Kanyon Geçişi Ekipmanları:

Kanyon Geçişi Ekipmanları

Kanyon geçişi yaparken hangi ekipmana ihtiyacınız var? İster kuru bir kanyonda basit bir yürüyüş, ister zorlu teknik kanyonlarda çok günlük uzak bir gezi planlıyor olun, bu kılavuz bunu güvenli ve zevkli bir şekilde yapmanız için ihtiyaç duyacağınız teçhizata genel bir bakış sağlar.

Giysi ve ayakkabıdan uzman halat çekme ekipmanına kadar ihtiyacınız olabilecek her bir ürünün kısa bir özetini içerir. Bu ekipman listesinin, su akışlarının genellikle sınırlı olduğu, sıcaklıkların daha yüksek olduğu ve “bekçi” çukurları gibi özel sorunların üstesinden gelmek zorunda kalmayacağınız Avustralya kanyonlarındaki koşullara dayandığını unutmayın. Teknikler ve dolayısıyla donanım gereksinimleri, dünyanın farklı bölgelerinden kanyonlar için kaçınılmaz olarak değişiklik gösterir.

Ve her zaman geride bırakmanız gereken bir öğeyi de unutmayın: nereye gideceğiniz, ne zaman dönmeyi planladığınız ve geri dönmezseniz yetkililere ne zaman bildirilmesi gerektiğiyle ilgili ayrıntılar. Bağlantıdaki yazımızda belirttiğimiz gibi dağcılık başta olmak üzere bütün ekstrem doğa sporları yapmak için önceden kolluk birimlerinden (genellikle jandarma –Tel: 156- olsa da bazı yerler polis bölgesinde –Tel:155- kalabilir) önceden izin alınma, kolluğa bilgi verme mecburiyeti getirilmiştir.

Canyoning Giyimi:

Canyoning Ekipmanları / Ayakkabılar:

Canyoning Ayakkabılar

Kanyonlar doğal olarak ıslak ve kaygan bir ortamdır. Kayalar su ile yıkanarak çok pürüzsüz hale getirilirken, bu ortamlarda büyüyen yosun ve alg karışımı son derece kaygan olmalarına neden olabilir. Geleneksel olarak Avustralyalı kanyonerler, ucuz oldukları ve ıslak zeminde mükemmel bir tutuş sağladıkları için Dunlop Volley’leri giyerlerdi. Bununla birlikte, son yıllarda kalitedeki bir bozulma, artan sayıda insanın ABD ve Avrupa’da norm olan özel kanyon geçiş ayakkabılarına geçtiği anlamına geliyor.

Diğer koşucular da giyilebilir, ancak tutuştan yoksun olacakları ve sürekli aşınmaya dayanmakta zorlanacakları konusunda uyarılmalıdır. Asla zarar görmesini istemediğiniz güzel bir çift ayakkabı giymeyin! Ayrıca, suda yürürken bir astronot gibi hissetmeye başlayacağınız ve kaygan ortamda tutuş tehlikeli derecede kötü olacağı için, doğa yürüyüşü botlarından da kaçının. Ayrıca, cırt cırtına kum girmesi nedeniyle tutuşunu kaybettikleri için cırt cırtlı ayakkabılardan da kaçının. Dalış ayakkabısı veya dalgıç giysisi patikleri sıcaklık ve kavrama sağladıkları için kullanılabilir, ancak girip çıkarken rahatsızlık verebilir. Kanyon geçişi dışında Outdoor ayakkabı seçimi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenmek için tıklayınız.

Canyoning Ekipmanları / Çoraplar:

Çoraplar

Bir çift yün çorap en ucuz ve en kolay seçenektir. Altına termal çorap giymek de mümkündür. İki çift çorap bulundurmak, kumun bir kısmını dışarıda tutmaya, su toplaması olasılığını azaltmaya ve daha fazla sıcaklık sağlamaya yardımcı olabilir. Başka bir seçenek de neopren (kauçuk) çoraplardır (wetsuits yaptıkları şeyler). Bunlar ek sıcaklık sağlar ve kumun girmesini önler. Asla pamuklu çorap giymeyin, ıslak pamuk vücut ısınızı daha fazla kaybetmenize neden olur.

Canyoning Ekipmanları / Dalış kıyafeti:

Wetsuit

Birçok kanyoncu, özellikle ıslak, derin ve soğuk olduğu bilinen kanyonlarda dalış kıyafeti giyer. Soğuğu hisseden, çok sayıda yüzen bir kanyon planlıyorsanız, fotoğraflar için çok durmaktan hoşlanıyorsanız veya yavaş olacak büyük bir grubunuz varsa, bunlar iyi bir fikirdir. Daha ince yapıya sahip çocuklar ve insanlar genellikle vücut sıcaklığını daha hızlı kaybederler, bu nedenle bir dalgıç giysisine ihtiyaç duymaları daha olasıdır. Çok soğuk kanyonlar için kısa kollu bir bahar kıyafeti yerine tam boy bir vapur giyin. Wetsuit’in serserisini kayarken ve karıştırırken hasardan korumak için üst kısmına yine de sörf şortu giymek iyi bir fikirdir.

Canyoning Ekipmanları / Termaller:

Termaller

Birçok kanyoncu, dalış kıyafeti yerine termal iç çamaşırı giymeyi tercih ediyor. Çok daha hafiftirler ve hareketinizi kısıtlamazlar. Ucuz polipropilen termikler en iyi seçimdir çünkü sert kanyon ortamı bunlara hızla delikler açacaktır, bu da pahalı termallerde iseniz çok daha kötüdür. Üst kısım çok daha az aşınmaya uğrar, bu nedenle ucuz polipro tabanlı güzel bir merinos yünü termal üst iyi bir uzlaşmadır. Özellikle soğuk kanyonlarda ek sıcaklık için wetsuitinizin altına da termal giysiler giyilebilir. Geçmişte birçok kanyoncu, ıslandıklarında çok ağır hale gelmelerine rağmen, feda etmeye istekli oldukları eski / ikinci el yün bir süveter giyerdi.

Canyoning Ekipmanları / Bere, Buff:

Bere, Buff

Vücut ısınızın çoğunu kafanızdan kaybetmekle ilgili sık sık alıntılanan satır bir efsane olsa da, sıcak bir bere veya hatta kafanızdaki bir yün, ıslak bir kanyonda koşulları çok daha keyifli hale getirebilir, özellikle de hisseden biriyseniz soğuk.

Canyoning Ekipmanları / Gömlek / şort:

Kanyonların kıyafetlere zarar verdiğini unutmayın. Aşınmaya dayanabilecek sağlam giysiler giyin. Çabuk kuruyan giysiler giymeye çalışın (sentetik lifler genellikle en iyisidir). Islakken vücudunuzdan ısı çektiği için asla pamuk giymeyin. Bir ikinci el dükkanı / Salvos mağazasındaki raflara bakmak, bazı lüks dış mekan markalarına büyük harcamalardan çok daha akıllıca olabilir.

Gömlek, Şort, Kıyafet

Canyoning Ekipmanları / Kuru kıyafet değişimi:

Kanyon geçişi ıslanacak ve kirlenecektir, bu nedenle kuru bir kıyafet değişimi şarttır. Çoğu insan eve gitmek için arabada bir takım temiz kıyafet bulundurur, ancak bazıları girip çıkarken bir takım elbise bile değiştirir. Koşulların değişmesi ve ümitsizce sıcaklığa ihtiyaç duymanız durumunda, kuru çantanıza sıcak bir yün veya süveter koymak da yararlıdır. Çok günlük geziler için, ayrıca uyumak için kuru bir şeyler isteyeceksiniz.

Canyoning ve Tırmanma Halat çekme tertibatı:

Canyoning Ekipmanları / Koşum:

Koşum

Herhangi bir tırmanmada koşum takımı çalışacaktır. Spesifik bir şey satın alıyorsanız, dolgusuz bant tarzı bir koşum takımı arayın. Bunlar genellikle daha ucuzdur, ancak daha da önemlisi daha az su emerler, bu nedenle daha hafif kalırlar. Kayalara hurdaya atıldıklarında da genellikle daha dayanıklıdırlar. Kablo demeti, aşağıda listelenen bazı temel öğeler için en az bir dişli döngüsüne sahip olmalıdır. Vücudunuzu koruyan vinil bölümlü kanyon geçişine özgü emniyet kemerleri satın alabilirsiniz, ancak bunlar gerekli değildir. Çıkarılabilir bir koruyucu satın almak da mümkündür.

Canyoning Ekipmanları / Descender:

Descender

Descender Ne demektir ve descender ne işe yarar? Descender kilitleme ve anti panik ile çift stop iniş cihazıdır. dağcılık ve tırmanmalarda güvenle inmeye yardımcı olur. Muhtemelen en önemli kit parçası. Bu, halatı halatla indirmenizi sağlayan alettir. Birçok stilde gelirler. Kendinizi halattan kurtarırken karabinadan çıkarılması gerekmeyen bir iniş arayın, çünkü bu derin bir havuzda onu kaybetme riskini artırır.

Halatı bükmeyen sıralı cihazlar tercih ederim. Sürtünmeyi arttırmak veya azaltmak için birçok cihaz, halat üzerindeyken de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde donatılabilir. Bu, uzun inişler yaparken veya gece paketleriyle kanyon geçişi yaparken çok kullanışlıdır. Çift halatlı halatla inmeyi planlıyorsanız, geleneksel sekiz şeklindeki inişleri kullanmaktan kaçının. Tek halat tekniğini (SRT) kullanırken, bunların modern varyasyonlarının çoğu iyi sonuç verir. Bir raf da kullanılabilir, ancak ağırdır ve oldukça hantaldır. Halatı büktüklerinden ve halatı serbest bırakmak için karabinadan çıkarılmaları gerektiğinden, ATC’ler gibi gecikmeli cihazlar tavsiye edilmez.

Canyoning Ekipmanları / Karabinalar:

Karabinalar

“Binerlerinizin doğru şekilde derecelendirildiğinden emin olun (zaman zaman ortaya çıkan tehlikeli, düşük fiyatlı ekipmanlardan bazılarına şaşıracaksınız). Eski moda çelik “silicilerin kullanımı iyidir, ancak çok ağırdırlar. Alüminyum veya alaşımlı binerler çok daha hafiftir ve genellikle aynı derecede güçlüdür. Alçaltıcınız için olduğu kadar, bir ‘biner bloğu (SRT için) kurmanız veya bir kurtarma gerçekleştirmeniz gerektiğinde her zaman birkaç tane daha taşımalısınız. Tüm teçhizatlar gibi, onları da aşırı aşınma veya hasar açısından düzenli olarak kontrol etmeli ve gerektiğinde değiştirmelisiniz.

Canyoning Ekipmanları / Halatlar, İp:

Halatlar

Kanyon geçişi için uzman halatlar gerekir. Düşmeleri yastıklamak için gerilen dinamik iplerin kullanıldığı tırmanmanın aksine, kanyon ipi statiktir, bu da çok az esnemeye sahip olduğu anlamına gelir. Bu, kenarlardaki aşınma miktarını sınırlar ve ayrıca ipin geri alınmasını çok daha kolay hale getirir. Başka hiçbir şeyiniz yoksa dinamik halatlar kullanılabilir, ancak daha hızlı aşınırlar ve daha sonra tırmanmak için kullanılamayabilirler.

Kanyon halatlarının çoğu 8 mm ile 10 mm arasındadır. Birçok kanyon ipi, suyu geri püskürtmek için yeniyken işleme tabi tutulacaktır. Bu, kanyonda daha hafif kalmalarını sağlar, ancak tedavi kullanımla yıpranacaktır. İçi boş göbekli liflerden yapılan yüzer ipler de satın alınabilir, ancak deneyimlerimiz o kadar uzun ömürlü olmadıkları yönündedir. Kaybetmelerini zorlaştırır (insanlar derin havuzlara battıklarında iplerini kaybetmişlerdir). Çok düşük esnemeli ve kalın kılıflı ipler aramanızı öneririz.

Gruptaki son kişinin, iniş sırasında birisinin başını belaya sokması ihtimaline karşı, en büyük inişin uzunluğuna eşit bir “kurtarma ipi” taşıması iyi bir fikirdir. Çoğu insan ayrıca acil durumlar için çantanızın altında tutulabilecek küçük bir el ipi (15 ila 20 m uzunluğunda ve 6 ila 8 mm çapında bir ip) taşır. Birçok kanyon için halatlı torba kullanımı, halat yönetimini de çok daha kolay hale getirecektir.

Canyoning Ekipmanları / Kask:

Kask

Kask, güvenlik ekipmanının önemli bir parçasıdır. Birçok kanyonda gevşek kayalar yukarıdan düşebilir. Kayma ve düşme sonrasında başınıza çarpma riski de vardır. Bazı kanyoncular onları bazı daha kolay kanyonlarda takmamayı tercih ettiler, ancak birinin kayaya çarptığını ve çok sayıda dikiş gerektirdiğini gördükten sonra, bir miğferin her zaman iyi bir fikir olduğuna ikna oldum. Bir kask satın alırken, kaya tırmanışı ve dağcılık için uygun şekilde derecelendirildiğinden emin olun. İyi havalandırma aynı zamanda giymeyi daha rahat hale getirecektir. Ara sıra geziler için bisiklet kaskı kullanılabilir, ancak önerilmez.

Canyoning Ekipmanları / Eldivenler:

Eldivenler

Bazı kanyonerler eldiven olmadan hayatta kalsa da, bunlar iyi bir fikirdir. Özellikle daha hızlı koşan kuru iplerde veya ellerinizi yormayan çok kumlu iplerde yararlıdırlar. Gerçekten ucuz bir bahçe eldiveni seti, ara sıra kullanım için sizi koruyacaktır, ancak deri eldiven eldivenleri çok daha uzun süre dayanacaktır. Ayrıca satın alınabilecek uzman halat toplama eldivenleri de vardır.

Canyoning Ekipmanları / Bıçak:

Bıçak

İple inerken bile erişilebilen bir noktada her zaman üzerinizde bir bıçak taşınmalıdır. Genellikle sadece aşınmış askıları çıkarmak, yeni askıları uzunlamasına kesmek veya öğle yemeği için bir domates dilimlemek gibi görevler için kullanılacak olsa da, acil durumlarda hayati olabilir. Bir bıçağın yardımcı olabileceği en olası sorun, muhtemelen saç veya diğer nesnelerin bir inişte yakalanmasıdır, ancak kendinizi bir ipten kurtarabilmek de hayatınızı kurtarabilir (örneğin, kendi kendine bağlama sistemi sıkışırsa ve sizi tuzağa düşürürse) su akışı). Kesmesi şaşırtıcı derecede kolay olduğundan, bıçağınızı yüklü halatların etrafında kullanırken daima dikkatli olun!

Canyoning Ekipmanları / Düdük:

Düdük

Bir düdük, güçlü şelalelerin veya uzun düşüşlerin düzenli aramaları gizlediği kanyonlarda iletişime yardımcı olabilir. Hareketli parçası olmayan (top düdüğü değil) bir düdük seçtiğinizden emin olun. Ayrıca etkili bir iletişim biçimi haline getirmek için üzerinde anlaşmaya varılmış bir dizi sinyale sahip olmanız gerekir. Bazı gruplar büyük düşüşlerde iletişimi iyileştirmek için telsizler taşırlar.

Canyoning Ekipmanları / Güvenlik ipi / baş tırnağı:

Halatlar

Bir karabinalı 1 m uzunluğunda bir güvenlik askısına sahip olmak, ipleri kurarken veya sadece çok açık bir yerde beklerken kendinizi hızlı bir şekilde bir çapaya bağlamanıza olanak tanır. Dikili sapanlar çok güçlü ve iyi çalışıyor olsa da, bunlara düğüm atılması tavsiye edilmez, bu nedenle naylon kullanım için daha fazla seçenek sunabilir. Göz önünde bulundurmaya değer gerçekten iyi bir seçenek, güvenlik hattınızın uzunluğunu ayarlamanıza izin veren bir purcell prusiktir.

Canyoning Ekipmanları / Prusiks:

Prusik Düğümü

Prusik ne demektir? Prusik Ne İşe yarar? Prusik bir halat bağlama tekniğidir. Prusik düğümü, hem tek ip tekniğinde olsun, çift ip tekniğinde olsun, ipe tırmanırken, hem de kurtarmada yük kaldırıp indirirken, birçok amaçla kullanılır: uçlarından tutup kavranan ipi çekmek için (tutanak) kazanılmış mesafeyi korumak için (basamak) Her kanyoncu bir çift prusik döngü taşımalı ve bunları nasıl kullanacağını bilmelidir. İpin güvenli bir şekilde yukarı çıkmasına izin vermenin yanı sıra (aşağıya çekilerek halat sıkışması durumunda) başka kullanımları da vardır. Tek bir prusik döngüsü, kendinden emniyetli bir sistemin parçası olarak kullanılabilirken, çoğu kurtarma / taşıma durumu, prusik kullanımını gerektirecektir. Bir alternatif, uzman tırmanıcılar taşımaktır, ancak bunlar genellikle daha ağır, daha hantal ve daha maliyetlidir, ancak kompakt yükselenler mevcuttur.

Canyoning Ekipmanları / Tırmanma Sapanları:

Tırmanma Sapanları

Slings ne demektir? Tırmanma Sapanı nedir ne işe yarar? Tırmanma sapanları, sadece kapalı döngülere bağlanan veya dikilen dokuma uzunlukları, önemli bir kaya tırmanma ekipmanı parçasıdır.Her zaman yanınızda birkaç bant sapan bulundurmalısınız. Bunlar sadece ankrajlar inşa etmek için (sürtünmenin temiz bir aşağı çekmeyi önleyeceği bir takoz taşı / höyüğün / ağacın etrafında) değil, aynı zamanda eski, yıpranmış veya güvenli olmayan askıların mevcut ankrajlardan değiştirilmesi için de gereklidir. 25 mm tüp bant çok ucuz ve hafiftir, bu nedenle paketinizin altında birkaç metrelik bir bant olmaması için hiçbir mazeret yoktur.

Canyoning Ekipmanları / Maillonlar:

Maillonlar

Maillon Ne Demektir, ne işe yarar? Maillon, maillon rapide veya hızlı bağlantı, karabinaya benzeyen metal bir bağlantıdır. Maillons, bir kemer gibi menteşeli bir kapının aksine, onları daha güçlü, ancak daha zor hale getiren dişli bir manşona sahiptir. Bir karabinadan çok daha ucuz ve daha hafif olan bir maillon rapide, bir çapa oluştururken kullanılabilecek derecelendirilmiş bir çelik bağlantıdır. Daha az sürtünme sağlarlar ve banttan daha zor aşınırlar, bu nedenle iyi kullanılan ankrajların daha uzun süre dayanmasını sağlarlar. Çoğunlukla tek halatlara halat atan kişiler tarafından kullanılır. Maillon, ‘biner bloğunun dayanması için sabit bir nokta sağlar.

Diğer Canyoning Ekipmanı:

Canyoning Ekipmanları / Paket- Çanta:

Paket- Çanta

Yanınızda taşıyacağınız tüm ekipmanlar göz önüne alındığında, neredeyse her zaman hepsini tutmak için bir paket taşımanız gerekecek. Genel bir doğa yürüyüşü paketi işi yapabilirken, daha düzenli kanyon yapmayı düşünüyorsanız buna değer özel bir kanyon geçiş paketine yatırım yapmak. Kanyonlar teçhizata çok dayanıklıdır, bu nedenle kanyon paketleri genellikle kordura veya vinil gibi sert bir kumaştan yapılır. Ayrıca iyi bir drenaja ihtiyacınız vardır, böylece her yüzmeden çıktığınızda 20 kg su kaldırmanıza gerek kalmaz. Bazı paketler boşaltmak için ağ kullanır, ancak büyük metal delikler de işi yapar. Paketin altınıza asılmasına veya yukarı veya aşağıya çekilmesine izin veren bir çekme halkası da gereklidir. Ayrıca, ipi çözerken sırtınızdan sarkmamaları için hem kalça hem de göğüs kemeri olan çantalar öneririz.

Canyoning Ekipmanları / Kuru çanta / kanyon fıçısı:

Kanyon Fıçısı

Tüm içeriği olduğu gibi paketiniz de kaçınılmaz olarak ıslanacaktır, bu nedenle temel ihtiyaçlarınızı (öğle yemeği ve ilk yardım çantanız gibi) kuru tutmak bir zorunluluktur. Su geçirmez kuru torbalar en yaygın kullanılan şeydir, ancak çoğu kuru torbanın tamamen suya daldırılacak şekilde tasarlanmadığını ve bir kanyonda bozulabileceğini unutmayın. Üstü yuvarlarken küçük delikler veya zayıf bir conta da temel ihtiyaçlarınızın ıslanmasına neden olabilir. Avrupa’da veya ABD’de daha yaygın olan bir başka seçenek de plastik kanyon fıçısıdır. Bunlar daha güçlü, tamamen su geçirmez, delinmeye karşı dayanıklıdır ve ayrıca öğeleri ezilmekten korur. Çantanızda biraz daha ağır ve hantaldırlar, ancak çok daha güvenilirdirler.

Canyoning Ekipmanları / İlk yardım çantası:

İlk yardım çantası

Orman yürüyüşü veya yürüyüş için kullanacağınız gibi temel bir ilk yardım çantası her zaman taşınmalıdır. Tedavi etmeniz gereken en yaygın yaralanmalar arasında kesikler, burkulmalar, kırık kemikler, yılan ısırıkları veya hipotermi bulunur. Birkaç ağır hizmet krep bandajı, üçgen bandaj, termal battaniye, ağrı kesiciler, iltihap önleyici ilaçlar, su arıtma tabletleri, Imodium, tek kullanımlık eldivenler vb. Kosta, ilk yardım çantanıza nelerin dahil edileceğine dair iyi bir liste hazırladı. Pek çok kişi, acil bir durumda kurtarma işlemini başlatabilecek bir Kişisel Konum Belirleme İşaretini (PLB) de içerir. Bu, kanyonda sinyal almayan bir cep telefonundan çok daha kullanışlıdır.

Canyoning Ekipmanları / Baş Lambası:

Kafa Lambası

Bazı kanyonlarda, güvenli bir şekilde geçmek için bir ışık kaynağı gerektiren karanlık tünel bölümleri vardır, ancak büyük olasılıkla, meşaleniz, şaşırtıcı derecede uzun, sert bir kanyonun ardından karanlıktan sonra kampta veya yürüyüş sırasında yardımcı olacaktır. Diğer modeller, mekanizmayı paslandıracak suya izin vereceğinden, su geçirmez (1 metreye kadar dalgıç) bir lamba satın aldığınızdan emin olun. İlk yardım çantamda yedek bir pil seti de bulunduruyorum. Asla lamba olmadan yürümeyin!

Canyoning Ekipmanları / Navigasyon araçları:

Navigasyon araçları

Her zaman bir harita ve pusula taşınmalı ve bunları nasıl kullanacağınızı bilmelisiniz. Bu, sahip olduğunuz tüm parça notlarına veya rehber kitaplarına ilavedir. Son yıllarda acemi bir kanyon gezisi sırasında kaybolan deneyimsiz bir grubun neden olduğu bir ölüm meydana geldi. Bir GPS aynı zamanda yedek olarak da taşınabilir, ancak kanyonlarda doğru bir kilit elde etmek için yeterince gökyüzünü görme olasılığınızın düşük olduğunu unutmayın. Grupta en az iki harita setinin olması, birinin ıslanması, hasar görmesi veya kaybolması durumunda çok önemlidir.

Canyoning Ekipmanları / Hafif yağmurluk:

Hafif yağmurluk

Hafif bir yağmurluk veya sprey ceketi yalnızca hava kötüye gittiğinde işe yaramaz, aynı zamanda ıslak kanyonlarda veya rüzgarlı koşullarda daha sıcak tutmanın gerçekten iyi bir yolu olabilir. Şelalelerin arasından sıyrılmak sizi bir miktar spreyden koruyacaktır, ancak en önemlisi kanyonda bir esinti estiğinde ne kadar soğuduğunuzu sınırlayacaktır.

Canyoning Ekipmanları / İçecek Su:

İçecek Su

Her zaman içeri / dışarı yürümek için yeterli su taşıdığınızdan emin olun. Bazı akarsular ve nehirler kirlenmiş olabilir, bu nedenle sizi güvenilir bir su kaynağına götürmek için yeterli miktarın olduğundan emin olun. Sıvılarınızı koruyun, çünkü ıslak ve soğuk olmak genellikle daha az su içmek gibi hissetmenize neden olur ve bu da su kaybına neden olabilir.

Canyoning Ekipmanları / Yiyecek:

Canyoning Yemek

Geç kalırsanız küçük bir acil durum kaynağının yanı sıra seyahatiniz için her zaman yeterli yiyecek ve atıştırmalık bulundurduğunuzdan emin olun. Yemek yemek sadece enerji sağlamaya yardımcı olmaz, vücudunuza sıcaklık üretme yeteneği verir, bu nedenle üşüdüğünüzde bir şeyler atıştırmak gerçekten yardımcı olabilir.

Canyoning Ekipmanları / Mutfak ekipmanı:

Mutfak Gereçleri

Sıcak yemek yemek istiyorsanız, her zaman bir gaz sobası almalısınız. Kanyonlar son derece hassas alanlardır ve küçük yangınlar bile kayaya zarar verebilir ve uzun süreli izler bırakabilir. Ateş yakmanız gerekiyorsa (partinin aşırı soğuk bir üyesini ısıtmak için vb.) O zaman kumun üzerine koyun ve bittiğinde kalıntıları gömün. Elbette kibrit, ocak, gaz tüpü, billy, spondoniküller ve çatal bıçak takımına ihtiyacınız olacak.

Canyoning Ekipmanları / Kamp ekipmanları:

Çok günlük geziler için uyku tulumu, paspas, yer çarşafı ve sinek gibi her zamanki kamp ekipmanınızı taşımanız gerekecektir. Kanyon geçişi genellikle sıcak havalarda yapılır, bu nedenle hafif bir yaz uyku tulumu yeterlidir. Kamp mağaralarının bulunması da genellikle kolaydır. Sinek, çadırdan çok daha derli topludur ve yazın yeterli olandan daha fazladır. Kamp ekipmanınızın yeterli bir kuru çantada saklandığından emin olun. Çoğu insan, kuru kalmasını sağlamak için uyku tulumlarını iki katına çıkarır.

Canyoning Ekipmanları / Lilo:

Lilo

Kanyon geçişi lilo nedir, ne işe yara? Liloing, yüzmeyi içeren hafif bir nehir raftingi veya kanyon geçişi tarzıdır … Lilo, harika bir yüzdürme cihazı yapan dayanıklı bir hava yatağı stilidir. Aşındırıcı kaya ve dikenli dallar arasında uzun süre dayanamayacaklarından, ucuz havuz oyuncaklarını kanyondan geçirmeyin. Ağır olsalar da, bir yalpalama gezisi yapmayı planlıyorsanız (Wollangambe Rover’ın turistik bölümlerinde olduğu gibi) en iyi bahis, uygun bir lastik / kanvas lilo’dur.

Canyoning Ekipmanları / Kamera:

Kamera

Bunlar isteğe bağlıdır, ancak almaya değer. Kanyonda normal kameralar çekilebilirken, bir şeyin kuru kalacağını garanti etmek çok zordur, bu yüzden maliyetli bir hareket olabilir. Sizin için daha az endişe anlamına geldiğinden, su geçirmez ve darbeye dayanıklı bir nokta ve çekim kamerası almanızı öneririz. DSLR vb. Alırsanız, sudan ve darbelerden korumak için iki katına, hatta üçe katladığınızdan emin olun! Unutma, kameralar batacak. Onu kurtarmak için tüplü teçhizatla geri dönebilirken (Todd’un yaptığı gibi), onu çantanıza veya koşum takımınıza takmak için uzun bir kablo kullanmak çok daha kolaydır.

Canyoning Ekipmanları / Gözlükler:

Gözlükler

Yüzme gözlüğü, daha derin bir havuza bir eşya düşürürseniz kullanışlı olabilecek başka bir isteğe bağlı ekstradır. Her şeyin neden güvenli bir şekilde bağlanması veya yüzdürme içermesi gerektiğini henüz öğrenmemiş yeni başlayanların yaptığı seyahatlerde özellikle yararlıdır.

Canyoning Ekipmanları / Güneş Kremleri:

Bir şapka ve güneş kremi özellikle kanyonunuza girip çıkarken kullanışlıdır. El değmemiş kanyonlarımızda kimyasal bırakmamak için doğal bir güneş kremi kullanmayı düşünün.

Mikrofiber havlu

Canyoning Ekipmanları / Mikrofiber havlu:

Küçük, hafif bir havlu, bir kanyondan sonra kurulamak için mükemmeldir (özellikle grubunuz bir kanyonda yaralanırsa veya gözü kapalıysa kullanışlıdır). Ayrıca bir miktar nem girmesi durumunda kuru çantanızdaki diğer eşyaların kuru kalmasına yardımcı olur.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu