ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim


Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

48    Ankara Çubuk Barajı

Ankara Çubuk BarajıAnkara
  • Ankara Çubuk Barajı Kısa Tanıtım:
  • Cumhuriyet döneminin ilk barajıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1930 yılında yapımına başlanmış 1936 yılında tamamlanarak 3 Kasım 1936 tarihinde Atatürk tarafından açılmıştır.
  • Atatürk’ün talimatıyla yapımı tamamlanan Türkiye’nin ilk betonarme barajı Çubuk-1 Barajı Çubuk Çayı’na, Çubuk ilçesinin kanalizasyonunun dökülmesi sebebiyle aşırı kirlilikten ötürü işlevini yitirmiş ve 1994 yılından itibaren su alımı durdurulmuştur.
  • Barajın işlevini kaybetmesinin diğer bir nedeni de baraj çanağının alüvyonlarla dolmasıdır.
  • 2010 yılında barajı kurtarmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi Çubuk ve Karaköy atıksu tesislerini hizmete sokmuş ve baraj temizleme işlemine başlamıştır. 2021 yılı sonlarına doğru baraj su havzasındaki temizliğin tamamlanması ile 27 yıl aranın ardından tekrar su tutulmaya başlandı.
  • Çubuk-1 Barajı; gölü, yeşil alanı ve sosyal tesisleriyle Ankara halkı için önemli bir dinlenme, eğlence ve mesire alanı olarak kullanılmıştır. 1994 yılından itibaren barajın su tutması durdurulmuş, aynı yıl DSİ tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Uzun yıllar boyunca düzenlenmeyi bekleyen baraj alanında bulunan Göl Gazinosu ve birkaç tesis 2016 yılında yıkılmıştır.

Çubuk Barajı Rekreasyon Alanı

  • Çubuk-1 Barajı Rekreasyon Alanı, sizi şehir ortamından uzaklaştırarak nefes almanızı sağlayacaktır. Su kenarında bulunan yürüyüş yolları, geniş piknik alanları, etkinlik alanı, kafe ve restoranları ile size doğayla iç içe bir ortam sunan rekreasyon alanı gün boyu vakit geçirebilecek niteliktedir.
  • Alan genelinde yaklaşık bin 250 adet ağaç, 75 bin adet çalı, 15 bin adet çiçek, 3 bin adet sarmaşık dikimi ve 20 bin m2 çim ekimi yapılmıştır. Alanın giriş kapısı, alanı tanımlayan ve doğal yapısını simgeleyecek şekilde atık ağaçlardan özel olarak tasarlanmıştır. 
  • Baraj içerisinde bulunan sera, özgün ısıtma sistemi korunarak aslına uygun şekilde yenilenmiştir. Atatürk’ün baraja geldiğinde kullandığı ev, restore edilerek ziyarete açılmıştır.
  • Alan genelinde 254 piknik masası ve 167 adet barbekü ünitesinin bulunduğu toplamda 219.000 m2lik dumanlı/dumansız piknik alanı bulunmaktadır. Alanda; Baraj Market Kafe, Teras Kafe, süs havuzları, 520 metre bisiklet yolu, spor sahası, 736 metre doğa yürüyüş yolu, çocuk oyun alanları ve çeşmeler yer almaktadır. Alanın muhtelif yerlerinde toplam 619 araç kapasiteli otopark vatandaşın hizmetine sunulmuştur.
  • Çubuk-1 Rekreasyon Alanı’nda; çocuklarınızla uzun doğa yürüyüşleri yapabilir, aileniz ve arkadaşlarınızla keyfini çıkarabilir, seyir teraslarında muhteşem manzaraya tanıklık edebilirsiniz.

Ankara Çubuk Barajı Adresi: Baraj, 06150 Altındağ/Ankara

Ankara Çubuk Barajı Harita: Çubuk Barajı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, ankara görülmesi gereken yerler, ankara gezecek yerler, ankara gezi, ankara gezi rehberi, ankara gezi yazısı, ankara gezilecek çarşı, ankara gezilecek doğal yerler, ankara gezilecek doğal yerler haritası, ankara gezilecek tarihi yerler, ankara gezilecek yerler, ankara gezilecek yerler doğa, ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, ankara kalesi, ankara merkezde gidilecek yerler, ankara merkezde ne var, ankara ne yenir nerede yenilir, ankara ne yenir nereler gezilir, ankara otelleri, ankara seyahat rehberi, ankara tarihi, ankara tarihi yerler, ankara turizm potansiyeli, ankara turizm rehberi, ankara turizm ve tanıtım, ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, ankara şehir rehberi, ankara’da bir günde ne yapılır?, ankara’da gezilecek doğal yerler, ankara’da gezilecek mekanlar, ankara’da ne yapılır, ankara’da ne yenir, ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetme, Ankara Çubuk Barajı ,