Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.


Kemer’de Mutlaka Görmeniz Gereken Popüler Mekanlar

Bu yazı dizimizde Antalya Kemer’e gittiğinizde gezip görmek isteyebileceğiniz bütün tarihi ve turistik yerlerin kısa tanıtımlarını yapacağız. Bu yazımızın içeriği genel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı broşürlerden (www.antalyakulturturizm.gov.tr ve https://visitkemer.net/ adreslerinden) alınmıştır.


Bu yazımızda aşağıdaki konu başlıklarında detaylı bilgiler veriyoruz.

Bu yazımızda ve Kemer‘i tanıttığımız diğer yazılarda tanıtılan yerlerin haritadaki konumunu görmek isterseniz Kemer Gezi Rehberi haritamıza bakabilirsiniz. Kemer Gezi Rehberi serimizde tanıttığımız Kemer‘e gittiğinizde görmek isteyeceğiniz yerlerin GPS koordinatlarını haritamızda bulabilirsiniz. Haritayı tıklayarak gitmek istediğiniz yer hakkındaki yorumları okuyabilir, resimlerini görebilir, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.

Kemer’de Gezilmesi Gereken Yerler

Kemer tatilinizi her gün otelinizde geçirmek yerine Kemer’in yaklaşık 50 km.lik yakın çevresindeki etkileyici yerleri ve cennet köşeleri gezip görebilirsiniz. Kiralayacağınız araba veya katılacağınız günlük turlar ile bu güzel yerleri gezerek gidip etkileyici manzaralar eşliğinde farklı bir tatil günü yaşayabilirsiniz.

Kemer Gezilecek Yerler: Beldibi Mağarası

AntalyaKemer yolunun 40 kilometresinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan Beldibi Mağarası aynı zamanda bir kata altı sığınadır. Deniz sahilinden 25 metre yükseklikte bulunan Beldibi Mağarası, Antalya bölgesinin ikinci önemli Prehistorik Merkezi’dir. Mağara, yerli ve yabancı turistlere devamlı açık olan bir arkeolojik SİT alanı konumundadır. Deniz sahilinde 25 m yükseklikte sığınak biçiminde bir mağaradır.

Duvarlarında demir oksitle yapılmış insan, geyik ve dağ keçisi figürleri resimleri bulunan 1. derece arkeolojik ve doğal sit statüsündeki Beldibi Mağarası, doğal tahribatla büyük ölçüde zarar gördüğünden içindeki dolgu tabakaları yağmur suları ve rüzgarla sürüklenerek akıp gitmiştir.

Beldibi Mağarası içerisindeki paleolitik, metolitik ve neolitik çağlara ait en iyi buluntuların çıkartıldığı mağara görülmeye değer yerlerden biridir. Günümüzde mağaranın içi doğal tahribat sebebiyle büyük ölçüde zarar gördüğünden dolgu tabakaları yağmur suları ve rüzgarlarla sürüklenerek akıp gitmiştir. Beldibi Mağarası’nda yapılan kazılarda, Mezolotik kültürleri içeren toplam altı tabaka tespit edilmiş olup, üst Paleolitik ve Mezolotik döneme ait çakmaktaşı aletler bulunmuştur. Kaya altı sığınağını duvarlarında ise şematize edilmiş insan, dağ keçisi ve geyik resimleri bulunmaktadır.

Beldibi Mağarasına Nasıl Gidilir ? Kemer‘den yaklaşık 20 km uzaklıkta olan Beldibi Mağarasına araçla ulaşım mümkün değildir ve girişler ücretsizdir.

Beldibi Mağarası (Bağlantıyı tıklayarak gitmek istediğiniz yer hakkındaki yorumları okuyabilir, resimlerini görebilir, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Kemer Gezilecek Yerler: Phaselis Ören Yeri ve Müzesi

Kemer’den yaklaşık 12 km. mesafede, Tekirova tatil beldesi yakınlarında bulunan ve eski bir Likya antik kenti olan Phaselis, muhteşem doğal güzellikleri, tarihi ve plajı ile Antalya Kemer‘de mutlaka gezip görülmesi tavsiye edilen yerlerinden birisidir. Phaselis’in içi ve çevresi çam ormanlarıyla dolu olması sebebiyle yazın sıcak günlerinde bile serin olmakta. Bu açıdan antik kenti rahatlıkla dolaşabilir, doğanın keyfine varabilirsiniz.

Phaselis Ören Yeri ve Müzesi

Kemer’den yaklaşık 12 km. mesafede, bir Likya antik kenti olan Phaselis, muhteşem doğal güzellikleri, tarihi ve plajı ile Antalya Kemer’de mutlaka görülmesi gereken önemli tatil ve ören yerlerinden birisi. Phaselis’in içi ve çevresi çam ormanlarıyla dolu olması sebebiyle yazın sıcak günlerinde bile serin oluyor. Bu açıdan antik kenti rahatlıkla dolaşabilir, doğanın keyfine varabilir, güzel plajlarında deniz, kum ve güneş keyfi sürebilirsiniz. 

Biri tiyatro karşısında, diğer ikisi güney limana giden ana caddenin sağında olmak üzere üç agora bulunmaktadır. Tiyatronun karşısındaki agoranın içinde bugün Bizans dönemine ait küçük bir bazilikanın kalıntıları yer alır. Şehrin diğer iki önemli kalıntısı ise şehir meydanındaki biri küçük diğeri büyük iki hamam kalıntısıdır. Özellikle küçük hamam kalıntıları Roma Hamamı‘nın ısıtma sistemi hakkında bilgiler verir. Tarihçiler şehrin baş tanrıçasının savaşın ve bilgeliğin tanrıçası Athena olduğunu yazarlar. Henüz bulunmamış Athena Tapınağı ve diğer önemli yapıların bugün ormanla kaplı akropol tepesinde yer aldığı düşünülmektedir. Müze girişi ücretlidir, Müze kart ile ücretsiz girilebiliyor.

Phaselis (Faselis) Örenyeri ve Phaselis Antik Kenti Adresi: Çamyuva, 07980 Kemer/Antalya

Phaselis (Faselis) Örenyeri ve Phaselis Antik Kenti Nerede: Phaselis (Faselis) Phaselis Antik Kenti ve Müzesi Antalya’nın Kemer İlçe sınırları içerisindedir. (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Kemer Gezilecek Yerler: Olimpos Teleferik ile Tahtalı Dağı

Beydağları Milli Parkı içerisinde yer alan Tahtalı Dağı, Kemer sahil şeridinde yer alan ve 2365 metre yüksekliği ile bölgenin denize yakın en yüksek noktası konumunda olan bir dağdır. Dünyanın en uzun ikinci, Avrupa’nın ise en uzun teleferiği olan Olimpos Teleferik, Akdeniz’i ve 2365 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı’nın zirvesini birleştirmektedir.

Doğa sporu sevenler için Tahtalı Dağı’nın zirvesinden Beycik Köyü’ne yaklaşık dört saat, Çukuryayla’ya ise yaklaşık altı saatlik dağ yürüyüş yolları bulunmaktadır. Bu parkurlar, doğa yürüyüşü ve dağ bisikleti sporu yapanlar için oldukça güzel imkanlar sunmaktadır. Doğa yürüyüşü ve yamaç paraşütü imkanlarıyla ünlü Tahtalı Dağı’ndan kıyı manzaraları sunan teleferik hattıdır.

Tahtalı Dağına Nasıl Gidilir ? Tahtalı Dağı’na teleferik ile çıkabilir ve buradaki muhteşem manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz. Şehir merkezinden araçla 30 dakikada çıkış noktasına ulaşıp, 15 dakikalık teleferik yolculuğu ile zirveye ulaşabilirsiniz. Telefererik ile zirveye çıkış ücretlidir.

Yazın 19:00, kışın ise 17:00 zirveden iniş saatleridir. Ana yoldan biniş istasyonuna her saat başı shuttle servisleri bulunmaktadır. Grup organizasyonlarında saat uygulaması yapılmamakta olup, grup çıkış ve inişleri bekletilmeksizin arzu edilen saat doğrultusunda gerçekleştirilmektedir ve teleferik ücretlidir.

Olimpos Teleferik Çalışma Saatleri

  • 01 Mayıs ile 31 Ekim tarihleri arasında; yaz sezonunda 09:00-19:00 saatleri arasında tam ve buçuk saatlerde her yarim saatte bir,
  • 01 Kasım ile 30 Nisan tarihleri arasında; kış sezonunda 10:00-17:00 saatleri arasında her saat başı olmak üzere iniç ve çıkış mümkündür.

Tahtalı Dağı, Kemer sahil şeridinde yer alan ve 2,365 metre yükseliği ile bölgenin denize yakın en yüksek noktası konumunda olan bir dağ. Popüler bir gezi mekanı olan Tahtalı Dağı’na Olimpos’tan teleferik ile çıkabilir, buradaki 360 derece muhteşem panoramik manzaraların keyfini çıkartabilir, doğa yürüyüşü, trekking, bisiklet, yamaç paraşütü gibi aktivitelere katılabilir, gün doğumu ve gün batımını izleyebilir, restoranında yeme içme keyfi sürebilirsiniz. 

Tahtalı Dağı (Bağlantıyı tıklayarak gitmek istediğiniz yer hakkındaki yorumları okuyabilir, resimlerini görebilir, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Kemer Gezilecek Yerler: Göynük Kanyonu

Göynük Kanyonu, Antalya’da trekking, canyoning ve zip wire (kanyon üzerinden telle geçiş) gibi etkinliklere katılabileceğiniz kanyon, Kemer ilçesinde bulunuyor. 10 kilometre uzunluğu olan Göynük Kanyonu, profesyonel kişilerce geçilen, teknik ekipman ve bilgili kişilerin spor yapacağı özel yerlerden biridir.

Kemer’in en popüler gezilecek yerlerinden birisi olan Göynük Kanyonu, muhteşem doğası, ağaçları, şelaleleri ve havuzları ile doğa sporu sevenler açısından muhteşem bir yer. Göynük Kanyonu’unda kanyon keyfi, yürüyüş parkurlarında trekking ve kıyı restoranlarında yeme içme keyfi sürebilirsiniz.

Göynük Kanyonu kamp yapabilmeniz için de uygun bir nokta.  Yaz sonu suyu azalan şelale yolu köylülerce boya işaretlenerek belirtilmiştir. Vadinin başlangıç noktasından 2 kilometre toprak yoldan gidildiğinde kanyonun en dar kısmına ulaşır. Suyun derinleştiği bu nokta da yüzmek için çok elverişlidir. Suyun yükseldiği dar kanyondaki, kırmızı pembe su yosunları duvarları süslemektedir.

Göynük Kanyon’nu detaylı tanıttığımız yazımıza da bakabilirsiniz.

Göynük Kanyonu (Bağlantıyı tıklayarak gitmek istediğiniz yer hakkındaki yorumları okuyabilir, resimlerini görebilir, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Kemer Gezilecek Yerler: Olimpos

Olympos (Çıralı-Yanartaş-Deliktaş) Ören Yeri Kemer’den yaklaşık 35 km. mesafede, bir Likya antik kenti olan Olimpos, muhteşem doğası, tarihi, plajı ve ağaç evleri ile birlikte görülmesi gereken yerler arasında. Olimpos’ta tarihi kent kalıntılarını gezip görebilir, sıradışı güzellikteki plajında güzel bir deniz, kum ve güneş keyfi sürebilirsiniz.

Olimpos Plajı

Antalya’nın güney sahillerinde Phaselis’ten sonra bir başka önemli liman kenti Olympos’tur. Kemer ilçesi sınırlarında yer alır. “Yüksek dağ” anlamına gelen Olympos, “sönmeyen ateşin kenti” olarak da nitelendiriliyor. Ünlü efsanelere konu olan bu ateş, kaynağını “Yanartaş” olarak da bilinen “Chimaera”dan alıyor.

Olympos Örenyeri içinden geçen dereciğin (Ulupınar) iki yanına yayılıyor. Bu iki yaka hala izleri görülen bir köprüyle birleştirilmiş. Bu antik liman şehrinin kazılarından çıkarılan kalıntılar arasında tiyatrolar, hamamlar ve mezarlık vardır.

Kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, MÖ 167-168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçen Olympos, Birlik içinde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biridir. Birlik’te, Likya’nın doğusunu temsil etmiştir. Kentin günümüze ulaşmış kalıntıları; Helenistik, Roma ve Doğu Roma (Bizans) dönemlerine aittir.

Olympos’un son dönemini yansıtan Ortaçağ kalesi, derenin denizle birleştiği yerin batısında bir köprünün ayağı, bir tapınağa ait duvar parçası, sütun başlıkları, tiyatro, Bizans bazilikası, kıyıya yakın yerde hamam kalıntılarını bugün de görülebilen kalıntılardır.

Olympos (Çıralı-Yanartaş-Deliktaş) Ören Yeri Adresi: Kuzdere, 07980 Kemer/Antalya

Olympos Antik Kenti Nerede: Olympos (Çıralı-Yanartaş-Deliktaş) Ören Yeri Antalya’nın Kemer İlçe sınırları içerisindedir. (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Kemer Gezilecek Yerler: Adrasan

Kumluca yakınlarında yer alan ve Kemer’e yaklaşık 50 km. mesafede bulunan Adrasan, muhteşem koyu, doğası, plajı ve konaklama imkanları ile birlikte görülmesi gereken yerlerden birisidir. Adrasan, eski adıyla Çavuşköy, 2 kilometre uzunluğundaki kumsalıyla Kumluca‘ya yakın doğal güzelliklere sahip bir yerleşim birimidir. Çavuşköy olarak da bilinen Adrasan, Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir köydür. Antalyanın Kumluca ilçesine bağlı bir sahil beldesi olan Adrasan, Antalya‘ya 95 km, Kemer‘e 55 km, Çıralı’ya 24 km ve Olympos’a 8 km mesafededir. Adrasana ulaşmak için AntalyaKumluca ana yolundan Adrasan yönüne doğru ayrılıp 18 km sahile doğru yol almak gerekmektedir.

Bölge, Likya Yolu üzerinde yer almaktadır ve Yanartaş Dağı‘ndaki sonsuz alevlere ve Gelidonya Burnu‘ndaki deniz fenerine (her ikisi de denizin bir parçası) yarım günden az bir yürüme mesafesindedir.

Adrasan yeşilin, mavinin ve denizden doğan güneşin keyfini çıkarabileceğiniz sakin bir tatil cennetidir. Esasında küçük köyler ve mezralar topluluğu olan Adrasan, çoğu kum ve çakıllı plaj olan 2.5 kilometrelik bir sahil şeridi boyunca uzanır. Adrasan‘ın bu sahil kesimindeki yerleşimler, bir dizi pansiyon tarzı otel, apartman ve restoran ile neredeyse sadece turizm endüstrisine adanmıştır. Daha iç bölgelere doğru gidildikçe, tarımsal faaliyet, ova alanlarında ve ayrıca kırsal yerleşim yerlerinde görülebilir.

Adrasan sahili gerçek bir doğa harikasıdır. Genellikle öğleden sonra çıkan ve karadan denize doğru esen batı rüzgârı sayesinde koy, dalgasız ve bir göl gibi sakin bir denize sahiptir. Çevredeki Adrasan Koyu, doğal ortamı ile bilinir ve aynı zamanda yerel halkın da sık kullandığı bir balık avlama noktasıdır. Yaz aylarında her gün Antalya‘nın dağlık kıyı bölgesi boyunca turistleri çeken tekne turları düzenlenmektedir. Bu sularda görüş açık bir günde 25 metreye kadar ulaşabilir, bu da onu yüzücüler ve şnorkelle yüzenler arasında popüler hale getirir.

Olimpos milli parkı Adrasan’a çok yakındır. Adrasan dağ yürüyüşü ve serbest tırmanış yapmaya çok müsait olan parkurlarla doludur. Bu sayede doğanın zevkini sonuna kadar yaşayabileceksiniz. Sonuç olarak, bir dizi outdoor aktivisti yaz aylarında Adrasan’da yaşar.

Adrasan Koyu, açık deniz rüzgarına korunaklı doğal bir limandır. Adrasanın doğal liman özelliğine sahip bir Koyu vardır.

Adrasan Plajı, kuzey-güney yönüne doğru 2,5 km uzanıyor. Sahilin güneyi ince kumlu ve yaklaşık metrelerce açılsanız bile ayaklarınızın yere basacağı kadar sığ. Öğlene kadar denizden, öğleden sonraysa karadan esen rüzgâr sayesinde yazın kavurucu etkisi az.

Kuzey-güney yönüne doğru 1800 m uzanan Adrasan sahili 3 farklı çeşit kumsal tipi sunmaktadır. Sahilin kuzey bölümünde kumsal taşlı ve deniz aniden derinleşir, orta bölümü kumluk ve taşlık olan kısma göre deniz daha sığ bir yapıya sahiptir. Sahilin güney kısmı ise ince kumlu ve yaklaşık 20 m açılsanız bile ayaklarınızın yere basacağı kadar sığ bir denize sahiptir.

Adrasan da sahilin kuzey bölümündeki Musa Dağının eteğinde ve Kocamuar bölümünde olmak üzere 2 adet tarihi kale bulunmaktadır. Çam ormanlarıyla çevrili koydaki güzel mekanları gezebilir, cafe ve restoranlarında yöresel tatları deneyebilir, plajında güzel bir deniz, kum ve güneş keyfi sürebilirsiniz. 

Adrasan Koyu (Bağlantıyı tıklayarak gitmek istediğiniz yer hakkındaki yorumları okuyabilir, resimlerini görebilir, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Kemer Gezilecek Yerler: Folklorik Yörük Parkı

Kemer’in merkezinde bulunan Folklorik Yörük Parkı, Kemer Ayışığı plajı ve koyu manzarası eşliğinde otantik bir atmosferde folklorik müzik, özel yemekler, geleneksel aperitifler sunan ve Küçükburun yarımadası üzerine kurulu bir açık hava müzesidir. Kemer’de gezip görülecek yerler arasında başı çekmektedir. Kemer ve çevresindeki plajlarda deniz ve güneş keyfi yaptıktan sonra bu tema parkını ziyaret edebilirsiniz.

Yörük (Yürük) Türk‘tür. Yörük sözcüğü öztürkçe yürümek kelimesinden türemiştir. Özü, soyu, geçmişi Orta Asya’dandır. Geçim kaynağı hayvancılıktır. İnsanımız geçim kaynağı olan hayvanını ve onu besleyen doğayı öylesine sevmiş onlarla öylesine bütünleşmiştir ki, bu sevgi dolu anlama, bu coşkulu kavrayış, Türk’ün bütün dünyaca kabul edilen, takdir edilen insan sevgisini “misafirperverliğini” doğurmuştur.

Kemer’de mutlaka yaşamanız gereken duygulardan bir tanesi de büyük kıl çadırlara giderek, yörük yaşantısını birebir tatmanızdır. Yöresel kıyafetlerinin yanı sıra güler yüzlü ve misafirperverliği ile bilinen yöre kadınlarının yapmış olduğu birbirinden güzel lezzetlere bayılacaksınız. Yörük çadırına yolunuz düştüğünde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin başında ise gözleme ve ayran gelmektedir.

Kemer Folklorik Yörük Parkı patikaları ve çeşitli sergileriyle canlı açık hava yörük yaşam müzesinin bulunduğu, ahşap etnografik parktır. Kemer gazisinde mutlaka uğranmalıdır.

Yörük Parkına Nasıl Gidilir ? Yörük Parkı, Kemer şehir merkezine 10 dakika yürüyüş mesafesindedir aynı zamanda araçla ulaşım mümkündür. Parka girişler ücretlidir.

http://www.yorukparki.com.tr/

Kemer Folklorik Yörük Parkı (Bağlantıyı tıklayarak gitmek istediğiniz yer hakkındaki yorumları okuyabilir, resimlerini görebilir, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Kemer Gezilecek Yerler: Selçuklu Av Köşkü

Antalya – Kumluca karayolunun Kemer 1 girişindeki ormanlık alan içinde bulunan Selçuklu Av Köşkü, 1230–1248 arası döneme tarihlenmektedir. Yapı, bilinen üç Selçuklu Av Köşkü’nden biri olmakla beraber, bölgenin tek Selçuklu yapısı ve Türk-İslam sanat geleneğinin tek örneği olma özelliğini taşımaktadır.

Köşkün çatısı ile Tekelioğlu Beyliği’nin (1400) bayrağında bulunan altıgen yıldız kabartmalı taş merdiven Selçuklu döneminden kalan en güzel örnektir. Köşkün giriş kapısı ve ona yakın bulunan duvar yıkılmış olmakla birlikte, çatı ve duvarların büyük bölümü iyi durumdadır.

Selçuklu Av Köşküne Nasıl Gidilir ? Araçla ulaşım mümkün olup, Kemer‘den 10 dakikalık uzaklıktadır. Selçuklu Av Köşküne girişler ücretsizdir.

Selçuklu Av Köşkü (Bağlantıyı tıklayarak gitmek istediğiniz yer hakkındaki yorumları okuyabilir, resimlerini görebilir, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Kemer’de Gezilebilecek Antik Kentler

Antalya’da görebileceğiniz antik kentlerin ve ören yerlerinin en geniş listesini aşağıda sunuyoruz. Antalya’da bulunan antik kentler 29 tanedir ve aşağıdaki listede sırayla verilmiştir. Ayrıca Antalya’da bulunan antik şehirler ve ören yerlerini bir harita üzerinde görmek, bulunduğunuz yere olan mesafesini öğrenmek ve yol tarifi almak için haritamıza da göz atabilirsiniz. Antalya’da Bulunan Ören Yerleri, Antik Kentler ve Tarihi Yerleşim Alanları başlıklı yazımızda Antalya’daki 25 Antik kentin tanıtımını bulabilirsiniz.

Anadolu tarihinin en eski yerleşim yerlerini barındıran Kemer sizi büyüleyici bir yolculuğa çıkaracak. Antik Kentlerden mağaralara, tarihe dair merak ettiğiniz bir çok detay keşfetmeniz için sizleri bekliyor.

Kemer Ören Yerleri: Phaselis Antik Kenti

Kemer’in en önemli tarihi eserlerinin başında Phaselis Antik Kenti gelmektedir. Phaselis M.Ö. VII. yüzyılda Rodos’lular tarafından kurulmuştur. Uzun yıllar Likya‘nın doğu kıyısının en önemli liman özelliğini koruyan kentin üç limanı vardır. Kuzey Limanı, Savaş Limanı veya Korunmuş Liman ve Güney Limanı. Bunlardan en önemlisi Güney Limanıdır. Kentin ortasında 20-24 metre genişliğinde muhteşem bir cadde vardır. Bu caddenin güney ucunda Hadrian Kapısı bulunur. Caddenin iki yanında gezinti yolları ve dükkânlar vardır. Bunların da yakınında Hamamlar, Agora ve Tiyatro gibi kamu yapıları bulunur.

Phaselis Antik Kentine Nasıl Gidilir ? Phaselis Antik Kenti, Kemer şehir merkezine araçla 20 dakika uzaklıktadır. Tekne turları dışında özel araç ile de gidebilirsiniz ya da  toplu taşıma  ile Antik Kent girişine kadar gidebilir ve 30 dakikalık bir yürüyüşle Phaselis Kentine varabilirsiniz. Girişte otopark bulunmaktadır ve girişler ücretlidir.

Phaselis (Faselis) Örenyeri ve Phaselis Antik Kenti Adresi: Çamyuva, 07980 Kemer/Antalya

Phaselis (Faselis) Örenyeri ve Phaselis Antik Kenti Nerede: Phaselis (Faselis) Phaselis Antik Kenti ve Müzesi Antalya’nın Kemer İlçe sınırları içerisindedir. (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Kemer Ören Yerleri: Chimera (Yanartaş)

Kemer ilçesi Çıralı mahallesi plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğal gaz kaynağından binlerce yıldır çıkan alevler eski Yunan Mitolojisi’ne göre şu şekilde anlatılmaktadır; Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralın’a gönderir.

Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile savaşmaya gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatıla gelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir.

Olimpos’un Sönmeyen Ateşi: Yanartaş, Antalya‘nın Kemer ilçesi Çıralı köyü yakınlarında küçük, tarihi ve turistik önemi olan doğalgaz kaynağıdır. Denize yakın manzaralı bir konumda yer alır, taşlar arasından çıkan alevler turistlerin ilgisini çekmektedir. 2500 senedir yanmaktadır, Yunan mitolojisine de konu olmuştur.

Yanartaş Antalya ilinin güneybatısında, Kemer ilçe sınırlarının güney ucunda yer alır. Sahilin 3 km batısında, denizden 180 m yüksektedir. Antalya’ya uzaklığı 55 km, Çıralı Körfezinin kuzey batısında, Olimpos Bey Dağları Milli Parkı sınırlarındadır. Çatlaklardan sızan doğal gaz kuru ve kokusuzdur. Gazın bileşimi metan (%82,96), etan (%14,5), azot (%1,5) ve karbondioksitten (%1) oluşur. Taşlardan dışarı çıkan gaz, oksijenle temas edince alev alıp yanar.

Chimera (Yanartaş)’taki gazın kökeni için önceleri metan ağırlığına bağlı olarak eski bir bataklıktan geldiği öne sürülmüştür. Bu görüş delil azlığı ve yetersizliğinden dolayı ilgi görmemiştir. Gazın petrol kökenli olduğu, fakat tam petrol yatağının üzerinden çıkmamış olabileceği ileri sürülmüştür. Tektonizmanın güçlü olduğu alanda gazı gönderen rezerv ekonomik olamayacak kadar küçüktür. Gazdan yararlanmak için sondaj yapılmaya başlanmış fakat bu, alevlerin azalmasına neden olmuş, alevler yakındaki krom madeninden yükselmeye başlanmıştır. Sondajdan vazgeçilmiş ve alevler eski yerinden çıkışa devam etmiştir.

Chimera (Yanartaş)’taki alev sayıları zaman içinde değişkenlik göstermiştir. 1935’te 2 noktadan, 1945’te 4 yerden, 1982’de 3 noktadan alevlerin çıktığı belirlenmiştir. 1986’da çok daha fazla noktadan alev çıktığı görülmüştür. Değişikliğin sebebi sel sularının getirdiği alüvyonların çıkışı engellemesidir. Yapılan hesaplamaya göre 1935 m3/h gaz çıkışı vardır. Derinlerdeki gazın miktarı bilinmediğinden ne kadar daha yanacağı tahmin edilememektedir.

Mitolojide Chimera (Yanartaş)

Çıralı plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğal gaz kaynağı, eski Yunan mitolojisi‘ne konu olmuştur. Yunan mitolojisi‘ne göre efsane şu şekildedir.

Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralı’na gönderir.

Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılagelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir.

Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.

Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur.

Yanartaşa Nasıl Gidilir ? Yanartaş Kemer‘e 1 saat uzaklıktadır ve girişine kadar araçla ulaşım mümkündür. Girişte karşınıza çıkan merdivenlerden yaklaşık 30-40 dakikalık bir tırmanışla Yanartaş’a ulaşabilirsiniz. Ören Yerine girişler ücretlidir.

Chimera (Yanartaş) (Bağlantıyı tıklayarak gitmek istediğiniz yer hakkındaki yorumları okuyabilir, resimlerini görebilir, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Kemer Ören Yerleri: Idyros Antik Kenti

Kemer’de Ayışığı Koyu sahiline yakın mevkide, Antalya Müzesi tarafından 1976–1977 yılları arasında yapılan kazıda kalıntıları ortaya çıkan Idyros Antik Kenti hakkında araştırmalar devam etmektedir. Kazılarda Bizans duvar kalıntıları, üç kapı sövesi ve apsisi andıran bir duvar bulunmuş ve yine burada kilise kalıntıları ortaya çıkarılmıştır.

Kilisenin tabanı turuncu, kiremit kırmızısı, beyaz, gri renkli taşlardan yapılmış mozaiklerle kaplıdır. Geometrik motiflerin hâkim olduğu süslemeler kalp şeklinde bitkisel bordürlerle çevrilidir.

Idyros Antik Kentine Nasıl Gidilir ? Idyros Antik Kenti, Kemer şehir merkezine 10 dakika yürüyüş mesafesindedir. Araçla ulaşım mümkündür ve giriş ücretsizdir.

Idyros Antik Kenti (Bağlantıyı tıklayarak gitmek istediğiniz yer hakkındaki yorumları okuyabilir, resimlerini görebilir, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Kemer Ören Yerleri: Gedelme Kalesi

Kemer’in 12 km. batısında, Güneşli-Gedelme yerleşimi içerisinde, iyi korunmuş bir Bizans Ortaçağı kalesi olarak günümüze kadar gelmiştir. Kale, Jacobek tarafından M.S. 9. yy.’a tarihlenmiştir. Adı, “Tahıl Phrygmos’u, tahıl kurutma, tahıl koruma, hububat çukuru” anlamındadır.

Dört tarafı orman, olimpos dağları eteğinde yer alan bu Bizans Kalesi 9.yy.da inşa edilmiş ve hububat deposu olarak kullanılmıştır. Likya yolu parkurları arasında Gedelme Kalesi de bulunmaktadır.

Burası sadece Gedelme için değil aynı zamanda bölge için bir depo-kale niteliğindedir. Kale yakınında bulunan mağara ise bölgenin ilgi çekici yerlerinden birisidir, ayrıca kalenin surları dibinde, devasa görüntüsüyle görenleri büyüleyen Çınar ağacının da 2500 yıllık olduğu tahmin edilmektedir.

Gedelme Kalesine Nasıl Gidilir ? Kemer şehir merkezinden araçla yapılacak 1 saatlik yolculuk sonrası Gedelmeye ulaşabilirsiniz. Ören yerine girişler ücretsizdir.

Gedelme Kalesi (Bağlantıyı tıklayarak gitmek istediğiniz yer hakkındaki yorumları okuyabilir, resimlerini görebilir, bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Kemer’de Yapmadan Dönmeyin

  • Tekne turları ile turkuaz koylarda akdenizin tadını çıkarın.
  • 2365 m Tahtalı Dağına teleferik ile çıkıp tüm batı Antalya’yı kucaklayın.
  • Liman Caddesinden başlayıp marina ve Ayışığı Parkına kadar yürüyüş yapıp şehrin bir parçası olun!
  • Dağların zirvesinden Akdenize kadar ilerleyen bisiklet parkurlarında dağ bisikleti keyfini sürün.
  • Phaselis Antik kentinde eski medeniyetlerin izlerini sürün ve geçmişte yolculuğa çıkın.
  • Enfes restoranlarda Akdeniz mutfağının ve yöresel lezzetlerin mutlaka tadına bakın.
  • Jeep safari turları ile Toros dağlarını ve yaylaları keşfe çıkın.
  • Yanartaş’da binlerce yıldır sönmeyen Chimera’nın ateşini yakından görün.
  • Dalış tutkunuysanız dünyaca ünlü Paris Batığında ve Üç Adalar da dalış keyfini yaşayın.
  • Göynük ve Kesme Boğazı Kanyonunun buz gibi sularında kanyon yürüyüşünü deneyin.
  • Yörük Çadırlarında yörük yaşamını yakından görüp, bir birinden nefis gözlemelerin tadına bakın.
  • Doğa yürüyüş rotalarını takip ederek eşsiz güzellikteki Beydağlarını ve yaylaları keşfe çıkın.
  • Tatilinize Adrenalin katıp Dünyanın en yüksek yamaç paraşütü noktası olan 2365 m den atlamaya ne dersiniz?
  • Kemer Cumhuriyet meydanında Saat Kulesi ile öz çekim yapın.
  • Kemer gece hayatını keşfedin ve ünlü gece kulüplerinde sabaha kadar eğlenin.

Bu yazı dizimizde Antalya Kemer’e gittiğinizde gezip görmek isteyebileceğiniz bütün tarihi ve turistik yerlerin kısa tanıtımlarını yapacağız. Bu yazımızın içeriği genel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı broşürlerden (www.antalyakulturturizm.gov.tr, https://visitkemer.net/) alınmıştır.


Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası,