ADIYAMAN GEZİ REHBERİ 6. YAZI

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle yaz aylarında tatilcilerkampçılardoğa severler, karavancılar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Adıyaman’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adıyaman mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Bu yazımızda Adıyaman’da yenilebilecek yemekleri, Adıyaman’ın yemek kültürünü tanıtıyoruz.

Adıyaman Mutfağı

Adıyaman’ın Meşhur Yemekleri

Adıyaman‘a gelenler ya da gelmeyi düşünenler Adıyaman‘da ne yenir? Neyi meşhur sorusunun yanıtını araştırıyor. Adıyaman yemek kültürü bakımından kendisine has yemeklere ve içeceklere sahiptir. Yöresel yemekleri arasında çorbalar, salatalar, cacıklar, pilavlar, köfteler ve tatlılar oldukça fazladır.

Adıyaman Yemekleri

Adıyaman, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisi olmasının yanı sıra lezzetli yemekleriyle de dikkat çekmektedir. Adıyaman’ı ziyaret edeceklerin ilk yapması gereken şeylerden birisi de, yöresel lezzetlerini tatmak olmalıdır. Adıyaman’ın lezzetleri et ve hamur üzerine kurulu olduğu bünyenize ağır gelebilir. Çiğ köfteyi artık her yerde yemek mümkün olsa da, mutlaka Adıyaman’da denemeyi ihmal etmemelisiniz.

Adıyaman Mutfağı ve Yemekleri

Adıyaman mutfağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yemek kültürünün temel özelliklerini taşıyan, yemek türleri açısından yakın illerle benzerlikler gösteren bir mutfaktır.

Her ne kadar Adıyaman denilince akıllara ilk çiğ köfte gelse de Adıyaman Mutfağı oldukça zengin. Adıyaman mutfağına has pek çok yemek ve içecek bulunmaktadır. Yöresel yemekler arasında çorbalar, pilavlar, cacıklar, köfteler ve tatlılar birbirinden leziz tatlarıyla sofraları süslüyor. Adıyaman’ın zengin mutfak kültüründe değişik salata türleri de sofralarda ayrı bir yere haizdir. Bu salatalar “mancala” adı ile tanınıyor. Yarpız mancası, pirpirim salatası patates salatası en ünlülerindendir.

Çiğ köfte

Adıyaman Ev Yemekleri

Yöre yemeklerinin temel maddeleri olarak buğday ürünleri, kuru baklagiller, patlıcan, domates ve lahana kullanılmaktadır. Soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz ve baharatlar tüm yemeklerde tat verici olarak kullanılmaktadır.

Adıyaman yemek çeşitleri bakımından çevre illere benzerlik göstermekle birlikte gerek yemeklerin yapılış şekli gerek yemeklerin isimleri açısından farklıdır. Yöre yemeklerinin temel maddeleri; buğday ürünleri, kuru baklagiller, patlıcan, domates lahanadan oluşmaktadır.

Adıyaman Yemekleri

Adıyaman mutfak kültürü genel olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinin mutfak kültürünü yansıtır. Çevre illerle benzer yemek çeşitleri olsa da kullanılan baharatlar, yemeklerin isimleri ve yapımı açısından kendine has özelliklere sahiptir. Adıyaman‘ın etle yapılan yemek çeşitleri arasında kebabı da bulunuyor.

Adıyaman Mutfak Kültürü

Kebaplar ve fırın yemekleri için kentin her mahallesinde fırınlar bulunuyor. Şişik veya şışık da denilen Adıyaman kebabı, domates tavası denilen tava yemeği ile buna çok benzeyen Besni tavası aralarında yöreye en özgün olanlardan.

Adıyaman yöresel mutfağında her mutfakta olması gereken çorbalar, pilavlar, cacıklar, salatalar, köfteler ve tatlılara oldukça fazla yer verilir. Her yemeğin kendine has bir lezzeti varken özellikle değişik salata çeşitlerinin Adıyaman mutfağında önemli bir yeri vardır.

1Abuzer Kebabı
2Adıyaman Köftesi
3Adıyaman Tavası
4Alaca Çorba
5Basalla
6Besni Tava
7Buhara Pilavı
8Burma Tatlısı
9Çiğ Köfte
10Dövmeç
11Hevirbirk
12Hıtap
13İçli Köfte
14Karıştırmalı Pilav
15Kaşık Tatlısı
16Kavurmalı Sıcak Köfte
17Kuncemot
18Kuruluk Dolması
19Malhuta Çorbası
20Meyhane Pilavı
21Meyir Çorbası
22Panki
23Parmak Kebap
24Peynirli İrmik Helvası
25Pirinç Tavası
26Pirpirim Salatası
27Şıllık Tatlısı
28Şilke
29Tene Helvası
30Tevenk Sarması
31Tırşik
32Top Helvası
33Yarpuzlu Köfte
Adıyaman Yöresel Yemekleri

Adıyaman’ın Yöresel Yemekleri

Adıyaman Yemekleri

Lezzete oldukça önem veren Adıyaman yemek kültürü bölgeye gidenlerin oldukça ilgisini çekmekte ve yemeklerini tadanlarda tekrar deneme isteği uyandırmaktadır.

Tırnak pidesi ile birlikte sunulan Besni tava önemli lezzetler arasında bulunmaktadır. Şehirde çok sayıda çorba, sebze yemeği, pilav, köfte ve salata bulunmaktadır. Salata için tavsiye edilen Pirpirim olurken, yemekten sonra burma tatlısını veya top helvasını tercih edebilirsiniz.

Adıyaman Yemekleri

Adıyaman Yemekleri

Adıyaman Mutfağı’nın kebaptan sonraki olmazsa olmazları arasında buğday, baklagiller, domates ve tabi ki bol baharat yer alıyor. Adıyaman mutfağı salt bir ürün üzerine kurumlu bir yemek kültürünü kapsamıyor. Bunun nedeni yörenin bölgeler arası bir birleşme özelliği göstermesidir.

Adıyaman’da Ne yenir?

Hem Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu hem de Akdeniz bölgelerinin ürünlerini, yemeklerini ve adetlerini yöre mutfağında görmek olasıdır.

Adıyaman Tatlıları

Bütün yemeklerde sarımsak, soğan, salça, pul biber, kuru nane, maydanoz ve diğer baharatlar kullanılıyor. Buğday, nohut patlıcan ve yoğurtlu çorba ‘meyir’, kuşbaşı et, kıyma ve bir çeşit yabani nane olan ‘yarpuz’ ile yapılan baklagilli ‘yarpuzlu köfte’, ‘tevenk sarması’, ‘Besni tava’, ‘kavurmalı hitap’ Adıyaman Mutfağı’nın en sevilen yöresel lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Adıyaman KöfteleriAdıyaman KöfteleriAdıyaman Köfteleri
Çiğ köfteAlaca ÇorbasıBazlama
Dolmalı köfteDövme ÇorbasıBesmet (peksimet)
Ekşili köfteKarabalcan ÇorbasıKatmer
İçli köfteMalhıta ÇorbasıKavurmalı hitap
Kavurmalı sıcak köfteMercimek ÇorbasıOt hitabı
Kel köfteMeyir Çorbası      Peynirli ekmek
KolotikPıtpıtı ÇorbasıSemsek
Patlıcanlı kollotikTarhana ÇorbasıTaplama
YapıştırmaUn ÇorbasıTava kıloru
Yarpuzlu köfteYoğurtlu Çorba 
Adıyaman Yemekleri
Adıyaman TatlılarıAdıyaman YemekleriAdıyaman Pilavları
AşureAdıyaman TavasıCiğerli pilav
Burma TatlısıBasallaDomatesli pilav
HesideDolma-SarmaKarıştırmalı pilav
Kaşık tatlısıDövmeçKavurmalı Pilav
KesmeHevirbirkMercimekli pilav
KuncemotKıllorMeyhane pilavı
Nişe bulamacıKuruluk DolmasıŞahreli (şehriyeli) pilav
Peynirli irmik helvasıPankiTavuklu pilav
ŞilkeParmak Kebap 
ŞillikPirinç Tavası 
Tene helvasıYeşil Fasulye Sulusu 
Top helvası  
Adıyaman Yemekleri
Adıyaman CacıklarıAdıyaman KebaplarıAdıyaman Mancalar
Kabak cacığıAdıyaman kebabıPatates salatası
Marul cacığıAdıyaman TavasıPirpirim salatası
Patates salatasıBesni TavasıYarpız (yarpuz) mancası
Pirpirim cacığıParmak Kebap 
Yarpız cacığı  
Adıyaman Yemekleri

Adana’nın damak çatlatan muhteşem leziz yemeklerini, mezelerini, yöresel içeceklerini, çorbalarını ve tatlılarını tanımak ve tatmak, Adana mutfağını görmek istiyorsanız sonraki sayfayı tıklayınız.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 1

Adıyaman Abuzer Kebap

Abuzer Kebabı

  • Güneydoğu’nun zengin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Adıyaman’ın yöresel tatlarından “Abuzer kebabı” yıllardır sofraları süslüyor.
  • Kıyma, domates, kuru soğan ve sarımsağın birleşerek oluşturduğu bu lezzeti Adıyaman’da mutlaka tatmalısınız.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 2

Adıyaman Köftesi

Adıyaman Köftesi

  • Patlıcan ve etin muhteşem buluşmasının en lezzetli hallerinden olan Adıyaman köftesi; közlenmiş, sapları ve kabukları alınmış patlıcanın dışının dana ve kuzu eti ile harmanlanıp etrafına sarılıp fırınlanması ise elde edilir.
  • Bu köfteyi diğerlerinden ayıran temel özellik patlıcan ile birlikte yapılmasıdır.
  • Adıyaman’ın yöresel lezzetlerinden biride Adıyaman köftesidir.
  • Közlenmiş patlıcanların, köfte harcı ile sarılmasıyla hazırlanan bu köfte, hem görünümü, hem de lezzeti ile iştahı kabartır.
  • Adıyaman’ın bu yöresel yemeğinde de közlenmiş patlıcan ile kıymalı harcın muhteşem uyumu deneyenlerin damaklarında lezzet şöleni yaşatmaktadır.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 3

Adıyaman Tavası

Adıyaman Tavası

  • Etin sebzeler ile buluştuğu doyurucu lezzetlerinden Adıyaman tavası Adıyaman’ın en meşhur yemeğidir.
  • Adıyaman’ın kendine has lezzetlerinin başında gelen Adıyaman Tavası; kuşbaşı koyun eti, biber, domates, kuyruk yağı ile hazırlanmış patlıcan ve sarımsağın uyumuyla ortaya çıkan lezzetli bir yemektir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 4

Adıyaman Alaca Çorba

Alaca Çorba

  • Nohut, aşurelik buğday, yeşil mercimek ve yine tereyağının mükemmel bileşiminden elde edilir.
  • Çorbanın terbiyesi salça, pul biber ve tarhun ile yapılır.
  • Meyir Çorbası gibi ‘Alaca Çorbası’ da enfes bir tattır.
  • Buğday, nohut ve mercimek ile hazırlanan bu çorba, Adıyaman‘ın en besleyici çorbalarından biridir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 5

Adıyaman Basalla- Kılotik

Basalla 

  • Ana içeriği nohut ve kıyma olan köfte ve yemektir.
  • Besni ve Tut ilçesi mutfağına özgü bir köfte  türüdür.
  • Bol etli ve yağlı pişirilen bu köftenin merkez ilçe mutfağındaki ekşili köfte ile benzerliği vardır. 
  • Basalla yemeğine Kolotik, Kılotik de denmektedir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 6

Adıyaman Besni Tava

Besni Tava


  • Adıyaman’ın domates tavasına benzerlik gösteren bu yemek, gerek malzemenin tavaya dizilişi gerekse pişiriliş yönünden tamamen Besni Mutfağı’na ait usul ve yöntemlerle hazırlanan bir yemektir.
  • Besni tavası Adıyaman’ın yöresel yemeklerinden en meşhur olanıdır.
  • Bol sebze ve bol etten oluşan besni tava, Adıyaman‘ın Besni ilçesinin hemen her yerinde yapılmaktadır.
  • Besni ilçesine özgü bir yemek olsa da, Adıyaman’ın her noktasında rahatça bulunabilmektedir.
  • Yapımında geniş tepsiler ve tavalar kullanılmaktadır.
  • Malzemeleri arasında kuzu eti ile birlikte domates, patlıcan, biber, soğan, sarımsak ve bölgeye uyun sebzeler bulunmaktadır.
  • Mahalle fırınlarında pişirilen bu yemek, kişi sayısına göre hazırlanır.
  • Patates, domates, biber, sarımsak ve etten hazırlanan ‘Besni Tavası’ kesinlikle denenmesi gereken bir tat.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 7

Adıyaman Buhara Pilavı 

Buhara Pilavı 

  • Adıyaman’a özgü lezzetlerden bir diğeri de buhara pilavıdır.
  • Bu pilavın özelliği içerisinde kuzu eti ve nohut bulunmasıdır.
  • 7 farklı baharatla zenginleştirilen buhara pilavı, Özbekistan’dan yayılan bir pilav türüdür.
  • Yemeklerin yanına yardımcı bir tat olarak yapılan pilav Adıyaman yöresinde başlı başına bir yemek şölenine dönüşmüştür.
  • Baldo pirinç ve kuzu eti ile hazırlanan buhara pilavı, renkli sebzelerle şık bir şekilde süslenir.
  • Bazı noktalarda pilavın içerisine badem de eklenmektedir.
  • Pazumu esnasında yanında mutlaka ev yapımı ayran bulunmaktadır.
  • Nohut ve kuzu kavurmayla kaplanan pilav içerisine bol baharat da eklenerek elde ediliyor.
  • Nohut ve kuzu kavurmayla kaplanan pilavın içine bol baharat da katılarak yapılan buhara pilavı, Adıyaman‘ın vazgeçilmez yöresel yemekleri arasında yer alıyor.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 8

Adıyaman Burma Tatlısı

Burma Tatlısı

  • Adıyaman’ın geleneksel tatlılarının en bilineni burma tatlısıdır.
  • Özellikle bayram sofralarında sunulan bu tatlı, cevizli harç ile doldurulur.
  • Bol Antep fıstığı ya da ceviz kullanıldığında damak çatlatan burma tatlısını hala yemediyseniz mutlaka Adıyamanlı bir ustanın elinden denemelisiniz.
  • Geleneksel lezzetlerin muhteşem dokusunu yansıtan burma tatlısı tadı damaklarda bırakan cinsten bir tatlıdır.
  • El açması yufka ile hazırlanan sarı burma tatlısı, Adıyaman tatlıları denildiğinde ilk akla gelen lezzettir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 9

Adıyaman Çiğ Köfte

Çiğ Köfte

  • Türk mutfağının en sevilen ve en çok bilinen lezzetlerinden biri olan çiğ köfte, başka yörelerde farklı şekillerde yapılsa da Adıyaman yöresine ait bir yemek olarak karşımıza çıkar.
  • Özellikle sıra gecelerinin vazgeçilmezi olan çiğ köftenin yoğrulması, tavana atılması seyirliktir.
  • Ayran ve şalgamla birlikte çok özel ve mutlaka tadılması gereken bir tattır.
  • İnce esmer bulguru, kuru soğanı ve eşsiz baharatlarıyla daha çok etsiz olarak yapılan bir köftedir.
  • Bulgur ağırlıklı bir yemek olan çiğ köfte yoğrulurken isot, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar kullanılır ve tatlandırılır.
  • Adıyaman çiğ köftesi, Türkiye’nin dört bir yanında tadılabilecek bir lezzettir. ,Ancak Adıyaman’da yenildiğinde daha bir lezzetlidir.
  • Özellikle Adıyaman çiğ köfte mutlaka herkesin tatması gereken lezzetlerin başındadır.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 10

Adıyaman Dövmeç

Dövmeç

  • Nemrut krallığından günümüze kadar ulaştığı düşünülen dövmeç, ‘mezelerin kralı’ ismiyle de bilinir.
  • Dövmeç yapımında patlıcan, domates, biber, soğan, sarımsak, tuz, yağ ve pul biber kullanılmaktadır.
  • Adıyaman’a özgü farklı lezzetlerden birisi de dövmeç isimli yemektir.
  • Soyulmuş patlıcan, domates ve biberlerin mikserden geçirilerek püre halini alması ve üzerine ezilmiş sarımsakların ilave edilmesiyle meydana getirilir.
  • Patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan bu meze, ana yemeklerin yanında sunulur.
  • Mezelerin kraliçesi olarak bilinir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 11

Adıyaman Hevirbirk 

Hevirbirk 

  • Adıyaman’a özgü bir çeşit Erişte Çorbası olan Hevirbirk‘i mutlaka tatmalısınız.
  • Yufka, nohut ve mercimeğin bileşiminden oluşam bu çorba damak çatlatan çorbalardandır.
  • Yemeğin üzerine çeşitli baharatlar, soğan ve salçadan yapılan sos ilave edilerek servis edilir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 12

Adıyaman Hıtap 

Hıtap 

  • Kavurmalı Hıtap Hıtap (kavurmalı, ot hıtabı) olarak bilinir.
  • Adıyaman’ın zengin mutfağına ait yöresel yemeklerden biri olan Kavurmalı Hıtap, hem yöre halkının hem de bölgeye giden turistlerin özellikle kış aylarında en çok tercih ettiği yemeklerden biridir.
  • Kavurmalı hıtap, hamur işleri arasında yer alan bir lezzettir.
  • Kapalı pide şeklinde sunulan bu lezzetin içerisine bol miktarda et kavurma ve baharat eklenmektedir.
  • Yufka şeklinde açılan hamurun içerisine kavrulmuş soğan, et, salça ve sarımsağın eklenerek kızartılmasıyla yapılır.
  • Etin sunulduğu en iyi yemeklerden doyurucu bir lezzet olan kavurmalı hıtap, adından da anlaşıldığı gibi içi bol baharatlı kavurmalı harç, dışı ise hamurla sarılı pideyi andıran görüntüsü ile sunulmaktadır.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 13

Adıyaman İçli Köfte

İçli Köfte

  • Ülkemizde birçok şehirde içli köfte yapılsa da, Adıyaman’da yiyeceğiniz içli köfte çok daha lezzetli ve güzeldir.
  • İçerisine soğan, kıyma ve maydanoz konulan köftenin dış harcında irmik ve bulgur kullanılmaktadır.
  • Bulgur ve irmik kullanılarak hazırlanan hamuruna kıymalı, soğanlı, maydanozlu karışımın doldurulup misler gibi pişirildiği bu içli köfteler yiyenleri büyüleyen lezzetler sunmaktadır.
  • Usta ellerde hazırlanan içli köfte kızartıldıktan sonra sunulmaktadır.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 14

Adıyaman Karıştırmalı Pilav

Karıştırmalı Pilav

  • Adıyaman’da pilav denilince akla ilk gelen ‘Karıştırmalı Pilav’dır.
  • Bu pilav adını bulgur, et, biber ve baharatların karışımından alıyor.
  • Adıyaman’ın meşhur yemeklerindendir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 15

Adıyaman Kaşık Tatlısı

Kaşık Tatlısı

  • Adıyaman’ın tadılası lezzetlerinden biridir Kaşık Tatlısı.
  • Yoğurt, yumurta ve limon suyunun belli oranlarla bir araya getirilmesinden oluşan muhteşem lezzettir.
  • Şerbetlenerek sunulur.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 16

Adıyaman Kavurmalı Sıcak Köfte

Kavurmalı Sıcak Köfte

  • İnce bulgur, kavurmalık et, soğan, sarımsak, maydanoz, salça ve baharatların harmanlanarak pişirilmesi ve içli köfte gibi yoğrulup küçük toplar haline getirilmesiyle oluşur.
  • Yörenin en mükemmel lezzetlerindendir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 17

Adıyaman Kuncemot

Kuncemot

  • Bir bağ ürünü olan kuncemot tatlısı eski Adıyaman‘da oldukça yaygındı, ancak günümüzde pek bulunmamaktadır.
  • Pekmez, susam ve un ile yapılan bir tatlıdır.
  • Tepside pişirilen tatlı soğuduktan sonra fıstık içi ile süslenerek servis edilir.
  • Adıyaman mutfağındaki tatlılardan biri olan kuncemot tatlısının adı Kürtçe kunci (susam) ve mot (Pekmez) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelmiştir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 18

Adıyaman Kuruluk Dolması 

Kuruluk Dolması 

  • Zeytinyağlı kuru patlıcan dolmasının Adıyaman’da yapılan şeklidir.
  • Kuru patlıcan ve dolmalık malzeme ile yapılıp sıcak ya da soğuk olarak servis edilebilir.
  • Adıyaman’da ana yemeğin yanında tercih edilen ara yemeklerden birisidir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 19

Adıyaman Malhuta Çorbası

Malhuta Çorbası

  • Bir çeşit mercimek çorbasıdır.
  • Birçok yörede farklı şekillerde yapılan Malhuta çorbası Adıyaman bölgesinin de yöresel çorbalarından biridir.
  • Kırmızı mercimek ve pirincin muhteşem ahengini aksettiren bir çorbadır.
  • Bölgede yaşayan herkesin sofralarının vazgeçilmezi olan bu çorba özellikle soğuk kış günlerinde insanların içini ısıtacak cinstendir.
  • Kırmızı mercimek ve pirincin muhteşem lezzetine servis ederken üzerine dökülen tereyağlı sos lezzet katıyor.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 20

Adıyaman Meyhane Pilavı

Meyhane Pilavı

  • Adıyaman’ın yöresel yemeklerinden meyhane pilavı domates, soğan, biber ve bölgeye has bulgur ile yapılır.
  • Meyhane Pilavı; kıyma, bulgur, soğan, biber, domatesin harmanlanmasıyla yapılan bir yemektir.
  • Adıyaman’da çok sevilen ve tercih edilen bir lezzettir.

Adana’nın damak çatlatan muhteşem leziz yemeklerini, mezelerini, yöresel içeceklerini, çorbalarını ve tatlılarını tanımak ve tatmak, Adana mutfağını görmek istiyorsanız sonraki sayfayı tıklayınız.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 21

Adıyaman Meyir Çorbası

Meyir Çorbası

  • Adıyaman mutfağında çorba denilince ilk akla gelen isim Meyir çorbasıdır.
  • Adıyaman lezzetlerini ve damak tadını merak ediyorsanız özellikle bu çorbayı mutlaka denemelisiniz.
  • Çorba doyurucu özelliğiyle dikkat çekmektedir.
  • Ana malzeme olarak yoğurt kullanılan meyir çorbası, nohut, patlıcan, dövme ve soğan gibi tatlarla birleştirilip ortaya harika bir lezzet çıkarılıyor.
  • Adıyaman’a giden herkesin Meyir Çorbası’nı tatmadan buradan ayrılmamasını tavsiye ediyoruz.
  • Ana malzemeleri yoğurt, patlıcan ve bulgur olan bu çorba, Diyarbakır ve Siirt mutfağında da tüketilir.
  • Çorbanın içerisinde yoğurt, dövme, nohut, patlıcan ve soğan bulunmaktadır.
  • Yoğurt ana maddesi olsa da, iç harcı kavrulduktan sonra üzerine boca edilerek eklenmektedir.
  • Özellikle kış aylarında tüketilen meyir çorbası, pul biberli yağ eşliğinde sunulur.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 22

Adıyaman Panki 

Panki 

  • Panki, Adıyaman mutfağına ait bir tür hamur işidir.
  • Fellah köftesi ya da içli köfte yapmak için kullanılan bulgurlu hamurun küçük basık yuvarlaklar halinde tavada kızartılması da diyebiliriz panki için.
  • Adıyaman’da ana yemeklerin yanında yenilen bir tür hamurlu köftedir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 23

Adıyaman Parmak Kebap

Parmak Kebap

  • Adıyaman’da acıktığınız zaman tercih edebileceğiniz bir lezzet de ‘Parmak Kebabı’dır.
  • Malzemelerinin ağırlığı ve lezzeti sağlık sorunları olanların dikkat etmesini gerektirir.
  • Bu müthiş lezzeti yemeye başladığınızda bitirmeden kalkamayacaksınız.
  • 6 malzemeden oluşan parmak kebabı, Adıyaman mutfağının sevilen tatlarından biridir.
  • Çoğunlukla ekmek fırınlarında ortaya yapılan bu yemek; etin, biberin, patlıcanın, domatesin güveçle buluşmasından ortaya çıkan şahane lezzeti sunar.
  • İsteğe göre biber ve domatesle zenginleştirilen parmak kebabı, yoğurt eşliğinde sunulur.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 24

Adıyaman Peynirli İrmik Helvası

Peynirli İrmik Helvası

  • Adıyaman kültürünü yansıtan Peynirli irmik helvasının tarihi çok eskilere dayanıyor.
  • Adıyaman’a özgü tuzsuz peynir ile yapılan peynirli irmik helvası gelen özel misafirlere yapılan bir tatlıdır.
  • Kökeni çok eskilere dayanan peynirli irmik helvası, tuzsuz peynir ve tereyağı ile hazırlanır.
  • Adıyaman’ın bu yöresel tatlısı irmik helvasının en lezzetli hallerinden biridir.
  • Eskiden irmik yerine dibekte dövülen pirinç ile yapılan bu tatlı günümüzde bulunması kolay olmasından dolayı irmikle de yapılabiliyor.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 25

Adıyaman Pirinç Tavası 

Pirinç Tavası 

  • Adıyaman’ın tarihi yemeklerinden birisi de Pirinç Tavası’dır.
  • Pirinç, et ve yöresel baharatların karışımıyla pişirilen bu yemeği Adıyaman’da tatmanızı öneriyoruz.
  • Adıyaman’ın bu yöresel yemeği pirinç pilavının en lezzetli hallerinden biridir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 26

Adıyaman Pirpirim Salatası

Pirpirim Salatası

  • Pirpirim diğer adıyla semizotu Adıyaman da çokça tüketilen ve salatasının yanın da cacığı böreği de yapılan besleyici bir yiyecektir.
  • Adıyaman’da yemeklerin yanında sunulan pirpirim salatası, farklı lezzeti ile dikkat çekmektedir.
  • Pirpirim semizotunun yörede yaygın olarak bilinen adıdır.
  • Ana maddesi semizotu olan bu lezzetli salataya şehirde pirpirim denildiği için bu isimle anılmaktadır.
  • Pirpirim salatası; pirpirim, domates, salatalık, biber, soğan, sarımsak, ekşi, yağ ve tuz ile karıştırılarak yemeye hazır oluyor.
  • Özellikle nefis et yemeklerinin yanında mideyi oldukça rahatlatan bol limonlu bir salata olarak unutulmayan bir tat damaklarda bırakıyor.
  • Bu birbirinden nefis etli yemeklerin yanında mideyi rahatlatan, ağzı ferahlatan bol limonlu bu salata harika bir eşlikçi oluyor.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 27

Adıyaman Şıllık Tatlısı

Şıllık Tatlısı

  • Şıllık Tatlısı, Şillik Tatlısı, Şillik (Şıllık) tatlısı, Şilliki gibi isimleri vardır.
  • Adıyaman’ın burma tatlısından sonra en çok bilinen ve en çok tercih edilen tatlısı şillik talsıdır.
  • Un ve süt krep hamuru haline getirilir ve bu hamur tavada pişirilir. Daha sonra içerisine tereyağı ve pekmez ilave edilir ve üzerine özel şerbeti dökülür. 
  • Un ve süt ile hazırlanan ve krep gibi pişirilen hamurlar pekmez ve tereyağ ile yapılan şerbetle sunulur.
  • Fıstık ya da cevizlerse bu tatlıyı bambaşka bir tatla buluşturuyor.
  • Adıyaman’a gidenlerin mutlaka denemesi gereken tatlılarında başında şıllık tatlısı gelmektedir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 28

Adıyaman Şilke Tatlısı

Şilke 

  • Bu tatlının adı etimolojik olarak Kürtçedir. Geleneksel bir yöre tatlısı olan şilke ya da şilki, Kürtlerin yaşadığı hemen her coğrafyada değişik ad ve yöntemlerle yapılır ve sevilerek yenir.
  • Baklavaya benzeyen ama lezzeti tamamen farklı bir yöresel lezzettir.
  • Bu tatlının hamuru cıvık ve yendiğinde insanın damağında ıslak bir tat bıraktığından yöre halkı bu tatlıya Türkçeye “ıslak tatlı” olarak çevirebilecek Şilke / Şileki adını vermiştir.
  • Eski Adıyaman mutfağında önemli bir yeri olan bu tatlının pişerken hamurunda delikler oluştuğundan, başka yörelerde delikli ekmek manasında nanê kaniki, bazı yörelerde ise üzerinde piştiği nesne sac yerine taş olduğundan “taş ekmeği” manasında nanê kevire gibi adların verildiği bilinmektedir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 29

Adıyaman Tene Helvası

Tene Helvası

  • Tene helvası; nişasta, pekmez ve tereyağı ile yapılan üzeri cevizle süslenerek servis ediliyor.
  • Adıyaman yemeklerinden sonra canınız tatlı çekerse denemeniz gerekenlerden birisi tene helvasıdır.
  • Yapımı ülkemizde yapılan diğer helvalardan çok farklı olmada da yerinde ve ustasından yerseniz mutlaka farkı anlarsınız.
  • Yapımı çok basit olan tene helvası, şehirdeki lokantalarda veya pastanelerde bölgeyi ziyaret edenlere sunulmaktadır.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 30

Adıyaman Tevenk Sarması

Tevenk Sarması

  • Tevenk sarması, bulgur iç harcı konularak hazırlanan bir yaprak sarması yemeğidir.
  • Bildiğimiz yaprak sarmalardan farkı bulgurlu bir iç harcı kullanılması olan tevenk sarması, minik minik sarılıp piştikten sonra servis tabaklarındaki yerini alır.
  • Taze taze toplanan yapraklardan yapılan Tevenk Sarma, diğer yaprak sarmalardan farklı olarak bulgurlu bir harçla yapılır.
  • Adıyaman’ı ziyaret eden turistlerin mutlaka denemesi gereken bu lezzet küçük küçük sarılarak pişirilir ve daha sonra servis tabağına alınır.
  • Üzerine süzme yoğurt ve sos eklenerek servis edilir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 31

Adıyaman Tırşik

Tırşik

  • Patlıcan, domates, biber, salça ve sarımsak ile hazırlanan tırşik yemeği, Adıyaman‘ın en popüler yemeklerinden biridir.
  • Adıyaman’da herhangi bir yere yemek yemek için gittiğinizde garsonların saydığı birkaç yemek arasında mutlaka tırşik vardır.
  • Adıyaman sofralarının baş tacı olan bu yemek deneyenlerde lezzeti damaklardan silinmeyen bir yemektir.
  • Çoğunlukla ana yemek olarak yerini alırken aynı zamanda meze veya yardımcı yemek olarak da servis edilir.
  • Adıyaman halkı tarafından şifa kaynağı olarak adlandırılan bu yemeğin içinde domates, patlıcan, kabak ve fasulye gibi sebzeler yer alır. Kuşbaşı et ile zenginleştirilerek damaklarda hoş bir tat bırakır.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 32

Adıyaman Top Helvası

Top Helvası

  • Top helva ya da Topak Helva olarak bilnir.
  • Susam, ceviz, zeytinyağı, un ve pekmezin kavrulmasından sonra küçük toplar haline getirilmesi ile elde edilen bir tatlıdır.
  • Çok güzel ve deneyimlenmesi gereken bir lezzettir.
  • Ana yemeğin ardından yiyeceğiniz top helvalar midenize bayram ettirecektir.

Adıyaman Yöresel Lezzet ve Yemekleri 33

Adıyaman Yarpuzlu Köfte

Yarpuzlu Köfte

  • Adını yabani bir nane olan yarpuzdan alan bu yemek özellikle Adıyaman yöresinde kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.
  • Kuşbaşı kuzu eti, dana kıyma, bir çeşit yabani nane olan yarpuz, nohut ile bulgur başlıca malzemeleridir.
  • Adıyaman‘da kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan yarpuzlu köfte; kuşbaşı kuzu eti, dana kıyma, yemeğe adını veren ve bir çeşit yabani nane olan yarpuz, nohut ve bulgur kullanılarak hazırlanıyor.
  • Hem besleyici hem sağlıklı bu yemek ana yemek olarak sofraları süsler.

Adıyaman Hediyelik Eşya Rehberi

Eğlenmek ve tarihi noktaları keşfetmek için geldiğiniz şehirden dönerken mutlaka alabileceğiniz hediyelik eşyalar mevcuttur. Nemrut Dağı heykellerinin bire bir minyatürleri ve dokuma ürünleri en dikkat çeken hediyeliklerdir. Adıyaman’dan dönerken şunları alablilirsiniz:

  • Cevizli Sucuk, Kesme, Pekmez ve Fıstıklı Muska
  • Nemrut Dağı Heykelleri
  • Adıyaman Kilimi
  • Besni Üzümü, Muska ve Pestil
  • Cicim
  • Halı ve Kilim
  • Bez Bebek ve Heybe

Adıyaman’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adıyaman mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

http://www.turkeyoutdoor.org

Etiketler:  Adıyaman Abuzer Kebabı, Adıyaman Köftesi, Adıyaman Tavası, AdıyamanAlaca , Çorba, Adıyaman Basalla,  Adıyaman Besni Tava, Adıyaman Buhara Pilavı, Adıyaman Burma Tatlısı, Adıyaman Çiğ Köfte, Adıyaman Dövmeç, Adıyaman Hevirbirk , Adıyaman Hıtap , Adıyaman  İçli Köfte, Adıyaman Karıştırmalı Pilav, Adıyaman Kaşık Tatlısı, Adıyaman Kavurmalı Sıcak Köfte, Adıyaman Kuncemot, Adıyaman Kuruluk Dolması, Adıyaman Malhuta Çorbası, Adıyaman Meyhane Pilavı, Adıyaman Meyir Çorbası, Adıyaman Panki, Adıyaman Parmak Kebap, Adıyaman Peynirli İrmik Helvası, Adıyaman Pirinç Tavası , Adıyaman Pirpirim Salatası, Adıyaman Şıllık Tatlısı, Adıyaman Şilke, AdıyamanTene Helvası, Adıyaman Tevenk Sarması, Adıyaman Tırşik, Adıyaman Top Helvası,  Adıyaman Yarpuzlu Köfte, Adıyaman Gezilecek Yerler,  Adıyaman Gezi Rehberi,  Adıyaman Gezilecek Yerler Listesi,  Adıyaman Gezi,  Adıyaman Gezecek Yerler,  Adıyaman Gezi Yazısı,  Adıyaman  Turizm,  Adıyaman Turizm Bürosu,  Adıyaman Tarihi Yerler,  Adıyaman Ne Yenir Nereler Gezilir,  Adıyaman Ne Yenir Nerede Yenilir,  Adıyaman’da Ne Yapılır,  Adıyaman Otelleri,  Adıyaman’da Gezilecek Doğal Yerler,  Adıyaman Gezilecek Yerler,  Adıyaman Gezilecek Çarşı,  Adıyaman Gezilecek Yerler Doğa,  Adıyaman Gezilecek Doğal Yerler,  Adıyaman Gezilecek Doğal Yerler Haritası, Mersin Gezilecek Yerler,  Adıyaman’da Gezilecek Mekanlar,  Adıyaman Merkezde Gezilecek Yerler,  Adıyaman’da Gezilecek Tarihi Yerler,  Adıyaman Gezilecek Yerler, Türkiye’nin En Geniş Gezi Rehberi,   Adıyaman Seyahat Rehberi,   Adıyaman Şehir Gezi Rehberi,  Türkiye Gezi Rehberi,  İstanbul Gezi Rehberi,  Adıyaman Görülmesi Gereken Yerler,  Adıyaman Turizm Rehberi, Türkiye Gezi Ve Tatil Rehberi,  Doğa Ve Kültür Turları,   Adıyaman  Turizm Ve Tanıtım,  Adıyaman Bölgesindeki En İyi Gezilecek Yerler,   Adıyaman’da Nereye Gidelim?,  Adıyaman’da Bir Günde Ne Yapılır?,  Adıyaman İlinin Doğal Güzellikleri Nelerdir?,  Adıyaman Merkezde Neler Var?,  Adıyaman Ziyaretinde Gezilecek En Popüler Yerler,  Adıyaman’da Ne Yenir?,  Adıyaman Gezilecek En Popüler Yerler, Abuzer Gaffari Türbesi, Adıyaman (Hısn-ı Mansur) Kalesi, Adıyaman Müzesi, Adıyaman Ulu Camii, Altınlı Köprü, Aresemia Ören Yeri, Atatürk Barajı, Besni İçmeler, Besni Kalesi, Beşpınar Vadisi Mesire Alanı, Beştepeler Tümülüsü, Cendere Köprüsü (Roma Dönemi), Çarşı Camii, Çelikhan Vali Halil Işık İçmesi, Demirciler Pazarı, Derik Kutsal alanı (Heroon), Dikilitaş (Sesönk) Tümülüsü, Eski Besni Ören Yeri, Eski Kahta-Yeni Kale, Eskisaray Camii, Gerger Kalesi (Fırat Arsemia’sı), Göksu Köprüsü, Gümüşkaya Mağaraları, Haydaran Kaya Mezarları ve Yazıtı, Kab Camii, Karadağ Tümülüsü, Karakuş Tümülüsü, Kotur İçmesi, Kurşunlu camii, Mahmut El Ensari Türbesi, Malpınarı Kaya Yazıtı, Musalla Camii, Nemrut Dağı, Oturakçılar Pazarı, Palanlı Mağarası, Perre Antik kenti ve Kaya mezarları, Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi, St. Petrus ve St. Pavlus Kilisesi, Sugözü Mesire Alanı, Şeyh Abdurrahman Erzincani Türbesi, Şeytan Köprüsü, Turuş Kaya mezarları ve Yazıtı, Üç Tuz Hanı, Üçgöz (Sofraz) Kül Şehri Harabesi, Yel Baba Türbesi, Zey Mağaraları, Arsemia Müzik Festivali, Besni Eğitim ve Kültür Festivali, Zerban Şenlikleri, Geleneksel Jari Şenlikleri, Adıyaman Çiğköfte Festival, Bal Kültür ve Turizm Festivali, Adıyaman Gastronomi Turizmi, Adıyaman’da Bulunan Kültür Ve Sanat Kurumları, Arsemia Kültür Ve Sanat Merkezi, Pale Kültür Sanat Merkezi, Rengimiz Sanat Atölyesi, Adıyaman Bilim Ve Sanat Merkezi, Adıyaman Musıki Derneği, Doremi Sanat Merkezi, Adıyaman Akademi Resim Kursu, Sanat Evi 02, Adıyaman Belediyesi Konservatuarı, 9 Nefes Neyzenler Derneği, İl Turizm Müdürlüğü, Adıyaman’da Yapılan Festivaller, Adıyaman Av Turizmi, Adıyaman Doğa Turizmi, Adıyaman Kültür Turizmi, Hısn-ı-Mansur Kale Efsanesi, Adıyaman Kırsal Alanda Yaşam Biçimi, Hasat Oyunu, Oyuna Davet, Düz oyun, Sal Oyunu, Ağırlama, Hızlı Üçleme, Yavaş Üçleme, Goftan, Çep, Rışko, Ağır Sımsımi, Hızlı Sımsımi, Dik, Kadın Halayı, İki Ayak, Barış, Dingi, Düz Oyun, Göçer Oyunu, Hallaç Oyunu, Hasat Oyunu, Heilli Can, Kaynana Oyunu, Kımıl Oyunu, Sal Oyunu, Türkan, Pehlivan, Adıyaman El Sanatları, Adıyaman’da Takılar, Adıyaman’da Giyim Kuşam, Adıyaman Türkü Ve Manileri, Adıyaman Kültür ve Sanat, Kımıl oyunu,Göçer oyunu, Helli can,Ağırlama, Hallaç Oyunu, Türkan, Dingi, Adıyaman Efsaneleri, Yediyaman Efsanesi, Samsat Kalesi Efsanesi, Adıyaman İnanç Turizmi, Adıyaman Uluslararası Müzik Festivali, Adıyaman Sağlık Turizmi, Adıyaman Tut Yamaç Paraşütü Şenliği, Uluslararası Kahta Kommagene Festivali, Tut’ta Dut Festivali, Adıyaman Yemekleri Tarifleri, Adıyaman Yöresel kıyafetleri, Adıyaman yemekleri – Adıyaman‘da ne yenir ve neyi meşhur? Adıyaman mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi,  Adıyaman‘ın neyi meşhur: Adıyaman‘ın en meşhur yemekleri, Adıyaman‘ın neyi meşhur, yöresel yemekleri, en ünlü yiyecekleri ve mutfak kültürü, Adıyaman‘ın tatlıları, çorbası nelerdir, nesi meşhur, Çiğ köftenin ana vatanı olan Adıyaman‘ın 33 meşhur lezzetiMeşhur Adıyaman Yemekleri ve Tatlıları, Adıyaman’ın Meşhur Lezzetleri, Adıyaman’ın Yöresel Yemekleri, Adıyaman’da Nerede Ne Yenir?, Malatya yemekleri, Adıyaman Suğurma Tarifi, Adıyaman‘ın meşhur tatlıları, Besni Yemekleri, Adıyaman‘ın hangi meyvesi meşhur, Adıyaman‘ın en meşhur tatlısı, Adıyaman‘da Nerede Ne Yenir?, Adıyaman‘ın Yöresel Yemekleri, Adıyaman Mutfağından En Meşhur 33 Yöresel Yemek, Adıyaman‘ın Meşhur Lezzetleri, Meşhur Adıyaman Yemekleri ve Tatlıları, Adıyaman‘ın Neyi Meşhur, Yöresel yemekler – Medeniyetler şehri Adıyaman, Adıyaman‘ın Yöresel Yemekleri Burada! , Çiğ köftenin ana vatanı olan Adıyaman‘ın 33 meşhur lezzeti, Adıyaman Yemekleri – Adıyaman‘ın En Meşhur 33 Yemeği, Adıyaman Mutfağından Yöresel Yemekler, Adıyaman Yemekleri: Lezzeti Harika 33 yemek, Adıyaman‘ın Meşhur Yemekleri, Adıyaman yemekleri – Adıyaman‘da ne yenir ve neyi meşhur, En Yeni Adıyaman Yemekleri, Adıyaman Mutfağı, Adıyaman‘da Nerede Ne Yenir? #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp, #photo,  #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,   #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #antalya, #fotoğraf, # Adıyaman, #seyahatblog, #seyahatname,#seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography,#seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetmeklazim, #seyahatetmesanati, #seyahatacentasi,#seyahatkonsept, #seyahatfotografciligi, #seyahatrehberim, #seyahatfoto, #seyahatimvar, # Adıyaman #seyahatcantasi, #seyahatetmek, #Adıyaman, #Nemrut, #Nemrutdağı, #Komagene,