ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim


Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

56    Ankara Gençlik Parkı

Ankara Gençlik Parkı
  • Ankara Gençlik Parkı Kısa Tanıtım:
  • Altındağ ilçesinin Ulus semtindeki park, Cumhuriyetin ilk yıllarında bataklıklarla kaplı olan 28 hektar büyüklüğündeki arazide kurulmuştur. Park yapılmasına karar verilen arazinin bir bölümünde “Ay-Yıldız” adında bir futbol sahası bulunmaktaydı. 
  • Ankaralıların uğrak noktası olan Gençlik Parkı, 275 bin m² alan üzerine kurulmuştur. 6 farklı giriş kapısı bulunan Gençlik Parkı, kentin en merkezi lokasyonunda yer alan bir gezi mekânıdır.
  • Ulus’un göbeğinde eski ama canlılığını hiç yitirmeyen Ankara’nın sembollerinden olan büyük bir parktır.
  • Cumhuriyet‘in ilk yıllarında Ankara‘nın planını yapmak üzere davet edilen Hermann Jansen, Gençlik Parkı‘nı çağdaş bir eğlence-dinlence mekânı olarak tasarlamıştı. Böylelikle hem Ankara Çayı‘nın bataklık alanı kurutulacak hem de Cumhuriyet‘in yeni başkentinde yaşayanlar için kentsel açık ve kamusal alanların kullanımı konusunda bir örnek oluşturulacaktı. Plan, 1936‘da Atatürk‘ün başkanlığında yapılan bir Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanmış, Gençlik Parkı 19 Mayıs 1943 Gençlik ve Spor Bayramı‘nda açılmıştır.
  • Gençlik Parkı, 1936 yılında inşa edilmeye başlanmış ve yapımı tam 7 yıl sürmüş, 19 Mayıs 1943 tarihinde Ankaralıların hizmetine sunulmuştur. Gençlik Parkı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kentsel parklarından biridir. 2007 yılında büyük bir onarım ve yenilenme sürecinin başlatıldığı Gençlik Parkı; 61 bin 724 m²lik sert zemini, 45 bin 782 m²lik havuz alanı, 1 bin 790 m²lik çocuk oyun alanı ile Ankaralıların ve dışarıdan gelen turistlerin hizmetindedir.
  • 1933 yapımı Sergi Evi 1946 yılında Opera‘ya dönüştürülmüş, 1951‘de İtalyan lunaparkı açılmış, sağlık müzesi, heykelleri ve gezinti yolları ile park kamusal alanın nitelikli temsilcisi olmuştur. 1957 yılında halkın demiryolu sevgisini artırmak üzere Eskişehir Cer Atölyesi‘nde üretilen iki küçük buharlı lokomotif “Mehmetçik” ve “Efe” 1750 metrekarelik mesafeyi Havuzbaşı ve Esmen istasyonları arasında gidip gelerek kat etmeye başlamıştır. Daha sonra Ada Lokantası, Fenerbahçe Restoranı ve Göl Gazinosu açılmıştır.
Gençlik Parkı
  • Parkın köklü tarihine bir saygı duruşu olarak varlığını koruyan Cumhuriyet Anıtı, Gar Kapısı tarafında misafirlerini karşılar. Çevresindeki oturma alanları ve peyzajı ile güzel bir dinlence alanı olan bu bölgeden giriş yaparak metro kapısına doğru gittiğiniz taktirde, hediyelik eşyaların ve turizm tanıtım ünitelerinin yer aldığı bölgeye ulaşırsınız.
  • Asırlık ağaçları, rengârenk bahçeleri, yeşil alanları ile adeta Ankara’nın göbeğinde bir vaha görünümünde olan parkın en büyük özelliği, yıllardır çocukları ve her yaştan oyun severleri ağırlayan lunaparkıdır.
  • 25 bin m2lik bir alanda yer alan lunaparkta herkese hitap eden oyun alanları, oyuncaklar ve dinlenme bölgeleri bulunmaktadır. Çocukluğu ve gençliği Ankara’da geçen herkesin yolunun muhakkak düştüğü bu renkli eğlence dünyası, turistlerin de büyük ilgisini çekmektedir.
  • Gençlik Parkı, İç Anadolu Bölgesi’nin orta yerinde yaşayıp da denize ve suya hasret kalanların da özlemini giderir. Göl kenarındaki banklar; gençleri, doğada vakit geçirmek isteyen yaşlılarımızı, soluklanmak isteyen aileleri ağırlar. Park, fotoğraf tutkunları için de çok özel görüntüleriyle vazgeçilmez bir mekândır.
  • Gençlik Parkı; bünyesindeki tiyatro binası, kadın dayanışma merkezi, yabancı turistlere mihmandarlık yapmak amacıyla oluşturulan turizm ofisi, nikah ile düğün salonu, kültür ve gençlik merkezleri, belediye kabul salonu, çay bahçeleri, restoranları ve yürüyüş alanları ile Ankara’nın kültürel yaşamına değer katan sosyal alanlarından biri olma özelliğini de korumaktadır.
  • Park bünyesinde bulunan toplam 638 kişilik binası, 8 bin m2lik kapalı alanı ile Ankara Büyükşehir Belediye Tiyatrosu, Ankara’nın en büyük tiyatro salonlarından birisidir. Tiyatro ve gösteriler için özel olarak tasarlanan binada, sahne ve orkestra asansörlerine kadar her şey eksiksiz düşünülmüştür ve bu nedenle de yılın her dönemi pek çok tiyatro grubunu ağırlamaktadır.
  • Gençlik Merkezi ise gitar, org, bağlama, yabancı dil, masa tenisi, bilardo, mini golf, masa tenisi gibi aktivitelerin yer aldığı, 100 kişilik sinema salonu ile gençlerin sosyalleşmesine ve bir arada vakit geçirebilmesine imkân tanır. Toplam iki bloktan oluşan gençlik merkezinin yanı sıra parkta bir de kültür merkezi bulunmaktadır.
  • Toplam 2 bin 670 mkapalı alana sahip olan kültür merkezi binası, çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapabilecek şekilde düzenlenmiştir.

Ankara Gençlik Parkı Adresi: Doğanbey Mahallesi, Atatürk Blv No:50, 06050 Altındağ/Ankara

Ankara Gençlik Parkı Harita: Gençlik Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, ankara görülmesi gereken yerler, ankara gezecek yerler, ankara gezi, ankara gezi rehberi, ankara gezi yazısı, ankara gezilecek çarşı, ankara gezilecek doğal yerler, ankara gezilecek doğal yerler haritası, ankara gezilecek tarihi yerler, ankara gezilecek yerler, ankara gezilecek yerler doğa, ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, ankara kalesi, ankara merkezde gidilecek yerler, ankara merkezde ne var, ankara ne yenir nerede yenilir, ankara ne yenir nereler gezilir, ankara otelleri, ankara seyahat rehberi, ankara tarihi, ankara tarihi yerler, ankara turizm potansiyeli, ankara turizm rehberi, ankara turizm ve tanıtım, ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, ankara şehir rehberi, ankara’da bir günde ne yapılır?, ankara’da gezilecek doğal yerler, ankara’da gezilecek mekanlar, ankara’da ne yapılır, ankara’da ne yenir, ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetme, Ankara Gençlik Parkı