ADIYAMAN GEZİ REHBERİ 1. YAZI

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle yaz aylarında tatilcilerkampçılardoğa severler, karavancılar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Adıyaman’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adıyaman mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

02 ADIYAMAN

Adıyaman Tanıtım

Adıyaman Tarihi

Adıyaman, tarihin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Adıyaman Palanlı Mağarasında yapılan incelemelerde kent tarihinin M.Ö. 40000 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır.

Yine Samsat-Şehremuz Tepe’deki tarihi bulgulardan M.Ö. 7000 yılına kadar Paleolitik, M.Ö. 5.000 yıllarına kadar Neolitik, M.Ö. 3000 yıllarına kadar Kalkolitik ve M.Ö. 3000-1200 yılları arasında da Tunç Çağı dönemlerinin yaşandığı anlaşılmıştır.

Nemrut

Bölgede tarih boyunca Hitit, Hurri, Mitanni, Kummuh, Asur, Pers, Seleukos, Kommagene Krallığı ile Roma ve Bizans hakimiyeti görülmüştür. 7. yüzyıldan itibaren İslâm akınları bölgede görülmeye başlamış ve 670 yılında yerleşiminde içerisinde olduğu bölge Emevî hakimiyetine geçmiştir.

M.Ö. 900-700 yılları arasında yöre Asur etkisinde kalmakla birlikte, Asurlular tam olarak egemen olamazlar. 6. yüzyılın başlarından itibaren yöreye Persler hakim olur ve yöre Cmtrap’lar (Valiler) eliyle yönetilir. M.Ö. 334 yılında Makedonya Kralı Büyük iskender’in Anadolu’ya girmesiyle Pers’ler hakimiyetini kaybetmiş ve M.Ö. 1. yüzyıla kadar yörede Makedonyalı Seleukos Sülalesi hüküm sürmüştür. Bu sülalenin gücünün zayıfladığı sıralarda, Kral Mithradetes l Kallinikos Kommagene Krallığının bağımsızlığını ilan etmiştir (M.Ö. 69).

Adıyaman

Başkenti Samosota (Samsat) olan Kommagene Krallığı, egemenliğini MS. 72’ye kadar sürdürmüş, bu tarihte yöre Roma imparatorluğunun eline geçmiş ve Adıyaman Roma imparatorluğunun Syria (Suriye) Eyaletine, 6. Lejyon olarak bağlanmıştır. Roma imparatorluğunun 395 yılında Batı ve Doğu Roma olarak ayrılmasıyla, Adıyaman Doğu Roma imparatorluğuna katılmıştır. 643 yılından itibaren bölgeye İslam akınları başlamakla birlikte İslam hakimiyeti ancak 670 yılında Emevi’lerle kurulabilmiştir.

Adıyaman Tarihi

758 yılında ise, II, Abbasi komutanlarından Mansur Ibni Cavene’nin hakimiyetine girer. 926 yılına kadar Abbasi hakimiyetinde kalan şehirde bu tarihte Hamdanilerin egemenliği başlar. 958 yılında yöre yeniden Bizanslıların eline geçer. 1114-1181 yıllan arası yöreye Türk akınları olur. 1204-1298 yılları arasında Samsat ve yöresini Anadolu Selçukluları ele geçirir. 1230 ve 1250 yıllarında Moğol saldırılan yaşanır. 1298’de yöre ve bölge Memlüklerin eline geçer. 1393 yılında Adıyaman bu kez de Timurlenk tarafından yağmalanır.

Büyük bir istikrarsızlığın olduğu orta çağ boyunca Adıyaman Bizans, Emevi, Abbasi, Anadolu Selçukluları, Dulkadiroğullan arasında el değiştirmiş ve nihayet Yavuz Sultan Selim’in Iran seferi sırasında 1516 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı topraklarına katılan Adıyaman, başlangıçta merkezi Samsat’ta bulunan bir Sancakla Maraş Beylerbeyliğine bağlıyken, Tanzimat’tan sonra bir kaza olarak Malatya’ya bağlanmıştır. Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya’ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman 1 Aralık 1954 tarihinde 6418 sayılı Kanunla Malatya’dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.

Nemrut Dağı

Adıyaman Kronolojisi

M.Ö. 40000- M.Ö. 7000Paleolitik
M.Ö. 7000 – M.Ö. 5000Neolitik
M.Ö. 5000 – M.Ö. 3000Kalkolitik
M.Ö. 3000 – M.Ö. 1200Hititler
M.Ö. 1200 – M.Ö. 750Asurlular
M.Ö. 750 – M.Ö. 600Cumgler
M.Ö. 600-M.Ö. 334Persler
M.Ö. 334-M.Ö. 69Makedonlar
M.Ö. 69-M.S. 72Kommagene Krallığı
72-395Roma imparatorluğu
395-670Doğu Roma (Bizans)
670-758Emeviler
758 – 926Abbasiler
926- 958Hamdaniler
958 –1114Bizanslılar
1114 –1204Eyyubiler
1204 –1298Anadolu Selçuklular
1298 –1516Memluklular
1516 –1923Osmanlı imparatorluğu
Adıyaman Tarihi

Adıyaman Adının Hikayesi 

Adıyaman isminin menşeyi hakkında çeşitli rivayetler vardır.

Adıyaman Kilimleri
  1. Birinci rivayete göre; Perre şehrinde cereyan ettiği belirtilen bir olaya bağlanmaktadır. FARRİN yada PERRE olarak bilinen şehirde PUT’ a tapan bir babanın yedi oğlu, babalarında evde olmadığı bir gün bütün putları imha ederek ALLAH’ın (Hz. İsa’nın söylediği gibi) bir olduğunu kabul ve ilan ederler. Putperest baba durumu öğrenince yedi oğlunu da öldürür. Babaları tarafından öldürülen yedi kardeşin hatırasına Farrin (Perra=Pirin)’ de bir manastır yaptırılır. Bu olaydan ötürü de şehre Yedi Yaman adı verilir. Yedi Yaman zamanla Adıyaman şekline dönüşür.
  2. İkinci rivayete göre; Adıyaman şehrinin ortasında yaptırılan Mansur’un kalesi olarak bilinen kaleye halk, Hısn-ı Mansur ismini vermiştir. Hısn-ı Mansur isminin menşei hakkında iki ayrı rivayet mevcuttur. Zamanla halk arasında telâffuz şeklinin de değişmesiyle “HÜSNÜ MANSUR” olarak bu şehrin ismi değiştirilmiş olmaktadır. Yerleşimin eski adı Hısnımansûr (Mansur’un kalesi) olup, Cumhuriyet döneminde bugünkü adını almıştır. 
  3. Üçüncü rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi, şehrin çevresinin de meyve ağaçlarıyla kaplanmış olmasından dolayı güzel vadi anlamında olan “VADİ-İ LEMAN” (Güzel vadi) kelimesinin söylenişi zamanla değişmiş ve halk arasında “ADIYAMAN” şekline dönüşmüştür.

Ancak, Hısn-ı Mansur yani Hüsnü Mansur ismi 1926’ ya kadar resmi ad olarak kalmıştır. 1926 yılından itibaren Bakanlar Kurulu kararları ile şehrin ismi tekrar ADIYAMAN olarak değiştirilmiştir.

Adıyaman’a Ulaşım

Adıyaman Haritası

Adıyama Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Diyarbakır, güneyinde Şanlıurfa ve Gaziantep, batısında Kahramanmaraş, kuzeyinde ise Malatya bulunur.

Türkiye’nin en önemli akarsularından biri olan Fırat Nehri başta olmak üzere irili ufaklı pek çok akarsu bulunmaktadır.

Karayolu Ulaşımı:  Adıyaman’a karayolu ile Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Kahramanmaraş ve Diyarbakır güzergahlarını kullanabilirsiniz.

Havayolu Ulaşımı: Adıyaman’a havayolu ulaşımı Adıyaman Havaalanı üzerinden yapılmaktadır.

Demiryolu Ulaşım: Demiryolu ulaşımı, Adıyaman’a 65 km uzaklıktaki Adıyaman – Gölbaşı İlçesinden yapılmaktadır. Adıyaman’a demiryolu ulaşımı Adana – Elazığ hattı üzerinden gerçekleşmektedir.

Adıyaman İlçeleri:

Besni, Çelikhan, Gerger, Gölbaşı, Kâhta, Samsat, Sincik, Tut.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre, Adıyaman’ın toplam nüfusu 593.933’dir. Belde ve köylerin nüfusu ise 237.336’dır. Kırsal nüfusun toplam nüfusa göre % 40 düzeylerinde olduğu anlaşılmaktadır.

Adıyaman,  dünyanın 8.  harikası olarak anılan Nemrut Dağı eserleri,  Kommagene uygarlığının kalıntıları,  dünyanın 4.  büyük barajı olan Atatürk Barajı,  Çamgazi barajı,  dünya birinciliğine sahip halk oyunları ile öne çıkan bir kenttir.  

Adıyaman Gezilecek Yerler Listesi için diğer sayfaya geçiniz.

Adıyaman’da Gezilebilecek Yerler

Fırat ve Dicle nehirleri arasında bulunduğundan tarih boyunca önemli merkezlerden biri olan Adıyaman, çok sayıda kültürel, tarihi ve doğal yapıyı bünyesinde barındırır.

Adıyaman Gezi Rehberi

Çok sayıda arkeolojik ören yeri, höyük, antik kent, mağara, köprü, kaplıca, göl, nehir, dini yapı ve dünyanın 8. harikası Nemrut kalıntılarına sahip Adıyaman, kültür, tarih ve doğanın bir arada yoğrulduğu bir kenttir.

Adıyaman hem konumu hem de yıllar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapması sebebiyle gelen ziyaretçilere birçok farklı tecrübe yaşatabilmektedir. Şehirde gezilip görülmesi gereken çok sayıda farklı yer bulunur. Şehirdeki camiler, köprüler, müzeler, anıtlar ve mağaralar her yıl binlerce gezginin uğra noktası olarak karşımıza çıkar.

Güneş doğuşunu izlemek için muhteşem bir adres olan Nemrut Dağı, Kommagene Krallığı’nın günümüze kadar ulaşan mirası Arsamia Ören Yeri ve Nemrut’a girişin simgesi olan Karakuş Tümülüsü bölgede kesinlikle görülmesi gereken yerlerin ilk sırasında yer almaktadır.

Adıyaman Gezilecek Yerler

Adıyaman’da bulunan Tarihi ve Turistik Mekanlar

Dünyaca ünlü Nemrut Dağı‘na ev sahipliği yapan Adıyaman her yıl yerli ve yabancı onbinlerce turiste ve sahipliği yapıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin turistik şehirlerinden birisi olan ve Nemrut Dağı‘na ev sahipliği yapan Adıyaman‘da milli parkın yanı sıra gezip keşfedecek pek çok tarihi mekan ve doğa güzellik bulunuyor.

Aşağıdaki Adıyaman Gezilecek Yerler listemizi kontrol ettiğinizde Adıyaman’ın 4000 yıllık tarihinin her santimetrekarede görülebildiğini anlayacaksınız. Kaya mezarlardan Tümülüslere, antik şehirlerden Nemrut Dağı’na, Roma dönemi köprülerinden Osmanlı mimarisine binlerce tarihi eser Adıyaman’da sizleri bekliyor. Bu otantik kenti keşfetmeye başlamadan önce Adıyaman gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

Nemrut Dağı Milli Parkı: Sadece ülkemizin değil; dünyanın da en önemli ören yerleri arasında bulunan Nemrut Dağı Milli Parkı UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi‘nde yer alıyor. Adıyaman merkeze yaklaşık 90 km mesafede bulunan Nemrut Dağı Kommagene uygarlığına ait kral mezarlara, heykellere ve tümülüslere ev sahipliği yapıyor. Dünyadaki en güzel gün doğumu ve gün batımı manzaralarından birine sahip olan Nemrut Dağı‘na çıkmak için her yıl onbinlerce gezgin Adıyaman‘ı ziyaret ediyor.

Adıyaman’da Bulunan Tarihi Yapılar: Adıyaman binlerce yıllık bir tarihe sahip. Bu tarihin günümüze mirası ise görülmeye değer tarihi yapılar. Gerger Kalesi, Adıyaman Yeni Kale, Cendere Köprüsü, Altınlı Köprü ve Göksü Köprüsü Adıyaman‘da görebileceğiniz tarihi yapılar arasında başı çekiyor.

Adıyaman’da Bulunan Antik Kentler: Adıyaman‘da özellikle arkeolojiye ilgi duyan gezginler için gezilebilecek pek çok antik kent ve öreyeri bulunuyor. Perre Antik Kenti, Pirin Antik Kenti, Arsemia Antik Kenti, Karakuş Tümülüsü, Haydaran Kaya Mezarları, Turuş Kaya Mezarları, Sofraz Tümülüs Mezarları, Karadağ Tümülüsü, Beştepeler Adıyaman‘da görmenizi önerdiğimiz, çoğu Roma döneminden kalma ören yerlerinden.

Adıyaman’da Bulunan Camiler ve Kiliseler: Adıyaman Çarşı Camii, Eskisaray Camii, Yenipınar Camii, Adıyaman Ulu Camii, Abuzer Gaffari Türbesi, St. Petrus Kilisesi ve St. Pavlus Kilisesi Adıyaman‘da görülmeye değer tarihi cami ve kiliseler arasında en çok ziyaret edilenlerden.

Adıyaman’da Bulunan Mağaralar: Gümüşkaya Mağaraları, Zey Mağaraları ve Palanlı Mağarası Adıyaman ve çevresinde yer alan, mağara turizmine ilgi duyan seyahatseverlerin görmeleri gereken mağaralardan.

Adıyaman Müzesi: Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma İmparatorluğu ve Helenistik dönemlere ait eserleri görebileceğiniz Adıyaman Müzesi şehirde mutlaka gezmeniz gereken bir durak Adıyaman‘da.

Oturakçı Pazarı: Şehir merkezinde bulunan Oturakçı Pazarı Adıyaman‘a özgü geleneksel el sanatları, halı, kilim, çanta, hediyelik gibi şehre özgü eşyalara ulaşabileceğiniz bir çarşı.

Nemrut Dağı

Genel olarak Adıyaman Gezilecek Yerler denildiğinde akla gelenler şunlardır.

1Abuzer Gaffari Türbesi
2Adıyaman Hısn-ı Mansur Kalesi
3Adıyaman Müzesi
4Adıyaman Ulu Camii
5Altınlı Köprü
6Aresemia Ören Yeri
7Atatürk Barajı
8Besni İçmeler
9Besni Kalesi
10Beşpınar Vadisi Mesire Alanı
11Beştepeler Tümülüsü
12Cendere Köprüsü (Roma Dönemi)
13Çarşı Camii
14Çelikhan İçmesi
15Demirciler Pazarı
16Derik Kutsal Alanı (Heroon)
17Dikilitaş (Sesönk) Tümülüsü
18Doğanlı Çınarı Tabiat anıtı
19Eski Besni Ören Yeri
20Eski Kahta-Yeni Kale, Kahta-Yeni Kale
21Eskisaray Camii
22Gerger Kalesi (Fırat Arsemia’sı)
23Göksu Köprüsü
24Gümüşkaya Mağaraları
25Haydaran Kaya Mezarları ve Yazıtı
26Kab Camii
27Karadağ Tümülüsü
28Karakuş Tümülüsü
29Kotur İçmesi
30Kurşunlu Camii
31Mahmut El Ensari Türbesi
32Malpınarı Kaya Yazıtı
33Musalla Camii
34Oturakçılar Pazarı
35Palanlı Mağarası
36Perre Antik kenti ve Kaya mezarları
37Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi
38St. Petrus ve St. Pavlus Kilisesi
39Sugözü Mesire Alanı
40Şeyh Abdurrahman Erzincani Türbesi
41Şeytan Köprüsü
42Turuş Kaya mezarları ve Yazıtı
43Üç Tuz Hanı
44Üçgöz (Sofraz) Kül Şehri Harabesi
45Yel Baba Türbesi
46Zey Mağaraları
47Nemrut Dağı (Ayrıca tanıtılacak)
Adıyaman Gezilecek Yerler Tam Liste

Adıyaman Festivalleri

Adıyaman Gerekli Numaralar

Adıyaman’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adıyaman mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org

Etiketler:  Adıyaman Gezilecek Yerler,  Adıyaman Gezi Rehberi,  Adıyaman Gezilecek Yerler Listesi,  Adıyaman Gezi,  Adıyaman Gezecek Yerler,  Adıyaman Gezi Yazısı,  Adıyaman  Turizm,  Adıyaman Turizm Bürosu,  Adıyaman Tarihi Yerler,  Adıyaman Ne Yenir Nereler Gezilir,  Adıyaman Ne Yenir Nerede Yenilir,  Adıyaman’da Ne Yapılır,  Adıyaman Otelleri,  Adıyaman’da Gezilecek Doğal Yerler,  Adıyaman Gezilecek Yerler,  Adıyaman Gezilecek Çarşı,  Adıyaman Gezilecek Yerler Doğa,  Adıyaman Gezilecek Doğal Yerler,  Adıyaman Gezilecek Doğal Yerler Haritası, Mersin Gezilecek Yerler,  Adıyaman’da Gezilecek Mekanlar,  Adıyaman Merkezde Gezilecek Yerler,  Adıyaman’da Gezilecek Tarihi Yerler,  Adıyaman Gezilecek Yerler, Türkiye’nin En Geniş Gezi Rehberi,   Adıyaman Seyahat Rehberi,   Adıyaman Şehir Gezi Rehberi,  Türkiye Gezi Rehberi,  İstanbul Gezi Rehberi,  Adıyaman Görülmesi Gereken Yerler,  Adıyaman Turizm Rehberi, Türkiye Gezi Ve Tatil Rehberi,  Doğa Ve Kültür Turları,   Adıyaman  Turizm Ve Tanıtım,  Adıyaman Bölgesindeki En İyi Gezilecek Yerler,   Adıyaman’da Nereye Gidelim?,  Adıyaman’da Bir Günde Ne Yapılır?,  Adıyaman İlinin Doğal Güzellikleri Nelerdir?,  Adıyaman Merkezde Neler Var?,  Adıyaman Ziyaretinde Gezilecek En Popüler Yerler,  Adıyaman’da Ne Yenir?,  Adıyaman Gezilecek En Popüler Yerler, Abuzer Gaffari Türbesi, Adıyaman (Hısn-ı Mansur) Kalesi, Adıyaman Müzesi, Adıyaman Ulu Camii, Altınlı Köprü, Aresemia Ören Yeri, Atatürk Barajı, Besni İçmeler, Besni Kalesi, Beşpınar Vadisi Mesire Alanı, Beştepeler Tümülüsü, Cendere Köprüsü (Roma Dönemi), Çarşı Camii, Çelikhan Vali Halil Işık İçmesi, Demirciler Pazarı, Derik Kutsal alanı (Heroon), Dikilitaş (Sesönk) Tümülüsü, Eski Besni Ören Yeri, Eski Kahta-Yeni Kale, Eskisaray Camii, Gerger Kalesi (Fırat Arsemia’sı), Göksu Köprüsü, Gümüşkaya Mağaraları, Haydaran Kaya Mezarları ve Yazıtı, Kab Camii, Karadağ Tümülüsü, Karakuş Tümülüsü, Kotur İçmesi, Kurşunlu camii, Mahmut El Ensari Türbesi, Malpınarı Kaya Yazıtı, Musalla Camii, Nemrut Dağı, Oturakçılar Pazarı, Palanlı Mağarası, Perre Antik kenti ve Kaya mezarları, Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi, St. Petrus ve St. Pavlus Kilisesi, Sugözü Mesire Alanı, Şeyh Abdurrahman Erzincani Türbesi, Şeytan Köprüsü, Turuş Kaya mezarları ve Yazıtı, Üç Tuz Hanı, Üçgöz (Sofraz) Kül Şehri Harabesi, Yel Baba Türbesi, Zey Mağaraları, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp, #photo,  #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,   #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #antalya, #fotoğraf, # Adıyaman, #seyahatblog, #seyahatname,#seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography,#seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetmeklazim, #seyahatetmesanati, #seyahatacentasi,#seyahatkonsept, #seyahatfotografciligi, #seyahatrehberim, #seyahatfoto, #seyahatimvar, # Adıyaman #seyahatcantasi, #seyahatetmek, #Adıyaman, #Nemrut, #Nemrutdağı, #Komagene,