Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu dağcılık kategorisinde kapsamlı içeriklerle okuyucularını bilgilendirmeye devam ediyor.

İlk yazımızda Dağcılık Ne Demektir? sorusuna yanıt verdik ve bu zorlu sporun temel kavramlarını açıkladık. İkinci yazımızda Dağcılığa Hazırlık Aşaması hakkında hem yerel hem de yabancı kaynaklardan derlediğimiz bilgileri okuyucularımızla paylaştık. Devam eden yazılarımızda Dağcılık Stilleri, Dağcılık Aktiviteleri İçin Temel Kurallar, Dağcılık Tarihi ve Dağcılık Terimleri gibi önemli konuları ele aldık. Ayrıca Dağcılık Güvenliği hakkında detaylı bilgiler sunarak, dağcıların güvenliğini sağlamaları için gerekli önlemleri anlattık. Temel Dağcılık Ekipmanları serimizde ise bu sporu icra ederken ihtiyaç duyulan ekipmanların neler olduğunu sıraladık. Tüm bu yazılar, dağcılıkla ilgilenen herkese rehber olmayı amaçlıyoruz.

Tırmanma Güvenliği ve Dağcılık Kuralları:

Bu makalemizde Dağcılık güvenliği, tırmanmada dikkat edilecek hususlar, tırmanmaya başlamadan önce neler yapmalıyız ve dağcılıkta temel kuralların neler olduğu ile ilgili bilgiler vereceğiz. Aşağıda da göreceğiniz üzere dağcılıkta güvenlik önlemleri ve tırmanma kuralları çeşitli bakış açılarıyla farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı yayınlarda sadece güvenlik öne çıkarılırken, bazı sitelerde dağcılık adabı diyebileceğimiz dağcılık kuralları veya tırmanma aşamasında alınması gereken güvenlik önlemleri ön plana çıkarılmıştır.

Outdoor Türkiye platformu ve Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak siz değerli takipçilerimizin faydalanması için yerli ve yabancı birçok siteyi ve yayını inceledik ve aşağıdaki makale ortaya çıktı. Türkiye’de dağcılık ve doğa aktiviteleri ile ilgili (özellikle ekstrem ve riskli aktiviteler için) idari birimlerden önceden izin alınması gerektiğini unutmayın. Detay için bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

Aşağıda 5 ayrı ve farklı yazı içeriği bulacaksınız. Tavsiyemiz her yazıyı ayrı ayrı okuyup bilgi sahibi olmanızdır. Yazılar bazı yerlerde tekrara düşüyor olsa da her yazı dağcılıkta güvenlik ve tırmanma kuralları ile ilgili farklı noktalara temas etmekte ve öne çıkarmaktadır.

Mutlu ve sağlıklı tırmanmalar için lütfen okuyun:

Dağcılıkta Güvenlik İçin 10 Temel Kural

  1. Önceden Hazırlık yapın. Tırmanacağınız dağı, tırmanma yerine ulaşım aşamasında geçilecek patikaları, kamp kurulacaksa kamp yerini, tırmanmayı amaçladığınız zirveyi önceden harita üzerinden çalışın. Başlamadan bütün aktiviteyi ve saatlerini planlayın. Mümkünse ekipte tecrübeli dağcılar bulunsun, hedef bölgenizdeki kaya yapılarını, buzul bölgelerini, çığ ve heyelan olasılıklarını önceden analiz edin. Tırmanma yapacağınız bölgede önceden kaza olup olmadığını, olmuşsa hangi nedenle ve nerede olduğunu öğrenmeye çalışın.
  2. Özellikle kış ve soğuk mevsimlerde tırmanma veya kamp yapma aşamasında vücut ısınız düşebilir. Üşüdüğünüzü hissettiğinizde mümkünse giysi katman sistemini arttırın. Değilse sıcak sıvı alın. İnsan bedeni asıl olarak dışarıdan etkiyle değil, içeriden ısınır. Tırmanış esnasında susamasanız bile su içmeyi ihmal etmeyin, enerji veren şeker içeren meyve suyu ve sporcu içeceklerini yanınızda bulundurun.
  3. Soğuk su içmeyin, kesinlikle kar yemeyin. Vücut ısınızdan daha soğuk sıvı almayın. Yiyeceğiniz yemeğin olabildiğince sıcak ve sulu olmasına dikkat edin. Sıcak yemekler vücut ısısını korumaya, sulu yiyecekler ise bedenin su ihtiyacını gidermeye yardım eder.
  4. Sıcak mevsimlerde tırmanıyor olsanız bile yükseklerde hava sıcaklığının düşeceğini aklınızdan çıkarmadan en kötü hava şartlarına göre hazırlıklı olun. Kışlık teçhizat ve giysiniz yanınızda olsun. Yüksek zirvede hava şartlarının kötüleşebileceğini unutmayın.
  5. Kamp, tırmanma ve giyeceklerinizi yola çıkmadan önce tek tek kontrol edin. Yolculuğa başlamadan önce liste yapın, son gün yola çıkmadan listeyi kontrol edin.
  6. Dağda ve doğada tek başınıza kalma ihtimalini göz ardı etmeyin. Ekip olarak tırmanıyor veya kamp kuruyor da olsanız şahsi ihtiyaçlarınızla ilgili mutlaka dikkat edin. Her tırmanıcı kriz anında kendisini hayatta tutacak malzemeyi kendi taşımalı, yalnız kalabileceği ihtimalini unutmamalıdır.
  7. Yanınıza alacağınız yiyecek kaç günlük plan yaptığınıza göre değişse bile temel kural geri döndüğünüzde götürdüğünüz yiyeceğin bir kısmının artmasıdır. Yani plan yaptığınız zamandan biraz daha fazla yetecek şekilde yiyecek alın.
  8. Dağcılık sadece sarp ve yüksek yerlere tırmanmak değildir. Dağcılıkta ağır yük taşımak en az zorlu tırmanışlar kadar önemlidir. Dağa çıkmadan önce vücudunuzun taşıma ve yürüme kondisyonunu arttırın.
  9. Dağlar size her zaman konforlu barınaklar (dağ kulübeleri, doğal ve sıcak oluşumlar) sunmaz. Doğada uyku tulumu, bivak veya çadırda soğuk şartlarda uyumayı öğrenin.
  10. Dağcılık sadece tırmanma değildir, dağcılık tırmanma ve inme sporudur ve kazaların çoğunluğu tırmanırken değil, aşağı doğru inerken olur. Çünkü zorlu bir sürecin sonunda muhteşem zirveye ulaşan ve amacına ulaşan dağcılar zihinsel olarak rahatlar ve dağda olduğu halde kendini / güvenliği bırakabilir. İniş/dönüş yolunda kesinlikle tedbirsizlik yapmayın. Başladığınız noktaya ulaşana kadar tırmanma/dağcılık disiplininden asla vazgeçmeyin.

Dağcılıkta Temel Güvenlik Kuralları

  • Önceden yetkili birimlerden izin alın, tırmanma ile ilgili bilgi verin.
  • Sorumluluk ve tecrübesi olmayan kılavuzu takip etmeyin.
  • Yeni başlayanların sayısı grubun üçte birinden fazlaysa, uzun bir yolculuk için tırmanma grubuna katılmayın.
  • Sorumluluğu olmayan ve plan ve etkinlikten pek haberi olmayan üyelere izin vermeyin.
  • Program ve plan eksiksiz olmalı ve grubun her üyesi tarafından iyi bilinmelidir.
  • Her zamanki günlerde tırmanma becerileri ve fitness eğitimi alın, profesyonel kitap ve dergi okuyun. Outdoor aktiviteleri hakkında bilgi sahibi olun.
  • Dağ tırmanışı için tam teçhizat ve tam yiyecek gerekli olacaktır.
  • Geziye başlamadan önce, özellikle orta yaş veya yaşlı erkekler için sağlık kontrolünden geçmesi daha iyi olur.
  • Dağlık alana veya faaliyete başlamadan önce meteoroloji değişikliğine dikkat etmelidir.
  • Her dağa tırmanırken dikkatinizi asla kaybetmeyin.
  • Tırmanma gruplarının mesafesi çok uzak olamaz, ancak herkesle iletişim halinde olmak için iyi durumda kalın
  • Yönü kaybettiyseniz, orijinal yere geri dönmeli veya yardım için bir acil servis bulmalısınız.
  • Dağ vadisine asla yolsuz tırmanmayın ve açık bir yol olmadan dere boyunca aşağı inmeyin.
  • Dağa aşina olmayan dağcılar için düşmesi kolay olacaktır ve iyi becerilere sahip olmayabilirsiniz. Çünkü dağ deresinin yeryüzü şekilleri dikleştirir. Bu nedenle, parkurlar boyunca işaretlemek veya önceki dağcılar tarafından bırakılan bayrakları takip etmek için en iyi yoldur
  • Tırmanırken hız ve nefes her zaman ayarlanmalıdır.
  • Soğuk algınlığı durumunda, daha kısa süreli dağ tırmanışı sırasında daha fazla mola verin.
  • Vücudu sıcak tutmak için asla ıslanmayın.
  • Tehlikeyle veya basınçla karşılaştığınızda en önemli nokta vücut ısısını korumaktır ve dikkat etmeniz gerekir.
  • Tırmanırken benlik veya grupların zihinsel değişimi ve ruh halini dengede tutmak önemlidir.
  • Kampta etkinlik yaparken ayrılmadan önce asla izmarit düşürmeyin
  • Kendini ve başkalarının tırmanışını sürdürmek için etkinlikten sonra gözden geçirme toplantısı yapın.
  • Uzak mesafeli kablosuz telefon sisteminin yedeğini hazırlamanız gerekir, baz istasyonu, hücre telefonlar, yedek piller… vb.
  • Acil durumla karşılaştığınızda, “kolluk birimleri” ile iletişime geçin (Jandarma 156)
Traffic Jams on Everest: Ethical or Not?
Dağcılık etiği

Dağcılıkta Etik Kurallar:

Basitçe söylemek gerekirse, yerel kayalık, yerel spor salonuyla aynı değildir. Dışarıda tırmanmak için spor salonu ortamlarında tipik olarak geçerli olmayan belirli görgü kuralları vardır. Sorumlu açık hava kaya tırmanışının etiği inceliklidir ve çoğunlukla yazılı değildir – bu nedenle, ilkbahar tırmanışı sezonuna girerken izlemeniz için bir kılavuz listesi hazırladık.

1. İz Bırakmayın

Yedi İz Bırakma ilkesi, her zaman dış mekanın tadını çıkarırken arzuladığınız kapsayıcı etik olmalıdır. İster kaya tırmanışı yapıyor olun, ister ormanda bir saatlik yürüyüşe çıkın, aşağıdaki İz Bırakma yönergelerini izleyin:

Önceden Planlayın ve Hazırlanın

Temel unsurları getirin: yiyecek, su, tırmanma takımı, tebeşir vb.

Dayanıklı Yüzeylerde Seyahat ve Kamp

Yerleşik arazilerde kurulu patikalarda ve kampta yürüyün; mümkünse sosyal patikalardan kaçının.

Atıkları Uygun Şekilde Bertaraf Edin

Kaka yapmanız gerekiyorsa, sudan, kamp alanlarından ve patikalardan en az 200 metre uzakta bir kazı kazın. Tuvalet kağıdını iyice gömün veya daha iyisi plastik bir torbaya koyun. Muz kabukları ve elma çekirdekleri gibi biyolojik olarak parçalanabilen öğeler de dahil olmak üzere tüm çöplerinizi PAKETLEYİN.

Bulduklarınızı Bırakın

Evet, bu harika görünümlü bir kaya. Olduğu yerde bırakın ve bir fotoğraf çekin.

Kamp Ateşi Etkilerini En Aza İndirin

Sadece izin verilen yerlerde yakacak odun toplayın. Tehlikeli malzemeleri YAKMAYIN!

Yaban Hayatına Saygı Duyun

Onların topraklarındasın.

Diğer Ziyaretçilere Dikkat Edin

Başkaları da buraya tırmanıyor!

2. Gürültüyü makul tutun

Tırmanma salonunun gürültülü müziğine alıştığınızda, bu durumda neyin “mantıklı” olduğu konusunda yanlış izlenime kapılmak kolaydır. Bu kılavuz, yukarıda listelenen yedinci İz Bırakma ilkesine dayanmaktadır – başkalarını düşünerek. Unutma, nadiren yalnızsın.

Yüksek sesli müzik çalmaktan kaçının (heyecanlanmanız gerekiyorsa kulaklığı takın) ve bağırmayı minimumda tutmaya çalışın. Tırmanma alanında parmak ucunda dolaşıp arkadaşlarınızla fısıltıyla konuşmanız gerektiğini söylemiyoruz, ancak her zaman başkalarının deneyimlerine karşı düşünceli olmalıyız.

3. Düzeninizi koruyun; dağınıklığı önlemek

Dağcılar olarak bir sürü şeyi taşıma eğilimindeyiz. Sonra, projelerimize yayılıp kuşatıldığımızda, tüm bu şeyler yere düşme eğilimindedir. Bunun nasıl olduğunu kimse bilmiyor ama oluyor.

Tırmanma ekipmanınızı paketinden çıkarmanız ve hazırlamanız gerekeceğini varsaymak makul olsa da, bir noktada öğle yemeği hazırlayın, tüm eşyalarınızı düzenli ve kapalı tutmaya çalışın. Bu, çöp ve dağınıklığın yayılmasını önleyecektir. Kayalıkları evinizdeki oturma odası gibi düşünün: Herkesin kullandığı ortak bir alan, bu yüzden temiz tutun.

15KN Safety Mountaineering Rock Climbing Rope Grab Protecta For 8-12mm Rope  New
Dağcılık Güvenliği

4. Fazla tebeşir / çentik işaretlerini fırçalayın.

Bu, karşılaştığımız en kolay gözden kaçan sorunlardan biridir. Hiçbir şey “Bu bölgeye gelecek ziyaretçileri umursamıyorum!” fırçalanmamış onay işaretlerinden daha iyi. Çentik işaretleri, kaya problemine veya rotaya tırmanırken büyük ölçüde yardımcı olabilse de, aynı zamanda biraz göze batan bir şeydir. Ayrıca, sonraki erkekler için tamamen kullanılamaz olabilirler, daha sonra sizin için kenelerinizi fırçalamak zorunda kalacaklar.

Yoğun şekilde denetlenen yüksek görünürlüğe sahip alanlarda çentik işaretleri de yetkililer için bir sorun teşkil eder. Kayanın üzerinde tebeşir görülmesi zaten birçok dağcı olmayan (ve hatta dağcıların kendileri) için bir estetik meselesidir, bu nedenle tırmanma ayrıcalıklarımızı kaybetmemek için görsel etkiyi en aza indirmek için elinizden gelenin en iyisini yapın.

5. Yerel etiğe saygı gösterin

Kaya tırmanışı göründüğü kadar evrensel görünse de, pek çok yerleşik alanın farklı etik kurallarına sahip olduğunu hemen göreceksiniz. Bir alanda kabul edilebilir davranış, başka bir alanda tamamen saçma olarak değerlendirilebilir. Örneğin, kaya tırmanışının doğum yeri olan Fontainebleau’da dağcılar, onlarca yıldır sorunları renkli boyayla etiketliyorlar. Bunun herhangi bir yerde norm olduğunu düşündüyseniz ve Rocky Dağı Ulusal Parkı’ndaki alp gnaysını sprey boyamaya başlasaydınız Park Servisi muhtemelen kaya tırmanışını tamamen durdururdu.

Ne yazık ki, ziyaret eden dağcılar için, neredeyse sıfır tırmanma alanları yazılı etik kurallara sahiptir. Ancak bir yerel için gereken tek şey birkaç önemli sorudur ve hazırlanmanız gerekir. Yerel kurallara saygı gösterin, herkes kazanır.

6. Tüm resmi kurallara ve düzenlemelere uyun

Çoğu zaman, federal veya eyalet topraklarına tırmanıyoruz. Bu alanlarda her zaman kural ve düzenlemeler vardır ve bunlar genellikle yollarda, ziyaretçi merkezlerinde veya çevrimiçi olarak yayınlanır. Arazinin sorumluları olarak itibarımızı korumak için bu düzenlemelere mümkün olduğunca kapsamlı bir şekilde uymaya çalışın.

Yine yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu kamu arazilerinde kaya tırmanışı kesinlikle hafife almamamız gereken bir ayrıcalıktır. Dikkatsizlik (veya aptallık) nedeniyle bu alanlara tırmanma erişimini kaybetmek yıkıcı bir sonuç olacaktır. Ziyaret ettiğiniz herhangi bir kamu arazisinin düzenlemelerini okumak ve anlamak için zaman ayırın!

Aşağıdakiler, kamu arazilerimizi yöneten federal kurumların düzenleme politikalarına bağlantılardır. Bölgenizdeki eyalet parkları ve ajansları ile ilgili daha spesifik bilgiler için, iyi bir Google araması yapmayı deneyin.

Sonuç olarak

Yıllar geçer ve tırmanış büyür ve büyür. Bazıları için üzücü olsa da, sporumuzun popülaritesindeki mevcut patlama aslında çok heyecan verici. Daha önce hiç olmadığı kadar tırmanış kapsamını genişletme fırsatımız var. Etik ve tarihimizi paylaşma, gelecek nesillere çok değer verdiğimiz ortamlara saygı duymayı ve korumayı öğretme şansımız var. Bu bir yük değil, ahlaki bir sorumluluktur.

Tırmanma salonları daha fazla yeni dağcı ürettikçe ve bu dağcılar geniş dış dünyayı keşfetmeye başladıkça, sağlam bir etik bilgi tabanına sahip olmaları çok önemlidir. Deneyimli bir açık hava tırmanıcısıysanız, bu makaleyi bir acemi ile paylaşın. Ya da daha iyisi, yeni başlayanlara değerli bir şey öğretmek için kendi bilginizi kullanın.

Tırmanışta Yazılmamış 10 Kural

Tırmanışla ilgili en iyi şeylerden biri – gerçek tırmanma kısmının yanı sıra – tanışabileceğiniz harika, benzer düşünen insanların tümüdür. Elbette, onlarla gerçekten arkadaş olma olasılığınızı artıracak belirli bir görgü kuralları vardır. Bu yazılı olmayan kurallara uyun ve harika bir tırmanış yapacağınızdan emin olun ve etrafınızdakiler için her şeyi daha keyifli hale getirin.

A blog about climbing and the outdoors|The Climbing Guy | Lake quotes,  Climbing quotes, Mountain quotes
Dağcılık Kuralları

İz Bırakma

Bu sağduyu olmalıdır, ancak yine de not etmek önemlidir. Tıpkı sırt çantasıyla gezme ve kampçılık gibi diğer açık hava maceralarında olduğu gibi, tırmanışınızda ortaya çıkardığınız her şeyi yanınıza aldığınızdan emin olun. Sıradaki insan veya doğal çevre için ortalığı dağıtmayın ve bir şeyleri mahvetmeyin.

Kayalar İçin Renkli Tebeşir Kullanın

Yapabiliyorsanız, yola çıkmadan önce kayanın rengini araştırın, böylece ona en çok uyan tebeşiri yanınızda getirebilirsiniz. Bazen bu, konuma bağlı olarak yazılı bir kuraldır, ancak olmasa bile, tebeşirimsi bir karmaşa bırakmazsanız diğer insanların deneyimden daha fazla keyif almasına yardımcı olur.

Çok Fazla Tebeşir Kullanmayın

Herhangi bir tırmanıcının en son isteyeceği şey, önlerinden birinin çok fazla tebeşir kullandığı için ayaklarının veya parmaklarının kaymasıdır. Saygılı olun ve yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan miktarı kullanın.

Faydalı Ve Dürüst Olun, Ancak Öğretmen Değilsiniz

Birinin bir sorunla ilgili biraz yardıma ihtiyacı varsa ve nasıl yapılacağını biliyorsanız, bir veya iki öneri sunmak arkadaşça bir jesttir – ancak bunu adım adım anlatmanız gerektiğini düşünmeyin. Ve asla, asla birini yanlış yöne yönlendirmeyin. Tırmanmanın tehlikeli olduğunu unutmayın.

Acil Durumlarda Yardım

Bu kesinlikle iyi bir insan olduğunuz için söylemeden geçmelidir, ancak: acil durumlarda, tırmanıcı arkadaşlarınıza yardım etmek için üzerinize düşeni yapın.

Yonga Veya Matkap Tutmayın

Bu tür bir “iz bırakmadan” düşse ve söylemeye gerek kalmasa da, tırmanmak imkansız görünse bile, yontarak veya ambarları delerek doğal kayaya zarar vermeyin. Belki imkansızdır ve bu iyi. Ya da belki bu kadar zor bir tırmanışa hazır değilsiniz. Her iki durumda da kayayı rahat bırakın.

Sesinize Dikkat Edin

Müzik setinizin sonuna kadar açık olmasını sevebilirsiniz, böylece tırmanırken en sevdiğiniz şarkılara eşlik edebilirsiniz, ancak belki de çevrenizdeki herkes yapmayabilir. Ya da belki yaparlar ama önce sorarlar.

Problemleri Birlikte Çözün

Birinin, başkalarının denemeler arasında geçiş yapmasına izin vermeyecek kadar bir problem üzerinde çalışmaya odaklanması berbat değil mi? Evet. Öyleyse bunu yapma. Ayrıca, arkadaşlarla problemleri çözmek çok daha eğlenceli.

Başkalarını Acele Ettirmeyin

En sevdiğiniz tırmanışı ya da bu konuda herhangi bir tırmanışı yapmayı beklerken, sonsuza dek sürüyormuş gibi hissettirse bile, kayanın üzerinde hiç kimseyi acele etmeyin. Zamanı rotanızı çizmek, başkalarıyla sohbet etmek ya da neyiniz var, ama sabırsızlanmayın ve birini aceleye getirmeye çalışmayın.

Yeni Şeyler Deneyin

Arkadaş canlısı ve yardımsever harika bir insansanız, kesinlikle harika, arkadaş canlısı ve yardımsever insanları çekeceksiniz, böylece bir problem üzerinde yeni ve çözüm üreten bir şeyler dener ve başarısız olursanız utanmaktan endişelenmenize gerek kalmaz. Pekala iyi eğlenceler.

https://blog.theclymb.com/out-there/10-unwritten-rules-in-climbing/

Başarılı Dağcılığın İpuçları:

Alpinism - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO
Dağcılık eğitimi

Dağcılık eğitimi:

Dağcılık, harita okuma ve navigasyon becerilerinden halat işine ve dağın havasını anlamaya kadar, dahil olan birçok farklı yönü iyi anlamadan asla yapılmaması gereken bir uğraştır. Uzman tavsiyesi sunan saygın bir kuruluştan rezervasyon yaptırmayı kesinlikle düşünmelisiniz.

Hazırlık ve planlama:

Yükselişinizi planlamak ve hazırlamak için zaman ayırın. Bu, iyi harcanan zaman olacak ve iyi hazırlandıysanız, başarılı ve keyifli bir tırmanışa sahip olma şansınız çok daha yüksek olacaktır. İster kısa bir tırmanışa, ister iki aylık bir keşif gezisine çıkın, rotanızı planlamak ve kitinizi hazırlamak için zaman ayırın, bazı dikkatli planlama tüm farkı yaratabilir. Dikkatli bir planlamanın yanı sıra, ayrılmadan önce her zaman kitinizi kontrol edin… dağda olmak sadece buz baltanızı evde bıraktığınızı bulmak için iyi değil.

Dağcılık ayakkabısı:

İyi bir çift sağlam dağcılık botuna yatırım yaptığınızdan emin olun. Yaz dağcılığı için bir çift sert yürüyüş ayakkabısı ile kurtulabilirsiniz, ancak kış dağcılığı için krampon dereceli bir bot gerekli olacaktır. İhtiyaçlarınıza uygun en iyi dağcılık botu hakkında iyi tavsiyeler sunacak saygın bir açık hava perakendecisini ziyaret edin.

Dağcılık için yiyecek:

Herhangi bir dağcılık gezisinde bol miktarda yiyecek (ve su) taşıdığınızdan emin olun. Yiyeceklerin yüksek enerji ve hafif olması gerekir. Birçok yüksek enerjili bar ve önceden paketlenmiş yemek artık mevcuttur. Yiyecekler daha uzun keşif gezileri yapabilir veya bozabilir, bu nedenle taşıdığınız yiyeceklerin de lezzetli ve keyifli bir şey olduğundan emin olun! Dağda beklenenden daha uzun süre kalmanız durumunda, herhangi bir dağcılık gezisinde acil durum rasyonlarını yanınızda bulundurmanız çok önemlidir.

Hava durumu izleme:

Herhangi bir dağcılık gezisine çıkmadan önce, yerel bir hava durumu tahmini aldığınızdan emin olun. Zirve girişimini her zaman daha elverişli hava koşulları ile başka bir güne erteleyebilirsiniz. Bununla birlikte, bir dağcılık rotasına girdikten sonra, çoğu zaman geri çekilmek için küçük seçeneklerle bağlı kalacaksınız, bu nedenle hava durumunu önceden kontrol etmek bir zorunluluktur!

Acil durum sığınağı:

Dağcılıkta tamamen önlenebilir çok fazla kaza ve yaralanma meydana gelir çünkü insanlar dağ havasının müthiş güçlerini hafife alırlar. Her zaman bir acil durum sığınağı taşıyın, küçük ve hafiftirler, ancak hayat kurtarıcı olabilirler ve hava aniden değiştiğinde sizi hava koşullarından koruyabilirler. İki kişilikten büyük grup sığınma evlerine kadar birçok sığınma evi bulunmaktadır.

Acil bir durum için yapılması gerekenler:

Hiç kimse başına bir kaza geleceğini düşünmek istemez, ancak bunun her zaman böyle olacağını düşünmek aptallık olur. Farklı türdeki acil durumlara hazırlanmak ve bunlarla ilgili pratik yapmak için biraz zaman ayırın. Yüksek eğitim seviyeleri, düşünmek zorunda kalmadan tepki vereceğiniz anlamına gelir; bu, stresli koşullarda karar verme becerileri ciddi şekilde bozulduğu için yararlıdır.

Dağcılıkta acil bir durumda:

Acele etmeyin, sakin olun. Aksi takdirde küçük bir aksilik büyük bir olaya dönüşebilir. Yaralının durumunu hızlı bir şekilde değerlendirin. Tarafça tedavi edilip boşaltılamayacaklarını veya harici yardım gerekip gerekmediğini belirleyin. Telefonunuzu kullanarak gerekirse harici yardım isteyin. Sinyaliniz yoksa, yardım almak için birinin çıkması gerekir. Tamamen kaçınılmaz olmadıkça, yani çift olarak tırmanıyorsanız kazazedeyi asla gözetimsiz bırakmayın. Partinin en az iki uygun ve güvenilir üyesi gönderilmelidir. Kurtarma servislerine götürülmesi için yaralının yaralarının yanı sıra şebeke referansını ve konumun bir açıklamasını yazın. (Bir GPS alıcısı, kurtarma ekiplerine verilecek kesin konumunuzu belirlemede çok değerli olabilir.) Kazazedeyi sığınağa taşıyın ve onları sıcak, sulu ve güvende tutun. Bununla birlikte, herhangi bir omurga yaralanmasından şüpheleniyorsanız, ASLA yaralıyı hareket ettirmeyin. Tırmanış rotanızdan asla uzağa gitmeyin, çünkü burası dağ kurtarma ekiplerinin aramalarına odaklanacağı yerdir. Sığınak bulmanız gerekiyorsa, kurtarma ekibine yönünüzü belirten bir işaret bırakın.

Acil durum iletişimleri:

İletişim araçları: Dağcılık yaparken telefonunuzu her zaman yanınızda (su geçirmez bir çantaya koyup) götürün. Acil bir durumda acil servislerle hemen iletişime geçebilmeniz değerli zamanınızdan tasarruf sağlayacaktır. Ağ sinyal gücünün bazı uzak bölgelerde bulunmayabileceğini unutmayın. Bu tür keşif gezileri için, radyoların, parti üyelerinin dağda birbirlerini göremediklerinde iletişim kurmalarına, aynı zamanda gerektiğinde yardım için telsizle iletişim kurmalarına olanak sağladıkları için gereklidir.

Güvende olun:

Dağcılık eğlenceli bir eğlencedir ancak kaçınılmaz tehlikeler vardır. Kısa, kolay yokuşlar planlayarak başlarsanız ve daha sonra deneyiminiz ve güveniniz arttıkça rota şiddetinizi kademeli olarak artırırsanız kaza veya yaralanma riski ciddi şekilde azalacaktır. Çok erken çok zorlarsanız, kazalar kaçınılmaz olarak böyle olur ve kendinizi, kurtarma ekiplerini ve diğer tırmanıcıları riske atar. Yeteneğinize göre ve her zaman bir gruptaki en zayıf üyenin yeteneğine göre plan yapın.

İlk yardım:

Bazı temel ilk yardım eğitimlerine yatırım yapmak için zaman ayırmaya değer çünkü bu bilgi edinilmesi yararlıdır (sadece dağcılık için değil, aynı zamanda günlük olaylar için). Kurslar çok uygun fiyatlı, öğrenmesi kolay ve süresi kısadır, ancak tepede veya başka herhangi bir zamanda paha biçilmez olabilir. Daima kişisel bir ilk yardım çantası taşıyın (dağ liderleri her zaman daha kapsamlı bir kit taşır).

https://www.realbuzz.com/articles-interests/sports-activities/article/top-10-tips-for-mountaineering/


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu