Outdoor Türkiye

Türkiye’nin outdoor sayfası olarak sadece kendi yayınlarımızı değil, outdoor sektöründe yazılan bütün yayınları tarıyor ve gerekli izinleri aldıktan sonra bütün outdoor sevenlere duyuruyoruz.

Önceki yayınlarda kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek kampçılığın tanımını yapmış, kampçılık eğitimi ve kamp ekipmanları üzerine bilgi vermiştik. Üçüncü yazımızda ise kamp türlerini açıklamıştık. Kampçılık ve doğada hayatta kalma üzerine yazmaya devam ediyoruz. Kamp nasıl yapılır, kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, temel outdoor ve dağcılık eğitimi yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Kampçılık Yazıları

Kamp Çadırı

UNUTMAYIN KAMPÇILIK, GEREKLİ HAZIRLIKLAR YAPILMADAN İCRA EDİLİRSE TEHLİKELİ OLABİLECEK BİR AKTİVİTE OLABİLİR.

Ayrıca:

Aşağıdaki yazı outdoor alanında yayın yapan https://serhanhzr.com sitesinden yayıncının izniyle alınmıştır. Yazının orijinalini görmek için https://serhanhzr.com/2020/04/18/kamp-cadiri-secimi/ adresini tıklayınız.

Kamp Çadırı Seçimi

Kamp Çadırı Seçimi

Çadır almaya karar verdikten sonra genellikle ilk iş olarak çadır modellerini araştırma eğiliminde oluyoruz, ancak ilk önce kendimize şunu soralım ‘önümdeki bir kaç sene içinde ne gibi faaliyetlere katılacağım? ‘ Önce bunun kararını verip sonra ona uygun çadır modelleri araştırmasına geçebilirsiniz. ‘Her koşula uygun bir tane çadır alırım, kış dağcılığı da yapayım, yazın sahile de kurayım, e bir de hafif ve taşıması kolay olsun ‘ düşüncesinin yanlış olduğu kanaatindeyim. Yazının devamını okursanız eğer bana hak verebilirsiniz belki.

İzlediğimiz dağcılık filmlerindeki 8000 metre irtifada 100-150 km/h hıza ulaşan fırtınaların ve -50 dereceye varan soğukların etkisinde kalarak her şeyin en dayanıklısını almaya çalışırsanız; minimum 25 kg bir sırt çantasını taşımak zorunda kalacaksınız, dahası muhtemelen bu malzemeleri çoğunlukla bahar ve yaz aylarında kullanacaksınız ki ütopik hayallerle almış olduğunuz malzemeler yaz kullanımına uygun olmayacağı için bir daha kamp yapmaya tövbe edeceksiniz.

Dünyanın en iyi çadırı diye bir şey yoktur, faaliyete uygun çadır vardır. Diyelim ki dünyanın en prestijli çadırlarından biri olan Hilleberg Jannu (1500$, kdv hariç) gibi bir 4 mevsim çadır alıp yazın sahilde kamp atacak olsanız, decathlon’un en ucuz çadırını bile mumla arayabilirsiniz.

Ne tür çadırlı faaliyetler yapılabilir ?

Hafif bir sırt çantasıyla hareket ederek etrafın daha çok farkına varabilirsiniz.

Sportif kampçılık faaliyetleri ( kamp yüküyle yapılan uzun yürüyüşler) Backpacking olarak da adlandırılan bu branş ülkemizde pek yaygın olmasa da dünya da oldukça yaygındır. Çadır hafif ve paket hacmi küçük olmalıdır. Çeşitli markaların light, ultra light, super ultra light çadır modelleri tercih edilebilir. 3 mevsim çadırlar arasından bütçenize göre size en uygun olanını alabilirsiniz.

Kamp Yerine Araçla Gidilen Keyif Kampları :

Çadırın ağırlığı ve paket boyutları sorun olmayacaktır, mevsim şartlarına uygun olsun yeterli. Genellikle tek gecelik konaklamalar yapılacaksa kurulumu ve toplaması kolay bir model edinmek iyi bir fikir olabilir, tabi ki çadırdan ne istediğiniz ve ne kadar bütçe ayıracağınıza göre çadır modelleri arasında kafanıza en çok yatanı alın gitsin.

Dağcılık Faaliyetleri :

Uludağ, Süphan, Erciyes ve Ağrı gibi 2000 metre üstü irtifalarda hangi mevsim olursa olsun sert rüzgarlarla ve zorlu hava koşullarıyla karşılaşmak çok olası bir durumdur. Bu konuyu aslında çok uzatmadan 4 mevsim bir çadır alın olay çözülsün demek isterdim ama maalesef 3.kalite çadır markalarını(husky gibi) ülkemizdeki satıcılar aşırı abarttıkları için 3 mevsim, 4 mevsim çadır kavramları epey karışmış bir halde, birde sadece bizim ülkemize has 5 mevsim diye bir şey var. Cmtış politikası olarak galiba +1 mevsim ekleyerek satılıyor bazı marka çadırlar Dağcılık çadırı seçerken şunlara bakmalıyız;

Salewa Litetrek modeli 3 mevsim olmasına rağmen rüzgar tünel testinde 90km/h rüzgar direnci sunabiliyor.

Geodezik yapıda mı yada tasarımı rüzgara karşı uygun mu, alüminyum pollü ve minimum 8.5 mm pol çapı var mı, çadırın dış kumaşı rüzgarda yırtılmayacak yeteri kalınlıkta ve ripstop özelliği var mı, gerdirmeler yeterli mi, rüzgar altında kurulumu kolay mı …

3 mevsim çadırla dağcılık faaliyeti olmaz mı ? Tabi ki olur neden olmasın, kaliteli bir 3 mevsim çadırla Ağrı Dağı dahil tüm dağcılık faaliyetleri yapılabilir hatta kış dağcılığı yapmayacaksanız diğer dağcılık faaliyetlerinde kaliteli bir 3 mevsim çadırla daha konforlu bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Festivallerde Konaklama :

Festival Kampçılığı

Sıcak yaz aylarında genellikle günü kurtarmalık basit çözüm arayışıyla ucuz çadır diye tabir edilen 2 mevsim çadırlarda konakladığımız faaliyetlerdir. Dikkat edilmesi gereken şey çadır iyi havalanıyor mu o kadar. Gün boyu kavurucu güneş altında kalacağı için çok kaliteli bir çadırda edinseniz ömrü çok kısa olacaktır, mümkünse çift kapılı ve iyi havalanan en ucuz çadırı alın gitsin

Bisiklet ve motosiklet gibi sınırlı taşıma kapasiteli kamp faaliyetleri :

Motosiklet ile Kamp Çadırı

Ağırlık ve özellikle küçük hacim çok önemlidir. Ağırlık azalıp, paket hacmi küçüldükçe her üründe olduğu gibi çadırlarda da fiyatlar aynı oranda artıyor. Kamp yükü bisiklet veya motosiklet ile taşınacaksa çadırın paket boyutlarının ufak olması çok önemli; çadır pollerinin katlanmış uzunlukları bisikletinizin veya motosikletinizin selesinin uzunluğundan fazla olmamalı ona dikkat etmek gerekiyor.


Çadırlar nasıl sınıflandırılır ?

Mevsimine göre çadırlar

Kamp Çadırları
  • 2 Mevsim Çadırlar
  • 3 Mevsim Çadırlar
  • 3-4 Mevsim Çadırlar
  • 4 Mevsim Çadırlar

Kullanım alanına göre çadırlar

  • Dağ Çadırları
  • Sırt çantası çadırları
  • Hafif Çadırlar
  • Kamp Çadırları
  • Aile Çadırları
  • Araba Çadırları

Kurulum tipine göre çadırlar

Freestanding Çadırlar : Gerdirme yapmadan tek başına ayakta durabilen çadırlardır, çadır kazıklarının çakılamadığı sert zeminlerde önemli bir özellik.

Tek Kurulum Çadırlar: İç çadır kumaşı dış çadır kumaşına monte edilmiş haldedir yada çadır sadece dış tenteden ibarettir. Sadece dış çadıra polleri takmak suretiyle hızlıca kurulum yapılır. Yağmurlu veya fırtınalı havalarda çadır kurarken çok önemli bir özelliktir.

2 Mevsim çadırlar

Genellikle tek tenteli, su mukavemeti zayıf ve sadece yazın deniz seviyesine yakın alanlarda kullanılabilecek çadırlardır. Çadır tek tenteli ve kumaşın poliüretan kaplaması çok zayıf olduğu için yağış altında bir süre sonra su almaya başlayacaktır. Plaj ve festival kamplarına uygundurlar. Piyasada ki en ucuz çadır grubu 2 mevsim çadırlardır. Rüzgara karşı direnciyle ilgili bir şey söylemeye gerek bile yok zaten. 2 mevsim çadırlara örnek;

Kamp Çadırları

Bim, A101, Migros gibi yerlerde satılan 50-100 liralık çadırlar ve pratik çadırlar diye bahsedilen otomatik çadırlar da bu gruba girer.

3 Mevsim çadırlar

Kış dağcılığı ve ağır kış koşulları olmayan faaliyetler için üretilmiş çadırlardır. Çift tentelidirler ve genellikle iç tentelerinin tamamı yada büyük bir kısmı tül’dür. Çok iyi havalanırlar, tavan yüksekliği makul seviyelerde olduğu için konforludur. Su geçirmezler genellikle 35-40km/h kadar rüzgar dirençleri vardır (bazı kaliteli modeller rüzgar testlerinde 90km/h kadar dayanıklıdır, iyi bir uyku tulumuyla kış Ağrı dağı faaliyeti bile yapılır)

Çadır iskeleti fiberglass yada alüminyum pollerden olan farklı markaların farklı modellerini piyasada bulmak mümkün. Ülkemizde bulunan 3 mevsim çadırlara örnek;

  • Msr ( elixir, freelite, hubba hubba nx, mutha hubba nx, papa hubba nx, carbon reflex )
  • The north face ( stormbreak, talus, triarch, heyerdahl )
  • Ferrino ( gobi, lightent, phantom, sintesi, tenere, nemesi )
  • Salewa ( denali, micra )
  • Vaude ( lizard, hogan, arco, chapel )
  • Marmot ( limeligt, superalloy, tungsten )
  • Mountain Hardwear ( mineral king, aspect )

3-4 Mevsim çadırlar

Dağcılık Çadırları

Kış dağcılığı dahil bir çok zorlu koşula göğüs gerebilecek sağlamlıkta üretilmişlerdir. Pol çapları ve yerleştirildiği konumlar rüzgar ve kar yükü etkenleri düşünülerek tasarlanmıştır. Bir ortalama söylemek gerekirse 60 ile 100km/h hızlardaki rüzgarlara karşı durabilecek sağlamlıkta polleri ve kumaşı vardır genelinin. 3 mevsim çadırlara göre ısı yalıtım seviyesi daha yüksektir, daha kalın dış tenteye ve daha az tül barındıran iç tenteye sahiptirler; bu sebeplerden ötürü daha ağır ve daha az havalanma imkanı sunarlar 3 mevsim çadırlara göre. Bu gruptaki çadırlar dağların ağır kış koşullarına uygun yapıdadır, ülkemizde 4 mevsim yada 5 mevsim çadır diye satılırlar, ancak büyük dağların(7000-8000 rakımlı) zorlu koşullarına karşı tam koruma sağlaması zordur. Bu gruptaki çadırların çoğu ülkemizde ki tüm dağlarda her türlü hava koşullarında kullanılabilirler( 1.sınıf markaların çadırlarını kastediyorum )

Çadır iskeleti farklı alaşımlardan üretilen alüminyum pollerden oluşur; 6000 serisi, 7000 serisi, karbon alaşımlar, yunan ve dac marka poller gibi çeşitleri farklı marka ve model çadırlarda görmek mümkün. Ülkemizde bulunan 3-4 mevsim çadırlara örnek;

Kamp Çadırı
  • Msr ( access )
  • The north face ( tadpole )
  • Ferrino ( lhotse, pumori, svalbard, manaslu, aral )
  • Salewa ( litetrek, sierra leone )
  • Vaude ( mark, campo compact xt, taurus, space, odyssee )
  • Marmot ( alvar, vapor )
  • Mountain Hardwear ( outpost )
  • Mountain Hardwear Outpost 2

4 Mevsim çadırlar

En zorlu koşullar için üretilmişlerdir, ekspedisyon çadırlar olarak da bilinirler. Kutuplarda, Büyük dağlarda ve en sert hava koşulları altında kullanıma uygun çadırlardır. 4 mevsim çadırlarla ilgili yanlış bir algı olduğunu söylemek istiyorum 4 season ( all season) tabirini sanki her mevsim her koşulda kullanabiliriz gibi düşünmek yanlış olacaktır, 4 mevsim çadırların doğru kullanım yeri sadece sert hava koşullarıdır. Aşırı sert rüzgarların olmadığı diğer tüm durumlarda 3 mevsim çadırlar kullanılabildiği için 4 mevsimin tamamında 3 mevsim çadırlar daha kullanışlı olacaktır. Diğer çadır sınıflarına göre tavanı daha alçak, daha ağır, ısı yalıtımı daha yüksek, fırtınaya karşı dayanıklı ve daha pahalıdırlar. Everest, K2, Peak Lenin, Gasherbrum gibi büyük dağlarla ilgili belgesellerde gördüğümüz çadırlar bu sınıf çadırlardır. 4 mevsim çadırlara örnek ;

  • Msr ( remote )
  • The north face ( ve 25, mountain 25, assault )
  • Ferrino ( snowbound, emperor, pilier, legend )
  • Hilleberg ( jannu, saivo, tarra, allak )
  • Vaude ( mark xt, power sphaerio, power odyssee )
  • Marmot ( thor )
  • Mountain Hardwear ( acı, ac, trango )
  • Black Diamond ( elderado, bombshelter )
  • Kailas ( x alpine tent, dong dong alpine tent )
  • Kailas Dong Dong Alpine Tents

Soru – Cevap

Çadır tentelerinin pu kaplaması ne kadar fazlaysa o kadar kaliteli ve su geçirmez mi oluyor? Çadır alırken bu bir kriter olabilir mi?

Msr access 2 gerçek bir 4 mevsim çadırdır, dünyanın bir çok dağında kullanılır. 1200mm su sütununa sahip ve 1.64kg. 2020 mart ayı fiyatı yaklaşık 700$

bu teori tamamen 3.kalite çadır üreticilerinin piyasa da bir algı oluşturup tutunmak için kullandıkları bir satış stratejisinin sonucudur. Çadır zemini 2000mm, dış çadır ise 1500mm su sütunu su geçirmezlik için yeter de artar bile. Dünyanın en prestijli çadır markalarının modellerine bakarsanız öyle 5000mm, 10000mm değerlerin havalarda uçuşmadığını görebilirsiniz. Ayrıca çadır kumaşının kaplaması ne kadar fazlaysa o kadar ağır oluyor. Marketlerde satılan 50-100 liralık çadırların haricinde neredeyse hiç bir çadır su geçirmiyor zaten.

Husky Flame 2 5 mevsim deselerde 3 mevsim standartlarındadır, 6000mm su sütununa sahip ve 3kg . 2020 mart ayı fiyatı yaklaşık 150$

Bu iki fotoğrafta Msr ve Husky markalarının 2 kişilik dağcılık çadırlarının teknik özelliklerini görüyoruz, Koskoca Msr markası 700 $ fiyatlı çadırına Husky markası gibi 6000mm su sütunu sağlayacak kadar PU kaplaması yapacak teknolojisi mi yokmuş, yoksa fazla kaplama gereksiz ve ağır olacağı için 1200mm seviyesini yeterli mi görmüş çadır alırken kaplamayı fazla gösterip göz boyama hilelerine kanmayın.

Kaliteli bir çadır alıp her yerde kullanmak istiyorum hem tekrar masraf etmeme gerek kalmaz değil mi ?

Her mevsim aktif kamp yapmayı düşünüyorsanız iki ayrı çadır edinmenizi tavsiye ederim. Bir tane zorlu kış koşulları için ve bir tane de 3 mevsim çadır alırsanız eğer hem konforunuzu üst seviyelere çıkarır hemde doğru çadırı doğru faaliyetlerde kullanacağınız için çadırlarınızın kullanım ömrünü uzatmış olursunuz. İlla tek bir çadır alacağım derseniz de benim tavsiyem kaliteli bir 3 mevsim çadır almak en mantıklısı olacaktır, senede 20 faaliyet yapıyorsam 18’nde 3 mevsim çadır kullanıyorum.

Kışın beni sıcak tutacak bir çadır arıyorum

Çadır sizi sıcak tutmayacaktır ancak rüzgardan ve yağıştan koruyacaktır, sıcak bir kamp için iyi bir uyku tulumu ve zeminle ısı yalıtımı yapacak bir mat gerekir. Ancak çadır çift tenteli ve iç tentesinin büyük bir kısmı kumaş ise( tül/mesh değilse) iç ve dış çadır arasında oluşan durağan hava harika ısı yalıtım görevi görecektir, böyle bir çadırda dışarıdan minimum 10 derece daha sıcak kalabilirsiniz ve zamanla vücut ısınız ve solunumla birlikte daha makul sıcaklıkta bir çadır içi elde edebilirsiniz.

Kamp Çadırı

Sportif kampçılıkta çadır paket boyutları neden önemli?

Kamp çantasının içinde çadırdan başka malzemelerde olacağı için malzemeleriniz ufak boyutlarda değillerse eğer çadırı çantanızın dışına asmanız gerekebilir. Uzun yürüyüşlerde konforu sağlamanın yegane yolu sırt çantasını vücudun bir uzvuymuş gibi kullanabilmektir, çanta vücut hareketlerimizi en az kısıtlayacak şekilde olmalıdır. Çanta dışına asılan çadır veya bir başka şey her adım attığınızda çantanın salınım yapmasına ve siz farkında olmasanız bile vücudunuzun bu salınımı sönümlemeye çalışmasına ve yorulmanıza sebep olacaktır.

Su geçirmez çadır nasıl anlaşılır ?

Çadır çift tenteli ve dış tentesinin dikiş yerleri içten bantlı ise ıslanma korkunuz olmasın.. 1200 mm poliüretan yada silikon kaplaması olması yeterli.

Son olarak tek kurulum çadırların rüzgarlı havalarda sağladığı kurulum kolaylığını anlatmak adına bir video bırakayım. Videodaki çadır; Vaude taurus ul 2p.

Umarım sizlere faydalı olabilmişimdir, soru ve görüşlerinizi yorumla bildirebilirsiniz… Keyifli kamplar dilerim.

Yazılarını bizlerle paylaşan https://serhanhzr.com sitesine teşekkür ediyoruz.

Bütün outdoor aktivitelerinde güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video doğru eğitim ve deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi kendiniz ön planda tutun. Her durumda doğadan taraf olun.  Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası