ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim


Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

53    Ankara Estergon Kalesi

Ankara Estergon Kalesi
  • Ankara Estergon Kalesi Kısa Tanıtım:
  • Estergon Kalesi veya resmî adıyla Estergon Türk Kültür Merkezi, Türkiye’nin başkenti Ankara’ın Keçiören ilçesinde bulunan bir kültür merkezidir.
  • Keçiören Belediyesi bünyesinde hizmet veren Estergon Türk Kültür Merkezi, 29 Mayıs 2005 tarihinde hizmete açılmıştır. Türk tarihinde önemli bir yeri olan ve Tuna nehri kıyısında bulunan tarihî Estergon Kalesi’nden ismini alan merkez Etnografya Müzesi ve Asya Bahçeleriyle Türk tarihinin ve kültürünün yaşatıldığı bir mekân olarak inşaa edilmiştir. Kültür merkezindeki dükkân katı, Estergon Restorant Türk Mutfağı,  seyir terası ve kümbetle bütünleşen, muhteşem bir eser olarak Ankaralılara hizmet vermektedir.
  • Kültür merkezinde geleneksel Türk sanatının, bütün motiflerine yer verilmiştir. Ayrıca evrensel dünya sanatının incelikleri de merkezimizde uygulanma alanı bulmuştur.
  • Estergon Türk Kültür Merkezi, Alanya Kalesi’ndeki Kızıl Kule’nin sekizgen olan gövdesi örnek alınarak yapılmıştır. Sekizgen sütunlar Selçuklu sultanlarının saç örgülerinden esinlenilerek süslenmiştir.

Estergon Kalesi
  • Estergon Restorant Türk Mutfağı katımızda geniş seyir imkânı sağlayan pencerelerin arasında oluşan kısa sütunlar da yine aynı saç örgüsü ile süslenmiştir. Bu sütunların alt bitim yerlerine ise kuş yuvaları yerleştirilmiştir. Geleneksel Türk-İslam mimarisinde camii, medrese, külliye ve hanlarda bu tür kuş yuvalarına rastlamak mümkündür.
  • Orta Çağ Türk-İslam sanatının en önemli özellikleri kümbetlerde kullanılmıştır. Orta Asya ve İran’da tuğlanın sırlı çinilerle karma dekoratif işlenişiyle oluşan bu eserler, Anadolu’da biraz daha mütevazi taş yapılara dönüşmüştür.
  • Binanın yapımında Alanya Kalesi’ndeki Kızılkule’nin sekizgen gövdesi örnek alındı.
  • Kümbetler genellikle kare plan üzerine çeşitli silindirik, sekizgen gibi plan kesitleri gösteren, içten kubbeli dıştan piramidal külah çatılı, çift katlı olarak inşaa edilmiştir.
  • Uzaktan bakıldığında kümbetler, Türklerin hayatında önemli bir yere sahip olan geleneksel Türk çadırlarına benzetilmiştir.
  • Selçuklu Türkleri türbeleri genellikle; silindirik, kare ve çokgen şekillerde planlamış ve yapmışlardır. Sekizgen türbe örneklerine Anadolu’nun her yerinde rastlamak mümkündür.
  • Geleneksel ve millî kümbet mimarisi, Estergon Türk Kültür Merkezinin Estergon Restorant Türk Mutfağı katının yapımında da esin kaynağı olmuştur. İç tezniyatında ise yine Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait motifler kullanılmıştır. Bu renk armonisine, camın ışıltılı renkliliği, rumi, art noveau (yeni sanat) dönemi tifani tekniği vitraylar eşlik ederken, Ankara’yı farklı bir mekândan seyretmenin imkânını elde edeceksiniz.
  • Ziyaret Saatleri: 09:00-23:00

Ankara Estergon Kalesi Adresi: Güçlükaya Mh, Fatih Cd., 06280 Keçiören/Ankara

Ankara Estergon Kalesi Harita: Estergon Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, ankara görülmesi gereken yerler, ankara gezecek yerler, ankara gezi, ankara gezi rehberi, ankara gezi yazısı, ankara gezilecek çarşı, ankara gezilecek doğal yerler, ankara gezilecek doğal yerler haritası, ankara gezilecek tarihi yerler, ankara gezilecek yerler, ankara gezilecek yerler doğa, ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, ankara kalesi, ankara merkezde gidilecek yerler, ankara merkezde ne var, ankara ne yenir nerede yenilir, ankara ne yenir nereler gezilir, ankara otelleri, ankara seyahat rehberi, ankara tarihi, ankara tarihi yerler, ankara turizm potansiyeli, ankara turizm rehberi, ankara turizm ve tanıtım, ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, ankara şehir rehberi, ankara’da bir günde ne yapılır?, ankara’da gezilecek doğal yerler, ankara’da gezilecek mekanlar, ankara’da ne yapılır, ankara’da ne yenir, ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetme, Ankara Estergon Kalesi,