Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

www.turkeyoutdoor.org

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.


Bu yazımızda Antalya Side’ye gittiğinizde gezip görmek isteyebileceğiniz bütün tarihi ve turistik yerlerin kısa tanıtımlarını yapacağız. Bu yazımızın içeriği genel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı broşürlerden (www.antalyakulturturizm.gov.tr) alınmıştır. Bu yazımızda Antalya Side Gezisinde yapılabilecekler hakkında bilgiler vereceğiz.

Bu yazımızda aşağıdaki konu başlıklarında detaylı bilgiler veriyoruz.

Side Gezi Rehberi

Side Gezi Rehberi

Akdeniz‘in serin sularının, yumuşacık kumlarının ve yüzyıllarca koruyup gözettiği tarihi hazinelerinin bir araya geldiği mükemmel bir mekândır Side. Doğal ve kültürel değerlerin yanında eğlence, alışveriş ve konaklama seçenekleri ile modern yaşamın tüm konforu ve güzelliği Side’nin vazgeçilmez parçalarıdır.

Güneş ışığının enerjisi ve deniz sularının serinliğinde tazelenmek, ağaçların yarattığı dingin atmosferde doğayla uyumu yakalamak ve antik kalıntıların gizeminde zamandan soyutlanmak için Side tatili harika bir seçenektir.

Yeryüzü ve gökyüzünün mükemmel uyumunu yansıtan, denize kollarını uzatmış bir yarımada üzerinde sapsarı kumsallarla çevrelenmiş antik kalıntılar, kafeler, restoranlar, hediyelik eşya satan dükkanlar ve Side’den kolaylıkla ulaşılabilen doğa harikaları Manavgat Şelalesi ve Köprülü Kanyon Milli Parkı gibi yakın yerler Side tatilinin ana unsurlarıdır.

Apollon, yanı başında kardeşine de yer açmıştır. Zekâ ve savaşın tanrıçası Athena’ya adanan tapınak korint başlıklı sütunları, bu sütunların üzerindeki mermer bloklar ve bitki motifli rölyefleri ile dikkat çekmektedir.

Side Turizm Potansiyeli

Manavgat Side, ülkemize gelen turistlerin yoğun olarak tercih ettiği noktalardan birisidir. Binlerce yıllık tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri ile insanların tatil noktasındaki beklentilerini fazlasıyla karşılayan çok önemli bir merkez olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bunların haricinde burada yapılacak cip safari, trekking, rafting ve dalış gibi çok farklı etkinlikler de vardır. Bütün bunlar, Side’nin özel bir konuma sahip olmasını sağlar.

Side Gezi Rehberi

Side Nerede? Nasıl Gidilir?

Antalya`ya 75 km uzaklıkta bulunan Manavgat ilçesi, doğuda Alanya ve Gündoğmuş, batıda Serik, kuzeydoğuda Akseki ilçeleri, güneyde Akdeniz, kuzeyde ise İbradi ilçesine komşudur.

Side, Manavgat’ın denize bitişik, turizm potansiyeli çok yüksek bir kasabasıdır. Antalya`ya 75 km, Manavgat`a 7 km uzaklıkta olan Side antik kenti yaklaşık 1 km uzunluğunda, 400 m. genişliğinde bir yarımadadır. Side`nin önemli bir turizm yöresi olan Alanya`ya uzaklığı ise 65 km dir.

Side Gezi Rehberi

Manavgat`ı bir turizm ilçesi yapan ve her yıl buraya binlerce turistin akın etmesini sağlayan Side ve çevresidir. Eşsiz tarihi zenginlikleri pırıl pırıl denizi, sapsarı kumu, sonsuz güneşi ile Side Akdeniz sahilimizin vazgeçilmez bir turizm incisidir. Her geçen gün artan bir turizm potansiyeli ile Side, yerli ve yabancı turistlere sonsuz hizmetler sunmaktadır.

Antalya’ya kara, hava veya deniz yoluyla konforlu bir şekilde ulaştıktan sonra Antalya şehir merkezinden doğuya Manavgat ve Alanya yönüne yapılan yaklaşık 70 kilometrelik kara yolculuğu AntalyaAlanya yolu üzerindeki Side’de sonlanır. Ayrıca Side’ye Manavgat üzerinden de gidilebilir.

Side, Manavgat’a 7 km uzaklıktadır ve Manavgat’tan Side, Sorgun ve Manavgat Şelalesi gibi tarihi ve doğal güzellikleri barındıran yerlere dolmuş seferleri yapılmaktadır.

Side’ye Nasıl Gidilir?

Side merkezi ile antik kent ve bugünkü yerleşimin iç içe geçtiği yarımada arası yürünebilir bir mesafedir ancak sıcakta yürümeyi tercih etmeyenler için tramvay seçeneği de vardır.

Coğrafi konum olarak Side, doğusunda Sorgun Köyü, batısında Ilıca Beldesi, kuzeydoğusunda Manavgat ilçesi ve güneyi ise Akdeniz`le çevrilidir. Antalya il sınırları içerisinde yer alan Manavgat ilçesi, 2296 km² bir alan kaplamaktadır.

Manavgat ilçe merkezine 7 km. uzaklıkta bulunan Side`ye ulaşım son derece kolaydır. SideManavgat arasında her 15 dakikada bir karşılıklı dolmuş seferleri yapılmaktadır. Manavgat’ın diğer merkezlere olan bağlantısı sadece kara yolu ile olmaktadır. Manavgat’taki otobüs şirketleri batıda Antalya, doğuda Alanya üzerinden   diğer yerleşim birimleri ile ulaşımı sağlarlar. Manavgat ve Side otogarındaki otobüs şirketleri yaz aylarında artan turist sayısına göre seferlerini artırmaktadır.

Manavgat’tan Side, Sorgun ve Manavgat şelalesi gibi tarihi ve turistik yerlere karşılıklı dolmuş seferleri yapılmaktadır. Manavgat ve yakın çevresinde önemli bir liman olmadığından deniz ulaşımı Antalya ve Alanya limanlarından yapılır. Yöreye en yakın hava limanı ise Antalya`dadır. Yaz aylarında artırılan seferlerle belli başlı iç ve dış merkezlere ulaşım buradan gerçekleştirilir.

Side ve çevresinin AntalyaAlanya kara yoluna yakınlığı, deniz ulaşımına imkân sağlaması ve Antalya hava limanına yakın olması turizmin gelişmesinde önemli bir etken olmuştur. Türkiye`nin ve dünyanın birçok yerinden gelen turistler herhangi bir ulaşım sorunu ile karşılamamaktadırlar. Hava alanına inen turistler buradaki turlarla gidecekleri yerlere götürülmektedir.

Side’de Gezilecek Doğal Yerler

Side Gezi Rehberi

Side Kumsal ve Plajları

Cleopatra’nın Güzelliğiyle Yarışan Muhteşem Kumsallar: Cleopatra ve Antonius aşkının şahidi Side’de Antik Kent içinden geçip sapsarı kumsalların uzandığı deniz kenarına varırsınız. Side Yarımadası’nın doğusunda ve batısında uzanan kumsallardan hangisini seçeceğinize karar vermek size kalıyor. Cleopatra’nın bir zamanlar denize girdiği ve güneşin batışını seyrettiği Side sahilleri, yumuşacık kumların üzerinde güneşlenmek, denizle kucaklaşmak ve çeşitli su sporlarının heyecanını yaşamak için mükemmel.

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Yaklaşık otuz yedi bin hektarlık geniş bir alanı kaplayan Köprülü Kanyon Milli Parkı, geçmişin masalını anlatan antik kalıntıları, zengin bitki ve hayvan çeşitliliği ve coşkun akan çayı ile doğanın kucağında tüm duyularınızı harekete geçirecek bir gezinin en mükemmel adreslerinden biridir.

Köprülü Kanyon’da servi ve çam ağaçlarının yeşili. Köprü Çay’ın enerjik sularının yeşiline karışıyor ve fotoğrafı an maya değer birbirinden güzel kareler sunuyor.

Antalya’dan Manavgat’a giderken Taşağıl ve Beşkonak yönünde kuzeye ilerleyen akarsu ve ormanın dahil olduğu çok güzel manzaralarla dolu bir yol götürür Park’a sizi. Park, muazzam doğası ve antik kalıntılarıyla her zevke hitap eden aktivite seçenekleri ile dopdolu. Oluk Köprü’den Selge’ye uzanan Antik Yol’da trekking, dünyanın sayılı parkurlarından Köprü Çay’ın çağlayan sularında rafting ve Dedegöl Dağı’na tırmanıp kamp yapabilirsiniz. Ayrıca Köprü Çay’ın sularında yüzebilir, kenarındaki restoranlarda lezzetli balık yemeklerinden yiyebilir ve Park’ın sonsuz doğal güzellikleri içinde pikniğin tadını çıkarabilirsiniz.

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda aslında iki kanyon ve kanyonların iki yakasını buluşturan iki antik köprü var. Kocadere’nin üzerindeki Büğrüm Köprü ve Milli Park’a adını veren Köprü Çay üzerindeki Oluk Köprü. Her iki köprü de tek kemerli ve Romalılardan günümüze armağan. Oluk Köprü hala kullanılmakta.

Antik Dönem’de Selge’ye ulaşımı sağlayan antik yolun kalıntıları Büğrüm Köprü’den sonra görülebiliyor. Kıvrıla kıvrıla ormanın içinden kente tırmanan yol, alçak basamaklı bir merdivene benziyor kimi bölümlerinde.

Park’ta Selge Antik Kenti ve köprülerden ziyade şapel, su kemeri ve garnizon kulesi kalıntıları da görülmeye değer. M.S. 6. yüzyıla tarihlenen şapel kalıntıları, Oluk Köprü ve Büğrüm Köprü arasında Selge Antik Kenti’ne giden karayolu üzerindedir.

Garnizon binası, antik yola, köprülere ve kanyonlara hakim bir yerde. Oluk Köprü’ye yaklaşık 700 m uzaklıktadır. İki katlı yapıya su taşıyan su kemerlerinin kalıntılarına da rastlanmaktadır.

Altınbeşik Mağarası

Side Gezi Rehberi

Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya ilinde bulunan milli park. İbradi (Aydınkent) ilçesine 9.7 km uzaklıkta olan Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusundadır. Derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.

Altınbeşik Mağarası, Türkiye’nin 1., Avrupa’nın 3. En büyük sualtı gölü mağarasıdır. İncelmeler sonucunda iç kollarıyla birlikte uzunluğu yaklaşık 2200 metreye ulaştığı ortaya çıkmıştır. Mağara suyunun yer yer derinliği 15 metreyi bulmaktadır. Mağaranın iç kısımlarında bulunan travertenlerin en büyüğü 44 metre yüksekliğindedir. Orta kısmında doğal kayalardan oluşan bir adet köprü vardı.

Mağara yaz aylarında ve sonbaharın başlarında ziyarete açıktır. İlkbahar ve kış aylarında mağaranın suyu yükseldiği için ziyarete kapanmaktadır.

Son yapılan çalışmaların sonucu mağaranın önüne kadar özel araç ile ulaşılmaktadır. Mağaraya ulaşmak için önce Ürünlü Köyüne gelmek gerekiyor. AntalyaAlanya kara yolu üzerinden Ürünlü köyü arası yaklaşık 90 km’dir. Yine Manavgat ilçe merkezinden Ürdünlü köyüne ulaşmakta mümkündür. Manavgat merkez ile köy arası 45 km’dir.

Side Gezi Rehberi

Sorgun

Her türlü konaklama tesisinin, at çiftliklerinin, ağaçların gölgelediği piknik alanlarının ve lezzetli menülere sahip restoranların bulunduğu ormanla denizin buluşma noktası Sorgun, doğayla baş başa bir tatilin adresi. Şehir hayatının keşmekeşinden uzak kendinizi dinleyebileceğiniz ve yenileyebileceğiniz sessiz sakin ormanda ve upuzun kumsalda atla gezinti yapılabilecek çok hoş bir mekandırSorgun.

Titreyen Göl

Orman, göl ve deniz… Titreyen Göl’ü tarifsiz kılan bu üçlüye sapsarı kumsallar, geniş konaklama ve aktivite seçenekleri eşlik etmektedir.

Adını rüzgarla titreşen sularından alan Titreyen Göl’ü çam ağaçları çevrelemektedir. Burada da at çiftlikleri var ve binicilik dersleri ve at kiralama imkanı sunar.

Manavgat Şelalesi

Side Manavgat Şelalesi

Devasa çınar ağaçlarının ellerini uzattığı mavi yeşil renkteki suları, etrafındaki restoranlar ve çay bahçeleri ile hem göz zevkinize hem de damak tadınıza hitap eden doğa harikası Manavgat Şelalesi, Side’ye çok yakındır. Dört kilometrelik kısa bir kara yolculuğuyla ulaşılabilir.

Manavgat Çayı’nda yapılan bot turlarının da duraklarından bir tanesi olan şelale, kenarında suyun dinlendirici sesi ve rengi eşliğinde çay yudumlamak ve yöresel lezzetleri tatmak için mükemmel bir seçenektir.

Manavgat’a 2 km mesafedeki Küçük Şelale etrafında da restoranlar, kafeler ve çay bahçeleri vardır ve burası daha sessiz sakin bir ortam sunmaktadır ziyaretçilerine.

Oymapınar Barajı

180 metrelik bir uçurumun dibinde, dik kayaların ve dar bir vadinin içinde derinliği 100 metreyi bulan baraj gölü, heyecan verici ve dingin görüntüsüyle ziyaretçileri kendine çekiyor. Manavgat’a 18 km mesafedeki Oymapınar Barajı’nda geçirilecek birkaç saat, huzur vadeden

gölü tekneyle turlayarak ve vadiye hakim bir noktada büyüleyici bir manzara eşliğinde yemek yiyerek unutulmaz hale gelir.

Side Gezi Rehberi

Uçurumun Kenarında Bir İnci, Seleukeia Antik Kenti Manavgat Şelalesi’nden kuzeye Oymapınar Barajı’na doğru yükselerek ilerleyen ve her noktasında ağaçların arasından Akdeniz’in ışıltıyla göz kırptığı, bir dereyi takip eden yol ulaştırır ziyaretçileri Antik Kent’e.

Suriyeli Seleukoslar tarafından kurulan Seleukia Antik Kenti, yemyeşil çam ağaçlarının arasında ve Side, Sorgun ve Titreyen Göl’ün göz alıcı manzarasına hakim bir uçurumun kenarında. Antik kalıntıları gezerken bu muhteşem manzara, çamların iç açıcı kokusu ve doğanın en güzel bestelerinden kuşların cıvıltısı ve su şırıltısı eşlik ediyor ziyaretçilere. Kalıntılar arasında iki yanında kuleleriyle anıtsal kapı, sütunlu galerileriyle agora, kütüphane olduğu tahmin edilen ve Yedi Bilgeler Mozaiği’nin ev sahibi olan yapı, kemerli kapılarıyla hamam ve güneydeki uçuruma kadar şehri saran surlar göz doldurur. Hıristiyanlık döneminin kanıtı kilisesiyle nekropolis ve iyi korunmuş sütunları, pencereleri ve kapılarıyla dikkat çeken, bouleterion ya da odeon olduğu tahmin edilen yapı da görkemli Antik Kent’in eşsiz kalıntıları.

Etenna Antik Kenti

Manavgat’ın 31 km kuzeyindeki Etenna Antik Kenti de Akdeniz’in ve Side’nin eşi bulunmaz manzarasını seyretmek için mükemmel bir konuma sahiptir. Antik kentten günümüze Roma hamamı, bazilika, anıt mezarlar, su sarnıçları, surlar ve agora kalıntıları gelebilmiştir. Hamamın içinden su çıkmakta ve yakınındaki köyün sakinleri tarafından hala kullanılmaktadır.

Side Gezi Rehberi

Selge

Köprülü Kanyon’un tüm güzelliklerini ayaklarınızın altına seren yol. Oluk Köprü’den geçerek 13 km sonra tepelerdeki Selge Antik Kenti’ne ulaşır. Bir zamanlar manzarası, zambakları, şifalı bitkileri, geniş ormanları ve şarabıyla ünlü Selge, seyyahların ve tüccarların uğramadan edemedikleri bir kentmiş. Günümüzde de muhteşem manzarası ve kalıntıları sayesinde ziyaretçileri kendine çeken bir yer.

Selge’de ilk yerleşimin M.Ö. II. binin sonunda Dorlar tarafından kurulduğunu söyler Strabon. İkinci yerleşim ise Rodoslular tarafından M.Ö. VII. yüzyılın başlarında kurulmuş. İlk para basan Pisidia kenti olma özelliğini taşıyan Selge’nin tarihine dair kesin bilgiyi de M.Ö. V. yüzyıla ait bu sikkeler verir. İki agoraya sahip, ticarette aktif ve zengin bir kent olan Selge, Roma Dönemi sonlarında ticari ilişkilerde az tercih edilir bir yer haline gelmiş, zayıflamış ve çökmüş.

Antik Kent’ten geriye kalanlar şimdiki Altınkaya Köyü yerleşimi ile iç içe geçmiş durumda. Kente varıldığında ilk dikkati çekenler, Selge’nin savaşçı halkının, kentlerini korumak için inşa ettiği surların ve sosyal ve kültürel hayatının merkezi tiyatronun kalıntılarıdır. Zeus Tapınağı, agoralar, sütunlu cadde, hamam, sarnıçlar ve bazilikalar da Selge’nin diğer kalıntıları arasındadır.

Side Festivalleri

Side Gezi Rehberi
  •         Bisiklet Festivali
  •         Uluslararası Manavgat Motosiklet Festivali
  •         Dünya Müzikleri Kültür ve Sanat Festivali
  •         Barışsuyu Festivali

Side’de ne yapılır?

  • Gün batımı eşliğinde Apollo Tapınağı’nın sütunlarının ihtişamını seyretmeden,
  • Türkiye’nin en zengin arkeoloji koleksiyonlarından birine sahip olan Side Müzesi’ni
  • ziyaret etmeden,
  • Manavgat Şelalesi ve Köprülü Kanyon Milli Parkı gibi yakın yerlere gidip rafting heyecanı
  • yaşamadan,
  • Rengarenk çiçeklerin donattığı Toros Dağları’nda trekking, tırmanış ya da jip safari
  • yapmadan,
  • Akdeniz’in zenginliğini yüzerek, dalarak ya da bir yat gezisine katılarak keşfetmeden,
  • Deniz manzaralı restoranlarda yerel lezzetleri tatmadan Side’den ayrılmayın!

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

www.turkeyoutdoor.org

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Detaylı bilgi almak için yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası,