Adıyaman Yemek Rehberi

Advertisements

ADIYAMAN GEZİ REHBERİ 6. YAZI

Outdoor Türkiye

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle yaz aylarında tatilcilerkampçılardoğa severler, karavancılar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Adıyaman’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Adıyaman mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Bu yazımızda Adıyaman’da yenilebilecek yemekleri, Adıyaman’ın yemek kültürünü tanıtıyoruz.

Adıyaman Mutfağı

Adıyaman’ın Meşhur Yemekleri

Adıyaman‘a gelenler ya da gelmeyi düşünenler Adıyaman‘da ne yenir? Neyi meşhur sorusunun yanıtını araştırıyor. Adıyaman yemek kültürü bakımından kendisine has yemeklere ve içeceklere sahiptir. Yöresel yemekleri arasında çorbalar, salatalar, cacıklar, pilavlar, köfteler ve tatlılar oldukça fazladır.

Adıyaman Yemekleri

Adıyaman, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisi olmasının yanı sıra lezzetli yemekleriyle de dikkat çekmektedir. Adıyaman’ı ziyaret edeceklerin ilk yapması gereken şeylerden birisi de, yöresel lezzetlerini tatmak olmalıdır. Adıyaman’ın lezzetleri et ve hamur üzerine kurulu olduğu bünyenize ağır gelebilir. Çiğ köfteyi artık her yerde yemek mümkün olsa da, mutlaka Adıyaman’da denemeyi ihmal etmemelisiniz.

Adıyaman Mutfağı ve Yemekleri

Adıyaman mutfağı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yemek kültürünün temel özelliklerini taşıyan, yemek türleri açısından yakın illerle benzerlikler gösteren bir mutfaktır.

Her ne kadar Adıyaman denilince akıllara ilk çiğ köfte gelse de Adıyaman Mutfağı oldukça zengin. Adıyaman mutfağına has pek çok yemek ve içecek bulunmaktadır. Yöresel yemekler arasında çorbalar, pilavlar, cacıklar, köfteler ve tatlılar birbirinden leziz tatlarıyla sofraları süslüyor. Adıyaman’ın zengin mutfak kültüründe değişik salata türleri de sofralarda ayrı bir yere haizdir. Bu salatalar “mancala” adı ile tanınıyor. Yarpız mancası, pirpirim salatası patates salatası en ünlülerindendir.

Çiğ köfte

Adıyaman Ev Yemekleri

Yöre yemeklerinin temel maddeleri olarak buğday ürünleri, kuru baklagiller, patlıcan, domates ve lahana kullanılmaktadır. Soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz ve baharatlar tüm yemeklerde tat verici olarak kullanılmaktadır.

Adıyaman yemek çeşitleri bakımından çevre illere benzerlik göstermekle birlikte gerek yemeklerin yapılış şekli gerek yemeklerin isimleri açısından farklıdır. Yöre yemeklerinin temel maddeleri; buğday ürünleri, kuru baklagiller, patlıcan, domates lahanadan oluşmaktadır.

Adıyaman Yemekleri

Adıyaman mutfak kültürü genel olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinin mutfak kültürünü yansıtır. Çevre illerle benzer yemek çeşitleri olsa da kullanılan baharatlar, yemeklerin isimleri ve yapımı açısından kendine has özelliklere sahiptir. Adıyaman‘ın etle yapılan yemek çeşitleri arasında kebabı da bulunuyor.

Adıyaman Mutfak Kültürü

Kebaplar ve fırın yemekleri için kentin her mahallesinde fırınlar bulunuyor. Şişik veya şışık da denilen Adıyaman kebabı, domates tavası denilen tava yemeği ile buna çok benzeyen Besni tavası aralarında yöreye en özgün olanlardan.

Adıyaman yöresel mutfağında her mutfakta olması gereken çorbalar, pilavlar, cacıklar, salatalar, köfteler ve tatlılara oldukça fazla yer verilir. Her yemeğin kendine has bir lezzeti varken özellikle değişik salata çeşitlerinin Adıyaman mutfağında önemli bir yeri vardır.

1Abuzer Kebabı
2Adıyaman Köftesi
3Adıyaman Tavası
4Alaca Çorba
5Basalla
6Besni Tava
7Buhara Pilavı
8Burma Tatlısı
9Çiğ Köfte
10Dövmeç
11Hevirbirk
12Hıtap
13İçli Köfte
14Karıştırmalı Pilav
15Kaşık Tatlısı
16Kavurmalı Sıcak Köfte
17Kuncemot
18Kuruluk Dolması
19Malhuta Çorbası
20Meyhane Pilavı
21Meyir Çorbası
22Panki
23Parmak Kebap
24Peynirli İrmik Helvası
25Pirinç Tavası
26Pirpirim Salatası
27Şıllık Tatlısı
28Şilke
29Tene Helvası
30Tevenk Sarması
31Tırşik
32Top Helvası
33Yarpuzlu Köfte
Adıyaman Yöresel Yemekleri

Adıyaman’ın Yöresel Yemekleri

Adıyaman Yemekleri

Lezzete oldukça önem veren Adıyaman yemek kültürü bölgeye gidenlerin oldukça ilgisini çekmekte ve yemeklerini tadanlarda tekrar deneme isteği uyandırmaktadır.

Tırnak pidesi ile birlikte sunulan Besni tava önemli lezzetler arasında bulunmaktadır. Şehirde çok sayıda çorba, sebze yemeği, pilav, köfte ve salata bulunmaktadır. Salata için tavsiye edilen Pirpirim olurken, yemekten sonra burma tatlısını veya top helvasını tercih edebilirsiniz.

Adıyaman Yemekleri

Adıyaman Yemekleri

Adıyaman Mutfağı’nın kebaptan sonraki olmazsa olmazları arasında buğday, baklagiller, domates ve tabi ki bol baharat yer alıyor. Adıyaman mutfağı salt bir ürün üzerine kurumlu bir yemek kültürünü kapsamıyor. Bunun nedeni yörenin bölgeler arası bir birleşme özelliği göstermesidir.

Adıyaman’da Ne yenir?

Hem Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu hem de Akdeniz bölgelerinin ürünlerini, yemeklerini ve adetlerini yöre mutfağında görmek olasıdır.

Adıyaman Tatlıları

Bütün yemeklerde sarımsak, soğan, salça, pul biber, kuru nane, maydanoz ve diğer baharatlar kullanılıyor. Buğday, nohut patlıcan ve yoğurtlu çorba ‘meyir’, kuşbaşı et, kıyma ve bir çeşit yabani nane olan ‘yarpuz’ ile yapılan baklagilli ‘yarpuzlu köfte’, ‘tevenk sarması’, ‘Besni tava’, ‘kavurmalı hitap’ Adıyaman Mutfağı’nın en sevilen yöresel lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Adıyaman KöfteleriAdıyaman KöfteleriAdıyaman Köfteleri
Çiğ köfteAlaca ÇorbasıBazlama
Dolmalı köfteDövme ÇorbasıBesmet (peksimet)
Ekşili köfteKarabalcan ÇorbasıKatmer
İçli köfteMalhıta ÇorbasıKavurmalı hitap
Kavurmalı sıcak köfteMercimek ÇorbasıOt hitabı
Kel köfteMeyir Çorbası      Peynirli ekmek
KolotikPıtpıtı ÇorbasıSemsek
Patlıcanlı kollotikTarhana ÇorbasıTaplama
YapıştırmaUn ÇorbasıTava kıloru
Yarpuzlu köfteYoğurtlu Çorba 
Adıyaman Yemekleri
Adıyaman TatlılarıAdıyaman YemekleriAdıyaman Pilavları
AşureAdıyaman TavasıCiğerli pilav
Burma TatlısıBasallaDomatesli pilav
HesideDolma-SarmaKarıştırmalı pilav
Kaşık tatlısıDövmeçKavurmalı Pilav
KesmeHevirbirkMercimekli pilav
KuncemotKıllorMeyhane pilavı
Nişe bulamacıKuruluk DolmasıŞahreli (şehriyeli) pilav
Peynirli irmik helvasıPankiTavuklu pilav
ŞilkeParmak Kebap 
ŞillikPirinç Tavası 
Tene helvasıYeşil Fasulye Sulusu 
Top helvası  
Adıyaman Yemekleri
Adıyaman CacıklarıAdıyaman KebaplarıAdıyaman Mancalar
Kabak cacığıAdıyaman kebabıPatates salatası
Marul cacığıAdıyaman TavasıPirpirim salatası
Patates salatasıBesni TavasıYarpız (yarpuz) mancası
Pirpirim cacığıParmak Kebap 
Yarpız cacığı  
Adıyaman Yemekleri

Adana’nın damak çatlatan muhteşem leziz yemeklerini, mezelerini, yöresel içeceklerini, çorbalarını ve tatlılarını tanımak ve tatmak, Adana mutfağını görmek istiyorsanız sonraki sayfayı tıklayınız.

Advertisements
error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et