Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

www.turkeyoutdoor.org

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

Alanya Tanıtımı serimizden

Bu yazımızda aşağıdaki başlıklarda bilgiler vereceğiz.

Alanya Tanıtımı

Alanya Panorama

Alanya, ideal bir tatil için düşlenen her şeyi bulabileceğiniz bir turizm merkezidir. Özgün doğal ve kültürel dokusu, masmavi Akdeniz’in kıyısında dizilmiş birbirinden cazip ve konforlu lüks otelleri ve dünyanın en iyi mutfaklarından biri olarak kabul edilen Türk mutfağının zengin örnekleri ile Alanya, sizlere sayısız alternatif sunuyor: Kleopatra’nın denize girip güneşlendiği koyda yüzmek, mavi turlarda denize açılan mağaraların gizemini keşfetmek ve bağrında binyılların birikimini barındıran Akdeniz uygarlık mirasını tanımak bunlardan sadece bazıları…

Geçmişten Günümüze Alanya

Alanya Kalesi

Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında yer alan Alanya’nın ilk iskânı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor. Bununla birlikte kent merkezine 12 km uzaklıktaki Kadıini Mağarası’nda yapılan araştırmalar, bölge tarihinin Eskitaş (Paleolitik) Dönemi’ne kadar uzandığını göstermiştir.

Bilinen en eski adı Korakesium’dur. M.Ö. 4. yüzyılda Perslerin egemenliği altında bulunan Alanya’nın bu dönemde Mısır’a bal ve şarap gibi ürünler gönderdiği biliniyor. M.Ö. 197 yılında güçlü sur duvarları sayesinde Kral III. Antiochos’a karşı başarıyla kendini savunmuş olan kent M.Ö. 137’de Korsan Diodotos Tryphon tarafından üs olarak kullanılmış ve zamanla Kilikya korsanlığının merkezi durumuna gelmiştir. Buradaki korsanlık faaliyetlerine Romalı Komutan Pompeius M.Ö. 67 de gerçekleştirdiği deniz savaşı ile son vermiş. Bu savaştan sonra Roma İmparatorluğuna bağlanan bölge toprakları, Genel Antonius tarafından Mısır Kraliçesi Kleopatra’ya hediye edilmiştir.

Alanya Gerekli Telefonlar

Antik Dönem’de bazen Kilikya bazen de Pamfilya bölgesine dahil olan kent M.S. 7. ve 8. yüzyıllarda savaşlar nedeniyle iyice küçülmüş ve ekonomik yönden de bir gerileme dönemi yaşamıştır.

Alanya, tarihteki en parlak dönemini ise Selçuklular zamanında yaşamıştır. 1221 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat kenti kışlık merkez haline getirerek yeniden imar etmiş ve Alanya, Selçuklu donanmasının bir üssü haline gelmiştir. Bu dönemde surlar yenilenmiş, Kızılkule ve Tersane inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet zamanında, 1471 yılında Osmanlı Devleti sınırları içerisine dahil olan Alanya, 13. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Mısır, Suriye ve Kıbrıs ile deniz ticareti yapan önemli bir liman kenti olarak dikkat çeker.

1935 yılında kente bir ziyaret gerçekleştiren Atatürk, buraya “Alanya” adını vermiştir. Günümüzde ise Alanya, bu zengin tarihsel ve kültürel mirası topraklarında barındırmasının yanında doğal güzellikleri; denizi, güneşi, kumu ve modern tesisleriyle Akdeniz’in en çok tercih edilen turizm destinasyonlarından biri durumundadır.

Kültürel Mirasın Korunması

Alanya Kızılkule

Dünyadaki kültürel miras büyük bir yap-boz gibidir. Her eser, her cisim bu resmin yeri doldurulamaz bir parçasıdır. Her biri bize, kökenlerimiz, gelişmemiz ve bugünkü yaşamlarımız hakkında bilgi verir, diğer kültürleri anlamamıza ve takdir etmemize yardım eder. Her keşif, her yeni tercüme bu yap-boza bir parça daha eklemekte ve resmi daha anlaşılır hale getirmektedir. Gelecek nesillerin de aynı olanaklara sahip olabilmesi için her bir parçanın korunmasını sağlamak zorundayız.

Bugün birçok insan kültürel mirasın deprem ve sel gibi ani doğal felaketlerden, kirlenme gibi yavaş ilerleyen süreçlerden ve insanlığın diğer faaliyetlerinden kaynaklanan risklere maruz kaldığının bilincinde değildir. Eski çömleklerden ya da mozaiklerden hatıra amacıyla küçük parçalar alınması gibi en masum görülen hareketler bile, binlerce kişi tarafından tekrarlandığında yıkıcı bir özellik göstermektedir. Tekstil, taş ya da metal bir nesneye dokunulması onun üzerinde yağ izi ya da terden kaynaklanan asit bırakmaktadır. Bir tarihi yapıya tırmanılması onun aşınmasına ve dağılmasına neden olmaktadır. Yazı yazılması ya da isim kazınması giderilmesi imkansız zararlara neden olmaktadır. Dar ve kalabalık ortamlarda büyük poşetlerle ya da sırt çantaları ile dolaşılması bir parçayı devirebilir ya da duvardaki bir resmi çizerek tahrip olmasına neden olabilir. Farkında olmadan kültürel mirasın yok edilmesine katkıda bulunduğumuz sayısız yol vardır.

Alanya’da Yapılabilecek Sportif Aktiviteler

Alanya Sportif Aktiviteler

Alanya’da profesyonel ya da amatör tüm sporcuların yapabileceği yüzme, dalış, tenis, masa tenisi, futbol, plaj futbolu, hentbol, voleybol, plaj voleybolu, basketbol, treking, avcılık, rafting, deniz paraşütü, yamaç paraşütü, jet ski, deniz bisikleti ve su kayağı için her türlü imkan ve ortam bulunmaktadır. Ayrıca her yıl düzenlenen uluslararası nitelikteki triatlon yarışmaları ve plaj voleybolu turnuvaları katılımcı ve izleyicilerin keyifli vakit geçirmelerini sağlayan aktiviteler olarak dikkat çekiyor.

Alanya turizminde jip safariler önemli bir yer tutuyor. Yörenin eşsiz güzellikteki yaylalarına özel turlar aracılığı ile ya da turistlerin kendi imkanları ile yapabildikleri jip safarilerde tüm gün doğa ile iç içe unutulmaz bir yolculuk yapılıyor.

Ayrıca adrenalin tutkunlarının tercih ettiği rafting konusunda Alanya’da Uçan Su Şelalesi ve Köprülü Kanyon ile Alara Çayı dikkat çekmektedir. Buralarda sal ve bot gibi farklı hızlara sahip araçlarla heyecan dolu anlar yaşanıyor.

Alanya Gezi Rehberi

Alanya Gezi Rehberi

Alanya, Akdeniz Bölgesi’de Antalya’ya bağlı bir turizm ilçesidir. İl merkezine uzaklığı 154 kilometredir. Stratejik konumu bakımından Akdeniz’in kıyı kesimlerinde küçük bir yarımada şeklindedir. Alanya’nın kuzeyinde Toros Dağları uzanır.

Alanya tarih boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorluklar için Akdeniz’de önemli bir kale vazifesi görmüştür. Selçuklu zamanında, I. Alaeddin Keykubad yönetimi altındaki bölge, jeopolitik bir önem kazanmıştır. Şehrin bugünkü sembollerinden Kızıl Kule, tersane ve Alanya Kalesi bu dönemde yapılmıştır.

Alanya

Şehrin ekonomisi tamamen tarım ve turizme dayalıdır. Hizmet sektörü iyi gelişmiştir. Üretilen hizmet ve malların tamamına yakının tüketimi, çevrede bulunan turistik otellerde gerçekleşmektedir.

Alanya, ülke turizminde önemli paya sahiptir. 1980’li yıllarda başlayan turizm atılımı sayesinde şehir, bugünkü halini almıştır. İlk başlarda apart otellerin yoğun olduğu ilçede, günümüzde 1.000 kişi kapasiteli tesislerden 3.500 kişi kapasiteli devasa tesislere kadar pek çok çeşit ve türde turistik tesis mevcuttur.

Alanya Tekne Turları

Antalya Tekne Turları

Alanya Limanı’ndan her gün belirli saatlerde kalenin etrafındaki deniz mağaralarına ve Manavgat’a gidebileceğiniz özel tekne turları düzenlenmektedir.

Geceleyin ay ışığında da yapılabilen bu turlarda ister balık avlayabilir isterseniz dilediğinizce denizin tadını çıkarabilirsiniz. Belli yerlerde demir atılan bu turlarda kendinizi suyun derinliklerine bırakıp Akdeniz’in büyülü dünyasında deniz canlılarıyla aynı ortamı paylaşabilirsiniz. Rehber eşliğinde düzenlenen ve dalış takımlarının sağlandığı turlar çeşitli animasyonları da içeriyor.

Alanya’da Eğlence Sektörü

Alanya’da eğlence konusunda ilk akla gelebilecek işletmeler, konaklama tesisleri dışında bulunan müzik, dans, yarışma gibi etkinliklerin sunulduğu çeşitli mekanlardır. Buralarda tatil tercihini Alanya’dan yana kullanan turistlere, keyifli vakit geçirmeleri için pek çok farklı alternatifler sunulmaktadır. Özellikle genç nüfusun yoğun ilgi gösterdiği eğlence merkezlerinde müzik ve eğlenceyi doyasıya yaşayan turistlerin tatil anılarında Alanya geceleri özel bir yere sahiptir.

Çocukların ve çocuklu ailelerin eğlenmesi için ideal olan su parkları yönünden de Alanya zengin bir turizm merkezidir. Türkiye’nin en büyük su parklarından biri Alanya Okurcalar Beldesi’nde bulunmaktadır. Konaklı Beldesi’nde de bir diğer su parkı mevcuttur. Ayrıca Alanya merkezinde ve Oba Beldesi’nde bowling işletmeleri Türkler Beldesi’nde Avrupa ve Türkiye’nin ilk deniz parkı bulunmaktadır.

Alanya Konaklama İmkanları

Turistler üzerinde yapılan çeşitli araştırmalar Alanya otellerinin dünyadaki en iyi oteller arasında yer aldığını gösteriyor. Özellikle yaz sezonunda yer bulmakta güçlük çekebilirsiniz; dolayısıyla önceden rezervasyon yaptırmakta yarar var. Her tür ihtiyaç düşünülerek tasarlanan 5 yıldızlı lüks otellerin yanı sıra, daha mütevazı bütçelere uygun konaklama tesislerinde de ziyaretçilerin rahatı ve huzuru ön planda tutuluyor.

Alanya’da Yemekleri

Alanya İlibada Sarması

Alanya, yöresel yemekleri ve damak tadı açısından oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Birbirinden lezzetli yemekleri ve Akdeniz’in taze balıkları ile hazırlanan sofralarını Alanya’nın her bölgesinde hizmet veren değişik restoranlarda bulabilirsiniz. Yöresel lezzetler arasında odun ateşinde pişirilen HüIüklü Çorba (Düğün Çorbası), Yarpuzlu Akdarı Çorbası, Döğme Aşı, İlibada Sarması, Şepit, Laba, Bumbar, Göleviz, Taze Ültibü Yemeği, Taze Bakla Yemeği, Mantar, Turunç Reçeli, Kırtakı ve Öksüz Helvası sayılabilir. Bunların dışında Alanya restoranlarında dünya mutfağından da çeşitli ürünler ziyaretçilere sunuluyor.

Alanya İklimi

Alanya’da yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen tipik bir Akdeniz iklimi hakimdir. Meteorolojik ölçümlere göre hava sıcaklığı ortalaması 20 C° iken, deniz sıcaklığı ortalaması 22,1 °C derece civarındadır. Yarımada ile Toros Dağları arasındaki boğazda oluşan hava akımı ve öğleden sonra denizden karaya doğru esen meltem rüzgârı, yaz sıcaklığını düzenleyen

olumlu bir etkendir. Deniz suyu sıcaklığının yüksek olması ve güneşlenme süresinin uzun olması nedeniyle kışın dahi güneşli günlerde denize girip güneşlenebilmek mümkündür.

Alanya’ya Ulaşım

Kara, hava ve deniz yolu ile ulaşmanın mümkün olduğu Alanya İlçe merkezi Gazipaşa Uluslararası Havalimanı’na yaklaşık 45 km, Antalya Uluslararası Havalimanı’na uzaklığı yaklaşık 125 km’dir. Kent merkezinden çevredeki turizm beldelerine dolmuş seferleri bulunmaktadır. Şehir içi ulaşım ise taksi ve halk otobüsleri ile gerçekleştirilmektedir.

Kıbrıs’la karşılıklı deniz otobüsü seferlerinin düzenlendiği Alanya’ya İsrail ve çeşitli ülkelerden de kruvaziyer gemilerle seferler yapılmaktadır. Ayrıca Alanya Yat Limanı, özel yatlarıyla Akdeniz turu yapan tatilcilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanıma sahiptir.

Alanya’da Bulunan Tarihi ve Kültürel Değerler Müzeler

Alanya Müzeleri

Alanya Atatürk Evi Müzesi:

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 Şubat 1935’te Alanya’ya yaptığı ziyaret sırasında bir süre kaldığı bu bina, sahibi Tevfik Azakoğlu tarafından Kültür Bakanlığı’na bağışlanarak 1 987 yılında müze haline getirilmiştir. 19. Yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerini yansıtan bahçe içindeki üç katlı binanın giriş katında Atatürk’ün kişisel eşyaları, fotoğraflar, Atatürk’ün Alanyalılara gönderdiği telgraf ve diğer tarihi belgeler sergilenmektedir. Üst katın odaları ise geleneksel bir Alanya evinin etnografik eşyalarıyla donatılmıştır.

Alanya Arkeoloji Müzesi:

Alanya Arkeoloji Müzesi’nde Arkaik, Klasik, Roma ve Bizans dönemlerine ait bronz, mermer, pişmiş toprak, cam ve mozaik buluntularla sikke koleksiyonları ile Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait Türk-İslam eserleri teşhir edilmektedir.

Müze’de Alanya çevresinde bulunup sergilenen en eski tarihli eser olarak, M.Ö. 625 yılına ait Fenike dilinde bir taş yazıt dikkat çeker. Müze’deki en ünlü eser mitolojik kahramanlardan Herakles’i betimlemektedir. Bronz döküm tekniği ile yapılmış bu Herakles Heykeli M.S. 2. yüzyıla tarihlendirilmektedir.

Müze’nin Etnografya bölümünde ise Alanya çevresinden derlenen ve bölgenin folklorik özelliklerini yansıtan yörük kilimleri, ala çuvallar, heybeler, giysiler, işleme örnekleri, silahlar, günlük kullanım kapları, takılar, el yazmaları ve yazı takımları gibi objeler ile eski bir Alanya evine ait günlük oda bulunuyor. Bahçesinde Roma, Bizans ve İslami dönemlere ait taş eserler bulunan müze Pazartesi dışında haftanın her günü açık.

Alanya Kızılkule Etnografya Müzesi:

1226 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından Sinop Kalesi’ni yapan Halepli yapı ustası Ebu Ali Reha el Kettani’ye yaptırılmıştır. İnşaat sırasında belli bir yükseklikten sonra üst kısmı pişmiş kırmızı tuğlalarla yapılmış ve bu nedenle yapıya “Kızılkule” adı verilmiştir. Sekizgen planlı ve her bir duvarı 12.5 metre genişliğinde olan kulenin yüksekliği 33 metre, çapı 29 metredir. İçinde zemin dahil beş kat vardır. Üst kısmına yüksek aralıklı ve 85 basamaklı taş bir merdivenle çıkılan kulenin tepeden aldığı güneş ışığı birinci kata kadar ulaşır. Ortasında bir sarnıç bulunan Kule, denizden gelecek saldırılara karşı limanı ve tersaneyi korumak amacıyla yapılmış ve yüzyıllar boyunca bu amaçla kullanılmıştır.

Kızılkule aynı zamanda Etnografya Müzesi olarak kullanılmaktadır. Beş katlı kulenin giriş ve birinci katı müze olarak düzenlenmiştir. Tarihi yapıda zaman zaman resim sergisi, klasik müzik konseri gibi kültür ve sanat etkinlikleri de gerçekleştirilmektedir. Kulenin en üst katından kentin doğu yakasının büyüleyici manzarası ile tarihi yarımadanın yerleşim dokusu seyredilebilmektedir.

Alanya’da Bulunan Antik Kentler

Alanya Gezi Rehberi

Alanya’nın doğu-batı ekseninde birçok antik kent kalıntısı mevcut. Bazıları kıyıda, bazıları da sarp yamaçlarda kurulmuş bu kentlere ait kalıntılar, bölgede yaşamış Antik Çağ insanının hayat tarzını ve estetik zevkini yansıtıyor.

Alanya Ayasofya (Kolybrassus) Antik Kenti:

Alanya kent merkezinin yaklaşık 30 kilometre kuzeybatısında bulunan ve Roma Dönemi’nde yoğun olarak yerleşilmiş bir kenttir. Kalıntılar arasından ele geçen pek çok yazıt, kentin geçirdiği tarihsel sürece ilişkin önemli bilgiler vermekle birlikte, yerleşim yerinin ayrıntılı geçmişi henüz net olarak ortaya konulmamıştır. Gizemini halen koruyan antik kentte, cephesi anıtsal görünümlü bir kaya mezarı özellikle dikkat çeker.

Alanya Hamaxia Antik Kenti:

Alanya’ya 12 kilometre uzaklıktaki Hamaxia Antik Kenti’nin, Roma Dönemi öncesinde yerleşime açıldığı sanılmaktadır. Buradaki önemli kalıntılar arasında havuzlu bir antik çeşme ve dini yapılar kompleksi dikkat çekmektedir.

M.S. 2. yüzyılda Alanya’ya bağlı küçük bir yerleşim olan antik kent, günümüzde yöre halkı tarafından “Sinek Kalesi” adıyla adlandırılıyor.

Alanya Syedra Antik Kenti:

Tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanan Syedra Antik Kenti Alanya’nın 20 kilometre doğusunda yer alır. 13. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüş ve çevresi surlarla çevrili antik kente giriş, halen ayakta olan görkemli bir anıtsal kapı ile sağlanmaktadır.

Antik Çağ’dan günümüze ulaşan kalıntılar arasında agora, evler, tiyatro, su sarnıçları, tapınak, akropol ve nekropol sayılabilir.

Syedra’nın Antik Çağ’daki önemli spor merkezlerinden biri olduğu sportif oyun ve yarışmalarla ilgili bilgiler içeren çok sayıda yazıt kalıntısından anlaşılmaktadır.

Alanya Laertes Antik Kenti:

Antik Çağ’da Dağlık Kilikya olarak bilinen bölgede ve Alanya’nın yaklaşık 25 km doğusunda yer alır. Mevcut kalıntıları daha çok Roma Dönemi’ne aittir. Bunlar arasında İmparatorlar caddesi, gözetleme kuleleri, odeon veya tiyatro, agora, agorada sohbet etmek için kullanılmış yarım daire biçimli oturma birimi, hamam, çeşitli tapınaklar ve nekropol sayılabilir. Kent Roma İmparatorluğu’nun refahına paralel olarak en parlak devrini 1-3. Yüzyıllarda yaşamıştır.

Alanya Aytap (İotape) Antik Kenti:

Adını Kommagene Kralı Antiochos’un karısı lotape’den almış olan kent, Alanya’nın yaklaşık 30 km doğusundadır. Denize doğru uzanan bir tepe üzerinde kentin akropolü yer alır. Tepeye çıkılması oldukça zor olmakla birlikte sonunda izleyeceğiniz muhteşem manzara tüm yorgunluğunuzu unutturacak güzelliktedir.

Burayı görmeye geldiğinizde, kentin Akdeniz kıyısındaki konumu sayesinde, gizemli, arkeolojik bir tur gerçekleştirmenin yanında, antik limana ait kalıntıların bulunduğu koyda denize girme keyfini de yaşayabilirsiniz.

Alanya’ya geldiğinizde

Alanya Kalesi’ni gezmeden,

Dim Mağarası’nı görmeden,

Dim Çayı Vadisi’ni gezip alabalık yemeden ve

Sapadere Kanyonu’nda doğa turu yapmadan dönmeyin…


Alanya’da Bulunan Doğal Güzellikler ve Alanya Mağaraları

Alanya’da soğuk suların tertemiz hava ve yemyeşil doğa ile bir arada bulunduğu yaylalar yaz sıcağında serinlemenin en uygun adreslerindendir. Dere Köyü sınırları içindeki Pınarbaşı, Gedevet ve Deretürbelinas yaylalarının yanı sıra Türktaş ve Mahmutseydi de ilçenin başlıca yaylaları arasında sayılabilir.

Alanya’da Bulunan Deniz Mağaraları

Alanya Yarımadasının güneyinde ve batısında yer alan ve tekne turuyla ulaşılabildikleri için bu adı alan mağaralar doğal güzellikleri, jeolojik yapıları ve efsanevi olaylarıyla cazip birer turizm merkezi durumundadırlar.

Alanya Korsanlar Mağarası Tanıtımı:

Damlataş Mağarası

Liman’dan yarımadanın güneyine yol alırken karşılaşacağınız ilk mağara Korsanlar Mağarası’dır. Oldukça geniş bir ağza sahip olması, deniz motorlarıyla da girişe imkan sağlıyor. Su altında görünen rengarenk taşların yansıttığı ilginç görüntülere sahip mağarada söylentiye göre eskiden kaleye kadar uzanan gizli bir geçit bulunurmuş.

Alanya Aşıklar Mağarası Tanıtımı:

Mağaraların çoğunda olduğu gibi Aşıklar Mağarası için de çeşitli söylentiler mevcut. Bunlardan birine göre, çift girişli ve 75 m uzunluğundaki bu mağarada, bir zamanlar korsanlar, esir kızları ve ganimetleri saklarmış.

  • Kraliçe Kleopatra’nın Alanya koylarında denize girip güneşlendiğine inanıldığını,
  • Alanya’nın Anadolu Selçuklu İmparatorluğu’nun kışlık başkenti olduğunu,
  • Adını Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’tan aldığını,
  • Akdeniz havzasında en iyi koruna gelmiş ve Anadolu’da ayakta kalabilmiş tek tersanenin Alanya’da bulunduğunu,
  • Alanya Kalesi surlarının yaklaşık 6 km uzunluğunda olduğunu ve bu surlar üzerinde 140 burcun, içerisinde de 400 sarnıcın olduğunu… biliyor muydunuz?

Alanya Fosforlu Mağara Tanıtımı:

Dipten yansıyan fosforlu görüntü dolayısıyla bu adla anılır. Küçük bir kayıkla içine girilebilen bu mağara, jeolojik değeri olan ilginç doğal güzelliklere sahiptir. Geceleri içi çok aydınlık olan mağaranın fosfor parıltıları gündüzleri de fark edilebilmektedir.

Alanya’da Bulunan Kara Mağaraları

Alanya’da doğal değere sahip kara mağaraları da mevcuttur. Bunlar arasında Damlataş, Kadıini ve Dim mağaraları özellikle dikkat çekmektedir.

Alanya Damlataş Mağarası Tanıtımı:

Mağaranın en önemli özelliği yaklaşık 15.000 senede oluştuğu düşünülen dikit ve sarkıtlara sahip olmasıdır. Sarkıtlardan damlayan su nedeniyle mağaraya “Damlataş” adı verilmiştir. İçerisindeki havanın romatizmal hastalıklara ve alerjik olmayan astım hastalarına iyi geldiği tespit edilmiş olan Damlataş Mağarası, Antalya’daki diğer mağaralar içinde özel bir yere sahiptir.

Alanya Dim Mağarası Tanıtımı:

İlçe merkezinin 12 km doğusunda bulunan Cebel i Reis Dağı’nın Alanya yamacındadır. Yaklaşık 1 milyon yaşında olduğu sanılan ve iki bölümden oluşan mağara, Damlataş Mağarası’ndan daha büyüktür. Batıya bakan büyük bir ağzı olan Dim Mağarası içinde dikit ve sarkıtların yanı sıra dip kısmında bir de göl bulunuyor.

Alanya Kadıini Mağarası Tanıtımı:

İlçe merkezinin 15 km kuzeydoğu istikametinde, Çatak mevkisinde bulunan Kadıini Mağarası (Çatak Mağarası), Damlataş Mağarası’ndan 3 kat daha büyük ve yine dikit ve sarkıtlar içeren bir mağaradır.

Alanya Seyir Terası Tanıtımı

Alanya’yı bütünüyle, kuş bakışı olarak görmek isterseniz Seyir Terası’na mutlaka çıkmanızı tavsiye ederiz. Kent merkezine yaklaşık 4 km mesafede, Toroslar’ın eteklerinde yer alan terasta muhteşem bir Alanya manzarasıyla karşılaşacaksınız. Şehirde gezip gördüğünüz tüm mekanları burada topluca izlemeniz mümkün. Sıcak yaz akşamlarında serinlemek için en uygun yerlerin başında gelen Seyir Terası’nda, piknik yapmaya elverişli alanlar da bulunuyor.

Alanya Dim Çayı Tanıtımı

Alanya merkeze yaklaşık 15 km mesafede bulunan Dim Çayı, soğuk suları ve doğal güzelliği ile sıcak yaz günlerinde ziyaretçi akınına uğramaktadır. Çevresi muhteşem bir doğa ile bezenmiş Dim Çayı’nda yüzmek, dinlenmek ve balık tutmak için her türlü imkan mevcut. Dimçayı’nda ayrıca macera ve adrenalin tutkunlarının katıldığı rafting sporu da yapılabiliyor.

Alanya Sapadere Kanyonu Tanıtımı

Alanya’nın Sapadere Köyü’nde, aynı adla anılan çayın çıkış noktasında yer alan kanyon yaklaşık 400 m yüksekliğiyle görkemli bir doğa harikasıdır. İçerisinde bir de şelale bulunan kanyonda çelik ve ahşap yürüyüş platformları ile ziyaretçilerin rahat yürümelerine olanak sağlanmıştır. Bu özellikleriyle Sapadere Kanyonu macera ve doğa severlere çevreyle iç içe yaşamanın keyfini sunuyor.

Alanya’da Bulunan Plajlar

Alanya Keykubat Plajı

Kilometrelerce uzanan ince kumlu tertemiz sahilleri ve muhteşem güneşi ile Alanya size eşsiz bir tatil yaşatacak. Deniz suyu temizliği ve hizmet standardındaki kalitelerinden dolayı pek çok Alanya plajı mavi bayrağa sahip. Yer yer turkuaz rengine bürünen masmavi sularında çıplak gözle dipteki balıkları dahi görebilmek mümkün. Bazıları arkeolojik kalıntılarla iç içe geçmiş olan doğal Alanya plajları deniz güneş ve kum keyfini yaşamanın en doğru adresi…

Alanya İncekum Plajı

Alanya’nın yaklaşık 20 km batısında çamlık bir arazide, ince, altın sarısı kumlarıyla dikkat çeken güzel bir plajdır. Etrafta kamp yapmaya uygun alanların da bulunduğu İncekum Plajı yüzmeyi yeni öğrenecekler için oldukça uygun, yeterince sığ bir Plaj.

Alanya Ulaş Plajı

Alanya’nın batısında, ilçe merkezine yaklaşık 6 km uzaklıktadır. Koyun arka kısmında sahil yolunu takip edip gelenler için dinlenme ve piknik amaçlı bir park bulunuyor. Parkın bulunduğu alandan kayalık yamaçtaki merdivenlerle inilerek koya ulaşılıyor. Çevresi oldukça güzel düzenlenmiş plaja özel araçla gidilebildiği gibi şehir merkezinden düzenli toplu taşıma servisleri de mevcut.

Alanya Keykubat Plajı

Antalya’nın en dikkat çekici plajlarından biridir. Yarımadanın doğusunda yaklaşık 3 km uzunluğundaki plaj geniş kumsalının yanında ardı sıra dizileni Toros yamaçları, çevresindeki doğal güzellikleri ve nitelikli tesisleriyle dinlenme ve eğlenme için her tür imkanı sunan cazip bir turizm merkezidir.

Alanya Damlataş Plajı

Alanya Plaj ve Kumsalları

Alanya’yı ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken Damlataş Mağarası’nın önünde uzanan kıyıda Damlataş Plajı yer alıyor. Bu plajın önemi, mağaranın yakınında bulunmasından ve adını Kleopatra’dan alan küçük koydan kaynaklanıyor: Efsaneye göre Mısır’ın güçlü kraliçesi Kleopatra, gemileriyle Akdeniz’de gerçekleştirdiği bir seferde buraya da uğramış. Çok beğendiği koyda bir süre dinlenen kraliçe, burada denize girip bol bol güneşlenmiş… Şimdilerde ise i kraliçenin o dillere destan güzelliğinde Alanya’nın kızgın güneşinin ve altın sarısı kumsallarının da etkisi olduğuna inanılıyor. Bu nedenle Kleopatra Plajı Alanya’da denize girmek için en çok tercih edilen noktalardan biri durumunda. Gün batımında yansıttığı manzara oldukça büyüleyici olan plajın çevresinde, yüzme alanı dışında, deniz bisikleti ve jet ski gibi su sporları da yapılabiliyor.

Alanya Fuğla Plajı

Tekne turlarında yemek yeme ve yüzme için sık sık mola verilen Fuğla Plajı, Alanya kent merkezinden yaklaşık 20 km batıda, genişçe bir koyda yer alıyor. Kumsalın hemen arkasında konforlu oteller, etrafta ise zengin Türk mutfağının balık ve kebap çeşitlerinin sunulduğu otantik kır lokantaları sıralanıyor.

Alanya Portakal Plajı

Alanya ilçe merkezinin doğusundaki plaj, arka kısmında Toroslar’ın heybetli yamaçlarına bakıyor. İlçe’nin diğer kıyıları gibi tertemiz suları ve muhteşem doğası ile mavi bayrak sahibi plajda, su sporlarının yanında rüzgar sörfü yapabilmek de mümkün.


Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

www.turkeyoutdoor.org

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Detaylı bilgi almak için yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası,