ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim


Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

81    Ankara Nallıhan Kuş Cenneti

  • Ankara Nallıhan Kuş Cenneti Kısa Tanıtım:
  • Nallıhan Kuş Cenneti doğa fotoğrafçılığı, kuş, kelebek ve bitki gözlemciliği, yürüyüş vb. ekoturizm etkinliklerinin yanı sıra özellikle her seviyeden öğrenci grubunda doğa koruma bilincinin geliştirilmesi amacıyla eğitim faaliyetleri için kullanılabilecek ülkemizdeki en uygun sulak alandan biridir.
  • Nallıhan Kuş Cenneti 1959 yılında hizmete giren Sarıyar Barajı’nın kuzeyinde Aladağ Çayı’nın Sarıyar Barajı ile birleştiği yerde oluşmuş yapay bir sulak alan ekosistemidir.
  • Nallıhan Kuş Cenneti Ankara’da bulunuyor. Nallıhan Ankara’nın bir ilçesi. Bu ilçede Davutoğlan Köyü sınırları içerisinde bulunan kuş cenneti Ankara merkezine de yakın. Aladağ Çay’ının Sarıyar Barajı ile birleştiği noktada. İstanbul’a 300 kilometre mesafede bulunurken Ankara’nın merkezine ise 130 kilometre uzaklıkta. Eskişehir’e de 130 km uzaklıkta bulunuyor. Bolu’ya ise 100 km mesafede. 
  • Aladağ Çayı ve çayın baraja döküldüğü yerde oluşan söğütlükler, sazlıklar ve ılgınlar ile geniş tarım arazileri, kavaklıklar, bozkır alanları, kayalık yarlar ve tepelikler gibi ekolojik karakteri farklı yaşam alanları ve zengin besin varlığı değişik türden kalabalık kuş gruplarının alanda barınmasına imkan sağlamaktadır. Bugüne kadar Nallıhan Kuş Cenneti’nde 191 kuş türü gözlenmiştir.
  • Nallıhan Kuş Cenneti son zamanlarda sosyal medyadan kendini göstermeyi başaran muazzam manzaraya sahip bir yer. Burası göçmen kuşların da en güzel istasyonlarından biri. Kuş gözlemciliği de yapılan bu yerde renkli dağların fotoğraf karelerinde ortaya çıkardığı manzara herkesi hayran bırakıyor. Dağlar sanki yurt dışından bir yermiş gibi görünse de Türkiye’de ve Nallıhan‘da bulunuyor. Gören herkesi de şaşkına çeviren husus bu oluyor. Böyle rengarenk dağlar hiç alışık olmadığımız hal ile Nallıhan Kuş Cenneti‘nde karşımıza çıkıyor.
  • Ankara ili, Nallıhan ilçesi, Davutoğlan köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara ve Eskişehir illerine 130 km, İstanbul’a 300 km, Bolu’ya 100 km, Beypazarı ve Nallıhan ilçelerine ise 30 km mesafededir.
  • Nallıhan Kuş Cenneti ülkemizin önemli kuş alanlarından biridir. Barındırdığı kuş varlığı nedeniyle “Nallıhan Kuş Cenneti” olarak tanımlanmıştır.
  • Burada karşılaşacağınız manzara sizi heyecanladıracak. Eğer keşfetmeyi ve yeni yerler görmeyi seven biriyseniz bu nokta tam size göre bir gezi rotası. Burada ortaya çıkan manzara tamamen doğal oluşum. Coğrafi güzelliğin bize hediye olarak sunduğu bir görsel şenlik. Sarı, kahverengi, ve kırmızımsı tabakalardan oluşan toprak en doğal ve saf hali ile bulunuyor burada. Bu manzarayı gördüğünüzde başka bir boyuta geçmiş hissine kapılabilirsiniz. Hep yurt dışında görmeye alışık olduğumuz manzara bizi Ankara’da selamlıyor. 
  • Aladağ Çayı’nın Sarıyar Barajı ile birleştiği yerde, kuşların daha yoğun olarak görüldüğü 425 ha’lık alan 1994 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak tefrik edilmiş ve avcılık yasaklanmıştır.
  • Sahada avcılığın yasaklanması, insan faaliyetlerinin sınırlandırılması ve kamuoyunda farkındalık düzeyinin artmasıyla, kuşlar güvenle üreyebilecekleri ve barınabilecekleri bir alana kavuşmuştur.
  • Aladağ Çayı ve çayın baraja döküldüğü yerde oluşan söğütlükler, sazlıklar ve ılgınlar ile geniş tarım arazileri, kavaklıklar, bozkır alanları, kayalık yarlar ve tepelikler gibi ekolojik karakteri farklı yaşam alanları ve zengin besin varlığı değişik türden kalabalık kuş gruplarının alanda barınmasına imkan sağlamaktadır.
  • Bu muazzam görsel karşılamasına daha sonra ise su havzası, sazlıklar söğütler, kavaklar, ılgınlar, bozkır alanlar, tarım arazileri ve kayalık arazileri eşlik ediyor. Bu güzel doğal oluşumlara bir de kuşlar eşlik ediyor. Manzaraya kendinizi kaptırmışken kuşların dans eder gibi uçuşlarını da burada görebiliyorsunuz. Kuşların en önemli durak yerlerinden biri burası. ana yola da çok yakın ancak yine de çok fazla kişi tarafından bilinmiyor Nallıhan Kuş Cenneti. 
  • Leylek, yeşilbaş, angut, elmabaş, patka, sakarmeke, karabatak, karabaş, martı, turna, keklik, çulluk, bıldırcın, sutavuğu, kaz, şahin, doğan, kartal, Mısır akbabası, kaşıkçı, atmaca, balıkçıl kuş türleri burada görülen ve gözlemlenen başlıca kuş türleri olarak biliniyor. Ayrıca bir kuş türü olan leylekler de buranın en fazla ziyaretçisi olan tür. 
  • Bugüne kadar Nallıhan Kuş Cenneti’nde 191 kuş türü gözlenmiştir. Sadece Nallıhan Kuş Cenneti değil, Sarıyar Barajı’nın tamamı kuş yaşamı açısından önemlidir. Sarıyar Barajı kışın binlerce su kuşunun alanda barınmasına imkan sağlamaktadır.
  • Ülkemizde uzun yıllardır yapılan Kış ortası su kuşu sayımları (KOSKS) sırasında bazı yıllar barajda kışlayan su kuşu sayısının 50.000’i geçtiği gözlenmiştir. Alanda kışlayan kuşların önemli bir kısmını yeşilbaş, angıt, elmabaş patka, sakarmeke, karabatak ve karabaş martı türleri oluşturmaktadır.
  • Aladağ Çayı’nın baraja döküldüğü yerde oluşmuş söğütlük, balıkçı türleri için ülkemizdeki en önemli üreme habitatlarından biridir.
  • 5 ha’lık söğütlük alanda; 190 çift küçük akbalıkçıl, 170 çift gri balıkçıl ve 140 çift gece balıkçılı üremektedir. Gri balıkçıl yuvalamak için söğüt ağaçlarının üst ve orta dallarını tercih ederken, küçük akbalıkçıl yuvalama alanı olarak üst dallara yakın ve/veya orta dalları kullanmaktadır.
  • Gece balıkçılı ise söğüt ağaçlarının en alt dallarını kullanmaktadır. Her söğüt ağacında 8 ile 15 arasında yuva  yapmaktadırlar. Koloninin yakınlarındaki söğüt ağaçlarında ise kuluçkaya yatan 2 çift kara çaylak kaydedilmiştir.
  • Kuş Cenneti’ndeki sazlık alanda ise küçük batağan (>5 çift), bahri (2 çift), alaca balıkçıl (2 çift), angıt (20-30 çift), yeşilbaş (15-20 çift), sakarmeke (10 çift) kuluçkaya yatmaktadır.
  •  Kuş Cenneti’nin arka sırtlarında yer alan ve doğu ve güney yönünde uzanan kayalık yarlar kara leylek ve yırtıcı kuş türleri için önemli üreme habitatları oluşturmaktadır.
  • Bu bölgede 4 çift kara leylek, 1 çift kızıl şahin, 2 çift kukumav ve kaya kırlangıcı ile kaya sıvacı kuşunun üredikleri  kaydedilmiştir. Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları Güncellemesi’nde ise bölgede 20 çift kara çaylak ve kara leyleğin ürediği belirtilmiştir (2004).
  • Alanda şimdiye kadar geniş çaplı bir üreme çalışması yapılmamış olmasından dolayı bu rakamların daha da fazla olduğu tahmin edilmektedir.
  • Yapılacak detaylı bir üreme çalışması sonucunda başta yırtıcılar olmak üzere alanda kuluçkaya yatan çok sayıda kuş türünün tespit edileceği düşünülmektedir.
  • Alanda üreyen, kışlayan, beslenen ve barınan kuş popülasyonları için Aladağ Çayı’nın varlığı ve baraj su seviyesindeki mevsimsel salınım büyük önem taşımaktadır.
  • Kuş Cenneti’nde üreyen balıkçıl ve leylek türlerinin hemen tamamı Aladağ Çayı ve Çay’ın etkilediği alanlarda beslenmektedir.  Kuşların üreme dönemi olan Mayıs- Temmuz ayları arasında barajdaki su seviyesinin yükselmesi ağaçlarda ve sazlıklarda kuluçkaya yatan kuşlar için güvenli ve korunaklı ortamların oluşmasını sağlarken, alanda kuşların besinini oluşturan kurbağa, böcek, balık vs. canlıların popülasyonlarının artmasını da sağlar.
  • Kurak geçen yıllarda özellikle balıkçıl ve leylek türlerinin popülasyonlarında düşüşler görülmesinin nedeni baraj sularının alana ulaşamaması ve kuşların beslenmesi için uygun ortamların oluşmamasıdır. Bu nedenle alandaki kuş varlığının devamlılığı için Aladağ Çayı’nın korunması ve ilkbaharda baraj sularının söğütlüklerin bulunduğu alana yayılması hayati önem taşımaktadır.
  • Alan jeolojik yapısı ile adeta bir açık hava laboratuarı niteliği sunmaktadır.
  • Ayrıca, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahverengi ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da olağanüstü bir peyzaja sahiptir.
  • Nallıhan Kuş Cenneti gerek her mevsim barındırdığı kuş topluluklarıyla, gerekse jeolojik ve peyzaj değerleriyle doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliği için ideal bir ortam oluşturmaktadır.
  • Nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin ikinci büyük şehri olan başkent Ankara’ya günübirlik ziyaret mesafesinde olması ve alandaki alt yapı imkanları gerek günübirlik doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliğine yönelik ziyaretler, gerekse Ankara’daki her düzeydeki öğrencilere doğa koruma bilincinin geliştirilmesine yönelik eğitim faaliyetleri için ülkemizdeki en uygun bir kaç sulak alandan biri olma özelliğine sahiptir.

Alanda gözlenen türlerin durumları:

  •  Yerli tür: Yerli türler bütün yıl boyunca bölgede bulunurlar. Göç etmezler.
  • Yaz ziyaretçisi: Kışı Afrika gibi güney bölgelerde geçirip üremek için bölgeye gelen türlerdir.
  • Kış ziyaretçisi: Kuzey bölgelerde üreyip kışı geçirmek için alana gelen türlerdir.
  • Geçiş türü: Ülkemizde üremeyen ya da kışlamayan türlerdir, sadece ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ülkemizden geçerken görülen türlerdir.

Nallıhan Kuş Cennetinde Neler Yapılır?

Doğa severlerin hayran kalabileceği bir yer burası. Renkli dağların muazzam görüntüsü de herkesi buraya çeken başlıca neden. Ayrıca kuş türlerinin de fazlalığı burada ziyaretçilerin farklı kuş türlerini de görmelerini sağlıyor. Fotoğrafçılık yapan kişiler için çok güzel kareler elde edecekleri muazzam keşif malzemeleri var. 4 tane kuş gözlem evi bulunuyor bunlarda kuşları gözlemleyebilir isterseniz de fotoğraflarını çekebilirsiniz. Kuşların gök yüzünde uçuşlarını izlemek adeta bir dans gösterisine tanık olmak gibi. Ayrıca suya girip çıkışlarını izlemek de çok keyif verici oluyor. Bunun için dilerseniz yanınızda bir dürbünle gelebilirsiniz buraya. 

Gözlem evi dışında hiç bir tesis bulunmuyor. Bunun için yiyecek içecek gibi malzemelerinizi yanınıza alarak gitmeniz iyi olacaktır. Ayrıca bazı bölgelerde kamp kurabilirsiniz. Doğaya zarar vermeden ve etrafı kirletmeden bütün çöplerinizi topladığınızdan emin olarak buradan ayrılın. Şehrin gürültüsünden uzak kuşların sesi ile güzel bir manzaraya gözlerinizi burada açabilirsiniz. 

Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası

Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Nallıhan ilçesi Davutoğlan bölgesindeki alan 451 hektardır. Hedef türü su kuşlarıdır. 187 kuş türü burada yaşamakta ve üremektedir. 

[Group-0]-KRC_3557_KRC_3564-8-images.jpg

Göç Zamanında çok sayıda kuşun ziyaret ettiği alan kışın binlerce kuşa da ev sahipliği yapmaktadır. Soyu tehlikede bulunan Kara Leylek burada üremektedir. Türkiye’de yaşayan 6 balıkçı türünün 5’i burada yaşar. Her mevsim kuş gözlemi için elverişli bir arazi yapısı vardır.

9.jpg

1959 yılında hizmete giren Sarıyar Barajı, Sakarya Nehri, Kirmir ve Aladağ çaylarının bulunduğu yerde kurulmuş olup, en derin yeri 79 m.’dir. Davutoğlan Kuş Cenneti 7/9/2005 Tarihinde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak tescil edilmiştir. Nallıhan Kuş Cenneti’nde gözlenen habitat tipleri; Aladağ Çayı’nın baraja döküldüğü yerde oluşan söğütlük, yer yer sazlıklar ve ılgınlar (Tamarix spp.) ile geniş tarım arazileri, kavaklıklar, bozkır alanlar, kayalık yarlar ve tepeliklerdir.

CM5A8626.JPG

Nallıhan Kuş Cenneti, ülkemiz kırmızı listesine göre üreme için; tehlike altında olan (akpelikan, büyük akbalıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, dikkuyruk, kızıl akbaba, kara akbaba gibi), hassas (kuğu, alaca balıkçıl, erguvani balıkçıl, bozkaz, suna, kılkuyruk, küçük akbaba, ince gagalı martı gibi) ve tehlike altına girmeye yakın (küçük akbalıkçıl, çamurcun, kızıl şahin, yalıçapkını, kındıra kamışçını, bataklık kirazkuşu gibi) ve kışlama için; tehlike altında olan (küçük kuğu, akkuyruklu kartal gibi), hassas (gece balıkçılı gibi) ve tehlike altına girmeye yakın (küçük akbalıkçıl, macar ördeği, kılıçgaga, aksırtlı kuyrukkakan gibi) statülerinde birçok kuş türünü barındırmaktadır.

nallıhan1.jpg

Kuş Cenneti, özellikle balıkçıl türleri için önemli üreme habitatı oluşturmaktadır. Aladağ Çayı’nın baraja döküldüğü yerde söğüt ağaçlarından oluşan yaklaşık 5 ha’lık saha, balıkçılların güvenli bir şekilde üreyebileceği bir habitat sunmaktadır. Söğütlük korusundaküçük akbalıkçıl, gri balıkçıl ve gece balıkçılı üremektedir. Gri balıkçıl yuvalamak için, söğüt ağaçlarının üst ve orta dallarını tercih ederken, küçük akbalıkçıl yuvalama alanı olarak üst dallara yakın ve/veya orta dalları kullanmaktadır.  Balıkçılların bir söğüt ağacında yaklaşık 8-15 arasında yuva yaptıkları gözlenmiştir. Koloninin yakınlarındaki söğüt ağaçlarında ise kara çaylak kaydedilmiştir. Kuşcenneti’ndeki sazlık alanda ise, küçük batağan, bahri, alaca balıkçıl, angıt, yeşilbaş, sakarmeke türlerinin üredikleri belirlenmiştir.

IMG_9881.jpg

Soyu tehlikede bulunan Kara Leylek Türkiye’de en çok burada görülmektedir. Türkiye’deki 6 balıkçıl türünün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül başta olmak üzere 80 tür ötücü kuş, kara çaylak, leylek, gök kuzgun gibi türler en çok rastlanan kuşlardır. Nesli tehlikede bulunan.; küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğan burada görülmektedir. Gökdoğan’ın Türkiye’de 30 üreme yerinden biri buradadır. İstanbul ve Çanakkale Boğazları’ndan gelen kuş göç yolu üzerinde bulunan bu alan, ilkbahar ve sonbaharda göç eden kuşların beslenmeleri, dinlenmeleri, barınmaları ve bazı türlerin de üremeleri için uğrak yeridir, iç Anadolu’nun en önemli sulak alanıdır. Jeolojik yapısı ile açık laboratuar niteliği sunan saha, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahve ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da üstün bir peyzaj güzelliğine sahiptir.

CM5A0004.JPG

Ayrıca sahanın belirli noktalarında kurulan kuş gözlem kulübeleri ile alana gelen ziyaretçilere kuş gözlemi ve fotoğraf çekme imkanı sunulmaktadır. Sahanın kuzeyinde yer alan ve eşsiz bir görüntüye sahip olan kız tepesi, Tabiat Anıtı olarak tescillenmiştir.

IMG_9894.jpg

Ziyaretçi merkezimizde alanda yaşayan canlıların bazılarının tahnitleri sergilenmekte, dokunmatik kiosk ekranlarda ise alan ve alanda yaşayan canlılar ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Ziyaretçi merkezimizin içerisinde sunum ve toplantı odaları ile gelen ziyaretçilere görevlilerimizce bilgiler aktarılmaktadır.

Ankara Nallıhan Kuş Cenneti Adresi: Davutoğlan, Ankara Nallıhan Yolu, 06920 Nallıhan/Ankara

Ankara Nallıhan Kuş Cenneti Harita: Nallıhan Kuş Cenneti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Kaynak: https://bolge9.tarimorman.gov.tr/Menu/105/Nallihan-Davutoglan-Yaban-Hayati-Gelistirme-Sahasi


Etiketler: Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, ankara görülmesi gereken yerler, ankara gezecek yerler, ankara gezi, ankara gezi rehberi, ankara gezi yazısı, ankara gezilecek çarşı, ankara gezilecek doğal yerler, ankara gezilecek doğal yerler haritası, ankara gezilecek tarihi yerler, ankara gezilecek yerler, ankara gezilecek yerler doğa, ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, ankara kalesi, ankara merkezde gidilecek yerler, ankara merkezde ne var, ankara ne yenir nerede yenilir, ankara ne yenir nereler gezilir, ankara otelleri, ankara seyahat rehberi, ankara tarihi, ankara tarihi yerler, ankara turizm potansiyeli, ankara turizm rehberi, ankara turizm ve tanıtım, ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, ankara şehir rehberi, ankara’da bir günde ne yapılır?, ankara’da gezilecek doğal yerler, ankara’da gezilecek mekanlar, ankara’da ne yapılır, ankara’da ne yenir, ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, Nallıhan Kuş Cenneti,