi’nde yerli ve yabancı sanatçılara yönelik periyodik sergiler düzenlenmekte, atölyelerde ise güzel sanatlar fakültelerine hazırlık, resim, heykel ve seramik kursları verilmektedir. Adres: Ziyabey Cad. No:25 Balgat/Ankara Tel: 0 (312) 285 89 98 web: www.mustafaayazmuzesi.com Ziyaret: Pazartesi hariç 10.00–17.30 saatleri arasında açıktır. |
ODTÜ Arkeoloji Müzesi 1962 – 1968 yılları arasında ODTÜ’nün de desteği ile sürdürülen kazı çalışmalarında, gerek arazisi içindeki ören yerlerinin gerekse Ankara Ovası’ndaki Cumg tümülüslerinin elde edilen buluntularının korunması ve sergilenmesi amacıyla, Prof. Dr. Kemal Kurdaş’ın ODTÜ bünyesinde bir müze kurulması düşüncesi, sonucunda 1969 yılında hayata geçirilmiştir. Müzenin faaliyet amacı kampüs arazisi içindeki Yalıncak ve Koçumbeli gibi ören yerleri ve Cumg Nekropolü’nde bulunan eserlerin korunması ve sergilenmesidir. Müze ayrıca Türkiye’deki ilk üniversite müzesi olma özelliğindedir. Adres: ODTÜ Kampüsü, Eskişehir Yolu Yenimahalle/Ankara Tel: 0 (312) 210 22 09 – 210 42 31–32 Ziyaret: Cumartesi, Pazar dışında her gün 09.00– 15.30 saatlerinde ziyarete açıktır. |
ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin kurulması çalışmaları 2001’de başlamıştır ve halen sürmektedir. Müze koleksiyonunun müze yapıları ile birlikte geliştirilmesi planlanmıştır. İlk etapta ODTÜ yerleşkesi içinde bulunan nesnelerin sergilenmesi, daha sonra ise Kültür Bakanlığı’nın katkısıyla bazı arkeolojik örneklerin derlenmesi ve böylece MÖ 3500’lerden bu yana Anadolu’da teknolojide kullanılan cihazların sergilenmesi öngörülmüştür. Müze, bu çabalar yoluyla teknolojinin kültürünü korumayı ve paylaşmayı amaçlamaktadır. Uygulamalı Bilim Merkezi, Ulaşım Tarihi Sergisi, Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi ve Açık Hava Sergi Alanı olmak üzere Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı’ndaki faaliyetler 4 temel alanda yürütülmektedir. Toplumun bilimsel farkındalık düzeyini arttırmayı amaçlayan müze “Bilime Dokunun!” ilkesinden hareketle tasarlanarak imal edilen deneyler, günlük yaşamda gözlemlediğimiz ancak çoğu zaman farkına varmadığımız birçok fiziksel ilke ve doğa olayını, ilköğretim seviyesinden başlayarak her yaş ve kesimden ziyaretçilere ulaştırmaktadır. Adres: ODTÜ Kampüsü, Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi 06800 Ortadoğu Çankaya/Ankara Tel: 0 (312) 210 60 43 Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında ve her ayın ilk cumartesi günü 11.00–16.00 saatleri arasında açıktır. |
ODTÜ Jeoloji Müzesi Jeoloji Müzesi, 1995 yılında kurulmuş olup Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün giriş katında yer alan 150 metrekarelik koridorda kayaçları, mineralleri, fosilleri, değerli taşları ve tarihi madencilik eserlerini sergilemektedir. Bölümün kuruluş yılı olan 1963 yılından beri bölümün üyeleri ve mezunları tarafından toplanan ya da koleksiyoncular tarafından bağışlanan binlerce mineral, kayaç ve fosil örneklerine ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin aynı zamanda, hem Türkiye’den hem de İspanya, Çin, Brezilya gibi diğer ülkelerden endüstriyel bina taşlarının örneklerini gösteren duvar kaplaması bulunmaktadır. Adres: Jeoloji Mühendisliği Bölümü, ODTÜ Kampüsü, Eskişehir Yolu Yenimahalle/Ankara Tel: 0 (312) 210 2682 Ziyaret: Pazartesi ve Cuma günleri saat 09.00– 17.00 arası açıktır. ODTÜ Jeoloji Müzesi 185 |
Pembe Köşk Ankara’nın en eski evlerinden biri olan Pembe Köşk, Ankara başkent olduktan sonra, sosyal ve kültürel hayatımızdaki “ilk”lerin birçoğuna sahne olmuştur. Atatürk’ün başkanlığını yaptığı toplantılar, cumhuriyet çalışmaları burada yaşanmıştır. 22 Şubat 1927’de Ankara’nın ilk balosu burada verilmiş, ilk konserler, ilk sergiler, ilk ilmi toplantılar, satranç ve bilardo, ata binme, mânia atlama yarışmaları bu evde, bu bahçede düzenlenmiştir. Ankara’nın iklimine uygun çiçek ve ağaçların, çamların yetiştirilme deneyleri Pembe Köşk’ün bahçesinde uygulanmıştır. İnönü Vakfı tarafından Müze-Ev olarak düzenlenen Pembe Köşk, her yıl milli bayramlarda ziyarete açılmaktadır. Pembe Köşk’te İnönü ailesine ait eşya, madalyalar, Atatürk ile yemek yedikleri oda, İsmet İnönü’nün Atatürk ile bilardo oynadığı masa, İsmet İnönü’nün sahra dürbünü, satranç masası, silahlar, üniformalar sergilenmektedir. Adres: Şehit Ersan Cd. No:14 Çankaya/Ankara Tel: 0 (312) 428 18 41 Ziyaret: Pembe Köşk her yıl 23 Nisan’ı içine alan yaklaşık 1 ay ve 29 Ekim’i içine alan yaklaşık 1 ay olmak üzere iki kez ücretsiz olarak ziyarete açılmaktadır. |
Prof. Dr. Metin Aktaş Zooloji Müzesi 1982 yılında kurulmuştur. Müzenin çalışmaları özellikle Türkiye böcek faunası üzerine yoğunlaşmıştır. Müzenin böcek ve diğer karasal eklem bacaklıları içine alan koleksiyonunda yaklaşık 300.000 civarında örnek bulunmaktadır. Anadolu’nun biyolojik envanterini çıkarmak, nelere sahip olduğunu ortaya koyarak gelecek nesillere bu bilinci artırmak bakımından oldukça önemli bir misyonu olan müze her yaştan ziyaretçilere önemli bilgiler sunmaktadır. Adres: Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi 06500 Teknikokullar/Ankara Tel: 0 (312) 202 12 16 Ziyaret: Cumartesi ve Pazar günleri hariç 09.00– 17.00 saatleri arasında açıktır. |
PTT Pul Müzesi Milli Emlak ve Eytam Bankası binası yenilenerek 2013 yılında PTT Pul Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Müzede, haberleşme tarihi, geçmişten günümüze postada kullanılan malzemeler, tarihimize ışık tutan eserlerin yanı sıra, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi pulları, konulu pullar (Atatürk, tarih, turizm, doğa, spor, taşıt, kültür varlıklarımız), çocuk pulları, dünya pulları, posta kartları, ilk gün ve özel gün zarflarına da yer verilmiştir. Müzede sergilenen koleksiyonun tümüne, kiosklarda yer alan dijital arşiv sayesinde istenilen noktadan ulaşım da sağlanabiliyor. Ana slogana atıfta bulunan “Tarihe DOKUNan Koleksiyonlar” söylemi ise dokunmatik ekranlarda dikkat çeken detaylardan. Adres: Anafartalar Mah. Atatürk Bulv. No: 13 Ulus/Ankara Tel: 0 (312) 560 60 47–48–49 web: www.pttpulmuzesi.org.tr Ziyaret: Resmi ve Dini bayramlar ile Pazar günleri hariç haftanın her günü 09.00 – 17.00 saatleri arasında açıktır. |
Resim ve Heykel Müzesi Tarihi Türkocağı binasının restore edilmesi sonucu 1980 yılında faaliyete geçen Ankara Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü; bünyesinde daimi sergilerin teşhir edildiği altı adet salonu, değişen sergilerin açıldığı üç adet galeri salonu, resim, heykel, seramik, fotoğraf ve restorasyon atölyeleri ile plastik sanatlar alanındaki ihtisas kütüphanesi, kafeteryası, ayrıca konser, tiyatro, film vb. gösterilerin yapıldığı 426 kişilik akustik özelliğe sahip çok amaçlı bir salondan oluşmaktadır. Ekim – Haziran Sergi dönemi içerisinde resim ve desen hazırlık kursları verilmektedir. Osman Hamdi Bey’in Silah Taciri, V. Vereshchaing’in Timur’un Mezarı Başında, Fausto Zonaro’nın Genç Kız Portresi, Emel Cimcoz Korutürk’ün Gaziye Şükran tabloları müzenin ilk yapıtları arasında yer alırlar. Müzenin en önemli sorumluluklarından biri olan sanat eserlerinin korunması, sıcaklıktan ve nemden kaynaklanan problemleri çözerken, en başarılı sonuçları veren yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Bütün koruma önlemlerine karşın eserlerde olabilecek herhangi bir zarar için uzmanlar tarafından oluşturulmuş ayrı bir bölüm müze içerisinde yer almaktadır. Müze, günümüzde diğer sanat dallarıyla karşılaştırıldığında çok daha kısa bir tarihe sahip Türk resim ve heykel sanatının gelişmesinde büyük rol oynayan sanatçıların en göze çarpan eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezi haline gelmiştir. Adres: Talatpaşa Blv. Türk Ocağı Sokak No:1 Ulus Tel: 0 (312) 310 20 94–95 Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 09.00–12.00 / 13.00–17.00 saatlerinde ziyarete açıktır. |
Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri Ulus Çankırı Caddesi üzerinde, caddenin batısında 2,5 m yüksekliğinde bir platonun üstünde bulunur. 1938 yılında yapılan kazılarda Cumg, Roma ve Bizans katları bulunmuştur. 1940 – 1943 yılları arasında yapılan kazılarda ortaya çıkartılan bu muhteşem anıt, biri palaestra, öteki kapalı hamam kısımları olmak üzere iki kısımdan ibarettir. Kazılarda bulunan sikkelere dayanarak bilim insanları hamamın Caracalla (M.S. 212–217) döneminde yapıldığını açıklamıştır. Palaestra’nın kuzeydoğusunda yer alan Sütunlu Cadde üzerinde 2007–2011 yılları arasında kazı çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalarda cadde ile bağlantılı dükkânlara ait mimari ortaya çıkartılmıştır. Ayrıca; burada bulunan devasa bir imparator heykeli de önemli bulgular arasındadır. Yaklaşık 65.000 metrekare alanı kapsayan Roma Hamamı ören yeri, aynı dönemde yapılan çalışmalarla Açık Hava Müzesi görünümüne kavuşturulmuştur. Eskilerin Çankırıkapı dedikleri bu ören yerinde, bugün görebildiğimiz Roma Çağı binaları arasında iki ayrı arkaik yapılaşma olduğu anlaşılmaktadır. Antik Ankyra şehrinin sütunlu yolundan bir kısım ve de Roma Çağı Hamamı ve Palaestra’sına ait binalar… Bunların etrafında da yine Roma Devri’nden başka yapıların temel izlerine rastlanmıştır. Adres: Çankırı Caddesi No: 43 Ulus/Ankara Tel: 0 (312) 310 72 80 Ziyaret: Her gün 08.30–17.00 saatleri arasında açıktır. |
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı ve Müzesi Sakarya Meydan Savaşı sırasında şehit düşen askerler anısına Polatlı ilçesinin Şehitler Kaşı mevkiinde dikilen anıt 28 Ekim 1973 tarihinde ziyarete açılmıştır. Sakarya Şehitler Anıtı, anıt gövdesi, heykeller ve müzeden oluşur. Anıt gövdesi 915 rakımlı tepeden başlayıp başlangıçtan itibaren daralarak, 420 basamaklı yol boyunca 970 rakımına kadar yükselir. Yolun iki yanında yer alan sütunlar, savaşın üstün düşman güçlerine karşı kazanıldığının ifadesidir. Merdivenli yolun sonunda, zaferin öyküsünü dile getiren kabartmalar ve müze yer almaktadır. Müzede Sakarya Meydan Savaşını belgelendiren fotoğraflar, belgeler ve çeşitli vesikalar sergilenmektedir. Orta kısımda Ulu önder Atatürk, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün büstleri ve Sakarya Meydan Savaşına imzasını atan: Alay’dan, Kolordu’ya kadar olan birliklere komuta etmiş komutanların isimlerinin yazılı bulunduğu bir sütun vardır. Adres: Şehitler Kaşı Tepesi Polatlı/Ankara Tel: 0 (312) 623 10 77 / 622 05 91 Ziyaret: Müze her gün saat 08.00–17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. |
Sebahattin Yıldız Müzesi Sebahattin Yıldız Müzesi, kurucusu olan Sebahattin Yıldız’ın çocukluk yıllarından beri kültür ve sanat varlıklarına duyduğu yakın alakanın bir yansıması olarak 2010 yılında kurulmuştur. Müzenin temel amacı Türkiye ve dünya kültürel mirasının ve sanatının korunması, araştırılması, sergilenmesi ve yayımlanması amacıyla çağdaş standartlara uygun müzecilik ve sergileme faaliyetlerinin yürütülmesidir. Müze koleksiyonu her geçen gün genişlemekte olup bunların en iyi şekilde korunması ve ilmi olarak araştırılarak yayımlanması amacıyla koruma laboratuvarı ve kütüphane hizmetleri de faaliyete geçirilmiştir. Adres: Turan Güneş Bulvarı 571. Cad. No: 30 Yıldız, Çankaya/Ankara Randevu Mevlana Bulvarı No: 174/A Balgat 06650 Çankaya/Ankara Tel: 0 (312) 253 60 00 web: www.yildizlarsssholding.com.tr Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi Gazi Üniversitesi ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın maddi katkıları sonucu 15 Haziran 2013 tarihinde açılan müze, kendi alanında Türkiye’nin ilk müzesidir. Müze, temel olarak Ankara’yı “bürokrasi/memur kenti” görünümünden kurtararak kültür turizmi merkezlerinden biri haline getirmeye katkıda bulunmayı, tarihi ve kültürel değerleri ortaya çıkarmak için alan çalışmaları yapmayı ve bu çalışmalardan elde edilen verileri müzede uygulama modellerine dönüştürerek gelecek kuşaklara aktarımı sağlamayı hedeflemektedir. Somut olmayan kültürel miras toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araç gereçler ve kültürel mekânları ifade eder. Müzenin etkinlikleri ilin ilçe ve köylerinde yapılan araştırmalar sonucu elde edilen verilerin uygulamalı olarak sunulmasından oluşur. Karagöz-Hacivat, Orta Oyunu, Meddah Gösterileri, Köy Seyirlik Oyunları, Çocuk Oyunları müzenin sergilediği geleneksel oyunlar arasındadır. Adres: Talatpaşa Bulvarı Öz Sk. Altındağ/Ankara Tel: 0 (312) 311 20 34 web: http://www.kulturelmirasmuzesi.com/ Ziyaret: Pazartesi günü hariç 09.30–17.00 saatleri arasında açıktır. |
Şefik Bursalı Müzesi Ressam Şefik Bursalı, eserlerinin tamamına yakın kısmını ve “atölye-ev”ini Kültür ve Turizm Bakanlığına bağışlamıştır. Bağışlanan eserler sanatçının kendisi tarafından, sanat yaşamının tüm dönemlerini kapsayacak şekilde seçilmiştir. Müze ev düzenlenirken, ev eserlerin konulabilmesi için gerekli teknik yapılarla donatılmış ve yeniden döşenmiştir. Evin bahçesi eski doğal özellikleri ile korunmuş ve evin ön kısmına da sanatçının bir büstü yerleştirilmiştir. Bu atölye-ev sayesinde şimdiki ve gelecek kuşaklar ünlü ressamın sanatını bir bütünlük içinde ve sanatçının yaşadığı atmosferin bir parçası halinde inceleyip tanıyabileceklerdir. Müzede ressamın hayatını kaybettiği için tamamlayamadığı bir tablo da bulunmaktadır. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Resim Heykel Müzesi bünyesindedir. Adres: Ahmet Mithat Efendi Sokak No: 36/3 Çankaya/Ankara Tel: 0 (312) 441 2390 Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 09.00–12.00 / 13.00–17.00 saatlerinde ziyarete açıktır. |
TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi Ankara’nın Çankaya ilçesinin Maltepe semtinde, Ankara Garı’nın Celal Bayar Bulvarı’na bitişik arazisinin bir bölümünde bulunan bir açık hava demiryolları müzesidir. Ankara Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi’nde, eskiden kullanılan buharlı trenler ve kömür vinçleri sergilenmekte ve mükemmel bir mekanik görsellik bulunmaktadır. 10’a yakın lokomotifin bulunduğu açık hava müzesinde, lokomotiflerin hizmet yılı, çalıştığı hatlar, hizmet süresi gibi bilgiler de bulunmaktadır. Adres: TCDD Ankara 2. Bölge Müdürlüğü Anadolu Bulvarı Behiçbey/Ankara Tel: 0 (312) 309 05 15 / 303 Ziyaret: Her gün mesai saatleri içerisinde Genel Müdürlükten alınan izinle gezilebilir. |
TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi Müze, 5.713 şehit adına dikilen şehitlik anıtı, Mustafa Kemal Atatürk’ün sivil giysili anıtı, TCDD tarafından onarılan ve Sakarya Meydan Savaşı sırasında kullanılan 1897 tarihli Alman yapımı lokomotif ile 1909 tarihli Alman yapımı vagon, o zamanki uçakların aslına uygun olarak yapılan iki uçak ile istasyon binasından oluşmaktadır. Tren ve uçakların bulunduğu bölümler, uçak ve tren sesleri eşliğinde gezilebilmektedir. Kurtuluş Savaşı’nın heykeller ve görsel materyalle temsil edildiği müzede, o dönemde kullanılan demiryolu malzemeleri de sergilenmektedir. Komuta merkezinden sonra en önemli üst olan Malıköy İstasyonu, Sakarya Meydan Muharebesi’nin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve yaralı askerlerin ilk müdahalelerinin yapıldığı yer olmuş ve savaş esnasında revir, askeri mühimmat ve lojistik merkezi ile askeri uçak pisti olarak kullanılmıştır. Adres: Malıköy Tren İstasyonu Polatlı/Ankara Tel: 0 (312) 640 10 81 web: http://www.tcdd.gov.tr/malikoy-istasyonmuzesi+ m154 Ziyaret: Her gün 09.00 – 17.00 saatleri arasında açıktır. |
TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi TCDD’nin tarihini yaşatmak, sanata ve sanatçıya katkıda bulunmak sorumluluğuyla önem verilen TCDD Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi yakın tarihimize ışık tutan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve TCDD’nin kuruluş yıllarında kullanılmış orijinal eserlerin sergilendiği müzelerden biridir. Ankara Gar Kompleksi içerisinde bulunan ve Ulu Önder Atatürk’ün talimatı gereği demiryolları mimarlarından Kemal Süha Esen tarafından “Ankara Oteli” olarak 1924 yılında projelendirilen bina TCDD Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi olarak kullanılmadan önce sırasıyla; İşletme Müdürlüğü, Muhasebe Müdürlüğü, Kreş, Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu, Kısım Şefliği, Eğitim ve Öğretim Dairesi Başkanlığı olarak kullanılmaktaydı. İki katlı olan taş bina, 1990 yılında TCDD tarafından restore edilerek giriş katı Sanat Galerisi, ikinci katı da Demiryolları Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Adres: TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi Talatpaşa Bulvarı Ankara Garı yanı/Ankara Tel: 0 (312) 309 05 15 /4094 web: http://www.tcdd.gov.tr/ankara-sanatgalerisi+ m152 Ziyaret: Hafta sonları, resmi ve dini bayramlar hariç olmak üzere hafta içi her gün 09.00–12.00 / 13.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
TCMB Para Müzesi Müzede Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde tedavülde bulunan madeni paralar, banknotlar, baskı klişeleri, tarihî hisse senetleri ve tahviller sergilenmektedir. Müze de aynı zamanda diğer ülkelerden hediye edilen madeni paralarına da yer verilmektedir. Nümismatik veya meskûkât olarak bilinen, sikke veya kâğıt para koleksiyonculuğu açısından zengin bir içerik ve kronolojik görseller sunan müze, parayı tarihi bir belge olarak gören ve inceleyenler için gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Adres: İstiklal Cad. 10 Ulus 06100/Ankara Tel: 0 (312) 507 50 00 Ziyaret: Güvenlik açısından, her isteyen vatandaşın istediği gibi girip gezmesi yasak olan müze, ancak bir grup oluşturup izin alınarak hafta içi gezilebilir. |
TED Ankara Koleji Okul Müzesi TED Ankara Koleji Vakfı Okulları’nın, kuruluş yılı olan 1931’den günümüze kadarki tarihsel birikimini gelecek kuşaklara aktaran “Okul Müzesi”, İncek Kampüsü’nde, idari bina zemin katında bulunmaktadır. 21 Mayıs 2008 tarihinde açılan Okul Müzesinde çeşitli temalardan oluşmuş galerilerde: geçmişten günümüze okul, etkinlik, öğretmen, öğrenci fotoğrafları; 80 yıllık tarihi orijinal eşyalarıyla yansıtan temsili sınıf; önemli tarihi vesikalar, diplomalar, belgeler, ders ve ofis aletleri; müzik aletleri, el yazması notalar, yaklaşık 30 bin mezunun yıllık fotoğrafları, bilgileri ve “Biz Kimiz” oyununu içeren yazılımın kullanıldığı bilgisayar ve spor köşesi yer almaktadır. Okul müzesinde öğrencilerimizin, özellikle de sınıfa yeni başlayan öğrencilerimizin, 80 yıllık Kolej tarihini, bir Cumhuriyet okulunun tarihini öğrenmeleri için gezi programları düzenlenmektedir. Adres: TED Ankara Koleji Vakfı Okulları, Taşpınar Mah. 2800. Cad. No: 5 İncek, Gölbaşı/Ankara Tel: 0 (312) 586 90 00 Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
Telekomünikasyon Müzesi Eğitim, bilim ve teknoloji müzesi olarak iletişim alanında aktif eğitici anlayışıyla hazırlanmış ilk ve tek uygulamalı müze olarak nitelendirilmektedir. Hızla gelişen iletişim teknolojisinin tarihi boyutu, dokunarak, kullanarak ve uygulama yapılarak görülebilen Telekomünikasyon Müzesi, sergilenen 402 parça eser ile ziyaretçilere tarihi bir yolculuk yaptırmaktadır. Asıl hedef kitlesi eğitim kurumları olan, bununla birlikte tüm yaş gruplarına da hitap eden müze, iki sergileme, bir uygulama salonu olarak düzenlenmiş iç içe 3 salondan oluşmaktadır. Adres: Türk Telekomünikasyon AŞ. Genel Müdürlük. Turgut Özal Bulvarı Aydınlıkevler/Ankara Tel: 0 (312) 555 23 98 Ziyaret: Müze hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Randevu alınması zorunludur. |
Topçu ve Füze Okulu Sınıf Müzesi Topçu sınıfının sosyal, kültürel ve teknik gelişimini dönemlere göre yansıtmak, askeri kültür varlıkları üzerinde askeri tarihimizi aydınlatacak bilimsel araştırmaları yapmak, tarih ve kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak amacı ile kurulan Topçu ve Füze Okulu Sınıf Müzesi 1973 yılı Nisan ayında tamamlanarak hizmete girmiştir. Müze bahçesi, müze bölümü ve şeref salonu olmak üzere üç ana bölümden meydana gelmektedir. Müze bahçesinde 16. yüzyıldan günümüze kadar çeşitli ordular tarafından kullanılmış top, obüs ve havanlar sergilenmektedir. Adres: Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı Polatlı/ Ankara Tel: 0 (312) 623 44 30 • (Komutanlık izni ile) Ziyaret: Topçu ve Füze Okulu Komutanlığının izni ile hafta içi gezilebilir. |
Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi Müze 2009 yılında tahılla ilgili eşyaların bir müze ortamında muhafaza edilmesinin, ekmeğini yediğimiz bu topraklara ve bu işin çilesin çeken insanımıza karşı bir kadirşinaslık örneği olacağı düşüncesiyle kurulmuştur. Bu düşünceyle Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ve özellikle Toprak Mahsülleri Ofisi’nin taşra teşkilatlarından toplanan eşyalar kurumun Güvenlik Ek Tesisleri’nde müze disiplini içinde sergilenmeye hazır hale geldikten sonra 2009 yılında TMO müzesi kurulmuştur. Adres: TMO Ek Tesisleri İstanbul Yolu 9. Km. Güvercinlik/Ankara Tel: 0 (312) 591 42 40–39 Ziyaret: Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden alınan yazılı izinle hafta içi gezilebilir. |
TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi TRT Müzesi, yayıncılığın sadece izlenip seyredilmediği, aynı zamanda dokunulabilen, uygulanabilen bir alandır. Müze içinde hazırlanan çeşitli stüdyolar, görsel ve işitsel yayıncılığın öncesini ve geçirdiği süreçleri uygulamalı olarak görmenizi sağlar. Transistörlu radyolardan siyahbeyaz ekranlara ve günümüzde 3D yayınlara uzanan yayıncılık teknolojisinin geldiği son noktayı resmeden bir sergilemenin yanı sıra, bu sürece tanıklık eden işitsel ve görsel arşivin de sunulduğu müze, yayıncılığın öncesini ve geçirdiği süreçleri uygulamalı olarak göstermeyi de amaçlar. Müzede TRT dizi ve filmlerinde kullanılan 50 binin üzerinde kostümden 500’e yakını sergileniyor. Ömer Seyfettin Hikâyeleri, Aşkı Memnu, Çalıkuşu, Kurtuluş, Abdülhamid Düşerken isimli dizi ve filmlerde kullanılan kostümler de sergilenmektedir. Ayrıca müzenin alt katında Atatürk’ün kullandığı araçların birebir kopyası da yer almaktadır. Adres: TRT Genel Müdürlük Turan Güneş Bulvarı, Oran/Ankara Tel: 0 (312) 463 28 38 web: http://www.trtmuze.com.tr/ Ziyaret: Resmi tatiller dışında hafta içi 10.00– 17.00 saatleri arasında açıktır. |
Türk Hamam Müzesi Müze, hamam kültürünü belgeleme, sergileme ve geleceğe aktarma düşüncesiyle kurulmuştur. Bir başka deyişle, müzede evrensel ve toplumsal hafızada yer etmiş Türk hamam kültürü bir bütün olarak korunmaya ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılmaktadır. Türk hamam ve temizlik kültürünü konu alan müze gerek ele aldığı konu, gerekse kullandığı müzecilik teknikleri açısından Türkiye’nin ilk ve tek müzesidir. Müze, hamamların mimari özelliklerini, yıkanırken kullanılan eşyaları sergilemenin yanı sıra törensel hayat içinde hamamların yerini anlatan “kına (gelin) hamamı” sergisi, “hamam anası, hamam babası” ve “külhanbeyi” canlandırmaları ile Türk hamam kültürünü yorumlamaktadır. Ankara Kalkınma Ajansı ve Yaşayan Müze’nin desteğiyle kurulan müzenin kurucusu, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde “Halkbilimi Müzeciliği” dersleri veren Dr. Sema Demir’dir. Adres: Cumhuriyet Mah. Yenice Sokak No:23 Beypazarı/Ankara Tel: 0 (312) 763 22 24 web: www.turkhamammuzesi.com Ziyaret: Müze 08.30 – 20.30 saatleri arası her gün hizmet vermektedir. |
Türk Hava Kurumu Müzesi Tarihi nitelikteki yapıların yer aldığı bir bölge olan Ulus’ta bulunan Müze, 19 Mayıs 2002 tarihinde hizmete açılmıştır. Yerleşke içinde, Tarihi Paraşüt Kulesi (Tescilli Anıt Eser), orijinal uçakların sergilendiği bahçe ve belgelerin teşhir edildiği müze binası yer alır. Müzede Türk Havacılık Tarihi’ne ışık tutan, havacılarımız ilklerimiz adıyla anılan tarih bölümü de yer almaktadır. Genç nesillere havacılığı ve havacılık tarihini aktaran, kuruluşundan günümüze THK’nın yaptığı çalışmaları gözler önüne seren tarihi belgeler, fotoğraflar ile çeşitli maketler ise ikinci bölümde sergilenmektedir. Müze, THK ve Türk Sivil Havacılık Tarihi hakkında 747 adet belge ve fotoğraf sunumu ile her yaştan ziyaretçinin havacılık bilgisini zenginleştirmektedir. Ziyaretçilere, müze bahçesinde sergilenen helikopterin pilot köşkünü inceleme imkânı da sağlanmaktadır. Adres: Hipodrom Cad. No: 2 Ulus/Ankara Tel: 0 (312) 311 30 13 Ziyaret: 1 Kasım – 31 Mart tarihleri arasında 09.00 – 18.00, 1 Nisan – 30 Ekim tarihleri arasında ise 10.00–19.00 saatleri arasında Pazartesi günü hariç haftanın diğer altı günü açıktır. |
Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi 3 Nisan 2012 Avukatlar Haftası’nda açılan Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi’nde 600 civarı eser 365 m² alanda sergilenmektedir. Müze koleksiyonunda, düşünce ve uygarlık tarihinin gelişimine paralel olarak hukukun geçirdiği tarihsel dönüşümü görsel olarak yansıtan eserler bulunmaktadır. Çeşitli dönemlere ait hukukçu giysileri, ferman, berat, hüccet, pul, avukat yazışmaları, ruhsatnameler, hukuk fakültesi öğrencisi karnesi, açılış davetiyesi, kartvizit vb hukuksal belgeler, Osmanlıca hukuk kitapları, yazı takımları, avukat taşı, teksir makinesi, daktilo, telefon, fotoğraflar, fotokartlar ve heykeller mitolojiden başlayarak günümüze kadar hukuk dünyasında görsel bir yolculuk sunmaktadır. Müzede yer alan en eski tarihli eser, 1691 yılına ait, tereke konulu el yazması hüccettir. Ayrıca, II. Mahmut Tuğralı berat, I. Dünya Savaşı Çanakkale Madalyası Beratı, Mürur Tezkiresi, Atatürk ve arkadaşlarının tutuklanması ile ilgili sokak afişi, hat sanatı kullanılarak yapılan Kurtuluş Savaşı afişi müzede teşhir edilen görülmesi gereken eserlerden birkaçını oluşturmaktadır. Adres: Oğuzlar Mahallesi Barış Manço Caddesi Avukat Özdemir Özok Sokak No: 8 Balgat/Ankara Tel: 0 (312) 292 59 09 Ziyaret: Hafta içi 9.30–18.00 saatleri arasında açıktır. Müze resmi tatillerde kapalıdır. |
Ulucanlar Cezaevi Müzesi Ulucanlar Cezaevi 1925 yılında kurulmuş olup, 2006 yılında Sincan Cezaevi’ne aktarılarak kapatılmıştır. 2011 yılının Haziran ayında ise Altındağ Belediyesi tarafından onarılmış ve müze olarak ziyarete açılmıştır. Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde 81 yıl boyunca düşünceleri yüzünden hapse girmiş gazeteci, yazar, şair, siyasetçi gibi kişilerin ayrıntılı bilgileri, ailelerinden temin edilmiş özel eşyaları ve cezaevinde iken çekilmiş fotoğrafların sergilendiği avlular bulunmaktadır. Müze, koğuşları ve darağacı ile geçmişi kimseye unutturmamak için bir daha aynı acılar yaşanmasın diye herkesi bu tarih kokan mekâna davet ediyor. Müzede mutlaka görülmesi gereken bir diğer bölüm ise kütüphane… Müze kütüphanesi, Türkiye siyasi tarihinin unutulmaz isimlerinin yazmış olduğu kitaplar, çeşitli dönemlere ait önemli yayınlar, dönemin aktörlerinin mahkeme kayıtları, mahkûmiyet tutanakları ve yine değeri kendisine münhasır, günümüzde bulunması çok güç olan yayınların ilk baskıları ile tarihi bir arşiv niteliği taşıyor. Adres: Şükriye Mah. Ulucanlar Cad. No:63 Altındağ/Ankara Tel: 0 (312) 507 01 38 web: www.ulucanlarcezaevimuzesi.com Ziyaret: Pazartesi hariç, hafta içi 10.00–16.00, hafta sonu 10.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
Veteriner Anatomi Müzesi Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı tarafından ortaya çıkarılmıştır. Fakülte tarafından veteriner anatomi alanında yıllar içinde yüzlerce örnek biriktirilmiş fakat bu ürünleri muhafaza edecek ve sergileyecek bir tesisin tam olarak oluşturulamaması sebebiyle büyük bir kısmı atıl olarak bekletilmeye başlanmıştır. Anatomik örneklerin sergilenmesi ve bu örneklerin eğitim amacıyla saklanması düşüncesi üzerine yıllar içinde oluşan hatırı sayılır obje içeriğin konuyla ilgilenenlerin hizmetine sunulması fikri üzerine oluşturulmuştur. Anatomi Anabilim Dalı, 2009 yılında yerleşik bir veteriner anatomi müzesi kurulması kararını almıştır. Aynı yıl kuruluş çalışmalarına başlanan müzede temel olarak beş bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler Veteriner Fakültesi öğrencilerinin anatomi çalışmasına uygun olarak dizayn edilmekle birlikte diğer ziyaretçilerin de kolayca anlayabileceği şekilde sergilenmiştir. Müzede sırasıyla kemik, eklem ve kas örnekleri, sonrasında sindirim solunum, boşaltım, üreme ve sinir sistemi preparatları sergilenmektedir. Müze envanterinde 350’nin üzerinde eser bulunmaktadır. Bunların yanında ülkemize özgü hayvanlardan doldurulmuş örnekler ve çeşitli ilgi çekici tasarımlara da yer verilmiştir. Adres: Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İrfan Baştuğ Cad. 06110, Dışkapı/Ankara Tel: 0 (312) 317 03 15 web: http://www.veterinary.ankara.edu.tr Ziyaret: Pazartesi günleri hariç hafta içi 10.00 – 16.00 saatleri arasında açıktır. |
Yüksel Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Müze; mühendis koleksiyoner ve sanatsever Yüksel Erimtan’ın arkeoloji merakıyla, yıllar içinde biriktirdiği eserlerin bir koleksiyon haline gelişi ile ortaya çıkmıştır. Koleksiyon, Yüksel Erimtan’ın 1960’lı yılların başında Tarsus yakınlarında çalışırken, yerel dostlarının teşvikiyle Roma yüzük taşları almasıyla başlamış, sonraları yetkin arkeologların tavsiyelerinden faydalanılarak hem genişletilmiş, hem de belirli eser gruplarına odaklanmıştır. Müzenin, coğrafyamızın kültürel mirasının korunmasının yanı sıra, koleksiyonunu izleyicisine alışılagelmiş sergileme yöntemlerinden farklı şekillerde sunarak, objelerin estetik değerlerinin de öne çıkmasını sağlamak gibi amaçları bulunmaktadır. Eserleri bir olay örgüsü ile bir araya getiren müze, ziyaretçilerinin eski çağlardan günümüze kalmış olan mirası, güncel yaşamın unsurlarıyla ilişkilendirmesini kuvvetlendirmek gibi faydaları bulunmaktadır. Adres: Kale Mahallesi, Gözcü Sokak No:10, 06240, Altındağ/Ankara Tel: 0 (312) 311 04 01 web: www.erimtanmuseum.org Ziyaret: Pazartesi hariç 10.00 – 17.00 saatleri arasında açıktır. |
Ziraat Bankası Müzesi Müze, 1926–1929 yılları arasında İtalyan Mimar Giulio Pztgeri tarafından yapılan ve I.Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan Ziraat Bankası Genel Müdürlük binası Şeref Salonu’nda yer almaktadır. Ülkemizin ilk ve tek banka müzesi olma özelliğini taşır. Başlangıcından bugüne kadar Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal ve eğitsel değişimi ile günümüze kadar gelinen gelişimi gösterme özelliğine sahip olan Ziraat Bankası Müzesi, bu özellikleri içinde barındıran ve bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika nesneyi, tarihi bir atmosfer içinde sergilemektedir. 1863 yılına ait orijinal “Memleket Sandığı”, yüz yılın üzerinde bir tarihi geçmişi bulunan yevmiye defterleri, bugün artık kullanılmayan altın alım ve satım kayıt defterleri, “Kinin” tevzi ve satışına ait defterler teşhirde bulunan değerli eşyalardan sadece bazılarıdır. Adres: Doğan Bey Mah. Atatürk Bulvarı No: 8 Ulus/Ankara Tel: 0 (312) 584 20 00 web: http://www.ziraatbank.com.tr/tr/Bankamiz/ KulturSanat/Pages/ZiraatBankasiMuzesi.aspx Ziyaret: Hafta içi her gün 9.00–17.00 saatleri arasında açıktır. |
75. Yıl Eğitim Müzesi Müze, 1988 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılmıştır. Türkiye’de bir ilk olarak faaliyete geçen Eğitim Müzesi, Atatürk Lisesi yanında geniş bir bahçe içinde ve tek katlı müstakil bir binada hizmet vermektedir. Müzede eğitime yönelik materyaller sergilenmektedir. Her yıl planlı olarak Ankara’daki ilk ve ortaöğretim öğrencileri ile üniversitelerin öğretmenlik bölümünde eğitim gören öğrenciler tarafından ziyaret edilmektedir. Adres: Strazburg Cad. Lale Sokak No: 11 Sıhhiye/ Ankara Tel : 0 (312) 232 04 24 Ziyaret: Hafta içi her gün(resmi tatiller hariç) mesai saatlerinde açıktır. |
Ankara Kalkınma Ajansı yayınlarından alınmıştır. |
Ankara’da Bulunan 5 Yıldızlı Oteller
1 | İbis Ankara Airport | Balıkhisar Mah. Özal Bulvarı No: 15 Akyurt – Ankara | (0312) 840 00 00 |
2 | Rixos Grand Ankara Hotel | Atatürk Bulvarı No: 183 Kavaklıdere – Ankara | (0312) 410 55 00 |
3 | Wyndham Ankara | Yaşam Cad. 4. Sokak No:4, Söğütözü Ankara | (0312) 219 0303 |
4 | Swissotel Ankara | Yıldızevler Mahallesi, Jose Marti Caddesi No: 2 | (0312) 409 3399 |
5 | Mövenpick Hotels&Resorts | Beştepeler Mah. Yaşam Cad. No: 1 Soğütozü – Ankara | (0312) 258 58 00 |
6 | Crowne Plaza Ankara | Gazi, Mevlana Blv. No:2 Yenimahalle | (0312) 303 0000 |
7 | Barcelo Ankara Altınel | Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 151 Tandoğan – Ankara | (0312) 231 77 77 |
8 | Divan Ankara Çukurhan | Necatibey Mah. Depo Sokak No: 3, Tarihi Ankara Kalesi, 06240 Altındağ/Ankara | (0312) 306 6400 |
9 | Ramada Ankara | Remzi Oğuz Arık, Tunalı Hilmi Cd. No:66 | (0312) 428 8000 |
10 | Metropolitan Hotels Ankara | Oğuzlar Mh.1377. Sokak No:28, Çankaya | (0312) 295 4545 |
11 | Sürmeli Ankara | Cihan Sk. No:6, Çankaya | (0312) 231 7660 |
12 | Anadolu Downtown Ankara | Beştepeler Mh., Yaşam Cd. 1.Sk. D:7/B, 06520 Söğütözü | (0312) 999 0006 |
13 | Latanya Hotel Ankara | Kavaklıdere Mh., Büklüm Sk No:1, 06660 Çankaya | (0312) 416 8800 |
14 | Büyük Ankara Oteli | Atatürk Blv.No: 183 Kavaklıdere / Ankara / TÜRKIYE | (0312) 410 55 00 |
15 | Gordion Ankara | Tunalı Hilmi Cad. Büklüm Sokak No.59 Ankara | (0312) 427 8080 |
16 | Sheraton Ankara Convention Center | Noktali Sokak, Kavaklidere, 06700 Ankara | (0312) 457 6000 |
17 | Bera Ankara | Ön Cebeci, Ziya Gökalp Bulvarı No:58, 06600 Çankaya/ | (0312) 458 0000 |
18 | Movenpick Ankara | Bestepeler Mah Yasam Cad No.1 Sogutozu | (0312) 258 58 00 |
19 | Büyük Anadolu Termal Oteli | Büğdüz, 06750 Akyurt/Ankara | (0312) 841 6464 |
20 | Holiday Inn Ankara Cukurambar | Isci Bloklari Mah. 1484 Sk., No. 3 Cankaya, 06330 | (0312) 342 5555 |
21 | Holiday Inn Ankara | Kavaklıdere Mah., Tunus Cad. No: 7, 06680 Kavaklıdere | (0312) 424 40 00 |
22 | Barceló Ankara Altinel | Tandoğan Kapalı Çarşısı, Eti, 06570 Ankara | (0312) 231 7777 |
23 | Esenboğa Airport Hotel | Esenboğa Havalimanı Yolu Üzeri 16 Km Sarayköy Keçiören | (0312) 399 47 00 |
24 | Anadolu Hotels Esenboğa Termal | Esenboğa Havalimanı Yolu 27. Km Akyurt – Ankara | (0312) 841 64 64 |
25 | JW Marriott Hotel Ankara | Söğütözü, Muhsin Yazıcıoğlu Cd. No:1, 06520 Çankaya | (0312) 248 8888 |
26 | Cam Thermal Resort & Spa Convention Center | Soğuk Su Parkı, Merkez, Kızılcahamam, Ankara | (0312) 810 8100 |
27 | Bilkent Hotel | Üniversiteler Mah. İhsan Doğramacı Blv. No: 6 Bilkent | (0312) 258 58 00 |
28 | Bilkent Hotel And Conference Center | Universiteler Mah 1599 Cad.No:6 | (0312) 266 4686 |
29 | Grannos Thermal & Convention Center | Medrese Mah, Şehitler Cad. No:10, 06860 Haymana/Ankara | 444 7 490 |
30 | The Green Park Hotel Ankara | Kızılırmak Mah, 1443 Cad, 06520 Çankaya/Balgat/Ankara | (0312) 258 0000 |
31 | Ankara HiltonSA | Kavaklıdere, Tahran Cd. No:12, 06700 Çankaya/Ankara | (0312) 455 0000 |
32 | Radisson Blu Hotel, Ankara | İstiklal Cad. No:20, Altındağ/Ankara | (0312) 310 4848 |
33 | Anemon Ankara | Kavaklıdere, Konur2 Sokak No:60, 06680 Çankaya/Ankara | (0312) 425 1919 |
34 | Ankara Royal Hotel | Kavaklıdere, Büklüm Sokağı No:37, 06650 Çankaya | (0312) 425 4151 |
35 | Demonti | Akay Caddesi No:8 Kavaklıdere / Ankara | (0312) 417 0808 |
36 | Business Park Hotel | Kızılay, Necatibey Cd. No:35, Çankaya | (0312) 232 4800 |
37 | Divan Ankara | Tunalı Hilmi Cad. Güniz Sok. No:42, | (0312) 457 4000 |
38 | Ankara Princess Hotel | Meşrutiyet, Ziya Gökalp Cd. No:8, Çankaya | (0312) 430 0006 |
39 | Cassiel Hotel | Turan Güneş Bulvarı Tagore Caddesi 717.Sokak No:3, Yıldızevler Çankaya, | (0312) 443 4343 |
40 | Gürkent Hotel | Cumhuriyet, Mithatpaşa Cd No:4, 06430 Çankaya/Ankara | (0312) 435 5050 |
41 | İçkale | Maltepe, Gazi Mustafa Kemal Blv. No:89, | (0312) 231 7710 |
42 | Niza Park Otel | Güvenevler, Farabi Sk. No:36, 06690 Çankaya | (0312) 468 0500 |
43 | Hotel Houston | Güniz Sk No:26, Kuğulu Park Mevki, Kavaklıdere | (0312) 466 1680 |
44 | Ck Farabi Otel | Farabi Sk No:34, Çankaya, 06690 Ankara | (0312) 427 7868 |
45 | Ankara Plaza | Bestekar Sok. No: 5 Kavaklıdere Ankara | 419 0 400 |
46 | Best Hotel | Uğur Mumcu’nun Sokağı, No.71 GOP Ankara | (0312) 446 80 80 |
47 | Best Western Otel 2000 | Bestekar Sokak No: 29 Kavaklıdere-Ankara | (0312) 419 90 01 |
48 | Doğa Residence | Sağlık, Ataç-1 Sk. No:11, 06410 Çankaya | (0312) 435 8333 |
49 | Samm Bristo Spa | Kazım Özalp, Uğur Mumcu Cd. No:19, 06700 Çankaya | (0312) 447 9000 |
50 | Hotel Pztec | Oran Mah., Esat Özoğuz Sk. No:5, 06450 Çankaya/Ankara | (0312) 491 3030 |
51 | City Otel | Sancak, Turan Güneş Blv. No:19, 06610 Çankaya | (0312) 438 0203 |
52 | King Çankaya Hotel | Piyade Sokak No:17 Çankaya | (0312) 440 79 31 |
53 | Class Otel | Remzi Oğuz Arık, Bestekar Sk. No:64, 06680 Çankaya | (0312) 466 1850 |
54 | Raymar Hotels Ankara | Meşrutiyet Mh., Selanik-2. Caddesi No:74, Çankaya, | (0312) 417 7575 |
55 | Otel Midi | Karyağdı Sk. No:40, 06540 Çankaya | (0312) 409 6434 |
56 | Hotel Midas | Tunus Caddesi No: 20 Kavaklıdere Ankara | 424 0 110 |
57 | Gazi Park Hotel | Beştepe Mahallesi, 06560 Yenimahalle/Ankara | (0312) 215 6666 |
58 | Atalay Hotel | Çankırı Cd, No:20, Ankara | (0312) 309 1515 |
59 | Alba Ankara Hotel | Kocatepe, Yüksel Cd. No:19 Çankaya | (0312) 419 1020 |
60 | Notte Boutique Hotel | Barbaros, Büklüm Sokağı No:113 Çankaya | (0312) 466 7600 |
61 | İlci Residence Hotel | Maltepe Mahallesi, GMK Blv No:133, Çankaya | (0312) 230 8686 |
62 | Marinem Hotel | Bayindir 2 Sokak No: 35, 06420 Ankara | (0312) 431 5980 |
63 | Neva Palas | Küçükesat, Esat Cd. No:32, 06680 Çankaya/Ankara | (0312) 419 5888 |
64 | Elit Palas | Kavaklıdere, Bestekar Sk. No:26, 06680 Çankaya | (0312) 424 0571 |
65 | Limak Ambassadore | Gaziosmanpaşa, Boğaz Sk. No:19, 06700 Çankaya | (0312) 428 4848 |
66 | Royal Carine Otel | Hacı Bayram, Çankırı Cd. No:16, 06030 Altındağ | (0312) 310 3500 |
67 | Büyükhanlı Park | Yıldızevler, Simon Bolivar Blv. No:34, 06650 Çankaya | (0312) 441 5600 |
68 | Capital Plaza Otel | İşçi Blokları, 06530 Çankaya/ Ankara | (0312) 287 6065 |
69 | Holiday Inn Tunus | Kavaklıdere, Tunus Cd. No:7, Çankaya | (0312)424 40 00 |
70 | Meyra Palace | Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi No : 55 Balgat Ankara | (0312) 266 25 00 |
71 | Midas Hotel Haym ana Thermal | Caldag Mah. Erguvan Cad. No:10, 06860 Haymana | (0312) 658 0000 |
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle kampçılar, doğa severler, karavancılar, doğa tatilcileri, macera turizmi, kültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.
Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
ANKARA
Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Ankara Gezi Rehberi 1. Yazımız: Ankara Tanıtım ve Gerekli Bilgiler
- Ankara Gezi Rehberi 2. Yazımız: Ankara Gezilecek Yerler
- Ankara Gezi Rehberi 3. Yazımız: Ankara’da Kültür Sanat
- Ankara Gezi Rehberi 4. Yazımız: Ankara Kamp Alanları Listesi
- Ankara Gezi Rehberi 5. Yazımız: Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Ankara Gezi Rehberi 6. Yazımız: Ankara Yemek Rehberi
Etiketler: : Ankara El Sanatları ve Hediyelik Eşya, Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası, Ankara’da Kültür ve Sanat, Ankara’da Bulunan Kültür Ve Sanat Kurumları, Ankara’da Bulunan Devlet Tiyatroları Sahneleri, Ankara’da Bulunan Özel Tiyatrolar, Ankara’da Bulunan Sinemalar, Ankara’da Bulunan Müzeler, Ankara’da Bulunan 5 Yıldızlı Oteller, Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Ankara görülmesi gereken yerler, Ankara gezecek yerler, Ankara gezi, Ankara gezi rehberi, Ankara gezi yazısı, Ankara gezilecek çarşı, Ankara gezilecek doğal yerler, Ankara gezilecek doğal yerler haritası, Ankara gezilecek tarihi yerler, Ankara gezilecek yerler, Ankara gezilecek yerler doğa, Ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Ankara kalesi, Ankara merkezde gidilecek yerler, Ankara merkezde ne var, Ankara ne yenir nerede yenilir, Ankara ne yenir nereler gezilir, Ankara otelleri, Ankara seyahat rehberi, Ankara tarihi, Ankara tarihi yerler, Ankara turizm potansiyeli, Ankara turizm rehberi, Ankara turizm ve tanıtım, Ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Ankara şehir rehberi, Ankara’da bir günde ne yapılır?, Ankara’da gezilecek doğal yerler, Ankara’da gezilecek mekanlar, Ankara’da ne yapılır, Ankara’da ne yenir, Ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye, #instagood, #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram, #photooftheday, #traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden, #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefter,
#ankara, #aniyakala, #antalya, #camping, #doğa, #fotoğraf, #gezgin, #gezi, #gezilecekyerler, #holiday, #instagood, #instagram, #instatravel, #istanbul, #kamp, #manzara, #nature, #objektifimden, #photo #photography #photooftheday #seyahat #seyahatacentasi #seyahataski #seyahatblog #seyahatblogger #seyahatblogu #seyahatcantasi #seyahatdefteri #seyahatet #seyahatetmek #seyahatetmeklazim #seyahatetmesanati #seyahatfoto #seyahatfotografciligi #seyahatimvar #seyahatkonsept #seyahatname #seyahatnotlari #seyahatrehberim #seyahatseverizbiz #seyahattutkusu #tatil #türkiye #travel #travelgram #traveling #traveller #travelphotography #trip #turkeyankara,
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
İstanbul Crazy Hikers Trekking Grubu- Ekim 2024 Faaliyet Programı
İzmir Mevsim Dağcılık, Kampçılık ve Doğa Sporları Kulübü - Ekim 2024 Faaliyet Programı
Antalya Psidia Turizm Tanıtma Doğa ve Gezi Derneği - Ekim 2024 Faaliyet Programı
SnowMore Kayak Kulübü 2024/25 Kış Sezonu Kayak Eğitimi Lokasyonları Açıklandı
Kayseri Tomarza Kamp & Karavan ve Su Sporları Festivali Başlıyor
Doğaseverler ve Dağcıların Vazgeçilmez Rotası Aladağlar