ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim

Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

99    Ankara TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

Ankara TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi
  • Ankara TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi Kısa Tanıtımı:
  • TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, Ankara Or-An’da bulunan bir müzedir.
  • Türkiye’nin ilk ve tek kamu yayıncı kurumu olarak, geçmişten günümüze kurumun sürecini aktarmak amacıyla kurulan TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, iki yüzden fazla TRT çalışanının 4 yıllık çalışması ile gerçekleştirilmiştir. 
  • TRT Müzesi, radyo ve televizyon yayıncılığı sürecinin sadece izlenmediği, aynı zamanda uygulanabildiği bir yapıya sahiptir.
  • Müze içinde hazırlanan çeşitli stüdyolar, görsel ve işitsel yayıncılığın geçirdiği süreçleri uygulamalı olarak göstermeyi amaçlar.
  • Yayıncılığın temel taşlarının anlatıldığı çeşitli eğitim ve tanıtım filmleri ile müze kapsamındaki araştırma kütüphanesi, müzenin sadece seyirlik olmadığını, öğrenmek için de pek çok alternatifi içerdiğini gösterir.
  • TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, 1927’de başlayan radyo yayıncılığından günümüze, başta radyo ve televizyon olmak üzere, yeni medyadan 3 boyutlu yayınlara kadar tüm alanların teknolojisi ile sergilendiği bir müzedir.
  • 1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanarak sergilendiği bir müze olarak TRT Radyo Müzesi adıyla açılmış; 1994 yılında Ankara ve İstanbul’daki radyo-televizyon stüdyolarından getirilen kullanım dışı malzemelerin yenilenmesiyle TRT Müzesi adıyla Or-An sitesindeki yeni yerinde açılmıştır. Kültür Bakanlığı’nın 28 Kasım 1994 tarihli yazısı ile özel müze kapsamına girmiştir.
TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi
  • TRT Genel Müdürlüğü sitesi içinde bulunan müze, halen Görsel Sanatlar Müdürlüğü ve Atölyeleri olarak kullanılan yerleşim birimlerinin içinde yer almaktadır.
  • Transistörlü radyolardan siyah-beyaz ekranlara, günümüzde 3D yayınlara uzanan yayıncılık teknolojisinin geldiği son noktayı resmeden bir sergilemenin yanı sıra, bu sürece tanıklık eden işitsel ve görsel arşivin de sunulduğu müze, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlük yerleşkesi içinde yer almaktadır.
  • TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi sadece tarihi eserlerin sergilendiği bir müze değil, aynı zamanda yayıncılığın aşamalarının ve kurallarının uygulamalı bir şekilde görülüp öğrenilebileceği bir eğitim merkezidir.
  • Radyo ve televizyon yayınlarının kamera arkasının görülüp, uygulama olanağı veren stüdyoları içinde bulunduran müzede; radyo, radyo-drama, televizyon stüdyoları ve sanal stüdyo bulunmaktadır.
  • TRT personeli tarafından tasarlanan ve oluşturulan müze, yine TRT personeli tarafından işletilmektedir.
  • İçerisinde uygulamalı 4 yayın stüdyosu, eğitim ve izleme salonu ile araştırma kütüphanesi de bulunan müzede TRT arşivlerinden seçmeler de sergilenmektedir.
  • Sesler, Renkler, Anılar… TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, Sizleri ilk radyo yayınlarının başladığı 1927’den günümüze gelinen son teknolojik noktaya kadar bir yolculuğa çıkarıyor. Bu yolculukta radyo ve televizyon programlarına konuk oluyor, Türkiye’nin siyasi ve sosyal tarihini hatırlıyor, anılarınızla, çocukluğunuzla buluşuyorsunuz.

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi Sergi Salonları

Atatürk Özel Sergisi

Bu bölümde; 1970’li yıllardan günümüze kadar Atatürk’le ilgili yapılmış çocuk, yaşam, tarım gibi farklı konulu program kayıtları, 1970-1980 yıllarında televizyon yayınlarında kullanılan görselleri ve Mustafa Kemal Atatürk’e ait çok bilinmeyen fotoğraflarından oluşan Özel Atatürk Fotoğraf Koleksiyonu yer almaktadır. Ayrıca, 1933’te Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu törende kullanılan mikrofon ve orijinal ses kaydı da bu sergide gösterime sunulmuştur.

Radyo Sergi Salonu

Bu bölümde; 6 Mayısıs 1927’de yayın hayatına başlayan TRT Radyosu’na ait taş plaklar, mikrofonlar ve ses kayıt cihazları bulunmaktadır. Yaklaşık 60 parça eşya bulunan sergide en çok dikkat çeken şeyler, 1930’lu yıllardan kalma aletlerdir.

Radyo-Drama Sergi Salonu

Bu bölümde; 1940’lı yıllarda yayını yapılan Arkası Yarın, Radyo Tiyatrosu, Çocuk Saati gibi programlara ait kayıtlar, efekt cihazları, eski radyolar, plaklar ve yayıncılığın ilk yıllarında kullanılan ölçü bakım cihazlarının sergilenmektedir.

Televizyon Sergi Salonu

Bu bölümde; resim kayıt sistemleri, kameralar, montaj cihazları, siyah-beyaz ve renkli televizyonlar sergilenmektedir. İlk televizyon yayınında kullanılan kamera ise bölümün en ilgi çeken objesidir.


  • Ziyaret Günleri: Hafta içi 10:00-17:00
  • Gruplar için randevulu turlar: (Gruplar en az 5, en fazla 15 kişiliktir.) Lütfen kısa ve uzun tur seçenekleri için bilgi alınız.
  • Randevu için: T: 0.312.463 28 38 F: 0.312.463 28 48
  • e-posta: trtmuzesi@trt.net.tr
  • TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Turan Güneş Bulvarı Oran ANKARA 06109
  • İnternet Adresi: https://www.trtmuze.com.tr/

Ankara TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi Adresi: Aşağı Dikmen Mahallesi Turan Güneş Bulv. Oran Yolu Trt Sitesi, 06450 Çankaya/Ankara

Ankara TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi Harita: TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: :Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Ankara görülmesi gereken yerler, Ankara gezecek yerler, Ankara gezi, Ankara gezi rehberi, Ankara gezi yazısı, Ankara gezilecek çarşı, Ankara gezilecek doğal yerler, Ankara gezilecek doğal yerler haritası, Ankara gezilecek tarihi yerler, Ankara gezilecek yerler, Ankara gezilecek yerler doğa, Ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Ankara kalesi, Ankara merkezde gidilecek yerler, Ankara merkezde ne var, Ankara ne yenir nerede yenilir, Ankara ne yenir nereler gezilir, Ankara otelleri, Ankara seyahat rehberi, Ankara tarihi, Ankara tarihi yerler, Ankara turizm potansiyeli, Ankara turizm rehberi, Ankara turizm ve tanıtım, Ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Ankara şehir rehberi, Ankara’da bir günde ne yapılır?, Ankara’da gezilecek doğal yerler, Ankara’da gezilecek mekanlar, Ankara’da ne yapılır, Ankara’da ne yenir, Ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram, #photooftheday, #traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefter, TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi,

#ankara, #aniyakala, #antalya, #camping, #doğa, #fotoğraf, #gezgin, #gezi, #gezilecekyerler, #holiday, #instagood, #instagram, #instatravel, #istanbul, #kamp, #manzara, #nature, #objektifimden,  #photo #photography #photooftheday #seyahat #seyahatacentasi #seyahataski #seyahatblog #seyahatblogger #seyahatblogu #seyahatcantasi #seyahatdefteri #seyahatet #seyahatetmek #seyahatetmeklazim #seyahatetmesanati #seyahatfoto #seyahatfotografciligi #seyahatimvar #seyahatkonsept #seyahatname #seyahatnotlari #seyahatrehberim #seyahatseverizbiz #seyahattutkusu #tatil #türkiye #travel #travelgram #traveling #traveller #travelphotography #trip #turkeyankara,