En Popüler Ekstrem Outdoor Sporları

Advertisements

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Bu yazı dizisi Türkiye’nin Outdoor Sayfası’nın ilgililerinin dikkatini çeken ekstrem sporlar hakkındaki yayınlarından oluşmaktadır. Güvenli ve eğlenceli ekstrem sporlar için serideki diğer yazılara da bakmanızı tavsiye ediyoruz. Outdoor Ekstrem sporları bu yazı dizisinde. İlk yazımızda ekstrem spor ne demektir sorusunun cevabını vermiştik.

Outdoor aktiviteleri nelerdir başlıklı yazımızda bazı ekstrem sporların isimleri de geçmekteydi. Bu yazımızda geçen bazı sporların outdoor aktiviteleri listesinde de yer aldığını göreceksiniz. Bu yazımızda ekstrem sporların neler olduğunu ayrı bir konu başlığı altında ve daha spesifik/özel olarak inceleyeceğiz.

En Popüler Ekstrem Sporlar

Ekstrem kelimesinin tanımını, ekstrem sporların çeşitli tanımlamalarını birinci yazımızda yayınlamıştık. Ekstrem sporların neler olduğu ile ilgili yazı dizimizin bu ikinci yazısında en popüler ekstrem sporların neler olduğunu, bireysel ya da takım halinde yapılan ekstrem spor türlerini, en çok yapılan outdoor ekstrem sporların tanımlarını vereceğiz. Tüm Ekstrem Sporların listesini de yazımızın sonunda bulacaksınız.

Ekstrem sporlar

 Öncelikle bu tehlikeli, ilginç, ekstrem, eğlenceli olan sporları tanıtmadan önce belirtmek isteriz ki birçoğu ülkemizde yapılmamaktadır. Aşağıdaki listede de göreceğiniz üzere ülkemizde bilinirlikleri ve takipçisi çok az olan sporlar vardır. Bu sebeple çoğu sporun ve terimin kabul görmüş Türkçe karşılığı yoktur, zaten Türkçe’de kullandığımız kelimelerin çoğu da İngilizcedir.

En Çok Yapılan 42 Ekstrem Spor:

İşte alfabetik sırayla Türkiye ve dünyada en çok yapılan 42 ilginç ve Ekstrem Sporu:

Ekstrem Spor / Abseiling:

Kaya tırmanışı olarak adlandırılan abseiling çeşitli zorluk seviyelerine sahiptir. Outdoorda dik kayalarda yapılan bu spor için öncelikle yapay ortamlarda antrenman yapmak gerekir. Dayanıklı ipler ve halatlarla kayaya tırmanış ve ardından inişi içeren bu sporda teknik bilgilerin önemi büyüktür. Kontrollü bir şekilde rotayı başarıyla bitirebilmek için el ve ayak bileklerinin güçlendirilmesi şarttır.

Abseiling

Ekstrem Spor / Base Jumping:

İnsanı özgür kılan ve en tehlikeli sporlarından biri de Base Jumpingdir. Metrelerce yüksekten atlayıp sonra paraşüt açıp yere indiğiniz bu sporda sporcular kendilerini yüksek binalar, anten kuleleri, yüksek tepeler gibi yerlerden atıyorlar. Burada paraşüt açma zamanınız oldukça önemlidir. Dünyada base jumping sporunun iyi yapılacağı yerlerden bazıları Kanada, Toronto’daki CN Kulesi, Twin Şelalesi Idaho ABD.

Base jumping

Ekstrem Spor / Bisikletle Dağdan Serbest İniş:

Kayaların ve ağaç köklerinin üzerinde sürülmesi amacıyla tasarlanan tam süspansiyon bisikletlerle dik yamaçlardan aşağıya inilerek yapılan tehlikeli ve heyecanlı bir spordur.

Bisikletle Dağdan Serbest İniş

Ekstrem Spor / Bouldering:

Duvar tırmanışı gerçek bir spor olarak 2020 Olimpiyatlarına kabul edilmesiyle rüştünü ispatlamış bir dal olarak karşımıza çıkıyor. Dağcılık sporunun güvenlik ekipmanları olmadan yapıldığı bu spor, Bishop, Kaliforniya ve çoğu Avrupa ülkesinde sergileniyor.

Bouldering

Ekstrem Spor / Bungee Jumping:

Vanuatu yerlilerinin dünyaya kazandırdığı uçuk bir spor olan Bungee Jumping günümüzde birçok ülkede yapılıyor. Vanuatu’da ritüel olmuş olan toprak dalışından esinlenerek ortaya çıkan Bungee Jumping yüksek bir çıkıntıdan güvenlik kablolarına bağlı bir şekilde aşağı atlayarak yapılır.   AJ Hackett isimli bir girişimci tarafından popülerleştirildi. Ekstrem sporlar arasında oldukça popüler olan bungee jumping, esnek ip ve halatlar yardımıyla yüksek bir yerden atlama olarak tanımlanır. Kule, baraj gibi yüksek yerlerden ya da vinçle kurulan platformlardan atlayış gerçekleştirilir. Bu sporlar arasında, hızlı denenebilecek sporların başında bungee jumping gelir. Kaliteli materyallerle üretilen ekipmanlar kullanıldığı ve profesyonel koşullarda gerçekleştirildiği takdirde risksizdir. Adrenalinin çok yüksek olduğu bu sporda yükseklik korkusunun olmaması gerekir. Deneyebileceğiniz en çılgın yerlerden biri 233 metrelik Macau Kulesi veya Zambia’daki 111 metrelik Viktorya Şelalesi.

Bungee jumping

Ekstrem Spor / Buz gibi suda yüzmek:

ice swimming, yani buzlu sularda yüzmek! Avrupa’nın kuzeyinde yaygın olan buzlu suya girme aktivitesini -5 derecelik suda yüzme yarışmasıyla tamamlayan bu spor için çok dayanıklı olmak gerekiyor. Özellikle Finlandiya’da bu sporun hakkını vererek yapabilirsiniz.

İce swimming

Ekstrem Spor / Buz Tırmanışı / Ice Climbing:

Buz tırmanıcıları tarafından donmuş şelaleler gibi, donmuş buzullarda buz çekiçleri ve özel ekipmanlarıyla tırmanarak yapılır. “Acaba şu buzlu yarığın içine düşer miyim?”, “Ya burada donarsam!”, “Çığa kapılır mıyım?” gibi sorular, buz tırmanışı yapanlar için son derece normal… Bu sporun tutkunları, buzula veya donmuş bir şelaleye bedenleri dayalı halde saatler, bazen günler harcıyorlar. Buzda Yüzme Kuzey Avrupalılar saunaya girmeden önce buzlu suya girmeye yüzyıllar boyunca düşkün olmuşlardır. Uluslar Arası Buzda Yüzme Federasyonu’nun resmi olarak varsaydığı buzda yüzme su soğukluk derecesi 5 derece veya altıdır. Buz tırmanışı, kaya tırmanışından doğan bir aktivite olmasına rağmen, tırmanış yöntemleri birbirinden çok farklı. Son derece tehlikeli ve kaygan yüzeylerde sadece çivili botlar, buz kazmaları ve ipler sayesinde durabiliyorlar. Buz kazmaları, kar veya buz üzerinde basamaklar oluşturmak, tehlikeli yarıkları saptamak, halat bağlamak ve fren ya da destek amaçlı kullanılıyor. Bir tırmanışçı için buzun kalitesini ve cinsini tespit edebilmek, bir buz kazmasının nasıl kullanılacağını bilmek kadar çok önemlidir. Normalde kaya tırmanışlarında, buzlu ve karlı noktalardan sakınılırken, buz tırmanışlarında özellikle bu yollar tercih ediliyor.

ice climbing

Ekstrem Spor / Canyoning:

Fiziki kondisyonun çok önemli olduğu ekstrem sporların başında canyoning gelir. Derin ve dik vadilerde yapılan bu sporda kaya tırmanışı, yüzme, atlama gibi farklı alanlarda yetkinlik ve kondisyon gerekir. Oldukça zorlayıcı bir süreçte gerçekleşen canyoning çeşitli seviyelerde, solo ya da ekiple birlikte yapılabilir.

Canyoning

Ekstrem Spor / Dağ Bisikleti:

Bu spor, farklı zorluk seviyelerine sahip engebeli parkurlarda tam donanımlı ve dayanıklı dağ bisikletleri ile yapılır. Ölüme meydan okuyan bir iniş, Tam donanımlı bir dağ bisikletiniz var ve onun hakkını verme girişimindeyseniz bunun için en iyi yer, “Ölüm Yolu” diye adlandırılan Bolivyadır. Outdoor aktivitelere uygun kaliteli ekipmanlarla gerçekleştirilen dağ bisikleti sporu bazen saatler bazen de haftalarca sürer. Sporcular, uzun süreli parkurlar için yanlarına kamp malzemesi de alır. Eşsiz manzaralar eşliğinde pedal çevirmek için iyi bir kondisyon gerekir. Doğal parkuru, engebeli araziyi görünce hayatta birkez yaşanacak türden bir tecrübe olduğunu anlayacaksınız.

Dağ bisikleti

Ekstrem Spor / Dalga sörfü:

Dev dalgaları arkanıza alıp inanılmaz hızlara ulaşabileceğiniz bu sporun ana yurdu Avustralya diyebiliriz. Okyanus kıyısına olan çoğu şehirde yapabileceğiniz bu sporun en önemli merkezlerinden biri ise Kaliforniya.

Dalga sörfü

Ekstrem Spor / Ekstrem tarzda ütü yapmak:

Absürd sporlara örneklerden biride ev dışında alternatif ve adrenalin yüklü mekanlarda, dağlarda, denizin dibinde, paraşütle atlarken ya da araba yarışı yaparken ütü yapma sporu. Özellikle fanları bulunan bu sporun bir de facebook sayfası bulunuyor. Ütü yapılamayacak çılgın yerlerde ütü yapma sanatıdır.

ekstrem İroning

Ekstrem Spor / Flowboarding:

Sörf ve tahtayla yapılan bir kaç sporun birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Yapay bir havuzda yapay dalgaların üzerinde kaykaya benzeyen bir ekipmanla sörf yapma sanatıdır.

Flowbording

Ekstrem Spor / Helikopterli Kayak / Heliski:

Helikopterle Kayak Helikopter üzerinden, ayak değmemiş karla kaplı yamaçlara atlanılarak yapılan bir spordur. İşin içinde helikopter de olduğundan oldukça maliyetlidir. Dünyanın en heyecanlı, adrenalini yüksek ve maceraperest doğa sporlarından biri olarak gösterilen Heliski, sporcuların helikopterle daha önce hiç kayılmamış parkurlarına helikopterle bırakılarak parkur bitiminde yine helikopterle alınmaları anlamına geliyor. Sporcular, kendi aralarında iletişim kurabilecekleri telsizler, uydu telefonları, yerlerinin tespit edilebilmesi için GPRS vericileri ve haritalarla donatılıyor. Ayrıca çığ risklerine karşı da sırtlarında airbag çantaları ile kayıyorlar. Bu sporun tutkunlarına, yerleşim dışında ve kış şartlarında hayatta kalma eğitimleri veriliyor. Maliyeti oldukça yüksek olan bu aktivite özel donanımlar gerektirdiği için, spor dalları arasında pahalı spor hobilerinden biri olarak görülüyor. Örneğin, Rize’de Heliski yapan bir kayakçının bir haftalık maliyeti yaklaşık 10 bin dolar civarında… Genelde profesyonel kayak sporcularının rağbet gösterdiği Heliski, dünyada sadece Kanada, Alaska, Kafkaslar, Himalayalarda ve 2005 yılından beri de Türkiye’de Kaçkar dağlarında yapılıyor. Helikopterin çıkardığı sesten hayvanların korkarak düşük yapması ve çığ düşme sebepleriyle çoğu ülkede bu spor yasaktır.

Heliski

Ekstrem Spor / İp üstünde cambazlık / Slacklining:

Genellikle iki dağ tepesinin arasına kurulan sağlam bir ip ve sırta bağlı bir kabloyla yapılan ve dengeye bağlı olan bu spor adrenalin dolu. Tehlikeli mekanlarda yapılmadan önce yoğun bir egzersiz gerektiren bu spor için biçilmiş rotalardan biri ABD.

slacklining

Ekstrem Spor / İpli makarayla geçiş:

Bir kabloya bağlı düzenekle havada asılı kalıp karşı tarafa geçtiğinizi düşünün. Bu çılgın sporu yapabileceğiniz yerler arasında Selvatura Park, Kosta Rika ve Sun City, Güney Afrika bulunuyor. Bir kabloya bağlı düzenekle havada asılı kalıp karşı tarafa geçtiğinizi düşünün. Bu çılgın sporu yapabileceğiniz yerler arasında Selvatura Park, Kosta Rika ve Sun City, Güney Afrika bulunuyor.

İpli makarayla geçiş

Ekstrem Spor / İpte Kayma/ zipline

Genelde eko-turların bir parçası olarak yapılır. Yüksek bir noktadan alçak bir noktaya asma kabloya bağlanmış bir kasnağa tutulararak yapılan iniştir.  Bu sporu yaparken muhteşem manzaralara göz atabilir aynı zamanda güzel bir adrenalin yaşayabilirsiniz.

Zipline

Ekstrem Spor / İpte Yürüme Slackline

İki noktaya bağlanmış 2-4 santimetre kalınlığında yassı bir ip üzerinde yürüme aktivitesidir.

Slackline

Ekstrem Spor / Kanatlı tulum uçuşu / Wingsuit Flying:

Wingsuit’ adı verilen özel bir tulum aracılığıyla, hava akımının insan bedenini kaldırmasıyla yapılan bir spor. İlk kez 90’larda üretilmeye başlanan bu ergonomik tulumlar, bacakların arasında ve kolların altında bir yüzey yaratarak, adeta bir kanat görevi görüyor. Bu tulumların uçan sincaplardan ilham alınarak tasarlandığı söyleniyor. Paraşütle yere inilen bu sporu yapmak için, daha evvel kesinlikle paraşütlü ya da paraşütsüz bir atlayış gerçekleştirmiş olmanız gerekiyor. Fiziksel hareketleri ve paraşüt kontrolünü kısıtlaması nedeniyle en tehlikeli atlayış kabul edilen ‘Wingsuit Flying’, sertifikalı bir eğitmeni olmadığı için dünyanın en tehlikeli sporları arasında gösteriliyor. Bugüne kadar Guiness Rekorlar Kitabı’na da geçmiş olan bu tulumlarla ulaşılmış en yüksek hız saatte 363 km olarak kaydedilmiş. Bu sporu yapanlar uçarken aldıkları pozisyondan dolayı bazen irtifalarını kaybederek ne kadar yüksekte olduklarını şaşırabiliyor. Bu durumda paraşütlerini geç açmalarına sebep olabiliyor. Paraşütsüz inmeye çalışanların hepsi de hayatını kaybetmiş durumda…

Wingsuit flying

Ekstrem Spor / Kanyon Geçme:

Bu spor katılımcılarının tırmanma, iniş, yüzme gibi çeşitli teknikleri kullarak doğa harikası kanyonları geçmesi olarak tanımlanabilir. Tek başına da yapılabilir ancak barındırdığı tehlikelerden dolayı grup olarak yapılması önerilir.

Kanyon geçme

Ekstrem Spor / Kar Motoru Yarışı:

1959 yılında ilk defa yapılan ve sonra popülerleşen kar üzerinde ulaşım amacıyla üretilen kar motorlarıyla yapılan ekstrem yol yarışıdır.

kar motoru

Ekstrem Spor / Kayaking:

Bireysel kol gücünün sınırlarını zorlayan tek kişilik kanolarla akıntılı nehirler ve şelalelerden aşağıya düşüşlerle devam eden bir spor. Bu spor için en uygun yerlerden biri ABD Indiana’daki Yellow Creek nehri.

Kayaking

Ekstrem Spor / Kısa Kaya Tırmanışı:

Tırmanış o kadar popülerleşti ki 2020 Olimpiyatlarına dahil edilmesi konuşuluyor.  Kısa Kaya Tırmanışı ise normal tırmanıştan farklı olarak güvenlik ekipmanları olmadan yapılıyor.

Kısa kaya tırmanışı

Ekstrem Spor / Kıyı Traversi:

Katılımcıların yüzme, tırmanma, yürüme gibi sportif becerilerini kullanarak aynı zamanda doğal bitki örtüsünü de inceleyerek bir kıyı şeridini boylu boyunca geçmesi olarak tanımlanabilir. denizin kenarında tehlikeli ve kaygan kayalarda yürümenin ve denizle kıyının ortak güzelliklerini keşfetmenin sporudur.

Kıyı Traversi

Ekstrem Spor / Kitesurfing:

Hem paraşüt hem paragliding hem de sörfün birleşim bir spor olan kitesurfing rüzgar ve dalgayı vücudunda hissetmek isteyenler için birebir. Hem paraşüt hem paragliding hem de sörfün birleşim bir spor olan kitesurfing rüzgar ve dalgayı vücudunda hissetmek isteyenler için birebir Yapılması tavsiye edilen yerlerden biri Hawaii’deki Kailua Plajı diğeri ise Mısır’ın Akdeniz sahilleri…

kitesurfing

Ekstrem Spor / Köpüklü Su Raftingi:

İlk olarak 1991′de Victoria Şelalesi’nin aşağısında Zambezi nehrinde denenen köpüklü su raftingi şişme bir botla 1-5 arası kişiyle yapılan bol heyecanlı bir spor. Normal raftingden farkı daha hızlı akışlarda yapılması. Adını da (Whitewater rafting) bu akışlarda bol köpük olmasından alıyor.

Köpüklü su raftingi

Ekstrem Spor / Küreyle Yuvarlanma:

Bu da bir Yeni Zelandalı buluşu. Bir tepeden şeffaf, plastik bir kürenin içinde yuvarlanarak icra edilen bir spordur. Kürenin içinde tek başına veya birden fazla kişiyle birlikte yapılabilir.

Küreyle Yuvarlanma

Ekstrem Spor / Mağara Dalışı:

Okyanusta dalmak her ne kadar hala cazip gözükse de en yeni adrenalin kaynaklarından biri mağara dalışı. Mağaraların içindeki mineraller, kristaller ve ışık kırılımları sizi bambaşka bir dünyaya götürüyor. Özellikle bu konuda en iyi yerlerden biri dünyanın en derin mağaralarından olan Meksika Yucatan’da bulunuyor. Okyanusda tüplü dalış yeterince ekstremken yine de bazılarına yetmeyebilir. Bir level üstü ise tatlısu mağara dılışıdır. Bu dalıştaki ama bir mağara deliğine girip içerideki sistemi incelemektir. Amatörler için ölüme dalıştır denilebilir. Tatlısu mağara dalışı yapmak için hem mağara hem de dalış konularında tecrübe sahibi olmak gerekir. Dünyanın en tehlikeli sporlarındandır, mağarada pek çok sebepten yönünü kaybetmek ve ölmek olasıdır.

Mağara dalışı

Ekstrem Spor / Motokros:

Motorsiklet üzerinde dağ tepe demeden aşmaya çalışacağınız bütün engelleri kapsayan bu sporu en iyi yapabileceğiniz mekanlar arasında Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD bulunuyor.

Motokros

Ekstrem Spor / Parkur:

Yamakaşi filmiyle tanıdığımız bu sporun oyun alanı şehirler. Ekstrem sporlar genelde doğada olur fakat parkur sporu şehrin çıkıntılarını kullanıyor. Çatılardan, demirlerden atlanılan bu sporun ciddi bir egzersiz çalışması sonucu ortaya çıktığını belirtmek istiyoruz. Spor için uygun yerler, Paris, New York gibi metropollerdir.

parkur

Ekstrem Spor / Peynir Yuvarlama:

İngiltere / Gloucester’da 15. yüzyıldan beri yapılan cheese rolling sporunda amaç tepeden yuvarlanan peyniri yüzlerce kişi arasında ilk yakalayan olmak. Peynir yuvarlama sporu İngilizlerin en yaralanmalı geleneklerinden biridir. 70 derecelik bir tepeden yuvarladıkları peynir tekerlerinin ardından koşan sporcuların neredeyse hepsi yarışı yaralanarak bitiriyor. Yarışmalar Gloucester Cooper’s Tepesinde yapılıyor.

Cheese Rolling

Ekstrem Spor / Rafting:

Akıntının inanılmaz olduğu ve keskin köşeli kayalıkların olduğu nehirlerde takım oyunuyla yapılan bu su sporun en iyi adreslerinden biri Zambia’da bulunan Zambezi Nehri, diğeri Nepal’deki Sun Kosi Nehri ve ülkemizden Çoruh Nehri. (resimler: https://www.cheapsurfgear.com/collections/rafting-equipment)

Ekstrem Spor / Sand Kiting:

Kumullar üzerinde rüzgarın yardımıyla tekerlekli bir düzenekle saatte 70 km hız ve üstüne çıkabildiğiniz ekstrem sporlardan sand kiting. Bu sporu yapabileceğiniz yerlerden biri Izozog – Bolivya diğeri ise Kuzey İrlanda – Benone Plajı. Kumulların üzerinde bir board’la tepelerden aşağıya indiğiniz bu zorlu spor için en iyi yerler arasından biri Dubai.

Sand kiting

Ekstrem Spor / Serbest akrobasi / Freerunning:

Bu sporun yaratıcısı Sebastien Foucan, “Hiçbir şey kendi yolunuzda ilerlemeye engel olamaz” felsefesinden yola çıkmış. İnsan bedeninin yeteneklerini, sınırları zorlayarak ve en verimli şekilde kullanıp, hızlı ve en etkili biçimde hareket ettiren bir spor türü Parkour… Bu sporu yapan erkeklere ‘Traceur’, kadınlara ise ‘Traceuse’ deniyor. Akrobasinin en aşırı haliyle, yani sıçramaların, atlamaların ve dönüşlerin çok sık kullanıldığı bu spor, sadece sokak ve caddelerde yapılıyor. Yani, A noktasından B noktasına varana kadar aradaki tüm engelleri geçerek ve kendi yolunu oluşturarak en kısa süre içerisinde parkuru bitirmek gerekiyor. Karşınıza çıkan duvarlar, yüksek binalar, çatılar, çitler hatta hareket halindeki araçların hiçbir önemi yok! Hepsini geçmek zorundasınız. Şimdiye kadar kimsenin hayatını kaybetmediği bu sporda, çakılma, takılma ve düşmelerin sebep olduğu yaralanmalar ve sakatlanmalar normal sayılıyor.

Serbest akrobasi

Ekstrem Spor / Serbest Düşüş:

Planör uçuşunu veya yamaç paraşütünü unutun, 10 km yüksekten atlamak gibisi yoktur. Uçakla yükselip kendini boşluğa bırakıp adrenalinin tanına varmak budur. Freefall sporu yüksek kayalardan atlayarak da yapılabilir.

Serbest düşüş

Ekstrem Spor / Skydiving:

Hava dalışı olarak da bilinen skydiving, özellikle son yıllarda oldukça popüler olan sporların başında gelir. Belli bir yüksekliğe ulaşan hava araçlarından yapılan atlayışların ardından paraşüt açılarak iniş gerçekleştirilir. Paraşütün açılmasına kadar olan süre ise serbest düşüş olarak adlandırılır. Bu atlayışı ilk defa gerçekleştirenler profesyoneller eşliğinde tandem atlayışı gerçekleştirir.  10 bin feet’ten tandem atlayışı yapmanın yerini hiçbir şey tutamaz. Bu atlayışı yapmak içinse en iyi iki yerden biri Byron Bay, Avustralya diğeri ise İsviçre Alpleri.

skydiving

Ekstrem Spor / Street Luging:

1970 yılında Kaliforniya’nın yokuşlu asfalt yollarında doğan bu ekstrem spor asfalt bir yokuştan aşağıya kaykay tarzı ama üzerinde düz bir şekilde yatılıp kullanılabilen bir hız makinası olarak geliştirildi. Sokak kızağını yapabileceğiniz yerler arasında Almanya Downhill Hungerzell ve Avustralya  Newton’s Playground Bathurst bulunuyor.

street luge

Ekstrem Spor / Uçurtma Sörfü / Kite Surfing:

Uçurtma sörfü, yamaç paraşütü, jimnastik, akrobasi ve rüzgar sörfü gibi birbirinden farklı aktivitelerin birleşiminden oluşan bir spor. Türkiye’de daha birkaç yıldır ilgi gören ve gitgide popülerleşen bu sporun en önemli malzemeleri, yelken işlevi görerek biniciyi sürükleyen, uçurtma şeklinde bir paraşüt ve bir sörf tahtası… Kulağa o kadar da tehlikeli gelmiyor değil mi? Yukarıdaki sporlar arasında en masumu olsa bile, her yıl ciddi yaralanmalar ve ölümler yaşanıyor. Özellikle fırtınalı havalarda, elektrik akımı nedeniyle oluşacak şelalede ölüm ihtimali çok yüksek. Suda yapılan diğer spor türlerinden en büyük farkı, uçurtmayı da kontrol etmenizin gerekmesi… Bir taraftan paraşütü tutarken, diğer taraftan ayaklarınızın altındaki sörf tahtasına hakim olmanız gerekiyor. Su üzerinde dönüş, sıçrama ve konma tekniklerinin uygulandığı bu spor, gerçek anlamda fiziksel bir güç gerektiriyor. Bu spor 5 sporun bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir ekstrem spordur. Kontrol edilebilen büyük bir uçurtmayla rüzgar gücünü kullanarak su üzerinde surf tahtasıyla yapılır.

uçurtma sörfü

Ekstrem Spor / Volkan kayağı:

Daryn Webb adında bir Avusturalyalı tatilci tarafından Nikaragua / Leon’da bulunan Volkan Kızağı, bir kızakla aktif bir volkanın üzerinden aşağı kayma sanatıdır. Nikaragua’nın Leon şehrinde bulunan yanardağ bölgesinde küllerin üstünde çılgın ve tehlikeli bir spor yapılıyor. İsmi volkan kayağı… 90 km’ye kadar hıza ulaşılabilen bu spor snowboard’un küller üzerindeki halidir. Volkan Kızağı Kızağı yönlendirmek ve fren yapmak için topuklarınızı kullanırsınız ve saatte 90 kilometre/hıza ulaşmanız mümkündür. Tabii ki bir volkanın tepesine çıktığınız zaman…

volcano boarding

Ekstrem Spor / Wakeboard:

Su kayağı ile snowboard arası bir tekneden çekilirken motorun yarattığı dalgalara karşı koyduğunuz bir spor. Yapılabilecek en iyi yerler arasında ise Akdeniz sahilleri yer alıyor.

wakeboarding

Ekstrem Spor / Wingsuit jumping:

Yarasadan esinlenilip insanların kullanabileceği bir kıyafet ve spor haline getirilen adeta kanat görevi gören wingsuit jumping bu listenin en tehlikeli sporlarından biri diyebiliriz. Yapılabilecek en iyi yerler arasında, Kaliforniya – Elsinore Nehri, Çin – Tianmenshan, Norveç – Stryn bulunuyor.

wingsuit jumping

Ekstrem Spor / Yamaç Paraşütü:

Solo ve iki kişi halinde yapılabilen yamaç paraşütü ölüm oranı yüksek olmasına rağmen adrenalinin dibine vurabileceğiniz bir spor. Ülkemizde Kaş, Fethiye gibi yerlerde sıkça yapılan bu spor dünyada ise Bazaruto Archipelago – Mozambik, Wengen – İsviçre gibi yerlerde yapılabilir. Yapılması tavsiye edilen yerlerden biri Hawaii’deki Kailua Plajı diğeri ise Mısır’ın Akdeniz sahilleri…

Yamaç Paraşütü

Ekstrem Spor / Zorbing:

Bir tepeden koca şişme bir plastik topun içinde yuvarlandığınızı düşünün.. Büyük bir hızla… Zorb olarak adlandırılan bu şişme dev küreler 40-50 km hızlara ulaşabiliyorlar. Midesi sağlam olan maceraseverler içinse adresler Guam ve ABD.

zorbing

Ekstrem Sporların Listesi

Ekstrem sporların Türkçe listesinde gördüğünüz üzere 22 spor bulunurken İngilizce ekstrem sporlar listesinde 69 spor bulunmaktadır. Bu da birçok ekstrem sporun ülkemizde yapılmadığı için bilinmediği anlamına gelmektedir. İlerleyen süreçte hem Türkiye hem de dünyadaki bütün ekstrem sporlar ile ilgili geniş bilgiyi sitemizde yayınlayacağız.

Ekstrem Sporların listesini İngilizce ve alfabetik sırayla aşağıya ekliyoruz. Çoğu sporun türkçe’de tam karşılığı olmadığı için zaten yapılacak çevirilerde tam olarak sporların anlamlarını karşılamayacağı için okuyucuların mazur görmesini isteriz.

Ekstrem Sporlar Türkçe Liste:

  1. Abseiling – Kaya İnişi
  2. Bungee Jumping
  3. Canyoning – Kanyon Geçişi
  4. Dağ Bisikleti
  5. Dağcılık
  6. Dalış
  7. İpte Kayma – Zipline
  8. Kampçılık
  9. Kara Yelkenciliği
  10. Kayak
  11. Kaykay
  12. Kitesurfing – Uçurtma Sörfü
  13. Motokros
  14. Parkur
  15. Rafting
  16. Sand Surfing – Kum Sörfü
  17. Skydiving – Paraşütle Atlama
  18. Snowboard
  19. Sörf
  20. Wakeboard
  21. Rüzgar Sörfü
  22. Yamaç Paraşütü

Ekstrem Sporlar İngilizce Liste:

  1. BASE jumping
  2. BMX
  3. Bodyboarding
  4. Boxing
  5. Bungee jumping
  6. Canyoning
  7. Cave diving
  8. Climbing
  9. Cross-country riding
  10. Extreme pogo
  11. Extreme skiing
  12. Extreme ironing
  13. Flowriding
  14. Freediving
  15. Freeflying
  16. Freeride (mountain biking)
  17. Freerunning
  18. Freeskiing
  19. Freestyle scootering
  20. Freestyle skiing
  21. Gliding
  22. Gymnastics
  23. Ice climbing
  24. Ice diving
  25. Ice yachting
  26. Inline skating
  27. Ironman Triathlon
  28. Jetskiing
  29. Kite ice skating
  30. Kitesurfing
  31. Kayaking
  32. Land windsurfing
  33. Longboarding
  34. Mixed martial arts
  35. Motocross
  36. Motorcycle sport
  37. Motorsport
  38. Mountainboarding
  39. Mountaineering (mountain climbing)
  40. Mountain biking
  41. Paintball
  42. Paragliding
  43. Parkour
  44. Powerbocking
  45. Rafting
  46. Rallying
  47. Rock climbing
  48. Sandboarding
  49. Scuba diving
  50. Show jumping
  51. Skateboarding
  52. Ski jumping
  53. Skydiving
  54. Skysurfing
  55. Slacklining
  56. Snowmobiling (Snocross)
  57. Speedflying
  58. Speed skiing
  59. Street luge
  60. Surfing
  61. Volcano Boarding
  62. Wakeboarding
  63. Water skiing
  64. Waveski
  65. Whitewater kayaking
  66. Whitewater rafting
  67. Windsurfing
  68. Wingsuit flying
  69. Zorbing

Her türlü görüş, düşünce, öneri, istek ve geri dönüşleriniz bizim için değerlidir, lütfen yazınız. http://www.turkeyoutdoor.org

Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Advertisements

29 thoughts on “En Popüler Ekstrem Outdoor Sporları

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et