ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim


Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

92    Ankara Sorgun Göleti Tabiat Parkı

Ankara Sorgun Göleti Tabiat Parkı
  • Ankara Sorgun Göleti Tabiat Parkı Kısa Tanıtım:
  • Ankara ili, Güdül ilçesine bağlı Sorgun beldesi sınırları içerisinde yer alan Sorgun Tabiat Parkı yaklaşık 54 ha büyüklüğe sahiptir. Tabiat Parkı‘nın kuzeyinde ve doğusunda Sorgun Göleti, güneyinde karaçam ormanı, batısında geniş çayır alanları yer almaktadır.
  • Sorgun Mahallesinde çam ağaçlarıyla kaplı orman alanı ve bu alan içerisinde yer alan eşsiz manzarasıyla Sorgun Göleti ve Sorgun  Yaylası, turistlerin uğrak yeri olmuştur.
  • Göl çevresi yoğun ağaçlıktır. Piknik alanları ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır.
  • Sorgun  Göleti ve çevresinde, bisiklet ve atv turizmi ile bungalov tipi evlerin yapılarak turizme kazandırılmasının sağlanması için çalışmalar yapılmaktadır.

Sorgun Tabiat Parkı Ulaşım

  • Tabiat Parkı‘na Ankara’dan iki farklı yoldan ulaşılmaktadır. Birincisi; Güdül ilçesi üzerinden, sırasıyla Ankara-Ayaş, Ayaş-Güdül yolundan Güdül ilçesine, buradan da sırasıyla Kamanlar, Yeşilöz ve Sorgun Beldeleri üzerinden geçilerek varılmaktadır.
  • Diğer bir yol ise Ankara-İstanbul otoyolunun 60. kilometresinden Güdül Yoluna sapılarak sırasıyla Çeltikçi Beldesinin içerisinden geçip çıktıktan sonra sırasıyla Kurumcu, Hüyük, Kınık köyleri takip edilerek Sorgun Beldesi üzerinden varılmaktadır

Sorgun Tabiat Parkı Doğa

  • Tabiat Parkı içerisindeki karaçam ormanı alanın orta, güney ve kuzeydoğu kesimlerinde yayılış göstermektedir.
  • Orman alanı içinde Prunus divaricata, Sorbus umbellata gibi diğer çalı ve ağaçsı türler de yayılış göstermektedir.
  • Kuzey bakılı yamaçları tercih eden bu ormanların alt florası da oldukça zengindir. Alt florada Dianthus calocephalus, Teucrium chama edrys, Doronicum orientale, Silene italica, Pilosella hoppeana, Veronica chamaedrys, erysimum cuspidatum, Astragalus microcephalus, Vicia cracca, Dactylis glomerata gibi türler yayılış göstermektedir.

Sorgun Tabiat Parkı Özellikleri

  • Sorgun Tabiat Parkı, Ankara çevresinde plato üzerinde yükselen münferit dağlar ile kuzeydeki dağlık sahada, yağışlardaki artış yüzünden orman örtüsünün kendini belli etmeye başladığı bölgede yer almaktadır.
  • Bu bölgelerde sıklıkla rastlanan bozkır (step) ortasında adacıklar halinde görülen ormanlar, genelde tahripten arta kalan korulardır.
  • Bu tür ormanlarda hakim ağaç türü karaçam, ardıç ve yer yer meşedir.
  • Benzeri ormanlar Ankara çevresindeki dağlık kesimlerde önceden daha yaygın iken, tahribatlar sonucu ya kalıntı bozuk meşe ormanlarına veya geven (çoğunlukla Astragalus microcephalus) bozkırlarına dönüşmüştür.
  • Alan içinde yaban hayatındaki ekolojik dengenin sağlanmasında çok etkin rol üstlenen memelilerden kurt (Canis lupus), tilki (Vulpes vulpes), çakal (Canis aureus), porsuk (Meles meles), sansar (Martes foina) ve gelincik (Mustela nivalis) de hedef türler olarak değerlendirilebilmektedir. Ayrıca bazı kemirici türleri, orman faresi (Apodemus witherbyi), tarla faresi (Microtus socialis) ve yabani tavşan (Lepus europaeus) gibi bazı türlerin varlığı kaydedilmiştir.

Sorgun Tabiat Parkı Outdoor

  • Sorgun Tabiat Parkı, içinde bulunduğu bölgenin turizm ve rekreasyon açısından çekim merkezlerine oldukça yakın bir konumdadır. Bu konumu ve sahip olduğu kaynak değerleri ile Tabiat Parkı, yakın çevresi ve Ankara için bir çekim merkezi olma potansiyeline sahiptir.
  • Ankara’ya yakın en güzel kamp yerlerinden birisi. Tuvaleti var ama su akmıyor. Çeşme mevcut. Güvenlik var. Ayaş yolu üzerinden gitmeyin yolu gerçekten kötü. Anadolu otoyolu üzerinden gitmeniz çok daha iyi olacaktır. Huzurlu, sakin temiz bir yer.
  • Sorgun Göleti Tabiat Parkı içerisinde kamp yapabileceğiniz birçok alan bulunmaktadır.
  • Sorgun Tabiat Parkı ise sahip olduğu orman ve göl peyzajları ile ziyaretçiler için eşsiz manzara güzellikleri ve rekreasyonel olanaklar sunmaktadır.
  • Tabiat Parkı; doğa turizmi odaklı faaliyetler için son derece uygun alanlar içermektedir. Piknik, çadırlı veya karavanlı kamp, bungalov tipi yapılarda konaklama, manzara seyir, yürüyüş ve koşu, flora ve fauna izleme vb. faaliyetler, Tabiat Parkı içinde kontrollü bir şekilde yapılabilecek faaliyetlerdir.
  • Mevcut durumda Tabiat Parkı daha çok piknik amaçlı kullanılmakta olup yılın her zamanı ziyaretçi çok sayıda ağırlamaktadır.
  • Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu sayı daha da artmakta, okulların kapandığı Haziran-Eylül ayları arasında ise tavan yapmaktadır. 

Ankara Sorgun Göleti Tabiat Parkı Adresi: Sorgun, Unnamed Road, Sorgun/, 06843 Güdül/Ankara

Ankara Sorgun Göleti Tabiat Parkı Harita: Sorgun Göleti Tabiat Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, ankara görülmesi gereken yerler, ankara gezecek yerler, ankara gezi, ankara gezi rehberi, ankara gezi yazısı, ankara gezilecek çarşı, ankara gezilecek doğal yerler, ankara gezilecek doğal yerler haritası, ankara gezilecek tarihi yerler, ankara gezilecek yerler, ankara gezilecek yerler doğa, ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, ankara kalesi, ankara merkezde gidilecek yerler, ankara merkezde ne var, ankara ne yenir nerede yenilir, ankara ne yenir nereler gezilir, ankara otelleri, ankara seyahat rehberi, ankara tarihi, ankara tarihi yerler, ankara turizm potansiyeli, ankara turizm rehberi, ankara turizm ve tanıtım, ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, ankara şehir rehberi, ankara’da bir günde ne yapılır?, ankara’da gezilecek doğal yerler, ankara’da gezilecek mekanlar, ankara’da ne yapılır, ankara’da ne yenir, ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram, #photooftheday, #traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, Sorgun Göleti Tabiat Parkı,