Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu dağcılık kategorisinde kapsamlı içeriklerle okuyucularını bilgilendirmeye devam ediyor.

İlk yazımızda Dağcılık Ne Demektir? sorusuna yanıt verdik ve bu zorlu sporun temel kavramlarını açıkladık. İkinci yazımızda Dağcılığa Hazırlık Aşaması hakkında hem yerel hem de yabancı kaynaklardan derlediğimiz bilgileri okuyucularımızla paylaştık. Devam eden yazılarımızda Dağcılık Stilleri, Dağcılık Aktiviteleri İçin Temel Kurallar, Dağcılık Tarihi ve Dağcılık Terimleri gibi önemli konuları ele aldık. Ayrıca Dağcılık Güvenliği hakkında detaylı bilgiler sunarak, dağcıların güvenliğini sağlamaları için gerekli önlemleri anlattık. Temel Dağcılık Ekipmanları serimizde ise bu sporu icra ederken ihtiyaç duyulan ekipmanların neler olduğunu sıraladık. Tüm bu yazılar, dağcılıkla ilgilenen herkese rehber olmayı amaçlıyoruz.

Ice Pick Climbing London Pickaxe Mountain Competition Outdoor Gear  Manchester Best Climber - expocafeperu.com
Dağcılık ekipmanları

Birinci yazımızda Temel Dağcılık Ekipmanları başlığındaki konular tek yazıya sığamayacak kadar çok olduğu için dağcılıkta kullanılan malzeme listelerini yazı dizisi şeklinde yayınlayacağımızı ifade ederek “Outdoor Türkiye denilince akla gelen Türkiye’nin Outdoor Sayfasında bu yazı dizisinde temel dağcılık malzeme listesini, dağcılıkla ilgili on temel bilgiyi, dağcılığa başlamadan önce yapılması gereken kontrol listesinde nelerin yer alması gerektiğini ve dağcılıkta kullanılabilecek ekipmanların tam listesini bulacaksınız.” demiştik.

Bu yazımızda ilk yazıda liste olarak verdiğimiz dağcılıkta kullanılan bütün malzemelerin tanıtımını ve tırmanma esnasında gerekli olan ekipmanın detaylı açıklamalarını vereceğiz. Turkeyoutdoor sitesi olarak yerli ve yabancı bütün kaynakları tarıyor, okuyor, birleştirip kısaltarak Türkiye’deki Outdoor camiasının kullanımına sunuyoruz. Aşağıdaki makale de ingilizce profesyonel dağcılık sitelerinden çeviri yoluyla oluşturulmuştur. Dağcılıkta temel ekipman kılavuzu başlıklı yazımız ilk etapta biraz karışık görüntü verse de çeviri yoluyla yazıldığı için okuyucunun bizi anlayacağını düşünüyoruz.

Unutmayın: Bu yazı ilk yazının devamı niteliğindedir.

Dağcılık Ekipmanı Kontrol Listesi: Bir Dağa Tırmanmak İçin Hangi Ekipmana İhtiyacım Var?

Dağcılık Temel Ekipman Kılavuzu

Bir tırmanış ve dağcılık gezisi için gerekli olan yaygın dağcılığa özgü temel ekipman ve teçhizatlar şunlardır:

Dağcılık malzemeleri:

Dağcılık botları, kramponlar, tırmanma kaskı ve buz baltası gibi öğeler hemen hemen her dağcılık tırmanışı için standart öğelerdir. Sizi buzullara götüren geziler için, yarık düşmelerine karşı korunmak için bir ipe, koşum takımına ve yarık kurtarma ekipmanına ihtiyacınız olacak.

Kamp malzemeleri:

Günlük geziler için sırt çantası, far, hidrasyon sistemi ve Ten Essentials gibi temel eşyalara ihtiyacınız olacak. Ancak birçok dağcılık gezisi en az bir veya iki gece kamp yapmayı gerektirir, bu durumda bir çadır, uyku tulumu, uyku pedi ve sobaya ihtiyacınız olacaktır.

Mountain Climbing, Alpinism And Mountaineering Cartoon Symbols Banner.  Hiking Equipment Vector Illustration. Hike For Stock Vector - Illustration  of activity, backpack: 164085762
Dağcılık ekipmanları

Dağcılık aksesuarları:

Altimetre saati ve navigasyon araçları gibi aksesuarlar dağlarda seyahat etmeyi daha kolay ve daha konforlu hale getirebilir.

Not: Bu öğeler birçok dağcılık gezisinde gereklidir, ancak hepsi için değil; Yanınıza aldığınız ekipman mevsime, rota seçimine ve kişisel tercihinize göre değişebilir.

Dağcılık Botları

İyi bir çift dağcılık botunun önemini küçümsemeyin. Kayalık arazide seyahat ederken çekiş ve denge sağlarlar ve kar ve buzullara tırmanmak için krampon takma yeteneği sağlarlar. Daha esnek sırt çantalı botlarınız iyi bir seçenek gibi görünebilir, ancak tüm sırt çantalı botlar kramponlarla uyumlu değildir. Ayrıca, tabanların esnekliği, düz olmayan arazide yürürken ayaklarınızın çabuk yorulmasına neden olabilir. Sert dağcılık botları dengeli bir platform sağlar.

Dağcılık botlarına bakarken iki temel seçeneğiniz var: yalıtımlı ve yalıtımsız.

İzolasyonlu dağcılık botları: Soğuk havalarda veya karda ve / veya buzullarda önemli miktarda zaman harcanan tırmanışlar için, dağcılar yalıtımlı dağcılık botları giyerler. Koşullar veya kişisel tercihler onları gerektiriyorsa, yılın herhangi bir zamanında giyilebilirler, ancak genellikle kış mevsiminde, erken sezonda (Mayıs / Haziran) ve sezon sonunda (Eylül) giyilirler.

En sıcak yalıtımlı dağcılık botları iki parçalı bir tasarıma sahiptir (bu yüzden bazı insanlar bunlara çift çizme adını verir): yalıtım sağlayan iç patik ve üzerlerinde tabanlar bulunan su geçirmez dış kabuklar. Geleneksel olarak dış kabuklar plastikten yapılmıştır, ancak daha rahat olan esnek sentetik malzemelerle gittikçe daha fazla seçenek mevcuttur. Bunlar, bitişik ABD’deki kış tırmanışları için bir seçim olma eğilimindedir veya Denali gibi daha büyük zirvelere tırmanır. Çıkarılabilir patiklere sahip olmayan yalıtımlı botlar, genellikle çok fazla yalıtıma sahip değildir, ancak genellikle ABD’nin bitişiğindeki erken sezon ve sezon sonu tırmanışları için yeterince sıcaktır.

Yalıtımsız dağcılık botları: Daha ılıman sıcaklıklarda veya karda veya buzullarda fazla zaman gerektirmeyen tırmanışlar için yalıtımsız dağcılık botları yaygın bir seçimdir. Tipik olarak yalıtımlı botlardan daha az hacimli ve hafiftirler, bu da onları daha rahat ve çevik hale getirir. Dağcıların sezon ortasında (Temmuz / Ağustos) tırmanışlarda yalıtımsız botlar giymesi yaygındır.

Dağcılık Kramponları

Çelik kramponlar güçlü ve dayanıklıdır, bu da onları genel dağcılık için ortak bir seçim haline getirir. Alüminyum kramponlar çelikten çok daha hafiftir ancak aynı zamanda daha az dayanıklıdır. Tırmanışınız çoğunlukla orta dereceli karlı yamaçlarda olacaksa alüminyum kramponlar yeterli olacaktır. Bununla birlikte, rotanız sizi kaya ve karın üzerinden götürüyorsa veya diklik önden bakma gerektiriyorsa, çelik kramponlar önerilir.

Bağlama türleri: Kramponlar, üç bağlama türünden birini kullanarak botlara takılır: askılı, adım adım veya karma.

Kayışlı kramponlar, neredeyse tüm dağcılık botlarına takılan naylon dokuma kayışlara ve esnek burun ve topuk bağlarına sahiptir. Basamaklı kramponların ön tarafında tel kancalar ve arkada botlara takılan topuk kolları bulunur ve bu da çok güvenli bir sistem oluşturur. Basamaklı krampon kullanmak için, botlarınızın ayak parmaklarında ve topuklarda en az 3/8 inçlik şerit veya oluklara sahip olması gerekir.

Hibrit kramponların arka şeritleri veya olukları olan botlar gerektiren topuk kolları vardır. Ayak parmakları kayışlarla ve esnek parmak bağlarıyla tutturulur ve çoğu bota, parmak şeridi olan veya olmayan bir şekilde uyar.

Dağcılık için Tırmanma Kaskları

Çoğu standart kaya tırmanışı kaskları dağcılık için uygundur. Kaskınızın bir far takmak için klipsleri olduğundan emin olun. Bazı kasklarda, soğuk günlerde hoş olabilen, kapatılabilir havalandırma delikleri vardır.

Dağcılık için Buz Baltaları

Bir buz baltası seçerken, eksenlerin uzunluklarını, ağırlıklarını ve şekillerini karşılaştırırken bedeninizi ve etkinliğinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Genel dağcılık için çoğu dağcı, alüminyumdan yapılmış oldukça düz bir şaftı ve çelikten yapılmış bir kafası ve sivri ucu olan bir balta seçer.

Bir baltanın doğru uzunluğunu bulmanın popüler bir yolu, eliniz başınızın etrafında olacak şekilde yanınızda bir balta tutmaktır ve şaft gevşemiş halde dururken yere doğru bakmaktadır. Kollarınız yanlarınızda tamamen dik durduğunuzda baltanın sivri ucu ayak bileğinize ulaşmalıdır.

Dağcılık için Halatlar

Dağcılık geziniz buzul geçişlerini veya teknik kaya tırmanışını içerecekse, o zaman bir ipe ihtiyacınız olacaktır. Bir rehber hizmeti kiralıyorsanız, genellikle ipler verilir. Ancak dağcılık için kendi halatlarınızı seçiyorsanız, ağırlığa yakından bakmak isteyeceksiniz çünkü daha hafif bir halat, uzun bir yaklaşma yürüyüşü sırasında taşımak için daha az yüktür. Bir ipin ağırlığı büyük ölçüde çap ve uzunluğa göre belirlenir:

Çap: Çoğu zaman ip ne kadar ince olursa o kadar hafif olur. İyi haber şu ki, tek ipler olarak değerlendirilen ipler daha ince ve daha ince olmaya devam ediyor; Yaklaşık 8,5 mm çapında tek bir halat elde etmek artık mümkün.

Uzunluk: Birçok dağcılık tırmanışı için, 60 metrelik standart halat uzunluğundan daha kısa olan bir halat kullanabilir, böylece ağırlığı azaltabilirsiniz. İhtiyacınız olan halatın uzunluğunu belirlerken, tırmanma ekibinizdeki tırmanıcıların ipe ne kadar uzakta olacakları ve bir kurtarma gerçekleştirmek için ne kadar ipe ihtiyacınız olduğu gibi hususları göz önünde bulundurmalısınız.

Kuru uygulama: Buzulları geçerken karda seyahat edeceğiniz için, su emilimine dirençli kuru bir işlem görmüş bir tırmanma ipi seçmenizi öneririz. Bir halat suyu emdiğinde, sadece ağırlaşmakla kalmaz, aynı zamanda bir düşüşte oluşan kuvvetlere karşı daha az dayanabilir. Islak ipler de donabilir, bu da onları kaygan, sert ve çalışılması zor hale getirir. Kuru iplerin kuru bir çekirdeği, kuru bir kılıfı veya her ikisi olabilir. Her ikisine de sahip halatlar en yüksek nem korumasını sunar.

Outdoor Climbing Equipment 5 Set Mountaineering Safety Rope Device Fire  Rescue Half Body Waist Support Belt Carabiner Accessorie|Climbing  Accessories| - AliExpress
Dağcılık Ekipmanları

Kuru uygulama: Buzulları geçerken karda seyahat edeceğiniz için, su emilimine dirençli kuru bir işlem görmüş bir tırmanma ipi seçmenizi öneririz. Bir halat suyu emdiğinde, sadece ağırlaşmakla kalmaz, aynı zamanda bir düşüşte oluşan kuvvetlere karşı daha az dayanabilir. Islak ipler de donabilir, bu da onları kaygan, sert ve çalışılması zor hale getirir. Kuru iplerin kuru bir çekirdeği, kuru bir kılıfı veya her ikisi olabilir. Her ikisine de sahip halatlar en yüksek nem korumasını sunar.

Dağcılık için Tırmanma Kemerleri

Dağcılık sırasında standart bir kaya tırmanışı koşum takımı kullanılabilir, ancak dağcılık için özel olarak tasarlanmış bir kayış daha rahat ve kullanışlı olacaktır.

Dağcılık için tasarlanmış bir koşum takımı genellikle düz dokudan yapılır ve bir paket takarken koşumun hafif, kompakt ve rahat olmasını sağlamak için düşük profilli dişli halkaları içerir. Ve standart kaya tırmanışı koşum takımlarının aksine, dağcılık koşum takımları tipik olarak tokasını açan bacak halkalarına sahiptir, böylece kayaklar veya kramponlar giyerken koşum takımını takabilir veya çıkarabilirsiniz.

Dağcılık için Kurtarma Ekipmanı

Yolculuğunuz sizi bir buzulun içine götürecekse, yarık kurtarma ekipmanı taşımak çok önemlidir, böylece siz veya tırmanan ekip arkadaşlarınızdan biri bir yarığa düşerse hazırlıklı olursunuz. Birçok dağcı, tipik olarak aşağıdakileri içeren kendi temel yarık kurtarma kitlerini oluşturur:

Climbing Helmets | Rock Climbing | Rock + Run
Tırmanma Kaskı

Bu teçhizat, düşmüş bir dağcıyı yarıktan dışarı çekmek için kullanılabilir. Bir nakliye sisteminin nasıl doğru ve hızlı bir şekilde kurulacağını bilmek çok önemlidir, bu nedenle dağcılıkta yeniyseniz uzman eğitimi alın.

Dağcılık için Karabinalar

Çapa ve yarık kurtarma taşıma sistemleri oluşturmak için kilitli ve kilitsiz karabina karışımına ihtiyacınız olacak. İhtiyaç duyulan tam miktar, nereye gittiğinize bağlı olarak değişecektir, ancak iyi bir başlangıç ​​noktası, 4 armut biçimli kilitli karabina ve 5 oval şekilli kilitsiz karabina içerir.

Dağcılık için Kamp Malzemeleri

Dağcılık tırmanışları genellikle sırt çantası, çadır, uyku tulumu ve soba gibi sırt çantanızda götürdüğünüz bazı ekipmanlara ihtiyaç duyar. Günübirlik bir seyahate çıkıyorsanız, arkanızda bazı eşyalar bırakabilirsiniz.

Dağcılık için gerekli olan genel kamp malzemeleri şunlardır:

Dağcılık için Sırt Çantaları

Sırt çantanızı dağcılık için kullanabilseniz de, dağcılık paketlerinde onları zirvelere tırmanmak için ideal kılan belirli özellikler vardır.

Çoğu dağcılık paketinin (tırmanma paketleri de denir), siz koşarken, tırmanırken ve ipleri tutarken engelsiz kol hareketine izin vermek için daha dar ve daha şık bir profili vardır. Birçoğu ayrıca zirve girişimleri için ağırlığı ve boyutu azaltmak için kapağı, çerçeve sayfasını ve muhtemelen kalça kemerini çıkararak paketi soymanıza izin verir.

Dağcılık paketleri, bir veya iki ekseni takmak için buz baltası halkaları içerir ve bunların birçoğunda, fazladan teçhizata takılmak için dişli halkaları ve pakette krampon noktalarının yırtılmasını önleyen güçlendirilmiş bir krampon yaması bulunur. İpucu: Yanınızda birkaç ağır hizmet çöp torbası getirin. Eşyalarınızı yağmur fırtınasında kuru tutmak ve karla kaplı arazilerde kayarken pantolonunuzu korumak için bunları bir paket astarı ve paket kılıfı olarak kullanabilirsiniz.

Dağcılık Çadırları :

Bir günden daha uzun sürecek dağcılık tırmanışları için, çoğu kişinin yaptığı gibi, uyumak için bir sığınağa ihtiyacınız olacak. Bazı dağcılar, hafif çift kişilik çuvalları tercih eder, ancak 4 mevsimlik çadır kullanmak daha yaygındır. Bazı durumlarda, 3 mevsim sırt çantalı çadırınız iyi çalışır, ancak 4 mevsimlik bir çadır, bazı dağlarda yılın herhangi bir zamanında karşılaşabileceğiniz şiddetli rüzgarlara ve önemli kar yüklerine dayanacak şekilde tasarlanmıştır.

4 mevsimlik çadırlar, ciddi şekilde elverişsiz hava koşullarına dayanmak için 3 mevsimlik çadırlara göre daha fazla direk ve daha dayanıklı kumaşlar kullanıyor. Yuvarlak kubbe tasarımları, karın toplanabileceği düz çatı alanlarını ortadan kaldırır. Yere yakın uzanan birkaç ağ paneli ve yağmur sineği sunarlar. Bu havalandırmayı engeller ve ılıman havalarda onları sıcak ve havasız hissettirebilir. Ancak kötü rüzgarlar uğuldamaya başladığında, 4 mevsimlik bir çadır güven verici bir sığınak sağlar. 4 mevsimlik çadırların çoğunda, kuru çadıra girmeden önce eşyaları yerleştirmek ve ıslak, kirli kıyafetleri değiştirmek için korunaklı bir yer sağlayan girişler bulunur.

Mountaineering equipment icon set simple style Vector Image
Temel Dağcılık Ekipmanları

Dağcılık için Uyku Tulumları

Dağcılık için Uyku Pedleri

Hacimli olabilmesine rağmen, köpük ped, geceyi dağda geçirirken her türlü delinme endişesini ortadan kaldırır. Herhangi bir tür hava yastığı alırsanız, bir onarım seti taşıdığınızdan emin olun. Bazı dağcılar, daha iyi yalıtım için ve hava yastığınızın patlaması durumunda bir köpük yastığa sahip olmanın gönül rahatlığı için bir köpük yastığın üstünde bir hava yastığı kullanır.

Hangi uyku pedi sistemini seçerseniz seçin, en az 3 R-değeri (veya eşdeğeri) için ateş edin. R-değeri, bir uyku pedinin iletken ısı akışına karşı termal direncinin bir ölçüsüdür. Bir pedin R değeri ne kadar yüksekse, sizi soğuk yüzeylerden o kadar iyi yalıtmasını bekleyebilirsiniz.

Dağcılık için Farlar

İster bir gün ister birkaç günlüğüne dışarı çıkın, bir far mutlaka sahip olunması gereken bir şeydir. Zirve denemelerinin çoğu şafaktan önce başlamayı içerir, bu nedenle karanlıkta gezinmenize yardımcı olacak parlak, güvenilir bir far gerekir. Hem sel hem de spot ışınlara sahip olan ve yeterli ışık için 100 lümen veya daha fazlasını veren bir LED far arayın. Her zaman fazladan bir pil takımı taşıyın ve soğuk sıcaklıklara alkalinden daha iyi dayanabildikleri için lityum piller kullanmayı düşünün.

Dağcılık için Sobalar

Sırt çantalı soba seçimini daraltırken, sıvı yakıtlı soba ile bidon yakıtlı soba arasında karar vermeniz gerekir.

Ağırlık ve sıcaklık, seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken iki temel husustur. İşte nedeni: Ağırlık hususları: Tasarım gereği, bidon yakıtlı sobalar her zaman sıvı yakıtlı sobalardan daha hafif olacaktır. Bununla birlikte, çok sayıda yakıt bidonu, yeniden doldurulabilir bir yakıt şişesine sahip bir sıvı yakıtlı sobaya kıyasla ağırlık tasarrufunu artırabilir ve telafi edebilir. Bu nedenle, birkaç günden uzun seyahatler için veya sobayı çok çalıştırmayı planladığınız seyahatler için sıvı yakıtlı bir soba düşünün. (Bir veya iki günlük kısa geziler için, bir bidon soba muhtemelen iyi olacaktır.)

How to Stay Hydrated While Hiking - Hyke & Byke
Dağcılık Su Sistemleri

Dağcılık için Hidrasyon Sistemleri

İki sert plastik, geniş ağızlı su şişesi veya bir şişe ve bir hidrasyon rezervuarı kullanın. Şişeler neredeyse yok edilemez ve genellikle daha kolay doldurulur, bu nedenle en az birini yanınızda getirmenizi öneririz.

Bir hidrasyon rezervuarı kullanıyorsanız, rezervuar tüpünün soğuk havalarda donarak su kaynağınızı kesebileceğini unutmayın. Donmayı önlemeye yardımcı olacak bir yalıtım kılıfı satın almayı düşünebilirsiniz.

Su arıtma

Bir dağın tepesinde kamp kurduğunuzda, içme suyu yapmak için büyük olasılıkla soba ile karı eritmeniz gerekecektir. Suyu üç dakika kaynatmanız veya içmeden önce filtrelemeniz gerekir. Yakıttan tasarruf etmek için suyunuzu kaynatmak istemiyorsanız, suyu içilebilir hale getirmek için diğer iyi seçenekler arasında pompa filtreleri, ultraviyole arıtıcılar veya su arıtma tabletleri bulunur.

Büyük olasılıkla çok düşük sıcaklıklarla karşılaşacağınız için içi boş fiber teknolojisini kullanmayan bir filtre düşünün çünkü bunlar donma sıcaklıkları ve düşmelerden zarar görebilir.

Dağcılıkta On Temel Kontrol Listesi

Tırmanışınız yalnızca bir gün sürecek olsa bile, kırsal bölgeye her adım attığınızda On Temel Öğeyi yanınızda taşımak akıllıca olacaktır. Navigasyon, ilk yardım, barınak ve yangın gibi bu temel unsurlarla, bir şeyler ters gittiğinde hazırlıklı olacaksınız.

Dağcılık için Aksesuarlar

Dağcılık için bu aksesuarlar seyahatinizin biraz daha sorunsuz geçmesini sağlayabilir ve sizi yol boyunca rahat ettirebilir.

Dağcılık için Altimetre Saatleri

Bir altimetre saati, özellikle görüş mesafesinin düşük olduğu durumlarda yararlı bir navigasyon aracıdır. Altimetre saatleri, yüksekliğinizi tahmin etmek için barometrik basınç kullanır, böylece dağın neresinde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Periyodik olarak bilinen bir rakım girerseniz, okumalar daha doğrudur.

Dağcılık için Gezinme Araçları

Dağcılık yaparken, her zaman iyi geçilmiş bir patikada seyahat etmeyeceksiniz ve bir dağın tepesindeki bir beyazlık o kadar kafa karıştırıcı olabilir ki, yukarıdan aşağıdan ayırt edemezsiniz. Tırmanmaya başlamadan önce, yolunuzu bulmanıza yardımcı olacak hangi araçlara ihtiyacınız olduğunu düşünün.

Amazon.com : PINGTANG Military Mountaineering Watch, Multifunction  Barometer Digital Altimeter Compass Thermometer Hygrometer Weather Forecast  LED Torch Flash Wristwatch for Hiking Camping : Sports & Outdoors
Altimetre

GPS: Bununla birlikte, birçok macera için GPS, gezinmek için başvurulacak araçtır. Bir dağda yüksek seviyede karşılaşabileceğiniz soğuk hava, pillerin ömrünü kısaltabilir, bu nedenle tam olarak şarj edilmiş pillerle başlayın, yedekleri getirin ve cihazınızı kullanmadığınızda cebinizde saklayarak sıcak tutmaya çalışın.

Kişisel yer belirleme işaretçisi (PLB) / uydu habercileri: Öncelikle acil durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmış olan bir PLB veya uydu habercisi, kurtarıcılara bir SOS uyarısı gönderebilir. Ancak bazı uydu habercileri, rotanızı takip ederek, dijital topo haritalarına erişim sağlayarak ve irtifa ve barometrik basıncı takip ederek navigasyon için de kullanılabilir.

Akıllı telefon: Telefonunuzdaki uygulamaları haritalamak, cep telefonu hizmetiniz olmadığında bile GPS aracılığıyla gezinmenize olanak tanır. (Cep telefonu hizmetiniz veya Wi-Fi erişiminiz olduğunda haritaları önceden indirmeniz gerekecek.) Bu, akıllı telefonlara aşinalıkları ve yüksek performanslı harita uygulamalarının kullanılabilirliği nedeniyle giderek daha fazla maceracının tercih ettiği bir seçenek. Ancak telefonunuzu hava şartlarından nasıl koruyacağınızı ve pilleri nasıl şarj edeceğinizi düşünmeniz gerekiyor.

Asalar: Asalar, düşük teknolojili bir navigasyon çözümüdür. Bambu çubuklardan ve renkli işaretlerden yapılan asalar, ekmek kırıntılarının izine benzer; dağa çıkarken onları düzenli aralıklarla kara saplarsınız, böylece görünürlüğünüzü kaybederseniz onları geri takip edebilirsiniz. Değnekleri, sarkan kar köprüsü gibi tehlikeleri işaretlemek için de kullanılabilir.

 Tırmanma güvenliği sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, nitelikli eğitim ve deneyimin yerini alamaz.


Dağcılık Ekipmanı Kontrol Listesi:

Bir Dağa Tırmanmak İçin Hangi Ekipmana İhtiyacım Var?

Dağ tırmanışı, yıl boyunca yedi kıtada çeşitli zirvelere tırmanan milyonlarca insanın olduğu popüler bir eğlencedir. Bir dağcılık gezisine çıkarken göz önünde bulundurulması gereken pek çok faktör olsa da – uygunluk, yılın zamanı ve teknik beceri gibi – doğru ekipmanı getirmek her zaman zorunludur.

İlk (veya bir sonraki) dağcılık keşif gezinize uygun şekilde hazırlandığınızdan emin olmak için gerekli ekipmanların bir listesini derledik. Her zaman sertifikalı dağ rehberinize yolculukta tam olarak ne getirmeniz gerektiğini kontrol etmeyi unutmayın. Bazı kılavuzlar, bazı teknik donanımları sağlayacak veya yakınlarda nerede kiralayabileceğinizi bilecek.

Teknik ekipman

Yaylı bir cihaz, bir tırmanıcının düşmesini önlemek için kullanıcının tırmanma halatı üzerinde gerilim uygulamasına yardımcı olan mekanik bir ekipmandır. Belay cihazları genellikle metalden yapılır ve tırmanıcıların kullanması için uygun miktarlarda ipin beslenmesinde minimum çaba harcanmasına izin verir. Genellikle kaya veya buz yüzlerine tırmanmak için gereklidirler.

Grup tırmanma ekipmanı sağlayan birçok rehber, tırmanış için geçici cihazlar sağlayacaktır. Aksi takdirde, genellikle kiralanabilirler.

mountain carabin yorumdan – Online shopping and yorumdan for mountain carabin  on AliExpress
Karabinler

Karabina, kablo demeti gibi bir sistemin parçalarını ipe hızlıca bağlamak ve ayırmak için kullanılabilen, yaylı bir kapısı olan metal bir döngüdür – genellikle çeliktir.

Armut / HMS karabinalar, boyutları ve şekilleri iki halat ipi ile bağlama ihtiyacını karşıladığından en çok bağlama ve halatlama için kullanılır. Halatlı seyahat veya kaya tırmanışı gerektiren her türlü tırmanma gezisi, karabina kullanımını gerektirecektir. Bunlar genellikle çoğu açık hava sporu mağazasından satın alınabilir ve başka amaçlar için de satın alınabilir.

Krampon

Kramponlar, genellikle dağcılık botlarının altına takılan çekiş cihazlarıdır. Genellikle çelik bir alaşımdan yapılırlar ve alt kısımlarında, kullanıcının buz şelalelerine tırmanmasına ve buzullarda tutuşunu korumasına yardımcı olan sivri uçlar bulunur.

Kramponlar genellikle kullanıcının ihtiyaçlarına göre değişen bir bağlama sistemi aracılığıyla botlara takılır. Dağcılık için en yaygın olanı, çoğu dağcılık botu türüne iyi uyan step-in sistemidir. Bunlar genellikle açık hava sporları mağazalarından kiralanabilir, ancak bazı rehberler ücretlerine kişisel malzemeleri de dahil ederlerse onlara sağlayacaktır.

Crevasse kurtarma ekipmanı

Crevasse kurtarma ekipmanı, buzullarda veya bir tırmanıcının düşebileceği delikler veya kusurlar olabilecek başka herhangi bir yüzey üzerinde seyahat ederken çok önemlidir.

Temel yarık kurtarma kiti, hafif bir kasnak, kilitli ve kilitlenmeyen karabinalar, naylon kordon, dikili askılar, kar ve / veya buz çapaları ve buz baltaları içerir. Bunların çoğu genellikle bir keşif gezisinde sertifikalı bir dağ rehberi tarafından sağlanacaktır.

Kablo ağı

Kaya tırmanışı veya kaya inişi içeren dağcılık gezileri için genellikle koşum takımları gereklidir. İnsanları bir ipe veya bir bağlantı noktasına sabitlerler ve genellikle her bir bacağın yanı sıra belin etrafında dolanan bir kumaş ve naylon kombinasyonundan yapılırlar.

How to Choose the Right Ice Tool this Winter - Rock and Ice
Buz Baltaları

Buz baltaları

Buz baltası, bir buzul çağına tırmanmak veya bir buzulun üzerinden geçmek zorunda olan çoğu dağcılık gezisinde kullanılan çok amaçlı bir araçtır. Bir buzul veya buz alanında yürüyüş yaparken, buz baltaları basitçe yürüyüş direği olarak kullanılabilir ve buz üzerinde dengenizi korumanıza yardımcı olur. Buz şelalelerinde veya daha dik buzullarda, kendinizi buza korumanın ve kendinizi zirveye çıkarmanın bir yolu olarak hizmet ederler. Buzlu bir yüzeye kayarsanız veya düşerseniz ve bir kar veya buz çapasının doğaçlama yapısında kendi kendini tutuklamak için de kullanılabilirler. Buz baltaları genellikle açık hava sporları mağazalarından kiralanabilir, ancak bazı rehberler ücretlerine kişisel teçhizat dahil ederlerse onlara sağlayacaktır.

İp:

 Dik tırmanma, kaya tırmanışı veya iple inme içeren herhangi bir dağcılık gezisi, ip kullanımını gerektirecektir. Bu aktiviteler için iki ana ip türü vardır: dinamik ve statik. Dinamik halat, kayma veya düşme durumunda yardımcı olan daha elastik olduğu için tırmanmak için en iyisidir. Statik halat daha serttir ve halat çekme için daha uygundur. Dağcılar genellikle çapı sekiz ila 10 milimetre arasında olan yaklaşık 60 metrelik bir ip getirmek isteyeceklerdir. Halatlar, çoğu açık hava sporları mağazasından satın alınabilir, ancak çoğu rehber, keşif gezisinde kullanmak için ip sağlar.

Giyim ve kit

Başarılı bir dağcılık gezisi için doğru kıyafet türlerini getirmek zorunludur. Paketlemeniz gerekebilecek tam eşyalar mevsime ve nereye tırmandığınıza bağlı olarak değişiklik gösterse de, gideceğiniz yer ne olursa olsun genellikle birkaç parça kıyafet ve takım gerekir.

Yolculuk sırasında tam olarak hangi kıyafetleri getirmeniz gerektiğini görmek için her zaman rehberinize danışmayı unutmayın.

Kask

Kask, herhangi bir dağcılık gezisi için temel bir güvenlik kitidir. Başınızı yukarıdan düşme veya düşen nesnelere karşı korumaya yardımcı olur. İki ana kask türü, sert kabuklu ve kabuklu köpük kaskları içerir. İlki, içinde ince bir köpük astar bulunan kalın bir plastik dış kabuktan yapılmıştır. Kabuklu köpük kaskların iç kısımlarında daha ince bir plastik tabakası ve daha kalın bir darbe emici köpük tabakası vardır.

Çoğu dağcılık macerası için, daha hafif olduğu için kabuklu bir köpük kask isteyeceksiniz, ancak çok sayıda kaya tırmanışı içeren bir yolculuğa çıkıyorsanız, sert kabuk seçeneği daha iyi olabilir.

Dağcılık botları

Yürüyüş botlarıyla karıştırılmaması gereken dağcılık botları daha uzun, daha kalın ve daha serttir ve özellikle dik arazilerde manevra yapmak için tasarlanmıştır. Ayrıca kramponların içine sığacak şekilde tasarlanmıştır.

Dağcılık botları genellikle deri, plastik veya Kevlar gibi sentetik malzemelerden yapılır. Islakken çıkarılıp kurutulabilen çıkarılabilir bir iç astarı vardır. Çoğu rehber, bu botların dağcılık gezileri için giyilmesini gerektirir. Dağcılık botlarını çoğu outdoor spor mağazasından satın alabilirsiniz.

Dağcılık eldivenleri

Dağcılık eldivenleri, tutuş ve tırmanma için gerekli el becerisini sağlarken ellerinizi sıcak ve kuru tutmak için özel olarak tasarlanmıştır. Hangi türü almak isteyebileceğiniz, tercihlerinize ve nereye tırmanacağınıza bağlıdır. Uzun süre çok düşük sıcaklıklara maruz kalmak için daha ağır olanlar gerekli olabilirken, ipler üzerinde düğüm atacak ve ayarlayacaksanız daha hafif olanlar gerekli olabilir.

Güneş gözlüğü ve güneş kremi

Dağcılık geziniz ister bir gün ister bütün bir ay sürsün, dışarıda çok fazla ve güneşten korunmadan zaman geçireceksiniz. Güneş gözlükleri, güneşten parlama olduğunda görmenize yardımcı olur. bu genellikle buzullarda ve kaya yüzeylerinde görülür. Saygın bir açık hava sporları mağazasından uygun şekilde polarize edilmiş olanları satın aldığınızdan emin olun.

Güneş yanığını önlemek için güneş kremi önemlidir. Tamamlamanıza bağlı olarak, muhtemelen SPF 50 veya daha yüksek olmasını isteyeceksiniz. İçinde güneş kremi bulunan dudak kremi de yanınızda getirmek için iyi bir şeydir.

Tırmanmada Çeşitli İhtiyaçlar ve Kamp Malzemeleri:

Başarılı bir dağcılık seferini sağlamak için teknik donanım ve giysinin yanı sıra yanınızda getirilmesi gereken birkaç önemli eşya daha var.

Bir günden fazla sürecek bir dağcılık gezisine çıkıyorsanız ve bir dağ kulübesinde veya sığınağında kalmayı planlamıyorsanız, kamp yapmak alternatif olacaktır. Bunu yapmak için gerekli donanıma sahip olmak önemlidir.

Dağ rehberleri, dört mevsimlik bir çadır, uyku tulumu (ne kadar soğuyacağına bağlı olarak termal veya kaz tüyü) ve pişirme gereçleri (örneğin bir tencere, propan tankı, pişirme ekipmanı ve birlikte yemek için bir şey) getirmenizi önerir.

Bazı rehberler yolculuk sırasında bu materyallerin tamamını veya bir kısmını sağlayacaktır, ancak rezervasyon yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

Sırt çantası

Yiyecek ve teçhizattan kameralara ve kişisel efektlere kadar dağcılık keşif gezilerinde yapılacak pek çok şey var. Çoğu rehber, yolculukta gerekli olanı taşımak için 30 ila 50 litrelik bir sırt çantası getirmenizi isteyecektir. Bu sırt çantaları oldukça hafif, giyilmesi rahat ve su geçirmez olmalıdır.

Su şişeleri ve su arıtma tabletleri

Çoğu rehber, kişisel kullanım için en az bir litrelik su şişesi getirmenizi isteyecektir. Gerekli tüm suyu yanınızda taşımanın mümkün olmadığı uzun yolculuklarda su arıtma tabletleri de gerekebilir.

Diğer

Her dağcılık deneyimi benzersiz olduğundan ve yukarıda bahsedilmeyen öğeler gerektirebileceğinden, her zaman paketlemeniz gereken öğelerin tam bir listesini rehberinizden isteyin. Burada, her tür dağcılık gezisinde kullanılabilecek oldukça her yerde bulunan öğelerin kısa bir listesi.

  • Kimlik kartı veya pasaport
  • Sigorta poliçesi
  • Yerel para birimi ve kredi kartı cinsinden nakit
  • Kişisel ilk yardım çantası
  • Tuvalet malzemeleri
  • Kamera ve ekstra piller

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu