Ucuz Kamp Çadırı Önerileri

Advertisements

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin outdoor sayfası olarak sadece kendi yayınlarımızı değil, outdoor sektöründe yazılan bütün yayınları tarıyor ve gerekli izinleri aldıktan sonra bütün outdoor sevenlere duyuruyoruz.

Aşağıdaki yazı outdoor alanında yayın yapan https://serhanhzr.com sitesinden yayıncının izniyle alınmıştır. Yazının orijinalini görmek için https://serhanhzr.com/2020/04/27/ucuz-kamp-cadiri-onerileri/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ucuz Kamp Çadırı Önerileri

Bu konu; sportif kampçılık ve dağcılık harici faaliyetler içindir.

1. Kamp alanına araçla gidilen keyif kampları

2. Yayla kampları

3. Yüksek olmayan irtifada(2000 metre altı) kar kampları

4. Sahil kampları

5. Festival kampları

6. Bahar ve yaz kampları

Yukarıda saydığım kriterlerdeki kamplar için ülkemizde kolay tedarik edilebilecek kamp çadırı önerilerinde bulunup, olumlu ve olumsuz yönlerinden bahsedeceğim, bu yazıyı dağcılık yada sportif kampçılık yapmayacaksanız eğer ihtiyacınız olmayan çadırlara yüksek ücret ödemeyin demek için yazıyorum. Tabi ki zevkinize ve ihtiyacınıza uyacak ucuz yada pahalı herhangi bir çadır alabilirsiniz.

Modelleri sıralarken; herhangi bir özelliği, kalitesi veya fiyatına göre göre değil aklıma geldiği gibi rastgele sıralayıp açıklamasını yapmaya çalışacağım 🙂

Decathlon Kamp Çadırları

Decathlon Kamp Çadırı

190 lira ile 1500 lira arasında değişen fiyatlarda çok fazla çadır modeli olan Decathlon Arpenaz çadırlarının en ucuz modeli dahil su geçirmiyor, özellikle çok para harcamadan yağmura karşı koruma sağlayan çadır arayanlara güncel fiyatı 190 lira olan Arpenaz 2 modelini önerebilirim. Arpenaz çadırlarını bahar ve yaz kamplarında hatta düşük irtifada kış kamplarında da kullanabilirsiniz(tavsiye etmem ama, rüzgar almayan bir alanda ve iyi bir uyku tulumuyla birlikte kullanabilirsiniz )

Yaz kamplarında Arpenaz Fresh&Black modelini klostrofobiniz yoksa eğer keyifle kullanabilirsiniz, güneş geçirgenliği yok denecek kadar az olan reflektif dış tentesi ve siyah renkteki iç tentesi sayesinde karanlık ve nispeten serin hissettiriyor, 3 kişilik modelinin 2 kişilik modeline göre daha iyi havalandığını söyleyebilirim.

Decathlon Arpenaz çadırları yukarıda listede yazdığım 6 kriterdeki tüm faaliyetlerde kullanılabileceğini düşünüyorum.

Decathlon Çadırların Avantajları

  • Genelinin fiyatı uygundur
  • Su geçirmezler
  • Ürün yelpazesi geniştir
  • Bir çok Avm de Decathlon mağazası olduğu için inceleme ve tedarik etme kolaylığı sunuyor

Decathlon Çadırların Dezavantajları

  • Ağır ve paket hacimleri fazla olduğu için sırt çantasında taşınması zordur.
  • Sert rüzgarlara karşı dayanıksızdırlar
  • Havalandırması ortalama seviyededir, fiyatıyla sundukları orantılı diyebilirim.

Husky Kamp Çadırları

Husky Kamp Çadırı

Ülkemizde çok sık gördüğümüz bir çadır markası olan Husky’nin en ucuz çadırı yaklaşık 700 lira seviyelerinde. Fiyatları satıcıdan satıcıya çok değiştiği için net bir rakam veremiyorum, uygun fiyatları ve indirimleri takip ederek beğendiniz bir modeli satın alabilirsiniz. Husky marka çadırların 3 mevsim olan modelleriyle yukarıda listede yazdığım 6 kriterdeki tüm faaliyetlere katılabilirsiniz.

Husky marka çadırların 5 mevsim diye tabir ettiği çadırlarını kış kampı yada dağcılık yapmayacaksanız almanızı pek tavsiye etmem, şahsen yılda 20 faaliyet yapıyorsam hemen hemen 18’i için 3 mevsim çadır kullanmayı tercih ediyorum. 3 mevsim çadırlar 4 mevsim çadırlara göre daha iyi havalanırlar, daha yüksek tavan sunarlar ve konfor seviyeleri daha iyidir.

Husky markası piyasadaki bir çok çadıra göre poliüretan kaplamasını çok daha fazla kullanıyor, husky çadırlarda pu kaplaması olarak 5000mm’ler – 10000mm’ler havada uçuşuyor neredeyse 🙂 bu bir kalite ölçütü olarak algılanmasın. Su geçirmezlik için 1500mm pu yada silikon kaplama yeterde artar bile, fazlasının çadıra ağırlık ve hacim olarak yansıdığını unutmayın. Ooooh 5000mm kaplama varmış alırım bi dal..! deyip sazan gibi atlamayın 🙂

Daha kaliteli markaların çadırlarına yüksek bütceler ayırmak istemezseniz eğer, ağır ve hacimli olmalarını göze alıp Husky marka çadır alabilir; yaz, kış hatta irtifada(4/5 mevsim modellerini) kullanabilirsiniz. Rüzgara karşı gerçekten çok başarılı modelleri var. Örn: Husky Flame ve Fighter modelleri.

Husky Flame modeli; The North Face Tadpole modeline benzer bir tasarımda. TNF Tadpole kalitesine göre daha aşağı seviyelerde kalıyor ancak Erciyes ve Süphan dağlarındaki kış kamplarında kullanan arkadaşlarım memnun kaldıklarını söylemişlerdi. Tabi tüm modellerinde olduğu gibi ağır ve hacimli bir paketi var malesef. İki kişilik kullanımda çadır içinde hareket etmek çok zor, iki kişi ancak uyku için kullanabilir. Rüzgar sürtünmesini azaltmak için kısıtlı bir tavan yüksekliği sunuyor ve içi fazlasıyla basık hissettiriyor. Sadece dağcılık için tavsiye edebilirim Flame modelini, sakın Flame çadır alıp baharda falan kullanmaya kalkmayın içi hem çok basık hemde kış kullanımı için üretildiği için iyi havalanmıyor.

Husky Flame ve fighter modellerinin ilerleyen zamanlarda incelemesini yapıp paylaşacağım. İncelemesini istediğiniz yada bilgi almak istediğiniz başka model olursa yorumda belirtebilir yada serhanhzr@hotmail.com adresine mail atabilirsiniz.

Husky Çadırların Avantajları

  • Fiyat/ Performansı fena sayılmaz
  • Tüm modelleri su geçirmezdir.
  • Ülkemizde bir çok modelini kolayca temin edebiliyoruz.
  • Konfor için çeşitli detaylar düşünülmüş( tül tente, eşya cepleri, fener asma yeri, bagaj vs )
  • Alüminyum pollü modelleri sert rüzgarlara karşı dayanıklıdır.

Husky Çadırların Dezavantajları

  • Ağır ve paket hacimleri fazla olduğu için sırt çantasında taşınması zordur.
  • Havalandırması ortalama seviyededir, fiyatıyla sundukları orantılı diyebilirim.
  • Ülkemizde popüler olduktan sonra fiyatlarının rakiplerine karşı daha fazla arttığını düşünüyorum

Market Kamp Çadırları

Ucuz Kamp Çadırı

Bim, A101 yada Migros gibi marketlerde 50-250 lira fiyatlarda bulabileceğimiz çadırlardır. Otomatik kurulan çadır modelleri yada diğer modelleri tek tenteli olduğu için pratik kurulup toplanabiliyor. Yağışsız bahar ve yaz aylarında kullanılabilir.

Hatta kamp alanında gölge yapacak bir şey yoksa yani çadır güneş altında uzun süre kalacaksa eğer bence bu tip çadırların kullanımı en doğrusu olacaktır. Çünkü çadır kumaşı güneşe fazla maruz kaldığında kaplaması zarar görüp su geçirmezlik özelliğini yitirmeye başlıyor, market çadırları zaten yağış altında maksimum yarım saat sonra su almaya başladıkları için pek bir su korumasından bahsedemeyiz yani güneş altında pahalı çadırları ziyan etmektense eğer elinizde varsa ucuz 2 mevsimlik market çadırlarını kullanmak daha doğru geliyor bana. Yukarıdaki listede 4 ve 5 numaralı etkinliklere uygun olduğunu söyleyebilirim, duruma göre 1 ve 6 numaralı etkinliklerde de kullanılabilir.

Kamp yapmaya ilk başladığımda bu gruba girebilecek 60 liraya remixon marka bir çadır almıştım, o yıllarda öğrencilik hali işte çok bütçe ayıramadığım için yaz, kış, kar, fırtına demeden kullanmıştım 🙂 3×3 metre naylon muşamba satın alıp yağışlı havalarda çadırın üstüne gelecek şekilde ağaçlara bağlıyordum fazladan eşya taşımak zorunda kalsamda ucuz ve etkili bir yöntem 🙂

Konya Ilgın (bulcuk gölü) ve Konya Kadınhanı (kestel gölü) bölgelerinde kışın kar fırtınasında da kamp yapma imkanım olmuştu. 1-2 saat aralıklarla çadır üstünde biriken karı temizlemek zorunda kalmıştım çünkü polleri kar yükünü taşıyabilecek kadar sağlam değildi, ayrıca biriken kar yoğunlaşıp çadırın içini ıslatıyordu. Çadırın kenarlarına çok yaklaşmadan içinde kuru ve rüzgardan izole bir şekilde kalabilmiştim. Tek tenteli olduğu için kışın içinde buz gibi bir hava oluyor ve yalıtım seviyesi çok düşük, iyi bir uyku tulumum olduğu için bir şekilde idare etmiştim, zaten amacı da kış kullanımı değil. Tek kapılı çadır standartlarında fena sayılmayacak bir havalandırması var.

Bu sınıftaki çadırlar arasında bana en mantıklı gelen çadır modeli ; 180 -200 lira fiyat aralığında satılan Alpinist marka festival çadırıdır, sineklikli çift kumaş kapısı ve kaliteli poliüretan kaplamasıyla 2 mevsim çadır standartlarının biraz daha üzerinde bir su koruması sunuyor, ayrıca fiyatının da kalitesine göre oldukça uygun olduğunu düşünüyorum.

2 Mevsim Market Çadırlarının Avantajları

  • En uygun fiyatlı çadırlardır.
  • Kurulumları çok kolaydır.
  • Genelde pek ağır olmazlar.
  • Çok yüksek tavanlı ve ferahtırlar.

2 Mevsim Market Çadırlarının Dezavantajları

  • Su geçirmez değillerdir.
  • Genelde pollerinin katlanmış hali bile uzun olduğu için sırt çantasına sığdırma da zorlanabilirsiniz.
  • Yüksek tavanın verdiği ferahlık hissi haricinde konfora yönelik bir çok özellikten yoksundurlar.
  • Geneli günü kurtarmalık basit yaz faaliyetleri için üretildiği için malzemeden işçiliğe kadar pek kaliteli oldukları söylenemez.

Naturehike Marka Çadırlar

Naturehike Marka Çadırlar

Çin’de doğa sporları malzemeleri üreten Naturehike Markası; Big Agnes, Vaude, Nemo, Msr gibi çok kaliteli markaların piyasada en çok tutulan hafif çadır modellerinin tasarımını neredeyse birebir taklit edip dörtte bir fiyatına satan bir markadır. Naturehike çadırlarının pol, kumaş ve fermuar kalitesini taklit ettiği markalarla kıyaslayacak olursam bir tık aşağıda kalıyor ancak çok da rahatsız edecek düzeyde bir fark gibi gelmedi bana.

Tüm modellerinin sert rüzgarların olmadığı her türlü kamp faaliyetinde kullanılabilecek seviyede olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim, ince kaplamalı kumaşları sayesinde oldukça hafifler ( 1-2 kg arası ), gereğinden fazla pu kaplamasıyla göz boyamaya çalışmamışlar ancak hafiflik adına çok ince kumaşlar kullanıldığı için çadır kumaşları biraz narin. Çadır kurmadan önce zemini iyi temizlediğinizden emin olun ve mümkünse çadır altlığı kullanın.

Likya yolu gibi uzun yürüyüşler için 1 kilogram seviyelerinde çadır arayanlar için kesinlikle tavsiye ederim. Msr, Vaude, Big Agnes gibi markaların Ultralight çadırları 500-800 dolar seviyelerinde ve ulaşımı gerçekten çok zor maalesef 😦

Naturehike çadırlarının pol kalitesi ile ilgili; Husky, Vango, Loap markalarının çadırlarında kullandığı pollerle çok benzer olduğunu söyleyebilirim.

Naturehike Çadırların Avantajları

  • Fiyat/Performansı harika diyebilirim
  • Su geçirmezler
  • Hafif ve küçük paket hacimli oldukları için taşıma kolaylığı sunarlar
  • Üzerinde ciddi argeler yapılmış yüksek kaliteli çadırları birebir taklit ettiği için önemli detaylar sunuyor ve kullanışlıdırlar.

Naturehike çadırların dezavantajları

  • İnce kumaşları narin ve yırtılabilir bir yapıda olduğu için kurulum ve bakımı özenle yapılmalıdır.

Bu güne kadar katıldığım kamp faaliyetlerinde kullanmadığım ancak görüp inceleme şansı bulduğum birçok çadır modeli oldu, bu hususta deneyimlemediğim modellerle ilgili detaylı açıklamada bulunmanın doğru olmadığını düşündüğüm için sadece çadırların markalarını sıralayacağım. Sormak istediğiniz yada eklemek istediğiniz bir şey olursa lütfen yoruma yazın.

Diğer çadır markaları :

  • Guntack-Altera marka çadırlar
  • Loap marka çadırlar
  • Vango marka çadırlar
  • Evolite marka çadırlar
  • EasyCamp marka çadırlar
  • Pinguin marka çadırlar

Keyifli kamplar dilerim.

Yazılarını bizlerle paylaşan https://serhanhzr.com sitesine teşekkür ediyoruz.

Bütün outdoor aktivitelerinde güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video doğru eğitim ve deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi kendiniz ön planda tutun. Her durumda doğadan taraf olun.  Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Advertisements

One thought on “Ucuz Kamp Çadırı Önerileri

  1. liveterra – Antalya – Eğitimci - Araştırmacı - Yazar https://liveterra.wordpress.com/ https://liveterra.online/
    liveterra dedi ki:

    Şu yazlık ucuz çadırları almayın. Çok kötü. Nurgaz ın çadırları uygun fiyatlı ama orta seviye iyi.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et