Ankara Gezi Rehberi 3. Yazı

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.


Ankara’da Kültür ve Sanat Hayatı

25 ilçeden oluşan Ankara’nın merkezi üniversitelerin, teknoparkların, sanayi bölgelerinin, güçlü sektör kümelerinin, üst düzey bürokrasinin, uluslararası kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının yoğunlaştığı bir alandır.

Çevre ilçelerde ise yoğun tarımsal faaliyetlere ek olarak, termal turizm ve kültür turizmi özellikle son yıllarda önemli gelişme gösteren faaliyetler olarak öne çıkmaktadır.

Bu özellikler başkent Ankara’yı ekonomik, sosyal ve beşeri sermaye bakımından güçlü, kültürel değerlerin korunduğu ve tanıtıldığı bir bölge yapmaktadır. Ankara, yüksek teknolojili ürün üreten sanayisi ve gelişmiş hizmet sektörü ile güçlü bir ekonomik yapıya sahiptir.

Ankara, ulusal ve uluslararası araştırmalarda birçok defa Türkiye’nin en yaşanabilir kenti seçilmiştir. Sahip olduğu güçlü eğitim altyapısı ve 19 yükseköğretim kurumu ile Ankara, uluslararası arenada eğitim alanında da giderek önemli bir pozisyon elde etmektedir.

Ankara birçok uluslararası kuruluşa da ev sahipliği yapmakta ve bu yönüyle Türkiye’nin söz konusu kuruluşlarla olan ilişkilerinde aktif ve yönlendirici bir rol oynamaktadır. Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü, Arap Devletler Ligi, Kızılay Derneği ve benzeri kurumların temsilcilikleri, Ankara’da çalışmalarına devam etmektedirler.

Ankara küresel ekonomik sisteme entegre olmuş yükselen bir dünya kenti olarak öne çıkmaktadır. Ankara merkezli direkt uçuşlar sayesinde, Ankara’dan dünyanın önemli merkezlerine kısa uçuş süreleri ile erişilebilir olması da bu duruma katkı sağlamaktadır.

Bu yazımızda aşağıdaki başlıklarda detaylı bilgiler vereceğiz. Konu başlıklarını tıklayarak ilgili sayfaya atlayabilirsiniz.

Ayrıca yazının tamamını görmek için izleyen sayfaya geçebirsiniz.

Ankara El Sanatları ve Hediyelik Eşya

Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası

Ankara’da Kültür ve Sanat

Ankara’da Bulunan Kültür Ve Sanat Kurumları

Ankara’da Bulunan Devlet Tiyatroları Sahneleri

Ankara’da Bulunan Özel Tiyatrolar 

Ankara’da Bulunan Sinemalar  

Ankara’da Bulunan Müzeler 

Ankara’da Bulunan 5 Yıldızlı Oteller


Ankara El Sanatları ve Hediyelik Eşya

Ankara’nın geleneksel el sanatları arasında önemli bir yer tutan telkari, gümüş veya altının ince teller durumuna getirilip örülmesi tekniği ve bu teknikte yapılan takı süslemeciliğidir. Anadolu toprağında 2.500 yıllık geçmişi olan bu sanat günümüzde özellikle Beypazarı ilçesinde yaşatılmaya ve geliştirilmeye çalışılmaktadır. Anadolu’da yaygınlaşan el sanatlarının en eskilerden birisi de testiciliktir.

Günümüzde Ayaş ve Şereflikoçhisar ilçelerindeki ocaklardan elde edilen kırmızı topraktan üretilen testiler, ateşte fırınlandığından bir ölçüde gözenekli kalarak ve hafifçe su sızdırarak içlerine konan suyu serin tutma özelliğine sahiptirler.

Ankara yöresinde geçmişte yaygın olan bez/kumaş ve kilim dokumacılığı ile oya sanatı nitelik açısından değişime uğramış olmasına rağmen bazı ilçelerde yaşatılmaya çalışılmaktadır. Pamuk ipliğinden dokunan ve “bürgü” adı verilen başörtüler Beypazarı ilçesinde, mendil, yazma, başörtüsü ve çeşitli örtülerin kenarlarında süsleyici unsur olarak kullanılan oyalar ise Ayaş ilçesi ve çevresinde geleneksel üretim biçimi korunarak, çağdaş malzeme ve teknikle yeni örnekler yaratılarak geliştirilmektedir.

Ankara Keçisi’nin tiftiğinden elde edilen sof dokumacılığı ile deri işlemeciliği günümüzde tamamen ortadan kalkan el sanatları arasındadır.


Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası

Ankara İpek İğne Oyası

Ankara’nın özellikle Nallıhan ilçesinde ipek ibrişim kullanılarak yapılan ipek iğne oyası, zamanla hanımların ekonomik hayata da kazandırdıkları Geleneksel bir el sanatı olmuştur. Erik, gül, karanfil, narçiçeği gibi doğadan aktarılan motiflerin yanı sıra “elti eltiye küstü” gibi hikâyeleri olan motifleri de taşıyan iğne oyaları günümüzde genellikle takı formunda üretilmekte ve büyük ilgi görmektedir.

Ankara Telkâri

Beypazarı’nda köklü bir geçmişi olan telkâri sanatı günümüzde halen yaygın olarak icra edilen ve gelecek nesillere de aktarılarak yaşatılan bir sanat dalıdır. Altın ve gümüş teller kullanılarak el işçiliğiyle üretilen telkari süs eşyası ve takılar, Beypazarı´nın turizm potansiyelinin artmasına da katkıda bulunmaktadır.

Ankara Bürgü Dokuması

Beypazarı bürgü dokumaları, “çulfalık” adı verilen el tezgâhlarında pamuk ve ipekten yapılan dokumalardır. Geleneksel olarak ev mefruşatında, iç ve dış giyimde kullanılan dokumalar, günümüzde genellikle masa örtüleri şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Ankara Sof

Sof dokumaları Ankara ili ve İç Anadolu bölgesine özgü, tiftik keçisinin tüyü işlenerek hazırlanan ipliklerden üretilen Geleneksel dokumalardandır. Sof kumaşları renk çeşitleri, dokunuşlarındaki ustalık ve desenlerinin inceliği ile öne çıkmaktadır. Geçmişte yoğun olarak üretilen, yerli ve yabancı tüccarlar tarafından ticareti yapılan sof kumaş, bugün özel koleksiyonlarda, yurt içinde ve yurt dışında etnografya müzelerinde bulunabilmektedir. Günümüzde sof kumaşının üretim ve kullanımının yaygınlaştırılması için kamu kurumları ve sivil toplum kuruşları tarafından çalışmalar yürütülmektedir.

Ankara Seymenleri

Seymen sözcüğü, Ankara’nın köylerinde efe ve köy yiğidi anlamlarında kullanılmaktadır. Ulusal güçlükler karşısında, bu güçlükleri yenebilecek ve önderlik edebilecek insanları seçmek için oluşturulan Seymen Alaylarının, Türklerin göçebe olarak yaşadığı dönemlerde, kervanları korumakla yükümlü olduğu bilinmektedir. Yerleşik hayata geçtikten sonra ise Seymenler, özellikle Ankara ve çevresinde gelin alaylarını korumaya başlamıştır. Seymenlik geleneği Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra kamu kurumları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından devam ettirilmektedir.

Ahilik Kültürü

Dini ve ahlaki temeller üzerine kurulu bir iktisat anlayışına dayanan Ahilik kültürü, esnaf ve sanatkârlar arasında nesiller boyu süren iş ve ahlak ilkelerinin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Anadolu Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu olan Ahi Evran, Asya içlerinden Anadolu’ya gelmiş, Anadolu şehirlerini dolaşmış ve Kayseri’ye yerleşmiş bir mutasavvıftır. Birçok ilmi eser kaleme alan Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin çağdaşıdır. Aynı zamanda dericilik zanaatıyla meşgul olan Ahi Evran, gezdiği şehirlerde esnafı teşkilatlandırmış ve büyük itibar toplamıştır. 1290-1354 yılları arasında merkezi otoritenin zayıflaması, Ankara’daki ahi örgütlenmesinin şehir yönetimini üstlenmesine neden olmuştur. Bu dönemde Ankara’nın yönetim, asayiş ve güvenliği ile ekonomik düzeni bir şehir cumhuriyeti biçiminde ahiler tarafından sağlanmıştır.

Ankara’nın Doğal Sembolleri

Ankara kendine özgü bitki ve hayvan topluluğu yönünden zengin bir şehirdir. İle özgü hayvanlardan olan Ankara keçisi, 13. yüzyılda Anadolu toprağına Türkler tarafından getirilmiş ve Orta Anadolu’nun kurak toprağı ve iklimine uyum sağlamıştır.

Ankara Keçisi

Birçok ülkede Mohair diye adlandırılan tiftik bu hayvanın yününden elde edilir. Bu yüzden de Tiftik keçisi dünyada Ankara keçisi ismiyle bilinir. Ankara ilinin tüm ilçelerinde yetiştirilmekle birlikte en çok Ayaş, Beypazarı, Güdül ve Nallıhan ilçelerinde yaygındır. Yünü hayvansal kaynaklı elyafın “özel kıl elyafı” sınıfında yer alır. Ankara keçisinin Anadolu toprağına gelmesiyle birlikte, Ankara ve çevresinde bir zamanlar çok ünlü bir Türk kumaşı olan Sof üretilmiş ve günümüz Anadolu Medeniyetleri Müzesini oluşturan, binalardan biri olan Mahmut Paşa Bedesteni’ndeki Arastalardan bütün ticaret merkezlerine satışı yapılmıştır.

Ankara Kedisi

İlin ikinci bir doğal sembolü sayılabilecek hayvanı, Ankara kedisi ana yurdu Ankara olan doğal ve saf bir kedi ırkıdır. İpeksi, orta uzunlukta tüylü ve ince uzun yapılı olan bu kedilerin kafaları küçük ya da orta büyüklükte burun kısımları ise üçgendir. Uçları tüylü, uzun, biri diğerine çok yakın, büyük ve dik kulakları, badem biçimli iri ve yeşil, sarı, bakır ya da mavi renklerde gözleri vardır. Tüyleri birçok renkte olmasına rağmen en bilineni beyazdır. Narin yapılı ve avcılık özellikleri gelişmemiş kedilerdir.

Ankara Tavşanı

Pek çok ülkede yetiştirilmesine rağmen ana yurdu Ankara olan Ankara tavşanı; kısa boyunlu, yuvarlak başlı, kısa ve seyrek tüylerle örtülü dik, iki yana açık kulaklıdır. Beyaz renkli olan tavşanların gözleri kırmızıdır. Ankara tavşanı, boyu 40 santimetreye kadar ulaşan uzun, ince, yumuşak, parlak ve dokunmaya elverişli tüyü ile ünlüdür. İki ya da üç aylık olduklarında kırkılırlar ve yılda ortalama 1 kilogram yün verirler. Hafif ve yüksek ısı tutan Angora yünü, alerjiye yol açmaması nedeniyle çok değerli bir sanayi malzemesidir.

Ankara’ya Özgü Bitkiler

Ankara’ya özgü bitkiler arasında yer alan Gölbaşı Sevgi Çiçeği adını Hipokrat tarafından ortaya atılan ve mitolojik bir yaratık olan Centaur’dan almıştır. Halk arasında Kırmızı Peygamber Çiçeği, Yanardöner ve Gelin Düğmesi adlarıyla da anılan bitki, kırmızı, mor ve pembe renklerde açar. Söylenceye göre, birbirini çok seven ama kavuşmaları mümkün olmayan iki gencin durumuna içlenen Sevgi Çiçeği her ilkbaharda açarak, değişik renkleriyle bize bu ümitsiz aşkı anlatır.

Daha çok Mogan gölünün doğu yakasında yetişir. Çiçekçilerin aşırı toplanması, tarım ilaçlarının öldürücü etkisene maruz kalması, ağaçlandırma ve inşaat faaliyetleri bu türü tehdit eden etkenlerdir.

Ankara Çiğdemi

Baharın müjdecisi sayılan Ankara çiğdemi Ankara ve çevresinde yetişen bölgeye özgü bir başka bitkidir. Sarı rengiyle diğer türlerinden ayrılan Ankara çiğdemi, Şubat- Nisan döneminde karların erimesiyle ortaya çıkar. Kaynaklar çiğdemlerin açtığı günlerin Hitit İmparatorluğu döneminde An. Tah. Sum. Sar adıyla Bahar Bayramı olarak kutlandığını yazar.

Ankara Armudu

Üstün meyve kalitesi ve uzun süre depolanma yeteneği nedeniyle tercih edilen, yerli, standart kışlık meyve çeşitlerinden olan Ankara armudu Ankara‘ya özgü bir diğer bitkidir. Ankara hem ağaç miktarı hem de üretim bakımından Bursa ilimizden sonra en büyük armut üreticisidir. İlimizin daha çok Çubuk, Kızılcahamam, Nallıhan, Kalecik, Güdül, Ayaş ve Kazan ilçelerinde yetiştirilir.

Ankara Kalecik Üzümleri

Ankara’ya özgü başka bir meyve de Kalecik Karası adıyla anılan üzümleridir. Kalecik Karası, Kızılırmak Vadisinin Ankara ili Kalecik ilçesi sınırları içinde yetiştirilen, yöresel koşullarda gösterdiği üstün performansı ile ülkemizin önemli bir kırmızı şaraplık üzüm çeşididir. Bu bitkinin fidanı 3 yıl içinde ürün vermeye başlar. 1 dekar alandan yaklaşık 1 ton ürün alınır, 1 kilogram üzümden ise 1 şişe şarap yapılabilir. İlçe topraklarının büyük bölümü kahverengi veya kırmızı-kahverengi topraklardan oluşur. Kalecik Karası’nın kendine özgü bileşimi bol miktarda kalsiyum içeren bu topraklardan kaynaklanır.

Bu tip topraklar kendine göre iklimsel özellik gösteren bölgelerden oluşmaktadır. İlçeyi boydan boya geçen Kızılırmak nehrinin oluşturduğu özel mikroklima, bu toprak özellikleri ile birleşerek Kalecik Karası’nın ülkenin en önemli kırmızı şaraplık üzümü özelliği kazanmasına neden olmaktadır. Başka coğrafi alanlara taşınan üzüm fidesi Kalecik Karası üzümü olma niteliğini kaybetmektedir.

Bir başka deyişle, Kalecik Karası kırmızı şarabı sadece Kalecik ilçesinde yetişen üzümlerden elde edilebilir.

Ankara Gölbaşı Andezit Taşı

Ankara’ya özgü başka bir ticari değer olan Ankara Gölbaşı Andezit Taşı, tüm Anadolu uygarlıkları tarafından kullanılarak zamanımıza kadar gelmiştir. Pembe ve gri renklerde olup, aşınmaya karşı dayanaklıdır.

Kışın sıcak tutma özelliğinden dolayı devlet binaları, apartman ve villa türü yapıların dış cephelerinde yalıtım maddesi olarak tercih edilir. Dekoratif ve kaymaz olması nedeniyle inşaat sektörünün vazgeçilmez bir tercihidir.

Ankara Güvercinleri

Ankara ayrıca, artık yok olmuş olan Ankara (Taklacı) Güvercinleri ve Ankara Balı ile de ünlüdür.

Ankara’da Kültür ve Sanat

Ankara’da Kültür ve Sanat

Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası devlet eliyle yerine getirilen kültür ve sanat etkinliklerinin merkezleridir.

Ankara’da çok sayıda özel tiyatro bulunur. Kültür ve sanat galerileri, yerli ve yabancı film etkinlikleri, uluslararası festivaller, dünyada tek olan 23 Nisan Uluslararası Çocuk Bayramı, Avrupa ve Asya bienalleri, spor ve kültür etkinlikleri, sergiler, folklor, çeşitli sanat yarışmaları ve zengin halk oyunları, spor, kültür ve sanat yaşamını hep diri tutan etkinlikler arasında yer alırlar.

Ankara’da Bulunan Kültür Ve Sanat Kurumları

Alman Kültür Merkezi–Goethe Institut Ankara 
Almanca dil eğitimleri ve kütüphanesi ile kültür
hizmeti sunan Merkez, ev sahipliği yaptığı sergiler
ile de adından söz ettiriyor Goethe-Institut Ankara;
Türk-Alman kültür çalışmalarında yaklaşık 50 yıllık
bir geçmişe sahip. Çeşitli kültürel etkinlikler, farklı
gereksinimlere karşılık veren dil kursları, Almanya
hakkında bilgilendirme servisi, Türkiye’deki
Alman dili ve edebiyatı uzmanları ve Almanca
öğretmenlerine verdiği danışma hizmetini Ankara
içinde ve dışında sürdürüyor

Tel: 0312 471 4141
Adres: Atatürk Bulvarı No: 131
Bakanlıklar – Kızılay
Web: www.goethe.de/ins/tr/tr/sta/ank.html
Alpman Sanat Galerisi  
Alpman Sanat Galerisi, 11 Mayıs 2006’da açıldı.
Galeri, özellikle geleneksel Türk sanat dallarından
eser veren ve sanat çevresi tarafından kabul
görmüş koleksiyon niteliği taşıyan sanatçıların
eserlerini ülkemizde ve yurtdışında sanatseverlere
sunma amacıyla Prof. Dr. Ahmet Alpman
tarafından kuruldu. İki kat üzerinde yaklaşık 200
metrekarelik alana sahip galeride 100’ün üzerinde
eser sergileniyor. Galeride, ağırlıklı olarak hat
sanatı, ebru, minyatür, tezhip gibi geleneksel
Türk sanat dallarına ait geçmiş ve günümüz
sanatçılarından seçkin örnekler, fermanlar ve
değerli sanatçımız Yakup Cem’den değerli eserler
görülebilir. Alpman Sanat Galerisi, bu eserlerin yanı
sıra, kabul görmüş değerli sanatçılarımızın değişik
eserleri ile de başkentlileri buluşturmaya devam
edecek.

Tel: 0312 439 2121
Adres: Cinnah Caddesi No:66/2 Çankaya
Web: www.ahmetalpman.com
Anadolu Ajansı Konferans Salonu ve Sanat Galerisi
Merkezi Ankara’da bulunan Anadolu Ajansı’na
ait konferans salonu ve sanat galerisi, Anadolu
Ajansı binası bünyesinde hizmet veriyor. 210 kişi
kapasiteli Konferans Salonu, kurum içi eğitimlerin
verilmesi amacıyla kullanılıyor.

Tel: 0312 231 7000
Adres: Eti Mah. Mustafa Kemal Bulvarı
No: 128/C Tandoğan
Web: www.aa.com.tr
ANFA – Altınpark Fuar ve Kongre Merkezi 

Altınpark projesi içerisinde Başkent Ankara’nın
iktisadi gelişimine ve tanıtımına katkıda bulunmak
amacına yönelik olarak tasarlanan Fuar ve Kongre
Merkezi uluslararası standartlara uygun olarak
düzenlenmiştir.
Merkez, modern fuarcılığın gerektirdiği bütün
donanıma ve rahatlığa sahiptir. Parkın ana girişi
ile doğrudan konumu belirlenmiş, depolar, servis
yolu, katılımcı ve ziyaretçi otoparkları ile bağlantısı
sağlanmıştır.
7500 metrekare kapalı, 25 bin metrekareden
başlayan açık sergileme alanları olan merkez,
birbirine bağlantılı 2 bloktan oluşmuştur. 1991 yılı
Ekim ayında açılan bu tesiste her yıl 15’i aşkın
uzmanlık fuarı düzenlenmektedir.
Fuar Merkezi Altınpark’ın en büyük kapalı alanını
oluşturmaktadır. Ayrıca istenildiği zaman sergi
alanına da dönüşebilen ve fuar alanına dahil olan
B Blok, 1500 kişi kapasiteli sahneli salonu ile
kongre, konferans ve konser organizasyonlarında
ideal ve modern imkanlar sunmaktadır.

Tel: 0312 596 9000
Adres: İrfan Baştuğ Cad. No: 142 Aydınlıkevler
Web: www.anfa.com.tr
Ankara Atatürk Kültür Merkezi 
1981 yılında açılan ulusal mimari yarışmada
birinci olan, Filiz ve Coşkun Erkal’ın tasarladığı
yapının inşaatı 1987 yılında tamamlandı.
Yıllarca Ankara’nın fuar ve sergi alanı olarak
kültür hizmetleri gerçekleştiren Atatürk Kültür
Merkezi’nde, 230 kişi kapasiteli bir toplantı salonu
ile sergi alanı ve atölyeler bulunuyor. Ayrıca,
Devlet Klasik Türk Müziği, Halk Müziği, Çok Sesli
Koro ve Devlet Halk Dansları grupları prova ve
çalışmalarını Merkez’de yürütüyor. Merkez son
yıllarda, Türkiye’nin illerini Ankara’ya taşıyan
“Tanıtım Günleri” etkinliklerine hizmet ediyor. Bu
organizasyonlarda, çeşitli illerin yöresel ürünlerinin
tanıtımı ve satışı gerçekleştiriliyor.

Tel: 0312 384 5050
Adres: Hipodrom – Ulus
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğü
1930 yılında Türk Ocakları merkez binası olarak
inşa edilen bina, yıllar içinde çeşitli kurumlara
tahsis edildi. Türk motifleriyle süslü, gül ağacından
yapılmış 500 koltuklu, localı bir salona sahip olan
bina, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk operalarının
sahnelenmesi, ilk dil ve tarih kurultayları gibi
önemli etkinliklere ev sahipliği yaptı.1980 yılında
ise Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi olarak
hizmete girdi.
Müze bünyesinde daimi sergilerin teşhir edildiği
altı adet salonu, değişen sergilerin açıldığı üç adet
galeri salonu, resim, heykel, seramik, fotoğraf
ve restorasyon atölyeleri ile plastik sanatlar
ihtisas kütüphanesi ve 426 kişilik konser salonu
bulunuyor.

Tel: 0312 310 2094
Adres: Opera Meydanı – Ulus
Ankara Palas Devlet Konukevi 
Birinci Ulusal Mimarlık Akımı’nın örneklerinden
olan Ankara Palas Devlet Konukevi binası, genel
görünüşü itibarıyla dikdörtgen şeklinde bir yapıdır.
Bodrum dahil 3 katlıdır. Ortada büyük bir balo
salonu, bitişiğinde önünde teras bulunan çay ve
oyun salonu, arkada ise bir yemek salonu bulunur.
Binanın cephesinde çini süslemeler vardır.
Cumhuriyetin ilk yıllarının mimari vizyonunu
yansıtan Ankara Palas, 1975 yılına kadar otel
olarak işletildi. 1976-1982 yılları arasında Sanayi
ve Teknoloji Bakanlığı’nca büro ve sergi amacıyla
kullanılan bina, 1982 yılında Dışişleri Bakanlığı
tarafından restorasyonu yapılarak “Ankara
Palas Devlet Konukevi” olarak hizmete girdi.
Cumhuriyetin en önemli anlarına tanıklık eden
bina, bugün de çok önemli etkinliklere sahne
oluyor.

Tel: 0312 508 1800
Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 9 Ulus
Web: www.ankarapalas.com.tr
Ankara Üniversitesi DTCF Farabi Salonu 
Farabi Salonu, fakülte içerisinde, bilim ve sanata
sahne oluyor. Salonda Fakülte öğrencilerine
yönelik konferans, sempozyum ve sergi gibi
etkinlikler düzenleniyor.

Tel: 0312 310 3280
Adres: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya
Fakültesi Sıhhiye
Web: www.dtcf.ankara.edu.tr
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu 
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ne ait biri
büyük diğerleri küçük kapasiteli olmak üzere 4
adet konferans ve toplantı salonu bulunmaktadır.
Bu konferans salonları sırasıyla 396 kişi kapasiteli
Yıl Salonu, 120 kişi kapasiteli Bayer Salonu,
50 kişi kapasiteli 80. Yıl Salonu ve Ali Arıkan
Toplantı Salonu’dur. Konferans salonlarında
bilimsel etkinliklerin yanı sıra kültür ve sanat
organizasyonları da düzenlenmektedir.

Tel: 0312 203 3000
Adres: Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi
Tandoğan /Ankara
Web: www.pharmacy.ankara.edu.tr
ANKÜSEV–Ankara Üniversitesi Kültür ve Sanat Evi
Ankara Üniversitesi’nin Gaziosmanpaşa Kuleli
Sokak’taki Kültür ve Sanat Evi ANKÜSEV,
düzenlediği etkinliklerle Üniversite içinden ve
dışından sanat insanlarına destek olmaya devam
ediyor. 1999 yılında açıldığından bu yana çok
sayıda etkinliğe ev sahipliği yapan; üniversite
öğrencileri, idari ve akademik personelin
de etkinliklerini ücretsiz izlediği bir yer olan
ANKÜSEV’de birbirinden ilgi çekici organizasyonlar
gerçekleştiriliyor.
Sanat Evi’nde 85 kişilik konferans salonu, sergi
salonu ve toplantı salonu yer alıyor.

Tel: 0312 447 7167
Adres: Kuleli Sokak No:42 Gaziosmanpaşa
Web: www.ankara.edu.tr
Armoni Sanat Galerisi  
Armoni Sanat Galerisi 1988 yılında Aynur
Pehlivanlı & Zerrin Özdemir tarafından kuruldur.
Sanata, sanatçıya ve izleyiciye saygı ilkesi olan
galeride sanat tarihimizde şimdiden yerini almış
sanatçılarımız ve sanat dünyasından genç
yeteneklerin sergileri açılmakta, sanatseverlerle
buluşmaları sağlanmakta.
Türk resminin özgün örneklerine yer veren
Galeri, yurtdışında gerçekleştirdiği sergiler ile de
adından söz ettiriyor. Galeri çalışmalarını, “Sanatın
yaşamdaki önemine özen gösterilmesi” prensibi
doğrultusunda özverili bir şekilde sürdürüyor.

Tel: 0312 440 4324
Adres: Yıldız Mah. 4. Cad. 724. Sok. No:2/1
Çankaya
Web: www.vartgallery.com
ASKİ Spor Salonu  
Ankara’da İvedik-Karşıyaka mevkiinde bulunan
ASKİ Spor Salonu, spor etkinliklerinin yanı sıra
önemli sanatsal gösteri ve konserlere de sahne
oluyor. 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası
için yapılan 6.000 kişilik salon Ankaragücü’nün
basketbol maçlarında, çeşitli müsabakalarda ve
kongrelerde kullanılıyor.

Tel: 0312 396 3188
Adres: İvedik, Yenimahalle
Web: www.askispor.org.tr
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu AKM 
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu,
Atatürk’ün direktifleriyle 1931 yılında kurulan Türk
Tarih Kurumu ve 1932 yılında kurulan Türk Dil
Kurumu’na Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk
Kültür Merkezi’nin ilavesiyle kamu tüzel kişiliğine
sahip olarak 1983 yılında kurulmuştur.
1983 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek
Kurumu bünyesinde kurulan Atatürk Kültür
Merkezi, Türk kültürü üzerine, araştırma, yayın,
tanıtım, teşvik ve ödüllendirme faaliyetlerini
yürütmektedir.

Tel: 0312 284 3418
Adres: Ziyabey Caddesi No:19 Balgat
Web: www.akmb.gov.tr
Atlas Sanat Galerisi 
Atlas Sanat Galerisi 29 Ağustos 2005 tarihinde
Ankara’da Bâlâ Atalay tarafından kuruldu.
Galeri mekanı olarak seçilen ve sivil mimarlık
yapıtlarının önemli örneklerinden biri olarak
bilinen Cinnah 19 apartmanı, çok amaçlı sanatsal
etkinlikler için duvar ve ışık düzeniyle yeniden
kurgulandı. İç düzenlemede geniş bir sergileme
salonunun yanı sıra, iki küçük sergi salonu,
çalışma, koleksiyon odaları ve servis mekanlarıyla
modern bir görünüm elde edildi.
Atlas Sanat Galerisi; resim, heykel, video sanatı,
dijital sanat, seramik ve enstalasyon gibi sanatın
farklı disiplinlerinden iyi örneklerin izleyicilerle
buluşturulmasını amaçlıyor.

Tel: 0312 468 5904
Adres: Cinnah Caddesi No:19/1 Çankaya
Web: www.atlassanat.com
Aysel Gözübüyük Sanat Evi – AGSANAT 
1999 yılında kurulan Sanat Evi, Ressam Aysel
Gözübüyük’ün eserleri yanı sıra çeşitli sanatçıların
eserlerine ve karma sergilere de ev sahipliği
yapıyor. Bir yandan profesyonel sanatçıların
sergilerine yer veren AGSANAT, diğer yandan
da disiplinlerarası çalışan genç sanatçıların
tanınmasına destek oluyor.

Tel: 0312 241 0695
Adres: Alacaatlı Mah. 5052 Sok. No:11 Alacaatlı
Web: www.ayselgozubuyuk.com
Başkent Üniversitesi Galerisi  
Galeri Başkent, Başkent Üniversitesi Kampüsü
Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi içerisinde
yer almaktadır. Genellikle Başkent Üniversitesi
Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin
eserleri, burada sergilenmektedir.

Tel: 0312 246 6635
Adres: Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü
Eskişehir Yolu 20. km Bağlıca
Web: www.gsf.baskent.edu.tr
Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi 
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi içerisinde yer
alan sanat galerisi çeşitli sanatçıların sergileri yanı
sıra mini konserlere ve söyleşilere de ev sahipliği
yapıyor.

Tel: 0312 266 4472
Adres: Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Bilkent
Web: www.library.bilkent.edu.tr
Cemil Meriç Kültür ve Kongre Merkezi  
Cemil Meriç Kültür ve Kongre Merkezi, Altındağ
Belediyesi’ne bağlı olarak kültür sanat hizmetlerine
devam ediyor.

Tel: 0312 351 8863
Adres: Başpınar Mah. 1110 Sok. No:2 Altındağ
Web: www.altindag.bel.tr
Cemil Meriç Kültür ve Kongre Merkezi
29
Cer Modern Sanatlar Merkezi  
Ankara 2010 yılında, cer atölyelerinin
restorasyonu ile dünya standartlarında bir sanat
merkezine kavuştu. Ankara’nın gözbebeği merkez;
dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini sergiliyor,
önemli söyleşi ve organizasyonlara ev sahipliği
yapıyor ve Ankaralıları eşsiz seslerle buluşturuyor.
Cer Modern, 370 kişilik konferans salonu, 600
metrekarelik resepsiyon alanı, 11.500 metrekare
alanda yer alan süreli sergi galerileri, fotoğraf
galerisi, müze mağazası, simültane tercüme
odaları, konferans, çok amaçlı salon, kafe ve
heykel park alanıyla sanatsal çeşitliliğe ev sahipliği
yapıyor.

Tel: 0312 310 0000
Adres: Altınsoy Cad. No:3 Sıhhiye
Web: www.cermodern.org
Congresium Ankara  
Ankara’da büyük çaplı organizasyonların adresi
olan Congresium, gelişmiş mimarisi ile öne çıkıyor.
Etkinlik ve organizasyonlara başarıyla ev sahipliği
yapmak için tasarlanan merkez, “mükemmel” ve
“devasa” kavramlarını buluşturan mimari estetiği,
gelişmiş teknolojik altyapı ile birleştiriyor.
Her ihtiyaca cevap verecek çözümlerle donatılan
80 bin metrekarelik kullanım alanı, 10 bin
metrekarelik fuar ve sergi salonları ile dev
organizasyonlara ev sahipliği yapan Congresium,
dünyanın ve Türkiye’nin dev seslerine sahne
olması ile dikkat çekiyor.

Tel: 0312 285 0385
Adres: Söğütözü Caddesi No:1/A Çankaya
Web: www.congresium.com
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi
Türkiye’de pek çok ilke imza atan Çankaya
Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Yaşar Kemal
Konferans Salonu ve Gülten Akın Konferans
Salonu olmak üzere 2 adet konferans salonuna,
Abidin Dino, Osman Hamdi Bey, Eren Eyüboğlu,
Füreyya Koral ve Fikret Mualla Sergi Salonları
olmak üzere 5 adet sergi salonu ile 1 adet video
art odasına sahip. Merkez yerel ve uluslararası
etkinlikler, konserler, resim, fotoğraf ve heykel
sergilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Tel: 0312 468 2105
Adres: Kenndy Cad. No:4 Kavaklıdere Çankaya
Web: www.csm.cankaya.bel.tr
Çankaya Belediyesi Galeri Çankaya
Galeri Çankaya, Çankaya’nın kalbi Kızılay’ın
en işlek caddelerinden Ziya Gökalp Caddesi
üzerinde olması ve Çankaya Belediyesi’nin merkez
binasında yer alması nedeniyle kısa zamanda
Ankaralıların uğrak yeri haline gelmiştir.
Kızılay’da yer alan bu sanat evi, 1 Temmuz 2013
tarihinde Galeri Uray adıyla sanatseverlerin
hizmetine sunulmuştur. 2015 yılı itibariyle Galeri
Uray adı, Galeri Çankaya olarak değiştirilmiştir ve
bu şekilde hizmet vermeye devam etmektedir.

Tel: 0312 458 8900
Adres: Çankaya Belediyesi Hizmet Binası Ziya
Gökalp Cad. No:11 Kızılay
Web: www.cankaya.bel.tr/pages/327/GALERICANKAYA
Çankaya Belediyesi Galeri Çankaya
33
Çankaya Belediyesi Galeri Kara 
Çankaya Belediyesi’nin sanat merkezlerinden
biri olan ve 2010 yılında açılan Galeri Kara,
Kızılay’da bulunmaktadır. Ankara’nın merkezinde
sanatseverlere hizmet veren Galeri Kara; sosyal
ve kültürel çeşitliliği arttırma, sanatı toplumun
her kesimiyle buluşmturma amacındadır. Bir çok
sergiye ev sahipliği yapan ve farklı sanatçıları
ağırlayan Galeri Kara’da zaman zaman uluslararası
sergiler de düzenlenmektedir.

Tel: 0312 433 1235
Adres: Mithatpaşa Cad. No: 48 Kızılay
Web: www.cankaya.bel.tr/pages/328/GALERIKARA
Danıştay Konferans Salonu
Eskişehir Yolu üzerinde bulunan Danıştay
Konferans Salonu’nda Danıştay’ın Kuruluş
Yıldönümü gibi özel günlerde törenler
düzenlenmekte, Danıştay Başkanlığı tarafından
düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yapılmaktadır.

Tel: 0312 425 9914
Adres: Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı No:
149 Eskişehir Yolu 10. Km Çankaya
Web: www.danistay.gov.tr
Danıştay Konferans Salonu
35
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonu
Kamu kurumları konferans salonları ile de hizmet
veriyor.

Tel: 0312 454 5454
Adres: İnönü Bulvarı Devlet Mah. No:16 Yücetepe
Web: www.dsi.gov.tr
Galeri Akdeniz
Ankara’daki sanat galerinden olan Galeri Akdeniz,
Kasım 1983 tarihinde Akdeniz Grafik adıyla
kurulmuştur. Sanatçı ve koleksiyonerlere konsinye
resim sunan Galeri Akdeniz, Ankara ve İstanbul
gibi yerlerde yeni açılacak olan galerilere sergi
hazırlanmasında sanatçılara ve galeri sahiplerine
yardımcı olmuştur. 1983 yılından 2001 yılına
kadar konsinye ve karma sergilere ev sahipliği
yapan Galeri, 2001 yılından itibaren başladığı
periyodik sergiler ve etkinlikler ile Ankara sanat
yaşamına farklı bir boyut getirmeyi amaçlıyor.

Tel: 0312 441 2999
Adres: Tagore Cad. 720 Sok. Şahinler Sit. B Blok
No:5/B Yıldız
Web: www.galeriakdeniz.com
Galeri Nev
1984 yılında kurulan Galeri Nev, Türkiye’nin en
köklü sanat galerilerinden biri. Kuruluşundan
bugüne 300’e yakın sergiye ev sahipliği yapan
Galeri Nev, Türkiye’de zengin sanat üretimine
karşın sınırlı kalan sanat tarihine ve sanat
eleştirisine kuramsal yaklaşım geliştirmeyi
de sorumluluk olarak görüyor. Galeri Nev
2014 yılında, George Orwell’ın “1984”ünden
esinlenerek, romanın distopik teması ve galeri
tarihine hükmeden ütopyanın karşılaştırıldığı sergi
ile otuzuncu yılını kutladı.

Tel:0312 437 9390
Adres: Gezegen Sokak No: 5 Gaziosmanpaşa
Web: www.galerinev.com
Galeri Siyah Beyaz   
Kurulması 1980’lerde Paris’te tasarlanan Galeri,
1984’te hayata geçiyor. Kurulduğu günden
itibaren kendisini, nitelikli sanat tarafında
konumlandıran Galeri, genç sanatçıların deneysel
eğilimlerine kucak açmasıyla dikkat çekiyor. Galeri
Siyah Beyaz 1994 yılında, L’AFAA (L’Association
Française D’Action Artistique) ile birlikte Artist
Residence (Res-Artis) programında, kurucu
üye olarak yer aldı. 30 yılda 500’e yakın sergi
gerçekleştiren Galeri, Berlin, Kopenhag, New
York, Cannes, Paris, Aalborg ve Stockholm’de
sergiler düzenledi, fuarlara katıldı. 1992 yılında
Siyah Beyaz’a, Siyah Beyaz Özel Şeyler de katıldı.
1994 yılında mekanın iki kat olmasıyla aynı adrese
taşınan Özel Şeyler Türkiye’nin ilk tasarım ve takı
galerisi olma özelliğine de sahiptir.

Tel: 0312 428 2641
Adres: Kavaklıdere Sokak No:3/1-2 Çankaya
Web: www.galerisiyahbeyaz.com
Galeri Soyut 
1983 Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi
Resim Bölümü, Heykel Ana Sanat Dalı mezunu
Memet Subaşı’nın kuruculuğunu yaptığı Galeri
Soyut, Eylül 1990’da Ankara – Kızılay’daki ilk
yerinde sanatsal faaliyetlerine başladı. Daha
sonra Çankaya’daki ikinci yer, 24 Kasım 2004’te
sanat ortamına katıldı. Bir süre her iki galeride de
düzenli olarak etkinliklere devam edildi. 2006’dan
itibaren Kızılay’daki galerinin faaliyetine son verildi.
Çankaya’daki galeri mekanında ise kesintisiz
etkinlikler devam etmektedir. Yılda ortalama 40
kişisel veya projeli karma etkinliğe ev sahipliği
yapan Galeri Soyut, genç sanatçıları desteklemesi
ile de dikkat çekiyor.

Tel: 0312 438 8670
Adres: Yıldızevler Mah. Tagore Cad. Şehit Mustafa
Doğan Sokak No:82/A-B Yıldız – Çankaya
Web: www.galerisoyut.com.tr
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu 
Tel: 0312 202 3000
Adres: Emniyet Mah. Taç Sok. No: 3 Etiler
Web: www.pharmacy.gazi.edu.tr
Gözde Sanat Galerisi  
Galeri ilk önce birkaç ortakla “Görece” olarak
1995 yılında sanat dünyasına adım atmış, ancak
kısa süren bu ortaklıktan sonra daha aktif olarak
1996 yılının Eylül ayında faaliyete başlamıştır.
Gözde Sanat Galerisi açıldığı ilk yıllardan bu
yana sergi programlarında, uzun yıllarını sanata
adamış birçok değerli sanatçıya yer verirken, aynı
zamanda gelecek vadeden genç yeteneklerin
sergilerini açarak sanat dünyasına sunmayı,
onlara birçok açıdan destek vermeyi prensip
haline getirmiştir. 10 yılda 20 sanatçı kataloğu
yayınlayan Galeri, şiir günlerine, seramik ve heykel
sanatçılarının eserlerine de yer vermektedir.

Tel: 0312 442 1131
Adres: Portakal Çiçeği Vadisi Kuzgun Sok. No:
74/A Aşağı Ayrancı
Web: www.gozdesanat.com
Hacettepe Üniversitesi Ahmet Göğüş Sanat Galerisi
Hacettepe Üniversitesi bünyesinde bulunan ve
Sıhhiye Yerleşkesi’nde yer alan Ahmet Göğüş
Sanat Galerisi; 200 metrekarelik sergi salonu,
700 kişilik fuaye alanı ile hizmet vermektedir.
Sanatçıların kullanımı için açık deponun da
bulunduğu sanat galerisinde, zaman zaman çeşitli
sergiler düzenlenmektedir.

Tel: 0312 305 2378
Adres: Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi
Çankaya
Web: www.kulturmerkezi.hacettepe.edu.tr
Hacettepe Üniversitesi Ahmet Göğüş Sanat Galerisi
Altındağ Belediyesi tarafından restore edilerek
sanatseverlerin yeni buluşma noktası haline gelen
Hamamönü Sanat Sokağı, Sergi Salonu ile de
çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Tel: 0312 324 4317
Adres: Hacettepe Mah. Mehmet Akif Ersoy Sok.
Altındağ
Web: www.altindag.bel.tr
İMO Kongre ve Kültür Merkezi 
İnşaat Mühendisleri Odası’nda yer alan kongre
ve kültür merkezi, 3 ayrı salon ve fuayelerden
oluşmaktadır. Ana salon (Teoman Öztürk) çok
amaçlı hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır.
Toplantıları desteklemek amacıyla tüm salonlar
da görsel sunu sistemleri mevcuttur. Mümkün
olan son teknolojilerin kullanıldığı yapıda, kapalı
devre televizyon sistemi, yangın ihbar ve anons
sistemi, kablosuz internet bağlantısı, ana salon
etkinliklerinin yayınlandığı fuaye alanlarında
plazma TV`ler ile kongre merkezi genelinde
merkezi müzik yayın sistemleri vardır.

Tel: 0312 294 3000
Adres: Necatibey Caddesi No: 57 Kızılay
Web: www.imo.org.tr
Karayolları Genel Müdürlüğü Konferans Salonu
Tel: 0312 415 7000
Adres: İnönü Bulvarı No:14 Yücetepe
Web: www.kgm.gov.tr
Kent Sanat Galerisi 
2014 yılının Ocak ayında karar alınıp, sekiz ay
sonra hayata geçirilen Kent Sanat Galeri kapılarını
sanatçılara ve sanatseverlere açmıştır. Galeride,
şimdiye kadar alışılagelmiş galericilik anlayışının
dışına çıkmak ve yalnızca sergilerle kalmayıp,
konusu sanattan geçen her alanda etkinlikler
düzenlemek hedeflenmektedir
Galeride küçük yaş gruplarından başlayıp üst yaş
sınırı olmadan, sanatla uğraşmak isteyen herkese
hitap edecek atölye dersleri de verilmektedir.

Tel: 0312 439 2022
Adres: Turan Güneş Bulvarı Hilal Mah. 701. Sok.
No: 20/B Yıldız
Web: www.kentsanatgaleri.com
Kocatepe Kültür Merkezi 
Kocatepe Cami’nin yanında yer alan bu kültür
merkezi, çeşitli toplantılara ve etkinliklere ev
sahipliği yapmaktadır. Merkezi konumu ulaşım
açısından büyük kolaylık sağlamaktadır.

Tel: 0312 419 8896
Adres: Kocatepe Camii Mithatpaşa Cad. No: 76
Çankaya
Kore Kültür Merkezi  
Kore Kültür Merkezi, Kore ve Türkiye arasındaki
kültür alışverişini güçlendirmek için 13 Ekim 2011
tarihinde Kore Hükümetine bağlı olarak Türkiye’nin
başkenti Ankara’da kurulmuş olan bir devlet
kurumudur.
Kore Kültür Merkezi; sergi salonu, gösteri
salonu, sınıflar, seminer odaları, kütüphane,
eğitim danışmanlığı odası, kafeterya, Taekwondo
salonunu bulundurmakta ve ziyaretçilere çeşitli
sergiler, gösteriler, etkinlikler, dersler, Kore’de
eğitim hakkında bilgiler gibi sundukları aracılığıyla
Kore kültürünün özünü sergilemektedir.

Tel: 0312 468 3050
Adres: Paris Caddesi No: 74 Kavaklıdere
Web: www.tr.korean-culture.org/tr
Kore Kültür Merkezi
49
Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi     
Etimesgut Belediyesi’nin bir kültür hizmeti olan
Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi,, 800 kişilik
konferans salonuna, 1000 kişilik çok amaçlı
salona, 3700 kişilik açık hava tiyatroya ve 500
kişilik sergi salonuna sahip. Geniş sergi ve fuaye
alanına sahip merkez sosyal, kültürel ve sanatsal
etkinliklerin adresi haline gelmiş durumda.

Tel: 0312 244 1000
Adres: Ayyıldız Mah. 1815. Cad. Etimegut
Web: www.etimesgut.bel.tr
Krişna Sanat Merkezi  
2003 yılında hizmete giren Krişna Sanat Merkezi,
pek çok sergiye ev sahipliği yapmış, Ankaralı
sanatçıların ve sanatseverlerin buluşma noktası
haline gelmiştir.

Tel: 0312 418 0253
Adres: Kennedy Cad. No: 29/3 Kavaklıdere
Web: www.krisnasanat.com
Mamak Kültür Merkezi
Mamak Kültür Merkezi bünyesinde çocuklarımızı
geleceğe hazırlayan ve sayısı 12’yi bulan Bilgi
Evleri ile kadınların sosyal ve ekonomik hayatın
içinde aktif olmalarını amaçlayan Mamak
Dayanışma Merkezi (MDM)de yer alıyor.
Aynı zamanda Kültür Bakanlığı Devlet Tiyatroları
resmi sahneleri arasında bulunan tiyatro sahneleri,
sergi ve konser salonları, bilgisayar donanımlı
büyük bir kütüphanenin de yer aldığı Mamak
Kültür Merkezi, sanatsever başkentlilerin uğrak
noktalarından biri olarak, bu alandaki önemli bir
boşluğu dolduruyor.

Tel: 0312 363 8475
Adres: Demirlibahçe Mah. Talatpaşa Bulvarı
No:167 Dikimevi
Web: www.mamak.bel.tr
MEB Şura Salonu 
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Salon, 1200 kişilik
kapasitesiyle önemli etkinliklerin ve ses getiren
konserlerin merkezi olarak öne çıkıyor.

Tel: 0312 413 3850
Adres: MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Kampüsü K Blok Beşevler
Web: www.dhgm.gov.tr
Milli Kütüphane Başkanlığı Konferans Salonları
Milli Kütüphane’de yer alan 2 adet konferans
salonu ve 300 metrekarelik sergi salonu, kültürü
ve sanatı bir araya getiriyor. Salonlar, kamu kurum
ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin etkinlikleri
için tahsis edilebiliyor. 385 kişi kapasiteli
konferans salonu, 120 kişi kapasiteli Yunus Emre
Toplantı Salonu ve 300 metrekarelik sergi salonu
ziyaretçilere hizmet veriyor.

Tel: 0312 212 6200
Adres: Bahçelievler Son Durak Çankaya
Web: www.mkutup.gov.tr
Milli Piyango Talih Kuşu Sanat Galerisi
Düzenlediği piyangolar ile binlerce insanı
sevindiren Milli Piyango, 1 Ağustos 1984 yılında
hizmete açılan sanat galerisi ile de sanatseverleri
mutlu ediyor.

Tel: 0312 418 1129
Adres: Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:4 Kızılay
Web: www.millipiyango.gov.tr
Mustafa Ayaz Müzesi Sanat Galerisi 
Mustafa Ayaz Müzesi giriş katında yer alan
Mustafa Ayaz Sanat Galerisi, 2007 yılında Mustafa
Ayaz’ın resim sergisiyle açılmıştır. Galeri, çağdaş
plastik sanatların gelişmesi yolunda, yerli ve
yabancı sanatçılara yönelik periyodik sergiler ve
farklı sanatsal etkinlikler düzenleyerek, sanatı
Ankaralılarla buluşturmayı hedeflemektedir.

Tel: 0312 285 8998
Adres: Ziyabey Cad. No:25 Balgat
Web: www.mustafaayazmuzesi.com
MTA Genel Müdürlüğü Toplantı Salonları 
Tabiat Tarihi Müzesi ile dikkat çeken Maden Tetkik
ve Arama Genel Müdürlüğü, konferans salonları
ile de bilim, kültür ve sanata hizmet ediyor. MTA
Genel Müdürlüğü bünyesinde 509 kişi kapasiteli
Sadrettin Alpan Salonu, 200 kişi kapasiteli İhsan
Ruhi Berent Salonu ve 56 kişi kapasiteli İhsan
Ketin Salonu bulunuyor.

Tel: 0312 201 1000
Adres: Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı
No:139 Çankaya
Web: www.mta.gov.tr
Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi 
Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet’in adını
taşıyan Merkez, 33 bin metrekare kullanım alanına
sahip ve önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Yapımına 2008 yılında başlanan merkezde;
1600 kişilik çok amaçlı salon, 400 kişilik Yıldız
Kenter Tiyatro Salonu, Hikmet Çetinkaya ve Bedri
Koraman Sergi Salonları, 100 kişilik seminer
salonu, 250 kişi kapasiteli nikah salonu ve 350
kişilik kafeterya bulunmaktadır.

Tel: 0312 344 0898
Adres: Mehmet Akif Ersoy Mah. Bağdat Cad. No:
50 Yenimahalle
Web: www.nazimhikmet.yenimahalle.bel.tr
Necip Fazıl Kültür Merkezi
2008 yılında Gülpınar Mahallesinde hizmete
giren merkez, ölümünün 25. yıldönümü nedeni
ile değerli yazar ve şair Necip Fazıl Kısakürek’in
anısına ithaf edilmiştir. 15.000 m2’lik arazi
üzerine inşaatı gerçekleştirilen merkez 5.000 m2
büyüklüğündedir. Ankara’nın en eski ilçelerinden
Altındağ’da faaliyet gösteren galeri,1000 kişi
kapasiteli konferans salonu; 250 kişilik restoranı,
3 ayrı fuayesi ve modern bir tesiste olması
gereken her türlü alt yapıya sahip olmasıyla dikkat
çekmektedir.

Tel: 0312 339 1077
Adres: Gülpınar Mah. 166. Cad. No: 60 Altındağ
Web: www.altindag.bel.tr
Necip Fazıl Kültür Merkezi
59
Necmettin Erbakan Kongre Merkezi 
Bin kişilik kapasiteye sahip Merkez, Mamak
Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteriyor.
2015 yılında açılan bin kişi kapasiteli kongre
merkezi Kadınlar Günü, okulların yıl sonu
gösterileri ve yarışmaları, tiyatro, söyleşi, eğitim
semineri ve konferans gibi birçok etkinliğe ev
sahipliği yapıyor.

Adres: Mehtap Mah. Mamak Caddesi 76/A
Mamak
Web: www.mamak.bel.tr
Nurol Sanat Galerisi
Nurol Eğitim Kültür ve Spor Vakfı bünyesinde 2002
tarihinde Ankara kültür ve sanat hayatına katkı
sağlamak amacıyla kapılarını açan Galeri, Ankara’lı
sanatseverlere Kavaklıdere’deki salonunda hizmet
vermektedir. Her sezon ortalama sekiz sergi
programı gerçekleştiren Galeri; söyleşi, imza ve
tanıtım günleri ile de öne öne çıkıyor.

Tel: 0312 468 8670
Adres: Gelincik Sok. No: 2/2 Kavaklıdere
Web: www.nurolsanat.com
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampüsü içerisinde
yer alan Merkez’de, dokuz salon, iki fuaye
ve bir yemek salonu bulunuyor. ODTÜ Kültür
ve Kongre Merkezi (KKM) her türlü ulusal ve
uluslararası kongre, seminer, toplantı, konferans
ve kültürel etkinliğin düzenlenmesine olanak
sağlayacak mekansal ve teknik altyapıya sahip.
Dışarıdan hizmet almadan tüm işleyişini kendi
içinde sağlayabilen Kültür ve Kongre Merkezi,
ODTÜ yerleşkesinin zengin olanaklarından da
yararlanıyor.

Tel: 0312 210 4151
Adres: ODTÜ Üniversiteler Mah. Dumlupınar
Bulvarı No:1 Çankaya
Web: www.kkm.metu.edu.tr
SEPA Sanat Galerisi
Öncü mühendislik ve müşavirlik firmalarından biri
olan SEPA’nın 25. kuruluş yıldönümünde, 2014
yılında kurulan Sepa Sanat Galerisi, Ankara’da
plastik sanatlar zevkini geliştirmeyi ve yaymayı
kendine misyon edinmiş genç galerilerden.
Ankara’da klasik ve çağdaş sanatı; sanatseverler
ve koleksiyonerlerle buluşturmak amacıyla kurulan
galeri ayrıca, atölyelerinde genç sanatçılara ve
öğrencilere çalışma imkanı sunuyor.

Tel: 0312 473 0647
Adres: Mutlukent Mah. 2074 Sok. No:6/B Ümitköy
Web: www.sepasanat.com
TBMM Mustafa Necati Kültür Evi 
2008 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne
devredilen Kültür Evi, 1920’li yıllarda Başkent
Ankara’da gelişen yeni bir yaşam biçiminin
mekânsal çözümlenmesi açısından, ayrıca
dönemine özgü tasarım ilkeleri, malzeme kullanımı
ve yapım tekniği açısından somut bir örnek olarak
öne çıkyor.“Erken Cumhuriyet Dönemi” olarak
anılan bir mimari anlayışın ürünü olan Kültür
Evi’nin birçok ögesi, (saçak altı, çatı penceresinde
kemer kullanımı, payandaların taşıdığı balkon
biçimlemesi v.b.) ulusal mimarlık dönemi
yapılarında görülen ortak özelliklere sahip.

Tel: 0312 431 0451 – 0312 431 1451
Adres: Mithat Paşa Caddesi No.35 Kızılay
T.C. Devlet Demiryolları Müzesi Sanat Galerisi   
TCDD’nin tarihini yaşatmak, sanata ve sanatçıya
katkıda bulunmak sorumluluğuyla önem verilen
TCDD Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi yakın
tarihimize ışık tutan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve
TCDD’nin kuruluş yıllarında kullanılmış orijinal
eserlerin sergilendiği müzelerden biridir.

Tel: 0312 309 0515
Adres: Talatpaşa Bulvarı Ankara Gar yanı
Web: www.tcdd.gov.tr
T.C. Dışişleri Bakanlığı Paza Çokgür Ilıcak Sanat Galerisi
Dışişleri Bakanlığı binasında yer alan Galeri, birçok
sanatçıya ve karma sergiye ev sahipliği yaparak
hizmet ediyor.

Tel: 0312 292 2311
Adres: Dışişleri Bakanlığı Ek Bina B-1 Girişi Balgat
Web: www.mfa.gov.tr
TESK Sanat Galerisi 
Türkiye’nin en köklü sivil toplum örgütlerinden olan
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu,
sanatın da yanında. Galeri, Ankara’nın kalbi
Kızılay’da sanatseverleri bekliyor.

Tel: 0312 418 3269
Adres: Tunus Caddesi Nu: 4 Bakanlıklar
Web: www.tesk.org.tr
TESK Sanat Galerisi
Türkiye Kalkınma Bankası Sanat Galerisi 
Kalkınma Bankası bünyesinde hizmet veren Galeri,
çeşitli sanatçıların eserlerine Kızılay’da erişim
imkanı sağlaması ile dikkat çekiyor.

Tel: 0312 417 5318
Adres: İzmir Caddesi No: 35 Kızılay
Web: www.kalkinma.com.tr
Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Konferans Salonu
Konferans Salonu TODAİE’nin Yücetepe’de yer
alan binasında.

Tel: 0312 231 7360
Adres: 85. Cad. Yücetepe
Web: www.todaie.edu.tr
Valör Sanat Galerisi  
Valör Sanat Galerisi 1991 yılında Ankara’da
kurulmuştur. Elektrik Yüksek Mühendisi Serdar
Kaya’nın özel koleksiyonunu korumak ve
değerlendirmek amacıyla kurulan galeri, genellikle
satın aldığı eserlerin satışını yapmaktadır.
Sanatseverlerle yakın ilişki kurmak, yeni
yeteneklere şans tanıyarak önlerini açmak,
sanatçıları anmak ve sanata karşı büyük katkıları
için sanatçılara teşekkür etmek gibi çeşitli
amaçlarla sergiler düzenlemektedir.

Tel: 0312 442 0072
Adres: 4. Cad. Şehit Mustafa Doğan Sok. No:
84/B Çankaya
Web: www.valorsanat.com
Vakıfbank Ankara Genel Müdürlük Sanat Galerisi
Galeri, Vakıflar Bankası’nın Ankara Genel
Müdürlüğü binasında kültür hizmetlerine devam
ediyor.

Tel: 0312 455 7575
Adres: Atatürk Bulvarı No: 207 Kavaklıdere
Yargıtay Başkanlığı Konferans Salonu 
Yargıtay Başkanlığı binasında hizmet
veren salonda hukuk üzerine etkinlikler
düzenlenmektedir.

Tel: 0312 416 1000
Adres: Vekaletler Cad. No:1 Bakanlıklar
Web: www.yargitay.gov.tr
Yunus Emre Kültür Merkezi
Yunus Emre Kültür Merkezi Konferans Salonu,
tiyatro salonu ve fuaye alanları ile kültür ve
sanata hizmet etmek amacıyla dizayn edilip
düzenlenmiştir. Salonların ses düzeni, ışık düzeni,
program kaydedici cihazı, projeksiyon cihazı ve
perdesi mevcuttur. Bina engelli erişime uygun
olarak tasarlanmıştır.

Tel: 0312 317 7584
Adres: Dışkapı SSK Hastanesi Yanı Babaharman
Parkı İçi Dışkapı
Web: www.altindag.bel.tr
Ziraat Bankası Kuğulu Sanat Galerisi 
Bankacılık alanında hizmet sunan Türkiye
Cumhuriyeti Ziraat Bankası, kültür ve sanata
destek vermeyi de ihmal etmiyor. 2002 yılının Mart
ayında hizmete giren galeride bir sergi döneminde
yaklaşık 12 sergi açılmaktadır.

Tel: 0312 466 0540
Adres: Tunalı Hilmi Cad. No:104 Kavaklıdere
Web: www.ziraatbank.com.tr/tr/Bankamiz/
KulturSanat
Ziraat Bankası Mithatpaşa Sanat Galerisi
“Sanata Destek Bir Ziraat Geleneğidir” sloganıyla
sanata destek veren Banka’nın, Ankara’da ikinci
sanat adresi; Mithatpaşa Sanat Galerisi.

Tel: 0312 417 8458
Adres: Mithatpaşa Caddesi No:64 Kızılay
Web: www.ziraatbank.com.tr/tr/Bankamiz/
KulturSanat
Ankara Kalkınma Ajansı yayınlarından alınmıştır.
Ankara’da Bulunan Kültür Ve Sanat Kurumları

Ankara’da Bulunan Devlet Tiyatroları Sahneleri

Akün Sahnesi 
1975-2002 yılları arasında Ankara Atatürk Bulvarı
227 numaralı binada hizmet veren, bir dönem
Ankara’nın en büyük sineması olma özelliği
taşıyan ve Ankara’nın sembollerinden biri olarak
kabul edilen sinema salonuydu. Akün Sineması,
Devlet Tiyatrolarına devredilmiştir ve günümüzde
2003 yılında başlatılan proje ile “Akün Sahnesi”
olarak tiyatro severlere 361 koltuk sayısı ile hizmet
vermektedir.
Tel: 0312 427 1971
Adres: Remzi Oğuz Arık Mah. Atatürk Bulvarı
No: 227 Çankaya / Ankara
biletsatis@dtgm.gov.tr
Web: www.devtiyatro.gov.tr
Altındağ Tiyatrosu 
27.03.1964 tarihinde açılan tiyatro 307 koltuk
sayısı ile tiyatro severlerle buluşmaktadır. Ankara
Devlet Tiyatrosu’nun ufak sahnelerinden biridir.
Klasik çerçeve sahneye sahip tiyatronun tek
seviyede seyirci kapasitesi vardır.
Merkeze uzak kalmasına rağmen ego otobüsleri ile
kolay ulaşımın mümkün olduğu Altındağ Tiyatrosu,
turne oyunlarına sık sık ev sahipliği yapmaktadır.
Telefon: 0312 316 5902
Adres: Plevne Mah. Babür Cad. No: 40 Altındağ /
Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
Büyük Tiyatro
Bir sergievi olarak inşa edilen binanın sonradan
opera salonuna dönüştürülmesi ile ortaya çıkan ve
Ankara Opera Sahnesi olarak da bilinen sahne; 1
Ekim 1948’de Devlet Tiyatroları’nın temsillerine de
açılmıştır. Devlet Opera ve Balesi’ne ait olan sahne
iki kurum tarafından dönüşümlü olarak kullanılır.
Salon klasik bir iç tasarıma sahiptir, sahne ise
proscenium şeklindedir. Sahnenin önünde orkestra
için bir bölüm bulunmaktadır. Tiyatro temsillerinde
tiyatro çukuru kapatılarak ön sahne olarak
kullanılır.
Balkonlu ve localı oturma düzeni, 595 oturma
kapasitesi ile Ankara’da yer alan en büyük
tiyatro sahnesidir. Burada sahnelenen oyunlar da
genellikle dekor ve oyuncu sayısı itibarıyla büyük
oyunlar olarak dikkat çekmektedir.
Telefon: 0312 324 6801
Adres: Atatürk Bulvarı No:50 Ulus/Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
Çayyolu Tiyatrosu Cüneyt Gökçer Sahnesi
11.04.2006 tarihinde kurulan tiyatro, 531 seyirci
kapasitesi ile hizmet vermektedir. Tiyatronun
büyük sahnelerinden biridir. Modern bir binaya
sahip sahnenin, iki seviyeli seyirci bölümü
bulunmaktadır. Birinci seviye sahne ile aynı hizada
olup bir çeşit paravanla sahneden ayrılmaktadır.
Çayyolu’nda bulunan Arcadium alışveriş
merkezinin hemen arkasında yer alan sahne,
Çayyolu metrosunun son durağından kısa bir
yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Ankara’nın
en iyi sahnelerinden birisidir. Tüm koltuklar sahneyi
iyi gördüğü için yer dezavantajı minimumdur.
Aynı zamanda otoparkının olması park sorununun
önüne geçmektedir.
Telefon: 0312 240 0091
Adres: 35. Cadde Arcadium AVM Arkası
Çayyolu/Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi
4 Nisan 1990’da açılmıştır. Deneysel tiyatro
amacıyla açılan sahnede Almanya’dan gelen Ruhr
Tiyatrosu Jean-Paul Sartre’ın “Mezarsız Ölüler”
oyununu sergilemiştir. En ufak sahnelerden
biri olan tiyatronun koltuk sayısı 109’dur.
Bir çeşit minik amfi tiyatroyu andırır. İrfan
Şahinbaş sahnesinde, karşılıklı oturma düzeni
dikkat çekmektedir. Oyun izleyicilerin ortasında
oynanmakta ve bu açıdan, her türlü yenilikçi ve
farklı rejiye ev sahipliği yapabilmektedir.
Telefon: 0312 397 3024
Adres: Macun Mahallesi 177. Cadde Macunköy/
Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
Küçük Tiyatro
Küçük Tiyatro 1 Ekim 1949 ilk açılan
sahnelerdendir. Orta boy bir sahnedir. İç tasarımı
klasiktir. Giriş ve balkon olmak üzere iki seviyede
seyirci alınmaktadır. Sahnesi proscenium olsa da
ayrıca ufak bir de apronu bulunmakta ve ön sahne
görevi görmektedir.
467 koltuk bulunan tiyatroda sahne akustiği tek
kelimeyle mükemmeldir. Konumu itibarıyla da
merkezi bir noktada yer alması, ulaşım açısından
Küçük Tiyatro’nun en büyük artılarındandır.
Telefon: 0312 311 1169
Adres: İstiklal Cad. Çirmen Sokak Vakıf Apt. No:8
Ulus/Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Muhsin Ertuğrul Tiyatro Sahnesi, alt katı 238,
loca katı 50 olmak üzere toplam 288 koltuk
kapasitelidir ve Ankara Devlet Tiyatrosu’na bağlı
sahnelerden biridir. Orta boy bir salon olan
Muhsin Ertuğrul’da giriş seviyeye ek olarak balkon
bölümü bulunmaktadır. Sahne sistemi proscenium
şeklindedir.
Telefon: 0312 320 2122
Adres: Talatpaşa Bulvarı, No: 167, Mamak Kültür
Merkezi, Dikimevi/Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
Oda Tiyatrosu 
Ankara Ulus’ta bulunan ve Devlet Tiyatroları’ndan
biri olan Oda Tiyatrosu, 60 kişilik seyirci
kapasitesiyle Ankara’nın en küçük sahnelerinden
biridir. Oda Tiyatrosu, Devlet Tiyatroları Genel
Müdürlüğü Binası’ndadır.
Poscenium sahne tipine sahip olan Oda
Tiyatrosu’nda tek seviye seyirci alanı
bulunmaktadır. Adından da anlaşılabileceği üzere
diğer sahnelerden farklı olarak küçük bir sahnesi
ve oturma düzeni mevcuttur.
Telefon: 0312 311 1169
Adres: İstiklal Cad. Çirmen Sokak Vakıf Apt. No:8
Ulus/Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
Stüdyo Sahne 
Devlet Tiyatrolarının Macunköy Sosyal Tesisleri
içerisinde yer alan prova salonunun yeniden
düzenlenmesi ile oluşturulan Stüdyo Sahne
04.01.2008 tarihinde kuruldu. Stüdyo Sahne, her
oyuna göre biçimlendirilebilen ve seyirci oturma
gruplarının da oyunlara göre düzenlenebildiği bir
tiyatrodur.Stüdyo Sahnedeki temsiller için oyundan
bir saat önce Büyük Tiyatro otoparkından hareket
eden seyirci servisi, oyun bitiminde de hareket
noktasına dönüş hizmeti vermektedir.
Telefon: 0312 397 3024
Adres: Macun Mahallesi 177. Cadde Macunköy/
Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
Şinasi Sahnesi
Şinasi sahnesi, Akün’ün hemen arkasında Tunus
caddesi üzerinde yer almaktadır. 490 koltuğa
ev sahipliği yapan bu sahne ulaşımı en rahat
sahnelerin başında gelmektedir. Modern bir
binada orta boy bir salondur. Tek seviyeli izleyici
bölümü bulunmaktadır. Sahnesi proscenium/apron
birleşiminden oluşur.
13 Mart 1988 yılında Yüksel Pazarkaya’nın
“Meliha” adlı oyunuyla açılmıştır. Ankara denince
akla ilk gelen tiyatrolardandır.
Telefon: 0312 467 1744 – 45
Adres: Tunus Cad. No:92 Çankaya / Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
Ziraat Sahnesi  
Ankara Devlet Tiyatrosu, 2015-2016 sezonunda
Ziraat Bankası’nın 198 koltuklu sinema salonunu
tiyatro salonuna dönüştürdü ve Ziraat Sahnesi 22
Ekim 2015 günü ‘Hüzzam’ adlı oyun ile hizmet
vermeye başladı.
Telefon: 0312 311 1436
Adres: Mithatpaşa Caddesi No:64 Kızılay/Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
75. Yıl Sahnesi 
13.10.2009 tarihinde kurulan küçük bir salona
sahip olan 75.Yıl Sahnesi, merkezi bir noktada yer
almaktadır. Tiyatronun, Kültür ve Turizm Bakanlığı
binasının hemen yanında girişi vardır.
Dar bir koridora ve küçük bir sahneye sahip
olmasından dolayı, burada genellikle az oyuncu
kadrosunun olduğu oyunlar oynanmaktadır.
Telefon: 0312 432 2746
Adres: Mithatpaşa Caddesi No:18 Kızılay/Ankara
Web: www.devtiyatro.gov.tr
Ankara Kalkınma Ajansı yayınlarından alınmıştır.
Ankara’da Bulunan Devlet Tiyatroları Sahneleri

Ankara’da Bulunan Özel Tiyatrolar 

Ankara Sanat Tiyatrosu
1963’ten bugüne 53 yıldır perdelerini açıyor.
Türkiye’nin en eski ve en köklü özel tiyatrosu olan
Ankara Sanat Tiyatrosu, 6 Aralık 1963 tarihinde
kurulmuştur. 60’lar Türkiye’sinden bu yana Türk
Tiyatro Tarihine bir mihenk taşı olarak yerleşen
Ankara Sanat Tiyatrosu, yüzlerce oyuncu, yazar,
yönetmen, sahne tasarımcısı, sahne müzikçisi
ve teknisyenini yetiştirmiş bir okuldur. Repertuar
tiyatrosuna ve takım oyunculuğuna dayanan
Ankara Sanat Tiyatrosu, çoğunlukla çağdaş
dünya klasiklerine yer verirken çağdaş ulusal Türk
Tiyatrosuna da büyük önem verdiği gibi yeni Türk
oyun yazarları kuşağının yetişmesine de büyük
katkı sağlamıştır.
Gişe Telefon: 0312 417 7676
Faks: 0312 425 8991
Adres: İzmir Caddesi, Ihlamur Sokak 7/A
Kızılay / Ankara
ast@ast.com.tr
Web: www.ast.com.tr
Ankara Yeni Sahne 
Ankara Yeni Sahne; Tiyatro sanatına gönül vermiş
ve Türkiye’de sanat icra etmenin tüm zorluklarına
rağmen tiyatrolarını ayakta tutmaya çalışan tüm
amatör ve özel tiyatroların çalışma ve temsilleri
için kapılarını sonuna kadar açık tutan bir
tiyatrodur.
Telefon: 0312 939 6353 Gsm: 0533 027 6125
Adres: Kızılay Mahallesi, Menekşe-1 Sokak, No: 8,
(İzmir Caddesi) 06420 Ankara
info@ankarayenisahne.com
AKS Sincap Çocuk Tiyatrosu 
Çocuğun dünyası, imgeler dünyasıdır. Çocuğun
kurmacası, saymacası ve gerçekliği farklıdır.
Çocuğun algıları da, ilgileri de, dili de farklıdır.
Bu nedenle çocuğu anlamak ve çocuğa bir şey
anlatmak dünyanın en zor işidir. Hele bunu sanatla
yapmaya çalışırsanız işiniz daha da zorlaşır. Bu
açıdan bakıldığında girişimin zorluğu, buna koşut
olarak da önemi ortaya çıkar. Yararcı gözle olayı
irdelediğimizde tiyatro sanatı çocuğun gelişiminde
çok etkili bir araçtır.
Telefon:0551 593 0310-0554 797 5172
Adres: Antares Alış Veriş Merkezi, ASM Sanat
Merkezi Sanatolia Sahnesi Halil Sezai Erkut Cad.
Afra Sk. No: 1 / 205-206-207 Etlik / Keçiören /
Ankara
sanatoliasahnesi@gmail.com
Web: www.sincapcocuktiyatrosu.com
AÇS Ankara Çağdaş Sanat Tiyatrosu 
1985 yılından bu yana Ankara’da yerleşik
diğer illerde turne tiyatrosu olarak çalışmalarını
sürdürmektedir. Büyük Oyun, gençlik oyunları,
çocuk oyunları, sine tiyatro, black light tiyatro,
deneysel tiyatro, karton çizgi tiyatrosu, korku
tiyatrosu, sinema ve TV prodüksiyon çalışmaları,
animasyon gösterileri, sanatsal atölye çalışmaları,
kültürel yayınlarıyla kültür sanat etkinliklerini
yürütmektedir. AÇS; TÜTİYAP ( Türkiye Tiyatro
Yapımcıları Meslek Birliği), FİYAB ( Film Yapımcıları
Meslek Birliği), ASSİTEJ (Uluslararası Çocuk ve
Gençlik Tiyatroları Birliği) kurumsal üyesidir.
AÇS Tiyatrosu (Salon)
Telefon 1 : 0312 230 0235
Telefon 2 : 0312 230 0205
Telefon 3 : 0312 229 8826
Faks : 0312 230 4238-0312 230 0247
Adres: Gençlik Cad. 24/C Anıttepe/Ankara
Antares Sanat Merkezi Tiyatrosu
Ankara’daki sayılı tiyatro salonlarından biri olan
Antares Sanat Merkezi; konser, söyleşi, tiyatro
gibi her türlü etkinliğin çok rahat sergilenebildiği
300 kişilik salona sahiptir. Antares Sanat Merkezi,
Antares Alışveriş Merkezi’nin üst katında 1000
metrekarelik bir alanda hizmet vermektedir.
Telefon: 0312 321 0600
Faks Numarası: 0312 322 8424
Adres: Halil Sezai Erkut Caddesi, Afra Sokak,
No: 1 / A, Antares Avm, Ayvalı – Etlik, Keçiören /
Ankara
Antik Tiyatro 
2000 yılının Mart ayında kurulan Antik Tiyatro,
Ankara’da komedi izlemek isteyenlerin aklına
gelecek ilk adres olmayı hedeflemektedir. Bir
komedi tiyatrosu olan Antik Tiyatro, argodan
uzak, kalite ve seviyeyi üst düzeyde tutarak da
komedi yapılabileceği, seyirciye üst düzey bir
keyif yaşatılabileceği iddiasıyla yola çıkmış ve
şu ana kadar sahnelediği oyunlarda bu iddiasını
kanıtlamıştır.
Tel: 0312 212 3231
Adres: Ertan Gösteri Merkezi Çiftlik Cad. No:31
Atlı Spor Kulübü Karşısı Beştepe/Ankara
Web: www.sahnesanat.com
Ankara Devinim Tiyatro 
10 Ağustos 2010 tarihinde Ahmet Yapar
öncülüğünde kurulan ve Ankaralı tiyatroseverlere
farklı bir konsept sunmuş topluluğun ilk oyunu
Bernard Marie Koltes’in “Roberto Zucco”su.
Telefon: 0535 475 05 68
Adres: Kızılay, 06420 Çankaya/Ankara
ankaradevinimtiyatro@gmail.com
Web: www.facebook.com/devinim.tiyatro
Birinci Peron Tiyatro 
1989 yılında Ankara Garda, demiryolcu ve
demiryolcu çocuklarından oluşan bir grup, tiyatro
çalışmalarına başladılar. Kurumsal bir kimliğe, bir
isme ihtiyaçları vardı… 2014 yılında demiryolculuk
aşklarını, yıllardır yutulan sahne tozuyla kaplayıp
adına; BİRİNCİ PERON TİYATRO ismini verdiler.
Telefon: 0533 650 3443
Adres: Alacaatlı Mahallesi 3313. Sokak No:40
Çankaya/Ankara
goncaozkan83@gmail.com
Başkent Tiyatroları 
1994 yılında gençlik parkında bulunan 250 kişilik
salonunda ilk olarak geleneksel sanatlarımızdan
kukla karagöz ve ortaoyunu eserleri sergilenmiştir.
Her yıl sergilediği eser sayısını hızla çoğaltarak
repertuar sahnesi haline dönüşen tiyatro ağırlık
olarak Türk yazarlarına öncelik vermekte.
Telefon : 0312 309 2532 – 0312 417 4760
Adres: Gençlik Parkı Kültür Merkezi ve Tiyatroları
Ulus/Ankara
Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu
Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu, 2011 yılından beri
başta Ankara olmak üzere tüm Türkiye genelinde
faaliyet gösteren bir kurumdur. Çeşitli sahnelerde
profesyonel müzikaller ve tiyatro oyunları
sahnelemektedir. Yetişkinliklere yönelik oyunlarının
yanı sıra çocuk oyunları da sahneleyen tiyatro aynı
zamanda tiyatro eğitimleri de vermektedir.
Tel: 0542 287 5014
Adres: Necatibey Caddesi 51-1 Çınar Apartmanı
Kat: 7 No:14 Kızılay/Ankara
Web: www.facebook.com/
baskentkultursanattiyatrosubkst/
Çan Tiyatrosu
14 Nisan 1984 tarihinde kurulan tiyatro;
Türkiye’de 28 yıllık geçmişiyle varlığını devam
ettiren en eski çocuk ve gençlik tiyatrosu olma
özelliğine sahiptir. Yirmi sekiz yıllık geçmişiyle
bir okul gibi, Türk Tiyatro sanatına bir çok yazar,
yönetmen, oyuncu ve tiyatro insanları yetiştirerek,
onların bu gün özel ya da Devlet Tiyatrolarında
var olmalarını sağlayan Çan Tiyatrosu şu ana
değin 49 çocuk oyunu, 9 gençlik oyunu ile çeşitli
televizyon kanal ve programlarında 387 gösteri
gerçekleştirmiştir. Çan Tiyatrosu 3000 kez perde
açmış ve 250.000’den fazla seyirciye ulaşmıştır.
Tel: 0312 431 8528 – 0312 431 9566
Faks: 0312 431 9566
Adres: ADNAN SAYGUN CAD. 8/9 Sıhhıye –
Ankara (hıfzıssıhha karşısı)
info@cocuktiyatrosu.com
Web: www.cantiyatrosu.net
Leyla Gencer Sahnesi
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün
genelllikle çocuklara yönelik olarak kullandığı Leyla
Gencer Sahnesi, ismini Ayşe Leyla Gencer’den
almıştır. Türk opera sanatçısı Ayşe Leyla Gencer
yüzyılın en önemli sopranolarından biri olarak
görülür.
Bina ağırlıklı olarak çocukların opera ve bale
eğitimleri için kullanılırken, düzenli olarak her
hafta çocuk müzikalleri de sahneleniyor. Çocuklara
yönelik bale ve operaların da sergilendiği sahnede,
23 Nisan, yılbaşı ve sezon sonunda özel gösteriler
düzenleniyor. Burada eğitim gören çocukların
kurumun Tosca ve Fındıkkıran gibi önemli
oyunlarında dansçılarla birlikte sahneye çıkma
şansları da oluyor.
Telefon: 0312 354 9006
Faks Numarası: 0312 324 4529
Adres: Macun Mahallesi, Bağdat Caddesi, No:
16, Ankara Devlet Opera ve Balesi Leyla Gencer
Sahnesi, Gimat – Macunköy Yenimahalle / Ankara
Mavi Sahne  
Mavi Sahne 2000 yılında Ankara’da kurulan özel
bir tiyatro grubudur. Ayrıca tiyatronun bünyesinde
dans tiyatro ve müzik branşların da dersler
verilmektedir. Ankara’nın ilk kafe tiyatrosu olma
özelliğini de taşıyan Mavi Sahne, sanat hayatına
135 kişilik yeni salonuyla artık Çayyolu Park
caddesinde devam etmektedir
Telefon: 0312 241 0233 GSM: 0533 573 6289
Adres: Park Cad. 2865 sok. No: 2/E Çayyolu /
Ankara
info.mavisahne@gmail.com
Web: www.mavisahne.com
Moral Sahne-Kentpark AVM
Ankara’nın alışveriş merkezi Kentpark AVM’ de 23
Nisan 2016 da açılan Kentpark Moral Sahne 320
metrekarelik bir alana kuruludur. Girişinde açık
kullanıma uygun bir gişesi vardır. Geniş bir fuayesi,
terası ve kantini ile her türlü ihtiyacınıza uygun
alanları bulunmaktadır. Engelli seyircilere uygun
girişi de vardır. Seyirci kapasitesi 160 kişidir.
Salonda iklim şartlarına uygun ısıtma ve soğutma
sistemi mevcuttur.
Adres: M. Kemal Mahallesi Eskişehir yolu 7. Km.
Kentpark AVM 2. Kat
Telefon: 0530 551 7463
moralsahne@gmail.com
Web: www.moralsahne.com
Migros Sanatolia Sahnesi
Mekan, AnkaMALL’ın içinde yer alır. Alışveriş
merkezi, Konya yönüne devam ederken Emniyet
Genel Müdürlüğü’nün yanında, Akköprü kavşağının
olduğu yerdedir.
Telefon: 0312 541 1666
Adres: Ankamall, Fast Food katı, No: 232 Migros
Alışveriş Merkezi Ankara
Pembe Kurbağa Gösteri Merkezi   
Pembe Kurbağa Gösteri Etkinlikleri yapısında yer
alan TİYATRO PEMBE KURBAĞA bebek tiyatrosu,
okulöncesi ve ilköğretim kurumlarına yönelik
çalışmalarıyla 1984 yılından beri oyunlarını
sürdürmekte…
Telefon: 0312 418 0298 Gsm: 0532 556 3889
Adres: Büklüm Caddesi No: 8/11 06660
Kavaklıdere/ Ankara
Web: www.pembekurbaga.com.tr
Sanatolia-Ankara Komedi Sahnesi (AKS)
1993 Yılında AKS (Ankara KomEdi Sahnesi) olarak
kurulan topluluk o günden bugüne değin bir
çok önemli projeye imza atıp muhtelif isimlerle
faaliyet göstermiştir. Etlik’te bulunan Antares
Alışveriş Merkezi’nde faaliyet göstermeye devam
etmektedir. 300 koltuk kapasitesine sahip salon
Antares Alışveriş Merkezinin üçüncü katında, yer
almaktadır. Yetişkinlere yönelik konser- tiyatrotoplantı
etkinliklerinin yanı sıra, hafta içi ve hafta
sonu çocuk oyunları da salonun devamlı gösterileri
arasında yer almaktadır.
Tel: 0551 593 0310-0554 797 5172
Adres: Antares Alış Veriş Merkezi, ASM Sanat
Merkezi Sanatolia Sahnesi Halil Sezai Erkut Cad.
Afra Sk. No: 1 / 205-206-207 Etlik /
Keçiören / Ankara
sanatoliasahnesi@gmail.com
Tiyatro 1112 Garaj 
Tiyatro 1112 Garaj, uzun yıllardır söylemek
istediklerini kendi tiyatrolarında söylemeye karar
vermiş bir grubun ürünüdür. Kurulduğu günden
itibaren profesyonel ekipler tarafından çalışmaları
desteklenmektedir. Seçkin yazar ve yönetmenlerle
çalışan ekip her sezon farklı tarzlarda oyunlar
oynamaktadır. Garaj ekip kendi salonunda
oyunlarını sergilemektedir. Elli üç kişilik seyirci
kapasiteli salonda hem oyunları hem de atölye
ve projeleri gerçekleştirir. Ulusal ve uluslararası
projeler oluşturan ekip yurt içinde de turneler
yapmaktadır.
Telefon: 0535 103 9828
Adres: ATB İş Merkezi K Blok No: 271
Yenimahalle /Ankara
Web: www.tiyatro1112garaj.com
Tatbikat Sahnesi 
Tatbikat Sahnesi, “Kuğu’nun Şarkısı ‘Bir Evlenme
Teklifi’” oyunu ile 27 Mayıs 2014 tarihinde
açılmıştır. Seyirci kapasitesi 187 kişidir.
Nitelikli sanat beğenisini geliştirmek,
toplumumuzun sanat yaşamına ve dünya sanat
ortamına aktif bir biçimde katılmak amacından
yola çıkarak kurulmuştur.
Adres: Güneş Sokak No: 21 Çankaya/Ankara
Telefon: 0312 467 7172
Ankara- Tiyatro Tempo
Tiyatro Tempo 1985’den bu yana özellikle
çocuklar için kukla ağırlıklı tiyatro çalışmaları
yapmaktadır. Çocukların aktif katılımını ve
onların yaratıcı dünyalarının zenginleşmesini
hedefleyen oyunlar yapmak Tiyatro Tempo’nun
en önemli hedefi. Meddahlık ve “gölge oyunu”
karagöz gibi geleneksel biçimleri de önemseyen
Tiyatro Tempo kendi alanı içine giren tüm kukla
teknikleri konusunda yetkinleşmeyi ve bunu
izleyicilerine tanıtmayı görev bilmektedir. Tiyatro
Tempo çalışmalarını uluslararası standartlara
göre gerçekleştirmeye özen göstermekte ve
katıldığı festivallerde aldığı değerlendirmelerle
bunu kanıtlamaktadır. Türkiye’nin ilk yerleşik
karagöz ve kukla sahnesini gerçekleştirmeye
hazırlanmaktadır.
Telefon: 0312 232 3292 Gsm: 0533 209 9441
Adres: Gazi Mustafa Kemal Blv. 114/C Maltepe/
Ankara (Ankaray Maltepe Durağı Gülseren Sokak
Çıkışı Karşısı)
Web: www.tiyatrotempo.com
Ankara Kalkınma Ajansı yayınlarından alınmıştır.
Ankara’da Bulunan Özel Tiyatrolar 

Ankara’da Bulunan Sinemalar  

Arcadium Sineması 
Arcadium Sinemaları, Ümitköy Çayyolu bölgesinde
Arcadium Alışveriş Merkezi içerisinde hizmet
vermektedir. Dijital 2D / 3D uyumlu salonları ve
özgün konsepti ile vizyon filmlerini misafirlerinin
beğenisine sunmaktadır.
Tel: 0312 241 1241
Adres: Koru Mah. 8. Cad. No:192 Arcadium
Alışveriş Merkezi Çayyolu /Ankara
Web: www.arcadiumsinemalari.com.tr
Avşar (Metropol) Sineması
Türkiye’ deki çok salonlu sinema sistemini
başlatan Avşar Film, ithalatını üstlendiği yabancı
filmleri ve son yıllarda yapımcılığını üstlendiği
sinema filmlerini hem kendi, hem Türkiye’nin
önde gelen sinema salonlarında seyircisiyle
buluşturmaya devam etmektedir.
Tel: 0312 425 7478
Adres: Selanik Cad. No: 76 Kızılay/ Ankara
Web: www.avsarsinema.com.tr
Avşar (Optimum) Sineması
Optimum Outlet Ankara Alışveriş Merkezi
içerisinde bulunan Optimum Ankara sineması
vizyona yeni giren filmleri ile , izleyicilerine kaliteli
film izleme imkanı sunmaya devam etmektedir.
Tel: 0312 280 3494
Adres: Ayaş Yolu Kavşağı Optimum AVM
No: 93/13 Eryaman/ Ankara
Web: www.avsarsinema.com.tr
Belediye (Polatlı) Sineması
Polatlı Belediye Sineması vizyon da olan yüzlerce
filmi yıl boyunca izleyicisiyle buluşturmaya devam
etmektedir.
Tel: 0312 623 4545
Adres: Polatlı Belediye Sineması Polatlı Belediye
Kültür Merkezi Polatlı/ Ankara
Web: www.polatli.bel.tr
Büyülü Fener (Bahçelievler)  
Ankara’nın Bahçelievler semtinde 1996 yılında
açılan Türkân Şoray, Şener Şen ,Tarık Akan, Yavuz
Turgul , Atıf Yılmaz, Atilla Dorsay isimli 6 ayrı
sinema salonunda vizyondaki filmleri seyircisiyle
buluşturmaya devam etmektedir.
Tel: 0312 212 9296
Adres: 7. Cadde 18. Sokak Kızılay /Ankara
Web: www.buyulufener.com.tr
Büyülü Fener (Kızılay) 
Büyülü Fener Kızılay şubesi konumu ve sunduğu
imkânlar itibarıyla her yıl yüzlerce sinemaseveri bir
araya getirmektedir. 11 salondan oluşmaktadır ve
Ankara’nın en çok salona sahip sinemasıdır.
2010 yılında en iyi sinema kategorisinde, Türkiye
sıralamasında ilk 10 içerisinde yer alan tek Ankara
sinemasıdır.
Tel: 0312 425 0100
Adres: Meşrutiyet Cad. Hatay Sk. No:18
Kızılay / Ankara
Web: www.buyulufener.com.tr
Cinefora (Ankara) 
Ankara Keçiören Cinefora Sinema Salonları 5
salondan oluşmakta olup, dev sinema ekranı, deri
yaslanılabilir koltukları ve zengin çeşitli kafeteryası
ile vizyondaki filmleri seyircileri ile buluşturmaya
devam etmektedir.
Tel: 0312 358 0607
Adres: Fatih Caddesi No: 30 Ftz Plaza
Keçiören/Ankara
Cinema Pink (Forum) 
Cinevizyon Sinemaları, Sony 4K görüntü
teknolojisi, Dolby Atmos ses sistemiyle
donatılmış salonlarıyla Acity Alışveriş Merkezi’nde
sinemaseverlere unutulmaz bir sinema keyfi
yaşatmaktadır.
Sinema salonu hem fiyat avantajını hem de
sezon filmlerini yüksek kalitede izleme olanağını
sunmaktadır.
Tel: 0312 578 0022
Adres: Yozgat Yolu Bulvarı Forum AVM. No: 99
Etlik / Ankara
Web: www.cinemapink.com
Cinemarine (Taurus) 
Bodrum’da 1994 yılında kurulan Cınemarıne,
bugün Türkiye’nin 11 farklı şehrinde 15 farklı
sinema kompleksi ile en son teknoloji ses ve
görüntü olanaklarını, beklentinin ötesindeki kalite
ile birleştirerek VIP hizmeti ile sinemaseverlere
sunmaya devam etmektedir.
Tel: 0312 286 0777
Adres: Taurus AVM Konya Yolu Mevlana Bulvarı
No:190 Balgat Çankaya/ Ankara
Web: www.cinemarine.com.tr
Cinemaximum (Ankamall) Sineması   
Cinemaximum sinema salonları 32 şehirde 85
sinema işletmesi ve 750’ye yakın salon sayısı
ile Türkiye’nin en büyük sinema zinciri olarak
Ankamall Alışveriş Merkezinde vizyondaki filmleri
izleyicisi ile buluşturmaya devam etmektedir.
Tel: 0312 541 1333
Adres: Gazi Mahallesi Ankamall Alışveriş Merkezi
No: 2/242 Akköprü/ Ankara
Web: www.cinemaximum.com.tr
Cinemaximum (Antares) Sineması   
2008 yılında açılışını yapan Antares Alışveriş
Merkezinin içinde bulunan Cinemaximum sinema
salonları yoğun izleyici kapasitesiyle vizyonda ki
filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya devam
etmektedir.
Tel: 0312 325 9060
Adres: Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Halil
Sezai Erkut Caddesi No:121 Kasalar Mevkii
Etlik /Ankara
Web: www.cinemaximum.com.tr
Cinemaximum (Armada) Sineması   
2002 yılında açılan Armada Alışveriş Merkezinin
içerisinde bulunan Cinemaximum sinema
salonları vizyona yeni giren filmleri seyircisiyle
buluşturmaya devam etmektedir.
Tel: 0312 219 1600
Adres: Eskişehir Yolu No:6 B Blok No:202
Söğütözü /Ankara
Web: www.cinemaximum.com.tr
Cinemaximum (Batıkent) Sineması 
2011 yılında açılan Atlantis Alışveriş Merkezinin
içerisinde bulunan Cinemaximum sinema
salonları Türkiye’nin en büyük sinema zinciri
olarak vizyonda ki en yeni filmleri seyircisiyle
buluşturmaya devam etmektedir.
Tel: 0312 255 6672
Adres: Kardelen Mah. Başkent Bulvarı No:224
Batıkent/ Ankara
Web: www.cinemaximum.com.tr
Cinemaximum (CEPA) Sineması 
2007 yılında açılan Cepa Alışveriş Merkezi
içerisinde bulunan Cinemaximum sinema salonları
sunmuş olduğu hizmet ile vizyonda ki filmleri
sinemaseverlerle buluşturmaya devam etmektedir.
Tel: 0312 219 6444
Adres: Cepa Avm Eskişehir Yolu 7. km. ODTÜ
Karşısı Söğütözü /Ankara
Web: www.cinemaximum.com.tr
Cinemaximum (Gordion) Sineması   
2009 yılında açılan Gordion Alışveriş Merkezi
içinde bulunan Cinemaximum sinema salonları
Türkiye’nin en büyük sinema zinciri olarak
vizyondaki filmleri sinemaseverlerle buluşturmaya
devam etmektedir.
Tel: 0312 236 70 77
Adres: Gordion AVM Eskişehir Yolu 16 km.
Çağlayan Kavşağı Çayyolu/ Ankara
Web: www.cinemaximum.com.tr
Cinemaximum (İleri) Sineması 
2013 yılında açılışını yapan İleri Level Ankara
bünyesinde bulunan Cinemaximum sinema
salonları vizyona giren yeni filmleri ile izleyicilerine
kaliteli film izleme imkanı sunmaya devam
etmektedir.
Tel: 0312 287 2188
Adres: İleri Level AVM Kızılırmak Mah.
Dumlupınar Bulvarı No:3 C-2 Çankaya/ Ankara
Web: www.cinemaximum.com.tr
Cinemaximum (Panora) Sineması  
2007 yılında açılışını yapan Panora Alışveriş
Merkezinin içinde bulunan Cinemaximum sinema
salonları her yıl yüzlerce sinemaseveri bir arada
buluşturmaya devam Etmektedir.
Tel: 0312 491 6465
Adres: Panora AVM Turan Güneş Bulvarı
No: 182/212 Çankaya Çankaya /Ankara
Web: www.cinemaximum.com.tr
Cinemaximum (Podium Ankara) Sineması 
2014 yılında açılışını yapan Podium Alışveriş
Merkezinde bulunan Cinemaximum sinema
salonları dijital 2D / 3D uyumlu salonları ile vizyon
filmlerini misafirlerinin beğenisine sunmaya devam
etmektedir.
Tel: 0312 397 9400
Adres: Mehmet Akif Ersoy Mah. Bağdat Cad.
No:60/B Yenimahalle/Ankara
Web: www.cinemaximum.com.tr
Cinevizyon (Acity)     
Cinevizyon Sinemaları, Sony 4K görüntü
teknolojisi, Dolby Atmos ses sistemiyle donatılmış
salonlarıyla Acity Alışveriş Merkezi’nde sinema
severlere unutulmaz bir sinema keyfi yaşatmaya
devam etmektedir.
Tel: 0312 397 0296
Adres: Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:284
Macun Mahallesi İstanbul Yolu Yenimahalle/
Ankara
Web: www.acity.com.tr
Cinevizyon (Verapark) 
Park Vera Sinemaları, Sony 4K görüntü teknolojisi,
Dolby Atmost ve 3D ses özellikleriyle donatılmış
salonlarıyla sinemaseverlere unutulmaz bir sinema
keyfi yaşatmaya devam ediyor.
Tel: 0312 397 0296
Adres: Fatih Sultan Mehmet Bulvarı No:284
Yenimahalle/Annkara
Web: www.parkvera.com.tr
Kızılırmak Sineması
Kocatepe caminin hemen yakınında, Olgunlar
Caddesi ile sinemaya da ismini veren Kızılırmak
Sokak’ın kesişim noktasında bulunan tarihi ve aynı
zamanda modern olan Kızılırmak Sineması 50
yıldır halka hizmet vermeye devam etmektedir.
Tel: 0312 425 5393
Adres: Kızılırmak Sk. No: 21 Kızılay/ Ankara
Prestige (Bilkent)  
Prestige Sinemaları kuruluşundan bu yana
sinema salonu işletmeciliğinde standartların
üzerinde bir hizmet sunarak vizyonda ki filmleri
sinemaseverlerle buluşturmaya devan etmektedir.
Tel: 0312 266 1627 – 0312 266 1632
Adres: Bilkent Center Alışveriş Merkezi No:5
Bilkent/ Ankara
Web: www.prestigecinema.com.tr
Prestige (Kentpark)  
2010 yılında açılan Kentpark Alışveriş Merkezinde
bulunan Prestige sinemaları vizyonda ki en
yeni filmleri seyircisiyle buluşturmaya devam
etmektedir.
Tel: 0312 219 9393
Adres: Kentpark A.V.M. Eskişehiryolu 7. km
no:164 Kat: 3 Mustafa Kemal Mah. Çankaya/
Ankara
Web: www.prestigecinema.com.tr
Prestige (Nata Vega)  
2011 yılında açılan Nata Vega Alışveriş
Merkezinde bulunan Prestige sinemaları
14 sinema salonu ile vizyonda ki filmleri
sinemaseverlerle buluşturmaya devam etmektedir.
Tel: 0312 554 2626
Adres: Üreğil Cad. 1132. Sk. Anatolium AVM Kat:
2 Mamak/ Ankara
Web: www.prestigecinema.com.tr
Sinemax (Göksu)  
2006 yılında Ankara’nın en hızlı büyüyen
bölgesi olan Eryaman’da açılışını yapan Göksu
Alışveriş Merkezinde bulunan Sinemax, konfor ve
rahatlığı ile vizyondaki filmleri sinemaseverlerle
buluşturmaya devam etmektedir.
Tel: 0312 280 4410
Adres: Altay Mah. Selçuklular Cad. Göksu AVM.
No:57-21 Eryaman/ Ankara
Web: www.goksuavm.com
Ankara Kalkınma Ajansı yayınlarından alınmıştır.
Ankara’da Bulunan Sinemalar  

Ankara’da Bulunan Müzeler 

Alagöz Karargâh Müzesi   
Alagöz Karargâh binası, Kütahya-Eskişehir
Savaşları sonunda Türk Ordusu Sakarya hattına
çekilirken Başkomutan Mustafa Kemal’in
karargâhı olarak kullanılmıştır. Bu bina aynı
zamanda Atatürk’ün Büyük Nutuk’unda “12
Ağustos 1920 günü Erkan-ı Harbiye Umumi Reisi
Fevzi Çakmak Paşa hazretleriyle beraber Polatlı
ilçesinde cephe karargâhına gittim” şeklindeki
notu yazdığı yerdir. Müze, Anıtkabir Komutanlığına
bağlı olarak faaliyet göstermektedir.
Adres: Alagöz Köyü Ankara Eskişehir Yolu 31. Km.
Polatlı/Ankara
Tel: 0 (312) 231 79 75
Ziyaret: Pazartesi ve Salı günleri hariç mesai
saatleri içerisinde açıktır.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi  
1997 yılında Avrupa’da yılın müzesi seçilmek
gibi önemli bir başarıya imza atan Anadolu
Medeniyetleri Müzesi, Atpazarı olarak
isimlendirilen semtte, Ankara Kalesi’nin dış
duvarının güney doğu kıyısında, yeni işlev verilerek
düzenlenmiş iki Osmanlı yapısında yer alır. Bu
yapılardan biri Mahmut Paşa Bedesteni, diğeri
Kurşunlu Han’dır. Müze yapısı 1968 yılında son
şeklini almıştır. Bugün idari bina olarak kullanılan
Kurşunlu Han’da araştırmacı odaları, kütüphane,
konferans salonu, laboratuvar ve iş atölyeleri
yer almakta, Mahmut Paşa Bedesteni ise teşhir
salonu olarak kullanılmaktadır. Kendine özgü
koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında
yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde
Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik Dönem’den
başlayarak günümüze kadar Osmanlı devrinin
tarihi mekânlarında kronolojik bir sırayla
sergilenmektedir.
Adres: Gözcü Sokak No: 2 Ulus/Ankara
Tel: 0 (312) 324 31 60 – 61
web: www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr
Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 1 Mayıs–30
Eylül tarihlerinde 08.30–17.30; 1 Ekim–30 Nisan
tarihlerinde 08.30–17.00 saatlerinde ziyarete
açıktır.
Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras
Türkiye’nin ilk mimarlık ve mobilya müzesi
25 Aralık 2008 tarihinde açılmıştır. Anadolu
mimarisinin iç ve dış mekânlarında kullanılan
simgeleşmiş 1000 adet form ve motif, 30 adet
saray, köşk, konak, cami ve evden örnekler
alınarak, zengin bir kültürel birikimle bütünsel
bir Anadolu mimarisi yaratılmıştır. Binanın dış
kaplamasında kullanılan kızılağaç ABD’den ithal
edilmiştir.
Adres: İhsan Doğramacı Cad. Şafak Sitesi No:15
Melik Konağı Lodumlu, Bilkent/Ankara
Tel: 0 (312) 266 10 15 – 16 – 266 7206
Ziyaret: Her gün 8.00–11.00 saatleri arasında
açıktır.
Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi
21 Haziran 1960 tarihinde Anıtkabir Atatürk
Müzesi adıyla açılmıştır. Uzun yıllar Mustafa
Kemal Atatürk’ün kullandığı ve kendisine yabancı
devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar
müzede sergilenmiştir. 26 Ağustos 2002 tarihinde
yeni eklenen bölümler ile birlikte müze devlet
töreniyle açılmıştır. Bu tarihten itibaren müze,
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi adını almıştır.
Tören alanından Anıt Bloğu’na doğru bakıldığında,
sağda yer alan Mîsâk-ı Millî Kulesi’nin kapısından
girilen müze, 4 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci
bölümde Atatürk’ün özel eşyaları sergilenmekte;
ikinci bölümde panorama ve yağlıboya tablolarla
Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı;
üçüncü bölümde ayrı ayrı galerilerde Millî
Mücadele ve devrimler anlatılmaktadır. Dördüncü
bölümde ise Atatürk’ün özel kitaplığında yer alan
kitaplar sergilenmektedir.
Adres: Anıt Caddesi Tandoğan/Ankara
Tel: 0 (312) 231 79 75/2330
Ziyaret: Haftanın her günü, 09.00–17.00 saatleri
arasında ziyarete açık olan Anıtkabir’in ziyaret
saatlerinde, 10 Kasım gibi yılın belli ve önemli
günlerinde değişiklikler yapılmaktadır.
Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi 
Atatürk’ün doğumunun 100. yılı nedeniyle
24 Kasım 1981 tarihinde Enstitü bünyesinde
kurulmuştur. Müze kaybolmaya yüz tutmuş
etnografik eserleri korumak, yaşatmak, yeni
nesillere aktarmak, enstitüyü ziyaret eden yerli ve
yabancı konuklara Türk kültürü ve el sanatlarını
tanıtmak amacıyla kurulmuştur. Eserlerin büyük bir
kısmı Osmanlı İmparatorluğu son dönemine aittir.
Müze üç bölümden oluşmaktadır. Eserlerin büyük
bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu son dönemine
aittir. Birinci bölümde gümüş kullanım eşyaları ve
takılar, ikinci bölümde el emeği göz nuru nakışlar
ve üçüncü bölümde Atatürk’e ait fotoğraflar ve
müze anı defterinin bulunduğu Şeref Köşesi yer
alır.
Adres: Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Atatürk
Bulvarı
No: 41 Sıhhiye/Ankara
Tel: 0 (312) 324 32 65
web: http://ankaraolgunlasma.meb.k12.tr/
Ziyaret: Okul idaresinden alınan özel izinle müze
ziyaretçilere açılmaktadır.
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi 
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Oyuncak Müzesi, 23 Nisan 1990 tarihinde
Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi olarak Prof. Dr.
Bekir Onur tarafından ziyarete açılmıştır. Müzenin
amacı, Türkiye’de hızlı değişim süreci içinde
kaybolma tehdidi altındaki oyuncakları korumaktır.
Yerli, yabancı, sanayi ürünü ve el yapımı 2 bin
dolayında oyuncak bulunan müzedeki koleksiyon;
Geleneksel Oyuncaklar, Fabrikasyon Oyuncaklar,
Yabancı Oyuncaklar, Antik Oyuncaklar ve Yeni
Oyuncaklar olmak üzere beş ana bölümde
toplanmaktadır.
Adres: Ankara Üniv. Eğitim Bilimleri Fakültesi
Cebeci Yerleşkesi Cemal Gürsel Cad. Cebeci
Tel: 0 (312) 363 33 50 / 3212
web: http://cokaum.ankara.edu.tr/oyuncakmuzesi/
Ziyaret: Salı, Çarşamba, Perşembe,
Cuma(randevu ile) günleri 10:00–11:00 / 14:00–
15:50 saatleri arasında açıktır.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi
2007 yılında açılan müze zemin katta iki
kapalı salon ile üst katta yer alan 10 oda ve 1
koridordan oluşmaktadır. Bu salonlarda Türkiye’de
tarım eğitiminin itici gücü olan Yüksek Ziraat
Enstitüsü’nden günümüze değin uzanan bir
süreçte kullanılmış olan özgün ders araç ve
gereçleri, işlik ders ve deneyim aleti, türlü böcek
örnekleri, yine türlü tarım araç gereci zaman
dizinsel olarak sergilenmektedir.
Adres: Ankara Üniversitesi Gümüş Dere Yerleşkesi
Keçiören/Ankara
Tel: 0 (312) 596 10 95–92
web: http://agri.ankara.edu.tr/muze/
Ziyaret: Pazartesi-Çarşamba-Cuma günleri
10.00–16.00 saatleri arasında açıktır.
Ankara Vakıf Eserleri Müzesi    
İlk Hukuk Mektebi olarak bilinen bina, I. Ulusal
Mimarlık Dönemi eseridir. I. Ulusal Mimarlık
Dönemi, 20.yüzyıl başlarında II. Meşrutiyetin
ilanı ile başlayıp, Cumhuriyetin ilanı ile gelişerek
1930’larda sona eren bir dönemi yansıtmaktadır.
Bu anlayışta yapılan Ankara Eski Hukuk Mektebi
binası da geleneksel süsleme ve mimari
elemanların kullanılmadığı oldukça sade cephelere
sahip olan erken dönem örneklerinden biridir. 7
Mayıs 2007 tarihinde Ankara Vakıf Eserleri Müzesi
olarak açılmıştır. Halı, kilim, ahşap, maden, çini,
deri ve el yazması eserlerin sergilendiği müzede,
ve 14. yüzyıldan kalma ahşap, 16. yüzyıldan
kalma el yazmaları, çini ve halılar olmak üzere
nadide eserler yer almaktadır. Ayrıca, kültürel
faaliyetlerde kullanılmak üzere, hem geleneksel
hem de modern süreli sergilerin düzenlendiği
çok amaçlı sergi salonu da müze bünyesinde yer
almaktadır.
Adres: Atatürk Bulv. No: 23 Opera Ulus/Ankara
Tel: 0 (312) 311 49 25
web: www.vgm.gov.tr/icerikdetay.aspx?Id=42
Ziyaret: Pazartesi hariç 09.00–17.00 saatleri
arasında açıktır.
AOÇ Atatürk Evi     
Atatürk’ün 100. Doğum Yıldönümü etkinlikleri
içerisinde, Türk ulusunun Ata’sına sevgi ve
saygısının kanıtı olarak Selanik’teki Atatürk Evi’nin
aynı plan ve ölçüler içerisinde bir örneği, Atatürk
Orman Çiftliği sınırları içerisinde yaptırılarak 1981
yılı 10 Kasım günü törenle ziyarete açılmıştır.
Ayrıca bu etkinlikler içerisinde Tarımcı Atatürk
Anıtı da yaptırılmıştır. Atatürk Evi, Atatürk Orman
Çiftliği Müdürlüğünce yönetilmekte olup, girişler
ücretsizdir. Binanın ölçüleri, içine konulan eşyaların
ölçü, desen ve biçimleri Selanik’teki evin aynısı
olup, yerleştirme düzeni de aslına uygun olarak
yapılmıştır. Ev bodrum katı ile beraber üç katlıdır.
Adres: Alpaslan Türkeş Cad. Atatürk Orman Çiftliği
Müdürlüğü 06560 Gazi/Ankara
Tel: 0 (312) 211 01 70 / 222
web: www.aoc.gov.tr
Ziyaret: Pazartesi, Perşembe, Cuma dışında
09.00–17.00 arası ziyaret edilebilir.
AOÇ Müze ve Sergi Salonu  
Önceki yıllarda Şarap Fabrikası olarak kullanılan
bina, fabrikanın modernize edilmesinin sonrasında
aslına uygun olarak restore edilerek müze ve
sergi salonu haline getirilmiş, Atatürk Orman
Çiftliği’nin kuruluşunun 85. yılında, 6 Mayıs
2010 tarihinde hizmete açılmıştır. Müze, Hanri
BENAZUS’a ait Atatürk Resimleri Koleksiyonundan
seçme eserlerle açılmış olup, bu koleksiyon sergi
dönemleri dışında sürekli olarak sergilenmektedir.
Adres: Alpaslan Türkeş Cad. Atatürk Orman Çiftliği
Müdürlüğü 06560 Gazi
Tel: 0 (312) 211 01 70 / 222
web: www.aoc.gov.tr
Ziyaret: Müze ve Sergi Salonu her gün 08.00–
17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret
edilebilir.
Atatürk Müze ve Kültür Evi
Atatürk’ün Samsun’dan Ankara’ya gelirken
26 Aralık 1919 günü misafir olduğu ve geceyi
geçirdiği, o dönemde Muhtar olan Veli Çavuş’un
evidir. Veli Çavuş ve oğulları Osman ve Ömer
Beyler öldükten sonra bu bina mirasçı torunlarınca
Mehmetçik Vakfı’na hediye edilmiştir. Yapı tek
katlıdır ve bir bahçe içinde yer almaktadır. Düşey
dikdörtgen pencereleri olan evin giriş cephesinde
ahşap direklerle taşınan çatının devamı niteliğinde
bir sundurma yer almaktadır. Yapıya, biri
koridora diğeri de salona açılan iki ayrı ahşap
kapıdan girilmektedir. Ev, Türk Silâhlı Kuvvetlerini
Güçlendirme Vakfı, Balâlılar Kültür ve Yardımlaşma
Vakfı ve Balâ Belediyesi tarafından aslına uygun
olarak restore edilmiş ve Atatürk’ün Balâ’ya
gelişinin 85. yıldönümü olan 26 Aralık 2004
tarihinde ziyarete açılmıştır.
Adres: Beynam, Balâ/Ankara
Tel: 0 (312) 876 11 81- 0 312 876 10 08
Ziyaret: Cumartesi ve Pazar günleri hariç 09.00–
17.00 saatleri arasında açıktır.
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi 
1928 yılında inşa edilen Rüstem Paşa Okulu
Beypazarı Belediyesi tarafından İl Özel İdaresinden
alınarak Beypazarı Kent Tarihi Müzesi olarak
düzenlenmiştir. İlk çağlardan günümüze kadar
geçen sürede Beypazarı ile ilgili tüm tarihi
dönemler, maketler, kalıntılar, her döneme özgü
eserler ve tüm belgeler müzede görülebilir.
Akademik çalışmalar için de bir arşivi olan müze,
ilçenin tarihini tüm ayrıntılarıyla canlandırmaktadır.
Adres: Rüstem Paşa Mah. Cumhuriyet Cad. No:79
Beypazarı/Ankara
Tel: 0 (312) 762 40 00
Ziyaret: Pazartesi hariç 09.00–17.00 saatleri
arasında açıktır.
Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi   
Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından
Ankara Valiliği İl Özel İdaresi’ne bağışlanan 150
yıllık konak, 1997 yılından itibaren “Beypazarı Tarih
ve Kültür Evi” olarak kullanılmaktadır. Müzede
Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan
eserlerle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden
kalan çeşitli tarihi eserler sergilenmektedir.
Etnografik yapıya sahip müzede bir de gelin odası
bulunmaktadır. Müze etnografik yapısı dışında
mimarisiyle bir Beypazarı Evi’ni canlandırmakta,
gündelik hayatı gözler önüne sermektedir. Buna
ek olarak müze girişinde bu yörede bulunan
Roma dönemine ait dor tarzı sütunlar, çocuk
mezarı kapağı ve yazıtlar bulunmaktadır. Selçuklu
dönemine ait koç heykeli, Osmanlı’da kullanılan
küpler ve buğday ambarı da müzede teşhir edilen
eserlerdendir.
Adres: Cumhuriyet Mah.
Yenice Sokak No:4 Beypazarı/Ankara
Tel: 0 (312) 762 40 00
Ziyaret: Pazartesi hariç 09.00–17.00
saatleri arasında açıktır.
Beypazarı Yaşayan Müze   
Yaşayan Müze, halk yaşamı ve onun ürettiklerini
sergileme düşüncesiyle 23 Nisan 2007’de
eğitimci ve kültür bilimci Dr. Sema Demir
tarafından kurulmuştur. Yaşayan Müze, geç dönem
Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden biri
olan tipik bir Türk evinde hizmet vermektedir.
Yaşayan Müze, halk biliminin çalışma alanı olan
açık hava müzelerinin ilk örneği konumundadır.
Kurulduğu 2007 yılından bugüne “Orta Asya’dan
Getirdiklerimiz: Keçe Sanatı, Geleneksel Çocuk
Oyunları ve Oyuncakları, Hızır ve İlyas Buluşması:
Hıdırellez, Hayâl Perdesi: Karagöz ve Hacivat,
Masal Diyarına Yolculuk: Masal Geceleri, Ihlamur
Baskının Desenlerinde Kaybolmak, Türk Yazı
Kültürü: Göktürkçeden Osmanlıcaya, Sudaki
Hâyâl: Ebru Sanatı, Atasözlerimiz, Deyimlerimiz ve
Öyküleri, Koç Boynuzu’ndan Eli Belinde’ye Türk
Kültüründe Motifler, Geç Osmanlı Döneminde
İlân¬ı Aşklar, Gelin Kınan Kutlu Olsun, Masal
Masal İçinde, Masal Yaşayan Müze İçinde, Milli
Mücadelenin Kadın Kahramanları, Mitolojiden
Tarihe Tufan ve Aşure başlıklarını taşıyan sergiler
ve etkinlikler düzenlemiştir
Adres: İstiklal Mahallesi Çınar Sokak No: 17
06730 Beypazarı/Ankara
Tel: 0312 763 22 23 – 0532 482 05 40
Ziyaret: Pazartesi hariç 08.30–20.30 saatleri
arasında açıktır.
Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü  
Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi içinde
yer alan Atatürk Müze Köşkü, Mustafa Kemal
Atatürk’ün 1921–1932 yılları arasında konut ve
çalışma mekânı olarak kullandığı evdir. Türkiye
Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanlığı Konutu olma
özelliği taşıyan bina, 1950 yılında ziyarete açılmış
ve bu tarihten itibaren “Atatürk Müze Köşkü”
olarak anılmaya başlanmıştır. Bina 2002–2007
yılları arasında yürütülen geniş kapsamlı
çalışmalar sonucunda yenilenmiştir.
Adres: Ziya-ü Rahman Cad. 5 No’lu Nizamiye
Yıldız Çankaya/Ankara
Tel: 0 (312) 403 54 44
web: www.tccb.gov.tr
Ziyaret: Pazartesi hariç hafta içi 09.00–17.00
saatleri arasında (sadece randevulu), hafta sonu
13.00–17.00 saatleri arasında (randevusuz)
açıktır.
Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM Binası)    
Bina 1923 yılında mimar Vedat Tek tarafından
Cumhuriyet Halk Fırkası toplantı yeri olarak tasarlanmış
ve inşa edilmiştir. Ancak, I.TBMM binası yeterli
gelmeyince bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis
binası olarak düzenlenmiş ve 18 Ekim 1924 tarihinde
hizmete açılmıştır. II. Türkiye Büyük Millet Meclisi
binası işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir
dönem boyunca sürdürmüştür. 30 Ekim 1981 tarihinde
müze olarak ziyarete açılmıştır. Müze kısmı, onarımrestorasyon
ve teşhir tanzimden sonra düzenlenerek
1981 yılında Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi
Müdürlüğü bünyesinde “Cumhuriyet Müzesi” olarak
ziyarete açılmıştır. Bu düzenleme ile 1985 yılına
kadar hizmet vermiştir. Aynı yıl ziyarete kapatılarak
yeni teşhir düzenlemeleri ile 1992 yılında yeniden
ziyarete açılmıştır. 2001 yılında bakım, onarım ve
restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılmış
olan müze binası, uzun yıllar kapalı kaldıktan sonra
onarım (restorasyon ve teşhir) tanzim çalışmaları bir
yıl içerisinde tamamlanarak, 29 Ekim 2008 tarihinde
çağdaş bir müzecilik anlayışıyla devlet protokolüyle
ziyarete açılmıştır. Müzede ilk üç Cumhurbaşkanımız
olan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal
Bayar’ın kişisel eşyaları, Mecliste kullanılan çeşitli
kırtasiye araçları, Meclis görüşme tutanakları, milletvekili
yoklama defterlerinden birer örnek ile Atatürk ilkeleri ve
inkılâplarına ilişkin eserler sergilenmektedir.
Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 22 Ulus/Ankara
Tel: 0 (312) 310 53 61
web: www.cumhuriyetmuzesi.gov.tr
Ziyaret: Her gün 08.45–16.45 saatleri arasında açıktır.
Cumhuriyet Müzesi (Ankara Ünv. DTCF) 
Ankara Etnografya Müzesi’ndeki Hatay devletine
ait mühürler buraya verilmiştir. Kurtuluş Savaşı
ve inkılâplarla ilgili eşyalar da yine burada
bulunmaktadır. Müzede, Atatürk’ün Sivas Kongresi
günlerinde kullandığı masa ve koltuk, Atatürk’ün
hayatına ait fotoğraflar, inkılâplarla ilgili resimler,
belgeler vardır. Daha önce Ankara Üniversitesi
Devrim Müzesi olarak hizmet veren müzenin
envanteri arttırılmış Cumhuriyet Müzesi olarak
hizmet vermeye devam etmiştir.
Adres: Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya
Fakültesi Binası Sıhhiye/Ankara
Tel: 0 (312) 310 32 80 / 1115
Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında
açıktır.
Çamlıdere Şeyh Ali Semerkandî Hazretleri Müzesi
Osmanlı Devleti’nin kuruluş devrinde, Ankara’nın
Çamlıdere beldesinde yaşayan büyük velîlerden
Şeyh Ali Semerkandî Hazretleri, 1320 (H.720)
senesinde İsfehan’da doğdu. Ali Semerkandî,
1457 (H.862) tarihinde Çamlıdere’de vefât etti.
Türbesinin kapısından girilince tam karşıda olan
büyük sandukalı kabir ona, etrafındaki kabirler de
talebelerine aittir. Yetiştirdiği talebelerle birlikte
Anadolu’nun pek çok yerinde irşat faaliyetlerinde
bulunan Şeyh Ali Semerkandi Hazretleri’nin nihai
durağı Çamlıdere olmuş ve onunla Çamlıdere bir
ilim, irfan ve fazilet merkezi haline gelmiştir.
Ankara Kalkınma Ajansının destekleriyle
2015 yılında müze haline getirilen Şeyh Ali
Semerkandi Türbesi, özelinde 14. ve 15. Yüzyıla
ait Çamlıdere’nin kadim kültürünü kompoze
eden minyatür, rölyef, resim, heykel ve dekoratif
çalışmalarla oluşturulan tanıtım merkezi
tamamlanmıştır. Hizmete giren mekan görselliğinin
yanında ışık ve seslendirme ambiyansı ile
ziyaretçilerini asırlar öncesinin mistik dünyasına
götürmektedir.
Adres: Çamlıdere-Ankara
Web: www.camlidereseyhalisemerkandi.com
Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi   
Ankara’nın ilk sanayi müzesidir. Çengelhan, Koç
Holding kurucusu Vehbi Koç’un iş yaşantısına
başladığı yıllarda kullandığı bir dükkâna da ev
sahipliği yapmıştır. 2003–2005 yılları arasında
gerçekleştirilen yenileme çalışmasında han, aslına
uygun olarak tekrar yapılandırılmıştır. Avlunun
üzeri cam ile kapatılarak koruma altına alınmıştır.
Çengelhan, Nisan 2005’te Rahmi M. Koç
Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı bir müze olarak
ziyarete açılmıştır. Koleksiyonlarını ve kaynaklarını,
halkı bilgilendirmek, onları etkilemek; Türkiye
genelinde müze ziyaretlerini yaygınlaştırmak ve
endüstri tarihinin araştırılmasını desteklemek
için kullanan müzede toplam olarak 32 odada
denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan
tıbba kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini
gözler önüne seren 4.000’den fazla obje yer
almaktadır.
Adres: Necatibey Cad. Depo Sokak No: 1 Altındağ
Tel: 0 (312) 309 68 00
web: www.rmk-museum.org.tr
Ziyaret: Salı – Cuma Günleri 10.00 – 17.00
Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri 10.00–
18.00 (1 Ekim – 31 Mart) 10.00–19.00 (1 Nisan
30 Eylül) Müze Pazartesi günleri kapalıdır.
Devlet Mezarlığı Müzesi 
Müze binası, giriş ve alt kat olmak üzere iki
bölümden oluşur. Devlet Mezarlığı Müzesi’nde
defnedilen Cumhurbaşkanlarına ve İstiklal
Savaşı komutanlarına ait eşya, resim ve belgeler
sergilenmektedir.
Adres: MSB Devlet Mezarlığı Müdürlüğü Alpaslan
Türkeş Cad. Beştepe, Yenimahalle/Ankara
Tel: 0(312) 221 06 27/103–105
web: www.msb.gov.tr
Ziyaret: Pazartesi ve Salı günleri hariç 09.00–
17.00 saatleri arasında açıktır.
Ekmek Müzesi  
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek
tarafından kurulan müze, ziyaretçilere ekmek ve
ekmek kültürü, yaşanan teknolojik gelişmeler
hakkında bilgi veriyor. Müzede tarla sürümüyle ilgili
olarak; dizel, dızgara, karasaban, pulluk, hasat
zamanıyla ilgili; düven, tırmık, sap çekme aleti,
orak, anadut, yaba, dirgen, buğday küreği, tırpan,
çuval, un teknesi, bakır sini, ekmek selesi, günlük
yaşamla ilgili olara; bacalı küp, bakraç ve saklama
kapları, beze teknesi, buğday ve un deposu,
bulgur kırma merdanesi, selektör, çift kulplu testi,
çekiç demiri ve örs, dibek ve tokmağı (taş), dibek
topuzu (ahşap), ekmek sacı, hamur açma tahtası,
tekli hamur açma tahtası, ekmek tekneleri, havan,
kaşıklık, yayık ve yayık yayma sopası vb gibi
malzemelerin birer örneği sergileniyor.
Adres: Macunköy Mahallesi Anadolu Bulvarı
No:13 Yenimahalle/Ankara
Tel: 0 (312) 397 33 65–66–67
web: www.ankarahalkekmek.com.tr
Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında
gezilebilir.
Etnografya Müzesi 
Türkiye’de müze binası olarak yapılan ilk yapıdır.
Müzenin önünde bulunan bronzdan yapılmış at
üzerinde Atatürk Heykeli 1927 yılında İtalyan
heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılmıştır.
Etnografya Müzesi Anadolu’nun Türk-İslam
Dönemine ait eserlerin sergilendiği bir müzedir.
Koleksiyonunda; Anadolu’nun çeşitli yörelerinden
derlenmiş halk giysileri, süs eşyaları, ayakkabı,
takunya örnekleri, Sivas yöresi kadın ve erkek
çorapları, çeşitli keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar,
peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri,
damat tıraş takımları, çeşitli yörelerden halı
ve kilimler, Anadolu maden sanatını temsil
eden çok çeşitli eserler, Osmanlı Devri yayları,
okları, çakmaklı tabancalar, tüfekler kılıç ve
yatağanlar, Türk çini porselenleri ve Kütahya
porselenleri, tasavvuf ve tarikatla ilgili eşyalar,
Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar
bulunmaktadır.
Adres: Hacettepe Mah. Türk Ocağı Sokak
No: 4 Ulus/Ankara
Tel: 0 (312) 311 30 07
web: www.etnografyamuzesi.gov.tr
Ziyaret: Müze kış saatinde 08.30–17.00, yaz
saatinde 08.30–17.30 arasında açıktır.
Feza Gürsey Bilim Merkezi
Öğrencilerin eğlenceli bir ortamda bilimin temel
prensiplerini öğrenmesi için kurulmuş bir tesistir.
Adını, uluslararası bilim camiasınca tanınan,
çeşitli uluslararası ödüller almış ünlü bilim
adamlarımızdan olan Feza Gürsey’den alan ve
Türkiye’nin ilk bilim merkezi olan Feza Gürsey
Bilim Merkezi; Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin
eğitime katkı hedefleri doğrultusunda, 23 Nisan
1993 tarihinde kurulmuştur.
İçinde yer alan 48 parçalık deney seti ile her
yaştan ve her meslekten kişilere, meraklılara
ve araştırmacılara sunulan bilim merkezi yeni
sergi tasarımları ile her geçen gün gelişmekte,
ziyaretçilerini “Bilim Merkezi” kavramının sunduğu
o muhteşem dünya ile karşılamaktadır.
Adres: İrfan Baştuğ Cd. No:154,
06140 Altındağ/Ankara
Tel: 0 (312) 596 90 15 – 317 99 19
web: http://www.fezagurseybilimmerkezi.com/
Ziyaret: Haftanın her günü: 09.00 – 18.00 /
yılın her günü açıktır.
Gazi Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi 
1979 yılında “İsmail Hakkı Tonguç Müzesi”
adıyla Gazi Üniversitesi Rektörlük binasında 750
metrekare alanda kurulmuştur. Ankara’nın ilk
sanat müzesi olma özelliğindedir. İlk yıllarında
envanterinde birkaç eser bulunan müze, 1990
yılında Prof. Dr. Yüksel Bingöl tarafından yeniden
yapılandırılmış ve Gazi Üniversitesi Resim Heykel
Müzesi adını almıştır. Geçmişi 1930’lu yıllara
dayanır. Müze resim, baskı resim ve heykelseramik
olmak üzere üç ana koleksiyondan
oluşmaktadır. Müzenin temelini Gazi Eğitim
Enstitüsünde bulunan değerli eşya, belge ve
resimler oluşturur. Müzenin envanterinde bugün
281 eser bulunmaktadır.
Adres: Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası
Teknikokullar Beşevler/Ankara
Tel:: 0 (312) 202 20 21
web: www.muze.gazi.edu.tr
Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında
açıktır. Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.
Gazi Üniversitesi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi 
Somut olmayan kültürel miras toplulukların,
grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel
miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları
uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler
ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel
mekânlar anlamına gelir. Somut Olmayan Miras
Müzesi, 23 Eylül 2005 tarihinde Gazi Üniversitesi
Rektörlük Kampüsü Merkez Kütüphanesi
içerisinde, Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama
Merkezi (THBMER) bünyesinde açılmıştır. Müze
iki salondan oluşmaktadır. Müzenin envanterinde
1500’ü obje olmak üzere yaklaşık 4000 eser
bulunmaktadır. Objelerin ve eserlerin sözlü
kültürde yer almış oldukları bağlam ve sözel doku
ile sergilendikleri müze Anadolu Türk kültürel
dokusunu ziyaretçilerine sergilemektedir.
Adres: Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası
Tel: 0 (312) 202 29 12
Ziyaret: Hafta içi 09.00–12.00 ile 13.00–17.00
saatleri arasında açıktır.
Gordion Müzesi 
1963 yılında Yassıhöyük olarak tanınan 500
nüfusa sahip bir küçük köyün yanında kurulmultur.
Bugün Gordion Müzesi’nde kronolojik bir
sergileme sunulmakta, her dönem karakteristik
örneklerle temsil edilmektedir. Üç vitrinde Eski
Tunç Devri eserleri, bunu takiben Kral Midas
ile son bulan Erken Cumg Dönemine ait eserler
yer almaktadır. Bu eserler içinde Erken Demir
Çağına ait el yapımı çanak-çömlekler, Erken Cumg
Çağına ait demir aletler, tekstil üretim aletleri
sergilenmektedir. Yeni sergi salonunda panoramik
vitrin içinde MÖ 700 yıllarına tarihlenen tahrip
katına ait tipik bir yapı sergilenmektedir. Yeni
salonun geri kalan kısmında MÖ 6 – MS 4. yüzyıla
ait ithal edilmiş Yunan seramiği, Helenistik Çağ ve
Roma Dönemine ait malzemeler sergilenmektedir.
Son bölümde ise ziyaretçiler Gordion’da ele
geçen mühür ve sikke örneklerini izleme imkânı
bulmaktadırlar. 1990’lı yıllarda eklenen depoları,
laboratuarı, görüntü ve bilgilendirme salonu,
açık ve kapalı teşhiri ile Türkiye’nin önemli
müzelerinden birisi haline gelmiştir.
Adres: Yassıhöyük Köyü Gordion Polatlı/Ankara
Tel: 0 (312) 638 21 88
Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 08.30–12.30 /
13.30–17.30 saatlerinde ziyarete açıktır.
Gökyay Cmtranç Müzesi
Gökyay Cmtranç Müzesi, Altındağ Belediyesi
sınırları içerisinde, merkezi bir konumda tarihi
dokuyu yansıtan eski Ankara evi mimarisinde
hizmete açılmıştır. 1008 metrekarelik alan
içerisinde 103 ülkeden 540’ın üzerinde satranç
takımının 4 ana tema üzerinde sergilendiği
satranç müzesinde kültürel çağrışımlarla farklı
bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Müzeye adını veren
Akın Gökyay’ın 1975 yılında başladığı ve 412
satranç takımına ulaşan satranç koleksiyonu, 31
Ocak 2012 tarihinde Guinness Rekorlar Kitabına
girmiş; Türkiye’deki tescilli, ilk ve tek satranç
koleksiyonudur. Koleksiyonda ahşap, metal, balık
kemiği, mermer, sabuntaşı, keçe, polyester ve
mermer tozu karışımından oluşan metal, sac
ve döküm satranç takımlarına kadar çok sayıda
materyalden üretilen satranç takımları da yer
almaktadır.
Adres: Hamam Arkası Sakarya Mah. Basamaklı
Sok. No:3 06230 Altındağ/Ankara
Tel: 0 (312) 312 13 04–05
web: www.gokyaychessmuseum.org
Ziyaret: Pazartesi hariç 10.00 – 12.30 / 13.30 –
18.00 saatleri arasında açıktır. 29 Ekim, Ramazan
ve Kurban bayramlarının birinci günü ve yılbaşı
tatilinde kapalıdır.
Hacettepe Sanat Müzesi 
Hacettepe Sanat Müzesi, 4 Ekim 2005 tarihinde
Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı bir
üniversite müzesi olarak kurulmuştur. Hacettepe
Üniversitesi’nin ilgili bölüm ve anabilim dalları
ile işbirliği yaparak çağdaş ve güncel sanatın
seçkin örneklerinin sergilendiği, tanıtıldığı,
kültürel ve güncel sanat etkinlikleri düzenlemeyi
amaçlayan Hacettepe Sanat Müzesi’nin en
önem verdiği faaliyet alanı; “Güncel ve çağdaş
sanat hareketlerini takip etmek, etkinliklerini bu
doğrultuda düzenlemek, müze koleksiyonlarında
yer alan eserleri çağdaş müzecilik koşulları
altında ve kronolojik bir düzen içinde sergilemek,
toplumda estetik, kültür ve sanat bilincini
yaygınlaştırmak, yeni kuşakların sanat eğilimlerini
görsel olarak beslemek ve sanat yeteneklerini
teşvik etmek olarak belirlenmiştir.” Hacettepe
Üniversitesi’nin Sıhhiye’de bulunan kampüsünde
yer alan idari bir binanın zemin katına konuşlanan
müze, mimari olarak sonradan müze işlevi verilmiş
bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir.
Adres: Hacettepe Sanat Müzesi, 06610 Sıhhiye/
Ankara
Tel: 0 (312) 305 43 43
web: http://www.sanatmuzesi.hacettepe.edu.tr/
Ziyaret: Hafta içi 10.00 – 17.00 saatleri arasında
açıktır. Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.
Haritacılık Müzesi  
MSB Harita Genel Komutanlığının Merkez
Kışlasında bulunan “Haritacılık Müzesi” 2. sınıf
askeri bir müzedir. Müze ilk olarak 2 Mayıs
1971 tarihinde Harita Yüksek Okulu Komutanlığı
bünyesinde kurulmuştur. 2003 yılında yeni baştan
düzenlenen müzede, haritacılıkla ilgili eski alet ve
malzemelerle, arşivlerden ve yurt içi ya da yurt
dışından temin edilen haritalar sergilenmektedir.
Adres: MSB Harita Genel Komutanlığı Tıp
Fakültesi Caddesi Dikimevi/Ankara
Tel: 0 (312) 595 23 38/2394
web: www.hgk.msb.gov.tr
Ziyaret: Harita Genel Komutanlığı’ndan yazılı izin
alınması sonucunda gezilebilir.
Hava Kuvvetleri Müzesi
18 Eylül 1998 tarihinde hizmete giren müzenin
resmi açılışı Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi
kızı, ülkemizin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen
tarafından gerçekleştirilmiştir. Türk Hava Kuvvetleri
demirbaş kaydında bulunan her türlü uçak, silah,
mühimmat, yer savunma sistemleri gibi zengin
bir koleksiyon tasnif edilerek çağdaş müzecilik
anlayışı ile açık sergi alanında sergilenmektedir.
Model uçaklar, dünya havacılık tarihine ait bilgiler,
bombardıman ekipmanları, bilgisayardan uçuş
simülatörü, gerçek savaş uçağı kokpiti deneyimi,
askeri radarlar, uçak motorları, askeri keşif
ve eğitim uçakları vs. müzenin ziyaretçilerine
sunduğu görsel objeler arasında yer almaktadır.
Adres: Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı
Etimesgut/Ankara
Tel: 0 (312) 244 85 50
Ziyaret: Pazartesi ve Salı günleri hariç, hafta içi
09.00–17.00, hafta sonları ve tatil günleri 10.00–
18.00 saatleri arası ziyarete açıktır (Randevu ile
izin alınması gerekiyor).
Jandarma Müzesi 
Jandarma Teşkilatı’nın tarihini ve günümüzde
ulaştığı seviyeyi her yönüyle tanıtmak ve bu
askeri kültür mirasını gelecek kuşaklara aktarmak
amacıyla kurulmuştur. Müze 21 Kasım 2005
tarihinde açılmıştır. Müzenin giriş katında Osmanlı
Devleti dönemi sergi salonu birinci katında ise
Cumhuriyet dönemi sergi salonları yer almaktadır.
Bu salonlarda Jandarma Teşkilatı’nın tarihi
gelişimi, silahlar, kıyafetler, fotoğraflar ve bilgi
panolarıyla tarih sırasına göre anlatılmaktadır.
Adres: Jandarma Müzesi Beytepe/Ankara
Tel: 0 (312) 464 4168
web: www.jandarma.gov.tr/jandmuze
Ziyaret: Hafta içi 09.00–16.30 saatleri arasında
ziyarete açıktır.
Kalecik Karahan Konağı ve Müzesi  
İstanbul’da mimarlık yapan Vural Karahan,
memleketi Kalecik’te satın aldığı tarihi bir
konağı restore edip müze haline getirmesi ile
oluşturulmuş bir yapıdır. Konakta sergilenen
eşyalar Kalecik merkez ve köylerinden
toplanmıştır. Müzede sergilenen ilginç objeler
arasında tıpta ilk beyin ameliyatının yapıldığı
neşter amaçlı kullanılan Obsidyen (Siyah kadife)
taşı da bulunuyor. Müze içerisinde bundan başka
bini aşkın tarihi eşya yer alıyor. Kalecik’te 120 yıl
önce evlerin pencerelerini süsleyen ahşap panjur
halen aynı güzelliği ve tarihi dokusuyla müzede
sergileniyor. Yörede eskiden içerisine kuru üzüm,
dut kurusu, sirke, pekmez konulabilen bir küp de
yine 120 yaşına rağmen dimdik ayakta. Tereyağ
saklamak için kullanılan çömlekler, ev tipi ve terzi
tipi boş ağırlığı 6 kilogram olan kömür ütüleri de
80 yaşın yorgunluğunu atar gibi müzede yerini
almış durumda.
Adres: Kalecik ilçesi Ankara
Tel: 0 (312) 857 26 26
Keçiören Belediyesi Etnografya Müzesi 
Keçiören Belediyesi Estergon Türk Kültür Merkezi
bünyesinde faaliyet gösteren müze, 2005 yılında
hizmete açılmıştır. Müzede bulunan, Osmanlı
ve Selçuklulardan kalma 2044 eser Konya,
Kahramanmaraş, Gaziantep, İzmir-Tire, Ankara,
Amasya ve Aydın müzelerinden getirilmiştir.
Eserlerin bir kısmı Kına Gecesi Seremonisi, Sünnet
Odası, Türk Hamamı, Kahve Kültürü, Selamlık, Türk
Mutfağı, Oturma Odası, Günlük Oda, Bakırcı Odası,
Çeyiz Odası, Eski Ankara Sokağı ismi verilen
camekanlı bölümlerde, diğerleri ise vitrinler ve özel
bölümlerde sergilenmektedir.
Adres: Güçlü Kaya Mah. Fatih Caddesi Estergon
Kalesi Keçiören/Ankara
Tel: 0 (312) 358 73 74–75
Ziyaret: Her gün 10.00–22.00 saatleri arasında
açıktır.
Kızılcahamam Belediyesi 100. Yıl Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi
Kızılcahamam Belediyesi 100. Yıl Eğitimci Nuray Yeşil
Müzesi, 16 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen bir tören ile
hizmete açılmıştır.
İlçenin kuruluşunun 100. yılında yöresel, tarihi ve
kültürel değerlerini anlatan bir müzeye sahip olması
gerekliliği fikri ile hayata geçirilmiş bir proje müzedir.
Kızılcahamam’ın sosyal ve kültürel değerlerini
anlatan pek çok bölümden oluşan müzenin, zengin
yöresel içeriğiyle ziyaretçilerin ilgi ve dikkatini
çekeceği düşünülmektedir. Müzede çok sayıda el
yazması Kur’an-ı Kerim, nüfus ve evlilik cüzdanları,
Kızılcahamam’ın yer aldığı gazete haberlerine ait
kupürler, Osmanlıca el yazması kitaplar, dergiler,
tapular ve bunlardan başka birçok tarihi vesika da
sergilenmektedir.
Ankara Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile hayata
geçirilen Eğitimci Nuray Yeşil Müzesi’nde kaybolan
meslekler bölümü (kalaycı, semerci, nalbant, demirci
vs.), köy evi konsepti ve tarım aletleri, Kızılcahamamlı
şehit ve gaziler bölümü, Anadolu efsanesinin ve
Atatürk’ün Kızılcahamam’a gelişinin canlandırıldığı
içerikler ve 1915-2015 arası Kızılcahamam fotoğraf
sergisi gibi hem ilçe hem Cumhuriyet tarihine ışık
tutan birçok bölüm yer almaktadır. Ayrıca ilçe ile ilgili
basılan yayınların yer aldığı bir konsept içerik de
müzenin görülmesi gereken diğer bölümleri arasında
bulunmaktadır.
Adres: Soğuksu Cad. Büyük Kaplıca Karşısı Şehit Anıt
Ağacı yanı, Kızılcahamam/ANKARA
Tel: 0312 736 57 33
Web: www.kizilcahamammuzesi.com
Ziyaret: Pazartesi günleri hariç, Sabah 09:00 – 12:00;
-Öğlen 13:30 – 17:00 saatleri arasında açıktır.
Kızılcahamam Hocalı Anıt Parkı ve Müzesi
Müze, Azerbaycan’ın Hocalı şehrinde 1992 yılında
Ermeniler tarafından şehit edilen 613 kişinin
anısına yapılmıştır. Müze, Kızılcahamam Belediyesi
ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği
işbirliği ile ortaya çıkmıştır. Müzede anıtın yanı sıra
katliamla ilgili bilgilere ve görsel dokümanlara de
yer verilmiştir.
Adres: İsmetpaşa Mah. Ahmet Öztekin Cad.
Kızılcahamam/Ankara
Tel: 0 (312) 736 10 30
Ziyaret: Haftanın 7 günü 08.00–17.00 saatleri
arasında ziyarete açıktır.
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası) 
Ulusal mimarlık dönemi yapılarından olan bina,
23 Nisan 1920 – 15 Ekim 1924 tarihleri arasında
TBMM binası olarak kullanılmış, 1957 yılında
müzeye dönüştürülmesine karar verilmiştir.
Bina 23 Nisan 1961 tarihinde “Türkiye Büyük
Millet Meclisi Müzesi” 23 Nisan 1981 tarihinde
de “Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla ziyarete
açılmıştır. Müze koleksiyonu içinde, Atatürk ve
bazı milletvekillerine ait şahsi eşyalar, etnografik
malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç
ve gereçleri, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun
müsveddeleri, telefon ve mors yazıcı gibi iletişim
araçları ile yağlı boya tablolar bulunmaktadır.
Yapının bölümleri arasında Riyaset Divanı-Bakanlar
Kurulu Odası, Encümen Odası (Komisyon Odası),
Şer’iye Encümeni Odası, Meclis Toplantı Salonu,
Reis Odası (Meclis Başkanı Odası) gibi alanlar yer
almaktadır.
Adres: Doğanbey Mah. Cumhuriyet Bulvarı
No: 14 Ulus/Ankara
Tel: 0 (312) 310 71 40 – 310 49 60 / 188
Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 09.00–17.00
saatlerinde ziyarete açıktır.
Mehmet Akif Ersoy Müze Evi 
Mehmet Âkif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı yıllarında
Ankara’da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta
olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye
dönüştürülmüş Ankara evidir. Vaktiyle Taceddin
Dergâhı olan bu yapı, Taceddin Şeyhi tarafından
savaş yıllarında Mehmet Akif’e tahsis edilmişti.
Yapı 1949’da şehir meclisi kararı ile müze-eve
dönüştürüldü ancak uzun yıllar harap durumda
kaldı. 1982 yılında yeniden onarıldı ve 1984’te
ziyarete açıldı. Mehmet Akif Ersoy Evi, yüksek
avlu duvarları ile çevrili olup bahçesine küçük avlu
kapısından girilmektedir. Bahçenin ortasında yer
alan bina iki katlı ahşap bir Ankara evidir. Üst kata
çıkan tahta tırabzanlı merdiven boyunca Ersoy’a
ait fotoğraflar bulunmaktadır. Üst katta dinlenme
ve toplantı odası yer almıştır. Evin en gösterişli
alanı olan toplantı odasının tavanı, ortada kalem
işleriyle süslü altıgen bir göbek bulunan yöresel
Ankara tavanıdır. Müze-evde Mehmet Akif Ersoy’a
ait cep saati, gözlük, tespih, tüfek ve büyük şairin
yüzünün kalıbı teşhir edilen eserlerdendir.
Adres: Hacettepe, 06230 Altındağ/Ankara
Tel: 0 (312) 309 89 10–11
Ziyaret: Cumartesi-Pazar ve resmi tatiller dışında
her gün saat: 10.00–12.00, 14.00–16.00
arasında ziyarete açıktır.
Meteoroloji Müzesi 
Kuruluşundan bugüne kadar meteoroloji alanında
Türkiye’deki gelişmeleri sergilemek ve gelecek
kuşaklara nereden nereye geldiğimizi göstermek
amacıyla kurulmuştur. Meteoroloji Müzesi
iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde
yazılı ve görsel tarihi dokümanlar ve belgeler,
ikinci bölümde ise meteorolojik alet ve cihazlar
sergilenmektedir. Müze envanterinde 140 adet
alet, cihaz, kitap, defter ve belge kayıtlıdır.
Meteoroloji Müzesi’nde her gün 13.30 da tüm
dünya ile aynı anda Günlük Meteoroloji Balonu
fırlatılmaktadır.
Adres: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kütükçü Ali
Bey Cad. No: 4 Kalaba, Keçiören/Ankara
Tel: 0 (312) 302 24 19 web: http://www.mgm.
gov.tr/kurumsal/muze.aspx
Ziyaret: Hafta içi her gün mesai saatleri içinde
randevu alınarak ziyaret edilebilir.
Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi
Direksiyon Binası olarak bilinen bina, Bağdat
Demiryolu’nun yapımı sırasında 1892 yılında inşa
edilmiştir. Atatürk’ün Ankara’ya geldiği 27 Aralık
1919 tarihinden 1922 yılına kadar Başkomutanlık
karargâhı ve konutu olarak kullanılmış ve en
önemli iç ve dış kararlara tanıklık etmiştir. Türkiye
Cumhuriyeti Devlet Demiryolları yakın tarihimize
ışık tutan ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin
ve TCDD’nin kuruluş yıllarında kullanılan paha
biçilmez eserlerin sergilendiği bu binayı yeniden
düzenleyerek 24 Aralık 1964 tarihinde müze
olarak Ankara’nın kültür tarihine kazandırmıştır.
Dünyaca ünlü empresyonist ressam İbrahim
Çallı’nın en önemli eserleri arasında yer alan
“Kurtuluş Savaşı’nda Kağnı Çeken Kadınlar” isimli
tablosu da burada sergilenen önemli eserlerdendir.
Müze, 2012 yılında yeniden restore edilmiştir.
Adresi: TCDD Ankara Garı Ulus/Ankara
Tel: 0 (312) 309 05 15/4084
web: www.tcdd.gov.tr
Ziyaret: Cumartesi, Pazar ve dini bayramlar hariç
hafta içi her gün 09.00–12.00 / 13.00–17.00
saatleri arasında açıktır.
Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi
Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğü
Müzesi’nde Kırım Savaşı, Trablusgarp Savaşı,
Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal
Savaşı dönemlerine ait personele yönelik belge
ve dokümanlar sergilenmektedir. Müzenin en
büyük amacı; tarihimizde cereyan eden çeşitli
muharebeler ve savaşlar esnasında, çok zor
şartlarda tutulmuş ve günümüze kadar ulaşmış
binlerce kayıt ve doküman içerisinden; ilginç, ders
alınacak ve tarihe ışık tutacak nitelikte olanlarını,
orijinal arşiv belgeleriyle ortaya koymaktır. Böylece
yetişmekte olan genç kuşakların geçmişleri
ile bağlarını kuvvetlendirerek milli ve manevi
duygularını geliştirmek istenmiştir
Adres: Genel Şefik Erensü Kışlası Lodumlu,
Bilkent/Ankara
Tel: 0 (312) 266 27 98 / 2143 / 2131
Ziyaret: Pazartesi ve Salı günleri hariç 09:00-
17:00 saatleri arasında açıktır.
MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi
Ülkemizin tarihi boyunca sanayinin gelişim
sürecini anlatması, sanayi ve teknolojik kültürel
varlıkların bu günlere ve geleceğe taşınması,
bu çerçevede MKE Kurumunun Türkiye sanayi
tarihinin yazılmasında öncülük etmesi temelinde
kurulmuş bir müzedir. Ardından gelen yeni sanayi
kurumlarının, Türkiye’nin üretim kültürünün
oluşmasına yaptığı katkıları görünür kılmak, başta
MKE olmak üzere ülkemizin sanayisine yön vermiş
kurumlara ve kişilere ait eserler ile endüstri ve
mühendislikle ilgili objelerin, belgelerin toplanması,
araştırılması, korunması ve sergilenmesinin
sağlanması amacıyla hizmete geçmiştir. Müzede
bulunan obje-eser sayısı yaklaşık 1050 adet olup,
Osmanlı, İmalatı-Harbiye, Kurtuluş Savaşı, Askeri
Fabrikalar dönemi ile Makina ve Kimya Endüstrisi
Kurumu döneminde savaşlarda kullanılan işlevini
yitirmiş silah, araç ve gereçler, üretim tezgâhları,
iletişim araçları vs. sergilenmektedir. Müze 22
Mayıs 2013 tarihinde hizmete açılmıştır.
Adres: MKE Genel Müdürlüğü Tandoğan
Yerleşkesi Tandoğan/Ankara
Tel: 0 (312) 296 16 57
web: http://www.mkek.gov.tr/Muze/
Ziyaret: Hafta için 09.00 – 12.00 ile 13.30 –
17.00 saatleri arasında açıktır.
MTA Tabiat Tarihi Müzesi
Türkiye’nin ilk ve en büyük Tabiat Tarihi Müzesidir.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü
bünyesinde 7 Şubat 1968 tarihinde, kurumun
arazi çalışmalarında toplanan örneklerin
sergilenmesi ve depolanması amacıyla
kurulmuştur. MTA Enstitüsü’nün görev yapmaya
başladığı 1935 yılından, 1960’lı yıllara kadar
geçen süre içinde, ülkemizin hemen her
bölgesinde gerçekleştirilen yerbilimlerine ait
çalışmalar sırasında sayıları gün geçtikçe artan
örnekler Tabiat Tarihi Müzesi’nin ilk koleksiyonlarını
oluşturmuştur. Zaman içinde daha çok sayıda
mineral, fosil ve kayaç örnekleri toplanmış, bunlara
yurt içi, yurt dışı üniversitelerden ve çeşitli kişi,
kurum ve kuruluşlardan gelen armağanlar da
ilave olmuştur. Müze, yerleşke içinde yapılan yeni
binasında hizmet vermeye devam etmektedir.
Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden
derlenmiş, doğa tarihini anlatan çok sayıda fosil,
kayaç, mineral ve maden örnekleri müzede
sergilenmektedir.
Adres: Üniversiteler Mahallesi Dumlupınar Bulvarı
No:139 06800 Çankaya/Ankara
Tel: 0 (312) 201 23 96–97 web: www.mta.gov.tr
Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 09.00–17.00
saatlerinde ziyarete açıktır.
Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi
Mustafa Ayaz’ın farklı dönemlerine ait
eserlerinin sergilendiği müze yaklaşık olarak
5.000 metrekarelik kullanım alanına sahiptir.
Yapımına 2003 yılında başlanan ve 2007 yılında
tamamlanan müze, 2009 yılında vakıf olarak
faaliyete geçmiştir. ‘Mustafa Ayaz Müzesi’,
sanatçının kendi olanaklarıyla başkent Ankara’ya
kazandırdığı, sanatsal birikimlerinin eseridir.
Müzenin kurulmasındaki en önemli amaç,
toplumun her kesimine sanat sevgisini aşılamak,
sanat yoluyla toplumu eğitmek, çağdaş Türk
sanatının yurtiçi ve yurtdışında tanıtılmasına
katkıda bulunmaktır. Binada müze katları dışında
sanat galerisi, atölyeler, kütüphane, hediyelik eşya
bölümü ve müze kafe bulunmaktadır. Mustafa Ayaz
Sanat Galerisi’nde yerli ve yabancı sanatçılara
yönelik periyodik sergiler düzenlenmekte,
atölyelerde ise güzel sanatlar fakültelerine hazırlık,
resim, heykel ve seramik kursları verilmektedir.
Adres: Ziyabey Cad. No:25 Balgat/Ankara
Tel: 0 (312) 285 89 98
web: www.mustafaayazmuzesi.com
Ziyaret: Pazartesi hariç 10.00–17.30 saatleri
arasında açıktır.
ODTÜ Arkeoloji Müzesi
1962 – 1968 yılları arasında ODTÜ’nün de
desteği ile sürdürülen kazı çalışmalarında,
gerek arazisi içindeki ören yerlerinin gerekse
Ankara Ovası’ndaki Cumg tümülüslerinin elde
edilen buluntularının korunması ve sergilenmesi
amacıyla, Prof. Dr. Kemal Kurdaş’ın ODTÜ
bünyesinde bir müze kurulması düşüncesi,
sonucunda 1969 yılında hayata geçirilmiştir.
Müzenin faaliyet amacı kampüs arazisi içindeki
Yalıncak ve Koçumbeli gibi ören yerleri ve Cumg
Nekropolü’nde bulunan eserlerin korunması ve
sergilenmesidir. Müze ayrıca Türkiye’deki ilk
üniversite müzesi olma özelliğindedir.
Adres: ODTÜ Kampüsü, Eskişehir Yolu
Yenimahalle/Ankara
Tel: 0 (312) 210 22 09 – 210 42 31–32
Ziyaret: Cumartesi, Pazar dışında her gün 09.00–
15.30 saatlerinde ziyarete açıktır.
ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin kurulması
çalışmaları 2001’de başlamıştır ve halen
sürmektedir. Müze koleksiyonunun müze yapıları
ile birlikte geliştirilmesi planlanmıştır. İlk etapta
ODTÜ yerleşkesi içinde bulunan nesnelerin
sergilenmesi, daha sonra ise Kültür Bakanlığı’nın
katkısıyla bazı arkeolojik örneklerin derlenmesi
ve böylece MÖ 3500’lerden bu yana Anadolu’da
teknolojide kullanılan cihazların sergilenmesi
öngörülmüştür. Müze, bu çabalar yoluyla
teknolojinin kültürünü korumayı ve paylaşmayı
amaçlamaktadır. Uygulamalı Bilim Merkezi, Ulaşım
Tarihi Sergisi, Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi
ve Açık Hava Sergi Alanı olmak üzere Bilim ve
Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı’ndaki faaliyetler
4 temel alanda yürütülmektedir. Toplumun
bilimsel farkındalık düzeyini arttırmayı amaçlayan
müze “Bilime Dokunun!” ilkesinden hareketle
tasarlanarak imal edilen deneyler, günlük yaşamda
gözlemlediğimiz ancak çoğu zaman farkına
varmadığımız birçok fiziksel ilke ve doğa olayını,
ilköğretim seviyesinden başlayarak her yaş ve
kesimden ziyaretçilere ulaştırmaktadır.
Adres: ODTÜ Kampüsü, Toplum ve Bilim
Uygulama ve Araştırma Merkezi 06800 Ortadoğu
Çankaya/Ankara
Tel: 0 (312) 210 60 43
Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında
ve her ayın ilk cumartesi günü 11.00–16.00
saatleri arasında açıktır.
ODTÜ Jeoloji Müzesi 
Jeoloji Müzesi, 1995 yılında kurulmuş olup
Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün giriş katında
yer alan 150 metrekarelik koridorda kayaçları,
mineralleri, fosilleri, değerli taşları ve tarihi
madencilik eserlerini sergilemektedir. Bölümün
kuruluş yılı olan 1963 yılından beri bölümün
üyeleri ve mezunları tarafından toplanan ya
da koleksiyoncular tarafından bağışlanan
binlerce mineral, kayaç ve fosil örneklerine ev
sahipliği yapmaktadır. Müzenin aynı zamanda,
hem Türkiye’den hem de İspanya, Çin,
Brezilya gibi diğer ülkelerden endüstriyel bina
taşlarının örneklerini gösteren duvar kaplaması
bulunmaktadır.
Adres: Jeoloji Mühendisliği Bölümü, ODTÜ
Kampüsü, Eskişehir Yolu Yenimahalle/Ankara
Tel: 0 (312) 210 2682
Ziyaret: Pazartesi ve Cuma günleri saat 09.00–
17.00 arası açıktır.
ODTÜ Jeoloji Müzesi
185
Pembe Köşk
Ankara’nın en eski evlerinden biri olan Pembe
Köşk, Ankara başkent olduktan sonra, sosyal
ve kültürel hayatımızdaki “ilk”lerin birçoğuna
sahne olmuştur. Atatürk’ün başkanlığını yaptığı
toplantılar, cumhuriyet çalışmaları burada
yaşanmıştır. 22 Şubat 1927’de Ankara’nın ilk
balosu burada verilmiş, ilk konserler, ilk sergiler,
ilk ilmi toplantılar, satranç ve bilardo, ata binme,
mânia atlama yarışmaları bu evde, bu bahçede
düzenlenmiştir. Ankara’nın iklimine uygun çiçek
ve ağaçların, çamların yetiştirilme deneyleri
Pembe Köşk’ün bahçesinde uygulanmıştır. İnönü
Vakfı tarafından Müze-Ev olarak düzenlenen
Pembe Köşk, her yıl milli bayramlarda ziyarete
açılmaktadır. Pembe Köşk’te İnönü ailesine ait
eşya, madalyalar, Atatürk ile yemek yedikleri oda,
İsmet İnönü’nün Atatürk ile bilardo oynadığı masa,
İsmet İnönü’nün sahra dürbünü, satranç masası,
silahlar, üniformalar sergilenmektedir.
Adres: Şehit Ersan Cd. No:14 Çankaya/Ankara
Tel: 0 (312) 428 18 41
Ziyaret: Pembe Köşk her yıl 23 Nisan’ı içine alan
yaklaşık 1 ay ve 29 Ekim’i içine alan yaklaşık 1
ay olmak üzere iki kez ücretsiz olarak ziyarete
açılmaktadır.
Prof. Dr. Metin Aktaş Zooloji Müzesi
1982 yılında kurulmuştur. Müzenin çalışmaları
özellikle Türkiye böcek faunası üzerine
yoğunlaşmıştır. Müzenin böcek ve diğer karasal
eklem bacaklıları içine alan koleksiyonunda
yaklaşık 300.000 civarında örnek bulunmaktadır.
Anadolu’nun biyolojik envanterini çıkarmak, nelere
sahip olduğunu ortaya koyarak gelecek nesillere
bu bilinci artırmak bakımından oldukça önemli bir
misyonu olan müze her yaştan ziyaretçilere önemli
bilgiler sunmaktadır.
Adres: Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi 06500
Teknikokullar/Ankara
Tel: 0 (312) 202 12 16
Ziyaret: Cumartesi ve Pazar günleri hariç 09.00–
17.00 saatleri arasında açıktır.
PTT Pul Müzesi 
Milli Emlak ve Eytam Bankası binası yenilenerek
2013 yılında PTT Pul Müzesi olarak hizmete
açılmıştır. Müzede, haberleşme tarihi, geçmişten
günümüze postada kullanılan malzemeler,
tarihimize ışık tutan eserlerin yanı sıra, Osmanlı ve
Cumhuriyet Dönemi pulları, konulu pullar (Atatürk,
tarih, turizm, doğa, spor, taşıt, kültür varlıklarımız),
çocuk pulları, dünya pulları, posta kartları, ilk
gün ve özel gün zarflarına da yer verilmiştir.
Müzede sergilenen koleksiyonun tümüne,
kiosklarda yer alan dijital arşiv sayesinde istenilen
noktadan ulaşım da sağlanabiliyor. Ana slogana
atıfta bulunan “Tarihe DOKUNan Koleksiyonlar”
söylemi ise dokunmatik ekranlarda dikkat çeken
detaylardan.
Adres: Anafartalar Mah. Atatürk Bulv. No: 13
Ulus/Ankara
Tel: 0 (312) 560 60 47–48–49
web: www.pttpulmuzesi.org.tr
Ziyaret: Resmi ve Dini bayramlar ile Pazar günleri
hariç haftanın her günü 09.00 – 17.00 saatleri
arasında açıktır.
Resim ve Heykel Müzesi
Tarihi Türkocağı binasının restore edilmesi sonucu
1980 yılında faaliyete geçen Ankara Resim ve Heykel
Müzesi Müdürlüğü; bünyesinde daimi sergilerin teşhir
edildiği altı adet salonu, değişen sergilerin açıldığı üç
adet galeri salonu, resim, heykel, seramik, fotoğraf ve
restorasyon atölyeleri ile plastik sanatlar alanındaki
ihtisas kütüphanesi, kafeteryası, ayrıca konser, tiyatro,
film vb. gösterilerin yapıldığı 426 kişilik akustik özelliğe
sahip çok amaçlı bir salondan oluşmaktadır. Ekim –
Haziran Sergi dönemi içerisinde resim ve desen hazırlık
kursları verilmektedir. Osman Hamdi Bey’in Silah Taciri,
V. Vereshchaing’in Timur’un Mezarı Başında, Fausto
Zonaro’nın Genç Kız Portresi, Emel Cimcoz Korutürk’ün
Gaziye Şükran tabloları müzenin ilk yapıtları arasında
yer alırlar. Müzenin en önemli sorumluluklarından
biri olan sanat eserlerinin korunması, sıcaklıktan ve
nemden kaynaklanan problemleri çözerken, en başarılı
sonuçları veren yöntemler kullanılarak yapılmaktadır.
Bütün koruma önlemlerine karşın eserlerde olabilecek
herhangi bir zarar için uzmanlar tarafından oluşturulmuş
ayrı bir bölüm müze içerisinde yer almaktadır. Müze,
günümüzde diğer sanat dallarıyla karşılaştırıldığında çok
daha kısa bir tarihe sahip Türk resim ve heykel sanatının
gelişmesinde büyük rol oynayan sanatçıların en göze
çarpan eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezi haline
gelmiştir.
Adres: Talatpaşa Blv. Türk Ocağı Sokak No:1 Ulus
Tel: 0 (312) 310 20 94–95
Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 09.00–12.00 /
13.00–17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.
Roma Hamamı Açık Hava Müzesi ve Ören Yeri
Ulus Çankırı Caddesi üzerinde, caddenin batısında
2,5 m yüksekliğinde bir platonun üstünde bulunur.
1938 yılında yapılan kazılarda Cumg, Roma ve Bizans
katları bulunmuştur. 1940 – 1943 yılları arasında
yapılan kazılarda ortaya çıkartılan bu muhteşem
anıt, biri palaestra, öteki kapalı hamam kısımları
olmak üzere iki kısımdan ibarettir. Kazılarda bulunan
sikkelere dayanarak bilim insanları hamamın
Caracalla (M.S. 212–217) döneminde yapıldığını
açıklamıştır. Palaestra’nın kuzeydoğusunda yer alan
Sütunlu Cadde üzerinde 2007–2011 yılları arasında
kazı çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalarda cadde ile
bağlantılı dükkânlara ait mimari ortaya çıkartılmıştır.
Ayrıca; burada bulunan devasa bir imparator heykeli
de önemli bulgular arasındadır. Yaklaşık 65.000
metrekare alanı kapsayan Roma Hamamı ören yeri,
aynı dönemde yapılan çalışmalarla Açık Hava Müzesi
görünümüne kavuşturulmuştur. Eskilerin Çankırıkapı
dedikleri bu ören yerinde, bugün görebildiğimiz
Roma Çağı binaları arasında iki ayrı arkaik yapılaşma
olduğu anlaşılmaktadır. Antik Ankyra şehrinin sütunlu
yolundan bir kısım ve de Roma Çağı Hamamı ve
Palaestra’sına ait binalar… Bunların etrafında da
yine Roma Devri’nden başka yapıların temel izlerine
rastlanmıştır.
Adres: Çankırı Caddesi No: 43 Ulus/Ankara
Tel: 0 (312) 310 72 80
Ziyaret: Her gün 08.30–17.00 saatleri arasında
açıktır.
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı ve Müzesi
Sakarya Meydan Savaşı sırasında şehit düşen
askerler anısına Polatlı ilçesinin Şehitler Kaşı
mevkiinde dikilen anıt 28 Ekim 1973 tarihinde
ziyarete açılmıştır. Sakarya Şehitler Anıtı, anıt
gövdesi, heykeller ve müzeden oluşur. Anıt gövdesi
915 rakımlı tepeden başlayıp başlangıçtan itibaren
daralarak, 420 basamaklı yol boyunca 970
rakımına kadar yükselir. Yolun iki yanında yer alan
sütunlar, savaşın üstün düşman güçlerine karşı
kazanıldığının ifadesidir. Merdivenli yolun sonunda,
zaferin öyküsünü dile getiren kabartmalar ve müze
yer almaktadır. Müzede Sakarya Meydan Savaşını
belgelendiren fotoğraflar, belgeler ve çeşitli
vesikalar sergilenmektedir. Orta kısımda Ulu önder
Atatürk, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve
Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün büstleri ve
Sakarya Meydan Savaşına imzasını atan: Alay’dan,
Kolordu’ya kadar olan birliklere komuta etmiş
komutanların isimlerinin yazılı bulunduğu bir sütun
vardır.
Adres: Şehitler Kaşı Tepesi Polatlı/Ankara
Tel: 0 (312) 623 10 77 / 622 05 91
Ziyaret: Müze her gün saat 08.00–17.30 saatleri
arasında ziyarete açıktır.
Sebahattin Yıldız Müzesi
Sebahattin Yıldız Müzesi, kurucusu olan
Sebahattin Yıldız’ın çocukluk yıllarından beri kültür
ve sanat varlıklarına duyduğu yakın alakanın
bir yansıması olarak 2010 yılında kurulmuştur.
Müzenin temel amacı Türkiye ve dünya kültürel
mirasının ve sanatının korunması, araştırılması,
sergilenmesi ve yayımlanması amacıyla çağdaş
standartlara uygun müzecilik ve sergileme
faaliyetlerinin yürütülmesidir. Müze koleksiyonu
her geçen gün genişlemekte olup bunların en
iyi şekilde korunması ve ilmi olarak araştırılarak
yayımlanması amacıyla koruma laboratuvarı ve
kütüphane hizmetleri de faaliyete geçirilmiştir.
Adres: Turan Güneş Bulvarı 571. Cad. No: 30
Yıldız, Çankaya/Ankara
Randevu Mevlana Bulvarı No: 174/A Balgat 06650
Çankaya/Ankara
Tel: 0 (312) 253 60 00
web: www.yildizlarsssholding.com.tr
Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında
açıktır.
Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi 
Gazi Üniversitesi ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın
maddi katkıları sonucu 15 Haziran 2013
tarihinde açılan müze, kendi alanında Türkiye’nin
ilk müzesidir. Müze, temel olarak Ankara’yı
“bürokrasi/memur kenti” görünümünden
kurtararak kültür turizmi merkezlerinden biri haline
getirmeye katkıda bulunmayı, tarihi ve kültürel
değerleri ortaya çıkarmak için alan çalışmaları
yapmayı ve bu çalışmalardan elde edilen verileri
müzede uygulama modellerine dönüştürerek
gelecek kuşaklara aktarımı sağlamayı
hedeflemektedir. Somut olmayan kültürel miras
toplulukların, grupların ve kimi durumlarda
bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak
tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar,
bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araç gereçler ve
kültürel mekânları ifade eder. Müzenin etkinlikleri
ilin ilçe ve köylerinde yapılan araştırmalar
sonucu elde edilen verilerin uygulamalı olarak
sunulmasından oluşur. Karagöz-Hacivat, Orta
Oyunu, Meddah Gösterileri, Köy Seyirlik Oyunları,
Çocuk Oyunları müzenin sergilediği geleneksel
oyunlar arasındadır.
Adres: Talatpaşa Bulvarı Öz Sk. Altındağ/Ankara
Tel: 0 (312) 311 20 34
web: http://www.kulturelmirasmuzesi.com/
Ziyaret: Pazartesi günü hariç 09.30–17.00
saatleri arasında açıktır.
Şefik Bursalı Müzesi
Ressam Şefik Bursalı, eserlerinin tamamına
yakın kısmını ve “atölye-ev”ini Kültür ve Turizm
Bakanlığına bağışlamıştır. Bağışlanan eserler
sanatçının kendisi tarafından, sanat yaşamının
tüm dönemlerini kapsayacak şekilde seçilmiştir.
Müze ev düzenlenirken, ev eserlerin konulabilmesi
için gerekli teknik yapılarla donatılmış ve yeniden
döşenmiştir. Evin bahçesi eski doğal özellikleri
ile korunmuş ve evin ön kısmına da sanatçının
bir büstü yerleştirilmiştir. Bu atölye-ev sayesinde
şimdiki ve gelecek kuşaklar ünlü ressamın
sanatını bir bütünlük içinde ve sanatçının
yaşadığı atmosferin bir parçası halinde inceleyip
tanıyabileceklerdir. Müzede ressamın hayatını
kaybettiği için tamamlayamadığı bir tablo da
bulunmaktadır. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü,
Devlet Resim Heykel Müzesi bünyesindedir.
Adres: Ahmet Mithat Efendi Sokak No: 36/3
Çankaya/Ankara
Tel: 0 (312) 441 2390
Ziyaret: Pazartesi dışında her gün 09.00–12.00 /
13.00–17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.
TCDD Açık Hava Buharlı Lokomotif Müzesi
Ankara’nın Çankaya ilçesinin Maltepe semtinde,
Ankara Garı’nın Celal Bayar Bulvarı’na bitişik
arazisinin bir bölümünde bulunan bir açık hava
demiryolları müzesidir. Ankara Açık Hava Buharlı
Lokomotif Müzesi’nde, eskiden kullanılan buharlı
trenler ve kömür vinçleri sergilenmekte ve
mükemmel bir mekanik görsellik bulunmaktadır.
10’a yakın lokomotifin bulunduğu açık hava
müzesinde, lokomotiflerin hizmet yılı, çalıştığı
hatlar, hizmet süresi gibi bilgiler de bulunmaktadır.
Adres: TCDD Ankara 2. Bölge Müdürlüğü Anadolu
Bulvarı Behiçbey/Ankara
Tel: 0 (312) 309 05 15 / 303
Ziyaret: Her gün mesai saatleri içerisinde Genel
Müdürlükten alınan izinle gezilebilir.
TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi 
Müze, 5.713 şehit adına dikilen şehitlik anıtı,
Mustafa Kemal Atatürk’ün sivil giysili anıtı, TCDD
tarafından onarılan ve Sakarya Meydan Savaşı
sırasında kullanılan 1897 tarihli Alman yapımı
lokomotif ile 1909 tarihli Alman yapımı vagon,
o zamanki uçakların aslına uygun olarak yapılan
iki uçak ile istasyon binasından oluşmaktadır.
Tren ve uçakların bulunduğu bölümler, uçak ve
tren sesleri eşliğinde gezilebilmektedir. Kurtuluş
Savaşı’nın heykeller ve görsel materyalle temsil
edildiği müzede, o dönemde kullanılan demiryolu
malzemeleri de sergilenmektedir. Komuta
merkezinden sonra en önemli üst olan Malıköy
İstasyonu, Sakarya Meydan Muharebesi’nin
tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve yaralı askerlerin
ilk müdahalelerinin yapıldığı yer olmuş ve savaş
esnasında revir, askeri mühimmat ve lojistik
merkezi ile askeri uçak pisti olarak kullanılmıştır.
Adres: Malıköy Tren İstasyonu Polatlı/Ankara
Tel: 0 (312) 640 10 81
web: http://www.tcdd.gov.tr/malikoy-istasyonmuzesi+
m154
Ziyaret: Her gün 09.00 – 17.00 saatleri arasında
açıktır.
TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi
TCDD’nin tarihini yaşatmak, sanata ve sanatçıya
katkıda bulunmak sorumluluğuyla önem verilen
TCDD Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi yakın
tarihimize ışık tutan, Türkiye Cumhuriyeti’nin
ve TCDD’nin kuruluş yıllarında kullanılmış
orijinal eserlerin sergilendiği müzelerden biridir.
Ankara Gar Kompleksi içerisinde bulunan ve Ulu
Önder Atatürk’ün talimatı gereği demiryolları
mimarlarından Kemal Süha Esen tarafından
“Ankara Oteli” olarak 1924 yılında projelendirilen
bina TCDD Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi
olarak kullanılmadan önce sırasıyla; İşletme
Müdürlüğü, Muhasebe Müdürlüğü, Kreş, Yüksek
Öğrenim Öğrenci Yurdu, Kısım Şefliği, Eğitim ve
Öğretim Dairesi Başkanlığı olarak kullanılmaktaydı.
İki katlı olan taş bina, 1990 yılında TCDD
tarafından restore edilerek giriş katı Sanat Galerisi,
ikinci katı da Demiryolları Müzesi olarak ziyarete
açılmıştır.
Adres: TCDD Müzesi ve Sanat Galerisi Talatpaşa
Bulvarı Ankara Garı yanı/Ankara
Tel: 0 (312) 309 05 15 /4094
web: http://www.tcdd.gov.tr/ankara-sanatgalerisi+
m152
Ziyaret: Hafta sonları, resmi ve dini bayramlar
hariç olmak üzere hafta içi her gün 09.00–12.00 /
13.00–17.00 saatleri arasında açıktır.
TCMB Para Müzesi
Müzede Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde
tedavülde bulunan madeni paralar, banknotlar,
baskı klişeleri, tarihî hisse senetleri ve tahviller
sergilenmektedir. Müze de aynı zamanda diğer
ülkelerden hediye edilen madeni paralarına da yer
verilmektedir. Nümismatik veya meskûkât olarak
bilinen, sikke veya kâğıt para koleksiyonculuğu
açısından zengin bir içerik ve kronolojik görseller
sunan müze, parayı tarihi bir belge olarak gören ve
inceleyenler için gezilip görülmesi gereken yerler
arasında bulunmaktadır.
Adres: İstiklal Cad. 10 Ulus 06100/Ankara
Tel: 0 (312) 507 50 00
Ziyaret: Güvenlik açısından, her isteyen
vatandaşın istediği gibi girip gezmesi yasak olan
müze, ancak bir grup oluşturup izin alınarak hafta
içi gezilebilir.
TED Ankara Koleji Okul Müzesi 
TED Ankara Koleji Vakfı Okulları’nın, kuruluş
yılı olan 1931’den günümüze kadarki tarihsel
birikimini gelecek kuşaklara aktaran “Okul
Müzesi”, İncek Kampüsü’nde, idari bina zemin
katında bulunmaktadır. 21 Mayıs 2008 tarihinde
açılan Okul Müzesinde çeşitli temalardan oluşmuş
galerilerde: geçmişten günümüze okul, etkinlik,
öğretmen, öğrenci fotoğrafları; 80 yıllık tarihi
orijinal eşyalarıyla yansıtan temsili sınıf; önemli
tarihi vesikalar, diplomalar, belgeler, ders ve ofis
aletleri; müzik aletleri, el yazması notalar, yaklaşık
30 bin mezunun yıllık fotoğrafları, bilgileri ve
“Biz Kimiz” oyununu içeren yazılımın kullanıldığı
bilgisayar ve spor köşesi yer almaktadır.
Okul müzesinde öğrencilerimizin, özellikle de
sınıfa yeni başlayan öğrencilerimizin, 80
yıllık Kolej tarihini, bir Cumhuriyet okulunun
tarihini öğrenmeleri için gezi programları
düzenlenmektedir.
Adres: TED Ankara Koleji Vakfı Okulları, Taşpınar
Mah. 2800. Cad. No: 5 İncek, Gölbaşı/Ankara
Tel: 0 (312) 586 90 00
Ziyaret: Hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında
açıktır.
Telekomünikasyon Müzesi
Eğitim, bilim ve teknoloji müzesi olarak iletişim
alanında aktif eğitici anlayışıyla hazırlanmış ilk ve
tek uygulamalı müze olarak nitelendirilmektedir.
Hızla gelişen iletişim teknolojisinin tarihi boyutu,
dokunarak, kullanarak ve uygulama yapılarak
görülebilen Telekomünikasyon Müzesi, sergilenen
402 parça eser ile ziyaretçilere tarihi bir yolculuk
yaptırmaktadır. Asıl hedef kitlesi eğitim kurumları
olan, bununla birlikte tüm yaş gruplarına da
hitap eden müze, iki sergileme, bir uygulama
salonu olarak düzenlenmiş iç içe 3 salondan
oluşmaktadır.
Adres: Türk Telekomünikasyon AŞ. Genel
Müdürlük. Turgut Özal Bulvarı Aydınlıkevler/Ankara
Tel: 0 (312) 555 23 98
Ziyaret: Müze hafta içi 09.00–17.00 saatleri
arasında hizmet vermektedir. Randevu alınması
zorunludur.
Topçu ve Füze Okulu Sınıf Müzesi
Topçu sınıfının sosyal, kültürel ve teknik gelişimini
dönemlere göre yansıtmak, askeri kültür varlıkları
üzerinde askeri tarihimizi aydınlatacak bilimsel
araştırmaları yapmak, tarih ve kültürümüzü
gelecek nesillere aktarmak amacı ile kurulan
Topçu ve Füze Okulu Sınıf Müzesi 1973 yılı Nisan
ayında tamamlanarak hizmete girmiştir. Müze
bahçesi, müze bölümü ve şeref salonu olmak
üzere üç ana bölümden meydana gelmektedir.
Müze bahçesinde 16. yüzyıldan günümüze kadar
çeşitli ordular tarafından kullanılmış top, obüs ve
havanlar sergilenmektedir.
Adres: Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı Polatlı/
Ankara
Tel: 0 (312) 623 44 30 • (Komutanlık izni ile)
Ziyaret: Topçu ve Füze Okulu Komutanlığının izni
ile hafta içi gezilebilir.
Toprak Mahsulleri Ofisi Müzesi 
Müze 2009 yılında tahılla ilgili eşyaların bir müze
ortamında muhafaza edilmesinin, ekmeğini
yediğimiz bu topraklara ve bu işin çilesin çeken
insanımıza karşı bir kadirşinaslık örneği olacağı
düşüncesiyle kurulmuştur. Bu düşünceyle
Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ve özellikle Toprak
Mahsülleri Ofisi’nin taşra teşkilatlarından toplanan
eşyalar kurumun Güvenlik Ek Tesisleri’nde müze
disiplini içinde sergilenmeye hazır hale geldikten
sonra 2009 yılında TMO müzesi kurulmuştur.
Adres: TMO Ek Tesisleri İstanbul Yolu 9. Km.
Güvercinlik/Ankara
Tel: 0 (312) 591 42 40–39
Ziyaret: Toprak Mahsulleri Ofisi Genel
Müdürlüğünden alınan yazılı izinle hafta içi
gezilebilir.
TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi  
TRT Müzesi, yayıncılığın sadece izlenip
seyredilmediği, aynı zamanda dokunulabilen,
uygulanabilen bir alandır. Müze içinde hazırlanan
çeşitli stüdyolar, görsel ve işitsel yayıncılığın
öncesini ve geçirdiği süreçleri uygulamalı olarak
görmenizi sağlar. Transistörlu radyolardan siyahbeyaz
ekranlara ve günümüzde 3D yayınlara
uzanan yayıncılık teknolojisinin geldiği son noktayı
resmeden bir sergilemenin yanı sıra, bu sürece
tanıklık eden işitsel ve görsel arşivin de sunulduğu
müze, yayıncılığın öncesini ve geçirdiği süreçleri
uygulamalı olarak göstermeyi de amaçlar.
Müzede TRT dizi ve filmlerinde kullanılan 50 binin
üzerinde kostümden 500’e yakını sergileniyor.
Ömer Seyfettin Hikâyeleri, Aşkı Memnu, Çalıkuşu,
Kurtuluş, Abdülhamid Düşerken isimli dizi ve
filmlerde kullanılan kostümler de sergilenmektedir.
Ayrıca müzenin alt katında Atatürk’ün kullandığı
araçların birebir kopyası da yer almaktadır.
Adres: TRT Genel Müdürlük Turan Güneş Bulvarı,
Oran/Ankara
Tel: 0 (312) 463 28 38
web: http://www.trtmuze.com.tr/
Ziyaret: Resmi tatiller dışında hafta içi 10.00–
17.00 saatleri arasında açıktır.
Türk Hamam Müzesi 
Müze, hamam kültürünü belgeleme, sergileme
ve geleceğe aktarma düşüncesiyle kurulmuştur.
Bir başka deyişle, müzede evrensel ve toplumsal
hafızada yer etmiş Türk hamam kültürü bir bütün
olarak korunmaya ve gelecek nesillere aktarılmaya
çalışılmaktadır. Türk hamam ve temizlik kültürünü
konu alan müze gerek ele aldığı konu, gerekse
kullandığı müzecilik teknikleri açısından
Türkiye’nin ilk ve tek müzesidir. Müze, hamamların
mimari özelliklerini, yıkanırken kullanılan eşyaları
sergilemenin yanı sıra törensel hayat içinde
hamamların yerini anlatan “kına (gelin) hamamı”
sergisi, “hamam anası, hamam babası” ve
“külhanbeyi” canlandırmaları ile Türk hamam
kültürünü yorumlamaktadır. Ankara Kalkınma
Ajansı ve Yaşayan Müze’nin desteğiyle kurulan
müzenin kurucusu, Gazi Üniversitesi Edebiyat
Fakültesinde “Halkbilimi Müzeciliği” dersleri veren
Dr. Sema Demir’dir.
Adres: Cumhuriyet Mah. Yenice Sokak No:23
Beypazarı/Ankara
Tel: 0 (312) 763 22 24
web: www.turkhamammuzesi.com
Ziyaret: Müze 08.30 – 20.30 saatleri arası her
gün hizmet vermektedir.
Türk Hava Kurumu Müzesi
Tarihi nitelikteki yapıların yer aldığı bir bölge
olan Ulus’ta bulunan Müze, 19 Mayıs 2002
tarihinde hizmete açılmıştır. Yerleşke içinde,
Tarihi Paraşüt Kulesi (Tescilli Anıt Eser), orijinal
uçakların sergilendiği bahçe ve belgelerin teşhir
edildiği müze binası yer alır. Müzede Türk Havacılık
Tarihi’ne ışık tutan, havacılarımız ilklerimiz
adıyla anılan tarih bölümü de yer almaktadır.
Genç nesillere havacılığı ve havacılık tarihini
aktaran, kuruluşundan günümüze THK’nın yaptığı
çalışmaları gözler önüne seren tarihi belgeler,
fotoğraflar ile çeşitli maketler ise ikinci bölümde
sergilenmektedir. Müze, THK ve Türk Sivil Havacılık
Tarihi hakkında 747 adet belge ve fotoğraf
sunumu ile her yaştan ziyaretçinin havacılık
bilgisini zenginleştirmektedir. Ziyaretçilere, müze
bahçesinde sergilenen helikopterin pilot köşkünü
inceleme imkânı da sağlanmaktadır.
Adres: Hipodrom Cad. No: 2 Ulus/Ankara
Tel: 0 (312) 311 30 13
Ziyaret: 1 Kasım – 31 Mart tarihleri arasında
09.00 – 18.00, 1 Nisan – 30 Ekim tarihleri
arasında ise 10.00–19.00 saatleri arasında
Pazartesi günü hariç haftanın diğer altı günü
açıktır.
Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi
3 Nisan 2012 Avukatlar Haftası’nda açılan Türkiye
Barolar Birliği Hukuk Müzesi’nde 600 civarı
eser 365 m² alanda sergilenmektedir. Müze
koleksiyonunda, düşünce ve uygarlık tarihinin
gelişimine paralel olarak hukukun geçirdiği
tarihsel dönüşümü görsel olarak yansıtan eserler
bulunmaktadır. Çeşitli dönemlere ait hukukçu
giysileri, ferman, berat, hüccet, pul, avukat
yazışmaları, ruhsatnameler, hukuk fakültesi
öğrencisi karnesi, açılış davetiyesi, kartvizit vb
hukuksal belgeler, Osmanlıca hukuk kitapları, yazı
takımları, avukat taşı, teksir makinesi, daktilo,
telefon, fotoğraflar, fotokartlar ve heykeller
mitolojiden başlayarak günümüze kadar hukuk
dünyasında görsel bir yolculuk sunmaktadır.
Müzede yer alan en eski tarihli eser, 1691 yılına
ait, tereke konulu el yazması hüccettir. Ayrıca, II.
Mahmut Tuğralı berat, I. Dünya Savaşı Çanakkale
Madalyası Beratı, Mürur Tezkiresi, Atatürk ve
arkadaşlarının tutuklanması ile ilgili sokak afişi,
hat sanatı kullanılarak yapılan Kurtuluş Savaşı
afişi müzede teşhir edilen görülmesi gereken
eserlerden birkaçını oluşturmaktadır.
Adres: Oğuzlar Mahallesi Barış Manço Caddesi
Avukat Özdemir Özok Sokak No: 8 Balgat/Ankara
Tel: 0 (312) 292 59 09
Ziyaret: Hafta içi 9.30–18.00 saatleri arasında
açıktır. Müze resmi tatillerde kapalıdır.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi
Ulucanlar Cezaevi 1925 yılında kurulmuş olup,
2006 yılında Sincan Cezaevi’ne aktarılarak
kapatılmıştır. 2011 yılının Haziran ayında ise
Altındağ Belediyesi tarafından onarılmış ve
müze olarak ziyarete açılmıştır. Ulucanlar
Cezaevi Müzesi’nde 81 yıl boyunca düşünceleri
yüzünden hapse girmiş gazeteci, yazar, şair,
siyasetçi gibi kişilerin ayrıntılı bilgileri, ailelerinden
temin edilmiş özel eşyaları ve cezaevinde
iken çekilmiş fotoğrafların sergilendiği avlular
bulunmaktadır. Müze, koğuşları ve darağacı ile
geçmişi kimseye unutturmamak için bir daha aynı
acılar yaşanmasın diye herkesi bu tarih kokan
mekâna davet ediyor. Müzede mutlaka görülmesi
gereken bir diğer bölüm ise kütüphane…
Müze kütüphanesi, Türkiye siyasi tarihinin
unutulmaz isimlerinin yazmış olduğu kitaplar,
çeşitli dönemlere ait önemli yayınlar, dönemin
aktörlerinin mahkeme kayıtları, mahkûmiyet
tutanakları ve yine değeri kendisine münhasır,
günümüzde bulunması çok güç olan yayınların ilk
baskıları ile tarihi bir arşiv niteliği taşıyor.
Adres: Şükriye Mah. Ulucanlar Cad. No:63
Altındağ/Ankara
Tel: 0 (312) 507 01 38
web: www.ulucanlarcezaevimuzesi.com
Ziyaret: Pazartesi hariç, hafta içi 10.00–16.00,
hafta sonu 10.00–17.00 saatleri arasında açıktır.
Veteriner Anatomi Müzesi
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi
Anabilim Dalı tarafından ortaya çıkarılmıştır.
Fakülte tarafından veteriner anatomi alanında yıllar
içinde yüzlerce örnek biriktirilmiş fakat bu ürünleri
muhafaza edecek ve sergileyecek bir tesisin tam
olarak oluşturulamaması sebebiyle büyük bir kısmı
atıl olarak bekletilmeye başlanmıştır. Anatomik
örneklerin sergilenmesi ve bu örneklerin eğitim
amacıyla saklanması düşüncesi üzerine yıllar içinde
oluşan hatırı sayılır obje içeriğin konuyla ilgilenenlerin
hizmetine sunulması fikri üzerine oluşturulmuştur.
Anatomi Anabilim Dalı, 2009 yılında yerleşik
bir veteriner anatomi müzesi kurulması kararını
almıştır. Aynı yıl kuruluş çalışmalarına başlanan
müzede temel olarak beş bölüm bulunmaktadır. Bu
bölümler Veteriner Fakültesi öğrencilerinin anatomi
çalışmasına uygun olarak dizayn edilmekle birlikte
diğer ziyaretçilerin de kolayca anlayabileceği şekilde
sergilenmiştir. Müzede sırasıyla kemik, eklem ve kas
örnekleri, sonrasında sindirim solunum, boşaltım,
üreme ve sinir sistemi preparatları sergilenmektedir.
Müze envanterinde 350’nin üzerinde eser
bulunmaktadır. Bunların yanında ülkemize özgü
hayvanlardan doldurulmuş örnekler ve çeşitli ilgi
çekici tasarımlara da yer verilmiştir.
Adres: Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İrfan
Baştuğ Cad. 06110, Dışkapı/Ankara
Tel: 0 (312) 317 03 15
web: http://www.veterinary.ankara.edu.tr
Ziyaret: Pazartesi günleri hariç hafta içi 10.00 –
16.00 saatleri arasında açıktır.
Yüksel Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
Müze; mühendis koleksiyoner ve sanatsever
Yüksel Erimtan’ın arkeoloji merakıyla, yıllar içinde
biriktirdiği eserlerin bir koleksiyon haline gelişi
ile ortaya çıkmıştır. Koleksiyon, Yüksel Erimtan’ın
1960’lı yılların başında Tarsus yakınlarında
çalışırken, yerel dostlarının teşvikiyle Roma
yüzük taşları almasıyla başlamış, sonraları yetkin
arkeologların tavsiyelerinden faydalanılarak hem
genişletilmiş, hem de belirli eser gruplarına
odaklanmıştır. Müzenin, coğrafyamızın kültürel
mirasının korunmasının yanı sıra, koleksiyonunu
izleyicisine alışılagelmiş sergileme yöntemlerinden
farklı şekillerde sunarak, objelerin estetik
değerlerinin de öne çıkmasını sağlamak gibi
amaçları bulunmaktadır. Eserleri bir olay örgüsü
ile bir araya getiren müze, ziyaretçilerinin
eski çağlardan günümüze kalmış olan mirası,
güncel yaşamın unsurlarıyla ilişkilendirmesini
kuvvetlendirmek gibi faydaları bulunmaktadır.
Adres: Kale Mahallesi, Gözcü Sokak No:10,
06240, Altındağ/Ankara
Tel: 0 (312) 311 04 01
web: www.erimtanmuseum.org
Ziyaret: Pazartesi hariç 10.00 – 17.00 saatleri
arasında açıktır.
Ziraat Bankası Müzesi
Müze, 1926–1929 yılları arasında İtalyan Mimar
Giulio Pztgeri tarafından yapılan ve I.Ulusal
Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan Ziraat
Bankası Genel Müdürlük binası Şeref Salonu’nda
yer almaktadır. Ülkemizin ilk ve tek banka müzesi
olma özelliğini taşır. Başlangıcından bugüne kadar
Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik,
siyasi, kültürel, sanatsal ve eğitsel değişimi ile
günümüze kadar gelinen gelişimi gösterme
özelliğine sahip olan Ziraat Bankası Müzesi,
bu özellikleri içinde barındıran ve bankacılık
sisteminde kullanılan pek çok antika nesneyi, tarihi
bir atmosfer içinde sergilemektedir. 1863 yılına
ait orijinal “Memleket Sandığı”, yüz yılın üzerinde
bir tarihi geçmişi bulunan yevmiye defterleri,
bugün artık kullanılmayan altın alım ve satım kayıt
defterleri, “Kinin” tevzi ve satışına ait defterler
teşhirde bulunan değerli eşyalardan sadece
bazılarıdır.
Adres: Doğan Bey Mah. Atatürk Bulvarı No: 8
Ulus/Ankara
Tel: 0 (312) 584 20 00
web: http://www.ziraatbank.com.tr/tr/Bankamiz/
KulturSanat/Pages/ZiraatBankasiMuzesi.aspx
Ziyaret: Hafta içi her gün 9.00–17.00 saatleri
arasında açıktır.
75. Yıl Eğitim Müzesi
Müze, 1988 yılında Milli Eğitim Bakanlığı
tarafından açılmıştır. Türkiye’de bir ilk olarak
faaliyete geçen Eğitim Müzesi, Atatürk Lisesi
yanında geniş bir bahçe içinde ve tek katlı
müstakil bir binada hizmet vermektedir. Müzede
eğitime yönelik materyaller sergilenmektedir. Her
yıl planlı olarak Ankara’daki ilk ve ortaöğretim
öğrencileri ile üniversitelerin öğretmenlik
bölümünde eğitim gören öğrenciler tarafından
ziyaret edilmektedir.
Adres: Strazburg Cad. Lale Sokak No: 11 Sıhhiye/
Ankara
Tel : 0 (312) 232 04 24
Ziyaret: Hafta içi her gün(resmi tatiller hariç)
mesai saatlerinde açıktır.
Ankara Kalkınma Ajansı yayınlarından alınmıştır.
Ankara’da Bulunan Müzeler 

Ankara’da Bulunan 5 Yıldızlı Oteller

1İbis Ankara AirportBalıkhisar Mah. Özal Bulvarı No: 15 Akyurt – Ankara(0312) 840 00 00
2Rixos Grand Ankara HotelAtatürk Bulvarı No: 183 Kavaklıdere – Ankara(0312) 410 55 00
3Wyndham AnkaraYaşam Cad. 4. Sokak No:4, Söğütözü Ankara(0312) 219 0303
4Swissotel AnkaraYıldızevler Mahallesi, Jose Marti Caddesi No: 2(0312) 409 3399
5Mövenpick Hotels&ResortsBeştepeler Mah. Yaşam Cad. No: 1 Soğütozü – Ankara(0312) 258 58 00
6Crowne Plaza AnkaraGazi, Mevlana Blv. No:2 Yenimahalle(0312) 303 0000
7Barcelo Ankara AltınelGazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 151 Tandoğan – Ankara(0312) 231 77 77
8Divan Ankara ÇukurhanNecatibey Mah. Depo Sokak No: 3, Tarihi Ankara Kalesi, 06240 Altındağ/Ankara(0312) 306 6400
9Ramada AnkaraRemzi Oğuz Arık, Tunalı Hilmi Cd. No:66(0312) 428 8000
10Metropolitan Hotels AnkaraOğuzlar Mh.1377. Sokak No:28, Çankaya(0312) 295 4545
11Sürmeli AnkaraCihan Sk. No:6, Çankaya(0312) 231 7660
12Anadolu Downtown AnkaraBeştepeler Mh., Yaşam Cd. 1.Sk. D:7/B, 06520 Söğütözü(0312) 999 0006
13Latanya Hotel AnkaraKavaklıdere Mh., Büklüm Sk No:1, 06660 Çankaya(0312) 416 8800
14Büyük Ankara OteliAtatürk Blv.No: 183 Kavaklıdere / Ankara / TÜRKIYE(0312) 410 55 00
15Gordion AnkaraTunalı Hilmi Cad. Büklüm Sokak No.59 Ankara(0312) 427 8080
16Sheraton Ankara Convention CenterNoktali Sokak, Kavaklidere, 06700 Ankara(0312) 457 6000
17Bera AnkaraÖn Cebeci, Ziya Gökalp Bulvarı No:58, 06600 Çankaya/(0312) 458 0000
18Movenpick AnkaraBestepeler Mah Yasam Cad No.1 Sogutozu(0312) 258 58 00
19Büyük Anadolu Termal OteliBüğdüz, 06750 Akyurt/Ankara(0312) 841 6464
20Holiday Inn Ankara CukurambarIsci Bloklari Mah. 1484 Sk., No. 3 Cankaya, 06330(0312) 342 5555
21Holiday Inn AnkaraKavaklıdere Mah., Tunus Cad. No: 7, 06680 Kavaklıdere(0312) 424 40 00
22Barceló Ankara AltinelTandoğan Kapalı Çarşısı, Eti, 06570 Ankara(0312) 231 7777
23Esenboğa Airport HotelEsenboğa Havalimanı Yolu Üzeri 16 Km Sarayköy Keçiören(0312) 399 47 00
24Anadolu Hotels Esenboğa TermalEsenboğa Havalimanı Yolu 27. Km Akyurt – Ankara(0312) 841 64 64
25JW Marriott Hotel AnkaraSöğütözü, Muhsin Yazıcıoğlu Cd. No:1, 06520 Çankaya(0312) 248 8888
26Cam Thermal Resort & Spa Convention CenterSoğuk Su Parkı, Merkez, Kızılcahamam, Ankara(0312) 810 8100
27Bilkent HotelÜniversiteler Mah. İhsan Doğramacı Blv. No: 6  Bilkent(0312) 258 58 00
28Bilkent Hotel And Conference CenterUniversiteler Mah 1599 Cad.No:6(0312) 266 4686
29Grannos Thermal & Convention CenterMedrese Mah, Şehitler Cad. No:10, 06860 Haymana/Ankara444 7 490
30The Green Park Hotel AnkaraKızılırmak Mah, 1443 Cad, 06520 Çankaya/Balgat/Ankara(0312) 258 0000
31Ankara HiltonSAKavaklıdere, Tahran Cd. No:12, 06700 Çankaya/Ankara(0312) 455 0000
32Radisson Blu Hotel, Ankaraİstiklal Cad. No:20, Altındağ/Ankara(0312) 310 4848
33Anemon AnkaraKavaklıdere, Konur2 Sokak No:60, 06680 Çankaya/Ankara(0312) 425 1919
34Ankara Royal HotelKavaklıdere, Büklüm Sokağı No:37, 06650 Çankaya(0312) 425 4151
35DemontiAkay Caddesi No:8 Kavaklıdere / Ankara(0312) 417 0808
36Business Park HotelKızılay, Necatibey Cd. No:35, Çankaya(0312) 232 4800
37Divan AnkaraTunalı Hilmi Cad. Güniz Sok. No:42,(0312) 457 4000
38Ankara Princess HotelMeşrutiyet, Ziya Gökalp Cd. No:8, Çankaya(0312) 430 0006
39Cassiel HotelTuran Güneş Bulvarı Tagore Caddesi 717.Sokak No:3, Yıldızevler Çankaya,(0312) 443 4343
40Gürkent HotelCumhuriyet, Mithatpaşa Cd No:4, 06430 Çankaya/Ankara(0312) 435 5050
41İçkaleMaltepe, Gazi Mustafa Kemal Blv. No:89,(0312) 231 7710
42Niza Park OtelGüvenevler, Farabi Sk. No:36, 06690 Çankaya(0312) 468 0500
43Hotel HoustonGüniz Sk No:26, Kuğulu Park Mevki, Kavaklıdere(0312) 466 1680
44Ck Farabi OtelFarabi Sk No:34, Çankaya, 06690 Ankara(0312) 427 7868
45Ankara PlazaBestekar Sok. No: 5 Kavaklıdere Ankara419 0 400
46Best HotelUğur Mumcu’nun Sokağı, No.71 GOP Ankara(0312) 446 80 80
47Best Western Otel 2000Bestekar Sokak No: 29 Kavaklıdere-Ankara(0312) 419 90 01
48Doğa ResidenceSağlık, Ataç-1 Sk. No:11, 06410 Çankaya(0312) 435 8333
49Samm Bristo SpaKazım Özalp, Uğur Mumcu Cd. No:19, 06700 Çankaya(0312) 447 9000
50Hotel PztecOran Mah., Esat Özoğuz Sk. No:5, 06450 Çankaya/Ankara(0312) 491 3030
51City OtelSancak, Turan Güneş Blv. No:19, 06610 Çankaya(0312) 438 0203
52King Çankaya HotelPiyade Sokak No:17 Çankaya(0312) 440 79 31
53Class OtelRemzi Oğuz Arık, Bestekar Sk. No:64, 06680 Çankaya(0312) 466 1850
54Raymar Hotels AnkaraMeşrutiyet Mh., Selanik-2. Caddesi No:74, Çankaya,(0312) 417 7575
55Otel MidiKaryağdı Sk. No:40, 06540 Çankaya(0312) 409 6434
56Hotel MidasTunus Caddesi No: 20 Kavaklıdere Ankara424 0 110
57Gazi Park HotelBeştepe Mahallesi, 06560 Yenimahalle/Ankara(0312) 215 6666
58Atalay HotelÇankırı Cd, No:20, Ankara(0312) 309 1515
59Alba Ankara HotelKocatepe, Yüksel Cd. No:19 Çankaya(0312) 419 1020
60Notte Boutique HotelBarbaros, Büklüm Sokağı No:113 Çankaya(0312) 466 7600
61İlci Residence HotelMaltepe Mahallesi, GMK Blv No:133, Çankaya(0312) 230 8686
62Marinem HotelBayindir 2 Sokak No: 35, 06420 Ankara(0312) 431 5980
63Neva PalasKüçükesat, Esat Cd. No:32, 06680 Çankaya/Ankara(0312) 419 5888
64Elit PalasKavaklıdere, Bestekar Sk. No:26, 06680 Çankaya(0312) 424 0571
65Limak AmbassadoreGaziosmanpaşa, Boğaz Sk. No:19, 06700 Çankaya(0312) 428 4848
66Royal Carine OtelHacı Bayram, Çankırı Cd. No:16, 06030 Altındağ(0312) 310 3500
67Büyükhanlı ParkYıldızevler, Simon Bolivar Blv. No:34, 06650 Çankaya(0312) 441 5600
68Capital Plaza Otelİşçi Blokları, 06530 Çankaya/ Ankara(0312) 287 6065
69Holiday Inn TunusKavaklıdere, Tunus Cd. No:7, Çankaya(0312)424 40 00
70Meyra PalaceMuhsin Yazıcıoğlu Caddesi No : 55 Balgat Ankara(0312) 266 25 00
71Midas Hotel Haym
ana Thermal
Caldag Mah. Erguvan Cad. No:10, 06860 Haymana(0312) 658 0000

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.


Etiketler: : Ankara El Sanatları ve Hediyelik Eşya, Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası, Ankara’da Kültür ve Sanat, Ankara’da Bulunan Kültür Ve Sanat Kurumları, Ankara’da Bulunan Devlet Tiyatroları Sahneleri, Ankara’da Bulunan Özel Tiyatrolar, Ankara’da Bulunan Sinemalar, Ankara’da Bulunan Müzeler, Ankara’da Bulunan 5 Yıldızlı Oteller, Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Ankara görülmesi gereken yerler, Ankara gezecek yerler, Ankara gezi, Ankara gezi rehberi, Ankara gezi yazısı, Ankara gezilecek çarşı, Ankara gezilecek doğal yerler, Ankara gezilecek doğal yerler haritası, Ankara gezilecek tarihi yerler, Ankara gezilecek yerler, Ankara gezilecek yerler doğa, Ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Ankara kalesi, Ankara merkezde gidilecek yerler, Ankara merkezde ne var, Ankara ne yenir nerede yenilir, Ankara ne yenir nereler gezilir, Ankara otelleri, Ankara seyahat rehberi, Ankara tarihi, Ankara tarihi yerler, Ankara turizm potansiyeli, Ankara turizm rehberi, Ankara turizm ve tanıtım, Ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Ankara şehir rehberi, Ankara’da bir günde ne yapılır?, Ankara’da gezilecek doğal yerler, Ankara’da gezilecek mekanlar, Ankara’da ne yapılır, Ankara’da ne yenir, Ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram, #photooftheday, #traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefter

#ankara, #aniyakala, #antalya, #camping, #doğa, #fotoğraf, #gezgin, #gezi, #gezilecekyerler, #holiday, #instagood, #instagram, #instatravel, #istanbul, #kamp, #manzara, #nature, #objektifimden,  #photo #photography #photooftheday #seyahat #seyahatacentasi #seyahataski #seyahatblog #seyahatblogger #seyahatblogu #seyahatcantasi #seyahatdefteri #seyahatet #seyahatetmek #seyahatetmeklazim #seyahatetmesanati #seyahatfoto #seyahatfotografciligi #seyahatimvar #seyahatkonsept #seyahatname #seyahatnotlari #seyahatrehberim #seyahatseverizbiz #seyahattutkusu #tatil #türkiye #travel #travelgram #traveling #traveller #travelphotography #trip #turkeyankara,